Ana səhifə

Ankara-2007 T. C. Ankara büYÜKŞEHİr belediye başkanliğI


Yüklə 1.39 Mb.
səhifə22/22
tarix24.06.2016
ölçüsü1.39 Mb.
1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   22

Ek-XIV
İMALAT KALİTE GÜVENCESİ (Modül D)
1. İmalat Kalite Güvencesi, bu Ekin madde 2’deki yükümlükleri yerine getiren asansör firmasının, asansörlere uygulanan yönetmeliğin koşullarını sağlamakta olduğunu temin etmesi ve beyan etmesi işlemleridir.
Asansör firmasının CE işaretini her asansöre iliştirmeli ve yazılı bir uygunluk beyanı düzenlemelidir. CE işareti, bu Ekin madde 4’de belirtilen gözetiminden sorumlu onaylanmış kuruluşun kimlik numarası ile birlikte kullanılmalıdır.
2. Asansör firması, asansörün imalat, montaj, son muayenesi için onaylanmış kalite güvence sistemini işletmeli ve bu Ekin madde 3’de tanımlanan deneyleri uygulamalıdır ve bu Ekin madde 4’de belirtilen gözetime tabi olmalıdır.
3. Kalite Güvence Sistemi
3.1. Asansör firması, bir Onaylanmış Kuruluşa kendi kalite gevence sisteminin değerlendirilmesi için başvurmalıdır.
Bu başvuru aşağıdakileri içermelidir;
- Asansörlere ilişkin tüm bilgiler,
- Kalite güvence sistemine ilişkin doküman,
- Onaylanmış tipin teknik dokümanı ve AT tip inceleme belgesinin bir kopyası.
3.2. Kalite güvence sistemi, asansörlerin, uygulanan yönetmeliğin kuralları ile uygunluğunu temin etmelidir.
Asansör firması tarafından kabul edilen bütün unsurlar, kurallar ve hükümler yazılı politikalar, işlemler ve talimatlar şeklinde sistematik ve düzenli olarak belgelenmelidir. Kalite güvence sistemi dokümanı kalite programlarının, planlarının, el kitaplarının ve kalite kayıtlarının tutarlı yorumlarına izin vermelidir.
Doküman, özellikle aşağıdakilerin yeterli tanımlarını içermelidir.
- Kalite amaçları ve asansörlerin kalitesine bağlı olarak kuruluş yapısı,

210

sorumluluklar ve yönetim gücü,


- Kullanılacak olan imalat, kalite kontrol ve kalite güvence teknikleri, süreçleri ve sistematik faaliyetler,
- Montaj öncesinde, montaj sonrasında ve esnasında yürütülecek olan deney ve incelemeler(1),
(1) Bu deneyler en azından EK VI madde 4(b)’de belirtilen deneyleri içermelidir.
- Muayene raporları ve deney verileri, kalibrasyon verileri, ilgili personelin niteliklerine ilişkin raporlar gibi kalite kayıtları,
- Gerekli asansör montaj kalitesini, kalite güvence sisteminin etkin işleyişini sağlayacak araçları,
3.3. Onaylanmış kuruluş, kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’deki kuralları sağlayıp sağlamadığını belirleyebilmek amacıyla değerlendirmelidir. İlgili uyumlaştırılmış standardı(2) uygulayan kalite güvence sistemini söz konusu kuralları karşıladığı kabul edilmelidir.
Denetleme ekibinde, ilgili asansör teknolojilerinde değerlendirme tecrübesine sahip en az bir kişi bulunmalıdır.
Değerlendirme işlemleri asansör firmasının binasına bir ziyareti de içermelidir.
Karar asansör firmasına bildirilmelidir. Bildirim incelemenin sonuçlarını ve gerekçeli değerlendirme kararını içermelidir.
3.4. Asansör firması kalite güvence sisteminden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeli ve bu durumun etkin ve uygun bir biçimde sürdürüleceğini temin etmelidir.
Asansör firması, kalite güvence sistemini onaylayan Onaylanmış Kuruluşa, kalite güvence sisteminde yapılması düşünülen güncelleştirmeleri bildirmelidir.
Onaylanmış Kuruluş öngörülen güncelleştirmeleri değerlendirmeli ve güncelleştirilmiş kalite güvence sisteminin bu Ekin madde 3.2’deki kuralları hala sağlayıp sağlamadığı veya yeni bir değerlendirmenin gerekli olup olmadığı konusunda karar vermelidir.
Kararını asansör firmasına bildirmelidir. Bildirim incelemenin sonuçlarını ve gerekçeli değerlendirme kararını içermelidir.
4. Onaylanmış Kuruluş sorumluluğunda gözetim
4.1. Gözetimin amacı, asansör firmasının, onaylanmış kalite güvence sistemi dışındaki yükümlülükleri tam anlamıyla yerine getirip getirmediği konusunda emin olabilmektir.
4.2. Asansör firması, Onaylanmış Kuruluşa muayene amacıyla imalat, muayene, birleştirme, montaj, deney ve depolama bölgelerine girmesine izin vermeli ve özellikle aşağıdakileri içeren konular hakkında mevcut tüm bilgileri

211

sağlamalıdır;


- Kalite güvence sistemi dokümanı,

- Muayene raporları ve deney verileri, kalibrasyon verileri, ilgili personelin niteliklerine ilişkin raporlar gibi kalite kayıtları.


4.3. Onaylanmış Kuruluş, asansör firması kalite güvence sistemini sürdürmekte olduğunu ve uyguladığından emin olabilmek amacıyla belirli aralıklarla denetimler yapmalı ve asansör firmasına bir denetim raporu vermelidir.
4.4. Ek olarak Onaylanmış Kuruluş asansör firmasına beklenmedik ziyaretler gerçekleştirebilir.
Böylesi ziyaretler esnasında Onaylanmış Kuruluş, gerektiği taktirde, kalite güvence sisteminin uygun işleyip işlemediğini doğrulamak amacıyla deneyler yapabilir veya yapılmasını isteyebilir. Onaylanmış Kuruluş asansör firmasına bir ziyaret raporu ve eğer deney yapılmışsa deney raporlarını vermelidir.
5. Asansör firması, asansörün son üretim tarihinden itibaren 10 yıl süreyle aşağıdaki belgeleri Bakanlığın yetkisi altında tutmalıdır;
- Bu Ekin madde 3.1’in ikinci fıkrasında belirtilen doküman,
- Bu Ekin madde 3.4’ün 2 inci paragrafında belirtilen güncelleştirmeler,
- Bu Ekin madde 3.4’ün son paragrafında ve madde 4.3 ve madde 4.4’de belirtilen onaylanmış kuruluş rapor ve kayıtları.
(2) Bu uyumlaştırılmış standard EN 29002 olacaktır ve asansörlerin ayırt edici özelliklerinin dikkate alınmasının mümkün olduğu durumlarda eklenmelidir.
6. Her Onaylanmış Kuruluş, geri çekilen ve yayımlanan kalite güvence sistemi onaylarına ilişkin her türlü bilgiyi diğer onaylanmış kuruluşlara iletmelidir.
7. Asansör kalite güvencesi işlemlerine ilişkin belgeler ve bilgiler, Türkçe olarak verilmelidir.

212

Sıra

No

1

2

3

Standard No

Yayım Yılı

Açıklama

ASANSÖRLER

YAPIM VE MONTAJ İÇİN

GÜVENLİK KURALLARI

BÖLÜM1: ELEKTRİKLİ ASANSÖRLER

ASANSÖRLER

YAPIM VE MONTAJI İÇİN

GÜVENLİK KURALLARI

BÖLÜM2: HİDROLİK ASANSÖRLER

ELEKROMANYETİK UYUMLULUK-BAĞIŞIKLIK

ASANSÖRLER, YÜRÜYEN MERDİVENLER VE

YÜRÜYEN BANTLAR İÇİN ÜRÜN GRUBU STANDARDI

TS EN 81-1

TS EN 81-2

TS EN 12016

Nisan 2001

Mart 2002

Ocak 2002

ASANSÖRLER İÇİN

TÜRK STANDARLARI ENSTİTÜSÜNCE UYUMLAŞTIRILAN

HORMONİZE EN STANDARDLARI

Ek-XV

(12.01.2007/249 Sayılı ABBM Kararı)

01.07.1993 TARİH VE 21624 SAYILI (DEĞİŞİK:RG-22.04.2006-26147) RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN

OTOPARK YÖNETMELİĞİ’NİN GEÇİCİ 5. VE 6.

MADDELERİ UYARINCA BELİRLENEN UYGULAMA ESASLARI
GENEL İLKELER
Madde 1- Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır.
a) Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye ve Mücavir Alan Sınırları içerisinde yapılacak binaların mevzuata göre belirlenecek otopark ihtiyaçlarının, mutlaka kendi binasında/parselinde karşılanması esastır. Otopark ihtiyacı, bu uygulama esaslarında belirtilen zorunlu nedenler dışında hiçbir suretle paraya tahvil edilemez ve ilgili belediyeler yetkili organlarının kararı ile bu koşula aykırı uygulama yapamazlar.
Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı ve diğer sit alanlarında yapılan koruma amaçlı imar planları kapsamında kalan parsellerle merdivenli yollara cepheli binalarda; otopark hükümlülüklerinin, parselinde teknik zorunluluk nedeniyle karşlanamayan kısmı en yakın bölge otoparklarında veya genel otoparklarda karşılanmak üzere belediye tarafından bedeli karşılığında devralınabilir.
b) Üzerinde tescilli 1,2 ve 3. grup yapı bulunan kentsel sit alanı içinde veya dışındaki münferit parsellerde yeni yapı, tadilat, ilave, güçlendirme ve restorasyona yönelik yapı izni taleplerinde ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi aşamasında otopark bedeli alınmaz.
c) Sit alanlarında kalan parsellerde otopark ihtiyacının zorunlu olarak Belediye ye devredilmesi durumunda güncel otopark tarifesindeki bedelin;
Planla korunan yapıların,
Konut olarak kullanılmasında % 20’si
Ticari amaçlı kullanılmasında % 40’ı
Yeni yapıların,
Konut olarak kullanılmasında %40’ı
Ticari amaçlı kullanılmasında %60’ı otopark bedeli olarak alınır.
Madde 2- Planlarla düzenlenen ada içi otoparkları için maliklerin onaylarının alınmasına gerek yoktur.
Madde 3- Ada içi otoparkları, planlara işlenerek tapuya yapı adasındaki parsellerin ortak yeri olarak geçilir ve ortak alanlar gibi düzenlenip yönetilirler.
Madde 4- Eksik katlı yapılacak binalara, avan projesine göre binanın bütününe ait otopark gereksinmesi karşılanmadan ruhsat verilemez.

213

Madde 5- Otopark Yönetmeliğinin 4/h maddesi uyarınca belirlenen ilkeler aşağıda açıklanmıştır.
Bina Otoparklarının Düzenleme İlkeleri
Bina otoparklarının düzenlenmesinde aşağıdaki ilkelere uyulur;
a) Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde daha önce verilen bodrumların tevsii ile ilgili hakların saklı kalması kaydı ile yeni yapılacak binalarda binaya ait otopark ihtiyacı; bodrum katlarda binanın bir bodrum katı garaj olarak projelendirilmek suretiyle, tabii/tesviye edilmiş bahçe kotları altında kalmak, komşu parseller için olumsuzluk yaratmamak ve fenni sakınca doğurmamak koşullarıyla gerektiğinde bina ön cephe hattının gerisinde kalan parselin tamamı veya bir bölümü kullanılarak kapalı garaj olarak karşılanacaktır.
Bu şartların yerine getirilememesi halinde dahi bina iz düşümü içerisinde kalmak suretiyle bodrum katlardan biri mutlaka garaj olarak düzenlenecektir.
b) Bina arka ve yan bahçelerinde açık otopark yeri ayrılabilir.
Ancak, arka bahçede otopark yeri ayrılabilmesi için yan bahçe mesafesinin en az 3.00m. olması gerekir. Yan bahçede de otopark düzenlenmesi halinde bu mesafe en az 5.00m. Olacaktır.
Ticaret bölgeleri ve ticaret yollarında ön bahçeler otopark olarak düzenlenemez.
7.00m. ve daha fazla ön bahçe mesafesi olan konut parsellerinde, bina cephesinden itibaren 2.00 metre dışında kalan kısım otopark olarak düzenlenebilir. Ancak, yoldan binaya yaya giriş-çıkışını sağlamak için en az 2.00 metre genişliğinde bir geçit boş bırakılacaktır. Binek otoları için aranılan 20 m2lik birim park alanı, otoparkların yol cephelerine bitişik düzenlenmesi ve park çıkışlarının direk yola olması durumunda 15 m2lik dir.
Bu esasların yürürlüğe girmesinden önce teşekkül etmiş mevcut binaların en az 5.00m. olan ön bahçelerinde otopark düzenlemesi yapılabilir.
10.00m. ve daha fazla ön bahçe mesafesi olan konut parsellerinde, zemin katlarının dükkan olarak kullanılması durumunda, bina cephesinden itibaren 5.00m. dışında kalan kısım otopark olarak düzenlenebilir. Ancak, yoldan binaya ve dükkanlara yaya giriş-çıkışını sağlamak için gerekli geçitler bırakılacaktır.
c) Binanın zemin ve normal katları ile teraslar otopark yapılmak amacıyla kullanılabilir.
d) Otopark ihtiyacı parseli içinde karşılanmak üzere, komşu parseller için olumsuzluk yaratmamak ve fenni sakınca doğurmamak koşuluyla, İmar Yönetmeliği ile belirlenen kat adedine bağlı kalınmaksızın, binalarda gerekli sayıda bodrum kat düzenlenebilir.
e) Eğim nedeniyle kazanılan katların tamamı ya da bir bölümü otopark olarak

214

düzenlenebilir. İmar planı ve ilgili mevzuata göre eğimden kat kazanılamayan eğimli arsalarda ise otopark olarak kullanılmak koşuluyla bodrum katları inşa edilebilir.


f) Sivil Savunma Yasası ve Sığınak Yönetmeliği gereğince binanın sığınağı olarak kullanılmak üzere ayrılmış bölümleri, barış zamanında ek otopark olarak kullanılabilir. Ancak, sığınakların ek otopark olarak kullanılabilmesi için mimari projenin araçların giriş-çıkış ve park etme düzeni açısından uygun olması gereklidir.
g) Var olan binalarda yapılmak istenilen ekler ve kullanım amacına yönelik değişikliklerde bu ek ve değişiklik, otopark gerektirecek nitelik ve büyüklükte ise otopark aranır. Otopark yapılması olanaklı değilse, otopark gereksinimi bedeli karşılığında Belediyece devralınır. Var olan binaların iç bünyesinde yapılan ve kullanım amacını değiştirmeyen değişikliklerde ve daha önce Otopark Yönetmeliği kapsamında bulunmayan binalarda kullanım amacına yönelik değişiklik, aynı miktarda otopark ihtiyacını gerektiriyor ise otopark düzenlenmesi ve bedeli istenmez.
h) Otopark olarak düzenlenecek bodrum katlarına ulaşım amacı ile yan ve arka bahçelerde getirilecek İmar Yönetmeliğindeki koşullara aykırı kazı ve dolgu düzenlemelerine izin vermeye, gerekli güvenlik önlemleri alınmak koşulu ile ilgili Belediye İmar Müdürlükleri yetkilidir. Bu düzenlemeler nedeni ile açığa çıkan bodrum katlar iskan edilemez.
i) İmar planlarında Otopark Yönetmeliğinin uygulanmayacağına dair hüküm getirilemez.
j)Binalarda oto asansörü yapılabilir. Ancak yangına karşı gereken tedbirlerin alınması, giriş ve çıkışların yeterli olması, iç ve dış trafiği aksatmayacak şekilde düzenlenmesi zorunlu olup, uygulama projelerinin tasdiki aşamasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı’nın görüşü alınacaktır.
Oto asansörünün hizmet vereceği binalarda yedek elektrik jeneratörü bulundurulması ve yapı kullanma izni aşamasında bu asansörlerin ilgili idarelerin yetkili birimlerince çalışıp çalışmadığının denetlenmesi ve buna göre yapı kullanma izninin verilmesi gerekmektedir.
k)-1500 m2’den büyük Kentsel Servis Alanı ve Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı Parsellerinde, her cephede asgari 5.00 m. yapı yaklaşma mesafesi bırakılmak suretiyle tevsii kotlar altında kapalı otopark yapılabilir.
-parsel sınırı ile yapı yaklaşma sınırı arasında tevsii kotların üzerinde kalan alanda bitki örtüsünü sağlamak için, döşeme seviyesi tevsii kotlarının 50 cm. altında teşekkül ettirilir.
-Birden çok yola cephesi olan parsellerde yukarıdaki şartlar sağlamak kaydıyla tüm cephelere kapalı otopark yapılabilir.

215

-Yukarıda belirtilen şartlara göre kapalı otopark yapılması halinde, otoparkların başlangıç sınırından itibaren yeşil yol ve Aile cephesi de dahil otopark girişi ve çıkışı yapılabilir.


NOT: ”Bina otopark gereksinmesi, 500 m. Yürüyüş uzaklığı içinde kalmak ve projeleri birlikte onaylanarak, otopark gösterilen yapıya öncelikle yapı kullanma izni alınmak ve irtifak hakkı kurularak tapuya şerh verilmek koşullarıyla bir başka parselde karşılanabilir.” hükmü, 6. İdare Mahkemesi’ nin 17.03.2006 gün ve 2006/516 sayılı iptal kararına istinaden kaldırılmıştır.
Bölge ve Genel Otoparkların Düzenleme İlkeleri
Madde 6- Bölge ve genel otoparkların düzenlenmesinde aşağıdaki ilkelere uyulur.
a) Bölge otoparkları ve genel otoparklar, imar planı veya otopark yerlerini gösterir planlarda saptanan yerlerde, plan ilkelerine uygun olarak yer üstünde veya yer altında, açık, kapalı veya çok katlı olarak yapılabilir.
b) Belediyeler tarafından yaptırılan bölge ve genel otoparkların bakım, onarım ve işletilmesi belediyelere aittir. Bu hizmetler için alınacak ücret Büyükşehir Belediyesince saptanır.
c) Otopark gereksinmesinin karşılanamadığı veya otopark gereksinmesinin yüksek olduğu merkezi iş alanları vb. bölgelerde genel amaçlı otoparkların yapımı, bakımı, onarım ve işletilmesi üçüncü kişilere verilebilir. Bu hizmetler karşılığında alınacak ücret Büyükşehir Belediyesince saptanır.
d) Binaların bodrum katlarında otopark dışında hiçbir kullanım getirilmemek kaydıyla, bağımsız bölüm olarak ticari amaçlı kapalı otoparklar yapılabilir. Yan bahçeler ticari otopark giriş-çıkışı için kullanılabilir.
e) Bina içinde düzenlenen otoparkların iskan edilen komşu bağımsız bölümlerle ortak döşeme ve duvarlarında ısı ve ses yalıtımı yapılması zorunludur.
f) Bu ilkelerin 1.maddesi kapsamında kalan ve bölge veya genel otoparklardan yararlanmak amacıyla otopark bedeli ödeyenlerden bakım ve onarım dışında ayrıca otopark kullanım bedeli alınmaz.
Ada İçi Otoparklar
Madde 7- Ada İçi Otoparkları, imar durumu elverişli olan yapı adalarında binaların arka bahçelerinde ve ada içlerinde imar planlarında yapılan düzenleme ile ilgili parsellerin ortak kullanımına açılan açık ya da kapalı olarak düzenlenen otoparklardır.
Ada İçi otoparkı düzenlemesinde bir parselden alınan alan, o parselin otopark gereksiniminin tamamının veya bir kısmının karşılanmasında kullanılır.
Bu alanlar başka hiçbir amaçla kullanılmaz.

216

Yerleşim Merkezlerinde Otopark Miktarının Saptanması
Madde 8-0topark Yönetmeliğinin 5/b maddesi uyarınca belirlenen ilkeler aşağıda açıklanmıştır.
8.1.Binalarda kendi parseli içinde, ada, bölge veya genel otoparklarda olması gerekli en az otopark miktarları:
8.1.1.Konutlar:
Ortalama Daire Alanı (101)m2’ye kadar net 2 daire için 1
Ortalama Daire Alanı (101-150)m2 net 1 daire için 1
Ortalama Daire Alanı (151-180)m2 net 2 daire için 3
Ortalama Daire Alanı (180)m2 fazla üzeri net 1 daire için 2
8.1.2.Ticari Amaçlı Binalar ve Bürolar
Ticari amaçlı binalar ve bürolar 40 m2 inşaat alanı için 1,1000 m2 ve daha fazla inşaat alanlarına sahip toplu alışveriş merkezlerinde 25 m2 inşaat alanı için 1 otopark yeri ayrılır.
8.1.3. Oteller:
Beş yıldızlı (Lüks) 30 m2inş.alanı

Dört yıldızlı (Lüks) 30 m2inş.alanı

Üç yıldızlı (1.sınıf) 40 m2inş.alanı

İki yıldızlı (2.sınıf) 40 m2inş.alanı

Bir yıldızlı ve diğerleri (3.sınıf) 50 m2inş.alanı

Motel 3 yatak

Tatil Köyleri 6 yatak

Kampingler 1 ünite

Apart Oteller 1 ünite

Pansiyonlar 4 oda

Hostel 4 oda
8.1.4.Eğlence Yerleri:
Gece kulübü 30 m2inş.alanı

Gazino 30 m2inş.alanı

Diskotek 30 m2inş.alanı

Birahane 30 m2inş.alanı

Pastahane 30 m2inş.alam

Bilardo bezik salonu,internet cafe 30 m2inş.alanı

Düğün salonu 30 m2inş.alanı

Diğerlerinden her biri için 30 m2inş.alanı



217

8.1.5.Lokantalar- Restorantlar:
Lüks.turistik 30 m2ins.alanı

Birinci sınıf 40 m2inş.alanı

İkinci sınıf ve diğerleri 50 m2inş.alanı
8.1.6.Açık Tesisler:
Lunapark ve benzeri eğlence yerleri 40 m2inş.alanı

Rekreasyon alanı 300 m2par.alanı

Ticari Rekreasyon alanı 200 m2par.alanı

Çay bahçesi 45 m2par.alanı

Açık ve mini spor alanları 100 m2par.alanı

Semt pazarı 75 m2par.alanı
8.1.7.Diğerleri:
Fuar Kongre ve Sergi merkezleri Kapasitenin %5’i oranında

Konferans salonu 30 oturma yeri

Tiyatro,sinema,kütüphane ve spor tesisleri 20 oturma yeri

Yüzme havuzu 30 otur.yeri veya 3 kabin

Üniversite ve yüksekokullar 200 m2inş.alanı

İlk ve Orta Öğretim kurumları 300 m2inş.alanı

Özel okul, dershane, kuran kursu 300 m2inş.alanı

Öğrenci yurtları ve kreşler 400 m2inş.alanı

Hastane,sağlık kurumları 75 m2inş.alanı

Camii ve ibadet yerleri 100 m2inş.alanı

Kamu kurum ve kuruluşları ile

Kamu yararlı diğer kuruluşlar 75 m2inş.alanı

Sanayi ve depolama tesisleri idare 5 0 m2inş.alanı

Üretim 125 m2inş.alanı

Depolama 200 m2inş.alanı

Küçük sanayi 125 m2inş.alanı

Oto sanayi sitesi 40 m2inş.alanı

Fırınlar 75 m2inş.alanı

İçin bir otopark yeri

Akaryakıt ve LPG İstasyonları Beher pompa başına en az 150 m2

Servis istasyonları Beher lift veya kanal başına en az 150 m2

Otopark yeri ayrılması zorunludur.


8.2.Bina otopark alanları kat alanı hesabına katılmaz.
8.3.Parselde, binanın otopark gereksinmesinden fazla miktarda otopark yeri ayrılabilir.
8.4.Binalarda dairelerin farklı büyüklükte olması durumunda ortalama daire net alanı, Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğindeki net alan tanımına göre hesaplanacak toplam net alanın daire sayısına bölünmesiyle elde edilir.

218

8.5.Hesaplama sonunda bulunan sayının kesirli olması halinde buçuğa kadar olan değerlerde alt tam sayı, buçuk ve buçuktan fazla olan değerlerde üst tam sayı, otopark sayısı olarak alınır.
8.6. Sanayi ve depolama tesislerinde otopark gereksiniminin %50’sinin binek otosu, %50’sinin kamyon ve otobüs olacağı kabul edilecektir.
8.7.Planlarda belirtilen ticaret bölgesi ve ticaret yolları boyunca yapılacak binalarda saptanan otopark sayısının, binanın tamamının ticari amaçlı bina olduğu varsayımı ile hesaplanacak otopark sayısından az çıkması halinde, bu alanlarda ticari amaçlı binalar için Otopark Yönetmeliğinin 5.maddesinde saptanan ölçüler uygulanır.
8.8.Ticaret bölgesi olmayan alanlarda yer alan oteller hariç birden fazla amaçlı binalarda, her amaca ayrılan bina bölümleri için Otopark Yönetmeliğinin 5.maddesine göre saptanan otopark miktarları uygulanır.
Otopark Bedellerinin Belirlenip Ödenmesi ve Yatırıma Dönüştürülmesi
Madde 9-Otopark Yönetmeliğinin 10.maddesi uyarınca; parselinde otopark yapımı mümkün olmayan yükümlülerden alınacak otopark bedelinin saptanmasına ve alınmasına ilişkin ilkeler aşağıda açıklanmıştır.
9.1.yerleşme yeri bölgeleri Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 5 gruba ayrılır ve her grup için aşağıda gösterilen hesap şekli uygulanır.
1.Grup için tarifedeki bedelin %100’ü

2.Grup için tarifedeki bedelin % 80’i

3.Grup için tarifedeki bedelin % 60’ı

4.Grup için tarifedeki bedelin % 40’ı

5.Grup için tarifedeki bedelin % 20’si

Otopark bedeli olarak alınır.


Büyükşehir Belediye Meclisi yerleşme yerinde bu gruplardan her hangi bir veya birkaçının bulunmadığına karar verebilir.
9.2.Yönetmelik madde 5’de saptanan beher araba için alınacak otopark bedeli, arsa payı ve inşaat payının toplamından meydana gelir.
Parselinde otopark yapılması olanağı bulunmadığı belirlenen yükümlülerden alınacak otopark bedelinde arsa payı, imar planı veya otopark yerlerini gösterir planda bölge genel otoparkı olarak belirlenen arsaların Emlak Vergisi Yasası uyarınca saptanan bedeline göre, otopark bedelinin inşaat payı ise, o yılki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birim fiyatlarına göre hesaplanır. Arsa ve inşaat payına göre bir arabalık otopark bedeli her yıl yeniden Büyükşehir Belediyesince saptanır. Arsa bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca yayınlanan toptan eşya fiyat endekslerinin artışı oranında, inşaat bedeli ise, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birim fiyatları esas alınarak arttırılır.
9.3.Otopark bedelinin %25’i proje onayı sırasında nakden, geriye kalan

219

18 ay içinde 9 eşit taksitte nakden veya devlet tahvili olarak ödenir. Devlet tahvili ile yapılan ödemelerde tahvil üzerindeki değer esas alınır.


9.4.Alındı belgesinde yapının ada, parsel numarası ve alındının kaç araçlık otopark yeri için yapıldığı da belirtilir ve bu belgenin bir örneği yapının ruhsat dosyasına konur.
Bu uygulama esaslarının yürürlüğe girmesinden önce yürürlükte olan otoparklarla ilgili yönetmelik kurallarına göre saptanan otopark bedelinin tamamı yatırılmak suretiyle işlemleri tahakkuk ettirilmiş ve bedelleri alınmış durumdaki yapılar için tadilat projesi getirilse dahi bu yönetmeliğe göre otopark miktarının azalması sonucu ortaya çıkan bedel farkı geri ödenmez.

Büyükşehir Belediye Başkanlığının Görüşünün Alınması
Madde 10- Bu uygulama esaslarının uygulanmasında tereddüte düşülen hususlarda Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yazılı görüşü alınır ve bu görüşe uyulur.
Yürürlük
Madde 11-Bu uygulama esasları 01.07.1993 tarih, 21624 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği ile birlikte uygulanır.
Madde 12-Bu uygulama esasları Belediye Meclis Kararı onay tarihinde yürürlüğe girer.
1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   22


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət