Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə6/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29

1.8 Binnenlandse oorlog


In 1980 5 jaar na de onafhankelijkheid, op 25 februari om precies te zijn, kwam er door een staatsgreep een drastische verandering in het politieke klimaat van Suriname.

14 sergeanten uit het leger, onder leiding van Desi Bouterse en Roy Horb, pleegde een coup. Desi Bouterse wilde Suriname tot een communistisch land maken en werd ondersteund door landen als Grenada en Cuba. Dit had alles te maken met de Koude oorlog van die periode.

Veel armen mensen waren blij met de gesubsidieerde levensmiddelen waar Bouterse voor zorgde. Ook zette hij volkshuizen op voor ze, om in te leven. Later zouden er meerdere tegencoups plaatsvinden die mislukte. Er gold sindsdien een avondklok en dat betekende dat iedereen na 8 uur ’s avonds verplicht was om binnen te blijven.

In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden 16 mannen, potentiële tegenstanders van het regime, van hun bed gelicht en 15 daarvan vonden de dood. Ze werden ondergebracht in het Fort Zeelandia en ter dood veroordeeld.

Onder hen bevonden zich vakmensen als journalisten, advocaten en militairen. De binnenlandse oorlog ontstond omdat rebellen onder leiding van Ronnie Brunswijk, die ex eerste beveiligingsman van Desi Bouterse was, zich gingen verzetten tegen de legerleider. Zijn noemde zich de junglecommando’s en bestonden voornamelijk uit Marrons.

De binnenlandse oorlog wordt zo genoemd, omdat hij vooral in het binnenland uitgevochten werd. Het Marrondorp Moiwana werd totaal verwoest en alle mensen werden bruut afgeslacht. Waaronder zelfs zwangere vrouwen en kinderen. Zonder pardon schoot het leger de dorpsbewoners dood, omdat ze vermoedelijk hulp boden aan Ronny Brunswijk.

De welvarende badplaats Albina werd eveneens verwoest. Er ontstond een schaarste aan producten en zeep was een van de dingen die bijna niet te krijgen was. Er werd veel cassave en bananen gegeten, omdat dat voorhanden was, en zelf verbouwd kon worden. Tijdens de binnenlandse oorlog is er veel verval opgetreden.

Suriname was tot 1989 een dictatuur onder de leiding van de oud legerleider Desi Bouterse.

Op dit moment loopt er een proces tegen Bouterse voor betrokkenheid bij de 8 decembermoorden en is hij president van Suriname!

1.9 Overstroming


In mei 2006 liep een groot gebied van het Surinaamse binnenland onder water. De oorzaak hiervan was de ongewoon grote hoeveelheid regen die viel in een korte periode. Er valt altijd regen in de regentijd, maar nu was het ongekend veel en dagenlang achter elkaar. Er viel meer dan 2000 milliliter regen in 5 dagen tijd.

De rivieren en kreken stroomden buiten hun oevers. Met als gevolg dat Marron- en indianendorpen onder water liepen. Huizen kwamen blank te staan en kinderen konden niet meer naar school. Er vielen gelukkig vrijwel geen doden. Wel was er sprake van ontzettend veel schade oplopend tot in de miljoenen euro’s. Veel mensen werden geëvacueerd.

Door deze noodtoestand werd de band tussen Suriname en Nederland weer duidelijk belicht.

Nederland zette zich namelijk in met verscheidene reddingsacties. Er werd geld gedoneerd, er was een inzamelingsprogramma op de Nederlandse televisie, er vlogen helikopters op en neer om voedsel en voorzieningen te brengen naar de getroffen gebieden. Een jaar later was gelukkig het grootste deel hersteld.

De meeste vernietigde kostgrondjes zijn weer bruikbaar. En als positieve bijkomstigheid is er na jaren weer iets gedaan aan de toestand in het binnenland. Nieuwe huizen en scholen zijn gebouwd. Dorpen die onder water liepen zijn onder andere: Palumeu, Awarradam, Gunsi en Pikinslee.

Toch is de grote regenval een structureel probleem geworden in Suriname. Door klimaatveranderingen zijn de regenseizoenen uit balans geraakt en valt er soms meer regen dan verwerkt kan worden.

In de stad Paramaribo staan vaak straten onder water, voornamelijk in het noordelijk deel van de stad. Sluizen zijn aangelegd en de kanalen worden met regelmaat schoongemaakt.

Begin dit jaar echter was er weer sprake van ernstige regenval in het binnenland en dus ook weer sprake van onderlopen van dorpen en resorts.

Toeristen die in deze hevige regenperiodes op vakantie in Suriname zijn, kunnen soms helaas niet naar het binnenland vertrekken vanwege een te groot risico.

Op dit moment is er een Nederlands bedrijf aangesteld om dijken te bouwen om overstromingen in de toekomst beter te kunnen afweren.


1.10 Het heden

Drugsproblematiek


Suriname kampte tot voor kort met een levensgroot drugsprobleem. Suriname was naast Curaçao het doorvoerland van drugs naar Europa en Amerika vanuit Colombia. Regelmatig vonden er zogenaamde droppings plaats in het binnenland, op air strips.

Kleine vliegtuigjes navigeerde, soms zonder verlichting over de bossen op zoek naar een air strip om te landen en dan weer in het niets te verdwijnen.

Dat er veel mensen erg rijk zijn geworden van drugsgelden is goed te zien in de stad. Er staan verscheidene immense huizen, die niet altijd door een eerlijk baantje verdiend zijn. Sommige echter wel!

Sinds een paar jaar geldt er een 100 procent regeling, wat inhoud dat de controle van Suriname naar Nederland erg groot is. Om die reden is een groot deel van het drugsprobleem teruggedrongen. Er wordt wel degelijk aan gewerkt.


Caricom


Suriname is sinds een paar jaar toegetreden tot de Caricom, de Caribean Community. Dit is een handelsorganisatie die zich inzet voor het verbeteren van handels- en economische relaties tussen de leden in de community. Binnen de Caricom is een vrije handel van goederen en diensten mogelijk. Er worden geen invoerrechten geheven over producten van deelnemende Caricom landen en er zijn geen kwantitatieve beperkingen.

Als we goed naar Suriname kijken, en het vergelijken met een paar jaar terug, zien we dat er wel degelijk een stijgende lijn te ontdekken is in de ontwikkeling van het land. De wegen worden geasfalteerd, er worden nieuwe internationale telecommunicatiebedrijven geïntroduceerd, wat leidt tot eerlijke concurrentie en meer steeds mensen en vooral kader komt terug naar Suriname.

Langzaam maar zeker en op eigen kracht gaat het land vooruit. Er is niet veel ontwikkelingshulp meer vanuit Nederland. De toeristische branch wordt uitgebreid, er worden meer mooie oorden opgezet en ze worden beter ingericht. De kwaliteit gaat vooruit. Het lijkt erop dat Suriname zich in de komende jaren steeds meer als toeristisch aantrekkelijk land zal ontwikkelen. Inovatieve ideeen worden ontwikkeld en het is prachtig te zien, dat er zoveel mogelijkheden zijn.

Chinezen in opmars


Een ander duidelijk verschijnsel is de opmars van de Chinezen uit China. In groten getale komen ze hun geluk zoeken in Suriname. Ze brengen kleding en andere Chinese snuisterijen met zich mee, tot grote vreugde van een groot deel van de bevolking. Vooral vanwege de goedkope prijzen van deze producten.

Toch is er jammer genoeg nog steeds redelijk veel armoede onder een groot deel van de bevolking, waardoor Suriname toch nog steeds een derde wereldland zal blijven.


(R) emigreren naar Suriname


Toen ik in 2002 in Suriname aankwam, was ik eigenlijk een uitzondering. Er kwamen niet veel Nederlanders of Surinamers richting Suriname om zich (weer) te vestigen. Nu echter krijg ik steeds meer reacties en vragen van buitenlanders ( Nederlanders, Belgen en zelfs Amerikanen) die willen weten hoe het is en wat de mogelijkheden zijn van dit mooie land. Geweldig vind ik dat!

Er schijnen per jaar ongeveer 3000 mensen naar Suriname te (r) emigreren. Voor diegene die met anderen in contact willen komen die op het punt staan de oversteek te maken naar Suriname, is lid worden van mijn Emigreren Suriname Hyves of de Emigreren naar Suriname Facebookpagina een leuk idee.

Als mooie voorbereiding op de (r)emigratie naar Suriname is het door mij geschreven Handboek (R)emigreren naar Suriname erg handig.

Stagelopen in Suriname


Met de jaren is de Nederlandse stagiair op de fiets of in witte jas in het ziekenhuis niet meer uit het straatbeeld van Paramaribo te denken. Niet alleen Paramaribo trouwens, een aantal waagt het zelfs richting het veel rustigere Nickerie te gaan.

Per jaar komen er zo een1200 stagiaires naar Suriname voor verschillende periodes van tijd. Hun reacties zijn vrijwel altijd erg positief en ze hebben het dan ook erg naar hun zin. Of het nu het uitgaansleven is, het binnenland of de Surinaamse cultuur. Genieten doen ze!


Politiek in Suriname


Na een periode van tien jaar onafgebroken een (Nieuw Front) regering onder leiding van Ronald Venetiaan te hebben meegemaakt, heeft het volk bij de verkiezingen in mei 2010, op ongenadige wijze een geheel andere keuze gemaakt. Vooral de politieke partij de NPS verloor veel stemmen, waar juist de NDP partij sterk aan stemmen won.

Op 12 augustus 2010 werd Desi Bouterse beëdigd tot de nieuwe president van Suriname en de heer R. Ameerali als vicepresident. Voor velen is dit omstreden, voor velen anderen een zegen. De toekomst zal uit moeten wijzen of het land stabiel blijft, vooruit gaat of juist weer terugzakt.


1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət