Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə15/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   ...   11   12   13   14   15   16   17   18   ...   29

4.5 Insecten


In Suriname leven velen insecten, daar moet men dus wel enigszins tegen kunnen als men het land bezoekt. Nu valt het in de stad erg mee, maar even buiten de stad kunt u er toch wel enkele tegenkomen.

Insecten als muskieten, bijen, wespen, mieren (hele kleine alsmede immens grote), libelles, vlinders, vuurvliegjes, sprinkhaantjes, krekels, torren, mampiera’s en de smerige kakkerlak komen in de stad wel regelmatig voor.

De wandelende tak, vliegend hert, schorpioenen, bosspinnen en de grotere sprinkhaansoorten komen in het oerwoud voor.

Wat betreft de kakkerlak: in goed schoongemaakte en bespoten huizen of hotels en restaurants zult u ze niet tegenkomen. Of u heeft echt pech!

Onder de insecten is er eveneens zo een grote diversiteit, dat ik wederom niet alles kan opnoemen.

Ik zal de dengue- en de malariamuskiet noemen, vanwege de ziekten die zij kunnen veroorzaken.





De denguemuskiet, oftewel de denguemaskita in het Surinaams.

De denguemuskiet komt voor in de steden, toch is het niet zo, dat de kans groot is dat u dengue, oftewel knokkelkoorts, krijgt.

De muskiet ziet eruit als een normale muskiet, alleen iets groter en met wit/zwarte gestreepte poten.

Ze komen vooral voor bij stilstaand water, waar ze hun eitjes in leggen. Het is niet zo dat als u een denguemuskiet ziet en gestoken wordt, u direct besmet bent met het denguevirus. U krijgt alleen dengue indien de muskiet zelf besmet is met het virus.

De symptomen van de ziekte zijn: moeheid, misselijkheid, overgeven, diarree, lichaamspijnen, bloedneus en koorts. Neemt u zo spoedig mogelijk contact op met een arts of ziekenhuis als u denkt deze symptomen te hebben. Dan kunnen ze u direct helpen, indien nodig en is de ziekte vrijwel altijd goed te genezen.

Wat u zelf kunt doen?


U kunt zich ten eerste goed insmeren zodat u behoed bent tegen de nare muskietenbeten. Het is beter niet gestoken te worden! Dit kunt u doen met de middeltjes die in Suriname zelf te koop zijn bij de supermarkten en effectief werken. Off is één van die middeltjes.

‘s Avonds rond 7 uur, komen er in sommige gebieden meer muskieten voor. Gebieden zoals Bigi Pan. Daar kunt u het best lange broeken en mouwen dragen in de avonduren.

Bent u wel besmet met het dengue virus, zorg dan dat u heel veel drinkt. Liefst 4 liter water op een dag. Daarnaast is het heel belangrijk om veel te rusten en rustig aan te doen. En om natuurlijk zo snel mogelijk een dokter op te zoeken.

De malariamuskiet, oftewel de malariamaskita in het Surinaams.

De malariamuskiet is een stuk gevaarlijker. Hij komt gelukkig niet voor in de stad. U moet echt ver het binnenland in gaan om deze muskiet te treffen. Nu weet de touroperator heel erg goed welke gebieden risicovol zijn en zal u daar ook zeker niet heen sturen zonder de nodige voorbereidingen. U kunt namelijk medicijnen slikken om besmetting te voorkomen.

Het BOG (Bureau voor openbare gezondheidszorg) verstrekt deze medicijnen en u kunt er terecht voor verdere inlichtingen. Ook bij apotheken kunt u ze vinden. Let wel bij de apotheken liggen de bedragen velen malen hoger dan bij het BOG.

Het BOG is geopend tot 12.30 uur van maandag tot vrijdag.

De kosten van deze medicijnen die u hier kunt krijgen, zijn overigens aanzienlijk lager geprijsd dan in Nederland. Wat dus de moeite van het overwegen waard is, om ze hier aan te schaffen.

Bent u niet van plan diep het binnenland in te gaan, heeft u de medicijnen overigens helemaal niet nodig. Dus geef hieraan niet onnodig geld uit.

De kans dat u gestoken wordt is niet heel groot, denk maar aan de velen boslandcreolen die gewoon in het bos leven. Hetzelfde geldt als bij de denguemuskiet, als u gestoken wordt, wil dat niet direct zeggen dat u ziek bent, de muskiet moet zelf besmet zijn.

De malariamuskiet is een muskiet die lange achterpoten heeft. Het lijkt alsof hij als het ware voorover leunt.

De symptomen van malaria zijn hoofdpijn, lichaamspijnen, en hoge koorts met tussenpozen. Het ene moment heeft u het ijskoud, het andere moment bloedheet.

Wanneer u gestoken bent onderneemt u dan wel snel actie. De incubatietijd ligt ongeveer tussen de 2 weken en 6 weken, als u er snel bij bent is de ziekte te genezen.

Mocht u overigens al terug zijn in Nederland, wanneer u zich opeens niet goed voelt, meldt dan altijd aan de dokter dat u uit de tropen komt. Ook met gekke wondjes of bulten en dergelijke.

Suriname is een heel ander soort land dan Nederland en daar dient dus rekening mee gehouden te worden.

Ik wil u echter niet bang maken. Van alle toeristen die hier komen, heb ik nog nooit een ernstig verhaal gehoord over ziekte.

De wesp, oftewel Marbonsoe in het Surinaams

De Surinaamse wesp is zeg maar rustig een tikkeltje groter dan de Nederlandse en kan vervelende steken opleveren. Hij ziet er ook anders uit.

Ze zijn rood van kleur, hebben een lang, smal onderlijf en lange poten.

Andere nare steekbeesten zijn de horzel en de broko ston. De broko ston lijkt op een kleine driehoekige, gitzwarte vlieg. Als die u prikt, bent u niet gelukkig. Het doet behoorlijk pijn en geeft flinke bulten. Past u ook op met zandvlooien en bosjaus.

Zandvlooien kruipen onder de teennagels en leggen eitjes. Slippers zijn dus vaak wel handig. Hoewel ik zelf vaak gewoon op blote voeten loop en me nog nooit iets overkomen is.

Er komen grote libellen soorten voor. Met lange staart, korte staart en in velerlei kleuren.

Eveneens is er een grote verscheidenheid aan vlinders, waarvan de mooie felblauwe Morphovlinder er een is en welke veel voorkomt op de Brownsberg. De achterkant van deze vlinder lijkt sprekend op het gezicht van een uil. Een andere mooie plek om kennis te maken met deze inheemse vlinders is bij de Vlinderkwekerij vlakbij Lelydorp. De touroperator kan u brengen.

Volgens Surinaams bijgeloof, als men een bruine vlinder ziet, krijgt u een boodschap.



Felgekleurde spin



Vliegende vlinder

1   ...   11   12   13   14   15   16   17   18   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət