Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə7/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   29

Landkaart van Suriname




Hoofdstuk 2 – Het land: Switi Sranan


De democratische republiek Suriname ligt op het Zuid-Amerikaanse continent, tussen de landen Frans-Guyana in het oosten, Guyana in het westen en Brazilië inhet zuiden. In het noorden grenst het land aan de Atlantische oceaan.

Het land bestaat uit 10 districten die van oost naar west de volgende namen dragen: Marowijne, Commewijne, Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo, Saramacca, Coronie en Nickerie. Het gehele binnenland valt onder het district Sipaliwini.

Aan het hoofd staat op dit moment president Desire Delano Bouterse. Op 25 mei 2010 kreeg de Megacombinatie 23 zetels toebedeeld en daarmee werd na 10 jaar de Nieuw Front regering verstoten. Op 12 augustus 2010 werd Desi Bouterse als president gekozen, wat voor velen omstreden was gezien het verleden.

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname, hier wonen de meeste inwoners van het land. Zo een 240.000 mensen. De bevolkingsdichtheid is hier dan ook veel hoger dan in de rest van het land.

Wat de naam Paramaribo betekend is niet duidelijk, er worden verscheidene betekenissen gegeven, waaronder “stad van de bloemen”, maar het is vermoedelijk afstammend van de indiaanse dorpsnaam Parmurbo.

De tweede grotere stad is Nickerie. Beide steden liggen aan de noordkust, Paramaribo in het midden en Nickerie in het westen. Vanuit Nickerie kan men met het veer naar Guyana oversteken.

In het noordoosten ligt Albina, een kleinere stad, dat voor de Binnenlandse oorlog een mooie badplaats was. Hier kan men met korjalen of per veer oversteken naar Frans-Guyana, St. Laurent. Frans- Guyana behoort tot Frankrijk en is dus deel van de EU.

Suriname kent verder alleen nog kleinere steden, zoals onder andere Groningen, Brokopondo, Nieuw Amsterdam, Lelydorp, Wageningen, Friendship, Moengo en Coronie.

De totale bevolking telt slechts 480.000 duizend mensen, en het totale landoppervlak bedraagt maar liefst 163.270 vierkante kilometer. Dat betekent ongeveer 3 inwoners per vierkante kilometer. Zoals eerder vermeld, woont het merendeel in de steden in het noordelijk deel en dan voornamelijk in Paramaribo. Een groot gebied is dus gewoonweg onbewoond en ongerept!

Er wonen in Nederland bijna net zoveel Surinamers als in Suriname zelf. Hierdoor bestaan er nog steeds nauwe banden tussen beide landen. Er is vrijwel geen enkele Surinamer die niet een familielid in Nederland heeft en andersom, natuurlijk!

Tegenwoordig keren toch veel gestudeerde Surinamers terug naar Suriname, wat ook een groter potentieel knowhow brengt en goed voor de economie is.

Tijdsverschil met Suriname is UTC –3 uur.


Geldzaken


De munteenheid van Suriname is niet te lang geleden, in januari 2004, veranderd naar de Surinaamse dollar, vroeger was dit de Surinaamse gulden. Men kan op heel veel plekken, bij de cambio’s geld wisselen. De koersen wisselen wel om de zoveel tijd en per cambio. De verschillen liggen echter niet heel veel uit elkaar.

Pinnen met een pinpas kan tegenwoordig ook bij veel cambio’s en de credit card kan bij de banken gebruikt worden en bij uitzondering in een winkel.


Taal


De spreektaal is Nederlands en Sranan tongo. Het Sranan tongo heeft Engelse, Portugese en Nederlandse invloeden in zich. Dit heeft te maken met het bewogen verleden van het land. Daarnaast spreken alle afzonderlijke bevolkingsgroepen ook nog hun eigen taal. Zo kan men de Hindoestanen Sarnami horen spreken, de Javanen Javaans, de Marrons Saramaccaans of Aukaans en Paramakaans en de Chinezen verschillende varianten van het Chinees.

Het Engels wordt tevens gebruikt.


Geloof


Suriname is een erg gelovig land, het merendeel hangt het christendom aan, verder vooral het hindoeisme, de islam, het jodendom en daarnaast natuurreligies. De verschillende religies bestaan hier zonder problemen naast elkaar. Daar zou de rest van de wereld een voorbeeld aan kunnen nemen!

Kijkt u naar de synagoge en de moskee die statig naast elkaar staan in de binnenstad van Paramaribo en zelfs samen de parkeerplaats delen!


Ontwikkelingsland of rijk land?


Aan delfstoffen heeft Suriname werkelijk een overvloed. Het is dan ook niet gek dat het land in werkelijkheid het 17de rijkste land is op de wereld. Jammer genoeg worden de meeste delfstoffen door buitenlandse bedrijven uit de grond gewonnen, waardoor het land zelf niet het grootste deel van de rijkdom opstrijkt. Dit komt doordat er nog te weinig kennis van zaken in het land zelf aanwezig is.

Onder de delfstoffen vinden we onder andere goud, bauxiet, olie, platina, keramiek, diamant en kaolien. Bauxiet wordt door de Suralco en Billiton gewonnen en de olie door het staatsbedrijf Staatsolie.

De economie van Suriname bestaat vooral uit het winnen van deze delfstoffen, waar de Surinaamse overheid een deel aan verdient en daarnaast uit landbouw, veeteelt, handel (voornamelijk import), visserij en het opkomende toerisme.

Het klimaat


Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat, waardoor het vrijwel het gehele jaar rond de 28 graden is. ’s Avonds en ’s nachts is het niet veel koeler, maar zeker niet onaangenaam.

Er bestaan geen jaargetijden zoals in Europa, maar wel een korte en een lange drogetijd en een korte en een lange regentijd. De kleine regentijd loopt ongeveer van december tot en met januari. De grote regentijd ongeveer van mei tot en met half augustus. De kleine drogetijd loopt ongeveer van februari tot en met april. En de grote drogetijd ongeveer van half augustus tot en met november. Tijdens de grote drogetijd is het, het warmst. Zoals eerder gezegd, is de balans van de regen- en droge tijd enigzins verstoord. Nu beginnen ze soms eerder of eindigen later.

Sibibusis komen regelmatig voor tijdens de regentijd, dit zijn de typische harde, tropische regenbuien, die ook zomaar opeens weer kunnen verdwijnen. Bijna te vergelijken met een warme douche. Soms zie je dan ook kinderen vreugdevol spelen in de plenzende bui.

Het landschap


Suriname bestaat uit kustvlakte, hoogland, savanne en bosland. Kenmerkend voor het hoogland, dat in werkelijkheid middengebergte is, zijn de steile, onbegroeide boven het oerwoud uitstekende toppen, zoals de Voltzberg.

Gebergten in Suriname zijn onder andere het Oranjegebergte, Eilerts de Haangebergte, Keysergebergte. De hoogste bergtop is de Julianatop met een hoogte van 1280 meter.



Middengebergte met onbegroeide toppen

Daarnaast zijn er moerassen, mangrovebossen, modderige kustvlakten en natuurlijk het tropische regenwoud. Een groot gebied is dan ook beschermd. In feite is het regenwoud “de longen” van de aarde. Het tropische regenwoud van Suriname behoort tot het Amazonegebied.


De rivieren


Verscheidene rivieren doorkruisen het land, de grootste zijn de Corantijn, Coppename, Suriname, de Marowijne en de Tapanahoni. Uit de eerste vier grootste rivieren ontspringen respectievelijk de kleinere zijrivieren de Nickerie, de Saramacca en de Commewijne. De zijrivier de Cottica ontspringt uit de Commewijnerivier. Alle rivieren hebben hun oorsprong in het zuiden van Suriname.

Er komen veel watervallen en sula’s voor. Sula’s zijn heftige stroomversnellingen, waar men geweldig in kan zwemmen. Let wel goed op de stroming natuurlijk! Suriname beschikt niet over een echt strand, behalve bij Matapica, maar daar is een oplossing voor gevonden. Er zijn veel oorden aan de rivier waar mooi wit zand is opgespoten om aan te doen als strand. Dit is minstens even aantrekkelijk!

Het water van de rivieren is vrij donker, doordat het oorspronkelijk uit het Amazonegebied komt. Bladeren en modderstromen zorgen voor een bruine kleur. Toch is het water heel schoon.

Het water in het binnenland zou gedronken kunnen worden, al is het voor de toerist niet aan te raden. Aangezien het water zoveel mineralen bevat dat een lichaam wat daar niet aan gewend is, misschien niet zou verdragen. Het beste is dan ook gekookt regenwater te drinken, indien er in het binnenland geen consumptiewater voor handen is.

Suriname is een prachtig land voor avonturiers en natuur- en dierenliefhebbers. Er komen vreselijk veel verschillende diersoorten voor, waaronder velen zeldzame en is daarom ook voor vogelaars en hengelaars een echte uitdaging. In 2005 werden er maar liefst 25 nieuwe diersoorten ontdekt in het Oosten van Suriname!

De Surinaamse vlag


De Surinaamse vlag heeft een mooie symboliek: hij bestaat uit een ster met vijf punten, die geeft de etnische groepen aan: de Hindoestanen, de creolen, de Javanen, de Europeanen en de indianen. De gele kleur van de ster staat voor eenheid tussen de groepen.

Daarnaast bestaat de vlag uit vijf horizontale lijnen, in de kleuren: groen, rood en wit. Rood voor liefde, vernieuwing en vooruitgang. Groen voor vrijheid, hoop en vruchtbaarheid. En wit voor vrede en gerechtigheid. Het staat voor alles dat Suriname mij ook daadwerkelijk gegeven heeft!

Vroeger bestond de vlag uit vijf sterren in de kleuren zwart, bruin, geel, rood en wit. Allen vertegenwoordigden de hoofdbevolkingsgroepen van Suriname. Zwart voor de creolen, bruin voor de Hindoestanen en Javanen, geel voor de Chinezen, rood voor de indianen en wit voor de boeroe’s.

Oude Surinaamse vlag

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət