Ana səhifə

Vlierdens Verleden


Yüklə 1.61 Mb.
səhifə16/45
tarix25.06.2016
ölçüsü1.61 Mb.
1   ...   12   13   14   15   16   17   18   19   ...   45

Voetballen

Ofschoon de oprichtingsdatum, zondag 13 februari 1927, van de Vlierdense Sint Paulus Voetbalvereniging (SPV) onder de bezielende leiding van meester Piet Jacobs net buiten het kader van dit werk valt willen we er toch kort aandacht aan schenken. Deze voetbalvereniging was voortgekomen uit de R.K. Drankbestrijding, een organisatie die zocht naar ontspanningsmogelijkheden buiten de kroeg om voor jongeren vanaf 12 jaar. De eerste voetbalwedstrijden werden gespeeld op de zogenaamde "spierbult" een terreintje op de Waterstraat achter de boerderij van P. van de Laar. Enkele voetballers van het eerste uur waren Piet van den Broek, Louw van Deursen, de broers Jan, Gerard en Piet Koolen, Jan van Rooij, Frits Timmermans, Harrie Louwers, Jan Keijzers, de broers van Veghel en de zonen van Toon Fransen de Smid.
Wielrennen

Uit een doodenkele vermelding weten we dat er in 1912 in Vlierden een wielervereniging was onder de naam "De Heidebloem" en dat Rooijakkers daarvan degene was met de rapste benen. Hij won tijdens een wedstrijd, georganiseerd door de "Deurnese Doortrappers" een nieuwelingenwedstrijd.


Biljarten

We weten niet hoe oud de biljartsport in Vlierden is. Voor 1909 werd in de café van Antoni Fransen al gebiljart. In dat jaar moest hij, vanwege plaatsgebrek, zijn biljart te koop aanbieden. Waarschijnlijk had hij een nieuw biljart aangeschaft want later komen we nog herhaaldelijk wedstrijden in zijn café tegen. Een andere oude vermelding van een in Vlierden gehouden biljartwedstrijd dateert van 1912 toen in café De Zwaan een wedstrijd gehouden werd waarbij een aantal hazen te verdienen waren. De beste Vlierdense biljarter was Th. van Heugten, op de voet gevolgd door Ant. Fransen. Ook in het café van W. Verhoeven werden in 1914 biljartwedstrijden gehouden.


bijengilde

Dat er in Vlierden in 1876 een bijengilde was met als leden tenminste Simon Sleegers en Dorus van Bree weten we omdat zij in dat jaar tijdens de jaarvergadering slaande ruzie kregen.

Bekende Vlierdense imkers waren Antoni Fransen en Adriaan Moors die door de notaris bij opbod bijenvolken lieten verkopen.
Schuttersgilde

Verreweg de oudste nog bestaande Vlierdense vereniging is het St. Willibrordusgilde, in de volksmond beter bekend als "de schut". Als vroegste vermelding en oprichtingsdatum houdt de vereniging zelf het jaar 1227 aan. Het gilde werd in ieder geval voor 1594 opgericht. Op 14 september van dat jaar werd aan het broederschap van Sint Wilbert een nieuwe "caerte" verleend, een op perkament beschreven reglement dat de eerbiedwaardig oude vereniging nog steeds bewaart. Hierin was onder anderen bepaald dat zondags voorafgaande aan het vogelschieten daarvan in de Vlierdense kapel publicatie moest worden gedaan. Later werd het koningschieten gehouden op Vlierden kermis op maandagochtend vanaf negen uur. Het eerste schot bij het vogel- of papagaaischieten mocht gelost

[Het schuttersgilde van St.Willibrordus. Van links naar rechts Siena Verberne, Marinus Maas, Piet Driessen, Willem Ceelen, Hannes Manders, Frans Koolen, Driekus Fransen, Tinus van Rooy, Driek Jacobs. (foto meester Jacobs)]

[Van links naar rechts: Meester Jacobs, Hannes Manders, Driekus Fransen, Frans Koolen, Tienuske Driessen, Tieske Mennen, Willem van Otterdijk, Sien Verberne, Thijs van Rijssel. (foto meester Jacobs)]


worden door een daartoe genodigd iemand, vervolgens was de koning van het voorafgaande jaar aan de beurt en de gildebroeders mochten pas hun gang gaan nadat de dekens hadden geroepen: Vrij uit onder de broederen. Degene die de vogel afschoot en daarmee koning was, werd op die dag, waarop ook geteerd werd, samen met zijn koningin vrijgehouden maar hij moest wel een vat bier aan de schut schenken, en wel een half vat op de teerdag nadat de waard was gestopt met tappen, wellicht werd dit bij hem thuis leeggemaakt, en het andere halve vat als men die sop eet te Doerne kermis. De leden van de schut namen, met het geweer in de hand, deel aan de processie tijdens de Deurnese kermis. Op de feestdag van St.Willibrordus liet de schut een plechtige gezongen heilige mis opdragen en zowel op deze feestdag als bij het begraven van een schutsbroeder offerde ieder lid een munt destijds aangeduid als "negenmanneken".

In een van de oudste gemeenterekeningen, namelijk die van 1606, is al sprake van de schut. De post luidt, vertaald naar hedendaags nederlands, als volgt:



Op dezelfde dag dat de Vlierdense borgemeesters aan jonkheer Peter van Eijck een haas schonken, waarvoor ze een gulden betaald hadden, teerde de schut bij Joost Jans en heeft Thijs van Taterbeeck een bode naar Vlierden gestuurd. Aan deze bode is, inclusief hetgeen hij verteerd heeft, 18 stuivers betaald.

De teerdag van het gilde, die gehouden werd op de feestdag van de patroonheilige St. Willibrordus en daarom ook wel St.Wilbortsdag genoemd werd, kent dus ook al een lange traditie. Als een gildebroeder niet deelnam aan de teerdag dan moest hij een kwart vat bier boete betalen. Vanwege een vechtpartij tijdens het drinken van het schutbier tussen het gildelid Nicolaas Antonis Driessen en de deken Hendrik Hendrik Goossens op 13 oktober 1765 zijn we tamelijk goed op de hoogte van de samenstelling van het toenmalige Vlierdense gilde. Het drinkfeest had plaats in de herberg van Dirk Meulendijks op Belgeren en het schutbier was ingelegd door de dekenen. Lambert Lambert Vervoordeldonck was koning en Peter Willem Aarts, de hoevenaar op de Haan-

[Embleem van het gilde St.Willibrordus]
akker, was kapitein. Vaandrager Jan Janss. Verbaarschot droeg bij die gelegenheid het vaandel. Hendrik Hendrik Goossens en Dirk Peter Coolen waren de dekenen van de schutterij.

Het gilde had van ouds her de schutsboom op het pleintje op het Schooteind, ongeveer op de plaats waar nu de kiosk staat. In 1923 werd de boom verplaatst naar een terrein bij de nieuwe lagere school. De gildekoning schenkt naar oude gewoonte aan het gilde een zilveren schild met daarin zijn naam gegraveerd en een afbeelding een symbool dat samenhangt met van zijn beroep. Het gilde bezit uiteraard vele schilden met een ploegende boer, maar ook andere beroepen zijn vertegenwoordigd. De troffel van Everd Nooijen verwijst naar zijn aannemerschap, molenaar Wim van Deursen beeldde de Vlierdense molen af en schoolmeester Jacobs liet zich met het schoolbord vereeuwigen.

Het Vlierdense gilde was in vroeger tijden bepaald niet arm. In het voorjaar van 1658 was de broederschap van de Sint Wilbortsschutterij zelfs in staat om 60 gulden rentedragend uit te lenen aan de gemeente Vlierden. Een gedeelte van haar inkomsten haalde het gilde uit de opbrengsten van de zogenaamde schutsakker. De gildebroeders waren verplicht jaarlijks hun aandeel te leveren bij de bewerking en bemesting van deze akker die nabij de kapel lag. Op St.Wilbortsdag van 1770, toen de schutterij teerde in de herberg van Lambert Vervoordeldonck, werd gildelid Francis Meulendijks ondervraagd door de dekenen Jan

[Deze foto van de Vlierdense schut dateert van rond 1906 en werd genomen voor het café van Felix van Heugten. De man met de zwarte pet en O-benen is Adriaan Welten, de man met de pijp in de mond voor de vlag is Toon van den Broek, de man met witte pet, piek en sjerp is Bert Hermans, de vrouw met dienblad is Mie van Heugten (Fele Mie) de moeder van Fele-Door, schuin achter haar staat Nard Hermans, rechts van de (onbekende) koning staat Bert Joosten van de Muggenhoek, de besnorde man met de bal in de hand en de pet achter op het hoofd is Toon Fransen de smed en links van hem staat Driekus Fransen. De dienster rechts is Leen van Heugten en achter haar staat, half verscholen, Driekske Jacobs. Willem van den Broek is de grote man met het glas in de hand en Bert Vlemmings is de tamboer. (collectie Pieter Koolen]

Koningen van het St. Willibrordusgilde tot 1926, bekend vanwege de geschonken schilden: Gevert Willems :Joris Willems :Jan Anthonis Smidts 1682:Antonius Aerts Koopman 1697:Jan Anthonis Smidts 1715:Joseph Jansen Vervordeldonck 1738:Marcelis Jacobs Neervens 1760:Lambert Lamberts Vervordeldonck 1790:Lambertus Verdussen 1800:Anthonie van Tilburg 1801:Anthonie Joosten Koopman 1804:Laureyns Keysers 1807:Hendrikus van Bree Koopman 1808:Johannes Meulendijks 1810:Joost Tijssen 1814:Jacob Peeter Berkers 1818:Antonie Joosten 1820:Jan van Heugten 1838:Renier van Heugten 1841:Renier van Heugten 1846:Josephus Vervordeldonk 1852:Everardus Nooyen 1853:Peter Antonius Goossens 1856 1857:Hubertus Aarts 1860:Antoni Fransen 1865:Jan Moors 1867:Marinus Smits 1870:Theodorus van den Boom 1873:Antoni Bukkems 1876:Martinus Joosten 1878:A. Rumus 1879:Antoni Dekkers 1882:A. van Hugten 1886:J. Driessen 1888:G. Driessen 1891:A. Raaymakers 1894:M. Koolen 1897:Hendrikus Jacobs 1900:Johannus van Bussel 1903:Wilhelmus Lormans 1906:Frans Koolen 1909:A. v. Otterdijk 1919:H. Jacobs 1922:Arn. Jacobs 1926:Francis Maas

Martens van Bree en Antoni Dirk Jacobs waarom hij niet zijn aandeel mest op de schutterijakker had geleverd. Hij verklaarde dat hij niet wist op welke dag het aanvoeren van mest had moeten plaatsvinden en liet een officiële akte passeren waarin hij verklaarde het volgende jaar een dubbele bijdrage te leveren, of straffe van uitschrijving als lid.

Ook de korenmolenaar, met twee tonnen bier, en de molenaar van de Belgerense watermolen, met een halve ton bier, waren sederd onheugelijke tijden verplicht om hun jaarlijkse bijdrage aan het gilde te leveren.

Als een gildebroeder overleed dan verzorgde

kapiteins van het gilde: ca 1730 Dirck Wilbort Meulendijk 1760-1784 Peter Willem Aarts 1804 Peter Neervens 1809 Hendrik van Bommel 1837-1840 Antonie Dekkers 1842 Peter Aarts 1857 Johannes Jacobs 1872-1878 Cornelis Segers 1875 Jan van Nunen 1900 Antoni Fransen 1903-1904 Engelbert Hermans 1906 P. Verstappen 1909 P. Fransen 1912 Christiaan van Lierop tamboers van het gilde: ca 1700 Wilbort Hendricx 1735 Arnoldus Slaets 1812 Johannes van de Kerkhof na 1818 Hendrik Deriks ca 1820 Francis Baetgas 1856 Lambert Dirks 1889-1901 Jan van Otterdijk 1901-1906 Frans Jans van Otterdijk 1907 H. Franssen 1909 Frans van Oss (?) vaandeldragers van het gilde: 1715 Bruisten Gerarts van Neerven ca 1720 Lindert Jansen (van Mennen) ?? Jan Jansse Verbaerschot 1780 Huybert Koolen 1804 Hendrik van Bree 1808 Peter van Neerven 1857 Theodorus Jacobs 1878 Willem van Bree 1895 Lambert van Bree 1900 Karel Manders 1903-1909 Johannes Munsters 1912 Willem Beijers

het gilde de uitvaart en de nabestaanden van de overledene moesten daarvoor 12 stuivers betalen. Hand- en kruisboogschutterij

Een eerbiedwaardig oude Vlierdense sport- en gezelligheidsvereniging is het handboogschuttersgezelschap Soranus. Over de juiste oprichtingsdatum tasten we in het duister. In 1880 organiseerde deze vereniging een wedstrijd waarbij als eerste prijs een zilveren cilinder-horloge te verdienen was. J. Bekkers uit Deurne bleek de beste schutter te zijn. Handboogvereniging Rozenjacht, voortgekomen uit Soranus, had zijn clubhuis steeds in het café van Felix van Heugten waar ook potverteerd werd. Deze vereniging moet in de zomer van 1894 zijn opgericht. Er was steeds veel belangstelling voor de wedstrijden, die door de Vlierdense handboogschutters werden georganiseerd en waarbij hazen als prijzen te verdienen waren. Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van handboogvereniging Rozenjacht was ongetwijfeld het concours dat georganiseerd werd op zondag de eerste en maandag 2 juni 1913 en waaraan teams uit Deurne, Woensel, Someren, Tongelre, Asten, Aarle-Rixtel en Mierlo-Hout deelnamen. Houts Welvaren ging met de corps-prijs aan de haal en de beste persoonlijke prestatie leverde Th. Goossens uit Deurne. Het festijn werd muzikaal opgeluisterd door de Deurnese harmonie. Het zilveren jubileum werd eind mei en begin juni 1919 met een druk bezocht driedaags toernooi gevierd, waaraan tenminste 12 verenigingen deelnamen. De slotdag werd opnieuw muzikaal omlijst door de Deurnese harmonie. Dit jubileum was zelfs de aanleiding om de komen tot de definitieve oprichting van de Vlierdense fanfare.

Herhaaldelijk organiseerde de handboogschutterij barak- en luchtbukswedstrijden, waarbij door de deelnemers vleesprijzen te verdienen waren en tevens de clubkas gespekt werd voor een teeravond.

[Foto links: bij het toernooi van 1913 werd de koningsprijs gewonnen door een schutter van St.Sebastiaan uit Asten.]

[Foto rechts: Sint Sebastiaan uit Asten behaalde in 1913 de zesde prijs getuige deze medaille]

In het café van Willem Maas, later voortgezet door diens zwager Peerke Verberne, was tenminste vanaf 1898 handboogvereniging de Eendracht thuis. Achter de winkel annex café waren drie schietbanen. De bestuursleden van 1898 waren Antoni Coolen, Hendrik van Heugten, Martinus Coolen, Adriaan Welten en Francis Verstappen. In mei 1901 werd Welten winnaar van het koningschieten. Deze ver-

vereniging heeft weinig deelgenomen aan toernooien; de veronderstelling lijkt gerechttvaardigd dat de gezelligheid in de kroeg belangrijker gevonden werd dan de sportieve prestaties. In 1922 werden, overigens nooit gerealiseerde, plannen gemaakt om achter het café een nieuwe schietbaan op te richten.


In Brouwhuis was begin deze eeuw een vereniging van kruisboogschutters met de naam "De Vriendenkring" (1901) of "Vredekring" (1904). De leden haalden zowel in 1901 als in 1904 de krant toen zij uitgedost in sierlijke kostuums, de nieuwe Vlierdense burgemeesters verwelkomden. Ze hadden hun stamhuis in het herberg van Cornelis Rooijakkers.

Brouwhuis was blijkbaar te groot voor slechts één kruisboogvereniging en dus werd er besloten om in 1905 een tweede op te richten. De nieuwe vereniging moest uiteraard een naam dragen. Wie hem verzonnen heeft melden de annalen niet maar dat de leden zich in hun vrije tijd niet uitsluitend hoefden te beperken tot het handboogschieten moge blijken uit de verenigingsnaam: "Stroopen en visschen is ons doel". De club onder voorzitterschap van Willem Kanters had zijn thuishaven in het café van Martinus Roefs "op de Bakelse Brouwhuis".


Het kerkkoor

Ofschoon een juiste oprichtingsdatum zelfs niet bij benadering te geven is mogen we rustig aannemen dat het kerkkoor met het gilde tot de oudste Vlierdense verenigingen hoort. Aan het gouden jubileum van Willem Slaats als kerkzanger in 1932 werd in de Katholieke Illustratie met een foto aandacht geschonken.


[Bij gelegenheid van het gouden jubileum van Willem Slaats als koorlid werd in 1932 deze foto gemaakt. De jubilaris zit naast pastoor Peters. Op de voorgrond van links naar rechts Marinus Cuijpers, Jantje Fransen, Tjeu Timmermans en Tinus Fransen de Hees. Staande v.l.n.r. NN, NN, Piet Driessen, meester van Driel, NN, Tijs van Rijssel, Feel van Heugten en Piet van Bree. (collectie Frans Weemen)]
De liedertafel St. Cecilia
Gezamenlijke zang en spel in verenigingsverband was er in Vlierden tenminste al vanaf 1906. In dat jaar werd gewag gemaakt van de jaarlijkse teeravond van de liedertafel St. Cecilia waarbij niet alleen uit volle borst gezongen werd maar ook een tweetal ingestudeerde toneelstukjes met veel succes voor het voetlicht werden gebracht. Dat het Vlierdens acteertalent de dorpsgrenzen oversteeg bewees de toneelvoorstelling van januari 1907 die zelfs werd bezocht door de burgemeesters van Asten en Deurne. Jaarlijks trok de liedertafel bij haar uitvoeringen in zaal Frans Smits stampvolle zalen. Ook liet St.Cecilia buitendorpse verenigingen in Vlierden optreden zoals de gelijknamige fanfare uit Milheeze die

er op zondag 21 maart 1909 een uitvoering gaf.


[De oude kiosk werd in de oorlog verwoest. (collectie Frans Weemen)]
[Fanfare Wilhelmina]
Fanfare Wilhelmina
In 1918 werd de kiem gelegd tot de oprichting van een eigen Vlierdense fanfare bij het bezoek dat op 8 januari de Ommelse fanfare aan Vlierden bracht. Men genoot in Vlierden volop van de vrolijke muziek die ten gehore werd gebracht, maar er was ook een ondertoon van jaloezie dat men wel een fanfare in een dorpje als Ommel kon hebben maar niet in Vlierden. Daar moest verandering in komen en daar kwam verandering in. De viering van het zilveren jubileum van handboogvereniging Rozenjacht in 1919 was de aanleiding om tot de oprichting te komen. In maart 1920 werd een oprichtingscommissie samengesteld en toen zich 18 leden aangemeld hadden werd tot de definitieve oprichting besloten. Organist Felix van Heugten, pistonblazer Theeuwen, Hendrik van Moorsel, Tijske van Rijssel die de grote trom sloeg, Evert Nooijen, Norbert van Driel, Dorus en Geert Fransen, Piet van Bree en Marinus Verstappen hoorden tot de muzikanten van het eerste uur. Voorzitter was Marinus Verstappen en burgemeester van Hulten werd erevoorzitter. Van het leger konden wat oude muziekinstrumenten worden aangekocht. Een van de eerste officiële optredens was tijdens de Vlierdense kermis van dat jaar, toen onder leiding van dirigent Henri van den Boomen al een paar nummers met succes waren ingestudeerd. In de beginperiode was

[foto boven: Het bestuur van fanfare Wilhelmina rond 1925. Staande v.l.n.r. Dorus Fransen, Bert van Bree, Willem Slaats, Geert Fransen, Dorus van Heugten, meester van Driel, Neel Jacobs. Zittend v.l.n.r. Nol Jacobs, voorzitter Hanneske Fransen en dirigent Janus Köhnen. collectie Frans Weemen]


de officiële benaming "fanfare en tooneelvereeniging Wilhelmina", de liedertafel St. Cecilia, die in de praktijk tevens een toneelclub was geweest, was nu opgegaan in "Wilhelmina". De eerste optredens werden gegeven in café Verberne, waar ter voorkoming van zedenverwildering aparte voorstellingen waren voor mannen en vrouwen en waar de toegangsprijs 25 cent was.
[Fanfare Wilhelmina op bezoek bij beschermheer dokter Wiegersma op de Wieger. Onderste rij: Grardje Neervens, Willem Verberne, Dorus Fransen van de Hees, Willem van Deursen en Tinus de Hees. Tweede rij: Felix van Heugten, Hannes Fransen, Hendrik Wiegersma, ??, Neel Jacobs (de Witte), Nölleke Jacobs. Derde rij: Evert Nooijen, van Doorn, Dorus Fransen, Piet Driessen, Franske Jacobs, Teeuwen, Tijs van Rijssel, Franske Fransen, Werts. Vierde rij: Johan van Heugten, Geert Fransen de smed, ? , Piet van Bree, Willem van Lierop, Marinus Nooijen, Toon van Lierop. collectie Frans Weemen]
[affiche tooneelvereeniging "Bernadette"]
P. van Bree, van Tilburg, Jo van Duin, Jan Grosfeld, Mevr. Fransen-Joosten, Joh. Keijzers
11. HET ONDERWIJS
Al in de oudst bewaard gebleven borgemeestersrekening van 1595 is er sprake van onderwijs in Vlierden. De schoolmeester ontvangt dan 7 stuivers omdat hij administratieve werkzaamheden heeft verricht.

De Vlierdense jeugd volgde niet alleen binnen het dorp onderwijs. Al in lang vervlogen tijden stuurde men kinderen op kostschool. Catharina, de dochter van Hendrik Peter Welten, ging na het overlijden van haar ouders in 1748 gedurende 7 maanden intern naar de school in Grevenvorst (Grubbenvorst) tot het leeren van naeyen stoppen etc. Daarvoor moest 5 gulden per maand kostgeld betaald worden.


Meester Coppen

In de dorpsrekening van 1595 is sprake van meester Coppen die in Den Bosch de impost pachtte.


Hendrik Wilberts

Na de vrede van Munster van 1648 werd, zoals op veel andere plaatsen, ook in Vlierden de katholieke schoolmeester vervangen door een protestant. Van de schoolmeester die toen terzijde werd geschoven weten we niet veel meer dan dat hij Hendrik Wilberts heette en op 12 december 1657 is overleden. Zij weduwe Lucia overleed op 27 december 1673.


Barend Nijhof

Barend Nijhof was na de vrede van Munster van 1648 de eerste van een reeks Vlierdense schoolmeesters "van de ware Christelijke gereformeerde religie". Hij was afkomstig uit Waalwijk. Tijdens de grote kerkelijke vergadering in 's Hertogenbosch van 1648 werd over hem het volgende geschreven:


Barent Nieff, van outs van de religie sijnde ende goede qualiteijten hebbende om het schoolampt te bedienen, heeft versocht voor gerecommendeert aengenomen te werden, 't welck hem is vergunt. Erg druk had hij het in Vlierden niet met lesgeven aan de kinderen, want de pastoor had de ouders verboden om hun kinderen bij de gereformeerde schoolmeester naar school te sturen. In 1652 beklaagde hij er zich, samen met zijn Deurnese collega-schoolmeester Stoffels, over dat ze zo'n tegenwerking ondervonden van pastoor Gerard Jacobs. Deze liet de kinderen op de Grotenberg, net buiten het territorium van de Republiek op Venray's gebied, naar de school gaan. Vanuit Vlierden zal de belangstelling voor dit alternatieve onderwijs, gezien de enorme afstand die moest worden overbrugd, niet al te groot zijn geweest.

In 1656 verzocht Bernard Nijhof, samen met een aantal collega-schoolmeesters uit omliggende dorpen, bij de Raad van State tot een verhoging van het jaartractement van de koster/schoolmeesters, voor verleende diensten ten behoeve van het dorp zoals het leren aan kinderen uit arme gezinnen, het begraven van de doden en het luiden en smeren van de klokken, tot 36 gulden. Het was hun ter ore gekomen dat dit bedrag ook werd betaald in dorpen als Riethoven, Oerle, Breugel en Zeelst. Uit de ondertekening van het verzoek blijkt dat Nijhof toen tevens secretaris van Vlierden was.

Aen de E. Mo. Heeren den Raedt van Staten der vereenichde Nederlanden.

Geven met oetmoedigheijt ende behoorlijcke reverentie te kennen, eeniche costers, schoolmeesters van Kemp- ende Peelandt in de Meijerije van Schertogenbosse, hoe dat sij supplt. verstaen hebben dat het U.E.Mo. belieft heeft de schoolmeesters van Rijthooven, Zeelst, Oerle, Breugel mitsgaders andere te beneficeeren met een tractement van sesendertigh gulden jaerlicx te betalen bij die van de Gerechte ter plaetse haere residentie voor de corpereele diensten ende alsoo sij supplianten mede veel moijten sijn hebbende met leeren van arme luijden haer kinderen, begravinge der dooden, mitsgaders luijden ende smeeren van de klocken ende de emolumenten daer en tegens seer soober, soo bidden sij supplianten seer ootmoedelijck dat het U E.Mo. goede geliefte zij haer supplianten van gelijcken te tracteren, twelck doende etc. onderstont

dese is met de principale ackordeerende, quo

[Vlierdense schoolkinderen circa 1925. 1=Drieka Ceelen, 2=Anneke Ceelen, 5=Dora van Tilburg, 6=.. van Tilburg, 7=Mina van Tilburg, 8=Theo van Bree, 9=Mariet Theeuwen, 10=Nella Manders, 11=Anneke van Bree, 12=Toontje Munsters, 13=Drieka Driessen, 14=Miet Mennen, 15=Lenard Mennen, 16=Gerard Koolen, 18=Mina Verberne, 19=Piet Fransen?, 20=Dina Verberne, 21=Cato Verberne, 24= Cis Mennen, 28=Jan Koolen, 29=Harrie Hendriks, 31=Anneke Verberne, 32=Anna Mennen, 35=Net van Rooy?, 36=Siska Louwers, 37=Sjaan Schrama, 38=Drieka Koolen, 39=Nelly van Driel, 40=Fien van den Broek, 41=Hanneke Fransen, 42=Mina Wijlaars . ]


attest. Bernaert Nijhoff, secretarij tot Vlierden

Den raet van State, hier op gelet hebbende, verstaet dat de supplt. heur mogen addresseeren aen de wethouderen van de plaetsen heurder residentie om de supplt. ter saecke de sesendertigh gulden alhier vermeelt contentement te doen, off redenen ter contrarie te alliegieren binnen tien daegen naer insinuatie. Actum den 28 augusti 1656. Onderstont Fl.Canis Ter ord. van de Raedt van Staten in abse. van den decret. N.Assendelft

Ter instantie van mester Bernert Nijhoff, coster ende schoelmester tot Vlierden, hebbe ick ondergeschreven vorster insinuatie gedaen van de copyie ende appostille deser requeste metten [..]epotiae marginael aen de schepenen daer van versochten copye die ick haere hebbe gegeven. Dit is nu gedaen aen de schepenen van Vlierden op den 14 aprylis 1659. Ick Michiel Hendrick Heesmans, vorster tot Vlierden.

Nijhof had in zoverre succes met zijn verzoek dat binnen tien dagen óf de genoemde 36 gulden aan hem moest worden betaald óf de plaatselijke wethouders redenen moesten opgeven waarom Nijhof zijn recht onthouden werd. Drie jaar later gaf Nijhof aan vorster Michiel Hendrik Heesmans opdracht om het voornoemde verzoek met het antwoord opnieuw onder de aandacht van de Vlierdense

schepenen te brengen hetgeen erop duidt dat men in Vlierden niet stond te popelen van verlangen om Nijhof te betalen.

1   ...   12   13   14   15   16   17   18   19   ...   45


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət