Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə18/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   ...   29

5.1.5 De Toren van Financiën


Dit mooie pand zou eerst het stadhuis van Paramaribo worden. De architect Voigt ontwierp het stadhuis en eigenlijk zonder toren.



Hoe het komt dat er dan wel degelijk een toren op dit gebouw staat?

Door een dwingende gouverneursvrouw die haar zinnen doorgedrukt heeft! Deze vrouw had haar zinnen gezet op een toren. Ze moest en zou een toren hebben op het stadhuis. Dit leidde tot hoogoplopende ruzies met de architect.

Uiteindelijk kwam de toren er al was het niet van harte.

Gek genoeg is dit gebouw nooit een stadhuis geworden! Het werd de Toren van Financiën.

In de voorgevel kunt u het hoofd van een man zien, deze man moet koning Willem III voorstellen. Koning Willem III regeerde over Nederland van 1849 tot 1890. In 1863 was hij degene die officieel de slavernij afschafte voor Suriname. Daarom werd hem een plaatsje gegund op deze gevel.

5.1.6 De St. Petrus en Paulus Kathedraal


De kathedraal is het grootste houten gebouw van het Caribische gebied en Zuid Amerika. Hij werd in1885 als kathedraal in gebruik genomen nadat hij jarenlang als welvarend Joods theater dienst had gedaan.

Een van de rijkste joden uit die tijd had zijn woonhuis, dat het in eerste instantie was, omgedoopt tot een theater. Een immens en prachtig theater wel te verstaan. Het heette de “Verrezen Phoenix” en was alleen toegankelijk voor joden.



Waarom?

Omdat er een ander theater gebouwd werd dat geen joden toe liet. Dat was schandelijk vonden ze als zijnde deel van de oudste bewoners van Suriname. Zodoende schonk deze rijke jood zijn huis, om speciaal als theater dienst te doen voor alleen de joden.

De Verrezen Phoenix werd mooier en had meer voorstellingen dan het andere theater Thalia. Jarenlang genoten de joden van de opgevoerde stukken.

Totdat na de brand in 1821 de rooms-katholieken geen plek meer hadden om hun geloof te belijden. Het trotse theater werd verkocht aan de katholieken. En die bouwden op hun beurt de kathedraal om het theater heen.

Vandaar dat er talrijke joodse elementen voorkomen in de kathedraal.

Ze zijn nooit verwijderd.

De binnenkant van de kathedraal is totaal uitgevoerd in onbeschilderd cederhout.

Pater Donders


In de kathedraal bevindt zich het graf van de pater P. Donders, die als heilig is verklaard. Hij kwam als missionaris naar Suriname en werd vooral bekend omdat hij zich onvoorwaardelijk inzette voor de lepra patiënten op de plantage Batavia. Hij stierf uiteindelijk zelf ook aan de ziekte. Liefkozend werd hij “Peerke” (vader) genoemd.

Helaas heeft de kathedraal ernstig te lijden onder de termieten.

De kathedraal is pas geheel gerenoveerd. Ze ziet er prachtig uit.

5.1.7 Centrale Markt


De centrale markt bestaat uit een aantal grote hallen, waar groenten, vlees, fruit en vis verkocht worden. Daarnaast kan men er ook allerlei prullerei, als cd’s, make-up, sieraden en boeken vinden. Het is er chaotisch, vrij warm en benauwd en heel hygiënisch vind ik het zelf niet.

Het is wel mooi om te zien hoe deze marktlieden hun koopwaar verkopen. Voor lekker en goedkoop fruit bent u hier zeker aan het goede adres. De markt is elke dag geopend, behalve op de zondag. Er zijn diverse andere markten door de stad verspreid en zondagsmarkten.

Op zondag kunt u de Chinese markt of de Javaanse markt bezoeken voor echt traditioneel eten. De Chinese markt bevindt zich naast het belastingkantoor in de van Sommelsdijckstraat. De Javaanse markt is in Paramaribo Noord op de hoek van de Jozef Israelstraat en de Anamoestraat.

5.1.8 Wijdenboschbrug


De Wijdenboschbrug heet naar president Wijdenbosch die hem heeft laten aanleggen. De brug is 1,5 kilometer lang en in een ronde, steile boog omhoog gebouwd. Op het hoogste punt heeft men een prachtig uitzicht over de stad en het district Commewijne.

In de Surinamerivier ziet u het oude, gezonken, Duitse oorlogsschip de Goslar liggen.

Velen Surinamers vonden de bouw van de brug geldverspilling ondanks dat het wel degelijk heeft bijgedragen aan de openstelling van het district Commewijne. Daarmee staat hij dus voor vooruitgang.

Vroeger was er een pond die over en weer voer van het district Commewijne naar de stad en andersom. Dat ging allemaal erg traag en duurde ontzettend lang. Tegenwoordig rijden de meeste over de brug. Of maken ze gebruik van de kleine bootjes die de oversteek maken.

De brug is gemaakt door het Nederlandse bedrijf, Ballast Nedam, die ook het onderhoud pleegt.

5.1.9 De Goslar


Het Duitse schip de Goslar ligt al sinds de tweede wereldoorlog in de Surinamerivier. Het schip kwam richting Suriname in 1939. De kapitein achtte het geen goed plan om terug richting Europa te varen, vanwege de vijandelijkheden die toen al speelde tussen Engeland en Duitsland.

De bemanning van het schip begon te muiten en een deel ervan ging van boord en vestigde zich in Suriname.

Toen in 1940 Duitsland Nederland binnenviel, betekende dat ook oorlog met Suriname. Op dat moment werd het schip tot zinken gebracht en nam zo zijn eeuwige rustplaats in de Surinamerivier in.

Hoewel het schip midden in de rivier ligt en men bang was voor doorvoer van andere schepen, bepaalt de natuur zelf zijn koers. De vaargeul verplaatste zich tot om de Goslar heen en de schepen konden gewoon blijven varen.




5.1.10 Paramaribo Zoo


Paramaribo Zoo ligt een stukje uit het centrum van de stad. Hier komt u onder andere slangen, apen, een reuzen miereneter, kaaimannen, de reuzen rivierotter, velen vogels, zoals ara’s, uilen en de Jariboe en de Jaguar tegen. Verder een paar verdwaalde struisvogels en tijgers die oorspronkelijk niet in Suriname voorkomen.

Het is leuk om er een bezoek te brengen. Er wordt hard gewerkt! De gehele verzorging gebeurd door vrijwilligers, die moeite doen alles schoon en opgeruimd te houden.

Wilt u de zoo steunen, ga dan zeker langs. Het kost u slechts 2 srd entree. ( nog geen 0,50 euro cent)

De ex directeur van de Paramaribo Zoo, de heer Joep M. Moonen, heeft een boekje gepubliceerd met alle dieren van Suriname erin. Hij heeft de tekeningen zelf gemaakt. De opbrengst van dit boekje gaat naar de Zoo. De tekeningen van de dieren in dit boek zijn uit zijn boek afkomstig.



1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət