Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə14/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   ...   29

4.3 Amfibieën


Onder de amfibieën van Suriname vinden we de kikkers en padden ( todo’s). Verscheidene van deze kikkers zijn giftig en hebben prachtige kleuren. Veel van deze kikkers maken een soort fluitend geluid, in plaats van een kwakend geluid.

Dit is vooral ’s avonds en ’s nachts erg goed te horen. Voor de leek lijkt dit net alsof het vogels zijn die fluiten, terwijl het donker is.

Als u het binnenland in gaat zult u er wellicht eentje aantreffen.

Voorbeelden van deze kikkers zijn; de blauwe gifkikker, de blauwgele gifkikker, de groengestreepte gifkikker, verschillende boomkikkers en melkkikkers.





De pad, oftewel de todo in het Surinaams.

Deze enorme pad heeft gifklieren achter zijn ogen, een hoofd met richels en een gedrongen en dik lichaam. Zijn poten zijn kort en hij heeft een wrattig uiterlijk.

Zijn kleur is vooral bruin. Hij kan tussen de 4 tot maar liefst 25 centimeter lang worden!

Hij leeft op de grond en in het bos, de savannes en de tuinen. Hij is ’s nachts actief en leeft in groepen.

Zijn erg brutaal, eten in mijn eigen tuin zelfs uit de hondenbakken het voer op!

De blauwe gifkikker, oftewel de okopipi in het Surinaams.

Een blauwe kikker met azuurblauwe poten en hemelsblauw aan de zijkanten van het lichaam en op kop en rug. Op de kop en rug zitten zwarte ronde vlekken, groot en klein.

Hij heeft brede vingertoppen. En een duidelijke bochel op de rug als hij zit.

Hij kan tussen de 3,8 tot 4,4 centimeter worden. Hij leeft op de grond en kan in bomen klimmen, soms wel tot 5 meter hoog.

Hij leeft bij stromende rotsbeekjes en in het Sipaliwinisavannegebied. Overdag actief.

Bij het indianendorp Apetina werd er door toeristen één gefotografeerd. Deze kikker is zeer giftig.



De blauwgele gifkikker, oftewel de okopipi in het Surinaams.

Dit is een van de grootste en meest gekleurde gifkikkers van de wereld. Zijn huid is glad. Er zitten veel varianten in de patroon en de kleur van zijn huid.

Over het algemeen heeft hij een geelwit tot gele rug met zwarte ondergrond.

De poten zijn azuurblauw of donkerblauw met zwarte vlekken. Hij kan tussen de 3 tot 4,5 centimeter lang worden.

Leeft op de grond en kan ook bomen klimmen tot zo een 5 meter hoogte. Hij komt voor in vochtig bos en in de buurt van stromend water. Overdag actief. Deze kikker is giftig.


4.4 Vogels


Er zijn rond de 700 verschillende vogels in Suriname, waaronder veel interessante voor vogelaars.

Vanwege het grote aantal, noem ik hier enkel: de grootste, felste arend ter wereld, de Harpijarend, één van de grootste ooievaars ter wereld, de Jariboe, de schreeuwpiha, die een geweldig aparte roep heeft, de zeldzame witte specht, de rode cotinga, het oranje rotshaantje, de blauwgele ara, de geelbuikkardinaal, de blauwrugbisschop, de dikbekzaadkraker, het roodbuikdikbekje, de slechtvalk, de gier, de geelkopmaskerspreeuw, de grote koevogel, het kemphaantje, de zigeunerhoen, de oranjevleugelamazone, de grote amazone, de roodgroene ara, de roodgele ara, de goudvoorhoofdparkiet, de kraagpapegaai, de groene muspapegaai, de amerikaanse purperhoen, de zwartnekarassari, de groene arassari, de roodsnaveltoekan, de groefsnaveltoekan, de snip, de purperen suikervogel, de fluweeltangare, de zwarte tangare, de sabeltangare, de paradijstangare, de zwaluwtangare, de bisschoptangare, de rode ibis en de flamingo, de zwartstaarttrogon, de kolibri, velen uilsoorten, velen ijsvogels en de grote kiskadie.

Helaas heb ik velen achterwege moeten laten.

Vogels die men in groten getale in de tuinen of in het luchtruim rond Paramaribo tegenkomt zijn: de kolibri, sommige dikbekjes, de gier, de groene muspapegaai, verschillende soorten kanaries, de zwarte tangare, de bisschoptangare en vooral de grote kiskadie.





De harpij, oftewel de loiri-aka in het Surinaams.

Deze grootste arend ter wereld heeft een grote kuif op zijn kop. Zijn veren zijn grijs en zwart. De vleugels zijn kort en rond.

Borst en de buik zijn wit. Zijn snavel is indrukwekkend groot en grijszwart. Zijn poten zijn dik en sterk.

Hij kan tussen de 86 tot 93 centimeter worden. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Hij leeft in het bos van het binnenland. En alleen.



De jabiroe, oftewel Blasman in het Surinaams.

Dit is een heel grote ooievaar met witte veren. Hij heeft een kale, zwarte kop en nek. Onder aan de nek heeft hij een rode vlek. Hij heeft een grote snavel, die zwart is en naar boven gebogen. Zijn poten zijn lang en zwart.

Hij wordt ongeveer 1, 3 meter hoog. Hij woont in zwampgebieden en natte savannes, vooral aan de kust. Gewoonlijk alleen.

Deze ooievaar kunt u in ieder geval in de Paramaribo Zoo bewonderen.



De groenhartvogel, oftewel de busiskowtu in het Surinaams.

De vogel is grijs van kleur van boven. En zijn staart en vleugels zijn bruingrijs. De staart is vrij lang. Met een zwart/bruine snavel. Hij wordt ongeveer 23 centimeter lang.

Woont in de savanne- en regenbossen. Alleen.

Zijn roep is als een alarm, vandaar dat hij dan ook letterlijk “bospolitie” genoemd wordt, naar de Surinaamse naam. Hij alarmeert de andere dieren in het bos als er gevaar dreigt.

U kunt zijn roep horen als u het binnenland in gaat. Vraag uw gids zijn roep te tonen.

Het oranje rotshaantje, oftewel de rotshaan in het Surinaams.

Mannetje: Geheel oranje behalve bij de vleugels. Van de snavel tot de nek heeft dit haantje een grote kuif, met een smalle donkerrode rand aan de bovenzijde.

De vleugels zijn bruinzwart met lichtoranje. Hij heeft een korte staart en donkeroranje snavel met een geel puntje.



Vrouwtje: Heeft donker olijfbruine veren met bruinere vleugels en staart. Ze heeft een kleine kam en een zwarte snavel met geel.

Ze worden ongeveer 33 centimeter lang.

Woont in groepen in de regenbossen van het binnenland, zeer lokaal waar rotsformaties en grote rotsblokken voorkomen.

De dikbekzaadkraker, oftewel de twatwa in het Surinaams.

Deze vogel is zeldzaam geworden. Het mannetje is zwart met wit. Zijn snavel is dik en glanzend blauwgrijs tot blauwwit. Vrouwtjes zijn bruin van boven en bruingeel aan de onderkant. Met een dikke, bruinige snavel.

Ze worden rond de 14 centimeter lang en leven in open zwampgebieden, alleen of in paren.

De slechtvalk, oftewel de onti aka in het Surinaams.

Een valk met puntige vleugels in een donker blauwgrijze kleur. Hoofd en nek zijn zwart en hij heeft een vlek die lijkt op een snor die van zijn oog naar zijn wang loopt. De huid om het oog en snavel is felgeel.

Keel en bovenborst zijn wit van kleur. Zijn staart heeft donkere banden en een witte punt. De snavel is blauwachtig grijs. Wordt rond de 38 tot 51 centimeter lang.

Hij woont bij de monding van de rivieren en modderbanken langs de kust

Hij leeft alleen en komt uit het noorden overgevlogen.



Het zigeunerhoen, oftewel de hoatzin in het Surinaams.

Dit hoen lijkt op een fazant en heeft op zijn kop een lange kuif van oranjebruine veren. De huid bij zijn ogen is blauw.

Zijn rug is donkerbruin van kleur en in de nek zitten gele strepen. Keel en borst zijn eveneens gelig van kleur. De rest van zijn buik is rood.

Hij heeft een lange staart met ronde veren die zwart met geel van kleur zijn. Snavel is zwart. Hij wordt ongeveer 60 centimeter hoog.

Hij woont op lage rivieroevers, in bosjes en lage bomen. Komt niet voor in Midden- en Oost-Suriname. Het volwassen zigeunerhoen kan niet goed vliegen en beweegt zich onhandig. Daarnaast verspreidt hij een muffe geur. Hij heeft scherpe klauwen om zich in de boom goed staande te kunnen houden.

De blauwgele ara, oftewel de tjambaraaf in het Surinaams

Zijn veren zijn hemelsblauw en zijn buik is geel. Op zijn voorhoofd heeft hij een groene vlek. Zijn nek is zwart en rond het oog zitten zwarte en witte lijntjes.

Snavel is zwart. Hij wordt ongeveer 84 centimeter lang.

Hij woont in palmen en bomen in het kustgebied en binnenland. En ook op de savannes en zwampen. Leeft als een paartje. In de stad zijn ze een enkele keer te zien.





De roodgele ara, oftewel de bokraaf in het Surinaams.

Deze ara is vrijwel geheel felrood met op zijn vleugels geel met groen en blauwe punten. Zijn snavel is crèmekleurig en zwart aan de basis.

De onderkant van zijn snavel is grijs. De huid rondom zijn ogen is wit.

Hij wordt zo een 84 centimeter groot.

Hij leeft als paar of met meerdere paren, in de bossen in het binnenland. Liefst bij water.



De groene muspapegaai, oftewel de okroprakiki in het Surinaams.

Deze papegaai is de kleinste van zijn soort. Zijn vleugels zijn groen en aan de onderkant lichtgroen. Zijn snavel is wittig/grijs.

Hij leeft in allerlei gebieden in Suriname, behalve in dichtbebost- en regenwoud, zelfs in de stad kunt u hem vaak zien met zijn grote groep metgezellen.

Hij maakt erg veel lawaai. Hij wordt ongeveer 13 centimeter hoog.



Het Amerikaanse purperhoen, oftewel de Blawkepanki in het Surinaams.

De kop, nek en borst van dit hoen zijn paarsblauw wat overloopt naar zwart richting de buik. Hij heeft een klein schild dat lichtblauw van kleur is boven zijn rood met gele snavel. Zijn poten zijn geelgroen.

En zijn opvallende oog is rood.

Hij wordt ongeveer 30 centimeter lang en woont in zwampen en rijstvelden. Gewoonlijk in paartjes, maar ook in groepen.





De roodsnaveltoekan, oftewel de bigikuyake in het Surinaams.

Deze toekan is bijna geheel zwart en heeft een gele vlek op de bovenkant van zijn stuit en een rode vlek aan de onderzijde. Zijn wangen en nek zijn wit met rood omrand aan de onderkant.

De huid rondom zijn ogen is lichtblauw. Zijn snavel is maar liefst 16,5 centimeter lang en donkerbruin rood. De bovenzijde heeft een gele streep en op de onderkant zit een blauw vlak. Ertussenin bevinden zich zwarte strepen.

Hij wordt zo een 53 centimeter lang.

Woont in bossen in het binnenland en de savannegordel, vooral bij open plekken en rivieren. Leeft in groepen. Zijn roep heeft een rauwe klank.

De bisschoptangare, oftewel de blawki in het Surinaams.

De vogel is grotendeels blauwgrijs van kleur met op zijn staart en onderrug meer blauw dan grijs. Aan het einde van de vleugels zit een zwarte band. De snavel is zwart en de ondersnavel is lichtgrijs.

Wordt 16,5 centimeter groot. Woont in savannegebied, open plekken in het bos en aan bosranden. Meestal in paren, soms alleen of in een groep.

Dat u deze vogels ziet in de tuinen is goed mogelijk.



De rode ibis, oftewel de korikori in het Surinaams.

Felrood is de kleur van zijn vleugels met aan de punten zwart. Deze vogel waadt door modderbanken langs de kust in het mangrovebosgebied. Zijn gezicht en snavel zijn rozeachtig.

Hij wordt ongeveer 58 centimeter hoog. Meestal in grote groepen van 30 stuks. Bigi Pan is het gebied bij uitstek om deze bijzondere vogel te ontmoeten.



De grote kiskadie, oftewel de grikibi in het Surinaams.

Deze vogel heeft een witte band over zijn zwarte kop lopen en een klein geel kuifje aan de bovenkant. Zijn rug is bruin, zijn buik geel en nek wit.

Zijn snavel is zwart en de poten ook. Hij wordt 21,6 centimeter hoog.

Leeft in open gebieden en bosranden en in tuinen. Gewoonlijk in paren.

Is heel agressief naar andere vogels toe.

Als u goed luistert, hoort u zeker overal dat deze vogels zijn eigen naam roept. Grikibi…Grikibi….


1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət