Ana səhifə

*• Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" Secţia de împrumut U/bia luntrea lui caron roman ediţie


Yüklə 2.83 Mb.
səhifə30/38
tarix25.06.2016
ölçüsü2.83 Mb.
1   ...   26   27   28   29   30   31   32   33   ...   38

404

ne aducem costumele de baie. Astfel păşim agale pe :gă apă, cu dorinţa neîmplinită de a ne răcori în ea. >rinţa caută totuşi să se satisfacă într-un fel, căci /vna se apleacă din loc în loc, invocînd cîte-un pretext de domeniul celor mai dulci ficţiuni, de a-şi înrouia mînile în apă. „Cum se cheamă floarea mîinilor tale 7" o în­treb. „Mîngîierca apelor", răspunde înecată în propria-i vrajă Ana.

Ajungem la moara. Una din cele două roţi macină, de zor. Intrăm amîndot Mă aplec să nu-mi izbesc* fruntea de pervazul uşii. Morarul adastă, cu duhul absent, între cele două sicriaşe, în cari, la înălţimea unor catafalcuri, se adună faina. Urăm, cu glas mare, sănătate morarului. El ne ghiceşte salutul după mişcarea buzelor, căci în vu­ietul scrîşnitor al roţii şi al pietrelor de moară, cuvîntul omenesc anevoie se aude. Morarul, ce-l găsim aci lucrînd, nu este Simion, ci un alt sătean. Mă aplec pînă-n urechea morarului : „Unde-i Simion ?" „Nu mai e aici din 45 !" „Da" unde-i ?" „Taie la pădure f" „A-ha !", îmi spun în mine însumi, „taie lemne, dar nu pentru arcă, cum îl adusei cîndva s-o facă ! Taie lemne pentru împărăţia muscălească, nu la porunca Moşului alb şi fără de nume."' Dar gîndu-rile nu prind rădăcină. Ne apropiem, eu şi cu Ana, de sco­cul minuscul pe care curge măcinişul. Nările mi se dilată agreabil, excitate de mirosul fainei proaspete. E făină de porumb cu un aproape insesizabil iz de piatră, ce-l simţi de-îndată ce căşti gura. îmi întind mina să pipăi faina ce curge pe scoc. E caldă, aproape încinsă. Jîria se duce de cealaltă parte ca să adune cu mîna acelaşi şipot de auriu măciniş. Morarul iese, fără a se sinchisi de noi, să dea drumul şi celei de a doua roţi, după ce vărsase in pîlnia enormă, deasupra pietrelor de moară, un sac de secară. Rămînem pentru cîteva minute numai eu şi Ana in moară, printre obiecte şi unelte acoperite dc-un strat gros de-un deget de pulbere fină de făină. Mîinile noastre se întîlnesc întru încercarea fainei, dc-o moliciune fierbinte ca sufletul nostru. Strîng pumnul mic al Anei în palma mea. Ea îndură cu un surîs strîngerea. Dragostei îi place să se întoarcă în arhaic. Şi noi ne întoarcem. Ne întoarcem într-un depărtat trecut, simţind cu putere că pentru în­florirea pasiunii dezlănţuite în noi am îndura cu bucurie chiar şi condiţiile unei libertăţi retezate de la rădăcină. Numai Ana să nu-mi fie luată ! îmi spun singur. Poate că

405

in aceeaşi clipă Ana îşi spune la fel : numai drumul t&u să nu se mai abată de la mine !

Intorcîndu-se, morarul ne găseşte încă pierduţi întru încercarea fainei, în care fiinţa noastră şi-a îngropat ar­doarea* Cele două roţi, întrezărite prin crăpăturile bîrne-îor, se învîrt în scocurile mari de afară bătînd apa eu lopeţile. Osiile, acoperite de muşchi verde din care picură o pa, se prelungesc pînă subt pietrele de moară. Pulbere^ de făină joacă în razele soarelui, ce pătrund pe ici, pe colo, prin coperişul morii, pînă la noi, materializate palpabjj că le poţi tăia cu mîna.

Ieşim. Ana îmi spune :

„Am îngînat întîia scenă din «Arca lui Noe». Poafo că vom intra de-acuma şi în drama salvării".

„Prea smerita mea părere este că am intrat de-a bine-lea", îi răspund.

O însoţesc pe Ana pînă la capătul de jos al satuluj. pînă la casa Loga, unde locuieşte. Şi o întreb dacă pot s-n văd în tîrziul după amiezii, la ea, în grădina dintre ziduri. Ana îmi răspunde cu bucurie : „Te aştept".

în prima zi a şederii mele în Valea Căpîlnei iau mav d.j amiază la popa Bunea. Aşa ne-a fost de altfel şi înţek sul. Oamenii casei mă aşteaptă.

Le spun încă din prag că în viaţa mea n-am avut • c'-'inmeaţă msi frumoasă. Le arăt în cuvinte obişnuit' r ,r puse în relief prin cîte un cuvînt de căldură mulţum t- ~t mea pentru chipul în care mă văd găzduit în căsu (V lLigă pripor. în cursul mesei mai întreb cîte ceva . 1 bătură cu viaţa satului. Aflu spre surpriza mea că b ia Mogoş tot mai trăieşte. „împlineşte în curînd 90 < cri!" Fusese cîndva hangiţa cătunului această femci< f ne atinge acum o vîrstă biblică. în tinereţile ei, lele. ^roş fusese o femeie frumoasă şi cu draci. Faima d ' , > <ţiţă i s-a dus pînă departe, hai să zicem pînă pe 3. ^ 'jrud, la Aiud sau Orăştie. Dar o cunoşteau şi domni C r > la Cluj. Pe la 1900, anul cînd vedeam lumina în Cîm jul Frumoasei, se povestea despre ea că era în dragosi' oi ne cu groful Teleky de la Cluj. Se oprea groful la **•> în Căpîlna, cîte-o noapte, de cîte ori se ducea primă var. sau toamna pe Valea Frumoasei, unde-şi avea domenii;'

406


r

opulat cu urşi şi cu cocoşi de munte. Era un ţinlrş Hrâ fteîeehe groful. Iarna se ducea uneori la vînătoare de ki «şi antilope prin centrul Africii. Şi ca toţi oamenii de teapa Mui, gtoful avea trecere la femei de orice obirşie de clr.ca U neam. Li se scurgea femeilor sufletul după atîta niîn-drie de om chefliu şi darnic. Se povestea despre groful Teleky că pe la 1880 ar fi căzut la dragoste chiar şi cu I împărăteasa Elisabeta a Austriei. în aceeaşi vreme se p.-u-e că groful nu dispreţuia însă nici patul haagiţer din Căpîlna, căci aceasta avea pe atunci cam jumătatea vîr-stei împărătesei. Hangiţa, care, în tinereţe, se dedase dra­gostei feudale în condiţii de concurenţă la nivel de basm, a devenit mai tîrziu o femeie aprigă din cale afară. Ea s-a gospodărit în răstimp de cîteva decenii pînă la mare belşug. Şi acum ea tot mai trăieşte, şi e, după mărturia popii, încă în toate minţile. Ea, care se înfăţişează privirii iscoditoare ca un rezumat istoric al feudalităţii şi al de-mociaţiei liberale, ea, care are mîndria trecutului ei, este acum, subt regimul democraţiei populare de elan socia­list, singurul om în sat care mai îndrăzneşte să „protes­teze" împotriva cotelor de carne şi lapte ce trebuiesc predate către stat. Ea este singura fiinţă în sat, care se răsteşte la proletarii ce-i intră în ogradă s-o jefuiască. Ascult cu interes cele ce mi se spun despre hangiţa de pe vremuri, cu care groful înşela pe cea mai frumoasă împă­răteasă a lumii. „Căci aşa trebuie să tîlcuim trecutul lelei Megoş. în asemeni poveşti totdeauna femeia mai în vîrstă este cea înşelată", spun cu glas tare mirîndu-mă* de cele ce aud. Şi închei : „Multe încap într-o singură viaţă de, om !"

întreb şi de ţăranul-flăcău, roşcovan, care îmi stătuse îzvod pentru figura lui Nefîrtate. Popa răspunde : „A ! Ăla TA fost dus la canalul Dunărea-Marea Neagră". „Ne­fîrtate la canal !" exclam eu uluit, „chiar şi diavolul ie este deci prea reacţionar. E bună şi asta. Mi-o voi nota Să rămînă în amintirea oamenilor".

După ce iau masa, mă retrag în grădina de pe deal, din dosul caselor. Mă voi odihni pe-o pătură în umbra unor pruni cu rod văratic ce dă în pîrg. Soarele, adunat în mine în orele dimineţii, s-a transformat în jeratic sMns subt epidermă. Subt pruni mă copleşeşte o aţi­peală ozonată de adierile moi ale văzduhului, ce curge

407

prin toată valea, venind de departe din ţara de sus a bra­zilor. Somnul ţine cît e nevoie ca să alunge din mine o dulce oboseală, de a cărei dispariţie îmi pare oarecum rău trezindu-mă. Cîntecul cald al zilei mi se mai încheagă o dată în suflet. Mă adun puţin cîte puţin din pierzania, în care m-a risipit somnul. După crugul soarelui, după Iun, «imoa umbrelor, după bîzîitul insectelor, mai am întă (Jouâ-lrei ceasuri pînă să mă duc la Ana. Cele petrecute ,n orele dimineţii au în mine acuitatea unor senzaţii m loate că ţin da categoria amintirilor. Unde e democraţia între senzaţie şi aminiire ? In loc de a răspunde, inirr.a o ia la goană subt piesnele multicolore ale emoţiei. Mîna albă. ce se juca cu strugurele prin viţa de vie, mă trezeşte la un nivel mai înalt. Sufletul se destramă în imagini. Tolba buruienilor. Graţia şoldului. Relieful umerilor Umbra pe masă. Sorii mărunţi. Gura. Aroma văratică a gurii. Tremurul făpturii cuprinse cu mîinile pe la subsu­ori. Gura. Aroma. Şi toate acestea muiate într-o vrajă ce-ar putea să ţină loc de lume. Pierzîndu-mă astfel, > redobîndindu-mă, în timp ce îmi place să mă pierd şi t-mă redobmdesc, aud prin văzduh ca un cîntec fără ci' vinte. metalic, aproape imperceptibil, o muzică pe ca-n-o pot asemăna cu nimic cunoscut în curgerea vieţii, c nimic păstrat în tainiţele amintirii. Cîntecul trece, înve­derat, prin văzduh ; e ca o sferă de cleştar ce se depla soază în spaţiu, sunînd. Nu pot să localizez în nici un eh:; izvorul unei atari muzici, ce ar putea în cele din urmă s-. «■mane de la nişte mărunte, diafane, fiinţe în zbor. Dacă r mai crede în zîne, aş fi poate de părerea că aşa este cîr tecul lor. Numai sufletul meu, în zbor, prin văzduh, i suna la fel, la această oră şi după o asemenea dimineaţa Cîntecul, ca din coarde de aur, de abia îl aud. E numai o amintire ? Nu-i amăgire, şi nici nu visez. Unde-i demar­caţia între senzaţie şi amintire ? Nu, urechea nu mă în­şeală. Cîntocul e ca o armonie de sunete monotone, pre­lungite ca pe fire ce ar lega copacii de jos cu cei de sus de la dreapta spre stînga. Şi-apoi, dacă ar fi numai r-amăgire a timpanului, în care bate sîngele, de ce a încetat ea după un zbor ? încerc să mă lămuresc, iscodind prin preajmă, dar nu izbutesc să aflu nimic. Mai stau cît stau, întins subt pruni, apoi îmi iau pătura şi cobor pe trepte

.- 408 .

ndu-mi paşii pe trepte de piatra şi poarta grădinii trîn-, ,.;ă în urma mea, popa se iveşte în pragul casei, ieşind din tinda, unde se odihnise şi el.

„Părinte, nu ştiu ce-am auzit, dar a fost ca o muzică prin văzduh. Trecea pe sus, pe undeva, nu tocmai^ departe, je la dreapta spre stînga, pieziş. N-am putut să zăresc nimic. Un asemenea cîntec n-am mai auzit, şi doar am kmblatlume — nu glumă!"

„Hei, bănuiesc eu ce-a fost !" răspunde popa. „Dar n-au fost zîne în zbor ?H îl întrerup eu. „Zînc nu, dar albine ! A roit, în soarele de vară, vreun p din apropiere, s-o fi aşezat roiul în vreun pom prin idinile de colo. Trebuie să fi pornit de prin preajma ■ţilor, de la cimitir, de la crîsnicul Zaharie. Are vreo treizeci de stupi. El bate coasa în cîmp. Şi iacă i-a scăpat roiul".

„Ei, asta a fost ?" fac eu mirat din cale afară. „N-am auzit niciodată un roi zburînd". Mă dumiresc în sfîrşit, dar rămîn puţin la gînduri, cam intrigat de limitele ima­ginaţiei mele. Va să zică un simplu roi de albine, zburînd prin văzduh, de la coşniţă pînă într-un pom oareşicare, poate să exprime, prin muzica sa metalică, sufletul mare şi diafan al unei zile de vară ! Iacă ce nu ştiam pînă în pa de faţă.

Cam la o oră după acestea, mă duc, precum făgădui­sem, în vizită la casa Loga. Mă ia în primire bătrîna văduvă a ţăranului, om de afaceri, a preşedintelui unei banei de pe vremuri, a dictatorului economic al văii, de la Cîmpul Frumoasei pînă la Şugag, care murise cu vreo doi ani mai înainte. Stăpînul de altă dată al ţinutului s-a stins în închisoarea de la Aiud, stîlcit în bătăi, schin-

it şi dărîmat de avitaminoze. Acesta a fost epilogul j.ilnic al unei vieţi prospere, al omului care pe la sfîrşit do august 1944 s-a bucurat aşa de mult că în sfîrşit „oa­menii .-noştri" au luat iarăşi în mîna lor cîrma ţării. Stau puţin de vorbă cu bătrîna împrospătînd amintiri mai vechi. îmi rostesc sincere păreri de rău că nu mai găsesc In viaţă pe „domnul" Loga, pentru vrednicia căruia am

it totdeauna o deosebită preţuire. întreb apoi de

409

doamna Ana Rareş. Mi se arată o intrare separată, către uliţă. Ana mă primeşte în odaia ei, nu în grădina dintre ziduri. încercase ea să se odihnească, dar n-a prea reuşit. ,.Dimineaţa de astăzi m-a cam tulburat", îmi zice ea, ,,mi s-a cam tăiat somnul, căci de ! parcă totuşi nu suntem făcuţi să mai îndurăm încercări ca la vîrsta dt 20 de ani!"



Iau loc într-un jilţ de piele. Familia Loga îşi mobilase toate încăperile la nivelul urban al unui profesor sau avocat de provincie. Printre lucrurile casnice remarc însă şi atîtea alesături ţărăneşti. La înălţimea unui guşi oareşicare nu sunt nici acestea. Gustul este cea dints; însuşire ce şi-o pierd ţăranii, cînd ies din primitivitate si încep să urce treptele bunei stări de la oraş. Ei se» contaminează, rapid şi pernicios, de lipsa de gust proprio micii sau chiar marii burghezii. îmi amintesc bunăoară că Loga, fost preşedinte al unui consiliu de bancă, se purta En orice împrejurări în costum naţional, ţărănesc, dar nu în cel local-bătrînesc, ci în unul confecţionat după izvod de operetă. La Căpîlna, costume vechi, frumbase, într-a­devăr, nu mai găseşti decît în sipetele bătrînelor, cari nu le mai poartă, dar cari le păstrează ca să fie îngropate în ele. îşi au bătrînele un cuget al lor : în asemenea cos­tume poţi să apari la învierea de apoi ! De abia îmi găsii ]ocul în odaia doamnei Ana că apare o servitoarc-ţărăn-cuţâ cu dulceţuri şi prăjituri trimise de la bucătărie. Ana îmi împărtăşeşte tocmai că leliţa Loga şi atîţia din sat, de la dascăl la crîsnici, ştiu că şederea mea de şapte luni la Căpîlna, s-a încheiat în 1944 cu un rod, cu o piesă de teatru. Se ştie că anume oameni din cătun îmi stătuseră model pentru personajele din piesă. Despre suferinţele îndurate de cei după care am întruchipat figura lui Noe şi a lui Nefîrtate, aflasem de la popa. Ăştia au scăpat în sursit de suplicii. Un altul mai îndură însă ponoase şi în clipa de faţă.

..Care ?" întreb, cerînd lămuriri.

..Flăcăul cela, care în piesă face pe fratele lui Noe. ţv fratele rău. Acela e la muncă silnică, pe motiv că ar îi avut nu ştiu ce legături cu o cunoscută personalitate

•îionară !"

Ki lâs' ! Glumeşti ?"

410


„Aşa mi-a spus leliţa Loga".

„L-am întrebat pe popa despre Ionică, fratele lui r Simion, dar mi-a spus că flăcăul ar lucra într-o fabrică



f la Sebeş".

„Popa voia probabil să te cruţe."

Rămîn cîteva clipe uluit, în tăcere.

„E cu putinţă ?" reiau vorba.

JB „Da, serios. Omul a fost purtat mai acum vreo doi ani pe la Sebeş, pe la Alba. A fost ţinut subt presiunea interogatoriilor cu privire la relaţiile ce le-ar fi avut cu tine, şi cu privire la «păcatele» sale. Ca atîţia alţii, a năs­cocit şi Ionică tot felul de isprăvi, ca să scape de fierul roşu, a «recunoscut» vini ce nu le avea. Ca să-şi pună în lumină «ticăloşia»-, a mărturisit chiar că într-o împreju­rare, fiind beat, a bătut cu biciul chiar mormîntul mă-sii, blestemăţie ce tu i-o atribui în piesa de teatru".

Ascult şi totul mi se pare negrăit de absurd :

„Dar e revoltător ! Cum ? Bietul fecior, după ce i-am făcut nedreptatea atribuindu-i în piesă o fire pe care n-o avea, transformîndu-l din flăcău cumsecade în frate bles­temat, trebuie să mai îndure acum şi munca silnică la hidrocentrala de la Bicaz ? ! Şi totul pentru vina, sin­gura reală, de a fi stat cîteodată de vorbă cu mine !"' •* „Dacă nu i-au găsit alta ! Omul e voinic şi regimul

are nevoie de mină de lucru". Aşa caută Ana să-mi lămu-. rească năpasta ce căzu pe fratele lui Simion.

„E absurd, dar cu totul verosimil, căci mi s-* mai în-tîmplat ceva asemănător cu o altă persoană. Pe vremuri, cînd am plecat în Luzitania, ca ministru plenipotenţiar'. ara fost nevoiţi să luăm cu noi o tînără învăţătoare, care avea să mediteze pe fiică-mea, pentru clasele primare. învăţătoarea a stat la noi un an întreg. Cînd s-a întors în ţară, ea a devenit profesoară într-un orăşel prin Mol­dova. Nu de mult aflai că profesoara a fost dată afară clin învăţă mint pe motiv că a fost educatoare în casa unei cunoscute personalităţi «reacţionare». O asemenea vină se poate deci socoti, şi ea, printre metamorfozele păcatului strămoşesc, de care noul om nu mai poate scăpa decît acceptînd un nou botez".

Dacă aş trăi pe-un plan moral ,,â outrance", desigur că yestea despre soarta sătenilor, după al căror fizic m-am lăsat cîndva ispitit să-mi alcătuiesc personajele unei piese

411

de teatru, ar trebui să mă amărască, să-mi strice un ceas fericit al vieţii. N-am purtat şi nu port însă nici o vină pentru o soartă atît de nedrept căzută. Nedreptatea, ce i-o făcusem cîndva lui Ionică, atribuindu-i în piesa mea o fire blestemată, a fost întru totul de domeniul născoci­rilor poetice. Acest lucru i l-am spus pe vromuri chiar lui Ionică, rugîndu-l să mă ierte şi să nu dea lucrului mai multă importanţă decît ar da faptului că l-aş pune să joace într-o piesă de teatru, ca actor, un rol blestemat. Vina reală a lui Ionică ? Că m-a cunoscut ? Că a stat ăv vorbă cu mine ? In cele din urmă numai într-o lume, care este cea mai absurdă printre cîte sunt cu putinţă, cum este lumea de faţă, i se puteau trage feciorului pe urma unor asemenea fapte — atari cumplite ponoase Integrez soarta lui Ionică în ansamblul pîin de strimbătăţi al noii situaţii. Morala acestei fabule ? Orice suflet de om care a păstrat şi mai păstrează în el o urmă de omenie, a fost şi este nevoit să sufere într-un chip sau altul. Cu aceasta îmi sufoc amărăciunea ce m-a cuprins. Trebuie să recunosc că, după toate cele îndurate în anii din urmă, am devenit, în chip firesc, mult mai insensibil la suferin­ţele altora, decît eram mai înainte. Trebuia să ajung şi aci, dacă voiam să ies învingător din lupta ce am dat-o şi o dau cu propriile-mi suferinţe.



„Vezi tu. cît de anapoda e lumea asta ?" îi zic Anei, „oameni, cu cari am stat cîndva de vorbă şi atît, au fost duşi la muncă silnică. în timp ce eu sunt lăsat să umblu liber ! Ce paradoxe prezintă istoria zilelor noastre \" ■

„Să nu trecem oare toate acestea mai bine subt ui­tare ?" mă întreabă Ana.

Rotindu-mi privirea cu luare aminte prin. odaie, re­marc că e plină de prese de plante. De altfel şi în ac: pluteşte ca o mireasmă de buruieni uscate. Pe-o masă, ce şi-a desfăcut, primitoare, eele două aripi, aşezată, fără de-un rost aparent, într-un colţ. unde nu se prea potri­veşte, se-nalţă teancuri de cartoane şi foi, groase ca suga­tiva, pe care desigur stau fixate flori răstignite de mînil? albe al Anei.

„Astea-s cartoanele herbarului, ce tot sporeşte. Tre­buie să ai o mare satisfacţie intrînd în secretele acestei vieţi mute", îi zic Anei, în timp ce răsfoiesc puţin prin cartoane. Mă opresc peste o foaie, pe care e fixată o floare. Petalele par aripi de fluture :

412

;,Uite, uite ! Florilor trebuie să Ic usuci seva şi să le j astrezi totuşi culoarea. Ce tehnică delicată presupune t-eastă îndeletnicire a herborizării !"



„în unele cazuri", răspunde Ana. „De-o oareşicare experienţă e desigur nevoie. Floarea nu trebuie zdrobită qubt greutate. Ea trebuie să moară încetişor. Altfel îţd pierde memoria şi-şi schimbă culoarea !"

„Frumoasă îndeletnicire ! Mă uit la aceste flori, şi mă uit la tine, Ana. Încetul cu încetul orice ,pm îtîcepe :.ă semene cu lucrurile de care se ocupă".

„Vroi să spui că ocupîndu-mă de flori şi buruieni, am început şi eu să semăn cu o plantă !"

„Cel puţin prin uncie aspecte !"

Ana vine pînă aproape, foarte api'oape de mine. Parcă ar vrea să-şi razime capul de umărul meu.

„Nu ştiu ce aş face să uit ^amărăciunea, ce m-a sfîşiat adîncaori !" îi spun Anei, „mă întreb dacă voi mai fi vreodată atît de fericit, cum am fost astăzi înainte do amiază !"

„Cum nu ! Mîine, tot înainte de amiază !" îmi răs­punde Ana, pe-un ton simplu şi firesc.

Mă întorc spre ea şi o cuprind iarăşi cu palmele pe la subsuori, şi o trag încet spre mine. Şi iarăşi îi simt tre-murul în tot trupul. Ce furtună se iscă în acest pămînt diafan, ce-l tin în braţe. Gura îmi rămîne lipită mult timp pe gura ei. Şi nu ne mai îndurăm să ne despărţim sufle­tele, cari, părăsind toate ungherele fiinţei, ni se' adună în gură. Pe coarde întinse în văzduh aud muzica de aur a unui roi de albine în zbor.

Iureşul vrăbiuţelor puin scocvirile căsuţei de lemn mă va trezi în fieştecare dimineaţă, cît voi mai rămîne la Căpîlna, A cîta dimineaţă este cea de azi ? Numai a doua. M-am deşteptat o dată cu zorile, cari deschid foarte devreme pleoapele păsărilor. După cum cade lumina, soarele trebuie să se înalţe tocmai acum de după copacii priporului. Mă ridic pentru o clipă din aşternut. Deschid uşa spre pridvor. La început însumi nu prea ştiu de ce am deschis uşa. Cîteva clipe mai apoi, după ce mă întind din nou în pat, îmi explic singur gestul : am deschis uşa rrânat de dorinţa secretă, neclară, de a ademeni veveriţa,

413


3 intre în odăiţa mea. Da, veveriţa ! Care veveriţă ? Inria-r. maţi a îmi e cuprinsă de metamorfozele fiinţei iubite, .\na fusese pentru mine plantă de leac, Mîngîierea Apelor, ■leum devine Veveriţa. Ea se va preface probabil în oricare din minunile vii, pe care zilele mi le va scoate in cale.

în cursul nopţii ni-am trezit de cîteva ori. Cred că între ora 2 şi 3, ceas labil şi echivoc, n-am dormiţ^M-au deşteptat nişte stihuri ce voiau să se închege înimine. întîiul stih se alcătuise în mine încă de cu seară în ritmul pasului, subt stelele vii, cînd am urcat, singur din cătun, pe poteca şerpuitoare, spre lăcaşul meu de lingă pădure. întîiul stih lua fiinţă chemat de-un anume ritm, de caro um fost cuprins. Stihul s-a oprit în faţa cugetului meu. Mi-am zis mie însumi : nu te mira, că-l deochi ! Şi m-ara virat, ca să nu-l alung. Acum, trezindu-mă, simt că stihul a crescut singur în timpul somnului. Simt nelă­murit că poezia este în mine şi că nu trebuie decît s-o scot din latenţa ei. Va trebui doar să-mi reamintesc stihul, ce a prins fiinţă aseară, pentru ca poezia să se închege de la sine. \Nu trebuie decît să cobor găleata de aur pînă în fundul fîntînii, căci poezia se împlinise cumva şi aş­tepta doar să fie ridicată. Cu oareşicare teamă de a nu sfărîrna o făptură atît de fragilă, încerc să-mi amintes: « versul incipient. Ajung nu ştiu cum dintr-o dată pe linia lirică cea mai lăuntrică a poeziei. Şi poezia creşte, făr<~i efort ; se rotunjeşte, rămînînd totuşi deschisă într-un fel. Şi iarăşi mă mir, căci mi-a căzut în palme ca un roti copt, cînd nici nu mai speram asemenea cules. Repe' ' versurile în gînd, ca să mi le fixez. Vreme de zece an:. cit au durat zbuciumul, neliniştea, focul războiului, şi apoi tumultul răsturnărilor, poezia a încetat în mine. Şi acum, pe neaşteptate, poezia îmi calcă pragul. Şi totul mi s. pare de bun augur. Mă copleşeşte simţămîntul că o data cu izvorul vieţii am regăsit şi izvorul poeziei. Le-am regăsit ? Nu. Le-am găsit. Căci sunt altele decît cele ce mi-au silit cînd va fiinţa să cînte.

Aştept să se mai scurgă ceasul. Dar mă ia o nerăb­dare. Ies la şipot, mă spăl cu apă rece în bătaia piezişă a soarelui de dimineaţă, mă îmbrac, îmi beau laptele cu giist de elixir. Voi lua loc în pridvor pe laviţa unde ab­senţa Anei e ca o prezenţă.

414

. Vor mai trece ceasuri pînă cînd Ana îşi va face apa­riţia. Ce încep în răstimp ? Să citesc ceva ? MJ-am adus ,-.\ mine şi nişte cărţi, dar acum n-aş putea să mu pSl sase pe mine însumi în măsura de a deveni receptacoh;! unei lecturi. Este mai indicat să nici nu încerc. în acest pridvor, unde lumina fură verdele viţei de vie .şi-l risi-peştespe pereţi, pe podea şi pe grinzi, n-ar avea loc alt suflet, decît al meu şi-al Anei. Oricare altul s-ar elimina de la sine. Veveriţa nu vine să caute prin unghere alune de an, după cum îmi făcusem nădejdea, deschizîndu-i uşa. Dar Ana va veni.

Ziua se arată ca o veste a tuturor frumuseţilor de vară. Ana mi-a spus aseară că, înainte de a veni aici. trebuie să treacă pe la baba vrăjitoare, cea cu pragui străjuit de şerpi. Ana mi-a mai spus că de la babă va trece rîul peste buştenii de la dig, de unde va urca pînă subt Fruntea Rea. Numai după acest înconjur va coborî !a căsuţa mea, pe cărări mai discrete. Ana m-a rugat să nu-i ies în întîmpinare, să n-o aştept la nici una din curmături ; s-o aştept în pridvor. Şi astfel timpul treci încet, căci trece numărat. Dar euforia mea e de nebiruit. Mă uit într-un tîrziu la ceas : ora 9. Aştept de multişor. Aştept cam de mult. Dar Ana mi-a spus că nu va sosi înainte de 9.

încordarea aşteptării mi-o întrerupe veveriţa, care apare în pragul pridvorului. Stau aşa de nemişcat încît ea, ridieîndu-se cu lăbuţele dinainte pe uscior, nu prinde de veste de existenţa mea. Şi nici nu are timp s*ă prindă nici o veste, căci o mişcare apropiată, o scrîşnire de pas în pietriş o alungă. Soseşte veveriţa cealaltă.

„Astăzi va trebui totuşi să facem o plimbare prin pă­dure !" îmi zice Ana, „ar fi păcat să pierdem prilejul. Zile ca astea nu sunt multe."

„Poftim, poftim ! să te odihneşti mai întîi aici pe laviţă", îi răspund, în timp ce ea se duce în uşa ce dă în odăiţa dintîi a căsuţei : „Sunt curioasă să văd unde şi cum te gospodăreşti".

Mă ridic, mă duc pînă la spatele ei, şi o poftesc să intre în odăiţă, dar ea stăruie în pervazul uşii :

„Nu intru, văd şi de-aici ! Da, e foarte drăguţă încă­perea. Şi mobila asta veche, cioplită cu barda. Uite icoa­nele pe sticlă. Blidarul. Ulcioarele !"

415

„Ulciorul viu se uită la ulcioarele de pe perele, vii j ele, într-un fel. Sunt de argilă toate. Dar poftim, intră ;'" o îndemn, împingînd-o uşor înainte. Ana se împotriveşte cu discreţie şi se retrage, pe lingă mine, în pridvor, h'\ întorc şi cu. Mă aşez pe laviţă. Ana pare pu^in nedu-mirită. Nu ştie ce-ar face în împrejurări atît de pri­mejdioase. După oareşicare ezitare, ea se aşeză lîngă mirv, suspinînd aproape imperceptibil : „E cald, foarte cald. îţi închipui ce trebuie să fie la şos !"



„Ai fost pe la babă ?" o întreb.

„Da, de-acolo vin. Dacă ai vedea ce prăsilă de şer?>] are subt prag ! — Ah, Doamne, nicăieri nu e mai frumo-s decît aici !"

„Dacă-i aşa, de ce ţii numaidecît s-o luăm spre pă­dure ?"

„De, din pricini felurite", răspunde Aaa, împotrivin-du-se cu un zîmbet.

„Da, înţeleg. Vrăbiuţele cu iureşul lor, strugurii, ziua de ieri..." Mă ridic, intru în odăiţă, iau o pătură, ies din nou :

„Să ne aşezăm puţin în umbra gorunilor din dosul căsuţei. Să mai povestim."

i Ana îşi lasă tolba de metal pe măsuţă în pridvor. Ieşim subt cerul senin. întind pătura largă subt goruni. Umbra e densă. Soarele pătrunde doar ici-colo, printre frunze, stropind cu pete de lumină un colţ de pătură. Ne întindem nu tocmai alături, 6i la o depărtare că ar putea să treacă printre noi cnrul cu roţile de foc al Sfîntului Ilie. Imaginea îmi este la îndemînă, fiindcă astăzi este chiar sărbătoarea sfîntului Ilie. Ghinzi, înci verzi, dar complet formate, stau risipite prin iarbă. Sun! prinse în cupele lor cu coadă. Aleg una din muşchi, scot ghinda din cupă : „Cu această mică cupă am putea să bem leacul nemuririi'', zic eu aruncîndu-i sămînţa de gorun,

„Ce forme desăvîrşite alcătuieşte natura", zice Ana prinzînd cupa şi ghinda, cu mîinile.

„Şi ce armonii !" Cum distanţa dintre mine şi Ana o găsesc incompatibilă cu cuvîntul acesta din urmă al meu, caut să mă apropii pu(.in. Spaţiul dintre noi se umple acum de vibraţii. Le simt, dar mă fac a urmări jocul lu­minilor. Pe dosul firelor de iarbă mai străluceşte cîte-un

416


rop de cleştar matinal. Cîte-un minuscul curcubeu

cplodează uneori din picurii de rouă.

Minutele trec şi ne simţim sufletele aproape. Inimile bat, desigur, mai cu putere, decît o cere liniştea din preajmă. După o tăcere, în caro nu mai sunlem siguri de npi, şi-n răstimpul căreia se produce nu ştiu ce ezitare in amîndoi, ca şi cum nc-am teme că la cea mai mică mişcare a unuia din noi, s-ar dezlănţui o furtună în cîmpul nostru magnetic, îi spun, că aş vrea să-i recit unele versuri.

Şi încep, rar :



Cîntec subt sicile

Cu alesături de aur

timpul curge prin albastru. i Jinduiesc la cîte-un astru

răsărit ca o ispită ! peste-amuigul meu de-o clipă,

peste basmul în risipă.

Curge timpul prin înaîturi,

astru poartă lîngă astru,

răzbunîndu-mă-n albastru

Visul, aur prins în palme

ca nisipurile-n ape,

ca nisipurile-n ape *■

Trebuie să-l las, să-mi scape.

„Cînd le-ai alcătuit ?" mă iscodeşte Ana. „Aseară, cînd urcam singur subt stele". „Spune-mi-le încă o dată !"

Repet poezia ; de astă dată mai calm, mai adunat asupra substanţei şi cîntecului. Izbutesc, mi se pare, să înving orice vibraţie parazitară a glasului. La întîia re­citare un tremur al coardelor vocale a abătut probabil, atenţia Anei de la poezie asupra emoţiei mele. Dar acum, la a doua recitare, glasul meu intră în deplină stăpînire ta cîmpului de vrajă, pe la confiniile căruia bat doul inimi :

417

„Simt nevoia să-mi aplec capul, spre a-mi cuprinde obrajii în mîini", zice Ana. Buza de sus descoperă pe jumătate mărgăritarul unui dinte. Ea murmură ceva ce nu înţeleg. S-ar putea să fie unul din versurile auzite. După o pauză fără vocabule, Ana îmi zice, încet, rar, apăsat.



„Prinde aurul, strînge-l bine in palme, şi nu-l lăsa să-ţi scape. Aşa vreau eu. Să nu-ţi mai scape niciodată !"

Mă apropii de ea, o strîng cu braţul lîngă mine, să nu-mi mai scape printre degete nisipul de aur, ce I-am prins în palme din apele timpului. Şi gurile noastre s<> întîlnesc. E dulcea pecete de întărire a unui legămînt Dar cum inimile noastre bat ca nişte copite, tropotind po subt bolta lumii, suntem nevoiţi să ne alungăm, ca să ne putem relua respiraţia. Unde eşti Ana ? Unde eşti Axente ? într-un vîrtej larg cît orizontul.

Şi iată-ne, în sfîrşit, pe amîndoi, stînd într-o rînă. fiecare cu capul sprijinit în cot. Şi iarăşi ne privim înde­lung şi nu mai vorbim. Cînd inimile ogoite de privelişte: verde reintră în ritmul lor, cuvîntul începe din nou să se înfiinţeze. Gînduri şi icoane mi se adună în, rost. Le dau grai la întîmplare, subt mersul soarelui, destrămat într-o beatitudine verde :

„M-am du» în pădure şi întîlnii flacăra. Flacăra era o veveriţă. I-am furat numele şi ţi l-am dăruit ţie. M-am dus pe cîmp între lanuri şi întîlnii cîntecul. Cîntecul era o greieruşă. I-am furat numele şi ţi l-am dăruit ţie. M-am dus lîngă rîul morilor şi întîlnii floarea luminii. Floarea era Mîngîierea Apelor. I-am furat numele şi ţi l-am dăruit ţie. M-am dus pe marginea rîpilor şi întîlnii floarea ză­dărniciei. Floarea era Fumul Pămîntului. I-am furat nu­mele şi ţi l-am dăruit ţie. Toate făpturile trebuie să tacă în faţa ta. Li s-a hotărît dintru începuturi să rămînă, toate, fără de nume, căci singură tu eşti vrednică să le porţi p< toate, ca să fii bogată în veac".

„Mă vezi cum nu sunt. Nu, nu sunt vrednică de atîta dar", îmi răspunde Ana.

Eu, într-un tîrziu :

„Numai iubirea vede drept şi bine".

Sunetele din iarbă se înteţesc, parcă într-adins ca să ne răsfeţe şi să ne hrănească îneîntarea, în care plutim păştrîndu-ne în nemişcare trupească.

418

printre frînturile simfoniei din iarbă, Ana deskr n sunet cu totul aparte, asupra căruia îmi atrage Iu aminte, dar care la început mi-e aproape cu neputinţă sesisez. Pe urmă mi se pare că izbutesc să-l aleg din moţe, din şuiere, din murmur, din triluri, din susur, fluier. Ana îmi dă ca o veste :



..Astăzi vine furtună. Se va ridica pe neaşteptate. cunosc eu semnele din lumea clorofilei şi din zarea , or". »

Şi mai rămînea ca un ceas la umbră, cînd într-o r cînd cu braţele încrucişate subt cap, privind la frur cu marginea tăiată sinuos, în meandre, a gorunilor.

Pe la nămiezi hotărîm să nu coborîm împreună în

j.n. Ana vrea să pornească în sus, peste o măgură, ca s& coboare apoi, pe trepte de stîncă, nu departe de casa Loga, dar pe rîu mai în jos. Va trece apa pe la moara nouă. Cărările prăpăstioase îi sunt cunoscute din colindă.-sile de herborizare. Şi mai hotărîm de asemenea ca, di i

sa ele amiază, fiecare din noi să se întoarcă pe cărări

i doselnice la lăcaşul acesta al „nostru".

Pe la ora 2 a după-amiezii ne regăsim în pridvor:1! nostru. Un nor, cu poveri lăuntrice de plumb, urcă în zare. Clădeşte munţi cu tiv de argint peste Fruntea K . Cam din partea ceea vin peste vale dezlănţuirile pjaternii [furtunile de vară, pe cari calendarul le programează plin preajma Sfîntului llie. Vrăbiuţele, fierbinţi pe subt aripi, se retrag în tăcerea ce se apropie cu furtuna. Dogoarea .te. Grăunţele se coc, aproape pocnind, în spice. Sco­lie sunt goale. Păsările nu mai suportă căldura HMşta-i. Insectele îşi pun surdină pe toate instrumentele so-o. Adăstăm în pridvor. Tunete, ce nu se disting, şi cai i ;ă, se aud ca un clocot necurmat, surd, din zarea Le Fruniea Rea. Ana se ridică un moment de pe i, îşi vîră capul prin frunza.de vi^ă : „Cred că ni se pregăteşte un spectacol nu tocmai de

zilele".


,.Morii aceia parcă ar fi o apă ce fierbe în văzduh". 'V„Pe străfundul de. pluţnb se desluşesc formaţiuni înva-ic, ca nişte suluri, ceea ce-i semn de grindină."

419


Cîtva timp, încă. norii par să se ridice încetişor. i apoi ei se înalţă cu repeziciune de prăpăd. într-adevăr pentru ochii noştri obişnuiţi mai mult cu felul furtunilor de la cîmpie cu zare largă, priveliştea e uluitoare. CSnd ara sosit în pridvor nu ne-am dat seama de iminenţa dez­lănţuirii. Iată că n-a trecut mai mult de-o jumătate de oră şi furtuna e peste noi. înainte de a cădea întîii picuri mari de ploaie, se produce o tăcere nefirească, atîţ în lumea păsărilor cît şi în a insectelor. Năduful întinde arip. şi înfăşoară trompele fluturilor, ca nişte resorturi. Vie­tăţile se străduiesc spre adăposturi. Fulgere şi trăznel' apropiate, cad dese, pentru ca după stingerea ecourilor liniştea să se aleagă mare, şi de mirat. Picuri mari, cît ouăle de potîrniche, cad rari, spărgîndu-se în iarbă şi pe şindrila căsuţei. în clipa următoare norii sunt scuturaţi de mînia unui trăznet ce loveşte în zig-zag vreun stejar îndrăgit, de pe culmea înaltă de deasupra. în căsuţa noastră ne simţim la adăpost de sărutul electricităţii ; aş­teptăm in pridvor, cu încordare, dsznodămîntul în aceasta fabulă a celor patru elemente. Ca un perete impenetrabil sau ca o pînză de apă se apropie peste pădure din stîngo noastră. Parcă însuşi norul descinde, greu, să ne cuprindă. Suntem nevoiţi să părăsim pridvorul şi să intrăm în odăiţa unde Ana, de dimineaţă, încă nu voise să. intre. Acum n-are încotro. Intră împinsă de vînt. Eu după ea. Dar • Ana trece, fără a se opri în întîia chilie, de-a dreptul în a doua, unde e vatra albă, mare. Ana se aşează ţărăneşte pe podmolul de cărămidă, ce mărgineşte vatra pe lungime d<-cîţiva coţi. Se aşează aci, presimţind nu ştiu ce adăpost ce l-ar îmbia vatra. Furtuna e acum în toi. Prin ochiurile iVrestruicilor nu mai putem distinge nimic, căci apa se prelinge ca o pînză curgătoare pe geamurile mici. închid uşa spre pridvor. Ne izolăm astfel de furtuna pe cale să

nzvîrle în nu pe deal în jos, cu căsuţă cu tot. După loviturile şi pocnetele, ce se aud în bîrnele lăcaşului şi pe şindrilă, prin zgomotul uniform, puternic, îndesat şi greu, ce estompează şi tunetele, ghicim grindina mare şi deasă. aşez pe* podmol lîngă Ana, şi aşa, şezînd, o strîng cu braţul lingă mine, s-o apăr de furtuna ce clocoteşte prin vfelea noastră. Gestul meu pare calm. cu toate că nu este. Aparenţa comunică Anei o stare sufletească asemăriă-

420

fre. Şi ea pare calmă cu toate că nu este. După o oră furtuna cu val-vîrtejul ei -*- a şi trecut. Soarele arde tuăşi pe-un cer spălat albastru, deasupra.



Ne grăbim, ca la un semnal, să ieşim. Ce prăpăd a lăsat în urma ei furtuna ? Toate cuiburile de vrăbii ce Înfundau scocurile căsuţei, le găsim risipite prin preajmă, pe subt copaci şi în nisip. Pui, golaşi, de abia ieşiţi din

4 găoace, zac morţi în jurul căsuţei şi mai ales prin jgheabul ce se săpase în nisip de la burlanul de scurgeri al scocu­rilor spre piriul improvizat, ce gîlgîie încă. Adun ouă mici,

' pestriţe, împrăştiate pretutindeni prin verdele crud, de­vastat. Le întind Anei ca o mărturie a prăpădului ce co­tropise toată valea. Un strat gros de grindină se grăbeşte să se topească prin adîncături. Furtuna a lăsat un aer rece, ca de gheaţă. Răcoarea aspră adie din pădurea din' apropiere. Soarele arde, dar aerul este iernatic. O iarnă ca de retortă după dogoarea de cuptor din cursul zilei. Tăcerea vietăţilor continuă însă. De ici, de colo, din steje­riş, se aude doar ca un sunet de fagot cite-un fluierat adînc de mierloi. Este momentul mierloilor. Ei zboară din creangă în creangă şi-apoi pe pămînt, negri, cu ciocul şi cu picioarele ca de ceară, şi cu fagotul în fiinţa lor, să adune rimele scoase de ploaie din ţărînă.



; „Ştii că-i rece !" fac eu, şi mă uit la Ana. Nu are pe ea decît o bluză subţire.

„Trebuie să intrăm iarăşi. E prea rece !" răspunde Ana uşor zgribulită.

în cele două odăiţe a năvălit în răstimp răcoarea, do­molind năduful, ce se îngrămădise aci în cursuL zilei îna­inte de furtună. Reintrînd în odăiţa cu vatra, după ce am închis uşa spre pridvor. Ana îşi ia locul pe podmolul vetrei. Eu iau un scăunel, pe care, la oareşicare depărtare în faţa ci, mă aşez invers, răzimîndu-rai coatele pe speteaza scău­nelului. Speteaza'e de lemn., dintr-o bucată, şi are forma unui scut.

„Uite", îi spun Anei, „am pus între noi un "scut". Ana nu răspunde. Furtuna lăuntrică se' linişteşte. Eu mi-o domolesc cu o încordare a voinţei. Vreau să-i dovedesc Anei că pasiunea mea, febra mea, este nu numai a unui pumn de pămînt, ci şi a unui duh. Vreau s-o fac martora îevăr do zi de vară şi al vîrstelor noastre. Vreau

421 •

Kă-i arăt că mă apăr de ispite, pentru ca pan valea adîncă a unei pasiuni să pot ieşi din condiţiile unei lumi în con­diţiile altei lumi.



Lăsasem probabil uşa încăperilor prea mult deschisă, căci aerul rece a pătruns şi aci, din plin. Ana pare în bluza ei, cam înfrigurată. Răcoarea îi pune în relief liniile firave. înfrigurarea îi vine însă, pe cît bănui'esc, din pri­cina că se găseşte numai cu mine într-o căsuţă de murfte. Această singurătate în doi, subt o sprinceană de pădure poale, desigur, să comunice unei femei ca Ana un simţă-mînt al neobişnuitului. Dar atît eu, cît şi ea, simţim impe­rios că trebuie să ne împotrivim nouă înşine şi să no arătăm stăpînii îndemnurilor ce încearcă să ne ia pe furiş în stăpînire. Aceasta, pentru mai marea lor slavă de mai iîrziu, pe care o întrezărim.

Ana se ridică, cu glasul vibrînd ca floarea tremuriciu­lui : „Axente, ce-ai zice să aprindem vreascurile şi lem­nele din vatră ?"

„E o idee", întăresc şovăitor, „cel puţin.în felul acesta putem glăsui, ca din două strane, despre foc, care rămîn-' totuşi cea mai aleasă născocire a omului. Inversa este şi e valabilă : omul este un produs suprem al focului. Lîngă vatra aceasta ne întoarcem într-un chip în arhaic, dar toi aci ne putem verifica şi puterea ce-o purtăm subt frunte. Citesc în ochii tăi dorinţa să ne amînăm. Sunt, draga mea. de aceeaşi părere, căci dacă e vorba să pierim, atunci să pierim de focul cel mare, despre care miturile spun ca ai avea darul să ne redea nouă înşine — întinerindu-ne".

Ana aprinde un chibrit şi dă foc vreascurilor. Un uşor fum de lemn de brad se răspîndeşte în încăpere, dilatîn-du-ne nările. Focul se încinge cît baţi din palme. O agrea­bilă căldură molatică umple odăiţa, desfiinţînd iarna de retortă a sfîntului Ilie. Mă ridic de pe scăunelul meu, mă duc lîngă Ana, care s-a reaşezat pe podmol, şi o cuprind cu braţul pe după cap, atingîndu-i cu palma celălalt umăr.

Un greier începe să ţîrîie de subt vatră, încercîndu-şi cu întreruperi glasul. Apoi greierul o ţine în sunet pur, parcă din primăvară pînă acum ar fi mîncat numai argint. Voioşia lui nu mai vrea să contenească.

Pe seară ieşim şi coborîm în sat. Ne este aproape cu nrputiR|ă să mai găsim cărarea. Nu fiindcă ar fi acope-

422

o furtuna şi puhoiul cu crengi şi grohotiş, ci furidi §



a ne îndeamnă neîncetat să ne întoarcem la vatra, r>.

care ne-am lăsat focul. Acolo, lîngă vatră, ni s-a dat timp

de cîteva ceasuri, să nu mai ştim nimic despre ceea ce

nici nu mai voiam să ştim ceva : despre lumea .dinafară.

Noaptea tîrziu mă întorc singur în căsuţa de lingă pripor. Mă zvîrcoîesc în aşternut, frămîntat de gîndul teri-;t al lumii, în care va trebui să reintru peste cîteva . Vedeniile unui climat degradat la sub-omenesc, în e trebuie să mă reintegrez păstrîndu-mi, de bine, de . demnitatea omenească, mă ţin treaz cu alaiul lor de nar. Mă lupt cu greul acestei vieţi de izbelişti şi încerc ! înving. Cîntecul greierului de subt vatră, acest nimic argint, poate fi sufletului o uşurare ? Poate ! Căci o ia armă îmi stă de acum încolo la îndemînă în această ă, şi pentru o clipă izbutesc să mă răzbun asupra greu­lui. Şi care-i arma ? Cîntecul.

Greieruşa din casa Loga, în privinţa aceasta nu am

nici o îndoială, este trează, şi ea, pe la toate străjile nopţii.

Gindul acesta mă face să nu mă simt singur. Şi cum

nu-mi este dat să aţipesc, trec în revistă toate stihiile

ii. Şi zilele şi toţi anii aceştia. Schimbările, poverile,

ntîmplările. Le voi dovedi pe toate, căci izvoare fără

nume şi-au găsit drumul pe subt pămînt în fîntina mea.

Invoc şi moartea, dar cu accente ce se ivesc în pubertate

cînd prea plinul vieţii cere o contrapondere.

Bate în sfîrşit dimineaţa la geam ? Mă ridic din pat. Plivesc afară. Cerul e de-un albastru adînc, aproape tom­natic, cu toate că suntem în plină lună a lui Cuptor. Toata noaptea m-am întors de pe o parte pe alta, parcă m-aa cat chiar frămîntul pămîntului. Dar am biruit greul. a mutat de pe umerii vieţii. Unde ? în vers. La ora noastră Ana soseşte. Mă găsesc în pridvor. Vră-le sunt ocupate prin scocuri cu refacerea cuiburilor. •Mie adună fire de paie şi cîlţi rămaşi pe lîngă c ■ ă. Şi numai ce vezi cîte una zburînd, trăgînd după ele n văzduh cîte-un fir lung de cînepă sau cîte-un smoc ■e păr de înnodat cu fire din coada calului. Vrăbiuţele îşi

423
încep anotimpul prăsilei de la capăt. In faţa mea po măsuţă, iată, ouăle mici, pistruiate, pe cari, după furtună, lc-am adunat din iarbă şi grohotiş, dîndu-le Anei. Ea ! părăsise. N-avea ce să înceapă cu ele. I le arăt din nou.

.,Ai dormit ?" o întreb,

„Nici o clipă !"

„Nici eu. Ce-'ai făcut ?"

„Mi-am ascultat bătăile inimii". . •

Cum şed pe laviţă, o silesc pe Ana spre mine, tră-gînd-o de mînă, pînă îmi pot lipi urechea de pieptul i i. Vreau să-i ascult inima.

„Pentru cine bate ?" o întreb.

„Era ca un ceasornic al sîngelui pînă mai ieri, bătea oarecum fără rost, numai aşa ca să împartă timpul. A?.i bate pentru cineva, şi dacă cineva n-ar mai fi, nici ea n-ai mai bate". Apoi, după o tăcere, Ana mă întreabă :

„Dar tu ce-ai făcut ?"

„M-am luptat cu greul lumii, şi într-un fel l-am d< -vedi-t. Cu ajutorul tău. Vrei să asculţi ?" :

„Vreau."


„Atunci şezi frumuşel aci, şi ascultă !"

Locul unde o poftesc să se aşeze este genunchiul meu Şi Ana se aşează, fără ezitări, poliâvindu-şi cu un gest firesc braţul pe după capul meu.

îi recit poezia intitulată „Greieruşa". Ea cere să i-o m;u citesc încă o dată. De astă dată cadenţez mai rar :

Greu e totul, timpul, pasul. Grea-i purcederea, popasul. Grea e pulberea şi duhul, Greu pe umeri chiar văzduhul. Greul cel mai greu, mai mare, fi-va capătul de cale. Să mă-mpace cu sfîrşitul Cîntă-n vatră greieruşa : Mai uşoară ca viaţa e cenuşa, e cenuşa.

„Cu acest cîntec plin de suferinţă, am Li. uiţ sufe­rinţa".

„Greieruşa — sunt eu ?"

424

„Nu ţi-am spus-o ieri ? Am întîlnit greieruşa între uri. Nu ţi-am împărtăşit că i-am furat numele, dăru-a-ţi-l ţie ? Greieruşa stă ursuză acum, subt vatră, aci alături. Tace chiar de azi dimineaţă, din clipa cînd am terminat stihul, prin care am frustrat-o de nurae. Prin tăcerea ei, ea îşi cere numele, de care am despoiat-o. pui ? Să i-l restituim sau nu ?" în loc de orice răspuns, Ana îmi strînge cajDul c« pu-



apoi mă sărută pe gură şi pe obraji :

" „Să-i restituim numele. E singurul cuvînt al graiului ci. Şi toate graiurile au un drept la via',;

Am uitat să însemn că nu departe de şipotul care ne dă apa, se-nalţă, printre alţi copaci, un nuc şi alături un \măr patul. într-una din cele cîteva dimineţi, pe care le ii petrec în lăcaşul meu de bîrne, o aştept pe Ana sub nubul greu de^ifunză şi de rod verde. Sosind, Ana se :e oe^a—dreptul spre pridvor. în prag ea se nedumi-^Hşte puţin căci nu mă găseşte acolo, ca de obicei. O las ut treacă, să mă caute cu uitătura ei, de subt sprîncene, uşor piezişe, ca a femeilor din împărăţia soarelui. Căci îmi place s-o văd cum se mişcă, cînd nu se ştie observată, Nu-şi schimbă graţia, după cum -ar îndemna.-o ochii pri­mitorilor, ceea ce înseamnă că graţia e în fiinţa •ei. In* ■fetipa cînd Ana iscodeşte prin pridvor, eu număr*în sinea 1 mea zilele cîte voi mai rămîne pe-aici. Una, două, trei. Ziua se vesteşte frumoasă, arzătoare, dar nu canicu­lară. Din pădure adie o boare înviorătoare. Nici pe la nămiezi nu va fi năduf. O strig pe Ana din ascunzişul meu, de subt nuc, care nu este ascunziş decît pentru ochii ce nu-şi rotesc lumina. Ana surîde dînd cu ochii de mine. Se apropie ca după o bucuroasă descoperire. Vine la mine şi se-ntinde pe pătură, alături. ;■ Greutatea unor umbre îi stăruie în suflet. Ana mă odise mai ieri, alaltăieri, cu oareşicare curiozitate- fe-^Hnină, t|am s-a făcut că înainte cu 11 ani m-am întors ^Hh străinătate chiar în ajunul războiului ! întrebarea i vine, deci, pe neaşteptate. îi explic Anei că m-am tors într-adins de peste hotare şi cu voinţă trează, cu joato că aş fi putut să mă înstrăinez definitiv şi după Imul meu plac. Nu-i de-nţeles, că după ce am stat în

425


străinătate vreo 15 ani, dorul de ţară putea să-şi ceară drepturile în cronica vieţii mele ? Nostalgia lustse în mine intensităţi pe cale de-a mă îmbolnăvi. Căzusem pradă şi unei sterilităţi, imaginaţia mea începea să se stingă, scînteia nu mai sărea. Şi sufletul îşi crea compensaţii. Creştea în mine dorul de ţară, cum creşte inima într-un organism cu circulaţia sîngelui compromisă. Şi m-am întors. Am încercat să-mi integrez în rînduielile de-act elanul, de care mai eram în stare. Dar a doua zi după ce m-am întors, au început neajunsurile războiului. Şi după peripeţiile şi peregrinările ştiute, veni asupra noastră şi această năpastă a tuturor răsturnărilor. Prin peisajul dorului meu s-au perindat toate mizeriile condiţiei umane, împrejurările n-au fost de natură să mă stimuleze spre nouă creaţie. Dimpotrivă, ele mi-au retezat şi ultimul rest de elan. Şi aceasta mai vîrtos de la .sfîrşitul războiu­lui încoace, cînd pe-aici a început cascada tuturor nive­lurilor, în fîntîna mea cu prundul secat n-a mai fost pe urmă loc pentru nici o speranţă. Reiau acum subt nuc, cu Ana alături, toate aceste lămuriri, şi închei :

„Draga mea, ştiu astăzi ce a fost acel dor de ţară, ce m-a luat cîndva în stăpînire. Era dorul de tine, pe care încă nu te cunoşteam. Draga mea, astăzi binecuvînt hotă-rîrea mea de odinioară, de a mă întoarce. Ştiu foarte bine acum pentru ce m-am întors. Mi se pare acum că voi în­dura cu un surîs prefacerile, calamităţile, năpastele şi dezastrul, căci le îndur pentru cineva, pentru tine care eşti supremă răscumpărare. Priveşte, Ana, în noul meu rost şi-n slujba mea. Iată-mă pe drumul împlinirilor mult aşteptate, în pragul cărora de atîtea ori am murit. Pri­veşte, Ana, în urmă ! Nu ţi se pare că toate drumurile au fost făcute ca să ducă, unde au dus ?

Ziuă verde, duh de nuc. Toate drumurile duc unde-i raiul vîntului, dragostei, cuvîntului. Toate drumurile duc către Joia focului, spre amiaza locului, unde arde patima, unde cîntă lacrima.

426


„Vezi tu, cum dorul de ţară putea să fie dorul de tine ?"

Se zbate în mine ca un chiot păgîn, dar îmi curm cuvîntul.

„Haide" îi spun Anei, „s-o luăm la goană fără sfîrşit. pe podişuri, prin ponoare, prin păduri !"

O ridic cu putere de jos şi pornim spre umbrele răco­roase ale pădurii. Şi urcăm, luîndu-ne de mînă, urcăm, urcăm. Şi nu mai este în noi nici o oboseală. Numai*chiot. şi ceasuri întregi repetăm împreună descîntecul, ca să ne rămînă ca o vrajă, în sînge, pentru totdeauna.

XVIII

După cele cîteva zifer^e-care împrejurări şi soartă le-au numărat cu zgîrcenie în mînile fiinţei mele, mă întorc la Alba, singur. Ana va mai rămîne la Căpîlna încă o lună întreagă, pînă la sfîrşitul lui august.



Dacă din Alba o iau pe şoseaua naţională pînă I n cotitura spre Cîmpul Frumoasei, aş vedea în fundul ză­rii spre miază-zi profilul munţilor, la poala cărora siă ascunsă valea, ca o căldare, a Căpîlnei. Nici pe linia cu cotituri a şoselei depărtarea pînă la cătunul Anei nu este de luat în seamă ca o adevărată depărtare ? Ce în­seamnă 30 km pentru pasul inimii ?

încă în cea dintîi după amiază o iau pe jos pînă la Oarda. Vreau să-mi mîngîi sufletul cu zarea subt care o ştiu pe Ana. îmi imaginez cu dureroasă voluptate că la aceeaşi oră, ea se duce la căsuţa „noastră", acolo pe apa morilor în sus. Căsuţa va fi „a noastră", pînă cînd se va preface în pulbere de cari sau în cenuşă de trăz-net. „A noastră" este un cuvînt de poveste. Cine poate răpi căsuţei de lingă pripor această calitate ?

Pe urma despărţirii de ieri sunt încă încercat de lungi sfîrşieri, dar, de la Oarda voi putea să mă consolez cu zarea. Viaţa izbucneşte în mine ca un murmur năvalnic de ape, parcă aş da spre o vară cît patru anotimpuri, Atari avînturi au darul să-mi apropie, prin contrast, gîndul morţii. în stări de exuberanţă şi turmentare gîn-dul nefiinţei îmi este suportabil. El nu mă atinge decît

427


cu melancolii de natură lirică, stinse ca subt surdină. Iar asemenea melancolii dau relief însăşi stărilor mele ds beatitudine. Cît timp ţine drumul pînă la Oarda, mă în­chipui subt zarea de la miază-zi, în căsuţa de la Că-pîlna. Văd în închipuire uşa deschisă spre pridvor. Şi' încep jocul cu gîndul morţii. Cîteva strofe se încheagă degrabă în cugetul şi-n inima mea. Cuvintele se ives'r în ritmul pasului, care cîntă pe drumul bătut, ca de os întoreîndu-mă acasă, îmi însemn versurile pe-o foai ■ de hîrtie, ca să nu pierd melodia, care a doua oară desi­gur nu mai poate să mă încerce la fel.

♦ ■"


Am făgăduit Anei să-i scriu în fieştecare zi. Cel pu­ţin slova mea va face astfel o punte aeriană între mim-şi ea. Şi am promis să nu aştept răspuns la nici unul din răvaşele mele. Ea m-a asigurat că va adăsta cu gîndul mereu în preajma mea. De altfel cît priveşte eventuala corespondenţă nici nu prea găsiserăm o soluţie problemei delicate, de circumstanţă : unde ar putea să-mi răspundă ? Şi mai ales : cum ? Şi pe ce cale ? Să recurgă la servi­ciile unor localnici, cari fac naveta între Câpîlna şi Alba ? Niciunul din ei n-ar respecta regulile discreţiei.

Ţin în mîini o filă cu versurile ce le alcătuisem mai ieri pe drumul Oardei. Nu, pe acestea nu le trimit Anei, Se amestecă în ele o prea accentuată notă tragică, pe care nici „lumina" de încheiere n-o atenuează îndeajuns. Versurile acestea depăşesc, prin fiorul ei, situaţia de mo­ment. Voi trimite Anei alte stihuri, bucăţi destinate să-i fie o bucurie sau cîte o frîntură de beznă cizelată în muchii luminoase. Poezia ţîşneşte în mine cu abundenţă de fluviu.

Sfîşierile lăuntrice de după despărţire iau repede sfîr-şit. Prilejuite de o condiţie efemeră, ele nu pot să reziste duhului de plenitudine, care-mi răpeşte materialitatea, şi care îşi caută o rostire mai presus de împrejurări vre­melnice. Acasă, prin ogradă, la birou, în faţa mesei de lucru, pe stradă în pofida trecător Hor, la plimbare pe serpentinele cetăţii, în somnul fără martori, în melo­dioasa men stare de veghe gîndesc în permanentă la fiinţa ce poartă numele luminii : Ana. Aroma ei It i •/<■>

existenţa.

N-am să-i scriu în fiecare zi. Numai ăl Intîia scrisoare i-o trimit pe la .sfîrş'itul lui k

423


Alba, 30 Iulie
1   ...   26   27   28   29   30   31   32   33   ...   38


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət