Ana səhifə

Ankara-2007 T. C. Ankara büYÜKŞEHİr belediye başkanliğI


Yüklə 1.39 Mb.
səhifə15/22
tarix24.06.2016
ölçüsü1.39 Mb.
1   ...   11   12   13   14   15   16   17   18   ...   22

Madde 10- İNCELEME ve KARAR SÜRELERİ

Kurul, ilgili şahıs veya belediyelerden belgeleri gelen projeleri geliş tarihinden itibaren en geç iki haftada inceleyip sonuçlandırarak karara bağlamak zorundadır.

Kurul, Büyükşehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumluluk alanındaki kentsel tasarım projelerini ise en geç 15 gün içerisinde inceleyerek karara bağlar.

Madde 11- ESTETİK KURULCA ALINAN KARARLARIN DAĞITIMI

Kurullara verilen ve kurullarca incelenerek karara bağlanan proje ve belgelerin diğer suretleri ilgili şubesince imzalanır ve mühürlenir.

Alınan kararlar ve ekleri yazışma usullerine göre ilgili yerlere dağıtılır

Madde 12- KURULCA ALINAN KARARLARA UYMA ZORUNLULUĞU

Kurul kararları kesindir.

Belediyeler olumlu kurul kararları’na bağlanmayan yapılara yapı izni (yapı ruhsatı) veremez, inşaat uygulaması yapamaz.

136

Madde 13-KURULUN BÜRO, SEKRETERLİK RAPORTÖRLÜK ARŞİVLEME HİZMETLERİ

Estetik Kurulların büro, sekreterlik, raportörlük ve arşivleme hizmetleri İmar Daire Başkanlığı’nca yürütülür.

Kurullarda değerlendirilecek konular için başvurular İmar Dairesi Başkanlığı’na doğrudan yapılır.

Madde 14-HUZUR HAKKI

Kurul üyelerine toplantı başına net 200.00.-YTL,

Belediyelerin üye temsilcilerine toplantı başına net 50.00.-YTL, kurul görevlisi 3 memura da toplantı başına net 10.00.-YTL huzur hakkı ödenir.

Huzur hakkı ödemesi ayda en fazla 8 toplantı sayısını geçemez.

(Not:İçişleri Bakanlığından uygun görüş alınmadan memurlara huzur hakkı ödenmez.)

Madde 15-YÜRÜRLÜK

Bu Yönetmelik Büyükşehir Belediye Meclisince kabulünden itibaren yürürlüğe girer.



Madde 16-YÜRÜTME

Bu Yönetmelik Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yürütülür.



137

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR
YÖNETMELİĞİNE EK SIHHİ
TESİSAT YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Büyükşehir Belediye ve Mücavir Alan Sınırları içindeki yapılar için gerekli temiz suyun temini, depolanması, basınçlandırılması, dağıtımı ve yangına karşı kullanımının, pis suyun atılmasının,sıhhi tesisat aygıt ve donatımlarının fen, sağlık, çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamaktır.
Kapsam

Madde 2- Bu yönetmelik Ankara Büyükşehir Belediye ve Mücavir Saha Sınırları içinde uygulanır.
Yasal Dayanak

Madde 3- Bu yönetmelik 3194 sayılı İmar Kanununun (4) ve (44)ncü maddeleri ile 3030 sayılı Kanununun Uygulanma Yönetmenliğinin (8)nci maddesi gereğince hazırlanmıştır.
Genel İlkeler
Madde 4- Sıhhi tesisat projeleri; Makina Mühedisleri Odasının ‘’Sıhhi Tesisat Proje Hazırlama Teknik Esasları ‘’ yayını ile TS 826, TS 827, TS 828, TS 1258 numaralı standartlar esas alınarak hazırlanır. Bunlardaki yetersizlik durumunda uluslararası standartlar kullanılır.
Madde 5- Sıhhi tesisat uygulama projeleri, her parsel ve tip için ayrı olarak,mimari proje ölçeğinde düzenlenir. Bu projeler vaziyet planı, kat planları ve kolon şemalarından ibarettir. Projeler 3 takım sıhhi tesisat projesi, 2 adet proje başlık örneği, 1 adet kanalizasyon katılım payı makbuzu veya yerine geçen belge örneği ile birlikte bir klasör içinde tertiplenerek onay için ilgili idereye verilir.
Madde 6- İdare, projeleri bu Yönetmelik esaslarına uygunluğu açısından tetkik eder. Onaylanan projelerden 1 takımı mal sahibine verilir. 1 takımı proje başlık örneğiyle birlikte proje onay işlemini takip eden 1 hafta içinde ASKİ Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. Proje ile ilgili sorumluluk projeyi hazırlayan makina mühedisine aittir.
İKİNCİ BÖLÜM
UYGULAMA İLKELERİ
SU SAYAÇLARI
Madde 7.1- Sayaçlar kilit altında olmayan bir mahale konulacaktır.

138

Madde 7.2- Hidrofor bulunan binalarda su deposundan önce ana sayaç konulacaktır.
Madde 7.3- Tek bağımsız bölümden oluşan binalarda sayaçlar bina dışında,rögar veya niş içinde tertiplenecektir.
Madde 7.4- Sayaç rögarları tip detaya uygun olarak yapılacaktır. Rögar veya niş içinde kalan borular en az 3 cm kalınlığında camyünü veya buna muadil prefabrik yalıtım malzemesi ile yalıtılacaktır. Sayaç rögarlarına yer süzgeci konulacak ve pissu hattıyla irtibatlandırılacaktır.
Madde 7.5- Sayaç rögar kapağı ve içindeki boruların yalıtım şeklini kapsayan detay planları uygulama projelerinde verilecektir. Bodrum katlar hariç 5 kattan fazla katlı binalarda sayaçlar kat holünde tertiplenebilir. Daha az katlı binalarda sayaçlar zemin veya bodrum katlarda tertiplenecektir. Kömürlük, depo, merdiven evi benzeri ısıtılmayan mahallerde havayla temaslı borular en az 3 cm kalınlığında camyünü veya benzeri malzemeyle yalıtılacaktır.
Madde 7.6- Sayaçların kat holünde tertiplenmesi durumunda tesisat boşluğu bulunan binalarda, borular ve sayaçlar, kolay müdahale edilebilir kapakları olan boşluklar içinde tertiplenebilir. Ayrıca, en alt süzgeç konulacak ve süzgecin gideri en yakın boruya verilecektir.
Madde 7.7- Sayaçların kat holünde tertiplenmesi durumunda tesisat boşluğu olmayan binalarda kolonlar kat holünde açıktan geçirilir. Sayaçlar en az 50 cm boyunda, 13 cm derinliğinde ve 50 cm yüksekliğinde bir niş içine konulacaktır. Bu durumda su kaçaklarının duvara zarar vermesini önlemek amacıyla, niş içinin drenajını sağlayacak atık su drenaj hattı çekilecek ve atık su alt döşemede süzgece verilecektir.
Madde 7.8- Sayaçların kat holünde tertiplenmesi halinde sayaçlar, bağımsız bölüm ıslak hacmine en kısa yoldan gidebilecek şekilde, uygun bir yere konulacaktır
Madde 7.9- Soğuksu kollektörünün tek mahalde bulunması halinde, kollektör mahal yüksekliği en az 1.80 m. olacak ve okuma memurunun rahatça okuyabileceği şekilde tertiplenecektir.
Madde 7.10- Soğuksu kollektör ve sayaç bağlantıları vidalı veya flanşlı olacaktır. Tesisatta siyah boru ve malzemeler kullanılamaz.
Madde 7.11- Merkezi sıcak sulu binalarda ana dağıtım ve sirkülasyon boruları ısıtılmayan mahallerde en az 3 cm kalınlığında camyünü veya benzeri yalıtım malzemesi ile yalıtılacaktır.
Madde 7.12- Soğuk, sıcak ve pissu borularının zorunlu kalınmadığı durumlar dışında döşeme içinden geçirilmesi sakıncalıdır. Zorunlu durumlarda proje detayı verilerek ve bu amaçla imal edilmiş fittings gerektirmeyen özel plastik borular kullanılarak uygulanabilir.
139

Madde 7.13- Bina oturmalarından dolayı meydana gelebilecek boru patlamalarını önlemek için binaya giren ve çıkan borular duvar içinde bırakılacak daha büyük çaplı bir boru içerisinden geçirilecektir.
Su Depoları
Madde 8.1- Su deposu faydalı hacmi, her bağımsız bölüm için 500 litre olarak hesaplanacaktır. Konut dışı yapıların su deposu hesaplarında, ilgili Türk Standardındaki değerler esas alınacak, standardı belirlenmeyen kullanımlar için yeterli büyüklükte bir hacim sağlanacaktır.
Madde 8.2- Su depoları, ıslak hacimlerin altına gelmeyecek şekilde yerleştirilecektir. Bakım ve temizliği kolayca yapılacak şekilde tertiplenecek, havalık ve boşaltma musluğu şehir suyunun depoya giriş çapından daha büyük olacaktır. Depoya temizlik için en az 60 x 60 cm ebadında kapak yapılacaktır.
Madde 8.3- Su depoları, tek bağımsız bölümden oluşan binalarda ve küçük sanayi sitelerinde çatı arasına konulabilir. Diğer binalarda bodrum katta tertiplenecektir.
Madde 8.4- Su depoları betonarme, saç ve benzeri malzemeyle yapılabilir. Beton su deposu yapıldığı taktirde, bina ana duvarlarından ayrı duvarı olması, döşeme ve depo duvarlarının donatılı olarak yapılması zorunludur. Sızdırmazlık, izolasyon maddesi kaplanarak veya betonun bünyesinde sağlanabilir. Sızdırmazlığın şekli sıhhi tesisat projesinde, donatılı olacaksa, ilgili hesaplamalar betonarme projesinde verilecektir. Betonarme su depolarının üst beton tabliyesi üst katın zemin döşemesi olarak alınamaz. Üst katın döşemesi ile en az 60 cm. mesafe olacak şekilde boşluk bırakılarak ayrı tavan tabliyesi yapılacaktır.
Madde 8.5- Saç su depoları imalatı yapıldıktan sonra içten ve dıştan antipas yapılacaktır. Duvarlar ile arasında en az 60 cm. boşluk bırakılacaktır.
Yangın Suyu Depoları
Madde 9.1- Yangın suyu depoları, yangın dolapları ve yangın musluğu nitelikleri için Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin 69. Maddesindeki hükümler geçerlidir.
Madde 9.2- Yangın musluklarına bağlı su depoları, elektrik kesintilerinden etkilenmemek üzere, çatı arasında tertiplenecektir. Yangın suyu depoları, şehir suyu şebekesi yanı sıra ana su deposu ve hidrofor sistemine de bağlanmış olacaktır. Çatı arasında tertiplenen yangın suyu depoları için statik tahkik raporu verilecektir. Jeneratör, dizel pompa ve benzeri tesisleri bulunan binalarda yangın pompası veya hidroforu kullanılmak kaydıyla yangın suyu deposu, çatı arası yerine bodrum katlarda, kullanma suyu deposunda yangın suyu rezervi bırakılarak veya ayrı depolar olarak yapılabilir.
Madde 9.3- Yangın dolaplarının yerleri hortum boyu dikkate alınarak düzenlenecektir.

140

Kanalizasyon Bağlantısı
Madde 10.1- Projelendirmede pissu bağlantısı, ASKİ Genel Müdürlüğünün kanalizasyon katılım payı belgesiyle birlikte vereceği binaya ait kanalizasyon bağlantı kotuna ve yerinde tesbit edilen verilere göre yapılacaktır. ASKİ kanalizasyon bağlantı kotunu veremediği taktirde, parsel cephesindeki en düşük yol kotunun 2.00 mt. altındaki kot bağlantı için esas alınır.

Madde 10.2- Kanalizasyon şebekesinin bulunmadığı yerlerde bağlantı kotu ASKİ Genel Müdürlüğünce belirlenir. Bu bölgelerde fosseptik atık su projesi hazırlanarak onaylanatılacaktır. Fosseptik bağlantı vizesi ASKİ tarafından yapılmadan binaya yapı kullanma izni verilemez.
Madde 10.3- kanalizasyon kotunun kurtarmadığı mahallerin pissuları, pissu çukurlarında toplanarak, 1 asıl, 1 yedek elektrikli pissu pompaları ile kanalizasyon kotuna yükseltilir. Bu durumda pissu çukuru ve pompa hesabı yapılarak projede gösterilecektir.
Madde 10.4- herhangi bir pissu çukurundan kanalizasyona direkt bağlantı yapılamaz. Pissu çukurundan rögara, rögardan kanalizasyona bağlantı yapılacaktır.
Madde 10.5- Özel durumlar hariç her bina için kanalizasyona tek bağlantı yapılır. Ancak, pissu ve yağmur suyu kanallarının bağlantıları, ayrı ayrı yapılacaktır.
Madde 10.6- Kanal kotu kurtarmaya mahallerde pissu deşarj işlemi pompaj yolu ile yapılacaktır. Pompa tipi atık suyun kalitesine göre belirlenir.
Madde 10.7- Binalarda komşu parselden geçirilerek kanal bağlantısına izin verilmez. Ancak pissu kanalı için irtifak hakkı tesis halinde belge getirildiğinde gerekli izin verilir.
Madde 10.8- Kanalizasyon sistemi bulunan bölgelerde atık suların parseldeki rögarda toplanarak pissu kanalına, yer altı suyu drenajları ve yağmur suyunun ayrı bir rögarda toplanarak yağmur suyu kanalı olan yerlerde bu kanala, yağmur suyu kanalı olmayan yerlerde ise kaldırımı geçerek cazibe veya pompaj yoluyla yola bağlanması zorunludur.
Genel İlkeler
Madde 11.1- Binaların hidrofor ve kollektör bulunan kısımlarında yer süzgeci, ızgaralı kanal veya pissu çukuru konulması zorunludur. Ayrıca, binanın en düşük bodrum kat taban kotunda yer süzgeci bulundurulacaktır.
Madde 11.2- Uygulama projelerinde binanın şehir suyu şebeke giriş yönü, pissu akış yönü, rögarlar ve bağlantılara ait detaylar verilecektir. Ayrıca, kullanılan cihazların kapasiteleri, özellikleri ve elektrik güçleri belirtilecektir.
Madde 11.3- Mutfak veya banyolarda sıcak su tesisatı, ayrıca çamaşır makinesi ile bulaşık makinesi tesisatı çizilecektir.

141

Madde 11.4- Tek kolonlu binalarda boru çapı ve hidrofor hesabı yapılacaktır.
Yürürlük
Madde 12- Bu yönetmelik mahalli gazetede yayınlandığı tarihten bir ay sonra yürürlüğe girer.
Madde 13- Bu yönetmelik kurallarını Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları yürütür.

142

Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: (25.8.1988/19910 sayılı R.G.)


3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN
İMAR YÖNETMELİKLERİNE

SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK

BÖLÜM I
Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak
Amaç
Madde 1- Bu Yönetmelik, sığınakların çeşit, özellik, yapım, kullanım ve muhafazasına ilişkin usul ve esasları düzenler.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik;
3194 sayılı İmar Kanunu’na göre düzenlenmiş bulunan İmar Yönetmeliklerinin uygulandığı alanları,
3194 sayılı Kanunun 4. maddesi gereğince imar mevzuatı yönünden belediyelerin görev alanlarına giren yerleri,
Ülkemizde çeşitli harp silah ve vasıtalarının tesirlerine karşı imar mevzuatına göre yapılacak sığınak çeşitleri ve bunların nerelerde, ne suretle, kimler tarafından yaptırılacağına, kullanacağına, bakım ve muhafazalarına ilişkin hükümleri kapsar.
Yasal Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik 3194 sayılı İmar Kanununun 36 ve 44. maddeleri gereğince hazırlanmış olup, 9/5/1985 gün, 18749 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İmar Kanunu’na istinaden çıkarılan ve 2/11/1985 gün, 18916 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmeliklere ektir.


BÖLÜM II
Sığınakların Tanımı, Çeşitleri ve Özellikleri
Sığınak
Madde 4- Nükleer ve konvansiyonel silahlarla, biyolojik ve kimyevi harp maddelerinin tesirlerinden ve tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerleridir.
a) Kullanacaklara göre sığınak çeşitleri,

143

b) kullanım amacına göre sığınak çeşitleri,
Kullanacaklara Göre Sığınak Çeşitleri
Madde 5- Sığınaklar korunacak veya kullanacakların durumuna göre ikiye ayrılır.
a) Özel Sığınaklar: Evlerde, resmi ve özel idare, fabrika ve müesseselerin bodrumlarında veya bahçelerinde yapılır. Buralarda oturan aile, memur ve işçilerin korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılardır.
b) Genel Sığınaklar: Nüfus ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde dışarıda bulunan halkın korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılardır.
Kullanım Amacına Göre Sığınak Çeşitleri
Madde 6- Sığınaklar kullanma amacına göre ikiye ayrılırlar;
a) Basınç Sığınakları: Nükleer silahların ani (ışık, ısı, basınç ve ilk radyasyon) ve kalıntı /radyoaktif serpinti) etkileriyle, konvansiyonel silahların tesirlerine, kimyasal ve biyolojik harp maddelerine karşı korunmak amacıyla Devlet tarafından inşa edilen sığınaklardır.
b) Serpinti Sığınakları: Nükleer silahların radyoaktif serpinti etkilerine karşı korunmak amacıyla inşa edilen sığınaklardır. Bu sığınaklar; kimyasal ve biyolojik harp maddelerine, nükleer silahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerine ve konvansiyonel silahların parça tesirlerine karşı da korumayı sağlamak için inşa edilen sığınaklardır.
Serpinti sığınakları bina tesislerin bodrum katlarında yapılır. Mümkün olmadığı takdirde bahçelerinde, toprağın yapısına göre yer üstünde veya yer altında yapılır ve TAKS hesabına dahil edilir.
Serpinti Sığınaklarının Özellikleri ve Yapılışları
Madde 7- (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) Özel sığınaklardan olan serpinti sığınaklarının inşasında aşağıdaki hususlara uyulur.
a) Büyüklük: Kişi başına en az 1 m2 lik yer ayrılır. Kişi adedi inşaat alanının 20 sayısına bölünmesi suretiyle bulunur. İç yüksekliği (2.40)m.den aşağı olamaz.
b) Duvar Kalınlığı: 60 cm. beton, 75 cm. tuğla veya taş ya da 90 cm. sıkıştırılmış topraktan olmalıdır. Bahçelerde yapılacak yer altı veya yer üstü serpinti sığınaklarında döşeme ve tavan kalınlıkları için de bu ölçülere uyulur.
c) Giriş Yeri: Sığınağın girişi demir kapılı ve en az bir adet dik açı dönüşlü olmalıdır.
d) Havalandırma: Sığınağın çeşidi ne olursa olsun hem mekanik ve hem de tabii havalandırma ile yeterli olmalı, mekanik havalandırmanın kapasitesi; 25 kişiden az insan barındıracak sığınaklarda 0.75 m3/sn (Tek Menfez: 60x40 cm; İki Menfez: 5x27 cm; Üç Menfez: 35x24 cm) ve 25-50 kişi barındıracak sığınaklarda

144

1,5 m3/sn (Tek Menfez: 100x50 cm; İki Menfez: 60x40 cm; Üç Menfez: 50x33 cm) 50 kişiden fazla insan barındıracak sığınaklarda ise 2 m3/sn /Tek Menfez: 100x67 cm; İki Menfez: 75x45 cm; Üç Menfez: 55x40 cm) olmalıdır.
Havalandırma sistemi klima cihazı, menfezler veya yapı perdesi ile sağlanmalıdır. Radyoaktif tozların sığınak içine girmesini önleyici hava filtresi, hava borusuna konulmalıdır.
e) Hijyen Tedbirleri: Çöplerin ve insan pisliklerinin kolayca atılmasını sağlayıcı özellikte olmalı, mümkünse kanalizasyona bağlanmalı ve alafranga hela kullanılmalıdır.
Serpinti sığınaklarında, özürlülere ilişkin standartlar da dahil olmak üzere Türk Standartları Enstitüsünce hazırlanan tüm standartlara uyulur. Türk Standartları Enstitüsü standartlarının yukarıdaki ölçü ve miktarlardan daha küçük olması halinde bu madde hükümleri geçerlidir.
Serpinti Sığınaklarının Yapılacakları Yer, Tesis ve Yapılar
Madde 8- Serpinti sığınakları, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında imar planı bulunan ve bulunmayan alanlardaki binalarda yapılır.
Ancak;
a) 8 daireden az bağımsız bölümü olan konutlarda,
b) (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) İnşaat alanı 800 m2 den az olan iş yerlerinde,
c) (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) İnşaat alanı 800 m2 den az olan konut ve işyeri olarak kullanılan yapılarda,
d) Belediye ve mücavir alanlar dışında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından yapılan ve ruhsata tabi olmayan yapılarda, sığınak yapma zorunluluğu aranmaz.
e) (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) Bir imar parselinde birden fazla bina bulunması durumunda, bunların inşaat alanları toplamının 800 m2 yi aşması halinde, parselde ortak tek bir sığınak yapılabileceği gibi, birden fazlada yapılabilir.
Sığınakların Kimler Tarafından Yaptırılacağı
Madde 9- Resmi ve Özel bütün tesis ve yapılarda yaptırılacak sığınakların yapım ve bakım giderleri bu yerlerin malik ve idareleri tarafından karşılanır.
Gerektiğinde Genel Sığınak Olarak Kullanılacak Yerler
Madde 10- Yapılacak metroların gerektiğinde genel sığınak olarak inşa edilmeleri esastır.
Sinema, tiyatro, eğlence yeri, otopark, garaj, kapalı çarşı ve pasaj gibi yapı

145

ve tesislerin yer altında inşa edilmelerini teşvik için belediyelerce her türlü kolaylık sağlanması ve buraların gerektiğinde genel sığınak olarak kullanılması için gerekli tedbirlerin alınması zorunludur.



BÖLÜM III
Diğer Hükümler

Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi
Madde 11- Sığınaklar konusunda özel kanunların İmar Kanunu’na aykırı olmayan hükümleri de uygulanır.
Madde 12- (Ek: 6.3.1991/20806 R.G.) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapı kullanma iznine bağlanmış ve bağlanacak yapılardaki sığınak ve sığınak olarak kullanılacak yerler mülki idare amirliğince tespit edilerek sığınak kayıt defterlerine işlenir.
Resmi ve özel bütün tesis ve binalara ait sığınakların bakım ve muhafazası sığınağın bulunduğu binanın görevlendirilen yöneticisi denetiminde bina koruma amirince sağlanır.
Meskenlerdeki sığınakların bakım muhafazası ise, bina malik ve yöneticilerince sağlanır.
Sığınak ve sığınak olarak kullanılacak yerlerin denetimleri, Mülki İdare Amirinin sorumluluğunda belediyeler ve mahalli sivil savunma birimlerince yapılır.
Sığınakların Tapuya Tescili
Madde 13- Yapıların bodrum katlarında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen ortak alanlardan olup bu haliyle yönetilir. Bu sığınaklar bağımsız olarak sığınak amacı ile olsa dahi satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve amacı dışında kullanılamaz.
Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzinlerinin Verilmesi
Madde 14- Sığınakların yapımı zorunlu bulunan bina ve tesislere gerekli sığınak yeri ayrılmadıkça yapı izini, sığınak tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez.
(Ek: 6.3.1991/20806 R. G.) Yapı ruhsatiyesi verilen bina ve tesislere yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce, ilgili idarelerce mülki idare amirliklerinin sığınağın Yönetmelik hükümlerine uygun olduğuna ilişkin yazılı görüşünün alınması zorunludur.
Oturma ve kullanma izni verilmiş yapıların sığınak olarak ayrılmış bölümlerinde yapı değişikliği yapılamaz. Ancak sığınak özelliğini kaybetmemek

146

ve gerektiğinde sığınak olarak kullanılmak üzere Mülki Amirin izniyle barışta başka amaçlarla kullanılabilir.


Bu hükümlere uyulmadığı tespit edildiği taktirde Mülki Amirlik ve belediyeler tarafından yapılacak tebligat üzerine maliki, müteahhidi veya yönetici tarafından en geç üç ay içersinde bu aykırılık giderilir. Süresi içerisinde aykırılığın giderilmemesi durumunda bu hizmet Mülki Amirlik ve belediyeler tarafından yapılır ve karşılığı imar mevzuatı hükümlerine göre ilgililerinden tahsil olur.
Madde 15- (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G ) İmar planlarında genel sığınak yerleri belirlenerek işaretlenir. İmar planları ve belediye meclis kararı ile bu Yönetmeliğe aykırı hüküm getirilemez.
Madde 16- Sığınaklarda bulundurulacak malzemeler,sığınak amirlerinin görevleri ve sığınaklarda nasıl hareket edileceğine ilişkin kurallar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak genelge ile düzenlenir.
Madde 17- Bu Yönetmelik yeni yapılacak Kamu yapılarına yayımı tarihinden itibaren uygulanır. Halen kullanılmakta olan ve inşaatı devam eden kamu yapılarında gerektiğinde sığınak olarak tadil edilebilecek mahaller şimdiden belirlenecektir.
Sorumlu Makam
Madde 18- Bu Yönetmeliğin uygulanmasından belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu alanlar dışında valilikler yetkili ve sorumludur.
Madde 19- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında yapımla ilgili konularda tereddüde düşülen hususlarda Bayındırlık ve İskan,sair hususlardaİçişleri Bakanlığı’nın yazılı görüşü alınır ve bu görüşe uyulur.
Cezai Hüküm
Madde 20- 3/5/1985 tarih ve 3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesi gereğince, bu Yönetmelik hükümlerine uymayan yapı ilgilileri hakkında mezkür Kanunun sözü edilen maddesine göre işlem yapılır.
Yürürlükten Kaldırma
Madde 21- 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin 51. Madde 3. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1- (6.3.1991/20806 R.G. ) Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 3194 sayılı İmar Kanununun 22. maddesine uygun olarak yapı ruhsatiyesi almak üzere ilgili idarelere yapılan başvurular, 25/8/1988 tarih, 19910 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘’3194 Sayılı İmar Kanuna Göre Düzenlenmiş Bulunan İmar Yönetmeliklerine Sığınaklarla ilgili Ek Yönetmelik’’ hükümlerine tabidir.

147

BÖLÜM IV
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
Madde 22- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
(6.3.1991/20806 R.G.) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan bu Yönetmeliğin 1. maddesi, Yönetmeliğin yayımı tarihinden 30 gün sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 23- Bu Yönetmeliği Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür.
1   ...   11   12   13   14   15   16   17   18   ...   22


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət