Ana səhifə

1. ÖLÇme ölçmenin Tanımı ve Önemi


Yüklə 1.47 Mb.
səhifə11/12
tarix26.06.2016
ölçüsü1.47 Mb.
1   ...   4   5   6   7   8   9   10   11   12

        3.1 Markalama


Kaynak yapılacak parçaların amaca uygun bir şekilde hazırlanması kaynağın kalitesi,görünüşü ve düzenli olması bakımından çok önemlidir.Bunlardan biriside kaynatılacak iş parçasının amaca uygun olacak şekilde markalanmasıdır. Markalama için kaynakçının soğuk  şekillendirme bilgilerine ihtiyacı vardır.Markalama da genelde tebeşir kullanılır.)

Kaynağa hazırlık işlemi başarılı bir şekilde tamamlanırsa kaynak için diğer işlem basamaklarında başarılı bir şekilde sonuçlanacaktır.

3.2. Kaynak Başlangıç ve Bitiş Yerleri


Elektrotun yakılması için sürtme yada vurma­nın uygulanabilirliğinden bir önceki konumuzda bilgi vermiştik. Her iki uygulamada da yakılma işlemi, dikiş başlangıç noktasında gerçekleştirilmez. Genel­likle başlangıç noktasının 5-10 mm uzağında, sonra­dan kaynak dikişi ile örtülecek bir alan, bu işlem için uygundur. Bu kısımda ark meydana getirildikten sonra dikişin başlangıcına taşınır. Bu işlem yapılırken elektrot ile iş parçası arasındaki aralığın, gereğinden bir miktar fazla tutulması sağlanmalıdır.

               

           

 

Elektrotun kaynak dikişlerinin bitiminde de anî olarak ve dik bir biçimde çekilmesi, krater boşluklarına yol açar. Anî elektrot çekmenin kaynak dikişi bitimlerinde yol açtığı bir başka sorun, dikişin bitim yerlerinde diğer bölgelere göre daha az şişkinliğe sahip olmasıdır.



 

 

Şekil 3.5: Dikiş Bitim Yerinde Yapılan Yeniden Kaynak Banyosu Oluşturma Aşama Ları Ve Elektrota Verilecek Hareketler

Dikişin her yanında aynı biçim arzu edilen bir özellik olduğuna göre, bu tür sorunların ortaya çıkmasına engel olunmalıdır. Kaynak dikişinin sonuna doğru ilerleme hızı yavaşlatılıp elektrot bir miktar bekletilirse boşluğun oluşmasına engel olu­nur

3.3. Kaynak Bölgesi


Akım ayarı, elektrot çapı,kaynak hızı gibi faktörlere bağlı olarak kaynatılan metalde bir bölgenin erimesiyle daha sonra soğumasıyla katılaşır.Bu bölgeye kaynak bölgesi denir.

3.4. Dikiş Çekme Teknikleri


Elektrik ark kaynağı ile yapılan birleştirmelerde yaygın olarak kullanılan kaynak yapma pozisyonu, yatay konumdur. Bu konumda kaynak yapmak, hem sağlıklı bir kaynak yapmaya, hem de kaynak yapanın daha rahat kaynak yapmasına imkân verir. Kaynak yapılırken, elektroda hareket yaptırmadan dikiş çekme ve elektroda hareket yaptırarak dikiş çekme olmak üzere iki türlü dikiş çekme tekniği vardır. Ayrıca  elektrot tutuş açıları ve kaynağın ilerleme hızları bilgilerine  aşağıda yer verilmiştir

3.4.1. Elektrot Açıları


Eğiklik açısı (elektrot açısı), iş parçası üst yüzeyi ile elektrot arasındaki, dikişe göre uzunlaması­na ve enine doğrultulardaki açılar demektir. Elektrot kaynak başlangıcında iş parçasıyla dik bir açı oluşturacak şekilde tutulur.

                Kaynağın ilerle­yen süreçlerinde daha önceden belirlenmiş ölçüler­de, kaynak yönüne doğru yatırılarak parça üst yü­zeyi ile bir açı oluşturulur. Meydana getirilen bu açı­ya elektrot hareket açısı adı verilir.Bu açı genelde 75-80 derecedir

Çalışma açısı, elektrotun kaynak dikişinin kenarlarına göre açısı olarak tanımlanabilir. Bu açılar iş parçasının konumu­na göre değişir. Aşağıda farklı pozisyonlarda örtülü elektrot ile ark kaynağında uygun elektrot açıları tablo halinde verilmiştir.


Birleştirme türü

Kaynak pozisyonu

Çalışma açısı (Derece)

Hareket açısı (Derece)

Alın

Yatay oluk

90°

5-20°

Alın

Korniş

80 - 100°

5-20°

Alın

Dik (aşağıdan yukarı)

90°

5 -10°

Alın

Tavan

90°

5- 20°

İç köşe

Yatay oluk

45°

5-20°

İç köşe

Dik {aşağıdan yukarı)

35 - 55°

5 -20°

iç köşe

Tavan

30 - 45°

5- 20°
                                                                                                                                                        

                           

 

 

 



                  

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



Çizelge 2 :Örtülü elektrot ile ark kaynağında uygun elektrot açıları

1   ...   4   5   6   7   8   9   10   11   12


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət