Ana səhifə

Prin urmare este cea mai veche carte din lume. Din anul 3500 pînă la lisus Hristos sunt 2008 ani, iar de la li sus Hristos pînă la noi sunt 2005 ani, adunaţi fac 4013 ani de circulaţie


Yüklə 3.81 Mb.
səhifə5/41
tarix24.06.2016
ölçüsü3.81 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   41

Hronograful lui Dorotei Mitropolitul Monemvasiei, cel tălmăcit din limba grecească în cea slavonească, de Arsenie şi Dionisie grecii, în loc de seminţia ludei socotind a fi oarecare faţă, luda numindu-se, îl spune pe acela că a fost 60 de ani judecător.

Hronograful ce se cheamă Spaski laroslavski scrie aşa:

z

O 73



=2"0=z° r > C >

După Isus, judecător întîi a fost luda cu 4Q

bătrînii ani 18

23

30

Alţi hronografi greceşti, luda şi Caleb pe acelaşi a fi socotindu-l, spun de el că după Isus a fost întîi judecător întru Israil, şi L-a judecat ani Fila 29, Adunarea în scurt de Istorii, a lui Gheorghe Chedrinul ţarigrădeanul, tipărită în greceşte la Paris, la anul 1647 spune că după Isus al lui Navi, întîi povăţuitor poporului a fost Caleb, ani La fel şi hronografii limbii romane, nu cu o unire numără anii unii de la moartea lui Isus al lui Navi pînă la Godoniil, cel numit de dînşii întîi judecător lui Israil, numără ani (Vezi Belarm, Carion)


17 18

23


40

18 80


40 18 80


18 80

Alţii

Iar losif istoricul evreu Acarion cronicul scrie, ani Iar în Biblii fără de ani se scrie aşa, la Judecători 2: „După aceasta tot neamul acela s-a adaus către părinţii lor, şi s-a sculat alt neam care nu cunoştea pe Domnul. Şi făcură fiii lui Israil rău înaintea Domnului Dumnezeu, pentru că L-au uitat pe El şi se închinară lui Baal şi Astartelor şi lui Astafor, idolilor. Şi s­a mîniat cu iuţime Domnul asupra lui Israil" (Isus Navi 24) şi i-a dat pe ei în mîinile lui Eglom regele Siriei şi robiră lui, ani Godoniil a fost judecător israilitenilor ani îi robiră lui Eglom împăratul moabitelor,

ani


Aod judecător fu poporului Israil, ani Samegar după Aod a fost judecător, ci anii lui nu s-au pus în Biblii, şi-l socotesc pe dînsul că a judecat puţină vreme, numai cîteva luni. Iar Hronograful ce se numeşte Spaski laroslavski, acelui Samegar i-a pus ani

pe Şaman, şi este acelaşi

Şaman carele şi Emerag. Hronograful lui Dorotei ai Monemvasiei, după Emerag încă pe Mih judecător poporului a fi îl scrie, ci anii lui nu-i spune. Iar Hronografii cei ruseşti spun că după Samson n-a fost judecător în Israil, ani 40.

Pentru că pace aveau ei cu bărbaţii, şi fiecare făcea ceea ce era cu plăcere, ci nu se părea a fi aşa, pe care pricină îndată o vom vedea.

în cartea Judecătorilor lui Israil, după Samson şi după Emerag, se pun două Istorii, cea dintîi în capitolul 17 şi 18, pentru Mih şi pentru cel scobit idol. A doua istorie, în capitolul 19 şi 20 pentru femeia levitului cea silită de curvari, şi bucăţi fu zdrobită de bărbatul său, drept aceea s-a ridicat război în Israil asupra seminţiei lui Veniamin. însă tîlcuitorii Dumnezeieştii Scripturi, pe amîndouă acele istorii, le socotesc că s-ar fi întîmplat după moartea lui Isus Navi, mai înainte de a lui Godoniil judecătorie în Israil, iar această înţelegere a tîlcuitoriior se înţelege aşa:

Idolul pe care din argint l-a scobit Mica s-a făcut în acea vreme, cînd nu desăvîrşit li se împărţise pămîntul seminţiilor lui Israil, şi îşi cerea seminţia lui Dan parte loruşi între celelalte seminţii, şi s-au trimis bărbaţi ca să iscodească pămîntul, unde seminţia lui Dan sălăşlui, care lucru nu era cu mulţi ani după moartea lui Isus Navi. Şi fu idolul acela înce­pătură a închinării de idoli în Israil, pentru care mîniindu-se Dumnezeu, i-a dat pe ei în robie lui Eglom împăratul Siriei 8 ani. Apoi i-a izbăvit pe ei prin Godoniil judecătorul (Jud. 13).

Iar cealaltă istorie, pentru femeia levitului şi pentru războiul lui Veniamin, luminos se arată a fi după moartea lui Isus al lui Navi, nu cu multă vreme, de vreme ce întru acea istorie se pomeneşte Finees jertfitorui fiul lui Eleazar, nepotul lui Aaron, de care în cartea lui Isus Navi cap. 24 se scrie, cum că după moartea fiului lui Aaron, preotul Eleazar, care nu după multă vreme, după Isus Navi sfîrşindu-se, a fost preot Finees "în locul lui Eleazar tatăl său". Căruia preot, îi era oare cu putinţă ca pînă la atîţia ani să trăiască, cînd toţi judecătorii lui Israil se trecuse? Nicidecum! încă aceeaşi arătat se încredinţează şi din spunerea lui Gheorghe Chedrinul, cum că în zilele lui Samson s-a ales întru jertfire mai mare Eli preotul, şi a fost el al şaptelea arhiereu de la Aaron după dînsul Samuil proorocul. Aici arătat este că acea istorie, nu după a lui Samson moarte, ci după a lui Isus Navi, la cîţiva ani s-a făcut în zilele lui Finees preotul, care a fost al treilea arhiereu de la Aaron, nepot lui Aaron, iar nu în zilele lui Eli, care a fost de la Aaron arhiereu al şaptelea. Iar cum că acea istorie la sfîrşitul cărţii Judecătorilor s-a pus, nu-i de mirare, că şi în cartea lui Daniil, care pe larg

42 *


cu de-amănuntul scrie viaţa cea de mulţi ani a lui Daniil, aproape de sfîrşit s-a pus istoria despre Susana, care a fost în zilele copilăriei Sfîntului (Daniil 13; I Regi 1).

După Judecătorii lui Israil, îndată povăţuitor a fost poporului, în loc de judecător, Eli preotul, cel de-al şaptelea Arhiereu de la Aaron, care (Eli) în zilele lui Samson, întru acea treapta a Arhieriei se rînduise. Deci n-au fost israilitenii după Samson 40 de ani fără de judecătorii lui şi îndată au avut pe Emegar (pe care Gheorghe Chedrinul grecul îl numeşte Şaman), apoi au avut pe Eli preotul povăţuindu-i pe ei. Iar ceea ce scrie la sfîrşitul cărţii Judecătorilor, (Cap. 12) cum că nu era în zilele acelea împărat în Israil şi fiecare om, ceea ce-i era lui plăcută înaintea ochilor o făcea, acea scrisoare este cuviincioasă lîngă cele două istorii, pentru idolul lui Mih şi pentru femeia levitului, care istorii amîndouă, luminos am arătat că au fost nu după a iui Samson sfîrşit, ci după al lui Isus Navi, cînd pe popor îl povăţuiau bătrînii şi puţini îi ascultau pe ei, fiecare după a sa voie vieţuind, întru răzvrătire se abătuse.

în zilele preotului Eli s-a născut şi a crescut Sfîntul prooroc Samuil.

ţoof z|

m Ti z >



I Regi 1: Şi a fost Eli povăţuitor poporului, ani

Hronografe ruseşti spun ani - 20 40

I Regi 7: După aceea iarăşi au on 9n

robit filistenilor /u ^ ^

Samuil proorocul cu rugăciunile sale, prin minune S-a izbăvit pe poporul Israil din robia filistenilor şi a fost preot şi judecător poporului. Iar cîţi ani i-a povăţuit judecînd pe Israil, nu se scrie în Biblii, ci numai aceea se spune, cum că pînă la bătrîneţe i-a povăţuit, şi cînd a îmbătrînit a pus pe fiii săi în locul său (I Regi 8). Apoi a cerut poporul împărat şi le-a uns lor pe Saul.
m £ O ji z o
Hronografii greceşti spun că stăpînirea lui Samuil a fost ani

Al Monemvasiei hronograf cu Ghe- .

orghe Chedrinul spun ani Şi socoteşte cu rînduială Chedrinul anii vieţii lui Samuil aşa:

43

în zilele preotului Eli, în anul al 4-lea al Arhieriei şi ai judecătoriei lui, s-a născut Samuil Proorocul. în anul al 8-lea a! vîrstei sale dat fu Samuil în Biserica Domnului. La 38 de ani, a început a fi judecător poporului. Şi a murit în al 70-lea an al vieţii sale, a fost preot ani 35. Pînă aici Chedrin.



însă mai mult decît 70 de ani se pare a fi viaţa lui Samuil, căci şi după punerea împăratului Saul încă a mai trăit nu puţină vreme, precum arătat este în Biblii, în I Regi cap. 25.

Se află pe limba latinească hrolog, ce se numeşte Alstedius, acela de Sfîntul Samuil scrie: Cum că judecător a fost poporului 30 de ani singur, iar cu Saul împăratul 10 ani. Şi că încă alţii, anii stăpînirii lui Samuil, nu de la sfîrşitul preotului Eli încep a-i număra, ci de la sfîrşitul robiei filistenilor, cu care robiră israilitenii pe filisteni 20 de ani. Iar după sfîrşitul lui Eli preotul, măcar deşi a fost Samuil preot al Domnului, dar nu stă-pînitor poporului. Pînă la acei 20 de ani. Iar după ce se slobozise din robie poporul, a început Samuil a le fi lor stăpînitor desăvîrşit şi i-a domnit 30 de ani şi mai mult, pînă la bătrîneţele sale. Arătată este aceasta din cuvintele fericitului leronim care zice aşa:

Din vremea în care lepădată fu preoţia lui Eli, pînă la stăpînirea lui Samuil, au fost 20 de ani nevoi şi robii. Pînă aici leronim. Deci a lua aminte ne este la aceste cuvinte ale lui, pînă la stăpînirea lui Samuil 20 de ani. Deci, nu de la moartea preotului Eli, ci de la sfîrşitul robiei celei de 20 de ani, stăpînirea lui Samuil s-a început şi mai adîncă i-a fost viaţa lui decît cei 70 de ani, de vreme ce şi după a lui Saul punere la împărăţie, încă a mai trăit lungă vreme.

HRONO GRAF

La Faptele Apostolilor în cap' 13, verset 20 se scrie cum că de la ieşirea din Egipt şi pînă la intrarea în pămîntul făgăduinţei,

le-a dat lor Dumnezeu judecător, ca la
patru sute cincizeci de ani (450), pînă la
Samuil proorocul, şi de atunci şi-au cerut
împărat şi le-a dat lor Dumnezeu pe Saul.
4gQ

Ci după numărarea hronografilor mai mult decît 500 de ani se află. Gheorghe Chedrinul scrie aşa: De la moartea lui Isus Navi, pînă la moartea lui Samuil

proorocul au trecut ani 610

De la Potop, ani 2120

De la Adam, ani 4482

însă după hronografii ruseşti cei de acum se află într-alt fel; cel ce voieşte să numere.
împăraţii israiliteni
Saul întîiul împărat, cîţi ani a împărăţit, nu este scris în cărţile împăraţilor. Iar în Faptele Apostolilor se pomeneşte în capitolul 13, că a împărăţit el ani 40. Ci acei 40 de ani (Biblie) ai împărăţiei lui Saul, tîlcuitorii Dumnezeieştii Scripturi şi hronografii cei de limbă romană îi împreunează cu anii iui Samuil, care nu numai mai înainte de Saul împăratul, ci şi în vremea împărăţiei lui Saul, a judecat pe Israil în toate zilele vieţii sale, şi grăieşte unul dintre dînşii aşa (Şaman): Samuil singur a fost judecător lui Israil, ani 23. Iar în anul 24 al judecătoriei sale l-a uns pe Saul la împărăţie. Cu Saul împreună judecător a fost ani 16 şi a murit, după răposarea lui a fost Saul la împărăţie 2 ani şi s-a sfîrşît.

loan lunţchin numără anii aşa: întru al 10-lea an al stăpînirii lui s-a născut David.

în al 30-lea an al stăpînirii lui Samuil cerură Israil împărat.

Saul întîi a fost împărat israeliţilor, la 31 de ani ai stăpînirii lui Samuil.

Saul după doi ani ai împărăţiei sale urît se făcu lui Dumnezeu pentru neascultarea cea de la 33 de ani ai stăpînirii lui Samuil.

David în taină, în casa lui lesse s-a uns spre împărăţie la 34 de ani ai stăpînirii lui Samuil.

David a omorît pe Goliat, la 35 de ani ai stăpînirii lui Samuil.

Şi a împărăţit David după 40 de ani ai stăpînirii lui Samuil, după ce murise acela.

Fila 85; la Belarmin romanul, întru al său Cronologiu scrie aşa: Samuil a stăpînit ani 20;

Saul a împărăţit ani 20.

Iar în hronograful grec Gheorghe Chedrinul, pe anii împărăţiei lui Saul îi rînduieşte aşa: în vremea lui Samuil a împărăţit Saul ani 20, iar după Samuil ani 20 şi aşa a fost împărăţia lui ani 40.

La III Regi 2" şi Chedrin fila 98 scrie: „David după

E

m

° o 31



> O -n 2

O >


Saul a împărăţit, ani Din mormîntul lui David aur şi foc",

40

40

40

Solomon a stătut, acela în anul al 4-lea al împărăţiei sale, a început a zidi Biserica Domnului.

începutul Bisericii lui Solomon în cartea III Regi cap. 6 se scrie cum că a început Solomon a zidi Biserica de la ieşirea fiilor lui Israil din Egipt în anul:

_ 73

- ~ 73 O 73 Z §

CD > O >

Iar hronografii ruseşti scriu 44q

aşa:

în anul de la Adam 4469

Altul, al Monemvasiei 4470

Iar de la ieşirea fiilor lui Israel din Egipt în anul 642 a început Solomon a zidi Biserica Sfînta Sfinţilor. Insă (acea numărare de ani a hronografilor, după adevărata socoteală nu se află dreaptă). Iar hronografii ruseşti cu Bibliile, în numărarea anilor, foarte nu se unesc.

Iar romanica nepotrivire cea din Biblii, cu ai noştri ani, la acest loc cei iscusiţi socotitori, întru unire o aduc, zicînd: Că amîndouă acele numărări de ani bune sînt. Pentru că una (adică greceasca şi ruseasca numărare) începe de la intrarea israilitenilor în pămîntul făgăduinţei, care a fost după cea de 40 de ani umblare cu Moisi în pustie. Iar alta, (adică cea romană) începe de la singură trecerea prin Marea Roşie, după care, 40 de ani erau umblători prin pustie, pînă ce au ajuns la pămîntul făgăduinţei. Deci pe acei 40 de ani ai umblării prin pustie, către cei 440 de ani care sînt scrişi în Bibliile noastre adăugîndu-i, se fac 480.

Ci aceasta mai de mirare este, că în singure Bibliile Dumnezeieştii Scripturi, nepotrivită se află numărarea anilor. Pentru că la Faptele Apostolilor în cap. 13 este scris aşa: „Sculîndu-se Pavel şi făcîndu-le semn cu mîna le-a zis: Bărbaţi israeliţi şi care vă temeţi de Dumnezeu, ascultaţi: Dumnezeul poporului acestuia a ales pe părinţii noştri şi pe popor l-a înălţat întru nemernicie în pămîntul Egiptului şi cu braţ înalt i-a scos pe ei de acolo. Şi ca la 40 de ani i-a hrănit pe ei în pustie şi surpînd şapte limbi în pămîntul lui Canaan, le-a dat întru moştenire pămîntul lor, şi după acestea ca la 450 de ani, le-a dat lor judecători, pînă la Samuil Proorocul, şi de acolo au cerut împărat, şi le-a dat lor Dumnezeu pe Saul fiul lui Chiş, bărbat din seminţia lui Veniamin, ani 40.

Aici să iei aminte cititorule: De la intrarea fiilor lui Israil în pămîntul făgăduinţei, pînă la Samuii Proorocul numără Sfîntul

Apostol Pavel ani 450. Saul a împărăţit ani 40. David a împărăţit ani 40. Solomon în al 4-lea an al împărăţiei sale a început a zidi Biserica Domnului. Deci cum la III Regi în cap. 6 scris este că la 440 de ani de la ieşirea fiilor lui Israil din Egipt a început Solomon a zidi Biserica Domnului?

Deci ni se pare că aici este oarecare greşeală din vechime, din cei ce scriu şi prescriu, mai dinainte pînă ce nu era meşteşugul tipografiei. Pentru că se cade, ca ori la III Regi cap. 6 să adăugăm mai mulţi ani, ori în Faptele Apostolilor să împuţinăm anii.

Agni în Hronic, Cornelie romanii chibzuitori şi de ani numărători, socotesc şi greşesc: Că se cade în Faptele Apostolilor 13 în loc de 450 de ani, a număra 350 de ani.

Afară de o socoteală ca aceasta de s-ar pune aici la început: Să ne fie ştiut, cum că anii judecătorilor lui Israil, în altfel se numără, după părerea scriitorilor de ani, şi în altfel după înţelegerea tîlcuitorilor Dumnezeieştii Scripturi.

Scriitorii anilor numără, precum în Biblii este scris, punînd la rînd în număr şi acei ani, întru care au robit israeliţii celor de alt neam, precum sînt aceştia:

înaintea lui Godoniil au robit împăratului Siriei Husarsadem ani 8. După Godoniil robiră împăratului Moabului Eglom ani 18. înaintea lui Barac au robit împăratului Canaanului ani 20.

După Barac au robit lui Madiam ani 7.

înaintea lui Eftae au robit filistenilor ani 18.

înaintea lui Samson iarăşi robiră filistenilor ani 40. Pe toţi anii aceştia împreună numărîndu-i, vor fi ani 111. (Afară de cei 20 de ani întru care după Eli preotul, în zilele lui Samuri, au robit filistenilor).

Iar tîlcuitorii Dumnezeieştii Scripturi, pe acei ani, îi număra lîngă anii judecătorilor lui Israel aşa:

După bătrînii israiliteni care ocîrmuiau poporul după Isus Navi, judecător a fost Godoniil fratele lui Caleb cel mai tînăr, care 40 de ani i-a judecat pe israeliteni (Jud. 2).

întru anii aceluia, la începutul judecătoriei lui, au robit israilitenii împăratului Siriei, care lucru arătat este din Sfînta Scriptură, unde pentru Godoniil este scris: Veni spre dînsul Duhul Domnului şi a judecat pe Israil şi au ieşit la război împotriva lui Husaratem împăratul (Jud. 3). Aici a socoti ne

este: Nu numai înainte de judecătorie a

eşit la război, ci mai

întîi l-a judecat pe Israil şi după oarecare vreme a ieşit la


srailitenii împăratului la sfîrşitul bătrînilor Godoniil, iar alta în
război. Deci acei 8 ani întru care au robit Siriei, se încheie o parte în anii cei de celor ce au fost înaintea judecătoriei Iu anii ce se începuse ai judecătoriei lui Godoniil. La care şi

' 47


hronograful lui Dorotei mitropolitul Monemvasiei se uneşte, spunînd că israeliţii în zilele stăpînirii lui Godoniil robiră împă­ratului Siriei şi se izbăviră prin Godoniil.

La fel şi pentru ceilalţi ani care între judecători se pomenesc de robia cea la alte seminţii a israeliţilor, a înţelege ne este, cum că o parte din cei trecuţi ani ai judecătorilor, iar alta în cei de faţă se încheie. Precum şi în zilele judecătoriei Deborei Proorocită, ne este a vedea. Pentru că scris este în Cartea Judecătorilor la cap. 4, cum că Avin împăratul Canaanului a asuprit pe Israil foarte 20 de ani şi îndată adaugă Scriptura: Şi Debora Proorocită a judecat pe Israil întru acea vreme, iară în zilele judecătoriei Deborei, a supărat împăratul Canaanului pe îsraîIîţi 20 de ani, şi se încheie acei 20 de ani în acei 40 de ani ai Deborei.

Şi iarăşi pentru Samson, în cap. 15 la sfîrşit scris este: Că a judecat pe Israil în zilele filistenilor 20 de ani. Iar judecătoria lui Samson cea de 20 de ani, a fost sub stăpînirea filistenilor, măcar deşi se lupta cu dînşii. Care lucru mai luminos se poate vedea în acelaşi capitol mai sus, unde-i vorbesc lui Samson israilitenii: Oare nu ştii cum că ne stăpînesc pe noi filistenii? Pentru ce ai făcut aceasta? Deci aceşti 20 de ani ai lui Samson, n-au fost sub stăpînirea filistenilor, căci Samson nu putea cu totul să-i izbăvească pe ei de filisteni, ci numai o îmblînzea pe stăpînirea filistenilor, ca să nu supere prea tare pe popor, iar filistenii şi după sfîrşitul lui Samson stăpîneau pe israiliţi nu puţină vreme, măcar deşi Emerag, după Samson, îi smerise pe ei. Aşa după a tîlcuitorilor înţelegere de anii robiei, care în anii judecătorilor încheindu-se, se află numărul anilor mai mic (Jud. 16)..

Pentru anii judecătorilor lui Israil aceştia sînt: Godoniil a judecat ani 40, Log 8, Debora ani 40, Ghedeon ani 40, Abimelec 3, Tola 23, lair 22, leftae 6, Esevon 7, Eglon 10, Avdon 8, Samson 20, Eli preotul 40. Pe toţi aceşti ani numărîndu-i vor fi ani 339.

Aici să adaugi 7 ani ai voievodiei celei după Moisi a lui Isus Navi, 10 ani ai ocîrmuirii bătrînilor lui Israil care fu după Isus (pentru că atîţia ani ai lui Isus şi ai bătrînilor, cei vrednici de credinţă scriitori au scris) vei afla de toţi anii, pînă la Samuil proorocul 356 (Adrihom şi Belarm). Şi nu rău în Faptele Apostolilor, dacă în loc de 450 ai citi 350 măcar deşi prisosesc 6 ani, care de Apostolul nepomeniţi se află. Căci Apostolul nu chiar desăvîrşit numai 50 de ani după 400 sau după cei 300 de ani a fi întăreşte, ci mai înainte zice acest cuvinţel, „ca la" şi după aceştia ca la 450 de ani, adică sau mai puţin sau mai mult, pentru că aceea însemnează cuvinţelul „ca la".

.48


Iar cînd în loc de 450 de ani vei pune 350 cu cei şase ani, să adaugi la acei 356 ani, 40 de ani ai lui Samuil cu ai stăpînirii lui Saul (încheind în anii lui Samuil şi acei 20 de ani, întru care, după Eli preotul au robit filistenilor israeliţii) iar încă şi ai împărăţiei lui David vei adăuga 40 de ani, şi trei ani ai împărăţiei lui Solomon, cu al 4-lea în care a început a zidi Biserica Domnului, vei afla că nemincinoasă este Scriptura, ceea ce în III Regi cap. 6 este scris, că la 440 de ani de la ieşirea fiilor lui Israil din Egipt (iar mai ales să înţelegi de la intrarea în pămîntul făgăduinţei a fiilor lui Israil care din Egipt ieşise) şi în al 4-lea an al împărăţiei sale a început Solomon a zidi Biserica Domnului. Iar încă de vei adăuga şi acei 40 de ani întru care după trecerea Mării Roşii, era poporul cu Moisi umblător prin pustie, vei afla (precum citesc în Bibliile romane) 480 de ani.

Aşa după înţelegerea tîlcuiţorilor Dumnezeieştii Scripturi, acei ani se numără.

Iar după a hronografilor părere şi numărare mult mai mulţi ani pînă la Samuil se află: Căci pe ai singurei robii ani, cu care israilitenii în feluri de vremi, printre judecători, au robit vrăjmaşilor lor, împreună numărîndu-i, se află ani 111, pe care îi vei lipi la cei 339 de ani, ce purced de la începutul lui Godoniil (pentru că mulţi zic că acela a fost întîiul judecător) vei afla de toţi anii 450. Deci aici se poate înţelege, cum că amîndouă Scripturile acelea: Şi cea din Faptele Apostolilor (10) şi cea din cărţile Regilor, III Regi 6, fără de greşeală sînt. Căci atunci cînd zice Sfîntul Apostol Pavel că sînt 450 de ani ai judecătorilor întru Israil pînă la Samuil proorocul, să înţelegi că se numără de dînsul acei ani, după cea de obşte socoteală a hronografilor, care numără osebiţi anii robiei încheindu-i pe ei în anii judecătorilor. Iar cînd în cărţile Regilor, 440 (sau după Bibliile romane, 480) de ani, pînă la începutul Bisericii lui Solomon vei citi, să ştii că acea numărare este de acest fel, precum tîlcuitorii o pun, pe toţi anii robiei, în anii judecătorilor încheindu-i.

III Regi, 12; II Paralip. 3; III Regi 14; III Regi 15; fila 107 şi III Regi 22 spun:



40


40


Solomon a fost la împărăţie (III Regi 12,) ani

Roboam fiul lui Solomon (MParalip. 3) ani

17

17

17

Abia fiul lui Roboam (III Regi 14) _ ; ,

ani

Asa fiul lui Abia (III Regi 15) a îm- .
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   41


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət