Ana səhifə

Vlierdens Verleden


Yüklə 1.61 Mb.
səhifə20/45
tarix25.06.2016
ölçüsü1.61 Mb.
1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   ...   45

Het zijn ons inziens 15de-eeuw­se grensaanduidingen die op dat mo­ment, rond 1460, algemeen gang­baar en be­kend waren bij de dorps­be­st­uur­ders. De tekst luidt : ".­...­die­selve gemeyn­te haer stre­cken­de is tusschen de paelen ende paelste­den, hier­naer ver­claert, te we­ten, van Bruys­tens vonder van Heese (1) den stroom opgaende totter Oomschot (2) t­oe, ­van­daer voort lijn­drecht tot­ten Stal­berch (3), vandaer tot­ten blo­chuysen van Lentsel (4) ende soo voort den stroom nee­der tot­ter moelen toe gehey­ten Rieth (5),­ daervan den stroom needer totten moelen gehey­ten Stip­donck (6), van denselven stroom needer tot Mr.Ge­rits pael aen die Bochorse (7) ende soo voorts tot aen den Brier­sche Wijer (8) totten pael al­daer, van­daer soo recht voort tot aen een pael den Deur­sen­schenwech (9) ende soo recht voort totten Over­stadt (10) ende van­daer tot aen Sproefhuyse (11) ende soo recht voort tot aent eynde van de Raet daer die Hooge Sijpe aengaet (12) ende soo voorts tot aen de eynde van Papen­voirt (13) ende den str­oom wederop tot aen Bruystens vonder van Hese (14),ier­ste paelstede voors....­."

Bij belangrijke grenskwesties kon men zich beroepen op derge­lijke authen­tieke documenten. En waar grenzen zijn ontkomt men niet aan de nodige grenskwesties en grensgeschillen. Zo ook de Vlierdense vroede vaderen. Zij hebben in de loop van de histo­rie nogal eens moeten onderhandelen met de buurgemeenten.

Een aantal grensgeschillen, waarvan we de interessantste zullen vermelden, zijn voor het nageslacht bewaard gebleven.

DE RAKTSELOOP

Een markant geschil deed zich voor in 1633 toen er een twist ontstond tussen die van Deurne en Vlierden over de loop uit de Rakt richting Elskens­weijer. Aanvankelijk zou die loop veel smaller zijn geweest, maar door het aanhoudende stui­fzand van de grote en lange duinwal ter plaatse was hij helemaal dichtgewaaid. Na­dien werd hij schoon gemaakt maar dusdanig verbreed dat op die limietscheiding een vonder gelegd moest worden waar men overheen moest als men via de voetpad van Helmond richting Deurne wilde lopen.

EEN PAAL AAN DE DONSCHOT

In 1687 verzocht men een zwaardere paal te plaatsen op de grensscheiding tussen Deurne en Vlierden ter hoogte van de Donschot.

[De vermoedelijke grenspunten zoals die in 1468 werden beschreven. De basiskaart is van J. Kuyper uit 1865. De nummers zijn door de auteur toegevoegd.]

ELSKENSWEIJER

Een andere grenskwestie betrof de limietscheiding rondom de zgn. Elskens­weijer, een benaming die van redelijk jonge datum is. Voorheen sprak men van de Elschotsweijer. Hij lag in het heide­gebied op de grens van Vlier­den Helmond en Deurne tegen­over de hoeve ter Bruggen en werd door­sneden door de Raktse­loop die vanuit Vlierden komend uitmondt in de Bakelse Aa. Een " weijer " was niets meer dan een (vis)vijver. Aanvankelijk kwam het ei­gen­domsrecht toe aan de heren van Helmond die er het visrecht bezaten. In 1427 sprak men van 2 vijvers met alles wat er toe behoorde, gelegen nabij de Rij­pelberg. Regel­matig werd deze visvijver verpacht aan derden voor een aan­trekkelij­ke pacht­som. In 1490 bij een scheiding en deling tussen Jan en Iwan van Cortenbach wordt bij de opsom­ming van alle heer­lijke goe­deren en rechten ge­sproken over " enen vivere geheiten den el­schotviver ", die jaar­lijks werd verpacht voor 150 kar­pers. De registratie van pach­ters en pachttermijnen is helaas nergens terug gevonden.

Slechts sporadisch lezen we hier iets over in de archiefstuk­ken. Het is niet uitgesloten dat het convent van Binderen via regelma­tig pach­ten uiteinde­lijk zelf in het bezit van de vij­ver is gekomen of mogelijk via een schenking. In de volksmond werd hij " Binderse weijer " ge­noemd. In 1515 werd hij ver­pacht aan de abdis Elisa­beth van Doerne voor een perio­de van 8 ja­ren, na­dat de pachttermijn voor de uit Vlierden afkom­stige Reinier van den Ravenakker afliep. De overeengeko­men pachtsom moest steeds rond Vasten­avond betaald worden wat destijds bepaald werd door het Hof van Luik. De keuze van deze beta­lingsdag is niet zo verwonder­lijk, omdat men vanaf die dag de vastentijd inging en het nuttigen van vis in de veertigda­gen­tijd zeer ge­bruike­lijk was. Uit het jaar 1527 is een ver­pach­ting bekend voor de tijd van 15 jaren voor jaarlijks 450 kar­pers die Peter Aerts­soen den Coninck moest leveren. Wanneer de vijver nu pre­cies eigen­dom van Binderen werd is niet met ze­kerheid te zeg­gen. In ieder geval zeker al voor 1618 want in dat jaar ont­stond er een grensconflict tus­sen Vrouwe Margareta van Kessel, abdis van Binderen, " hebbende enen wijer op brou­huys we­sende chynsgoet " en een zekere Jonker Guil­laume van Polluyn wiens leengoed tegen de vijver was gele­gen. Beiden verschenen voor de Hel­mondse schepenbank om een accoord te sluiten waar­bij nieuwe grenzen werden afgepaald en van grens­tekens werden voorzien. Er werd uiteindelijk een contract afgesloten dat ten eeuwigen dage van kracht zou blijven. Toen in 1648 de geeste­lijke goederen van kloosters door de Staten-Generaal werden aange­slagen kwam ook de visvij­ver onder recht­streeks beheer van rentmeester Pieterson. Deze liet zijn hoge­re overheden in 1671 het volgende

weten: Ons is bericht ge­daen dat onder Vlierden op off omtrent het brouhuys is gelegen eenen notabe­len vijver geheeten den binderschen weijer welck geseyt wort het landt uyt den hoofde vant con­vent van binderen te compete­ren [ = behoren ]. Nu had de Staten-Generaal geen recht­streeks profijt van de vis­vijver, hetgeen voor de Heer van Nuland, Johan Gans, vol­doende aanleiding was om pogingen te ondernemen deze aan­trek­kelijke vijver in bezit te krijgen met de daarbij behoren­de rechten. Zijn poging werd met succes beloond! In 1686 werd door rent­meester van Heurn de transport­akte bekrach­tigd waarin de Heer van Nuland de nieuwe eigenaar van de vij­ver werd voor maar liefst 40 jaren. In het jaar 1818 sprak men van de " Jagtpaal " aan de Oude Aa op Elskensweijer en in 1826 de Grote Kei. Na de kadastrale opmetin­gen van 1832 werd de Elskensweijer voortaan aangeduid met de nummers sectie B 1-4, bestaande uit moeras en heide en in de onmiddellijke na­bijheid omgeven door enkele zandverstui­vingen. Eigenaar werd de ge­meente Vlierden en het moerassig gebied werd de defini­tie­ve grens van Vlierden, Bakel, Deurne en Hel­mond. Vermoedelijk is deze vijver in de hei dezelfde als de uit de late middeleeuwen daterende " Proostweijer " die toebehoorde aan de proost van Wassenberg.

RAKTSEBRUG

In 1741 ontstond onenigheid over de grens bij de Raktse brug, hetgeen uiteindelijk in der minne werd opgelost, maar waarbij er op aangedrongen werd daar ter plaatse voortaan ordentelyc­ke limiet ende scheijdpalen te stellen.

GALGENBERG

[Detail uit een 19de-eeuws kaartfragment waarop de directe omgeving van de Galgenberg in kaart is gebracht. Namen als Galgenbergseheide en Galgenven herinneren ons aan de oude gerechtsplaats op de grens van de gemeenten Deurne, Liessel en Vlierden.]

Wat ook het nodige stof heeft doen opwaaien was het verschil van mening omtrent een berg gele­gen tusssen de Donschot en de hoeve Hazeldonk. Het gemeentebestuur van Deurne had in 1810 de 60-jarige Lambert van Rijt, de 36-jarige Francis van Griensven en de 53-jarige Lambert Hikspoors opge­trommeld, evenals enkele vertrouwde gidsen luisterend naar de namen Eimericus van Loon [70] en Kees Hikspoors [65], om als getuigen op te treden rond een grenskwestie die gerezen was doordat de heer van Vlierden meende zich de heide rondom wat hij noemde de Schaal­berg

wederrechtelijk toe te kunnen eigenen. Men vroeg d'Aumerie, die de berg als definitieve grens beschouwde, de betreffende docu­menten te overleggen. De gidsen brachten in dat er in het verleden al eens meer ruzie was ontstaan over deze berg. Vol­gens hen heette de berg overigens niet de Schaal­berg maar de Galgenberg, hetgeen door van Rijt nog eens uit­drukkelijk werd bevestigd en geïllustreerd met een anekdote. Hij zelf zou immers op die plaats, samen met een zekere Jan van Stratum, beenderen hebben opgegra­ven, die afkomstig moeten zijn geweest van mensen die daar eens aan de galg hadden gehangen. Dit gebeurde destijds immers altijd op de grens van de rechtsgebieden van de aanpalende dorpen, in dit geval dus Deurne, Liessel en Vlierden. De Deurnese regenten gaven d'Aumerie te kennen dat hij zich schrome­lijk vergiste en beweerden dat de definitieve grens tussen zijn landerij­en en het dorp Liessel niet werd gevormd door de Schaalberg [ nu Schat­tenberg op sommige kaarten ] maar door een gegraven sloot linea recta van de Leensel naar de Donschot. Hoe dit geschil is afgelopen vermeldt de akte niet !

GRENSPAAL LANGS DE ZUIDWILLEMSVAART

Een tweetal grenspalen die op de scheiding van de gemeenten Vlierden en Lierop stonden zijn tot in onze tijd bewaard gebleven.

Wanneer deze kleine witte grensstenen langs de Zuid Willemsvaart, met aan de ene kant " Gem.Vlierden " en de andere kant " Gem.Lierop ", zijn geplaatst blijft duister. Er komen langs deze vaart meer palen voor. Dateren ze uit de periode 1823-1826 toen de Zuid Willemsvaart werd gegraven?

[De oude kleine witte grenssteen staande langs de Zuidwillemsvaart. (fotocollectie Pieter Koolen)]


14. OVER GEHUCHTEN, HUIZEN, EIGENAREN EN BEWONERS

Binnen de reeds in 1326 aangegeven grenzen heeft zich de nederzetting Vlier­den verder ontwikkeld en ontstond langzaam maar zeker naast het oude centrum een agglomeraat van gehuchten met hun eigen gehuchtakkers en hun zeer wisselend bewoningspatroon. De werkelijke ouderdom van al deze gehuchtker­nen is moeilijk vast te stel­len, maar het is zeker dat die veel verder reikt dan de aange­geven oudste ver­melding uit het schriftelijk bronnenma­te­riaal. Die is immers maar zeer relatief ! We moeten constateren dat tussen de oudste vermelding uit 721 en een notitie uit 1179 een "historisch gat" ligt van maar liefst ruim 450 jaren !

Volgens auteur Schutjes zou "het goed Vlierden" reeds in 1179 bezit zijn van een zekere Ar­nout die Roove­re. Of deze typische om­schrij­ving uit die tijd over­eenkomt met een bepaald afgeslo­ten goed wat het "goed van Vlier­den" zou heten of dat dit "goed" het gehele territorium van de nederzetting omvatte is niet dui­delijk. De laatste betekenis is de meest aannemelijke ! De familie de Roovere was een in de gehele Meierij zeer bekend adellijk geslacht,met vele bezitttingen zowel binnen als buiten de Meierij van Den Bosch. Sommige auteurs spreken het sterke vermoeden uit dat de van Vlierdens afstammelingen zouden zijn van telgen van het de Roovere-geslacht. Anderen spreken dit weer resoluut tegen ! Er zou rond 1300 een zekere Hubrecht zoon van Heer Jan de Roovere bestaan hebben die zich Heer van Haren en Vlierden noemde. Hij huwt in 1322 met Margaretha van Boxtel. De uit dit huwelijk geboren Gerlach de Roovere gaat zich noemen naar het dorp waar hij heer is nl. Vlierden en legt daarmee de basis voor de stamboom van de van Vlierdens. Deze laatsten voeren in ieder geval wel hetzelfde wapen, de bekende drie molenijzers.
Voor een gedetail­leerde gebieds­inde­ling van Vlie­rden hante­ren we ge­maks­halve de sec­tiebladen van het ka­daster van 1832 en de bijgeleverde oudste kadastra­le legger. Daarin vinden we alle landerijencom­plexen en ge­hucht­grenzen nauwkeu­rig aangeduid. Het dorp wordt in 1832 ver­deeld in 3 grote sec­ties nl. sectie A, sectie B en sectie C en van de afzonderlijke secties zijn kaartbladen gemaakt [in totaal 7],die het vol­gende beeld te zien geven:
[Overzichtskaart van de voormalige gemeente Vlierden waarop de sectieverdeling is aangegeven gebaseerd op de minuutplans van 1832. Landmeter Bartholomeus Bijnen tekende voor Vlierden 7 kaartbladen.]

Gehucht/complexnaam Kad.sectienr.. Jaar Vermelding


Zeelen A 1 - 50 1832 de Zeelen of Zillen

Weivelden A 51 - 95 1832 de Weivelden

Kloostereind * A 96 - 134 1531 erf dat Cloester op Bruheze

Peeleik * A 135 - 161 1740 huys de Preeleyck op

Brouwhuys

Weijer * A 162 - 256 1429 de Wijer op Bruheze

Brouwhuis * A 257 - 343 1300 prope Brueze

Blikhalm * A 344 - 384 1399 den goide ten Blichellinc

Nieuwe Erven A 385 - 438 1832 de Nieuwe Erven

Beersdonk (achterste)* A 439 - 575 1340 ex bonis ter Beersdonc

Waarden A 576 - 590 1427 enen bunder in den Weert

Goor A 591 - 698 1381 supra Goer

Stipdonks Goor A 699 - 717 1832 het Stipdonks Goor

Zuid Willemsvaart A 718 - 732 1832 de Zuid Willemsvaart

Brouwhuiseheide B 1 - 47 1832 de Brouwhuiseheide

Hertsberg * B 48 - 144 1417 Hertzbergh

Beersdonk (voorste) * B 145 - 202 1340 ex bonis ter Beersdonc

Beukels C 1 - 49 1340 in den Bokel

Hoge of Grote Zijde C 50 - 116 1722 de Hoogackers in de Groote

Seyde


Hees * C 117 - 136 1340 van den ynden bider Hese

Lage of Kleine Zijde C 137 - 175 1740 teulland genaemt de Leegh

Seyde

Vlierden - dorp * C 176 - 266 721 in loco Fleodrodum



Weegd (voorste) C 267 - 278 1792 de voorste Weegt

Schooteind * C 279 - 359 1434 die Groenstraet doer die

Scoet[eckers]eynde

Belgeren * C 360 - 426 1393 tgoet tot Beirgelen

Belgerense akkers C 427 - 470 1832 Belgerense Akkers

Weegd C 471 - 501 1792 de voorste en achterste

Weegt

Singel C 502 - 552 1608 enen acker in den Cingel



Haamakkers C 553 - 602 1379 die Haemackers

Baarschot * C 603 - 717 1381 ex prato in die Berscot

Vorst * C 718 - 740 1381 die hoeffve genaemt Vorst

Baarschotseheide C 741 - 748 1832 Baarschotseheide

Espen C 747 - 786 1418 enen stuc lants opt Espen

Vloedries (kleine) C 787 - 790 1792 dries genaamt de Vloedries

Eikhof * C 791 - 840 1381 uten Eechof

Lage Velden C 841 - 858 1832 Lage Velden

Hazeldonkseheide C 859 - 862 1832 Hazeldonkseheide

Ruth * C 863 - 933 1326 den moelen geheyten Rieth

Hoeven * 1832 de Hoeven

Hazeldonk * C 934 - 975 1340 de merica de Bynderen van

den Haseldonc

Leensel * C 976 - 1028 1326 Lentsel


De met een (*) aangegeven namen zijn de nog bestaande gehucht­na­men waarop we historisch wat dieper zullen ingaan. Het zal eenie­der duidelijk zijn dat de toen gehanteerde kadas­trale sectie­num­mers na de annexatie met Deurne [1926] allemaal zijn komen te vervallen ! Een volgende stap is de afsplitsing van het gehucht Brouw­huis dat in 1967 werd geannexeerd door de gemeente Hel­mond, zodat de oude heerlijkheidsgrenzen in feite voor een groot deel al niet meer bestaan. De jaartallen in het schema ver­wij­zen naar de oudste ver­mel­ding zoals we die in de ar­chie­ven hebben kunnen opsporen en het zal op­vallen dat men vroeger een beetje anders

omsprong met de spel­ling van de namen. Verspreid over de nederzetting liggen een aantal woon­kernen,vaak ontstaan vanuit één centrale hoeve van waaruit hoevesplitsingen voorkwamen en zo vormde zich langzamerhand het huizenbestand van de gemeente. Het aantal huizen in een bepaalde periode is natuurlijk aan schommelingen onderhevig,want er werden steeds weer huizen afgebroken en men pleegde nieuwbouw. Bestaande huizenlijsten en bevolkingsregisters zijn de bronnen bij uitstek om een redelijke recon­structie te maken van dat huizenbestand over een zeer lange periode. Voor de Vlierdense situatie kan men,met een beetje geluk,een hoeve met grote zekerheid historisch traceren vanaf 1736,maar in een aantal geval­len reikt de historische documentatie tot in de late middeleeuwen. Natuurlijk werd men soms vanwege bv. oorlogshandelingen of natuurrampen genoodzaakt bepaalde panden acuut te verlaten. Zeer dramatisch is in dit verband het relaas van de schepenen van Vlierden die in 1724 een ontroe­rend smeekschrift sturen aan de leden van de Staten-Generaal om een algemene vrijstelling van of een sterke korting op aller­lei belastingen toe te staan, omdat de inwoners tot een dusdanige ar­moede waren vervallen dat deze lasten niet meer op te brengen waren. In die smeekbrief geven ze een overzicht van vele verlaten landerijen,verdwenen huizen en onbewoond achtergelaten en sterk vervallen panden tussen 1674 - 1723,een tijdvak waarin voortdurende oorlogshandelingen in het gebied schering en inslag zijn. Dit moet voor heel veel Vlie­rdenaren een zwarte periode in hun bestaan zijn geweest ! De huizen die als "weggeraeckt" stonden genoteerd waren die van de volgende personen en huisnamen:


Goort Janssen, Jan Hendrick Linders, de weduwe Claessen de Cuyper, Hendrick Joosten, Henrick Peter Welten, Meeuwis Tonis Hoeben, Huybert Thomas, Tonis Aerts, de Kievitsnest, Dirck Franssen, Willem Jan Ceelen, Hendrick Franssen, Dirck Peter Jan Molendijcx, Gommer Jacob Bueren, Hendrick Freynken, Peter Joosten en Dries Goorts.

De panden die al jaren leeg stonden en onbewoond waren achtergelaten: het huis van Peter van Trigt, Lindert Driessen, Francis van de Cruys, Dirck Dirx, Peter Wouters, Francis Janssen.

In 1736 telt de gemeente 81 huizen. Gedurende de hele 18de eeuw worden er, althans volgens de teruggevonden administratieve gegevens, 6 afgebroken maar tegelijkertijd 29 nieuwe gebouwd of bestaande panden verbouwd, zodat in 1798 het aantal komt op ca.104. Enkele jaren voor de inval van de Fransen worden alle lande­rijen opgemeten en ont­staan de bekende "maat­boeken" uit 1792. Men begon met de opmetingen aan de Hazeldonk en trok vervolgens door het land­schap in de rich­ting van het gehucht Brouwhuis. Bij praktisch alle lijsten die in de 18de eeuw wer­den samengesteld zoals hoofdgeldlijsten, ver­pon­dings- en bederegisters hield men deze route aan. Men gaf de bebouwde eigendom­men een maatboeknummer, maar helaas verzuimde men er kaartmateri­aal aan toe te voegen. Toch is dit maatboek richtinggevend bij de reconstructie van het huizenbe­stand. Interessant is dat men bij de benaming van de gehuchten of landerijencom­plexen bijna geheel uitgaat van de oude tiend­blokken- of tiendklampen. Waarschijnlijk betreft het hier een zeer oude gehucht- of hertgang-inde­ling zoals die bij de bevolking bekend stond. Op de volgende pagina is te zien hoe de huizen worden verdeeld in 1792.

[De landmeters die de kadastrale minuutplans maakten gingen bij dit werk uit van de zgn. driehoeksmeting. (overdruk uit de bekende Tabel 5bis]

Na de Fran­se Tijd wordt er, onder invloed van

Nr. Locatie Omschrijving Eigenaar

69 Hazeldonk 2 huizen met hoven De Heer d'Aumerie

87 Hazeldonk oude huisplaats + 3 hoven De Heer d'Aumerie

138 Ruth de Pannenhoef De Heer Diert

van Melissant

144 Ruth oude Ruthse hoef met hof De Heer Diert v.M.

190 Vorst oude Vorstse hoef

met schuur en hof De Heer Diert v.M.

204/205 Vorst nieuwe Vorstse hoef + schop De Heer Diert v.M.

269 Eekhof huis en hof a/d Boterstraat Hendrik vd Zande

292 Eekhof huis en hof Peter Hendrik Dirks

298 Eekhof huis hof schuur genaamd

de Stenen Kamer Jan van Heertum

299 Eekhof huis Peternel H.Smits

352 Espen huis hof en plaats wed.Arn.Meulendijks

353 Espen huis hof en plaats Peter Verbaarschot

354 Espen huis hof en plaats wed.Peter Thielen

368 Espen 2 huizen schuur en erf Willem Verdeuseldonk

372 Espen huis hof en schuur Anthony Dirks en

Maria vd Boomen

399 Espen molenhuis hof en schuur Johannis Janssens

412 Espen huis en hof Goort Cuypers

442 Weegd huis hof en schuur Jelis van Heugten

455 Weegd huis hof en aangelag bij

het kerkhof Willem Verdeuseldonk

456 Weegd huis hof en aangelag bij

het kerkhof Jelis van Heugten

462 Weegd schuur bij de kerkhof Willem Verdeuseldonk

500 Weegd 2 huizen en hof De Heer d'Aumerie

501 Weegd huis hof en aangelag Peter van Bree

502 Weegd huis hof en aangelag wed.Arn.Verdeuseldonk

503 Weegd hof en schuur Nicolaas Ant.Driessen

504 Weegd huis en hof de Snoors kn.Hendrik A.v. Heugten

505 Weegd huis brouwhuis en hof kn.Lamb. Vervoordeldonk

506 Weegd schuur kn.Lamb. Vervoordeldonk

512 Weegd huis hof en bakhuis wed.Hendr. Vervoordeldonk

514 Weegd huis hof wed.Willem vd Zande

515 Weegd huis hof en schuur Francis vd Boomen

517 Weegd huis en hof Cornelis Verhoeven

630 Cingel huis en hof Fundatie Aleida v. Berkel

634 Cingel huis en hof kn.Francis Maas

635 Cingel huis en hof Joseph Willem Martens

639 Cingel schuur Wilbert Meulendijks

641 Cingel schaapstal Wilbert van Bree

647 Cingel huis en hof Hendrik vd Mortel

648 Cingel huis en hof Ancem vd Mortel

672 Grote Zijde huis schuur en hof Francina + Ant.v. Heugten

678 Grote Zijde huis en hof Anthony Ramaer

748 Grote Zijde huis en hof Anthony + Jan Verhees

787 Grote Zijde huis hof en schuur Maria Vervoordeldonk

801 Kleine Zijde huis Jan Claessen vd Zande

802 Kleine Zijde huis hof en schuur wed.Peter Aarts

803 Kleine Zijde huis en hof wed.Hendrik Goossens

804 Kleine Zijde huis en hof kn.Lamb. Vervoordeldonk

805 Kleine Zijde huis en hof Dirk Dannenberg

808 Kleine Zijde huis hof en schuur Hendrik Arn.v. Heugten

821 Kleine Zijde het kerkenhuis Roomsche Gemeente

824 Kleine Zijde huis en hof Dirk Jacobs

828 Kleine Zijde huis hof en schuur wed.Hendrik vd Boomen

842 Kleine Zijde huis hof en schuur wed.Francis van Liessel

862 Hoefakkers huis hof en schuur Armen van Deurne

883 Hoefakkers huis hof en schuur genaamd

de oude hoef Maria van Bree

884 Hoefakkers huis hof en schuur genaamd

de nieuwe hoef Wilbert van Bree

915 Hertsberg huis en hof Philip Verlensdonk

932 Hertsberg huis en hof Philip Verlensdonk

938 Hertsberg huis en hof Joseph Willem Martens

948 Hertsberg 2 huizen hoven en schuur Jan Aart Royackers

968 Beersdonk huis hof en schuur kn.Jacob Dirk Jacobs

986 Beersdonk huis hof en schuur Jan van Bree

1037 Beersdonk huis schuur en erf Peter Berkers

1046 Beersdonk huis schuur en erf Anthony Jan Tonis

1047 Beersdonk huis en hof Jacomijn van Heugten

1093 Beersdonk huis hof en schuur wed.Jan Timmermans

1097 Beersdonk schuur en schop Francis van den Heuvel

1098 Beersdonk huis neven de gemeente Francis van den Heuvel

1099 Beersdonk huis en hof Francis van den Heuvel

1163 Brouwhuis huis hof en schuur Anthony Ramaer

1164 Brouwhuis huis hof en schuur Willem Michiel Martens

1169 Brouwhuis huis hof en schuur Johannis van Tilburg

1171 Brouwhuis huis hof en schuur Jan van der Heyden

1172 Brouwhuis huis en hof Jan van der Heyden

1219 Brouwhuis huis en hof Joseph van Tilborg

1232 Brouwhuis huis en hof Jan de Groot

1233 Brouwhuis schuur Jan de Groot

1235 Brouwhuis huis hof en schuur Anthony vd Leensel

1265 Brouwhuis huis schuur stallinge

plaats en hof Jan de Groot

1286 Brouwhuis huis hof en schuur erfg.Biedijkx

1294 Brouwhuis huis hof en schuur kn.Peter Beijers

1309 Brouwhuis schaapstal Dirk Welten

1314 Brouwhuis huis hof schuur en bakhuis Elisabeth Noijen

1317 Brouwhuis huis schuur en plaats Jan van Tilborg

1318 Brouwhuis huis en schuur Jan Welten

1351 Brouwhuis huis hof en schuur Willem Meulendijks

1355 Brouwhuis huis hof en schuur Jan Hurkmans

1356 Brouwhuis huis hof en schuur wed.Rogier van de Ven

1357 Brouwhuis huis hof en schuur Dirk Welten

het systeem dat door Napo­leon was uitgedacht, gesleu­teld aan het belas­ting­stel­sel en moet men een exact overzicht hebben van de onbe­bouwde en bebouwde gron­dei­gendom­men per persoon. Landme­ters worden inge­zet om de metin­gen te verrich­ten in het kader van de in­voering van het kadas­ter. Dankzij deze landmetersac­tivi­teiten en de schrifte­lij­ke docu­men­tatie in de vorm van kadas­trale leggers en kadas­tra­le mi­nuut­plans [het bijbehoren­de kaartma­teriaal] is een zuivere reconstructie te maken van het aantal huizen in 1832 en boven­dien wordt er een kwaliteits­klas­se aan verbonden, want het huizenbestand va­rieerde in die tijd van fraaie bui­tenhui­zen tot lemen hutten of plaggen­hut­ten. Men beschreef die kwaliteit als volgt en gaf in een bijlage voorbeelden ervan :

1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   ...   45


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət