Ana səhifə

Mühendis kelimesi çok eskilere dayanan teknik bir kavramı ifade ederdi. Hendese (geometri) tahsil eden kişi demektir


Yüklə 4.97 Mb.
səhifə25/25
tarix26.06.2016
ölçüsü4.97 Mb.
1   ...   17   18   19   20   21   22   23   24   25

6.5 YENİLEME YATIRIMLARI
Yenileme yatırımları iki türlüdür. Birincisi, ürün pazarda payını en azından koruyor ama makineler artık ekonomik ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzeredir. Burada, yönetim temel bir karar verme durumundadır. Bu teknoloji ilemi devam edilecek, yoksa üretimde teknoloji değişimi zorunlumu. Teknoloji değiştirilecekse, satın mı alınacak, yoksa AR-GE ile biz mi geliştireceğiz.Teknoloji ve know-how nereden, hangi maliyetle alınabilinir konusunun çözülmesi gerekir. Mevcut teknoloji ile devam edilecekse, üretim hattında ne gibi değişiklik lazım bu soruların cevaplandırılmış olması gerekir.Bir hattı değiştirmek isteniyorsa tıpkı bir makineyi değiştirme de takip edilen yol ile sonuca ulaşılır.Yenileme ile kapasite artımı kendiliğinden oluşuyorsa, karlılık analizi de yapmak gerekir.

6.5.1Kapasite Artırım Yatırımları
Ürünün Pazar payı artıyor, işletme yok satıyorsa, yönetim, finansman durumunu da dikkate alarak kapasite artırım kararı verebilir. Böyle bir karar, yeni bir fizibilite, yeni bir iş planı yapma durumunu ortaya çıkarır. Ancak, işletme hattında dar boğazlar mevcut ise, bu dar boğazları gidererek de bir miktar kapasite artımı doğar. Tabiatıyla, üretim hattı tek vardiya ise, öncelikle fazla mesai ile bir üretim artışı sağlamak daha ekonomik olabilir. İkinci, üçüncü vardiya ile çalışmak, yatırımın verimliliğini yukarılara taşır. Önemli oranda bir kapasite artışı sözkonusu olacaksa, tesisin konumu, kullanılan teknoloji, proses tekrar gözden geçirilmelidir. Bu tür bir yatırıma karar verme, tesisin değişen gelir gider ve fon akımları dikkate alınarak yapılmalıdır.
6.5.2. İnovasyon Yatırımları
İnovasyon, Latince innovare, innovatus kelimelerinden gelme olup yeni ve değişik bir şey yapmak anlamındadır. İnovasyon , invention kelimesinden farklıdır. İcat(invention) için para,işgücü ve zaman lazım.Elde edilen ürünün paraya dönüştürülebilmesi garanti değildir. İnovasyonda(yenileme, değişik bir şey yapma) ise ürünün bir getirisi olur. İnovasyon, belirli bir konuda bilimsel, teknolojik, organizasyonel, finansal, ve ticari aktiviteler bir araya getirilerek oluşturulur.
İnovasyondan maksat, işletmeye karlı bir ortam oluşturmak, işletmeyi büyütmek,ve ona farklılaşma getirmektir. Yeni, veya kalitesi artırılmış ürün ve hizmeti veya yöntemi ticari hale getirme sürecine de inovasyon demek de mümkündür. Bir çok yazar için inovasyon aşağıdaki gibi sınıflandırabilir. Bunlar,

  1. Düzen bozucu, temel inovasyon. Sıfırdan Pazar oluşturma ve pazara yerleşmedir.

  2. Uygulama inovasyonu, belirli bir ürünün üretim uygulamasının değiştirilerek, verimliliği artırmak

  3. Ürün inovasyonu, ürünün kalitesinin artırılması, ürüne yeni bazı özellikler kazandırılması

  4. Süreç inovasyonları, üretim sürecinin planlamadan başlıyarak süreci basitleştiren, kısaltan olabilir

  5. Deneyim inovasyonları

  6. Pazarlama inovasyonları

  7. İş modeli inovasyonları

  8. Yapısal inovasyonlar

İnovasyon zorunluluğunu serbest rekabet koşulları dikte ettirir. Şirket, sağlıklı, sürdürülebilir büyüme, karlı ve yenilikçi olmayı hedeflediği müddetçe inovasyon yapma durumundadır. Sağlıklı büyüme, büyüyen pazara paralel , Pazar payını büyütmeden olan büyüme olabilir.
Düşük maliyet artan verimlilik, kısalan üretim süresi, küçülen stoklar değiştirilen fiziki girdiler,azalan girdi maliyetleri, düşen tahsilat süreleri, Pazar payını artırarak büyüme, ARGE çalışmaları ile geliştirilen yeni teknoloji sayesinde büyümek, mevcut ürünlere yeni kullanım alanları ve dış pazarlar bularak büyümek olabilir. Bir başka büyümede ayni ürünü üreten tesisleri satın alma veya birleşme yolu ile de mümkündür. Tamamen yeni ürünlere girerek, pazara niş ürünler (belirli bir tüketici gurubuna odaklanmış ürünler) sürerek büyümek, komşu sektörlere girerek de büyüme sağlanabilir. Bir şirket için inovasyon,
1.Rekabette farklılaşmak

2.Pazar payını artırarak daha büyük cirolara ulaşmak

3.Verimliliği artırmak

4.Daha düşük maliyette üretim yapabilmek

5.Kaynakları daha verimli kullanmak

6.Stokların azaltılması

7.Tahsilat süresinin kısaltılması

8.Finansal giderlerin maliyet içindeki Payın küçültülmesi.

9.Çevre kirliliğini azaltma

Anlamını taşıyabilir.


Özetle, inovasyon, (yenileme, yenilik getirme) kullanılan üretim teknolojisinde, maliyet düşürücü, kalite artırıcı değişiklikler yapma olgusudur. Mevcut yatırımda yeni bir ürün planlamasına geçmek te bir inovasyondur. İnovasyon yatırımları, var olan yatırıma göre daha küçüktür.Yenilenme yenilik getirme araştırma geliştirme ile yapılma durumundadır. Bu tür yatırımların ekonomik verimliliği mevcut tesisin verimliliğinden daha büyüktür.
İnovasyon, bu işe kendini veren, çevreyi gözlemleyen,AR-GE yapan kişinin işidir denilebilir. Büyük şirketler, kendi yapılarında böyle departmanlar kurarak, şirketlerinin büyümesi ve karlılıklarının artmasını sağlarlar
İnovasyon az da olsa bir yatırım gerektirir. Karar yine indirgenmiş fon akışı ile verilmelidir. Yapılacak harcama ile beklenilen net gelirlerin bu günkü değerlerini eşitleyen iskonto değeri (iç karlılık oranı) banka faizlerinden önemli miktarda büyük olmalıdır.



    1. SWOT ANALİZİ

Yatırımla ilgili yapılan bir fizibilite veya iş planı mutlaka kısa öz bir SWOT analizi ile desteklenmelidir SWOT ingilizce bir terimdir, (stregth,weakneses,opportunities, threats), projenin, güçlü yönleri, zayıf yönleri, projenin sunduğu fırsatlar, ve projeye yönelik tehditler anlamındadır. Projede güçlü olduğumuz konular açıklanmalı bu durumun ortaya çıkma ihtimali üzerinde durulmalıdır. Projede zayıf olunan noktalar da belirtilmeli ve bunların üstesinden nasıl gelineceğine dair stratejiler verilmelidir. Zayıf olunan konularda risk hesaplamaları yapmak ve bunu da yönetici özetine koymak gerekir. Bu projeye girmekle önümüze çıkabilecek fırsatları nasıl değerlendirileceğinden bahsedilmelidir. Projeye rakiplerden gelebilecek tehditler üzerinde mutlaka durulmalı, bunun üstesinden gelme için, kazan, kazan modelinde stratejiler geliştirilmelidir.


SWOT analizinden, işletmenin karlılığı ile ilgili senaryolar üretilmeli ve bu senaryoların doğuracağı karlılık oranları bulunmalıdır. Bu senaryoların bir kısmı optimist senaryolar olacak bir kısmı ise pesimist senaryolar olacaktır. Bu iki senaryo arasında muhtemel senaryo da bulunacak. Nekadar çok senaryo üretilip değerlendirilirse , işletme için hesap edilecek risk o kadar doğruya yakın olacaktır.
SWOT analizinin kısa bir özeti , iki üç sayfayı geçmeyen yönetici özetine de konulmalıdır.

6.7 BÖLÜM ÜZERİNE PROBLEMLER



  1. Bir yatırım için 10 değişik karlılık senaryoları şöyledir. Bu yatırımın riski nedir.

Yıllara göre Karlılık Oranı -0,15 -0,1 -0,05 0,05 0,1 0,15 0,20 0,25 0,25 0,3
Cevap, Risk %47,4


  1. Bir yatırım için aşağıda verilen 9 senaryo için karlılık oranları varsa, bu yatırımın riski nedir.

K.Oranı % -25, -15 -10, -5, 0 5, 10, 15, 25


Cevap: %44,15

  1. Yukarıdaki problemde ,beşinci senaryodaki karlılığın 0 yerine %9 olması halinde çözünüz.




  1. Bir yatırımda 8 farklı senaryolarda -%0,5x, -%x, 1,5x , %2x, %2,5x, %3x, %3,5x, %5x karlar çıkmıştır. Bu yatırımın riski nedir.

  2. Yukarıdaki problemi dördüncü yıldaki karlılığı zarar olarak yazıp tekrar çözünüz.


Cevap, Risk %6,48x
6.Bir banka hesabı getiri oranı %15, risk oranı %10, Tahvil getirisi %20, risk oranı %20, Hisse senedi getiri beklentisi%30, riski de %30 olduğu bilindiğine göre, bu yatırımcı %25 risk taşımaya hazır olduğuna göre, nasıl bir portföy ile getiriyi maksimum yapabilir.
a)Banka hesabı, tahvil değerine eşit

b)Banka hesabı ,hisse senedine eşit



c) Tahvil hesabı, hisse senedi hesabına eşit olsun
7.Yukarıdaki problemi yatırımcının %25 getiri beklentisini minimum riskle karşılatınız



  1. Bir makine 12.000 TL ye alınmış olsun, bu makine hurdaya ayrılacağı zaman (kaç yıl olursa olsun) 1000 TL değerde olsun. Yıllık bakımlar ilk iki yıl için 1000 TL, üçüncü yıldan sonra 500 TL artarak gitmektedir. Bu makine ne zaman yenilenmelidir?




  1. Yukarıdaki problemi makine bedelinin 20 000 , hurda değeri 2000 TL , yıllık bakım bedelleri sabit 800 birim olduğunda çözünüz.


KAYNAKLAR



  1. MAREK Kapinsky ,An Introduction to Financial Engineering, Springer 2003

  2. F,K Crundwell ,Finance for engineers

  3. Chan.S.Panke Fundementals of engineering economics,

  4. W.G Sullivan Engineering Economy, Prentice Hall 8/2008

  5. J.M.Wat ,Engineering Economy,

  6. M.McBride ,Teaching Engineering Economy, North Carolina Univ.

  7. Engineering Economics, Schaum’s Outline Series McGraw Hill publication



1   ...   17   18   19   20   21   22   23   24   25


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət