Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə17/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   ...   13   14   15   16   17   18   19   20   ...   29

4.8 Bloemen


De stad van de bloemen wordt Paramaribo soms genoemd. Dat is niet vreemd als u bekijkt hoeveel kleurpracht er zich in de struiken en bomen vertoond.

Orchideeën, faya lobi’s, schitterende lelies(onder andere in de vaart bij Nickerie), hangalampu’s, bokkenpoten en de pokai tongo maken uw dag een stuk fleuriger.

De Heliconiabloem zult u zeker tegen komen op de Brownsberg.

Wilt u een bloemetje kopen, dan kan dat in de binnenstad tegenover het Vat, waar verscheidene bloemenkraampjes zijn of op de luchthaven wanneer u vertrekt.

De bloemen blijven vrij lang goed, dus de moeite waard om ze mee te nemen.






Hoofdstuk 5 – De steden

5.1 Paramaribo





5.1.2 Binnenstad en de Waterkant


De stad Paramaribo werd pas de hoofdstad van Suriname, toen de heer van Sommelsdijck gouverneur werd en de stad en velen plantages eromheen begon aan te leggen. Hij liet grote delen van het gebied inpolderen.

De eerste gebouwen van Paramaribo, die er al stonden voor de tijd van van Sommelsdijck waren het Fort Willoughby, nu Fort Zeelandia genoemd en het paleis, dat toen Lord house heette.

De binnenstad van Paramaribo werd opgebouwd uit houten huizen. Dit was helaas de reden dat in 1821 een brand een aanzienlijk gedeelte van de Waterkant in as legde en later in1832 nogmaals.

Een deel van de stad werd wederopgebouwd door een architect die in het zuiden van Noord-Amerika had gestudeerd. Op die manier zijn alle huizen op elkaar gaan lijken en hebben een zichtbare Louisiana invloed meegekregen. Vooral is dit te zien aan de balkons. Hij gebruikte daarnaast veel Dorische zuilen in zijn ontwerpen.

De huizen aan de Waterkant behoorden toe aan de meest invloedrijke blanken, waaronder Susanne de Plessis, de wrede slavenmeesteres. Zij woonde in het eerste huis op de hoek, wat ook het “Cornerhouse”genoemd werd. Aan de Waterkant woonde ook de heel erg rijke creoolse dame Elisabeth Samson.

Aan de Waterkant vindt u meerdere kleine eettentjes, zoals Uncle Ray die erg populair is en waar u lekker kunt relaxen en eten. U kijkt uit over de brede Surinamerivier. Pas wel op voor zwervers hier. Soms kunnen ze behoorlijk opdringerig zijn.

Iets verder staat het Waaggebouw, dat een Italiaanse keuken heeft en Broki waar men lekker hangend in een hangmat kan genieten van een drankje.

De centrale markt ligt een paar honderd meter verderop en iets daarvoor bevinden zich de bussen. Hier kunt u opstappen als u ergens heen wilt per bus. De bussen stoppen in feite overal, het maakt dus niet uit waar u in- of uitstapt, enkel rijden ze wel een vaste route.

De bus kost u misschien 2 srd, per rit. ( nog geen 0,50 euro cent)

Interessante gebouwen die de moeite waard zijn om te bezichtigen, zijn: de Toren van Financiën, De St. Petrus en Paulus kathedraal, de synagoge en de moskee die naast elkaar staan en een parkeerplaats delen, het presidentiële paleis met haar palmentuin en de pasgeleden opgebouwde moderne gebouwen van buitenlandse zaken en het hof van justitie en politie.

De binnenstad wordt tegenwoordig regelmatig gerestaureerd en geschilderd en behoort sinds 2002 tot de wereld erfgoedlijst van de UNESCO.

Wilt u mijn audio stadstour van Paramaribo doen? U vindt hem hier. ( www.paramaribotour.com)

Moskee en Synagoge naast elkaar


5.1.3 Fort Zeelandia


Fort Willoughby werd omgedoopt tot Fort Zeelandia toen de Zeeuw Abraham Crijnssen het Fort veroverde op de Engelsen. Crijnssen voer met zijn fregat “de Zeelandia” via de Surinamerivier Suriname binnen onder een Engelse vlag. Omdat de Engelsen in zijn list trapte, had hij het land binnen de kortste keren veroverd.

Het Fort Zeelandia diende als verdedigingsvesting voor geheel Suriname.

Tijdens aanvallen van de Franse admiraal Cassard bleek het fort niet afdoende te zijn om Suriname te beschermen. De admiraal richtte een hoop ravage aan op de Jodensavanne en was de oorzaak voor de bouw van een nieuw fort. Fort New Amsterdam.

Dit Fort werd geplaatst bij de samenloop van de Suriname en de Commewijnerivier, vanwaar uit de zee geheel te zien was. Fort Zeelandia verdedigde toen enkel Paramaribo zelf.

Jarenlang is het Fort een museum geweest.

Tijdens de binnenlandse oorlog werd het Fort door Bouterse in gebruik genomen en vonden er de 8 decembermoorden plaats. Mannen met een invloedrijke positie werden van hun bed gelicht en naar het Fort gebracht, om uiteindelijk hun laatste adem uit te blazen.

Vandaag de dag is het Fort wederom een museum waarin het land wordt belicht. Regelmatig worden er ook exposities gehouden.

5.1.4 Het Presidentiële paleis en de Palmentuin


De palmentuin is in werkelijkheid de tuin van de president. De tuin behoort tot het paleis. Ze is voor publiek toegankelijk en is leuk om een wandelingetje door te maken. Doe dit echter niet ’s avonds, dan is het geen geschikte plaats om te vertoeven.

Het paleis heette vroeger het Lord house, omdat Lord Willoughby het had laten bouwen en erin woonde.

Toen van Sommelsdijck zich vestigde met de Geoctrooieerde staten, nam hij bezit van het prachtige huis en liet een embleem van de Geoctrooieerde staten op de voorgevel aanbrengen. In het embleem kan men het wapen van de stad Amsterdam zien, dat tevens aandelen had binnen de Geoctrooieerde Staten.

Het paleis kan niet vanbinnen bezichtigd worden. In de palmentuin worden op feestdagen themadagen gehouden.

1   ...   13   14   15   16   17   18   19   20   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət