Ana səhifə

Ankara-2007 T. C. Ankara büYÜKŞEHİr belediye başkanliğI


Yüklə 1.39 Mb.
səhifə21/22
tarix24.06.2016
ölçüsü1.39 Mb.
1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   22

2. İmalatçı, güvenlik aksamının tasarım, imalat ve son muayenesi için onaylanmış kalite güvence sistemini ve bu ekin madde 3’de izah edildiği gibi deneyleri uygulamalı ve bu Ekin madde 4’de belirtildiği gibi gözetime tabi olmalıdır.
3. Kalite Güvence Sistemi
3.1. İmalatçının, kalite güvence sisteminin değerlendirmesi için Onaylanmış Kuruluşa başvuruda bulunması gerekir.
Başvuruda;
- Güvenlik aksamı ile ilgili bütün bilgiler,
- Kalite güvence sistemine ait dokümanların bulunması gereklidir.
3.2. Kalite güvence sistemi, güvenlik aksamının kendisine uygulanan Yönetmelik kurallarını karşıladığını ve güvenlik aksamının asansöre doğru bir şekilde yerleştirildiğinde asansörün bu yönetmeliğin kurallarını karşıladığını temin etmelidir.
İmalatçı tarafından kabul edilen bütün esaslar, kurallar ve hükümler, yazılı tedbirler, işlemler ve talimatlar halinde sistematik olarak ve düzenli bir şekilde dokümanter edilmelidir. Bu kalite güvence sistem dokümanları; kalite programları, planları, el kitapları ve kayıtları gibi kalite politikalarında ve işlemlerinde ortak bir anlayış sağlamalıdır.
Belgeler aşağıdakilerin yeterli tanımlarını içermelidir;
- Kalite amaçları ve güvenlik aksamı tasarımı ve kalitesi ile ilgili kuruluş yapısı, sorumluluk ve yönetim gücü;
200

- Standardlar dahil olmak üzere uygulanacak teknik tasarım özellikleri ve bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde anılan standartlar uygulanmadığında güvenlik aksamlarına uygulanan yönetmeliğin temel kurallarını karşılamak üzere kullanılacak araçlar,


- Güvenlik aksamlarının tasarımında kullanılacak olan tasarım kontrol ve tasarım doğrulama teknikleri, işlemler sistematik uygulamalar,
- Kullanılacak olan benzer imalat, kalite kontrol ve kalite güvence teknikleri işlemler sistematik uygulamalar,
- İmalat öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak muayene ve deneyler ile bunların yapılma sıklığı,
- Muayene raporları, deney ve kalibrasyon verileri ile bu işle ilgili personelin nitelikleri gibi kalite kayıtları,
- Gereken tasarım ve asansör kalitesine ulaşılmasını ve kalite güvence sisteminin verimli çalışmasını gözetleyecek araçlar.
3.3. Onaylanmış Kuruluş, kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’de belirtilen kuralları sağlayıp sağlamadığını değerlendirmelidir. Kuruluş, ilgili uyumlaştırılmış standartdın(1) uygulandığı kalite güvence sistemleri doğrultusunda bu kurallara uygunluğu kabul edecektir.
Denetleme ekibinde, ilgili asansör teknolojisini değerlendirme konusunda tecrübeli en az bir kişi bulunmalıdır.
Değerlendirme işlemlerinde, imalatçının imalathanesine ziyaretlerin de yer alması gereklidir.
Karar, güvenlik aksamının imalatçısına bildirecektir. Bildirimde inceleme sonuçları ve gerekçeli değerlendirme kararı bulunacaktır.
3.4. Güvenlik aksamı imalatçısının kalite güvence sisteminde kaynaklanan yükümlülükleri onayladığı gibi yerine getirmeyi taahhüt etmesi ve bunun uygun ve verimli bir şekilde sürdürmeyi sağlaması gereklidir.
İmalatçı veya yetkili temsilcisi, kalite güvence sistemini onaylamış olan Onaylanmış Kuruluşa kalite güvence sisteminde yapılması düşünülen her güncelleştirme hakkında bilgi verecektir.
Onaylanmış Kuruluşun önerilen değişiklikleri değerlendirmeli ve değiştirilen kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’de anılan kuralları hala karşılayıp karşılamadığı veya tekrar değerlendirmenin gerekip gerekmediği hakkında karar vermelidir. Kuruluş, kararını imalatçıya bildirmelidir. Bildirimde incelemenin sonuçları ile gerekçeli değerlendirme kararı bulunmalıdır.
4. Onaylanmış Kuruluşun sorumluluğunda gözetim;
4.1. Gözetim işleminin amacı güvenlik aksamı imalatçısının onaylanmış kalite güvence sisteminin gereği olan yükümlülüğünü harfiyen yerine getirmesinin sağlanmasıdır.
201

(1) Bu hormonize standard EN 29001 olup, güvenlik aksamının belirli özelliklerinin dikkate alınması gereken yere iliştirilecektir.
4.2. Güvenlik aksamının imalatçısı Onaylanmış Kuruluşun muayene amacıyla tasarım, imalat, muayene ve deney yapma ve depolama yerlerine girebilmesine izin verilmeli ve kuruluşa özellikle aşağıda belirtilenler olmak üzere gereken her türlü bilgiyi vermelidir.
- Kalite güvence sistemi dokümanları,
- Analiz sonuçları, hesaplamalar ve deneyler gibi kalite güvence sisteminin tasarım ile ilgili bölümde verilen kalite kayıtları,
- Muayene raporları, ve deney verileri, kalibrasyon verileri ile bu işle ilgili personelin nitelikleri hakkındaki raporlar gibi kalite güvence sisteminin imalat ile ilgili bölümünde verilen kalite kayıtları.
4.3. Onaylanmış Kuruluş güvenlik aksamı imalatçısının kalite güvenlik sistemi muhafaza ettiği ve uygulandığından emin olmak amacıyla denetimlerini belirli aralıklarla sürdürmeli ve güvenlik aksamı imalatçısına bir denetim raporu vermelidir.
4.4. İlaveten, onaylanmış kuruluş güvenlik aksamının güvenlik aksamı imalatçısına ani ziyaretlerde bulunabilir. Bu ziyaretler esnasında onaylanmış kuruluş, gerekirse, kalite güvence sisteminin işlemini doğru olarak yerine getirip getirmediğini kontrol etmek amacıyla deneyler yapar veya yaptırır. Kuruluş güvenlik aksamı imalatçısına ziyaret raporunu ve eğer deney yapılmışsa deney raporunu vermelidir.
5. Güvenlik aksamı imalatçısı veya yetkili temsilcisi, imal edilen son güvenlik aksamının imal tarihinden itibaren 10 yıl süreyle:
- Bu Ekin madde 3.1’in ikinci paragrafında anılan dokümanları,
- Bu Ekin madde 3.4’ün ikinci paragrafında anılan güncelleştirmeleri,
- Bu Ekin madde 3.4’ün son paragrafı ile bu Ekin madde 4.3 ve madde 4.4.’ne atıfta bulunulan onaylanmış kuruluştan alınan karar ve raporları Bakanlığın tasarrufu altında bulundurmalıdır.
Güvenlik aksamının imalatçısı veya yetkili temsilcisinin Türkiye içinde yerleşik olmadığı durumlarda hazırdaki teknik dokümanları elinde tutma yükümlülüğü güvenlik aksamını ülke piyasasına arz eden kişide olacaktır.
6. Her Onaylanmış Kuruluş bir diğer Onaylanmış Kuruluşa, düzenlenen ve iptal edilen kalite güvence sistem onayları konularında ilgili bilgiyi vermelidir.
7. Tam Kalite güvencesi işlemlerine ilişkin bilgiler ve dosyalar Türkçe olarak hazırlanmalıdır.

202

Ek-X
BİRİM DOĞRULAMASI (Modül G)
1. Birim doğrulaması asansör firmasının, piyasaya sürülen, ve bu Ekin madde 4’de anılan uygunluk belgesine haiz asansörün Yönetmeliğin kurallarını karşıladığını temin ve beyan etmesi işlemidir. Asansör firması asansörün kabinine CE uygunluk işaretini iliştirmeli ve AT uygunluk belgesi düzenlemelidir.
2. Asansör montajcısı birim doğrulaması için kendi seçtiği bir Onaylanmış Kuruluşa başvuruda bulunacaktır.
Başvuruda;
- Asansör montajcısının adı ve adresi ile asansörün monte edildiği yer,
- Benzer bir başvurunun bir başka onaylanmış kuruluşa yapılmadığının yazılı olarak beyanı,
- Bir teknik dosya bulunacaktır.
3. Teknik dosyanın amacı; asansörün bu Yönetmeliğin kurallarına uygunluğunun değerlendirilmesine ve tasarım, montaj ve işletmesinin anlaşılabilmesine imkan vermektir.
Uygunluk değerlendirmesinde olduğu gibi, teknik dosyada;
- Asansörün genel olarak tarifi,
- Tasarım ve imalat çizim ile şemaları,
- Söz konusu temel kurallar ve bunları karşılamak için benimsenen çözümler (örneğin: Hormonize standart),
- Asansör firması tarafından yapılan veya yaptırılan her türlü deney ve hesaplamalar,
- Asansör kullanma talimatının bir kopyası,
- Kullanılan güvenlik aksamının AT tip inceleme belgesinin bir kopyası bulunmalıdır.
4. Onaylanmış Kuruluş teknik dosyayı ve asansörü incelemeli ve asansörün bu yönetmeliğin ilgili hükümlerini karşılamasını temin amacıyla, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde anılan ilgili standart(lar)da belirtildiği üzere uygun deneyleri veya eşdeğer deneyleri yapmalıdır.
Eğer asansör bu Yönetmeliğin kurallarını karşılıyorsa, onaylanmış kuruluş, Ek-III’e göre kendi kimlik numarasını CE uygunluk işaretinin yanına iliştirecek veya iliştirilmesini sağlayacak ve yapılan deneyler ile ilgili olarak uygunluk belgesi düzenlenecektir.
Onaylanmış Kuruluş, Ek-I madde 6.2’de anılan kayıt defterinin ilgili sayfalarını dolduracaktır.
Onaylanmış Kuruluş, uygunluk belgesi düzenlemeyi reddederse bunun nedenlerini ayrıntıları ile belirtmeli ve uygunluğun nasıl sağlanabileceğini

203

vermelidir. Asansörün firması doğrulama için tekrar başvurulduğunda aynı onaylanmış kuruluşa başvurmalıdır.


5. Uygunluk belgesi, dosya ve birim doğrulama işlemlerine ilişkin bilgiler, Türkçe olarak hazırlanmalıdır.
6. Asansör firması teknik dosya ile birlikte uygunluk belgesinin bir kopyasını asansörün piyasaya sürülmesi tarihinden itibaren 10 yıl süre ile muhafaza edecektir.

Ek-XI
RASTGELE KONTROLLERLE TİPE UYGUNLUK (Modül C)

1. Tip uygunluğu güvenlik aksamı imalatçısı veya yetkili temsilcisinin güvenlik aksamlarının AT tip inceleme belgesinde tarif edilen tip ile uyum içinde olduğunu ve güvenlik aksamının, güvenlik aksamlarına uygulanan yönetmeliğin kurallarını karşıladığını ve güvenlik aksamının doğru olarak monte edildiği taktirde asansörün yönetmeliğin temel sağlık ve güvenlik kurallarını karşıladığını temin etmesi ve beyan etmesi işlemidir.
Güvenlik aksamı imalatçısı veya yetkili temsilcisi, her güvenlik aksamına CE uygunluk işaretini iliştirecek ve bir uygunluk AT beyanı düzenleyecektir.
2.Güvenlik aksamının imalatçısı, imalat işlemleri için imal edilen güvenlik aksamının AT tip inceleme belgesine uygun olduğu ve onlara uygulanan yönetmeliğin kurallarını karşıladığı güvencesinin vereceğini temin için tüm tedbirleri almalıdır.
3. Güvenlik aksamının imalatçısı veya yetkili temsilcisi AT uygunluk beyanın bir nüshasını imal edilen son güvenlik aksamının imal tarihinden itibaren 10 yıl süreyle muhafaza etmelidir.
İmalatçı veya yetkili temsilcisinin Türkiye içinde bulunmadığı durumlarda teknik dokümanları elinde tutma yükümlülüğü güvenlik aksamını Türkiye pazarına süren kişi olacaktır.
4. İmalatçısı tarafından seçilmiş onaylanmış kuruluş, güvenlik aksamının düzenli olmayan aralıkta kontrolünü yapmalı veya yaptırmalıdır. İmalatı tamamlanmış güvenlik aksamlarından,onaylanmış kuruluş tarafından alınan yeterli miktarda numuneler incelenmeli ve imalatın yönetmeliğin ilgili kurallarını karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için, bu Yönetmeliğin 6’ncı maddesinde anılan ilgili standard(lar)da belirtilen uygunluk deneyler veya eşdeğer deneyler yapılmalıdır. Kontrol edilen güvenlik aksamlarından birinin veya daha fazlasının uygun olmadığı durumlarda, onaylanmış kuruluş gereken önlemleri almalıdır.
Onaylanmış Kuruluşun sorumluluğu doğrultusunda imalatçı imalat işlemleri sırasında bu kuruluşun kimlik numarasının iliştirecektir.
5. Dosya ve bu Ekin madde 4’de anılan düzenli olmayan aralıklarla yapılan kontrollerle işlemlerine ilişkin bilgiler Türkçe olarak hazırlanmalıdır.

204

Ek-XII
ÜRÜN KALİTE GÜVENCESİ (Modül E)
1. Ürün kalite Güvencesi, bu Ekin madde 2’deki koşulları sağlayan asansör firmasınca monte edilen asansörlerin uygulanan yönetmeliğin kurallarını karşıladığını ve AT tip İnceleme Belgesinde tanımlanan tipe uygun olduğunu temin etmesi ve beyan etmesi işlemidir.
Asansör firması CE uygunluk işaretini her asansöre iliştirmeli ve AT uygunluk Beyanını düzenlemelidir. CE uygunluk işareti, bu Ekin madde 4’de tanımlanan gözetime tabi olmalıdır.
2. Asansör firması, asansörün son muayenesi için onaylanmış bir kalite güvence sisteminin ve bu Ekin madde 3’de tanımlanan deneyleri uygulamalı ve bu Ekin madde 4’de tanımlanan gözetime tabi olmalıdır.
3. Kalite Güvence Sistemi
3.1. Asansör firması kendi seçtiği bir onaylanmış kuruluşa ilgili asansörler hakkında, kalite güvence sisteminin değerlendirilmesi için başvurmalıdır.
Bu başvuru aşağıdakileri içermelidir;
- Asansörlerle ilgili bütün bilgiler,
- Kalite güvence sistemi hakkındaki doküman,
- Onaylanmış asansörler hakkındaki teknik doküman ve AT tip inceleme Belgesinin bir kopyası.
3.2. Kalite Güvence Sistemi altında,her asansörün incelenmesi ve yönetmeliğin ilgili kurallarına uygunluğun sağlanması için bu Yönetmeliğin 6’ncı maddesinde belirtilen ilgili standartlara uygun deneylerin ve eşdeğer deneylerin yürütülmesi gerekmektedir.
Asansör firması tarafından kabul edilen bütün unsurlar, kurallar ve hükümler yazılı tedbirler, işlemler ve talimatlar şeklinde sistematik ve düzenli olarak belgelenmelidir. Söz konusu kalite güvece sistemi belgesi kalite programları, planları, kullanım kitapları ve kalite kayıtlarında ortak bir anlayış sağlanmalıdır.
Belge özellikle aşağıdakilerin yeterli tanımlarını içermelidir;
(a) Kalite amaçları,
(b) Asansör kalitesi ile ilgili kuruluş yapısı, sorumluluk ve yönetim gücü,
(c) En azında Ek- VI madde 4 (b)’de belirtilen deneyleri de içeren, piyasaya sunulmadan önce yürütülecek olan inceleme ve deneyler,
(d) Kalite güvencesinin verimli işlemesinin doğrulamasını yapan araçlar.
(e) Muayene raporları, deney verileri ve kalibrasyon verileri ile bu işle ilgili personelin nitelikleri gibi kalite kayıtları.
3.3. Onaylanmış Kuruluş, kalite güvence sisteminin Bu Ekin madde 3.2.’de belirtilen kuralları sağlayıp sağlamadığını değerlendirmelidir.İlgili uyumlaştırılmış

205

standardı(1) uygulayan kalite güvence sistemleri doğrultusunda bu kurallara uygunluğu kabul edecektir.


Deneti ekibinde, ilgili asansör teknolojilerinde değerlendirme tecrübesine sahip en azından bir kişi bulunmalıdır. Değerlendirme süreci montaj alanına ve montajcının çalışma merkezine bir ziyareti de içermelidir. Karar montajcıya bildirilmelidir. Bildirim, incelemenin sonuçlarını ve gerekçeli değerlendirme kararını içermelidir.
3.4. Asansör firması, onaylanan kalite güvence sisteminden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeli ve bu durumun etkin ve uygun bir biçimde sürdürüleceğini temin etmelidir.
Asansör firması, kalite güvence sistemini onaylayan onaylanmış kuruluşa, kalite güvence sisteminde yapılması düşünülen güncelleştirmeler hakkında bilgi vermelidir.
Onaylanmış Kuruluş önerilen güncelleştirmeleri değerlendirmeli ve güncelleştirilmiş kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’deki kuralları hala sağlayıp sağlamadığı veya yeni bir değerlendirmenin gerekli olup olmadığı konusunda karar vermelidir.
Onaylanmış Kuruluş kararını asansör firmasına bildirmelidir.
Bildirim incelemenin sonuçlarını ve gerekçeli değerlendirme kararını içermelidir.
(1)Bu uyumlaştırılmış standart EN 29003 olacaktır ve asansörlerin ayırt edici özelliklerinin dikkate alınmasının mümkün olduğu durumlarda eklenmelidir.
4. Onaylanmış Kuruluş sorumluluğunda gözetim,
4.1. Gözetimin amacı; asansör firmasının, onaylanmış kalite güvence sistemi dışındaki yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirip getirmediği konusunda emin olabilmelidir.
4.2. Asansör firmasının, onaylanmış kuruluşun muayene ve deney alanlarına, muayene amacıyla girebilmesine izin vermeli ve bu izin ile birlikte özellikle aşağıda belirtilen hususlar hakkında mevcut tüm bilgileri sağlamalıdır.
- Kalite güvence sistemi dokümanı,
- Teknik doküman,
- Muayene raporları, deney ve kalibrasyon verileri ile bu işle ilgili personelin nitelikleri gibi kalite kayıtları.
4.3. Onaylanmış kuruluş, asansör firmasının kalite güvence sistemini sürdürmekte olduğunu ve uyguladığını garanti etmek amacıyla belirli aralıklarla denetlemeler yapmalı ve asansör firmasına bir denetim raporu vermelidir.
4.4. Bunların yanında onaylanmış kuruluş asansör montaj alanına beklenmedik ziyaretler yapabilir.
Böylesi ziyaretler esnasında onaylanmış kuruluş, gerektiği taktirde kalite

206

güvence sisteminin ve asansörün uygun işleyişini kontrol için deneyler yapabilir veya yaptırabilir. Asansör firmasına ziyaret raporunu ve eğer deney yapılmışsa deney raporunu vermelidir.


5. Asansör firmasına, son asansörün imal tarihinden itibaren 10 yıl süreyle aşağıdaki belgeleri Bakanlığın yetkisi altında bulundurmalıdır.
- Bu Ekin madde 3.1’in ikinci paragrafının üçüncü fıkrasında belirtilen doküman,
- Bu Ekin madde 3.4’ün ikinci paragrafında belirtilen güncelleştirmeler,
- Bu Ekin madde 4.3 ve 4.4 ve 3.4’ün son paragrafında belirtilen onaylanmış kuruluşun rapor ve kararları.
6. Her onaylanmış kuruluş, geri çekilen ve yayımlanan kalite güvence sistemi onaylarına ilişkin her türlü bilgiyi diğer onaylanmış kuruluşlara iletmelidir.

Ek-XIII
TAM KALİTE GÜVENCESİ (Modül H)
1. Tam Kalite güvencesi, bu Ekin madde 2’de belirtilen yükümlükleri yerine getiren bir asansör firmasının, asansörlerin, uygulanan yönetmeliğin kurallarını sağladığını temin etmesi ve beyan etmesi işlemidir.
Asansör firmasının, CE işaretini her asansöre iliştirmeli ve AT uygunluk beyanı düzenlemelidir. CE işareti, bu Ekin madde 4’de tanımlanan gözetimden sorumlu onaylanmış kuruluşun kimlik numarası ile birlikte kullanılmalıdır.
2. Asansör firmasının, asansörlerin tasarım, imalat, birleştirme, montaj ve son muayenelerinde onaylanmış kalite güvence sistemini işletmeli ve bu Ekin madde 3’de belirtilen deneyleri uygulamalı ve bu ekin madde 4’de belirtilen gözetime tabi olmalıdır.
3. Kalite Güvence Sistemi
3.1. Asansör firmasının bir onaylanmış kuruluşa kendi kalite güvence sisteminin değerlendirmesine ilişkin başvurmalıdır.
Bu başvuru aşağıdakileri içermelidir;
- Asansörlere ilişkin tüm bilgiler, özelliklerin ve asansörün işleyişi arasında ilişkin anlaşılabilir olmasına yönelik olan ve uygulanacak olan Yönetmeliğin kuralları ile uygunluk içerisinde olmasını sağlayan bilgiler.
- Kalite güvence sistemi hakkında doküman.
3.2. Kalite güvence sistemi, asansörlerin uygulanan Yönetmeliğin kurallarına uygunluğunu temin etmelidir.
Asansör firmasının, tarafında benimsenen tüm unsurlar, kurallar ve hükümler, yazılı önlemler, talimatlar ve işlemler şeklinde sistematik ve düzenli olarak belgelenmelidir. Bu kalite güvence sistemi dokümanları programlar, planlar, el kitapları ve kalite raporları gibi işlemlerin ortak bir anlayışını

207

sağlamalıdır.


Doküman özellikle aşağıdakilerin yeterli tanımlarını içermelidir;
- Kalite amaçları ve asansörlerin kalite ve tasarımları hakkında kuruluş yapısı, sorumlulukları ve yönetim gücü,
- Uygulanacak standardları da içeren teknik tasarım özellikleri ve bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen standartların tam olarak uygulanamaması halinde asansörlere uygulanan yönetmelik kurallarının karşılaması için kullanılacak araçlar,
- Asansörlerin tasarımı esnasında kullanılacak olan tasarım kontrol ve tasarım doğrulama teknikleri işlemleri ve sistematik uygulamalar,
- Temin edilen malzemelerin, aksamın ve monte edilmiş alt grupların kabulünde uygulanacak olan inceleme ve deneyler,
- Kullanılacak olan ilgili birleştirme, montaj ve kalite kontrol teknikleri, süreçleri ve sistematik uygulamalar,
- Montaj öncesinde [montaj koşullarının muayenesi: Asansör boşluğu (Şaft), makine dairesi, vb.] esnasında ve sonrasında yürütülecek deneyler ve incelemeler [ en azından Ek-VI madde 4(b)’de belirtilen deneyleri içermesi],
- Muayene raporları, deney ve kalibrasyon verileri ile bu işle ilgili personelin nitelikleri gibi kalite kayıtları.
- Gerekli tasarım ve montaj kalitesine ulaşılmasını ve kalite güvence sisteminin etkin işleyişini izleme araçları.
3.3. Tasarım Muayenesi
Tasarım uyumlaştırılmış standardlara tam olarak uyumlu olmadığı durumlarda onaylanmış kuruluş, tasarım Yönetmeliğin hükümlerine uyup uymadığını incelemeli ve eğer uyuyorsa asansör firması için onaylanmış tasarım ayırt edilmesi için gerekli detayları içeren ve belgenin geçerlik sınırlarını belirten bir “AT Tasarım İnceleme Belgesi” vermelidir.
3.4. Kalite Güvence Sisteminin Değerlendirilmesi
Onaylanmış Kuruluş, kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’de belirtilen kuralları sağlayıp sağlamadığını değerlendirmelidir. İlgili uyumlaştırılmış standardı(1) uygulayan kalite güvence sistemi doğrultusunda bu kurallara uygunluğu kabul edecektir.
Denetleme ekibinde, ilgili asansör teknolojilerinde değerlendirme tecrübesine sahip en azından bir kişi bulunmalıdır.
Değerlendirme süreci montaj alanına ve asansör firmasının çalışma merkezine bir ziyareti de içermelidir.
Karar asansör firmasına bildirilmelidir. Bildirim, incelemenin sonuçları ve gerekçeli değerlendirme kararını içermelidir.
208

3.5. Asansör firması, onaylayan kalite güvence sisteminden doğan yükümlükleri yerine getirmeli ve bu durumun etkin ve uygun bir biçimde sürdürüleceğini temin etmelidir.
Asansör firması, kalite güvence sistemini onaylayan onaylanmış kuruluşa, kalite güvence sisteminde yapılması düşünülen güncelleştirmeler hakkında bilgi vermelidir.
Onaylanmış Kuruluş önerilen güncelleştirmeli ve güncelleştirilmiş kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’deki kuralları hala sağlayıp sağlamadığı veya yeni bir değerlendirmenin gerekli olup olmadığı konusunda karar vermelidir.
Kararını asansör firmasına bildirmelidir.
Bildirim incelemenin sonuçlarını ve gerekçeli değerlendirme kararını içermelidir.
4. Onaylanmış Kuruluş sorumluluğunda gözetim
4.1. Gözetimin amacı, asansör firmasının, onaylanmış kalite güvence sistemi dışındaki yükümlükleri tam anlamıyla yerine getirip getirmediği konusunda emin olabilmelidir.
4.2. Asansör firması, Onaylanmış Kuruluşa muayene amacıyla tasarım, imalat, birleştirme, montaj, muayene ve deney ve depolama alanlarına girmesine izin vermeli ve özellikle aşağıdakileri içeren, tüm mevcut bilgi ile sağlamalıdır;
- Kalite güvence sistemi dokümanları,
- Analiz, hesaplama, deney sonuçları gibi kalite güvence sisteminin tasarım aşamasında hazırlanan kalite kayıtları,
(1) Bu uyumlaştırılmış standard EN 29001 olacaktır ve asansörlerin ayırt edici özelliklerinin dikkate alınmasına mümkün olduğu durumlarda eklenmelidir.
- Muayene raporları ve deney verileri, kalibrasyon verileri, ilgili personelin niteliklerine ilişkin raporlar, gibi montaj ve stokların kabulü ile ilgili kalite güvence sistemi bölümü için hazırlanan kalite kayıtları.
4.3. Onaylanmış Kuruluş, asansör firmasının kalite güvence sistemini bulundurduğu ve uyguladığını temin etmek amacıyla belirli aralıklarla denetlemeler yapmalı ve asansör firması için bir denetim raporu hazırlamalıdır.
4.4. Ayrıca, Onaylanmış Kuruluş asansörün birleştirme alanına veya asansör firmasına beklemedik ziyaretler gerçekleştirebilir. Bu ziyaretler sırasında Onaylanmış Kuruluş, gerekirse kalite güvence sisteminin ve asansörün uygun işleyişini kontrol için deneyler yapabilir veya yapılmasını sağlayabilir, asansör firmasına ziyaret raporunu ve eğer deney yapılmışsa deney raporlarını vermelidir.
5. Asansör firması, asansörü piyasaya sunulduğu tarihten itibaren 10 yıl süreyle aşağıdaki belgeleri Bakanlığın yetkisi altında bulundurmalıdır.
- Bu Ekin madde 3.1’in ikinci paragrafının ikinci fıkrasında belirtilen

209

doküman,
- Bu Ekin madde 3.5’in ikinci paragrafında belirtilen güncelleştirmeler.


- Bu Ekin madde 3.5’in son paragrafında ve madde 4.3. ve 4.4.’de belirtilen Onaylanmış Kuruluş rapor ve kayıtları.
Asansör firmasının Türkiye içinde yerleşik olmadığı durumlarda bu yükümlülük Onaylanmış Kuruluşa kalır.
6. Her Onaylanmış Kuruluş, geri çekilen ve yayımlanan kalite güvence sistemi onaylarına ilişkin her türlü bilgiyi diğer Onaylanmış Kuruluşlara iletmelidir.
7. Tam Kalite güvence işlemlerine ilişkin dosya ve bilgiler, Türkçe olarak verilmelidir.
1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   22


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət