Ana səhifə

1. ÖLÇme ölçmenin Tanımı ve Önemi


Yüklə 1.47 Mb.
səhifə8/12
tarix26.06.2016
ölçüsü1.47 Mb.
1   ...   4   5   6   7   8   9   10   11   12

ELEKTRİK ARK KAYNAĞI

1.1. Kaynağın Tarihçesi


El ile yapılan normal ark kaynağının mazisine göz atıldığında üç ayrı usül göze çarpar. Bunların en eskisi Benardos usulüdür.(1885)

Daha sonra 1889 yılında Zerener bulduğu usülde, arkı iki  karbon elektrot arasında teşkil etmiştir   1889 yılında da Slavianoff bugüngü ark kaynağının esasını buldu.Slavianoff usülünde karbon elektrot yerine, çıplak metalik bir elektrot ile iş parçası arasında  ark teşkil edilerek elektrotda erimek suretiyle kaynak ağzını doldurmaktadır.  

Slavianoff usulünde de erimiş haldeki kaynak banyosunu havanın tesirinden korumak mümkün olmamıştır. Ancak 1908 yılında İsveçli Oscar Kjellberg elektrot örtüsünü bularak bu mahsuru ortadan kaldırmıştır.

 1.2. Kaynağın Tanımı


Metalik malzemeyi ısı veya basınç ya da her ikisini birden kullanarak ve aynı cinsten ve ergime aralığı aynı yada yaklaşık bir gereç katarak veya katmadan birleştirmeye metal kaynağı adı verilir.

Söz konusu iki parçanın birleştirilmesinde ilave bir gereç kullanılıyorsa, bu gerece ilave metal ya da ek kaynak teli adı verilir.   


1.3 Kaynak Çeşitleri


Genelde yapılan kaynak çeşitleri;

1.3.1. Elektrik ark kaynağı

1.3.2. Oksi gaz kaynağı

1.3.3. Elektrik direnç kaynağı

1.3.4. MİG-MAG kaynağı

1.3.5. TİG kaynağı

1.3.6. Tozaltı kaynağı

1.4 Kaynak Temel elemanları


 1.4.1.Kaynak Makineleri

Ark kaynağını hem alternetif akımla, hem de doğru akımla yapmak mümkündür. Dolayısıyla kaynak makineleri:

1.Doğru akım veren kaynak makineleri,

2.Alternatif akım veren kaynak makineler olarak ikiye ayrılırlar.



1.4.1.1Kaynak Jenaratörleri: Bu gruba giren kaynak makineleri bir kuvvet makinesi tarafından harekete geçirilerek, kaynak için gerekli elektik akımını üretirler.(Resim 1.1)

Kaynak  jenaratörlerinde akım üreteci görevini dinamo yerine getirir. Dinamo harekete geçirilir.Bu işlem ya elektrik ya da içten yanmalı motor ile yapılır. Harekete geçme sonunda dinamo rotoru ,manyetik alanda döner ve bunun sonucunda da elektrik  akımı üretilmiş olur. Üretilen elektrik enerjisi ,rotor milndeki kolektörden iki adet kömür fırça aracılı ile çekilr ve kaynak kabloları yardımı ile kullanma yerine gönderilir

 

 

                                                                              Resim 1.1 : Elektrik Enerjisi İle Çalışan Jenaratör Kaynak Makinesi



                Kaynak jenaratörleri aşağıda belirtilen olumsuzluklar nedeni ile pek tercih edilmezler.

       Bakım giderlerinin yüksek olması .

       Buna rağmen ömürlerinin kısa olması .

       Maliyetlerinin yüksekliği.

       Verimlerinin düşüklüğü(% 45-65).

       Boşta çalışma tüketimlerinin yüksekliği.

Ancak özellikle şantiye çalışmalarında, elektrik enerjisinide kendilerinin  üretmesi ve doğru akım kullanmanın bütün üstünlüklerine sahiptirler. Ayrıca özel kaynakların ve demir olmayan metallerin kaynağında da, doğru akım sağlaması sebebi ile başarılı bir şekilde kullanılır.

                                                                                        Resim 1. 2 :İçten Yanmalı   (Dizel,Benzin) Jenaratör  Kaynak  Makinesi



1.4.1.2 Kaynak Redrösörleri: Elektrik şebekesinde bulunan akımın türü alternetif akımdır. Redresörler alternatif akımı doğru akıma çevirirler.(Resim 1.2)Bu yönleri ile jenaratörlere benzetilirler. Ancak jenaratörler gibi dairesel hareket yapan organları olmadığı için sessiz çalışırlar ve jeneratörlere nazaran daha az masraflı makinelerdir. Yalın olarak bir redresör iki ana kısımdan meydana gelir. Birinci kısım bir transformatörden oluşur. Redresör üzerinde bulunan transformatör, şebekeden alınan akımın, kaynak yapılabilecek değerlere dönüştürülebilmesi görevini üslenmiştir. Yani elektrik akımının gerilimini düşürüp şiddetini artırır. Redresörün ikinci organı olan redresör(doğrultmaç) ise, elde edilen bu kaynak akımını doğru akıma çevirme görevini üstlenmiştir.

 

 



 

 

 



 

 

 



 

Resim 1.3 : Redresör Tipi  Kaynak Makineleri

1.4.1.3 Kaynak Transformatörleri: Alternatif akım veren kaynak makinelerine transformatör veya kısa adıyla kaynak trafosu adı verilmektedir. Alternatif akımı doğru akıma çevirme gibi özelilikleri yoktur.

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



                                        Resim 1. 4 : Transformatör Tipi Kaynak Makineleri          Resim 1.5. İnverter Kaynak Makinesi

1.4.1.4 İnverter Kaynak Makineleri: Demir ile beraber bakır, nikel ve diğer tip alaşımlı ve alaşımsız metaller, paslanmaz çelik ve alüminyum kaynaklarını MIG-MAG VE TIG kaynağındave her tip örtülü elektrot ile yapılacak kaynaklarda kullanabilen çok hafif ve yüksek performanslı kaynak makinesidir. Ayrıca progranabilme ve hafızasına kayıt etme seçenekli olarak üretilen modelleri sayesinde kritik işler için kullanılabilirler.( Resim 5)

1.4.2 Kaynak Pens ve Şasesi


Kaynak için gerekli olan arkın oluşabilmesi, elektrik akımının elektroda, oradan da iş parçasına  iletilmesini gerektirir. Makinelerin ürettiği kaynak akımı, kaynak kabloları aracılığı ile elektroda iletilir. Üretilen elektrot akımının, kaynak elektroduna iletilmesi, buradan da iş parçasına yönlendirilmesi kaynak işleminin ana prensibini oluşturur. Gerek elektrodun kavranması gerekse kaynak dikişinin istenilen şekilde biçimlendirilebilmesi için, kaynak pensi adı verilen aparatlara ihtiyaç vardır                                                                                                                                              

Kaynak elektrodunun ark oluşturması için kaynak makinesinden alınan akımın diğer ucunu kaynak yerine birleştirmek için kullanılan bağlantıya kaynak şasesi denir. Şasenin kaynak yerine veya kaynak masasına bağlanması için değişik şaseler mevcuttur.( Resim 7)Değişik iş parçalarının kaynak edilmesi sırasında, çoğu kez şasenin yer değişmesi gerektiğinden, şasenin portatif bir düzenekte olması tercih edilmektedir. Yer değişmesi kolay bir şase aparatıysa ya mıknatıslı veya işkence türünde olabilir.

Şasenin iş parçasına direkt olarak bağlanma gereği vardır. Kesinlikle bir metal kullanılarak, şasenin iletim yapmasına izin verilmemelidir                                                         

 

 



 

 

 



 

Resim 1.7:Kaynak Şaseleri

1.4.3 Kaynak Maskeleri ve Camı


Gözlerin zararlı ışınlardan korunması için kaynak arkına renkli koruyucu özel camlarla bakılması zorunludur. Kaynak sırasında sıçramaların cama zarar vermemesi ve kırılmalarını engellemek için, camlar iki adi cam arasına konularak maskeye takılır. 

   Camların korunması ve kullanılmasının kolaylaştırılması için maske adı verilen kaynak temel elemanlarına ihtiyaç vardır. Koruyucu camlar ile gözleri koruduğu gibi zararlı ışınların kaynakçının yüzünden olumsuz etkiler bırakmasına da engel olan maskeler, ışınların yüz derisini yakmasını da önler maskeler el ya da kask türünde olabilir.



Ayrıca puntalama veya çok kısa ark gereken ve kaynak yerini görerek yapılacak kaynak işleri için, kaynak sırasında solar hücrelerden aldığı güç ile koyulaşıp diğer zamanlarda görüşü kolaylaştıran özel kaynak camları da vardır.( Resim 1.8) 

                                                                                                            



                           

 

                        



 

 

 



 

 

 


1.4.4. Kaynak Kabloları


Kaynak kabloları, kaynak makinelerinde üretilen akımı kaynak pensi ve kaynak şasesine aktarmada kullanılan bakır sargılı üzeri plastik malzeme ile kaplanmış kablolardır. Kaynak kablolarının kalınlığı, kaynak makinesinden alınan akımın şiddetine göre seçilir.

1.4.5 Kaynak Makinesini Kaynağa Hazırlama


Kaynak makinelerinin kaynak başlamadan önce bağlantılarının (şase, pens, elektrik vb.) kurallara uygun olarak yapılmış olması, kaynak kablolarının iyi yalıtılmış ve yeterli kesitte bulunması, amper ayarının çekilecek malzemeye göre ayarlanması gerekir.

        1.5 Kaynak Yardımcı Elemanları

Elektrik ark kaynağının başarılı bir şekilde ya­pılmasında, yukarıda sıraladığımız kaynak temel elemanlarının önemi büyüktür. Her birinin kaynak için gerekliliği tartışılmaz. Ancak yardımcı elemanlar ile desteklenmeleri gerekmektedir. Aslında kaynak temel elemanlarıyla yardımcı elemanlar, birbirlerinin ayrılmaz parçalarıdır

          Şimdi bunları sırasıyla tanıyalım;

1.5.1. Kaynak Masası


Eğitim görmüş vasıflı bir kaynakçının, her po­zisyon kaynak yapıyor olabilme şartı vardır. Kay­nak işleminin gerçekleştirileceği is parçalarının, kaynakçının en rahat kaynak dikişi yapabildiği konumda olacağı düşünülemez. Özellikle büyük iş parçalarında bu durum, daha belirgin olarak ortaya çıkar. Ancak kaynak İşleminden istenilen verimin alınması, bir bakıma kaynakçının en rahat biçimde çalışmasını da gerektirir.

Tüm bunlar dikkate alındığında, kaynağın rahat çalışmasına olanak tanıyacak masaların ve aparatların kullanılması faydalı olur. Kaynak yapılacak iş parçalarının üzerinde konumlandırıldığı ve kaynakçının rahat çalışmasına olanak tanıyacak şekildeki düzenekleri masa ve pozisyonerler olarak gruplamak yerinde olur. Masa­lar kaynakçının çalışma sırasındaki tüm gereksinim­lerini karşılayabilecek niteliklerinin yanında, kayna­tılacak iş parçasının boyutlarına da uygun olmalıdır.


1.5.2 Önlük  Eldiven


Kaynak maske ve camları konusunda bilgiler verilirken arkın meydana getirdiği enerjinin %85’inin ısı, geri kalanın ışık enerjisi olarak açığa çıktığından bahsetmiştik. Isı enerjisinin büyük çoğunluğu, kaynak alanının ergitilmeslnde har­canır. Bir miktarı çevreye yayılır.

Kaynak sırasında ergimiş metal ve örtü damlacıkları etrafa saçılır.Bu ergiyikler kaynakçıda  yanmalara neden olabilir.

Kaynak işlemiyle uğraşan kişilerde koruyucu önlemlerin alınmasının önemi büyüktür.Bu olumsuzlukları önlemek için  özel deri eldiven,deri önlük , kaynakçı ayakkabısı vb. koruyucu malzemeler kullanılır.

1.5.3. Kaynak Çekici

Kaynak dikişi üzerinde oluşan  cürufun temiz­lenmesinde kullanılan, özel yapıdaki çekiçlerdir. Ayrıca kaynak esnasında oluşan boşlukları temizlemek için de kullanılır.Bu çekiçlerin bir ağzı düz ,diğer ağzı ise sivri şekildedir.

Düz ağızla, yüzeydeki kabuk ve çapaklar, sivri ağızla ise kaynak boşluklarındaki curuf temizlenir.                                                                                   

               


1.5.4.Tel Fırça


Dikiş, kaynak çekiciyle cüruflardan temizlen­dikten sonra, özel fırçalar ile sıçramalardan meyda­na gelmiş metal parçalarından da arındırılır. Böylece kaynak dikişi temizlenmiş olur.  Bu işlem için üretilen fırçalar, elle kullanılabilecek bir yapıya sahiptir                                                                                                                           

1.5.5. Pens Sehpası


Kaynağa ara verildiğinde kaynak pensinin ko­nulduğu sehpalardır. Sehpanın pens konulan kısmı, elektrik enerjisine karşı yalıtılmış olması, ark oluşu­munu önlemek bakımından önemlidir. olumsuzluğa meydan vermemek için pensin duvara denk gelen bir yere, özel aparatlar kullanılarak asıl­ması, daha doğru bir uygulamadır.(Şekil 1.4 ) 

1.5.6 Kaynak Paravanları


Kaynak arkının oluşumu sırasında kullanılan elektrik enerjisinin, ısı ve ışık enerjisine dönüştüğünü biliyoruz. Kaynak yapan kişi, bu ışınlardan korunmak için iç yapısında özel camlar bulunan maskeler kullanır. Çoğunlukla bir atölyede kaynakçı tek başına çalışmaz. Çevresinde kaynak yapan ya da başka işler üreten çalışanlarda bulunur. Çevrede çalışan kişilerin ve diğer kaynakçıların ışınlardan etkilen­memesi için, kaynak yapılan alanların çevresi, özel paravanlar ya da perdeler ile kapatılmalıdır. Para­vanların görevlerinden biri de, ışınların çevreye zararı engellemesi yanında, kaynak kıvılcımlarının ver­di zararı da engellemektir.

1.5.7. Aspiratör ve Vantilatörler

Ortaya çıkan tüm duman ve gazların kaynak­çıya zarar vermesini engellemek için kaynak yapılan ortamdan uzaklaştırılarak yerine kaynakçının soluyabileceği temiz havanın gönderilmesi gereği vardır

Kaynak anında çıkan zararlı duman ve gazların o bölgeden uzaklaştırılması için özel emici düzeneklere gereksinim duyulması, aspiratör kul­lanılmasına neden olmaktadır. Bu amaçla geliştirilen donanımlar, görevlerini tam anlamıyla yerine getirebilmeleri için kaynak alanının mümkün olduğunca yakınında olmalıdır. Böylece kaynak esnasında ortaya çıkan dumanlar aspiratör tarafından anında ortamdan uzaklaştırılır.

 

1   ...   4   5   6   7   8   9   10   11   12


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət