Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə10/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   ...   6   7   8   9   10   11   12   13   ...   29

3.3 De joden


De joden waren na de inheemsen, met de Engelsen de eerste echte immigranten van Suriname. Ze vluchtten uit Spanje, voor de inquisitie naar Brazilië en later weer naar Suriname. Daar bouwden ze nederzettingen en plantages. Suriname heeft om die reden ook een synagoge. In de koloniale tijd hadden ze een luxe en rijk leven.

Echte joodse familienamen die er in Suriname nog voorkomen zijn: De la Parra, Samson en Emanuels. De groep joden die nu nog woonachtig is in Suriname is klein.


3.3.1 Gerechten van de Joden


Een gerecht dat typisch joods is, is Pom, al denken veel mensen dat het gerecht van creoolse afkomst is. De creoolse keuken heeft het gerecht van harte geadopteerd.

Het is bereid uit tajerwortel, die geraspt wordt en samen met kip en specerijen vervaardigd wordt tot ovenschotel.

De bekende pastei is eveneens een joods gerecht.

Als brood eten de joden graag Matze.

3.4 De Europeanen / boeren


De boeroe’s zijn afstammelingen van Nederlandse kolonisten. Deze eerste boeren uit Friesland kwamen om boerderijen op te richten en kwamen er in eerste instantie erg beroerd vanaf. Ongeveer de helft overleed binnen 6 maanden na aankomst aan diverse ziekten.

Het overgebleven deel verhuisde naar het plaatsje Groningen in het district Saramacca en begon daar opnieuw boerderijen te stichtten. Ze hielden zich bezig met de productie van onder andere melk, groenten, bananen en hielden vee.

De nakomelingen van deze boeren doen nog steeds veel in de landbouwsector.

Kijkt u dus niet vreemd op, wanneer u blanke burgers ziet, die vloeiend Sranan Tongo spreken met Surinaams accent. Dit zijn echte Surinamers en geen Hollanders!

Achternamen van boeroe’s zijn bijvoorbeeld Gummels, van Dijk en Tammenga. In Groningen zijn twee monumenten geplaatst, waaronder een stenen monument die dienen als herinnering aan die eerste boeren waar een groot aantal van overleden zijn.

3.5 De Libanezen


De Libanezen kwamen uit Libanon. Ze waren eigenlijk op weg naar Antigua, maar belandde per ongeluk in Suriname. Hun schip leed schipbreuk vlak voor de kust en ze werden de haven binnengesleept. Ze vestigden zich en stichtten handeltjes, voornamelijk in de textielsector.

Toen dat goed begon te lopen, nodigden ze hun families uit, om de oversteek te maken. Nu is dit nog te zien in grote handelsondernemingen als Lucky store en Beiroet bazaar.

Op de Mens Cook Out, in hotel Torarica, kunt u dan ook altijd wel lekkere Libanese hapjes vinden. Zeer de moeite waard!

3.6 De Chinezen


Toen de slavernijtijd ten einde kwam, waren er nieuwe werkers nodig. De eerste chinezen kwamen uit Oost–Indië, dat in die tijd aan Nederland toebehoorde en uit Macau. Ze werden ook te werk gesteld op de plantages en begonnen na hun contractperiode van bijvoorbeeld 5 jaar vaak met hun eigen winkeltje. Tegenwoordig zie je overal op de hoeken van straten, de zogenaamde “Chinese winkel”. Ze verkopen werkelijk alles en het zijn veelal producten uit China.

Vaak treft u naast de winkel een chinees restaurant. Het eten is meestal goed te eten en erg goedkoop.

Veel van deze chinezen, hadden in China weinig kansen en er is een duidelijke tendens zichtbaar van chinezen die vandaag de dag trekken naar Suriname. Families worden hierheen gehaald. Vroeger was dit echter helemaal niet zo, veel Chinese mannen kwamen alleen en huwden uiteindelijk een lokale vrouw.

Er is dus een grote groep van gemixte Chinese Surinamers.

De originele Chinezen die nu Suriname binnenkomen, spreken geen woord Nederlands en leren het Sranan Tongo gebrekkig. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk! Dit leidt dan ook tot lastige conversaties. Deze “echte” Chinezen mixen zich vrijwel niet meer met de plaatselijke bevolking.

3.6.1 Gerechten van de Chinezen


Tjauw min of Tjapsoi, vrijwel alle chinezen gerechten zijn te vinden in Suriname, en ze smaken niet zoals in Nederland. Ze zijn een stuk lekkerder! Dit heeft te maken met het feit dat deze Chinezen rechtstreeks uit China zijn gekomen en hun kookkunsten meebrachten.

U kunt geweldig lekker eten bij de velen verschillende Chinese eettentjes of echte Chinese restaurants. Een groot en goed restaurant, waar het altijd stampvol is, is Chi min. U zit iets rustiger in het grote Palm Palace, dat verderop in de straat ligt. Beide zijn gelegen aan de Anton Dragtenweg vlakbij het uitgaansgebied.



Mijn Chinese leraar Danning Chen

3.7 De Hindoestanen


De Hindoestanen waren Britse onderdanen die naar Suriname gehaald werden nadat Nederland en Engeland overeen gekomen waren dat Nederland, deze Engelsen een contract mocht aanbieden.

De eerste Hindoestanen kwamen aan met het schip de La La Rookh in1873. Ze werden vreselijk slecht behandeld en hadden te kampen met dodelijke ziekten. Engeland maakte zich daar erg kwaad over en zorgde er zo voor dat er medische zorg werd opgericht in Suriname. Het land zou anders niet meer toestaan dat de Indiërs naar Suriname kwamen. Ghandi was één van de mensen die zich hard maakte voor de Hindoestanen. Er staat een standbeeld van hem in de binnenstad van Paramaribo.

De straffen die golden waren desondanks niet mals, soms werden de arbeiders 24 uur achtereen met een stok tussen de benen opgesloten, overgeleverd aan de muskieten en ander ongedierte. Kromsluiten heette dit.

Ze werkten op de plantages en kregen toen de koloniale periode ten einde was allen 100 gulden en een stuk land, om te bewerken. Tweederde deel van de in Suriname aangekomen Hindoestanen bleef. Sommige begonnen handel te drijven.

Vandaag de dag zijn het nog vooral de Hindoestanen naast de Chinezen en Libanezen die uitblinken in het handelen.

3.7.1 Gerechten van de Hindoestanen


Hindoestanen houden over het algemeen van gekruid eten en liefst met kerrie (massala), en vaak vegetarisch. Ze gebruiken kerrie in de roti (pannenkoek met groente, vlees en aardappel of soms met ei), die u kunt halen bij onder andere Chris Rotieshop ( Kwattaweg) of Roopram en in de befaamde massala kip. De vleesvariant van deze roti is in Suriname ontstaan.

Als tussendoor hapje eten ze bara’s, die gemaakt zijn van gele erwten en specerijen en in de olie gebakken. Samoza en gougeri zijn andere lekkernijen. Voor feesten maken ze plauri klaar. Een zoetige lekkernij in de vorm van een balletje. Typisch Hindoestaans broodbeleg is het kerrie ei.

Belegde Surinaamse broodjes kunt u overal in de stad vinden bij broodjeszaken. Als ze vragen of u peper of zuurgoed erbij wilt, kunt u, als u niet tegen pittig eten kan, dat beter laten staan!


1   ...   6   7   8   9   10   11   12   13   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət