Ana səhifə

Vlierdens Verleden


Yüklə 1.61 Mb.
səhifə17/45
tarix25.06.2016
ölçüsü1.61 Mb.
1   ...   13   14   15   16   17   18   19   20   ...   45

Dielis Vogels

Ouwerling meldt dat rond 1662 Dielis Vogels schoolmeester in Vlierden werd. In deze periode werden ook de eerste aanzetten gegeven tot de latere afscheiding van de Vlierdense parochie van Deurne en de komst naar Vlierden van deze katholiek past in dit kader. Vogels was bevriend met de Deurnese ex-schout en Vlierdense secretaris Otto de Visschere. Hij overleed eind november 1667 in Gemert tijdens een bezoek aan de Visschere en werd op 2 december in Deurne begraven.



Jan Verhagen senior

Hij wordt herhaaldelijk aangeduid als meester Jan Verhagen, het is dan ook meer dan waarschijnlijk dat hij de Vlierdense jeugd heeft onderwezen. Hij stierf in 1675 en werd op gevolgd door zijn zoon.



Jan Verhagen junior

Meester Jan Verhagen, geboortig van Deurne, leerde rond 1682 de Vlierdense kinderen lezen en schrijven. Op 15 november 1682 diende hij een verzoek in bij de vrouwe van Deurne om ook daar de schooljeugd te mogen onderrichten. Hij meldde trots dat in Vlierden, wesende een klein dorpken, de kinderen meest al geleert sijn, maar dat zijn verdiensten als schoolmeester zo laag waren dat hij nauwelijks de kost voor zichzelf kon verdienen, bovendien had hij nog de zorg over zijn oude moeder. Zijn verzoek werd afgewezen en het is niet onmogelijk dat een aantal Deurnese kinderen in Vlierden lessen kwamen volgen bij meester Verhagen. Tenslotte moesten hun ouders, die vroeger op de Grotenberg naar school gingen, nog veel verder lopen.



Willem van Esch

In de periode van 1676 tot 1689 was de Deurnese schoolmeester Willem van Esch tevens koster van Vlierden, althans hij claimde deze nevenbetrekking. Hij werd daarvoor aanvankelijk echter niet betaald en dus diende van Esch een bezwaarschrift in. Uiteindelijk stelde de Raad van State hem in het gelijk en moest de rentmeester van de Geestelijke Goederen hem in 1694 eenmalig 200 gulden uitkeren als vergoeding voor de jarenlange Vlierdense werkzaamheden als koster. Willem van Esch had zich in 1676 vanuit Den Bosch als schoolmeester in Deurne gevestigd en was gehuwd met Maria Magdalena Sauvé. Zij kregen veel kinderen waaronder een zoon Daniel die later schoolmeester in Vlierden werd. Over Willem van Esch schreef Ouwerling in zijn historisch werk Mr. Willem schijnt een beste man te zijn geweest, maar zijn wederhelft en sommige van zijn kinderen stonden er niet hoog op. Wellicht had Ouwerling op het moment dat hij dit schreef nog geen kennis genomen van de verklaringen die een negental Deurnese jongedames in 1698 aflegden over het onzedige gedrag van Willem van Esch. Zo verklaarde Françoise, de 17-jarige dochter van drossaard de Caesteker, dat ze vier of vijf jaar eerder herhaaldelijk voor de meester haar les moest opzeggen terwijl ze door diens hand werd aengeroert ende geraeckt op haer bloote lichaem, welcke hant hij door het sneijersgadt van haers rocken wist inne te steeken ende alsoo haer te voelen ende te hanttasten, telckens eenige tijt duerende. En Anneke, de dochter van Dirk Hikspoors, verklaarde dat hij haar trock achter den mestersstoel, om dat niemant sien soude, ende ter wijle sij haere lesse op seijde stack sijn eene hant door het sneijersgadt van haeren rocken, daermede geduerende den tijt van het opseggen alsoettens tastende ende kletsende was op haer bloot lichaem ofte billen.



Daniel van Esch

In 1697 was Daniel, de toen 25-jarige zoon van de Deurnese schoolmeester Willem van Esch, schoolmeester, koster en voorzanger van Vlierden. Daarnaast, en zeker niet in de laatste plaats, was hij ook café-houder. Maar ook voor wittebrood, kandijsuiker en geneesmiddelen konden de Vlierdenaren bij meester van Esch terecht. Hij moest zich wel met dergelijke bijbaantjes bezighouden want zijn verzoek om hetzelfde salaris als schoolmeester, koster en voorzanger te ontvangen als in de omliggende dorpen gebruikelijk was, namelijk 200 gulden per jaar, werd afgewezen. In zijn herberg annex winkeltje bediende hij zijn klanten met jenever die hij zelf gestookt had. Op zich zou daar geen bezwaar tegen zijn, ware het niet dat hij deze hobby uitoefende in het klaslokaal waarin hij eigenlijk les moest geven aan de kinderen. Hij had er twee brandewijnketels met de bijhorende kuipen en

gereedschappen opgesteld die hij dagelijks in productie had, zelfs terwijl de kinderen gewoon school hadden. Daarnaast had van Esch het schuurtje van het schoolhuis heringericht tot varkenshok en hij mestte er vier varkens. En dan te bedenken dat de meeste Vlierdense boeren in die tijd niet meer dan één varken hadden.

Men was niet ten onrechte bang dat door de rook en stank van de jeneverstokerij de gezondheid van de kinderen gevaar liep en dat door het gevroet van de varkens het schoolgebouw, dat het jaar ervoor nog voorzien was van nieuwe plavuizen, zou gaan verzakken. Bovendien zal door deze bezigheden van de schoolmeester ook de kwaliteit van het onderwijs te lijden gehad hebben, ofschoon de toenmalige Vlierdenaren daarover geen klachten lieten horen.Compareerende voor mij Pieter de Cort, als openbaer notaris bij den Ed.Mo. Raede van Brabant in s Gravenhage geadmitteert binnen de stadt Helmont resideerende ende inne de presentie van d'onderges. getuygen Wilbert Hendricx, vorster van den dorpe ende Heerlyckheyt van Vlierden, out ontrent de 68 jaeren, ende Huijbert Huijberts, out-borgemeester en inwoonder van den dorpe en heerlyckheijt voors., out ontrent de 38 jaeren, dewelcke ter instantie em requisitie van schepenen en regeerders der voors. Heerlyckheijt van Vlierden hebben getuyght, verclaert en affirmeeren bij ende mits desen op manne waerheijt in plaetse van gedaenen eede, die sij deponenten des noodt ende versogt sijnde, belooven voor alle gerighten ende regteren te sullen affleggen waer ende waerachtigh te wesen dat de school deser voors. dorps ende heerlijckheyt, daer de jeught off kinderen in ter schoolen souden moeten gaen, alnogh is beset met twee slirie off brandewijnkeetels met de kuijpen als andersints tot de stoockerij noodig ende dienstigh sijnde, ende dat den schoolmr., eenen Daniel van Esch, alnogh dagelijcx op voors. stoockerijketels slirie off gedisteleerde wateren is stoockende ende dat de selve slirij dagelijcx met de groote ende cleijne maete door hem ende sijne familien wert uytvercoft. Verders verclaeren sij deponenten dat in het schuerke van den schoolmeester, aen de schoole onder een dack gemaeckt is een verckenskoeij, waerinne den gemelten schoolmr. van dit jaer vier verckens heeft ingehadt ende tegenwoordigh al nogh twee verckens daer inne is hebbende die niet dan vrutende ende gravende sijn, waerdoor 't gemelte schoolhuijs sal comen te vervallen, en dat oock door de dampen van de stoockerij de kleyne kinderen benouwt valt daer ende den roock in de schoole te sitten, allentwelcke soo vers. staet verclaeren sij deponenten alsoo waerachtigh te wesen ende als naeburen van den schoolmr. sijnde van allent geene voors. goede kennisse hebben. Aldus gedaen en gepasseert binnen den voors. dorpe ende heerlyckheyt op heden desen sestienden dag novemb. seventienhondert ende twee ter presentie van Marcelis Aert Slaets en Adriaen Hendrix, inwoonderen alhier, beijde als gelooffwaerdige getuygen hier toe versoght. Wilbort Hendricx, Huijbert Huijberts, Marcelis Aerdts Slaets, Adriaen Hendrickx. Ende ter presentie van mij als notaris P.De Cort nots.publ. 1702.

Drossaard Pieter de Cort, die rond 1700 zelf in Vlierden woonde, was allesbehalve een vriend van Daniel van Esch, ofschoon deze heren de enige protestanten van Vlierden waren. De Cort liet geen gelegenheid onbenut om de schoolmeester erbij te lappen. Al in 1698 had hij een gerechtelijke procedure tegen meester van Esch aangespannen die tot na de eeuwwisseling doorliep en wellicht kwam het incident rondom de jeneverstokerij voor Pieter de Cort zeer gelegen om eens te meer aan te tonen dat Daniel van Esch niet deugde. Mogelijk heeft de jarenlange procesgang de schoolmeester annex herbergier zoveel juridische ervaring opgeleverd dat hij het deurwaardersambt is gaan bekleden, een functie die hem meer inkomsten opleverde dan zijn vroegere betrekking als schoolmeester. Dat hij ook als deurwaarder niet bonafide was werd in 1711 bewezen toen hij moest gaan pandhalen bij Jacob Bogaerts den Ouden. Hij tipte zijn slachtoffer vooraf zodat deze tijdig zijn vee en spulletjes in veiligheid kon brengen en de deurwaarder werd voor het doorgeven van zijn voorkennis beloond met twee hoenders.

Meester van Esch overleed eind 1714. Hij was twee keer gehuwd, namelijk eerst met Clasina van Leusden, een dochter van Otto van Leusden, die in 1708 in Vlierden overleed en later met Pieternel de Boon, zij overleed rond 1731. Uit het eerste huwelijk:

1. Willem ged. Deurne 5-7-1699. Hij woonde in 1723 in Westkapelle

2. Antonetta geb. ca 1700

3. Catharina geb. ca 1700. Ze woonde in 1723 in Geldrop en was gehuwd met Jan van Eyndhoven

4. Otto ged. Deurne 30-10-1701

5. Clasina ged. Deurne 10-4-1709

6. Helena ged. Deurne 20-5-1710. Ze overleed in Den Haag 30-10-1747

De kinderen verlieten allemaal vroeg het ouderlijk huis en vestigden zich merendeels in het Zeewse Middelburg. Zij konden niet goed opschieten met hun stiefmoeder blijkens de boedelscheiding die in 1723 middels meerdere notariële akten moest worden geregeld.

Tijdens het schoolmeesterschap van Daniel

van Esch werden de volgende reparaties aan het schoolhuis uitgevoerd:

1701 plavuizen geleverd

1705 metselwerk

1706 kleine reparaties, ijzerwerk en glas

1707 dakbedekking, plavuizen en metselwerk

1708 500 plavuizen

1710 kleine reparaties

1711 deuren en metselwerk

1712 dakbedekking

1713 reparaties voor 12 gld. 18 penningen



Carel Lustingh

Na het overlijden van Daniel van Esch werd op 19 februari 1715 Carel Lustingh aangesteld als schoolmeester, koster, voorlezer en voorzanger. Hij heeft echter voor zover we hebben kunnen nagaan nooit in Vlierden gewoond en kreeg nog hetzelfde jaar zijn ontslag.

De Raad van State der Vereenigde Nederlanden heeft op de goede getuijgenisse die gegeven werd van de bequaemheyt van den Persoon van Carel Lusting, denselven gestelt ende gecommitteert, stelt en committeert hem by desen tot schoolmeester te Vlierden, Meijerije van 's Hertogenbosch, mit gaders tot koster voorleser ende voorsanger aldaar, in plaatse, en mits het overlijden van Daniel van Esch. Gevende denselven Carel Lusting last ende bevel deselve plaatsen wel neerstelijck ende getrouwelijck te bedienen ende waer te nemen, in 't geen tot elcks is behoorende, volgens d'Ordre en 't Reglement voor de Schoolmeesters gemaeckt op al sulcken Tractement als hem by andere Acte werdt toegeleydt, op den Rentmeester aldaer en op de baten en profijten daer en boven daer toe noch staende soo als den voorgaenden heeft genooten; des wert den voorsz. Carel Lusting gehouden van hem in 't geene voorsz. is getrouwelijck ende neerstig te quijten, te doen den behoorlijcken Eedt in handen van de Raad van State voorgemelt; twelck gedaen zijnde, ordonneert de Raad allen ende een yegelijcken dien 't aengaen magh, den voornoemden Carel Lusting voor schoolmeester-koster, voorleser ende voorsanger als voorsz. is, te kennen ende te houden: Ende dit alles tot wederseggen, want Wy sulcks tot dienste vanden Lande bevonden hebben te behooren. Gegeven in 's Graven Hage den negentienden Februarij seventien hondert en vijfftien. get. Willem van Sonsbeeck. Ter ordonnantie van den Raad van State get. S. van Slingelandt

Antonie Sauvé Als waarnemer werd op 3 juli 1715 Antonie Sauvé benoemd, een zoon van de beruchte Astense schoolmeester Isaak Sauvé. Antonie Sauvé was infanterie-soldaat geweest in het leger van de Verenigde Nederlanden. Veel bijzonderheden over zijn onderwijs-activiteiten in Vlierden zijn er niet te melden. Het geld dat hij kreeg voor het lesgeven aan arme kinderen was volgens de armenrekening bestemd voor Carel Lustingh. Blijkbaar was men in de 18de eeuw zover heen dat men zelfs het lesgeven aan de kinderen aan een onbekwame vervanger kon overlaten terwijl men zelf de eraan verbonden inkomsten opstreek. Sauvé woonde van 1715 tot 1722 in Vlierden en vertrok toen naar Asten waar hij in grote armoede raakte. Hij moest zich op hoge leeftijd met bedelen in leven houden en had daarvoor toestemming gekregen van de Astense schepenen. De volgende reparaties aan het schoolhuis, waaraan verbonden het woonhuis van de schoolmeester, hebben in zijn periode plaats:

1715 planken en spijkers geleverd

1717 dakbedekking

1718 kleine reparatie

1722 dekbedekking, het metselen van een oven, het leveren van beddeplanken, een "clockure" voor 10 stuivers

Pieter van Hogerlinden In 1722 werd Pieter van Hogerlinden schoolmeester in Vlierden. Hij was op 27 januari 1692 in Den Bosch geboren en gehuwd met Maria Charlotte Sterck. Vanaf 1717 was hij achtereenvolgens schoolmeester geweest in het Vlaamse St.Cruijs en in Oudenbosch. Hij had moeite om van zijn salaris rond te komen en in 1724 richtte hij daarom een verzoek aan de Raad van State om dezelfde beloning te krijgen als de schoolmeesters in andere dorpen van de Meierij. De Raad van State vond echter dat een beslissing daarover genomen moest worden door het plaatselijk bestuur in samenspraak met de rentmeester van de geestelijke goederen. Als bijbaan ging hij de functie van deurwaarder bekleden hetgeen ten koste van het lesgeven aan de kinderen ging. In 1729 was het onderwijs in Vlierden onder leiding van van Hogerlinden zo bedroevend slecht dat daarover zelfs klachten bij de Raad van State binnenkwamen. Zijn gedrag als schoolmeester was ten uijtterste ergerlijk en schandalens. Van Hogerlinden had 14 dagen de gelegenheid om te kiezen of hij, met verbetering van zijn leven, schoolmeester wilde blijven, of zich uitsluitend met het deurwaardersambt wilde bezig houden. Hij koos voor het laatste en verhuisde in 1729 naar Helmond.

Copie van de missive geschreven aen den schoolmeester van Vlierden.

Nademaals ons met veel seekerheijd is voorgekomen dat U gedrag als schoolmeester ten uijtterste ergerlijk en schandalens is, en daer en boven desselfs school met veel nalatigheijd bent waernemende, het welk wel voornamentlijk geschiet uijt oorsake dat gij buijten die bediening het deurwaerdersampt exerceert, soo is 't dat wij sulks strijdende tegens het schoolreglement hebben bevonden te sijn, en gevolglijk bij desen goedgevonden hebben uw aen te schrijven van sig binnen den tijd van veertien dagen na de receptie deses te declareren off het schoolmeestersampt te willen behouden off het deurwaerdersampt te willen exerceren, wel verstaende dat wij niet begeeren uw die beijde te gelijk, als niet compatibel met den anderen sijnde, sult behouden. Ingevalle uw verkiesing mogt maeken om het schoolmeestersampt, met verlating van het deurwaardersampt, te blijven exerceren, soo zijn bij dese wel scherpelijk gewaarschouwt hetselve na behooren en conform het reglement ten genoegen van de regenten te doen, kunnende verseekert sijn dat op de minste klagten haer Ed.Mog. den Raad van State der Vereenigde Nederlanden U de facto, sonder eenige conniventie sullen deporteren. Actum s'Hertogenbosch den 21 september 1729. Onderstont De gecommitteerdens uijt den Raad van State tot het doen van de verpagting des gemein landsmiddelen etc. etc. etc. was geteekent J.v.Assendelft onder F.v.Hattingh.

Door mij ondergeschreve voor copie uijtgegeven als secretaris van haer Ed.Mo. Gecommitteerden hier boven gemelt. Johan van Hoey.

Van Hoogerlinden zag de volgende kinderen van hem door de dominee gedoopt worden in de Vlierdense kapel:

1. Cornelia 14-2-1723

2. Adriana 11-3-1725

3. Gerardus 12-3-1727

4. Wilhelmus 14-8-1729

Toen hij in 1736 in Helmond overleed moest zijn weduwe van den publique aalmoezie in het levensonderhoud van haar gezin voorzien. De naam van Hogerlinden dook vele jaren later weer in Vlierden op toen in 1772 zijn zoon Hendrik Dirk van Hogerlinden een officiële aanstelling kreeg als postbode tussen Vlierden en Eindhoven. Hij werd op 21 september 1732 als achtste kind van meester Pieter van Hogerlinden in Helmond gedoopt.



Antonie Heycoop

In 1929 werd Antonie Heycoop schoolmeester-koster in Vlierden. Mede dank zij zijn vele bijbaantjes verliep zijn carrière in Vlierden voorspoedig. Hij nam herhaaldelijk de administratie van de Vlierdense, Deurnese en Astense borgemeestersboeken op zich, was procureur namens het corpus van Asten en inde in omliggende dorpen de plaatselijke belastingen. In Asten besteedde hij de daadwerkelijke inning van de penningen uit aan vorster Gerrit van Riet. Ook was hij substituut-secretaris van Vlierden. Men mag zich afvragen of al deze nevenactiviteiten niet ten koste gingen van de kwaliteit van het onderwijs aan de Vlierdense jeugd. Heycoop was geboren in den Haag als zoon van Johannes Heycoop en Maria Wegel. Zijn broer was predikant in Someren van 1736 tot 1763. Uit zijn huwelijk met Susanna van Hulst werden negen kinderen geboren: 1. Maria gedoopt 25-2-1731. 2. Francis gedoopt 7-2-1732. 3. Francois gedoopt 11-7-1734. Hij was in dienst bij de Oost-Indische Compagnie en overleed ongehuwd in 1763 in Siam (het huidige Thailand). 4. Albertina Martina gedoopt 16-10-1735. 5. Johanna gedoopt 8-9-1737. Zij trouwde met de Deurnese schoolmeester Abraham Bokhorst 6. Martinus gedoopt 6-8-1739. Hij was door zijn vader opgeleid tot schoolmeester maar heeft weinig of niet voor de klas gestaan. Hij volgde hem ook op als substituut-secretaris en president-schepen. In 1761 werd hij tevens procureur te Helmond. Hij speelde een hoofdrol in een fraudezaak waardoor hij zijn banen kwijtraakte en uit Vlierden met de noorderzon vertrok. 7. Maria Magdalena gedoopt 23-4-1741. 8. Antonia gedoopt 22-4-1742. Zij huwde met Willem van Ravensteijn uit Bakel. 9. Johannes Cornelis gedoopt 30-6-1747. Hij vertrok in 1772 naar de Afrikaans Goudkust en overleed er twintig jaar later op het Nederlandse fort St.George d'Elmina. Ongetwijfeld heeft hij daar de latere Vlierdense schepen Antonie Jan Gallé leren kennen. Meester Antonie Heycoop overleed in het voorjaar van 1767 in Vlierden. Het schoolgebouw was bij de komst van Heycoop zo bouwvallig geworden dat meester-timmerman Peter Willem Verhees in de zomer van 1734 in opdracht van de gemeente een grondige renovatie moest uitvoeren. Het was in die tijd gebruikelijk, ja zelfs verplicht, dat

zo'n klus bij publieke aanbesteding aan de laagstbiedende werd gegund. Zo niet in Vlierden waar het werk onderhands aan dorpsgenoten meester-timmerman Peter Verhees en metselaar Huybert Meussen werd uitbesteed. Op 14 augustus werd begonnen met de werkzaamheden en eind september waren het schoolgebouw en de bijhorende keuken klaar, compleet met Deurnese plavuizen belegd. Toen in 1739 ook nog nieuwe schoolbanken werden geleverd en alles in de verf was gezet kon meester Heycoop trots zijn op zijn werkplek en zich 's avonds tevreden neervleien in zijn op kosten van de gemeente getimmerde nieuwe bedstede. In 1742 bouwde meester-timmerman Joost Guy, deze keer als laagste inschrijver bij een publieke aanbesteding, voor 120 gulden een nieuw lokaal aan de school, een bewijs dat het aantal leerlingen groeiende was.

Gerrit Hampen

In de periode 1747-1750 werd Heycoop bij zijn onderwijs aan de Vlierdense jeugd regelmatig bijgestaan door Gerrit Hampen, een eveneens in den Haag geboren en ongehuwd gebleven protestantse schoolmeester. Hampen gaf ook les in Deurne, waar hij later tevens gezworen klerk en zelfs enige tijd president-schepen was. Hij woonde in Deurne, samen met zijn zuster Maria, in bij zijn oom, drossaard Antonie La Forme. Rond 1780 maakten de Vlierdenaren opnieuw kennis met Gerrit Hampen toen deze er enkele jaren op rij de belastinggelden ophaalde.



Antonie Ramaer

Schoolmeester Antonie Ramaer heeft heel veel betekend voor de Vlierdense gemeenschap, niet alleen vanwege zijn onderwijskundige kwaliteiten maar zeker ook omdat hij een bekwaam bestuurder was. Hij was een echte duizendpoot die deskundig was op vele terreinen. Daarbij was er een goede verstandhouding tussen de protestantse schoolmeester en de katholieke Vlierdenaren, zelfs de pastoor stond eens borg voor Ramaer toen deze de wildbaan pachtte. Meester Antonie Ramaer werd op 17 november 1741 in Bergeijk geboren als zoon van schoolmeester Jan Ramaer en Maria van der Poll en hij overleed op 19 april 1822 in Helmond. Op 20 februari 1767 werd hij benoemd tot schoolmeester van Vlierden.

De Raad van State der Ver. Ned. heeft op de goede getuigenisse, die gegeven word van de bekwaamheid van den perzoon van Anthonij Ramaer denzelven gestelt en gecommiteert, stelt en commiteert bij desen tot schoolmeester te Vlierden, quartier van Peelland, Meyerye van 's Bosch, mitsgaders van koster, voorleeser en voorzanger aldaar, in plaats en mids het overlijden van A. Heykoop.

Hij bekleedde naast het schoolmeesterambt nog talloze andere functies in Vlierden. Zo was hij ondermeer substituut-secretaris en later secretaris, president-schepen, ontvanger van 's lands lasten te Deurne, commissaris der verpondingen, pachter van de wildbaan en de houtschat, grondbezitter etc. In 1797 woonde hij reeds te Helmond, waar hij van 1812 tot aan zijn dood lid van het gemeentebestuur was. Hij huwde in 1769 met Catharina Zijnen, een kleindochter van de Helvoirtse schoolmeester Laurens Bijnen, een dochter van de Eerselse schoolmeester Nicolaas Zijnen en een zuster van de Astense schoolmeester Peter Zijnen. Hij hertrouwde 20 mei 1788 voor de predikant van Deurne met Helena Smits, de weduwe van Gerard Sterk uit 's Hertogenbosch.

Uit het eerste huwelijk werden de volgende kinderen geboren en in de oude kapel van Vlierden gedoopt, die toen als hervormde kerk dienst deed:

1.Gerardus Antonie gedoopt 1-4-1770. Hij studeerde medicijnen; vanaf 1787 aan de universiteit van Duisburg en vanaf 1792 aan die van Leiden. De kosten voor zijn opleiding werden vanaf 1784 betaald uit een studiebeurs die eertijds gesticht was door Adriaan en Cornelis van Dijk. In 1793 vestigde hij zich als arts in Deurne. 2. Johannes Nicolaas gedoopt 18-8-1771. Hij was sterk koningsgezind en ging met Willem V begin 1795 naar Engeland. Hij nam daar dienst in het leger en bracht het er tot kapitein. Hij keerde nog in de Franse tijd terug naar Nederland en werd door koning Lodewijk in 1808 aangesteld als belasting-ambtenaar in het Friese Jever. Hij had een voorspoedige carrière en in 1814 werd deze geboren Vlierdenaar benoemd tot inspecteur-generaal der directe belastingen en accijnzen. Ook zijn zoon Elbertus Hendrikus Ramaer verwierf nationale bekendheid als deskundige op fiscaal-administratief gebied. 3. Petrus Andreas gedoopt 1-10-1772. 4. Willem Antonie gedoopt 31-12-1775. Willem Antonie Ramaer vestigde zich in Helmond en was ondermeer ontvanger

[De bezittingen van schoolmeester Antoni Ramaer] drie groote bedden met zes kussens en drie peuluwen, drie gestikte catoene en drie wolle deekens / twee kleyne bedde met kussens en peuluwen / een eyke kabinet, een verlakte dito / een noteboome latafel / een groote spiegel en drie kleyne spiegels / zes stoelen met kussens / twaalf daagse dito sonder kussens / vijf ouwertse stoelen, een oude leere dito / een schilderije de onthoofding van Johannis / een ledikant en behangsel met de sprey / twee tinnekaste / drie tafels / drie paar gordijnen voor de bedsteede / een vries horlogie / een schenktafeltje / een kleyn kastje agter de deur van 't keukentje / een baktrog / een kleerkast / eenige kapstokke / eenige boterpotten, groetenpotten en vaatjes / een haal, een ketting / twee haardijsers, drie tange / een emmer / drie eysere potten / een braadspit / een vliegekast / vier docijnen soo heel als geschonde porcelijn / een stel op het cabinet van vijf stuk / vier dito spoelkomme / een dito melkkannetje en suykerbakje / ses borden / drie decert borde / twee slabakke / een kopere gebruijneerde koffykan, schenkketel en confoor / twee kopere koffykanne / een vijsel / een tinne verlakte trekpot / een spoelkom / twee blaakers / een groote wasketel / een kleyne dito / een itteremit / een waterketel / drie coffyketeltjes / een lamp / twee kopere bierkraane / drie of vier oude potdeksels / een beddepan / een taartepan / twee tabaksconfoortjes / een kastrol / twee elusters / een blekke thee-emmer, een houte dito / een verlakt theeblaatje / een blekke schenkketel / / TIN / / een soepschotel / drie schotels / 15 assiette / 12 borde / zes soepborden / twee bierkanne / een tabaksdoos / twee saus pannekens / olie en azijn machine / eenigte slegte lepels en twee tinne maatjes / vier waterpotten / twee kandelaars / twee schenkborden / een visplaat / / HOUTWERK / / twee waskuype / een heele bierton / vijf halve dito / eenige slegte stoove / een koffy moolen / een tabak- en een theekistje / een houte theeblaatje / een zak horlogie kastje / / GOUD EN ZILVERWERK / / drie goude ringe / een paar dito oorbelle / een paar dito oorringe / een goud slotje / 12 zilveren eetlepels / 12 dito vorke / een ditosoeplepel / een brey machine / een knip beursje / een goude lorijne doosje / twee tafellakens de Jagt Damast / 24 dito servette / 12 pelle tafellakens / 60 dito servette in verscheide soorte / 8 fijtels / 12 slaaplakens / 24 sloopen / ca 24 witte Engelse borden / 3 Delfse schotelen / circa 12 dito borde / circa 20 wijnroomers / circa 100 leedige flessen / een zwarte Engelse koffykan / De kleren van de overledene alsmede enige boeken zullen worden bewaard en gebruikt door de kinderen

1   ...   13   14   15   16   17   18   19   20   ...   45


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət