Ana səhifə

S. B. Ana Hizmet Birimleri


Yüklə 4.52 Mb.
səhifə6/24
tarix24.06.2016
ölçüsü4.52 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24

Teşkilat Yapısı




* İyi Laboratuvar Uygulamaları kapsamında olan birimler


Bölge Enstitü Müdürlükleri

Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun



I. 5. 4. 2.1. Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü
Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü 3959 sayılı T.C. Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi Teşkiline Dair Kanunun 7’ inci maddesine dayanılarak 15 Mayıs 2003 tarihli ve 23 sayılı çalışma yönergesi ile faaliyetlerine tekrar başlamıştır.

Görevler
Madde 4 – Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü’nün görevleri şunlardır:

a) Sağlık alanı kapsamına giren konularda, başta Sağlık Bakanlığı personeli olmak üzere, talepte bulunan tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşların personeline bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere teorik ve pratik eğitim ve öğretim yapmak, uzaktan eğitim programları geliştirmek ve uygulamak,

b) Sağlık alanında ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar, kongreler ve benzeri faaliyetler düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen sağlık alanındaki bilimsel toplantılara katılmak,

c) Sağlık ve sağlık hizmetleriyle ilgili her türlü eğitim materyali geliştirmek ve yayınlamak, yayınlatmak, dağıtmak ve dağıttırmak, Sağlık Bakanlığı birimlerinin yayınlanmasını talep ettikleri dokümanların basımını gerçekleştirmek, sağlık eğitim kurumları, meslek kuruluşları, sağlıkla ilgili kamu kuruluşları ve diğer kuruluşlar ile sağlık yayınları konusunda işbirliği yapmak,

d) Sağlık alanına yönelik mezuniyet sonrası tekamül eğitimlerine ait sertifikaları Sağlık Bakanlığı adına onaylamak, eğitimleri kredilendirmek, akredite etmek veya ettirmek,

e) Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda kısa ve uzun süreli hizmet içi eğitim programları düzenleyerek orta ve üst düzey sağlık yöneticileri yetiştirmek,

f) Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü’nde görev yapan personelin bilgi, beceri ve deneyimini artırmak, yenilikleri takip etmek amacıyla ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla protokoller çerçevesinde kısa ve uzun süreli personel değişimi yapmak veya personel göndermek,

g) Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü’nün görev alanına giren konularda Sağlık Bakanlığı tarafından gerek görüldüğü takdirde ulusal veya uluslararası üniversite ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği protokolleri ve anlaşmalar yaparak ortak çalışmalar düzenlemek ve uluslararası eğitim ve araştırma merkezleri kurmak,

h) Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak yerli ve yabancı kuruluşlarca ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim, danışma, araştırma, program geliştirme, planlama ve koordinasyon çalışmaları yapmak,

Organlar


Madde 5 – Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü’nün organları şunlardır:

a)Müdürlük


b)Genel Sekreterlik
Madde 6 – Müdür, Hıfzıssıhha Mektebi’nin amiridir. Müdür mektebi mevcut Kanun ve bu Yönergedeki hükümler çerçevesinde yönetir. İç ve dış yazışmaları, faaliyetleri, temasları ve anlaşmaları genel hükümler uyarınca yürütür.

Müdür Yardımcıları

Madde – 7 Hıfzıssıhha Mektebinde Müdüre yardımcı olmak üzere 3 Yardımcı görevlendirilebilir. Müdür Yardımcıları Müdür’ün vereceği görevi yaparlar.

Mektep Sekreterliği

Madde – 8 Mektep Sekreterliği bir Mektep Sekreteri ve yeteri kadar idari personelden oluşur. Mektep Sekreterliğinin görevleri şunlardır:

a) Yazışmaları ve dış ilişkileri yürütmek,

b) Yayın ve tanıtım hizmetlerini düzenlemek,

c) İstatistik ve tercüme işlerini düzenlemek,

d) Personel ve özlük işlemlerini yürütmek,

e) Satınalma, muhasebe, mutemetlik, ayniyat, kütüphane, araç, gereç ve donanım, temizlik işleri, santral ve güvenlik hizmetlerini yürütmek.


Teşkilat Yapısı




I. 5. 5. Sağlık Bakanlığı Taşra Örgütü
Kurumların merkez birimleri dışındaki örgütlerine taşra örgütü denir.
Sağlık Müdürlüğü

Sağlık Bakanlığı’nın merkez örgütü dışındaki taşra örgütlenmesi illerdeki örgütleridir. Bakanlığın illerdeki temsilcileri valilerdir. Valiler adına hizmetler “İl Sağlık Müdürleri” tarafından yürütülür. Sağlık müdürleri valilerin sağlık alanındaki müşavirleridir. Bakanlığın ildeki her türlü hizmetini yürütmek sağlık müdürünün sorumluluğundadır.



Sağlık Müdürlüğü’nde nüfusa göre oranlanmış yeteri kadar müdür yardımcısı ve hizmetleri planlamak ve yürütmekle görevli aşağıdaki şubeler bulunur:

1. Personel Şube Müdürğü: İlde çalışan bütün hekim ve hekim dışı sağlık personelinin özlük işleri ile ilgilenir. Her personel için birer kişisel dosya düzenler. Görevlilere ait bütün işlemleri bu dosyada saklar. İl emrine atanan hekim dışı sağlık personelinin il içindeki dağılımlarını düzenler. Yıllık izinlerin kullanılmasıyla ilgili işlemleri yürütür. İllerde, özel hekimlik uygulamalarının denetlendiği bir şube yoktur. Bu boşluk, personel şube müdürlüğü tarafından doldurulmaktadır.

2. İdari ve Mali İşler Şube Müdürğü: Maaş mutemetliği, avans mutemetliği, ikmal işleri, yazı işleri gibi görevleri yürütür.

3. İstatistik Şube Müdürğü: İldeki bütün kamu ve özel sağlık kuruluşlarından gelen verileri toplar ve değerlendirir. Bu bilgileri Sağlık Bakanlığı’na bildirir.

4. Eğitim Şube Müdürğü: Halkın sağlık eğitimini planlar ve uygulatır. Personelin hizmet içi eğitimlerini düzenler ve koordine eder.

5. Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürğü: Ana ve çocuk sağlığı hizmetleri ile aile planlaması hizmetlerinin ildeki uygulamalarını düzenler ve denetler. Bu konuda personel ve halk eğitimi çalışmalarını yürütür.

6. Çevre Sağlığı Şube Müdürğü: İldeki bütün sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çevre sağlığı ve gıda kontrolü hizmetlerinin planlanması ve uygulanması ile ilgili işleri yürütür.

7. Sağlık Ocakları Şube Müdürğü: İldeki sağlık ocaklarıyla ve sağlık evleriyle ilgili yer seçimi ve gereksinimlerinin karşılanması işlerini yürütür.

8. Yataklı Tedavi Kurumları Şube Müdürlüğü: Kamu ve özel hastanelerle ilgili işlemleri yürütür. Özel hastanelerin açılış ve denetimleri ile ilgili kayıtlar tutar.

9. Ruh Sağlığı Şube Müdürğü: İldeki ruh sağlığı hizmetleriyle ilgili işleri planlar ve yürütür. Ruh sağlığı dispanserleninin gereksinimlerini karşılar.

10. Bulaşıcı Hastalıklar ve Bağışıklama Şube Müdürğü: İlin bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve bağışıklama hizmetleri ile ilgili işlerini planlar ve yürütür. Soğuk zincirin kurulup korunması, aşı sağlanması, personelin eğitimi işlerini yapar.

11. İl ve Eczacılık Şube Müdürğü: İldeki eczane, ilaç deposu ve kozmetik üretim yerlerinin açılması ve denetimlerini yapar.

12. Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürğü: İldeki tedavi edici ve koruyucu ağız ve diş sağlığı etkinliklerinin koordinasyonunu yapar.

13. Sıtma Eradikasyonu Başkanlığı: Önceleri, sağlık müdürlüğünden bağımsız bir bölge başkanlığı olarak kurulmuş iken, şimdi sağlık müdürlüğü bünyesinde bir başkanlık olmuştur. İldeki sıtma eradikasyon hizmetlerinin (kontrol hizmetleri demek daha doğrudur) yürütülmesi ile görevlidir. Personelinin sıtma yönünden eğitim ve denetimini yapar. Sağlık ocaklarından gönderilen kan preparatlarının muayene ve değerlendirilmesini yaptırır. Gerektiğinde aktif sürveyans hizmetlerini yürütür.

14. Verem Savaş Bkanlığı: İldeki verem dispanserleri, verem hastanesi, sağlık ocakları, BCG ve tarama ekipleri ilgilileriyle işbirliği yaparak çalışma programları hazırlar. Verem teşhis, tedavi, aşı ve tarama uygulamasını denetler. Verem savaş çalışmalarının sonuçlarını değerlendirir, gerekli önlemler alır, personelin hizmet yerinde eğitimini sağlar.

15. Frengi ve Lepra Savaş Bkanlığı: İldeki frengi ve lepra savaşının yürütülmesi için gerekli plan ve programları ilgililerle birlikte düzenler. Zührevi ve diğer cilt hastalıkları ile ilgili hizmetleri yürütür.

16. Trahom Savaş Bkanlığı: İldeki trahom savaş çalışmalarını ilgililerle işbirliği yaparak yürütür. Gerekli durumlarda trahom taraması yapar ve yaptırır, çalışmalarını ve sonuçlarını değerlendirir. Her ilde kurulmamıştır. Trahom hastalığının sık görüldüğü Doğu ve Güneydoğu illerinde vardır.




ÖNEMLİ
25 Haziran 2010 tarih ve 27622 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereği sağlık müdürlükleri yeniden yapılandırılmıştır.


EK (1-A) SAYILI CETVEL - (İDARİ BÖLÜM)

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ


TÜİK VERİLERİNE GÖRE NÜFUSU;

10.000.001 ve üzeri olan il A Grubu,

1.750.001 ile 10.000.000 arasında olan iller B Grubu,

1.000.001 ile 1.750.000 arasında olan iller C Grubu,

500.001 ile 1.000.000 arasında olan iller D Grubu,

500.000'e kadar olan iller E Grubu olarak gruplandırılmıştır.


Ankara B grubu iller arasına girdiğinden bu yönetmeliğe göre yeni şubeler kurulmuş olup teşkilat yapılanması aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:


ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ




ANKARA’DA 15 TEMMUZ 2010 TARİHİNDE AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINA GEÇİLMİŞTİR.




AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI NEDİR?


AİLE HEKİMİ KİMDİR?
“Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet, ve hastalık ayırımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekanda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabipleri” dir.

  • Aile hekimi, aile sağlığı elamanı ile belirli bir nüfusa bakmak için kadrosunun bağlı olduğu kurumdan ücretsiz izne ayrılarak “sözleşmeyle çalışan” hekimdir.

  • Sözleşme imzalayan aile hekiminin kadro ve özlük hakları ayrıldıkları kurumda saklı kalır.

  • Aile hekimi sözleşme karşılığı ücret alır çalıştığı mekanı ve malzemelerini kendisi temin eder.

  • Aile hekimi kişisel koruyucu birinci basamak sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi ve koruyucu sağlık hizmetlerinin tamamını sunar.

AİLE HEKİMİNİN GÖREVLERİ

1) Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek,

2) Sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik yapmak, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini vermek,

3) Kendisine kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapmak için altı ay içinde ev ziyaretinde bulunup veya kişiler ile iletişime geçmek,

4) Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları (kanser, kronik hastalıklar, gebe, loğusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri) yapmak,

5) Periyodik sağlık muayenesi yapmak,

6) Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlamak ya da bu hizmetleri vermek,

7) Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını güncellemek.

8) Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek,

9) Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirimi yapılan muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde bakım hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak,

10) Gerektiğinde hastayı gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapmak,

11) Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerde gerektiğinde hastayı gözlem amaçlı yatırarak tetkik ve tedavisini yapmak,

12) Aile sağlığı merkezini yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek ve hizmet içi eğitimlerini sağlamak

13) İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenlemektir.


AİLE SAĞLIĞI ELEMANI

  • Aile hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı) dur.

  • Her aile hekiminin yanında en az bir aile sağlığı elemanı çalışır.


AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

  • Bir ya da daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanlarınca aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşudur.

  • Aile Hekimleri öncelikle, bölgedeki Bakanlık ve diğer kurumlara bağlı uygun sağlık kuruluşlarında hizmet verirler.

  • Bu imkânların sağlanamaması halinde Aile Hekimleri, çalışacağı bölgede kendi donatacakları uygun standartları taşıyan mekânlarda hizmet verirler.

  • Aile Hekimi, birden fazla belde veya köye gezici hizmet vermek zorundaysa İl Sağlık Müdürlüğünce uygun görülen merkezi konumdaki yerleşim biriminde ikamet eder.


TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Bölgesinde yaşayan kişilerin ve toplumun sağlık hizmetlerini organize eden, toplumun koruyucu hekimlik hizmetlerini sunan, birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumların kendi arasında ve diğer kurumlar arasında eşgüdümünü sağlayan , idari hizmetler ile sağlık eğitimi ve denetim faaliyetlerini yürüten sağlık merkezidir.


Toplum Sağlığı Merkezlerinin Sunduğu Hizmetler

  • İdari ve Mali Hizmetleri

  • Çevre Sağlığı Hizmetleri

  • Bulaşıcı ve Kronik hastalıkları izleme ve müdahale Hizmetleri

  • Aile Sağlığı Merkezleri

  • Acil Sağlık Hizmetleri

  • Adli Tıbbi Hizmetleri

  • Okul Sağlığı Hizmetleri

  • İşçi Sağ.ve İş Güv. Hizmetleri

  • Sağlık Eğitimi Hizmetleri

  • Özel Sağlık kuruluşlarını ruhsatlandırma ve denetimi

  • Afet Organizasyonu

  • Kurullara ve Komisyonlara katılım

  • Yeşil Kart Hizmetleri

  • Sağlık Müd. Verilen diğer Hizmetleri


Toplum Sağlığı Merkezinde Görev Tanımı Olan Personel Unvanları

  • Hekim

  • Sağlık Memuru (Toplum Sağlığı),

  • Hemşire

  • Ebe

  • Sağlık Evi Ebesi

  • Çevre Sağlığı Teknisyeni

  • Röntgen Teknisyeni/Röntgen Teknikeri

  • Laboratuvar Teknisyeni

  • Şef

  • Ayniyat Saymanı Ve Ambar Memuru

  • Veri Hazırlama Ve Kontrol İşletmeni

  • Memur

  • Eczacı

  • Tıbbi Teknolog

  • Sosyal Çalışmacı

  • Psikolog

  • Mühendis

  • Diyetisyen

  • Tıbbi Sekreter Ve Daktilograf

  • Şoför

  • Hizmetli

  • Kaloriferci



AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

  • Sağlık sistemi ile ilk tıbbi temas noktasıdır (kapı-tutucu)

  • Kolay ulaşılabilirdir (coğrafi-ekonomik-kültürel)

  • Entegre ve koordine sağlık hizmeti sunar (koruyucu-tedavi edici- rehabilite edici-gerekirse sevk ve geri dönüşü)

  • Sürekli ve bütüncül hizmet sunar (hayatın her döneminde, biyopsikososyal)

  • Kişisel hizmet sunar (hastalık değil insan odaklı)

  • Gizlilik ve savunuculuk ilkelerine uyar

  • Ekip hizmeti verir

  • Sağlık kaynaklarının etkili kullanımını sağlar

TÜRKİYE AİLE HEKİMLİĞİ MODELİNDE AMAÇLAR

  • Birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik vermek,

  • Sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği artırmak,

  • Hizmetlerden herkesin ihtiyacı olduğu ölçüde yararlanmasını sağlamak,

  • Kişilerin yaşam kalitelerini ve sağlık standartlarını artırmak,

  • Birinci basamakta tedavi edilebilecek olan büyük bir hasta grubunun ikinci basamak ve üçüncü basamak kurumlara gitmeden tanı ve tedavilerinin yapmak, zaman ve işgücü kaybının önlenmektir.

AİLE HEKİMLİĞİNDE HEDEFLER

  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinin çağdaş bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesi ve yaygınlaştırılması,

  • Tüm toplum bireyleri tarafından tercih edilebilir bir şekilde sunulmasının sağlanmasıdır.

  • Bu yaklaşımın ana unsuru da, herkesin kendi seçebileceği, kolayca erişebileceği, herhangi bir engelle karşılaşmaksızın danışabileceği, başvurabileceği bir aile doktorunun olmasıdır.


İlçelerde Sağlık Yönetimi

Diğer birçok bakanlığın ilçe düzeyinde müdürlükleri bulunmasına karşın, Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir müdürlüğü yoktur. Sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesinden önceki dönemlerde, ilçe hükümet tabipleri kaymakamlara bağlı olarak çalışırlar ve ilçe sağlık müdürü gibi görev görürlerdi. 224 sayılı “Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Yasa“ bu uygulamaya son vermiştir. 1983 yılı sonu itibariyle, hükümet tabiplikleri tamamen kaldırılmıştır.

Söz konusu yasaya göre, 8 - 10 sağlık ocağı bölgesi için ya da yaklaşık 100.000 nüfusluk bölgelerde birer Sağlık Grup Başkanlığı kurulur. Bu başkanlıklar kendi bölgelerindeki sağlık ocakları ile il sağlık müdürlükleri arasındaki bağlantıyı sağlar. Sağlık Grup Başkanlıkları nüfus esasına göre kuruldukları için, ilçe sınırlarını dikkate almazlardı. Bunun uygulamadaki anlamı, bu başkanlıkların hiçbir ilçeye, yani kaymakama bağlı olmaksızın doğrudan doğruya il sağlık müdürlüğü ile bağlantılı olması idi. Ancak, günümüzde bu durum değişmiştir. Artık sağlık grup başkanlıkları ilçe sınırları dikkate alınarak kurulmaktadır. 657 sayılı yasada yapılan değişikliklerle, kaymakamlar ilçedeki bütün memurların, bu arada sağlık personelinin de sicil ve disiplin amirleri olmuşlardır. Dolayısıyla kaymakamlar kendi ilçelerindeki sağlık hizmetlerinden doğrudan sorumlu duruma gelmişlerdir. Özetle, yürürlükteki uygulamalara göre, slık grup başkanlığı, Sağlık Bakanlığının ilçedeki yönetim birimidir. Adı öyle olmamakla birlikte, ilçe sağlık müdürlüğü gibi görev görmektedir. Başkan, ilçe Hıfzıssıhha Kuruluna ve diğer kurullara Sağlık Bakanlığı’nı temsilen katılmaktadır.

Birçok yerde sağlık grup başkanları yalnızca bu görevi yürütürler. Fakat bazı yerlerde ise, ilçe hastanesinin başhekimi aynı zamanda bu görevi de yapmaktadır. Böyle olunca, iki görevi bir arada yürütmekte güçlüklerle karşılaşılmakta ve sağlık grup başkanlığı işlerinde aksamalar olabilmektedir. Oysa, bu başkanlığın çok önemli ve zaman alıcı görevleri vardır. Bunlar arasında, bölgenin sağlık düzeyinin sürekli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi, hizmetlerin planlanması, denetimi, personel eğitimi, lojistik destek sağlanması, koruyucu ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, halkın eğitimi gibi işler sayılabilir.


İldeki Başlıca Sağlık Kuruluşları

İllerde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet gören kuruluşlar aşağıda belirtilmiştir. Bunların bazıları her ilde bulunmaz.


Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları:

  • Sağlık evi

  • Sağlık ocağı

  • Aile Sağlığı Merkezi (Aile Hekimliği Uygulamasına geçilen illerde )

  • Toplum Sağlığı Merkezi (Aile Hekimliği Uygulamasına geçilen illerde )

  • Verem savaş dispanseri

  • AÇS-AP merkezi

  • Ruh sağlığı dispanseri

  • Deri ve tenasül hastalıkları dispanseri

  • Cüzzam savaş dispanseri

  • Hudut-sahil ve hava limanı denetleme merkezi


İkinci Basamak Sağlık Kuruluşları

  • Sağlık merkezi

  • Devlet hastanesi

  • Eğitim hastanesi


Üçüncü Basamak Sağlık Kuruluşları

  • Doğum ve çocuk bakımevi

  • Çocuk hastanesi

  • Göğüs hastalıkları hastanesi

  • Göğüs-kalp ve damar cerrahisi merkezi Ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesi

  • Kemik hastalıkları hastanesi

  • Onkoloji hastanesi

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi

  • Deri ve tenasül hastalıkları hastanesi

  • Lepra hastanesi

  • Diş hastanesi


Laboratuvarlar

  • Bölge hıfzıssıhha enstitüsü

  • Halk sağlığı laboratuvarı

  • Sıtma enstitüsü

  • Sıtma laboratuarı

  • Sıtma kontrol laboratuarı

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət