Ana səhifə

Naar keuze op mijn website. Via deze


Yüklə 3.76 Mb.
səhifə3/29
tarix26.06.2016
ölçüsü3.76 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29

1.3 De plantages


Onder de 700 tot stand gebrachte plantages kwamen suikerplantages, koffie, cacao-, katoen-, rijstplantages, hout-, balata-(rubber) en tabaksplantages voor.

Op Saramacca lagen de meeste suiker- en koffieplantages. De katoenplantages waren vooral in Nickerie en Coronie gevestigd.

De plantages hadden vrijwel altijd dezelfde structuur. Een groot aantal barakken voor de slaven, een groot plantagehuis voor de eigenaar van de plantage en een iets kleiner huis voor de directeur.

De woningen stonden op neuten( houten palen, waar de woning zelf op rustte). Hoe hoger de neuten, hoe hoger het aanzien van de persoon die erin woonde. Ook waren er speciale doktershuizen.

Sommige plantages hebben namen die naar Nederlandse, Engelse, Franse plaatsen zijn vernoemd. Namen als Alkmaar, Friendship, Groningen en Maretraite.

In de tijd dat het slechter ging met de plantages werden de namen er ook naar: Zorg en Hoop, Nijd en Spijt, Zorgvliet.

De velen Franse namen, zoals Ma Retraite, Tout lui faut, Tourtonne stammen af van de Franse hugenoten, die eveneens als vluchtelingen uit Europa in Suriname terecht gekomen waren. Zij bouwden hun plantages in de buitenwijken van Paramaribo.

De suikerplantage


Suikerplantages leverden het meeste geld op. Suiker was erg kostbaar in die periode. De suikerplantages werkten met molens; sommige werden door paarden of ezels in gang gezet, andere door water voortgestuwd en weer andere door stoom.

Uit de rietsuikerstokken werd sap geperst. Het sap werd opgevangen in een bak, die naar de ketels liep, waaronder een constant vuur brandde. De uitgeperste stokken werden als stookwaar gebruikt. Na dit proces, kwam er een kokende stroop uit de ketels die in vaten werd gegoten. Deze massa was melasse. Er werd tevens rum van gemaakt.

Van het schuim dat van de suiker afkwam, werd een drank gemaakt die geliefd was bij zowel de slaven, indianen als matrozen. Die drank heette dram, waar door het gisten, alcohol in zat.

De vaten werden opgeslagen in een magazijn en later naar de republiek der Verenigde Nederlanden vervoerd.


De koffieplantage


De koffieplantages waren minder rendabel, na drie jaar kon de eerste input pas uit de plantage gehaald worden. En pas na 7 jaar werd de plantage echt winstgevend. Daarna echter bleef de koffieplantage wel jaren productief.

De bonen werden van hun omhulsel ontdaan en een nacht in water geweekt. De volgende dag werden ze op een droogvloer gedroogd in de zon. De bonen werden opgeslagen en van tijd van tijd omgeroerd. Bij verschillende plantages zijn de droogvloeren nog bezichtigen.


De katoenplantage


De katoenplant bestaat uit een bloem met een groene vrucht. Waarneer de vrucht rijp is, springen de zaden open en kan men het katoen zien die om de zaden heen zit. Als de zaden gerijpt zijn, vallen de vlokken katoen vanzelf op de grond.

Katoen

De Cacaoplantage


Cacao is de vrucht van de cacaoboom. Elke vrucht bevat ongeveer een dertigtal pitten, groot als een olijf en hartvormig. Ze zijn olieachtig en bitter. Nadat de schil verwijderd was, lieten ze, ze een paar dagen drogen, om ze dan te verpakken en te verzenden.

De pitten worden cacaobonen genoemd. De cacaobonen worden geroosterd en gebrand en zo wordt het chocolade.



Cacao

De rijstplantage


Rijst wordt nog steeds verbouwd in Nickerie. Wanneer je naar Nickerie rijdt, langs het plaatsje Wageningen, zie je de rijstvelden liggen. Twee grote rijstbedrijven in Suriname zijn Manglie en Paloma. Ze exporteren tevens rijst naar het buitenland en voorzien in de grote behoefte die er bestaat in Suriname zelf.

Een plantage bekijken?

Mooie plantages om te bezoeken, zijn BergenDal en Frederiksdorp. Frederiksdorp, is enkel met een boot te bereiken. Bergendal is een uitgebreid resort met luxe slaapgelegenheid en een wellness center in aanbouw.

Er is een mooie boottocht, naar deze plantage onder begeleiding van mevrouw Cynthia Mc Leod, Surinaams schrijfster van onder andere de boeken: “Hoe duur was de suiker”en “De revolutie niet begrepen”, op een boot genaamd Sweet Merodia.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in meer informatie over de plantages, de koloniale tijd en slavernij of de revolutie zouden haar boeken kunnen lezen. Ze heeft tevens over de plantage Marienburg geschreven.

Marienburg is een interessante plek om te bezoeken, aangezien deze plantage geen gewone plantage was, maar ook een fabriek. Je kunt er de overblijfselen van deze fabriek nog goed zien. In de bloeitijd van deze plantage woonden er 23.000 mensen en het was daarmee de tweede grootste woonkern van Suriname.

Daarom werd gezegd dat de directeur de tweede belangrijkste man van Suriname was, meteen na de gouverneur. Sommige beweerden zelfs dat hij de belangrijkste man was, omdat hij het land van veel geld voorzag!

Er wordt gezegd dat het op de plantage spookt, aangezien er zich een massagraf bevindt. Dit is het graf van arbeiders die neergeschoten werden na een opstand, waarbij ze de directeur lynchten. De daarop volgende directeuren stierven eveneens een gewelddadige dood. De Marienburg plantage

De één viel dood van boven in de fabriek naar beneden en de ander kwam onder een trein terecht.

De Marienburgrum is naar deze plantage vernoemd. Er zijn nog meer plantages die u kunt bezichtigen, maar dat kunt u informeren bij de diverse touroperators. Ze zijn te talrijk om allemaal afzonderlijk te belichten.


De volgende pagina bevat advertenties van bedrijven uit de Surinaamse toerisme sector, zij maken het mogelijk u deze reisgids gratis aan te kunnen bieden.

Wanneer u op de advertentie klikt met de linkermuisknop, krijgt u eerst een melding te zien waarin gevraagd wordt of u doorgestuurd wilt worden naar de betreffende website. Als u voor toestaan kiest, komt u direct op de website van het bedrijf terecht.

Let op u hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig!

Adverteerders:

Wilt u in Suriname wonen en werken? Koop dan het (R)emigratie Handboek voor Suriname en ontdek hoe...

Of wilde u altijd al een mooi aandenken aan het beroemde Parbo Biertje? Hier is uw kans!


1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət