Ana səhifə

Inhoudsopgave nieuwsbrief 156 – 25. 06. 2012


Yüklə 8.96 Mb.
səhifə9/17
tarix26.06.2016
ölçüsü8.96 Mb.
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   ...   17

Eén volk, één rijk, één leider… (deel I)

Steeds meer mensen weten niet meer hoe ze financieel het einde van de maand moeten halen. Er is een crisis. Voedselbanken krijgen steeds meer klanten. De bouw ligt voor een deel stil. Kleine zaken gaan failliet. Dokters moeten weer hun eigen studie gaan betalen en de cultuur wordt ernstig bedreigd. Pensioengerechtigden moeten jaren langer doorwerken en de zorg wordt geleidelijk onbetaalbaar. Spanje en Griekenland moeten mede door ons overeind gehouden worden. De internationale criminaliteit tiert welig omdat binnen de EU alle grenscontroles zijn opgeheven.

Al deze ellende vindt zijn oorsprong in de toenemende spanningen binnen de Europese Unie. De thans tien jaar in gebruik zijnde euro, die het symbool moest zijn van het EU-ideaal, is nooit populair geworden. Meer dan 70 procent van de Nederlanders wil het liefst onze 700 jaar oude, stabiele, handige en klassieke gulden terug. Al met al een goede aanleiding de historie van de Europese Unie en de euro nog eens te bestuderen. Bij het systematisch doorlezen van mijn eigen EU-archief wordt het duidelijk dat het hele EU-gebeuren gebaseerd is op bedrog, hele en halve onwaarheden, valse voorlichting en het smijten met geld. Vooral door sterk overschatte politici.

Alleen het allereerste begin was gebaseerd op een mooie naoorlogse droom, namelijk het voorkómen van een derde, allesverwoestende wereldoorlog, door het reguleren van de belangrijkste economische en industriële middelen. Zo ontstond in 1951 de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. In 1967 werd daaruit de Europese Gemeenschap (de EG) gevormd, die in 1992 te Maastricht leidde tot de vorming van de huidige Europese Unie, de EU. Die zou garant staan voor blijvende vrede en welvaart.



Verhuizingen

Het Centrale Bestuur van de EU werd te Brussel gevestigd in een vergaderpaleis dat destijds al 1 miljard euro kostte. Het secretariaat kwam in Luxemburg en het parlement in Straatsburg terecht. Elke maand reizen 626 EU-parlementariërs op en neer van Brussel naar Straatsburg om te vergaderen. Ze worden gevolgd door twintig immense vrachtwagens vol met dossiers. Die absurde verhuizingen kostten tien jaar geleden al meer dan 1 miljoen euro per dag. Er werken in Brussel ruim 50.000 ambtenaren die ieder tussen de 10.000 en 21.000 euro per maand verdienen. Nog afgezien van speciale, ruime vergoedingen en soepele belastingtarieven. Brussel is de ultieme toekomstdroom geworden van alle in Nederland uitgerangeerde politici.

Al in 1970 kwam de Luxemburgse oud-premier Pierre Werner met het idee van een Europese eenheidsmunt, de latere euro, die de Europese eenheid en economie zou bevorderen. Een van de grote voorstanders van die euro was de toenmalige machtige Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Vanaf die tijd werd de euro een soort heilig, religieus dogma. Als je er niet in geloofde, was je een ketter die meewerkte aan de ondergang van Europa. Als Nederland die euro niet accepteerde, dan zou ons land terugvallen naar het niveau van een ontwikkelingsland. Dan ging bij ons „het licht uit”, zei onze toenmalige minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst. Hij zei geen woord over andere kleine landen die de euro afwezen, zoals Denemarken en Zwitserland, die evenwel nergens last van hadden en hebben.

Euro of oorlog

Kohl kreeg in februari 1996 voor zijn EU-propaganda een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit te Leuven. In zijn dankrede zei hij: „ Entweder der Euro, oder Krieg ”: dus we konden kiezen tussen de euro of weer een oorlog. Het was een schaamteloze vorm van demagogie en chantage. In ons land waren de meest fanatieke eurodrammers: Wim Kok (PvdA), destijds premier, (wijlen) Wim Duisenberg, destijds president van De Nederlandsche Bank, en Gerrit Zalm (destijds VVD-minister van Financiën), die ons bijna dagelijks via de televisie de euro opdrongen. Dat deden ze zelfs schaamteloos via kinderprogramma’s.

In ons parlement werd over zoiets extreem belangrijks als het overgaan op een geheel ander monetair systeem, slechts twintig minuten gepraat. Alsof het ging om iets onbenulligs. Zo gehersenspoeld waren onze volksvertegenwoordigers. Ze realiseerden zich kennelijk niet dat afschaffing van de nationale munteenheid (dus de gulden) een aanpassing van onze grondwet vereiste. Daarvoor waren dan nieuwe verkiezingen noodzakelijk geworden. Maar daar werd met geen woord over gerept. De euro was heilig verklaard.

Op 1 januari 2002 werd de gulden door de euro vervangen. De overheid maakte er een soort volksfeest van, hoewel 70 procent van de Nederlanders die euro helemaal niet zag zitten. De onkosten van de gigantische geldomwisseling bleken voor ons land alleen al 10 miljard euro te bedragen. Dat bedrag moest vrijwel geheel door onze middenstand worden opgebracht. Maar ons nationale lachebekje, Gerrit Zalm, verklaarde toen dat de onkosten binnen één jaar zouden zijn terugverdiend door de grote economische voordelen van de euro. Dat was pure luchtfietserij. De geldwisseling leverde de gemiddelde Nederlander ongeveer 33.000 euro verlies aan koopkracht op. Sindsdien zijn de prijzen van ons levensonderhoud continu gestegen.



Superstaat

Inmiddels ontwikkelde de EU zich tot een soort superstaat die alle Europese landen zijn wil oplegde. De meeste van onze wetten komen thans uit Brussel en niet meer uit Den Haag. De zogenaamde euro-elite, bestaande uit toppolitici en hoge ambtenaren, stuurt aan op de vorming van een superstaat met een eigen president, een eigen regering, een volkslied, een EU-vlag, een eigen krijgsmacht, een grondwet en verder alles wat een normaal land een eigen identiteit verschaft.

Het basale probleem is echter dat Europa helemáál geen land is. Het is een lappendeken van tientallen nationaliteiten en bevolkingsgroepen die ieder hun eigen taal, tradities, mentaliteit, levensstijl en geschiedenis hebben. De in dit verband door verblinde eurofielen vaak gebruikte vergelijking met de Verenigde Staten van Amerika gaat dan ook beslist niet op.

Hoe dit alles akelig begint te lijken op het ideaal van wijlen Adolf Hitler, die de gehate leuze had van ’Ein Volk, ein Reich, ein Führer’ (Eén volk, één rijk en één grote leider), is het onderwerp voor volgende week.



Doen Britten en Amerikanen in het geheim onderzoek naar UFO's?

woensdag, 20 juni 2012 geplaatst in: UFO


De Iraanse minister van Defensie Ahmad Vahihi kondigde eerder deze maand aan dat UFO’s geen gevaar vormen voor de veiligheid van Iran.

Hij deed zijn uitspraken nadat een mysterieus spiraalvormig licht boven diverse landen was gezien, waaronder in Iran, Syrië, Turkije, Cyprus, Libanon en Israël, meldde de Tehran Times.

Afgelopen week verwarden enkele inwoners van Washington DC een militaire drone die naar de Amerikaanse hoofdstad werd getransporteerd met een UFO.

Ander verhaal

Toen de Amerikaanse luchtmacht project Blue Book in 1970 beëindigde kreeg het publiek te horen dat er geen UFO’s waren die als bedreiging werden gezien voor de nationale veiligheid van de VS.

Alhoewel de luchtmacht formeel had vastgesteld dat UFO’s niet beschikten over hoger ontwikkelde technologieën dan de onze en niet van buiten de aarde kwamen, hebben militairen de afgelopen jaren een heel ander verhaal laten horen.

“De reden waarom het leger beweert geen onderzoek te doen naar UFO’s is dat ze niets te maken willen hebben met mensen zoals jij,” vertelde luchtmachtkapitein Robert Salas afgelopen oktober aan de Huffington Post. “Ze willen niet tegen journalisten of het publiek zeggen wat er precies aan de hand is, en het is al een lange tijd gaande. Ze willen die vraag het liefst simpelweg ontwijken.”



Geheim

In Groot-Brittannië werd op een gelijksoortige manier gereageerd op waarnemingen van vliegende schotels ten tijde van de Koude Oorlog. In 1950 stelde het Britse ministerie van Defensie een groep wetenschappers en inlichtingenofficieren samen om in het geheim UFO-waarnemingen te onderzoeken, aldus een adviseur van het Britse Nationaal Archief. Zelfs oud-premier Winston Churchill wilde het mysterie van de vliegende schotels tot op de bodem uitzoeken.

De informatie die de groep verzamelde bleef 50 jaar geheim, legt David Clarke van de Sheffield Hallam University uit. Volgens hem blijft ongeveer vijf procent van alle UFO-waarnemingen onverklaard. “Ongeïdentificeerd betekent niet automatisch buitenaards, het betekent simpelweg ongeïdentificeerd,” zei hij. “Als ze hebben uitgesloten dat het niet gaat om een gekaapt vliegtuig of een raket kan het militairen doorgaans niets schelen of het nu gaat om een weerballon of een buitenaards ruimteschip, zolang het maar geen bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.”

CIA

Clarke ontdekte in het Nationaal Archief documenten die onthullen hoe de Britse regering in 1950 samen met de CIA een studie deed naar UFO’s. “Het bestaan van een ‘officiële’ studie naar UFO’s is lange tijd ontkend door het Britse ministerie van Defensie,” schreef Clarke op zijn website. “De stukken zijn de ‘heilige graal’ voor mensen die altijd hebben geloofd dat de MoD was betrokken bij het verdoezelen van UFO-bewijs.”

In 2001 openbaarde het Britse ministerie van Defensie een rapport uit 1951 van de UFO-onderzoeksgroep van de Britse regering en ufoloog Andy Roberts. Het document kan worden gedownload op de website van Clarke en Roberts.

Het bestand bestaat uit zes pagina’s en roept op UFO-waarnemingen systematisch in diskrediet te brengen om te voorkomen dat de onverklaarde incidenten het publiek zouden bereiken, aldus Clarke. Daarom zijn er mensen die denken dat er binnen de regering wordt samengezweerd om zo weinig mogelijk over UFO’s naar buiten te laten komen. “Duizenden mensen overal ter wereld denken dat de overheden weten dat we worden bezocht door buitenaardsen en dat ze de informatie doelbewust achterhouden voor het publiek.”

Bron: Huffingtonpost.com

Onafhankelijke researchfirma: Griekenland, Spanje en Italië misbruiken bailouts

Duitse economische barometer stort in - Italië wil halfautomatische bailout maar heeft nog niet één beloofde structurele maatregel doorgevoerd



Griekenland, Italië en Spanje zullen net zolang geld blijven vragen totdat ook wij niets meer hebben en de totale instorting van de eurozone een feit is.

Volgens Dan Dorman, directeur van de onafhankelijke financiële advies- en researchfirma TrimTabs en een regelmatig geïnterviewde expert door CNBC, Bloomberg, Forbes en The Wall Street Journal, zijn de honderden miljarden die de eurozone in Griekenland, Spanje en Italië stopt weggegooid geld omdat deze landen weigeren structurele hervormingen door te voeren en daarom keer op keer weer hun hand zullen ophouden bij met name Duitsland en Nederland. Dorman adviseert de Duitsers dan ook zich niet langer te laten misbruiken en simpelweg NEE te zeggen door óf deze landen uit de eurozone te zetten, óf er zelf uit te treden. 'Voor de lange termijn blijf ik somber over de Europese aandelenmarkt en de grote Amerikaanse banken,' aldus Dorman gisteren in zijn dagelijkse update. 'Reden: de Grieken willen in de euro blijven maar willen zachtere voorwaarden. Eerst begreep ik dat niet, want waarom zouden ze in de euro willen blijven? De Griekse economie is een ramp die steeds erger wordt. Dus waarom zouden ze niet een andere richting kiezen?'



'Stel je voor dat de Grieken moeten gaan werken!'

'Het enige antwoord dat ik kan bedenken is dat ze het prettig vinden geld te lenen om hun rekeningen te betalen, en vooral om deze leningen nooit terug te betalen. Logisch toch? Als Duitsland bereid is aan Griekenland te blijven lenen krijgen de Grieken telkens opnieuw geld, zelfs al gaat het meeste geld naar het terugbetalen van oude leningen. Als Griekenland uit de euro gaat dan verdwijnt zelfs die -naar verhouding geringe- hoeveelheid vers geld.' 'Wat vreselijk! Want dan zouden de Grieken zowaar iets moeten gaan doen, misschien zelfs wel gaan werken om de kost te verdienen en misschien zelfs wel belasting gaan betalen! Dat zou totaal anders zijn dan wat ze nu tot nu toe gedaan hebben: de nieuwe (EU) leningen op hun rekeningen zetten en enkel oude rekeningen afbetalen.'



Wel nieuw geld eisen, maar niets terugbetalen

'Duitsland blijft zeggen dat ze niet de rekeningen van heel Europa willen betalen, tenzij Europa zijn financiële structuur verandert zodat Duitsland de leiding krijgt. Dat lijkt mij zinvol. Maar waarom zou de rest van Europa willen stoppen met het lenen van nieuw geld om hun oude rekeningen af te betalen? Iedereen die ooit geld heeft uitgeleend weet dat er drie soorten leners zijn:



* Leners die het geld gebruiken om een tekort te dekken en daar iets productiefs mee doen, om vervolgens het geld terug te betalen.

* Leners die voldoende geld creëren om de rente over de leningen te kunnen betalen, maar er langer dan verwacht over doen om hun schulden af te betalen.

* Leners die het geld gebruiken om hun rekeningen te betalen en daarna weer terugkomen en nog meer geld eisen. Tenslotte zijn ze je al zóveel geld schuldig dat ze zelfs de rente over hun lopende leningen niet meer kunnen betalen als je hen niet nóg meer geld leent.

Deze derde vorm van lenen staat bekend als een Ponzi- of een piramide schema. Dat is wat Griekenland nu doet. De Grieken willen zoveel mogelijk geld zien te krijgen als ze maar kunnen. Is het geld op dan moet Griekenland uit de euro en iets anders verzinnen. Hetzelfde geldt voor Spanje en Italië.'



'Duitsland, zeg NEE'

'Als ik Duitsland was zou ik NEE zeggen tegen nog meer geld voor Europa, tenzij ze er volkomen zeker van zijn dat er iets verandert en ze de (Duitse) regels volgen. Volgens mij is dat ook het uiteindelijke doel van Duitsland. Als Europa niet wil veranderen dan zal Duitsland die leningen opeisen en de landen die deze niet terug kunnen betalen uit de eurozone dwingen.' 'Het eindresultaat zou precies hetzelfde zijn als Duitsland zelf eerst uit de eurozone treedt, iets wat wij hen overigens al lang aanraden.' (1)



Duitsland: Economische barometer stort in

Als Duitsland zichzelf nog wil redden dan moet het snel zijn, want de economische barometer van het land is in juni onverwacht met 27,7 punten gedaald, de grootste neergang sinds oktober 1998. De forse daling is volgens analisten te wijten aan de Spaanse bankencrisis, de onzekere situatie in Griekenland en de slechter draaiende economieën van Duitslands belangrijkste handelspartners. (2)



Italië wil halfautomatische bailout

De Italiaanse minister voor Europa, Enzo Moavero Milanesi, heeft in Brussel gezegd dat de Eurogroep moet overwegen om een 'halfautomatisch' bailout mechanisme in te stellen dat in werking treedt als de rente voor sommige landen -lees: Spanje en Italië- te hoog oploopt. De ECB en het ESM zouden in dat geval automatisch moeten ingrijpen om een nog hogere rente te voorkomen.

Dat betekent niets anders dan dat de ECB opnieuw zou moeten beginnen het met opkopen van de staatsobligaties van de schuldenlanden, een beleid waar het enkele maanden geleden mee is gestopt. Zoals we al vaker hebben uitgelegd komt een redding via het ESM vooral voor rekening van de grootste geverlanden, Duitsland en Nederland. De financiële markten zullen de wens van Italië met grote argwaan bekijken, aangezien zij bij een redding via het ESM door de subordinatie clausule achter net net zullen vissen als de 'leningen' niet (geheel) kunnen worden terugbetaald. Juist vanwege deze angst is de rente voor Spanje en Italië naar een torenhoog niveau gestegen. Voor Spanje ligt deze rente sinds gisteren boven de 7%, wat algemeen als onhoudbaar wordt beschouwd.

Italië weigert te bezuinigen

De steeds impopulairder wordende Italiaanse premier Mario Monti zei dat hij de Italianen niet nog meer bezuinigingen kan opleggen als de rente voor de staatsleningen blijft stijgen. Monti 'vergat' daarbij te zeggen dat hij nog niet één van de beloofde structurele veranderingen in zijn land heeft doorgevoerd en hier zelfs nog geen enkel besluit over heeft genomen. (3)

Hiermee bewijst Italië het gelijk van Dan Dorman, namelijk dat het land net als Griekenland en Spanje op kosten van Duitsland en Nederland wil blijven leven. Overigens zit ook Frankrijk in hetzelfde 'wij-eisen-gratis-geld' schuitje. Zoals bekend verlaagde de socialistische president Francois Hollande de pensioenleeftijd voor een deel van zijn kiezers van 62 naar 60 jaar, iets waar wij voor moeten betalen met een verhoging van onze pensioenleeftijd naar 67 jaar. Premier Rutte stelde niet voor niet nieuwe miljardenbezuinigingen in het vooruitzicht; immers, als de rest van Europa het niet doet, dan doet het braafste jongetje van de klas in 'Den Haag' het graag voor hen - op uw kosten.

Xander - (1) TrimTabs, (2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten, (3) Deutsche Wirtschafts Nachrichten



'Rusland, China en Iran sturen enorme strijdmacht naar Syrië'

'Russische commando's gaan Assad het land uit helpen' - Israëlische tanks naar grens met Egypte



Lang geleden, maar inmiddels weer noodzakelijk: Israëlische tanks nabij de grens met Egypte.

Volgens het Iraanse semi-staatspersbureau Fars sturen Rusland, China en Iran binnenkort 90.000 soldaten, 400 vliegtuigen en 900 tanks naar Syrië voor gezamenlijke militaire manoeuvres. Ook zou China Egypte toestemming hebben gevraagd voor de passage van 12 marineschepen door het Suezkanaal, vermoedelijk eind juni. De Chinese oorlogsbodems zouden zich vervolgens aansluiten bij de Russische marineschepen in de Syrische havenstad Tartus voor wat de 'grootste militaire oefening in het Midden Oosten ooit' moet worden.

De afgelopen dagen berichtten we al dat Russische landingsschepen met mariniers en pantservoertuigen op weg zijn naar Syrië, waar ze de Russische marinebasis in Tartus zullen gaan beschermen tegen de Syrische terroristen-rebellen en/of eventueel Westers militair ingrijpen.

Mocht het Iraanse bericht inderdaad kloppen dat zal er voor het eerst een grote Russische en Chinese strijdmacht in het Midden Oosten worden ingezet. Het zal een heel duidelijk signaal aan het Westen en de Arabische wereld zijn dat Rusland en China pal achter Syrië en diens bondgenoot Iran blijven staan en dat Westers-Arabisch militair ingrijpen niet getolereerd zal worden.



Pessimisme over nucleaire gesprekken

Het is onduidelijk wanneer de enorme 'oefening' zal plaatsvinden, maar diverse signalen duiden erop dat deze mogelijk al eind deze maand begint. Teheran kondigde de oefening op dezelfde dag aan waarop in Moskou de zoveelste onderhandelingsronde met de 5:1 machten is begonnen over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Russische en Iraanse bronnen zouden pessimistisch zijn over de voortgang van de gesprekken, die in een harde en onconstructieve sfeer zouden plaatsvinden. Volgens een Russische bron zal het onmogelijk zijn een brug te slaan tussen de standpunten van Iran en het Westen.



'Russische commando's helpen Assad land uit'

Het Russische persbureau Interfax bevestigde dat er minstens 2 Russische marineschepen onderweg zijn naar Syrië om daar de aanwezige Russische burgers en de marinebasis te gaan beschermen. Ook zijn er berichten dat Rusland commando's zal inzetten om de Syrische president Assad veilig naar het land uit te helpen. (2)



Israëlische tanks naar grens Egypte

Ook in Israël stijgt de spanning nadat terroristen een aanslag pleegden op het in aanbouw zijnde veiligheidshek langs de grens met Egypte in de Sinaï woestijn. Hierbij kwam één arbeider uit Haifa om het leven. Soldaten die te hulp schoten wisten twee terroristen te doden.

Naar aanleiding van het zoveelste incident besloot het Israëlische leger daarom om tanks naar de grens met Egypte te sturen, iets dat officieel verboden is onder het in 1979 gesloten vredesverdrag tussen beide landen. Enkele maanden geleden zouden Israël en Egypte echter zijn overeengekomen dat Egypte 20 tanks langs de grens mocht stationeren om nieuwe aanvallen van de Bedoeïen en andere terroristen stammen te voorkomen. Israël zal volgens deze recente afspraak waarschijnlijk hetzelfde mogen doen.

Xander - (1) DEBKA , (2) Arutz 7, (3) Ynet News



Deutsche Bank Advisers: Eurozone in eindfase, uiteenvallen 'zeer waarschijnlijk'

40 Duitse economen roepen Berlijn op ESM af te wijzen en samen met Nederland nieuwe Noordelijke Euro in te voeren - Document uitgelekt: EU besluit op 28 en 29 juni over plan oprichting bankenunie, eurobonds en politieke unie - RBS: Spaanse banken hebben geen € 100 miljard maar minstens € 300 miljard nodig



Het is zover: Het geld is al weer op en de Grieken gaan om een derde hulppakket vragen ter hoogte van (voorlopig) € 31 miljard om hun banken overeind te houden.

Volgens Georg Schuh, hoofdinvesteerder van DB Advisers van de Deutsche Bank, is de crisis in Europa de terminale fase ingegaan. 'Een opbreking van de eurozone is zeer waarschijnlijk. De kapitaalmarkten hebben het al ingecalculeerd. Ik denk dat we in de eindfase zitten.' 40 Duitse economen en professors hebben bondskanselier Angela Merkel in een brandbrief opgeroepen niet 'de nog grotere fout' te maken het ESM te ratificeren, iets dat het Duitse parlement in tegenstelling tot in Nederland nog steeds niet heeft gedaan. De groep stelt voor om een nieuwe Noord-Euro, 'Neuro' of 'Thaler' (daalder) in te voeren. Duitsland en Nederland moeten aan het hoofd komen te staan van deze nieuwe muntunie. Nadat het Duitse Constitutionele Hof vorige week oordeelde dat de rechten van het parlement waren geschonden toen de regering zonder overleg en zonder instemming besloot om binnen EU verband het ESM op te richten, is het verzet tegen de honderden miljarden euro's aan Duitse garanties om de eurozone overeind te houden verder toegenomen.



Duitse Target-2 garanties € 700 miljard

De brandbrief van de 40 economen en professors is daar een goed voorbeeld van. De groep wil dat Berlijn precies uitlegt dat Duitsland een gigantische hoeveelheid geld kwijt is aan het Target-2 systeem. Volgens de Bundesbank is het bedrag dat andere centrale banken aan Duitsland schuldig zijn geëxplodeerd naar € 699 miljard, oftewel 27% van het Duitse BNP.

Daarom wil de groep financiële experts dat er serieus wordt gekeken naar een terugkeer naar de D-Mark of de creatie van een nieuwe Noordelijke Euro, 'Neuro' of 'Thaler' (een munt die tussen ca. 1500 en 1900 in Europa werd gebruikt en waarvan de voormalige Nederlandse Rijksdaalder was afgeleid), samen met Nederland. Het voormalige hoofd van de Duitse Industrie Federatie, Hals-Olaf Henkel, was de eerste die enige tijd geleden met dit voorstel kwam. De zuidelijke lidstaten behouden vervolgens de huidige euro, die door inflatie veel minder waard zal worden waardoor de schuldenlanden weer concurrerend kunnen worden.

Bankenunie, eurobonds en politieke unie

Voorlopig houdt Berlijn echter officieel nog vast aan een koers die de eurozone in stand probeert te houden en die moet leiden tot een financiële, fiscale en politieke Unie. Vorige week lekte er een 'geheime', enkel voor hoge diplomaten en officials bedoeld zijnde tekst uit waaruit blijkt dat op 28 en 29 juni op de volgende eurotop in Brussel een verregaand voorstel zal worden besproken om nog voor eind 2012 een bankenunie in Europa op te zetten en (een vorm van) eurobonds in te voeren. Binnen 10 jaar moet het EU Verdrag zó worden veranderd dat er ook een politieke Unie zal ontstaan, met één centralistisch gezag in Brussel. (1)

De ECB zal de functie van belangrijkste bankenregulator worden toebedeeld en krijgt volgens het plan de macht om de nationale lidstaten op verplichte basis miljarden te laten storten in fondsen voor zwakke banken en dito lidstaten die een bailout nodig hebben (2). Zoals we al veel vaker hebben laten zien zullen de grootste -dus gedwongen- gevers de Duitsers en Nederlanders zijn. Dit zal de levensstandaard in deze landen permanent verlagen tot Zuid Europees niveau - precies wat wat meet af aan de bedoeling is geweest van 'Brussel'.

'Gratis creditcard'

De Amerikaanse econoom Lawrence Summer, minister van Financiën onder president Clinton, schrijft dat er een wereldwijde ramp dreigt te gebeuren als de eurozone in elkaar stort. Hij geeft de verschillende partijen in Europa overigens niet veel kans om nader tot elkaar te komen. De schuldenlanden hebben in zijn ogen gelijk dat bezuinigingen de noodzakelijke economische groei tegenhouden, maar de geverlanden, met Duitsland en Nederland voorop, hebben gelijk dat zij geen gratis creditcard aan de rest van Europa willen geven zolang deze landen weigeren structurele hervormingen door te voeren en de controle hierover uit handen te geven. 'Een systeem waarin ik geld leen en u terugbetaalt is een recept voor onhoudbare losbandigheid,' karakteriseert Summer de huidige voorstellen van Zuid Europa om eurobonds in te voeren en het ECB in te schakelen bij de redding van hun banken, terwijl ze niet bereid zijn om hiervoor grote offers te brengen die wél van de Duitsers en Nederlanders worden verlangd. (3)



Italië, Spanje en Griekenland eisen nieuwe miljarden

De Italiaanse Goldman-Sachs premier Mario Monti blijft het echter onvermoeibaar proberen en stelde op de recente G20 top voor om de € 400 miljard die nog in het EFSF reddingsfonds zit te gebruiken om Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen (4). Daarbij blijft het niet, aangezien de Spaanse banken volgens de Royal Bank of Scotland minstens € 300 miljard nodig hebben in plaats van de nog maar anderhalve week geleden (!) toegezegde € 100 miljard. (5)

Ook de Grieken melden zich weer om hun hand op te houden. De nieuwe Griekse minister van Financiën gaat om een derde hulppakket vragen. Het land heeft nog eens minimaal € 31 miljard nodig om zijn banken overeind te houden. (6)

Xander - (1) Telegraph, (2) Telegraph, (3) Washington Post, (4) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

(5) Deutsche Wirtschafts Nachrichten, (6) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   ...   17


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət