Ana səhifə

1. ÖLÇme ölçmenin Tanımı ve Önemi


Yüklə 1.47 Mb.
səhifə10/12
tarix26.06.2016
ölçüsü1.47 Mb.
1   ...   4   5   6   7   8   9   10   11   12

2.5 Ark Boyu Mesafesi


Ark boyu kaynak esnasında erimiş kaynak banyosunun yüzeyi ile elektrod te­linin ucu arasındaki uzaklıktır.Ark boyu uza­dıkça ark gerilimi de yükselir.

Ark boyu, dolayısı ile de ark gerilimi, örtülü elektrod ile ark kaynağında diki­şin biçim ve kalitesi bakımından en önemli etmenlerden bir tanesidir; bu kaynak yönteminde ark boyu kaynakçı tarafından ayarlandığından ve sabit tutulduğun­dan bu konuda kaynakçının el melekesi çok önemlidir.

 Ark boyunun uzaması, yani ark geriliminin artması geniş ve yaygın bir kay­nak dikişinin ortaya çıkmasına neden olur ve ark üfleme tehlikesi artar; ark boyu­nun daha fazla artması düzgün olmayan, çok az nüfuziyetli kaynak dikişine ve aşırı sıçramaya neden olur  Normal olarak bazik karakterli elektrodlar hariç, bütün örtülü elektrod türlerin­de ark boyu, elektrot  tel çapı kadar, bazik elektrodlarda ise tel çapının yarısı ka­dar tutulmalıdır

Ark boyunun, elektrotun aynı ölçüde ergimesini sağlayacak şekilde ilerletilmesi sureti ile mümkün olduğu kadar eşit tutulması gerekir. Bu ilerleme hareketi, ergiyen bir elektrotla yapılan kaynaklarda daima gerekli olan bir işlemdir.



Ark Boyunun Uzun Olması

Önce, kaynak sırasında düzensiz çıtırtılı ses. çıkar. Erimiş metal sıçramaları aşırı ölçüde olur. Dikişin yüzeyi düzensiz ve dikiş fazla geniş olur. Ayrıca arkın oluşması  kesilebilir



Ark Boyu  Kısa Olursa

Elektrot çoğu kez iş  parçasına yapışır. Dikiş çok dar ve yüksek olur. Ayrıca arkıda kesebilir.


2.6.Ark Oluşturma: Arkı Yakma


Elektrodun iş parçasına kısaca sürtülmesi ya da noktalama yaparcasına dokundurulup çekilmesi suretiyle sağlanır..Elektrodan iş parçasından uzaklaştırılması ile ark meydana gelir ve devam eder.                                                                         

2.7.Kaynak Maskesini Kullanma


Elektrik ark kaynağı sırasında arktan dolayı  ortaya çıkan ışın oldukça kuvvetli olup kaynak yapanların gözlerini ve yüz kısmını etkiler.Bu ışığın etkisinden korunmak için yanmaz, plastik veya sıkıştırılmış karışım malzemeden yapılan maskeler veya koruyucu başlıklar kullanılır. Maskelerde bulunan özel camlar ışığın şiddetini azaltarak kaynakçının gözlerini zararlı ışınlardan korurlar.Kaynak maskelerine takılan özel camların kırılmaya ve kaynak kıvılcımının sıçramasına karşı ön kısımlarına normal bir cam takarak korunması gerekir.  

                                                                                                 

 

2.8.Kaynak Sırasında Alınacak Güvenlik Önlemleri


Elektrik ark kaynağı yapılan yer­lerde çalışan kişiler için, bazı sağlık ve güvenlik konularında, tehlikeler oldu­ğu bir gerçektir. Elektrik ark kaynağı yapılan yerlerde; 1-Elektrik şoku 2-Ark radyasyonu 3-Kirli hava 4-Yangın ve patlama  5- Sıkıştırılmış gaz tehlikesi  6-Zararlı ışınlar olabilir.                                                                                                                                                                      

 Kaynak makinelerinde çalışan kişilerin, kendilerini korumak için mutlaka kaynak maskesi kullanmaları ve iş önlüğü giymeleri gerekir. Kişilerin kendilerini korumalarının yanında, çevredekilerin de korunması amacıyla kaynak yapılan bölge paravanla kapatılmalıdır.

Bütün bunların,tam anlamıyla yerine  getirilebilmesi için, kaynak işleriyle uğraşan teknik elemanların, aşağıda sıralanan maddelere özen göstermesi gerekir:

1-Kaynak dumanlarının kaynakçı tarafından solunması, sakıncalı­dır.

2-Kaynakçılar, güvenlik uygulamalarını takip etmek için talimatlar almalı ve güvenlik şartlarına uymalıdır.

3-Kullandıkları  tehlikeli gereçleri tanımalı, elektrik ile ilgili tehli­keleri ve koruyucu gereçleri kullanmayı bilmelidir.

4-Kaynakçılar, özel göz koruma maskeleri ve ark radyasyonuna karşı korunmak için özel giysiler giymelidir.

5-Hava kirliliğine karşı korunmalı ve kapalı alanlarda çalışırken dikkatli olmalıdır.

6-Kaynak işlemi sırasında ısı kullanıldığından,kaynakçılar  aynı zamanda yangın ve patlamalara karşı dikkatli olmalıdır. Yanıcı yada sıkıştırılmış hava ile dolu taşıyıcılara   ergitme kaynağı iş­lemi uygulanmamalıdır.

7-Radyoaktif bölgelerde, gürültülü ya da yüksek yerlerde çalışı­lırken, buralardaki tehlikelere karşı dikkatli olmalı ve üzerlerine düşebilecek bir şey olan yerlerde çalışmamalıdır,

8-Kaynakçı, çalışma yerinin şartlarını her zaman dikkate almalı­dır. Bu koşullar uygun şekilde kontrol edildiği ve güvenlik tali­matlarına uyulduğu taktirde, kaynak işlemleri diğer endüstri ya da konstrüksiyon işlerinden daha fazla tehlikeli değildir.

 

 

DİKİŞ ÇEKME


 Kaynak akımının meydana getirdiği ark, iş par­çası yüzeyindeki kaynak nüfuziyetinden etkilenen bölgenin erimesine neden olur. Bu arada elektrotun erimesiyle, elektrot metali ve parçanın nüfuziyetten etkilenen bölgesindeki erimiş kütle bir­leşir. Bu birleşmede etkin rol alan elektrot metali, eriyerek bölgede bir kaynak meta­linin oluşmasına neden olur. Kaynak metalinin bü­yük çoğunluğu, elektrot çekirdek metalinden mey­dana gelmiştir.

Arkın ilk başlangıcında meydana gelen kaynak metali, sıcaklığın etkisiyle akışkan bir hâldedir ve buna kaynak banyosu adı verilir.Elektrot iş parçası­nın üzerinde tutuşturulup sürekli aynı yerde tutulursa, kaynak banyosu gittikçe bü- yür ve çevreye yayılır.Elektrot kaynak yönünde ilerletilirse kaynak banyosu da bu harekete uygun olarak ilerleyecektir. Kaynak banyosunun ölçülerini belirleme görevi kay­nakçıya verilmiştir. Kaynakçı, bu ölçülerde değişiklikler yapabilir. Bir ba­kıma elektrot iş parçasının neresine tutulursa kay­nak banyosu, dolayısıyla da kaynak metali yığılması orada meydana gelecektir.

 

1   ...   4   5   6   7   8   9   10   11   12


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət