Ana səhifə

Veileder i gevinstrealisering ved digitalisering av anskaffelsesprosessen


Yüklə 1.6 Mb.
səhifə7/7
tarix24.06.2016
ölçüsü1.6 Mb.
1   2   3   4   5   6   7

2.2.2 Planlegge hvordan gevinster skal følges opp


Oppfølgingsplan

Gevinster blir ikke realisert dersom de ikke følges opp jevnlig. Det må derfor lages en plan for hvordan man skal måle og følge opp gevinstene dersom dette ikke er ivaretatt på annen måte, for eksempel gevinstrealiseringsplanen.




  • Gevinster

  • Måleindikatorer

  • Dagens verdi

  • Ønsket verdi

  • Målemetoden

  • Rapportering

Økonomisjefen sikrer at ledelsen blir oppdatert på gevinstrealisering i månedsrapporten.


Fase 3 Gjennomføre

3.1 Målsetting


Formålet med denne fasen er å etablere et godt grunnlag for gevinstrealiseringen. Det er i denne fasen at prosjektet iverksettes , og de involverte i prosjektet skal sørge for at tiltaksplanen knyttet til gevinstrealisering gjennomføres, at risikoreduserende initiativer iverksettes og at linjen får eierskap til gevinstene.

3.2 Hovedaktiviteter


Den viktigste aktiviteten i denne fasen er å følge opp tiltakene knyttet til gevinstrealisering og rapportere status på dem. Prosjektleder kan godt benytte statusrapporter for hvert tiltak.

Jevnlig oppfølging av gevinstrealisering sikrer at korrigerende tiltak iverksettes ved avvik, og at alle forutsetninger for gevinstrealisering er til stede. Prosjektet bør påse at de planlagte måleindikatorene implementeres. Gevinstrealiseringsplan skal også oppdateres underveis.


Sjekkliste


  • Gjennomføres det regelmessige statusmøter hvor gevinst er et tema?

  • Deltar representanter fra linjen i prosjektets statusmøter?

  • Følger ledelsen med på status fra prosjektet?

  • Er det tilstrekkelig fokus på forankring i linjen og blant brukere?

  • Har endringsledelsestiltak blitt inkludert i tiltaksplanen?

  • Jobber linjen med å etablere måleindikatorer?

  • Blir avvik i.f.t. gevinstrealiseringen håndtert?

  • Holdes gevinstrealiseringsplan og oppfølgingsplan oppdatert?

Gode råd


  • Hold teksten i statusrapporten så kort og konsis som mulig.

  • Vær ærlig med status. Er virkelig alt grønt?

  • Det er viktig at prosjektet etablerer måleindikatorene som skal følge opp gevinstene. Ikke forvent at måle-indikatorene begynner å bevege seg i riktig retning med en gang. Endringer som følge av IKT-implementeringer tar tid, og det viktigste er å få kontroll på status og få gode rutiner på å følge opp gevinstrealiseringen i linjen.

  • Håndter alle avvik som oppstår. Ikke tenk at problemene skal løse seg selv eller forsvinne.

3.2.1 Statusrapportering


Statusrapport

I et prosjekt er rapportering noe av det viktigste fordi:



  • Rapportering gir muligheter til læring og handling. Man kan forstå hva som skjer og årsaken til at det skjer før det er for sent å gjøre noe med det.

  • Ledelsen får kunnskap om «alt går som planlagt» eller ikke, med muligheter til å belønne og/eller iverksette korrigerende tiltak.

  • Regelmessig rapportering bidrar til å holde organisasjonen fokusert.

Hvem


Prosjektleder, gevinstansvarlig

Hvordan


Prosjektleder forbereder statusrapport i tett dialog med gevinstansvarlige og det/øvrige prosjektteamet. Statusrapporten for gevinst kan gjerne være den førende prosjektstatusrapporten. Statusrapport kan forberedes hver uke for prosjekter som varer under 3 måneder, annenhver uke for prosjekter som varer 3-6 måneder og hver måned for prosjekter som varer lengre enn 6 måneder.

Statusrapporter kan utformes på flere forskjellige måter men bør inneholde følgende elementer.



  • Status for prosjekt med kommentarer. Status kan angis med de tradisjonelle trafikklysfargene:

    • Grønt som betyr at prosjektet gjennomføres i henhold til plan.

    • Gult som betyr at man har noen problemer/forsinkelser som ikke er kritisk for fremdrift.

    • Rødt som betyr kritiske problemer og store forsinkelser med fare for at prosjektmålene ikke blir nådd.

  • Status for endringsarbeid med kommentarer. For eksempel om man har informert alle enheter. Opprettet god kommunikasjon med enhetene. Gitt alle opplæring og etablert støttefunksjoner. Om det er slik at få er motivert for å bruke systemet må dette rapporteres.

  • Status for gevinstrealiseringsarbeid med kommentarer. Her bør det fremgå hvor langt man har kommet i arbeidet med utviklingen av indikatorene og om det er noen endringer.

  • Avvikshåndtering. Hvilke tiltak som foreslås iverksatt dersom noe har gått galt.

Det er viktig å sikre at ledelsen får den informasjon de har behov for i en statusrapport. Det er også lov til å være kreativ i kommunikasjonen.

På neste side et eksempel på hvordan man kan rapportere fremdriften i en tidlig fase hvor man i første rekker er opptatt av om organisasjonen tar i bruk nye løsning. Etter hvert som man kommer over i gevinstrealiseringsfasen byttes endringsindikatorer ut med gevinstindikatorer.




Eksempel på utviklingen i avtalelojalitet. Blå kurve er planlagt utvikling over 5 år. Rød kurve er faktisk utvikling. Her ser man at utviklingen har gått raskere enn antatt og at bør justere grafen.

Virksomheten velger å benytte trafikklysfargene med kommentarer. Dersom ledelsen ønsker det kan de også få alle data man har.




Statusrapport

Status

Kommentarer

Prosjekt




Utrulling i henhold til plan.

Endringsledelse




I henhold til plan.

Systemlojalitet




Positiv men ujevn utrulling. Mens noen tar det i bruk og bruker det slik vi forventer, har andre ikke kommet i gang. De som ikke følger utviklingen følges nå opp.

Avtalelojalitet




Innkjøpsavdelingen har ikke ressurser til å gjennomføre tilstrekkelig med konkurranser for å øke avtaledekningen i virksomheten. Må øke ressursinnsats i perioden.

Måling av prisutvikling




Ikke påbegynt men i henhold til plan.

Gevinstrealiseringsarbeid




Indikatorer besluttet i ledergruppen og arbeid i henhold til plan.
3.2.2 Oppdatere gevinstrealiseringsplan


Oppdatert gevinstrealiseringsplan

Gevinstrealiseringsplanen bør være oppdatert til enhver tid. På denne måten sikres det at planen er et levende dokument som bistår ansatte i gevinstrealisering ved å gi god oversikt over gevinster, måleindikatorer, tiltak, ansvar og frister. Gevinstrealiseringsplanen kan oppdateres etter hvert statusmøte, samt når store endringer oppstår.


Hvem


Prosjektgruppe og gevinstansvarlige

Hvordan



Trinn 1 – oppdater gevinster


Har noen nye gevinster blitt oppdaget under prosjektet og må legges til? Viste det seg at noen av de planlagte gevinstene ikke kan realiseres og må tas ut av planen? Slike endringer bør også kommenteres direkte i statusrapporten slik at ledelsen er informert til enhver tid om hvilke gevinster det jobbes med.

Trinn 2 – oppdater tilknyttede tiltak


Er det noen ekstra tiltak som må iverksettes for å realisere planlagte gevinster? Viste det seg at noen av tiltakene er unødvendige?

Trinn 3 – oppdatert måleindikatorer


Har det blitt oppdaget bedre måleindikatorer for gevinster?

Trinn 4 – oppdater frister


Viste det seg at det krever mer / mindre tid for å realisere gevinsten?

Trinn 5 – oppdater gevinstansvarlig


Oppdater gevinstansvarlig. Det er ikke anbefalt å gjøre dette med mindre det ikke er mulig for utpekt person å utføre denne funksjonen lenger (f.eks. byttet stilling).

Økonomisjefen oppdaterer gevinstrealiseringsplanen månedlig i forbindelse med rapporteringen.


Fase 4 Avslutte/Overlevere


Overlevere gevinstrealiseringen til linjen

4.1 Målsetting


I denne fasen er fokuset å sikre en smidig overlevering av arbeidet med gevinstrealisering fra prosjektet til linjen. Prosjektteamet må jobbe tett sammen med linjen for å definere hva som skal til for at gevinster realiseres når prosjektet går over fra prosjekt til drift, og hvordan gevinster kan følges opp. Siden gevinstrealisering ikke avsluttes har KommIT valgt å kalle denne fasen for «Overlevere».

4.2 Hovedaktiviteter


En viktig forutsetning for at overleveringen fra prosjektet til linjen blir vellykket, er at virksomheten engasjerer linjen tidlig i prosjektet og fokusere på endringsledelse gjennom hele prosjektet. Et prosjekt er bare forberedende aktiviteter til selve gevinstrealiseringen, og nå overleveres ansvaret for fremdriften av gevinstrealiseringen helt og fullt til linjen.

Sjekkliste


  • Er prosjektets sluttresultat oppsummert i overleveringsrapporten?

  • Er det poengtert i overleveringsrapporten hvilke interessenter det må jobbes mest aktivt med fremover?

  • Er det definert reviderte forutsetninger for gevinstrealisering?

  • Er alle måleindikatorer for gevinstrealisering blitt integrert i eksisterende rapporteringssystemer eller har egne rapporter?

  • Er det definert hvordan risikoer for gevinstrealisering i linjen kan reduseres?

Gode råd


  • Overleveringsrapporten må utvikles av både prosjektteamet og gevinstansvarlige fra linjen i samarbeid, slik at veiledningen til gevinstrealiseringen i linjen blir godt forankret

  • Måleindikatorer må etableres og integreres i eksisterende rapporteringssystemer før prosjektet avsluttes, ikke etter. Dersom prosjektet ikke har etablert måleindikatorer, er ikke prosjektet klar for overlevering.

4.2.1 Rapportere prosjektresultater og overlevere gevinstrealisering til linjen


Overleveringsrapport

I overleveringsrapporten beskrives prosjektets resultater og det gis veiledning til hvordan gevinstene kan realiseres i linjen.


Hvem


Prosjektleder, Tjenesteeier, Enhetsleder

Hvordan


Overleveringsrapporten bør forberedes på følgende måte:

  • Oppsummer resultater fra prosjektet. Har alle tiltak blitt implementert som planlagt? Hvilke føringer har dette for gevinstrealisering i linjen?

  • Oppgi status per nøkkelinteressent. Gå gjennom liste over nøkkelinteressenter. Er det noe tiltak som må gjennomføres for å håndtere interessentene på en mer effektiv måte?

  • Definer reviderte forutsetninger for gevinstrealisering. Ta utgangspunkt i de analysene som har blitt gjort tidligere, og revider hva som skal til for at linjen klarer å realisere gevinster som planlagt. Hva må linjen fokusere på fremover? På hvilke områder må linjen endre måten å jobbe på? Definer også hvordan linjen skal sørge for at forutsetninger håndteres – dette kan være tiltak som strekker seg over lengre tid, gjentakende aktiviteter eller spesielle fokusområder for linjen.

  • Beskrive endelige måleindikatorer. Under prosjektet skal det ha blitt definert måleindikatorer. På dette tidspunktet skal måleindikatorene være klare til bruk med tydelige rapporteringsrutiner og -ansvar.

  • Beskriv håndtering av risiko for gevinstrealisering. Det skal tidligere ha blitt gjennomført en avviksanalyse for prosjektet. Det viktige her er å tenke på hvilke risiki som eventuelt kan stå i veien for at gevinstene blir realisert i linjen.

For å unngå at prosjektet ikke ender som en «evigvarende pilot» slik man har sett i tidligere eksempler, har ledelsen besluttet at man skal ha en formell avslutning og overlevering for å kommunisere tydelig at linjen nå har ansvar for å benytte løsning.

Fase 5 - Realisere

5.1 Målsetting


Formålet med denne fasen er å sikre at gevinster realiseres i drift etter avsluttet prosjekt. Tett oppfølging, fokus på endringsledelse og tydelige roller og ansvar er viktige suksessfaktorer for denne fasen.

5.2 Hovedaktiviteter


Det er viktig at virksomhets ledelse i fortsatt har fokus på gevinstrealisering i denne fasen, og at ledelsen følger opp linjen tett. Dersom ledelsen ikke har fokus på gevinstrealisering i denne fasen, vil prosessen trolig ebbe ut.

Hovedaktiviteter i denne fasen er realisering og oppfølging av gevinster i linjen/drift. Prosjektet og overleveringen av prosjektet skal ha lagt til rette for oppfølging i drift, og nå må det gjøres. Ansvarlig for gevinstrealiseringen skal ha blitt utpekt under planleggingsfasen (fase 2), men hvem skal være ansvarlig for å følge opp at dette gjøres nå som prosjektlederen er ferdig med jobben sin?

Dersom virksomheten har en prosesseier for anskaffelsesprosessen er det naturlig at prosesseier spiller en nøkkelrolle i å skape varige forbedringer og gevinstrealisering.

Sjekkliste


  • Er det definert tydelige roller og ansvar for hvem som skal følge opp linjen?

  • Er det definert en møtestruktur for gjennomgang av resultatoppfølgingen?

  • Foreligger det en klar plan for hvor ofte gevinstrapporten skal utarbeides?

  • Er gevinstoppfølgingen integrert i eksisterende rapporteringsprosesser?

  • Er det definert tiltak for å forbedre måloppnåelse ved avvik?

  • Jobber linjen aktivt med endringsledelse?



Gode råd


  • En forutsetning for å gjennomføre oppfølgings-møter, er at det finnes en ansvarlig for å koordinere gevinstoppfølgingen i linjen. Enkelte kommuner benytter en controller eller andre dedikerte i administrasjonen til dette, men det kan også gjøres av enhetsledere.

  • Fortsatt fokus på endrings-ledelse er viktig. Linjen må sikres opplæring, tydelig kommunikasjon og motivasjon. Det er dette som gjør at gevinster realiseres.

  • Visualisering av målene kan bidra til å øke linjens engasjement for gevinstrealisering i større grad. F.eks. skjerm med mål og resultatutvikling kan settes opp på veggen hvor den er synlig for alle.

  • En god idé kan være å arrangere konkurranse mellom avdelinger om hvem som klarer å realisere gevinster først.

Det er viktig at virksomhet definerer tydelige roller, har en klar ansvarsfordeling og en enkel rapporterings -og møtestruktur for gevinstoppfølgingen. Oppfølgingsmøter er viktige og sikrer kontinuerlig fokus på gevinstrealisering, forsterker ansvarsfølelsen og gir mulighet til å iverksette korrigerende tiltak ved avvik. Det anbefales at virksomheten benytter en rapport for resultat-oppfølging. Denne rapporten bør leve helt til gevinster er realisert og forventet effekt kan identifiseres gjennom måleindikatorer.

5.2.1 Etablere tydelige roller og ansvar


Roller og ansvar

Virksomhetens ledelse bør påse at det etableres tydelige roller og ansvar for:



  • utarbeide gevinstrapport

  • fremlegge rapporten for virksomhetsledelsen

  • påse at enhetsledere faktisk gjennomfører tiltak for å forbedre måloppnåelse ved avvik i forhold til plan

Avtaleansvarlig samt e-handelsansvarlige utarbeider rapport for virksomheten på nøkkelindikatorer som sendes økonomisjef for rapportering til ledergruppe.

Hvem


Gevinstansvarlig, Enhetsleder, Tjenesteier, Virksomhetsleder

5.2.2 Følge opp gevinster i drift og håndtere avvik


Resultatoppfølging

Resultatoppfølging skal gi virksomhets ledelse mulighet til å se status for realisering av hver gevinst og iverksette tiltak for å forsterke måloppnåelse. Det bør foreligge en klar plan for:



  • Hvor ofte rapporten skal utarbeides

  • Hvilket møtefora rapporten skal gjennomgås i

  • Hvorvidt rapporten kan kobles til virksomhets prosess for virksomhets-styring (dersom det eksisterer)

Økonomisjefen utarbeider rapport hver måned.

Hvem


Gevinstansvarlig, Enhetsleder, Tjenesteier, Virksomhetsleder

Rapport for resultatoppfølging kan gjennomføres på følgende måte



Trinn 1 – oppdatere gevinster


Går gevinstrealiseringen som planlagt? Hvilke områder viste seg å være mest kritiske/utfordrende? Hvordan håndteres dette?

Trinn 2 – oppdatere tiltak


Oppsummer status for aktiviteter tilknyttet endringsledelse – oppgi en overordnet status for engasjementet i linjen, involvering av brukere og kommunikasjon og forklar vurderingen i tekstfeltet. Er det behov for å forsterke endringsledelse for å få gevinster realisert?

Trinn 3 – analysere utviklingen


Analyser utvikling av måleindikatorer per gevinst.

Det er ofte utfordrende å definere måleindikatorer for kvalitative gevinster. Dersom noen av dine kvalitative gevinster ikke kan tildeles måleindikatorer, kan du bruke statusfeltet for å følge opp disse gevinstene. I statusfeltet rapporterer du i hvilken grad gevinsten har blitt realisert og hvordan utviklingen har vært i det siste.


Trinn 4- involver aktuelle personer


Dersom måloppnåelsen er lav, bør gevinstansvarlig involvere aktuelle personer for å definere tiltak som kan forbedre måloppnåelsen. For hvert tiltak skal det oppgis ansvarlig og frist. Hvilke konkrete grep bør virksomheten foreta for å sikre at gevinstrealiseringen går som planlagt?
Virksomheten ivaretar dette i forbindelsen med månedsrapporteringen.

6. Vedlegg



6.1 Begrepsforklaring




Avviksanalyse


– analyse av avvik fra prosjektplanen og utarbeidelse av tiltak for å håndtere dem.

Controller


– en økonom med fokus på virksomhetsstyring, hovedsakelig ved hjelp av økonomiske mål.

Endringsanalyse


– analyse av endringer i prosesser og identifisering av gevinster de kan medføre.

Endringsledelse


– aktiviteter knyttet til forankring, kommunikasjon, og opplæring som skal gjøre berørte parter i virksomhet i stand til å realisere gevinstene.

Fasilitator


– arrangerer og fasiliteter gevinstworkshopen; hennes rolle er å tilrettelegge for gode diskusjoner og idémyldring, samt dokumentere resultater.

Gevinster


– fordeler eller positive effekter som forventes oppnådd med et prosjekt eller tiltak.

Gevinstanalyse


– systematisk kartlegging av kostnader og gevinster knyttet til et prosjektforslag.

Gevinstansvarlig


– person i linjen som er ansvarlig for at en bestemt gevinst blir realisert.

Gevinstrealisering


– aktiviteter som skal lede til at de ønskede og planlagte gevinstene blir realisert.

Gevinstrealiseringsplan –


gjennomføringsplan som knytter gevinster til konkrete tiltak og målbare indikatorer, samt tildeler ansvar for gevinstrealisering.

Gevinstworkshop


– workshop med 2-6 fagpersoner, IKT-spesialister og enhetsleder hvor prosess- og endringsanalyse gjennomføres. Arrangeres og fasiliteres av en nøytral fasilitator.

Idébeskrivelse


– beskrivelse av hvilke muligheter, problemstillinger og/eller overordnede behov som ligger bak idéen.

Interessent


– person eller gruppe personer som berøres av endringen. Interessenter er typisk brukere av en offentlig tjeneste og ansatte i virksomhet.

Interessentanalyse


– analyse hvor det identifiseres personer, enheter eller organisasjoner som berøres av prosjektet, kartlegges deres behov og forventninger, samt defineres aktiviteter for interessenthåndtering.

Måleindikator


– parametere som brukes for å måle i hvilken grad virksomhet har realisert gevinster.

Netto økonomisk effekt (målt i nåverdi)


– nettoverdien i dag av alle verdsatte gevinster og kostnader.

Prosessanalyse


– kartlegging av dagens og fremtidige arbeidsprosesser.

Prosesskartlegging


­– grafisk fremstilling av ett sett med prosesstrinn

Prosjektveiviseren


– Difis anbefalte prosjektmodell for gjennomføring av digitaliseringsprosjekter i offentlige virksomheter – http://prosjektveiviseren.no.

Risikoanalyse


– analyse som utføres for å identifisere risiko og utarbeide risikoreduserende tiltak. I Gevinstveilederen gjennomføres risikoanalyse for å identifisere risiki knyttet til gevinstrealisering i linjen.


6.2 Bidragsytere


Fra Difi

  • Peder Bentsen

  • Barbro Bottheim

  • Jostein Engen

  • Vibeke Engesæth

  • Jan Mærøe

  • Lars Nokken

  • Jens Nørve

  • Petter Vinje

Fra Oslo Economics

  • Ove Skaug Halsos

  • Finn Gjerull Rygh

  • Eirik Nøren Stenersen

Til Gevinstkokebok for IKT-prosjekter i norske kommuner





  • Kirsti Kierulf, KommIT

  • Une Tangen, KommIT

  • Leif Skiftenes Flak, Universitetet i Agder

  • Øyvind Hellang, Universitetet i Agder

  • Anne Mette Havaas, Lyngdal kommune

  • Maj-Britt Brobakke, Bergen kommune

  • Kjetil Århus, Bergen kommune

  • Martin Zeiffert, Aust-Agder fylkeskommune

  • Siri Oppheim, Bærum kommune

  • Grete Kvernland-Berg, PA Consulting Group

  • Liza Nienova, PA Consulting Group



1 Gevinstanalysen kalles av og til for business case

1   2   3   4   5   6   7


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət