Ana səhifə

ÎNtocmit, S. C. EcoPoint Management S. R. L


Yüklə 7.97 Mb.
səhifə16/17
tarix24.06.2016
ölçüsü7.97 Mb.
1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   17

9.4. Surse de zgomot și vibrații


Principalele surse de zgomot și vibrații în faza de construire/montare a instalației vor fi:
- funcţionarea autovehiculelor şi echipamentelor utilizate pentru activităţile specifice (macarale, încărcătoare, utilaje, etc.);

- circulaţia mijloacelor de transport pe și către şantier – acestea pot fi o sursă reprezentativă de zgomot, dacă pentru transportul materialelor (balast, pământ, pietriş, etc.), se vor folosi autovehicule/ basculante de tonaj mare. Vechimea acestor vehicule este la rândul ei determinantă, utilajele noi fiind mult mai silențioase decât cele vechi.


La dezvoltarea pachetului de inginerie de bază şi la alegerea utilajelor pentru achiziţionare se va avea în vedere ca fişele tehnice ale utilajelor cu organe în mişcare să prescrie un nivelul acustic sub 80 dB, implicit sub limita impusă pentru locurile de muncă care este 87 dB(A), stipulată în H.G. nr. 493/ 2006 - hotărâre privind cerinţele minime de securitate şi sănătate, referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de zgomot.
Se apreciază că întregul complex de activități care va fi desfăşurat în cadrul proiectului supus avizării nu va constitui o sursă de poluare fonică zonală, nivelul de zgomot generat încadrându-se în limitele stabilite de STAS 10009 - 88 "Acustica urbană - Limite admisibile ale nivelului de zgomot" pentru nivelul de zgomot la limita funcţională a incintei industriale: 65 dB(A).
Totuși, pe baza evaluării efectuate se poate considera că o eventuală neconformitate privind zgomotul nu este probabilă, dar poate avea loc la un moment dat în faza de șantier (dat fiind volumul mare de deșeuri depozitate ilegal pe amplasament și în vecinătate). Nu vor apărea efecte permanente asupra mediului. De asemenea nu este vizată nici generarea unui impact rezidual.


Probabilitate

Severitate

Semnificaţie

2

1

2



9.5. Impactul potențial asupra florei și faunei


Amplasamentul obiectivului se află într-o zonă anterior utilizată economic. Practic, incinta se află într-o zonă în care fenomenul de antropizare este prezent ca urmare a activităţilor anterioare și prezente iar flora şi vegetaţia, în aceaste perimetre, nu cuprinde elemente de interes protectiv.
Se consideră că în componenţa structurală a florei, a vegetaţiei din zona învecinată nu vor apare modificări semnificative faţă de starea actuală a componenţei.
Pe de altă parte, amplasamentul este situat la limit ROSCI00103 Lunca Buzăului, componentă a Rețelei Natura 2000. Situl se întinde pe o suprafata de 6987 ha și include albia majoră și lunca râului Buzău în sectorul colinar şi de câmpie, alături de pajişti, păduri, terenuri ruderalizate și terenuri cultivate, fiind desemnat pentru conservarea a 5 tipuri de habitate de interes comunitar (3240 Vegetaţie lemnoasă cu Salix eleagnos în lungul râurilor montane, 92A0 Zăvoaie cu Salix alba si Populus alba, 92D0 Galerii ripariene şi tufărişuri (Nerio-Tamaricetea si Securinegion tinctoriae), 1530 Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice ăi ponto-sarmatice, 3130 Ape stătătoare oligotrofe până la mezotrofe cu vegetaţie din Littorelletea uniflorae şi/sau Isoëto-Nanojuncetea ) şi 12 specii de interes comunitar (1 specie de mamifere - Spermophilus citellus, 1 specie de reptile - Emys orbicularis, 3 specii de amfibieni - Triturus dobrogicus, Bombina bombina, Bombina variegata, 4 specii de peşti - Gobio uranoscopus, Barbus meridionalis, Cobitis taenia, Gobio kessleri, 1 specie de nevertebrate - Cerambyx cerdo si 2 specii de plante - Agrimonia pilosa si Eleocharis carniolica.
In cazul in care in zona propusa vor fi observate inainte de inceperea lucrarilor de pregatire a amplasamentului exemplare ale speciei, Bombina variegata, acestea vor fi relocate in prezenta si cu ajutorul custodelui sitului RO SCI 00103 Lunca Buzăului – Universitatea Ecologica din Bucuresti, Centrul de studii pentru arii naturale protejate.

Amplasamantul instalației pilot pentru tratarea deșeurilor din construcții și demolări se afla pe o portiune de teren ruderalizat, pe suprafata si in vecinatatea sa neaflandu-se tipuri de habitate naturale de interes comunitar dar observandu-se habitatele (exemplu Bombina variegata) speciilor de interes comunitar ce constituie obiectivele de conservare din ROSCI0103 Lunca Buzăului.
Referitor la etapa de construire a instalației, amplasarea șantierului, managementul șantierului și al aprovizionării cu materiale vor fi realizate în conformitate cu cele mai bune practici și nu vor conduce la influențe negative asupra vieții sălbatice. Vor fi avute în vedere la elaborarea Planului de Management de Mediu pentru șantier toate aspectele necesare eliminării riscurilor deversărilor de efluenți uzați (de orice fel) în corpurile de apă învecinate.
Nu sunt considerate necesare măsuri speciale de diminuare a impactului asupra acestei componente de mediu (biodiversitate).
Impactul rezidual este considerat a fi scăzut. A fost evaluată severitatea 1, deoarece toate posibilele forme de impact sunt posibil a se manifesta exclusiv în limita amplasamentului. Ca urmare, semnificaţia impactului este scăzută.



Probabilitate

Severitate

Semnificaţie

3

1

3


Impactul potențial asupra solului şi subsolului

În perioada de realizare a investiției, solul se poate contamina datorită:

- scurgerilor accidentale de carburanți de la utilajele de construcție folosite;

- scurgerilor accidentale de carburanţi, lubrifianţi, uleiuri de la utilaje;

- depozitarea temporară necontrolată a recipientelor de stocare a vopselelor;

- depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor de tip menajer rezultate de la operatorii lucrărilor de construcţie.


În timpul funcționării instalației de tratare DCD (concasare) nu va exista posibilitatea contaminării directe a solului.
Activităţile care se vor desfăşura pe amplasamentul instalației în cele două perioade ale proiectului (construcţie şi funcţionare) nu vor avea impact asupra componentelor subterane – geologice şi nici nu vor produce schimbări în mediul geologic.
Impactul rezidual este considerat a fi scăzut. A fost evaluată severitatea 1, deoarece toate posibilele forme de impact sunt posibil a se manifesta exclusiv în limita amplasamentului. În plus, datorită sistemelor de prevenire şi control existente sau care urmează a fi implementate probabilitatea de apariţie a unui posibil impact este foarte mică. Ca urmare, semnificaţia impactului este foarte scăzută.


Probabilitate

Severitate

Semnificaţie

1

1

1


Impactul potențial asociat gestionării deșeurilor

Instalația de tratare DCD a fost concepută și proiectată astfel încât să fie asigurate condițiile de siguranță necesare stocării, manevrării și tratării corespunzătoare a deșeurilor care fac parte din obiectul de activitate.


Sistemul de gestionare a deşeurilor generate din activitatea curentă, ce va fi implementat exclude posibilitatea contaminării solului şi subsolului din amplasament. Pentru fiecare tip / categorie de deșeuri generate pe amplasament vor fi asigurate servicii autorizate de preluare și tratare / eliminare după caz.
Pentru obiectivul supus avizării impactul rezidual este considerat a fi scăzut. A fost evaluată severitatea 1 deoarece toate posibilele forme de impact sunt posibil a se manifesta exclusiv în limita amplasamentului. În plus, datorită sistemelor de prevenire şi control existente sau care urmează a fi implementate probabilitatea de apariţie a unui posibil impact este foarte mică. Ca urmare, semnificaţia impactului este foarte scăzută.
De asemenea ar trebui avută în vedere și componenta benefică a proiectului care va contribui în mod direct la curățarea mai multor terenuri din județ și la o practică corectă a gestionării DCD.


Probabilitate

Severitate

Semnificaţie

1

1

1


Impactul asupra sănătății umane si populației

Tratarea deșeurilor inerte prin concasare este o activitate considerată benefică – ca urmare a avantajelor produse – economice directe și indirecte prin inlocuirea unor materiale virgine. Pe de altă parte, un sistem de gestiune a deșeurilor municipale care deservește populația asigurând și această categorie de servicii (tratarea DCD colectate separat) ar trebui să se dovedescă mai eficient, performant și apreciat de către beneficiarii serviciilor.


Pe lângă avantajele aduse mediului ca întreg, tratarea prin concasare a betoanelor și materialelor ceramice, indiferent de locul de producere (șantier sau instalație independentă) trebuie să satisfacă un minim de criterii de acceptabilitate privind populația și sănătatea publică.
Astfel, trebuie avute în vedere, încă din etapa de alegere a amplasamentelor, următoarele aspecte:

  • accesul rutier, calitatea drumurilor de acces și vecinătățile

  • distanțele până la zonele locuite

  • controlul emisiilor de zgomot, gaze de ardere și praf

  • programul de lucru diurn

  • sezonalitatea activității sau caracterul permanent

  • infrastructura edilitară disponibilă pe amplasament.

Toate aceste criterii au fost analizate în etapa de proiectare primară. Singurul element care va necesita în continuare acordarea unei atenții deosebite este legat de întreținerea drumului de acces la amplasament, dată fiind dezvoltarea unui trup intravilan de locuințe, în lungul acestuia. Transportul greu (autocamioane de mare tonaj) poate crea un curent de dezaprobare privind activitatea de orice natură ar fi ea, în condițiile transmiterii vibrațiilor din corpul drumului către clădiri, în condițiile unei stări precare a fundației drumului.


Modernizarea (asfaltarea) acestui tronson de 800 m de drum este recomandată autoritatii publice locale. Ar fi astfel stabilit un echilibru între nevoile noilor locuitori și controlul eficient al emisiilor de noxe, zgomot și vibrații ca urmare a transportului la și de la amplasament.
Din punct de vedere al externalităților de mediu care pot afecta sănatatea sau confortul vieții ca urmare a activităților desfășurate efectiv pe amplasament, nu sunt vizate situații de neconformitate.
Pe de altă parte, pentru personalul care va fi implicat în aceste activități, controlul riscurilor la expunerea zilnică va fi efectuat periodic. Echipamentele de protecție individuală și mijloacele de lucru adaptate profilului vor fi obligatorii.
Facilitățile igienico-sanitare sunt disponibile pe amplasament.
Se consideră că, prin măsurile tehnice adoptate şi prin respectarea cu stricteţe a disciplinei tehnologice, conform procedurilor care vor fi întocmite, contribuţia obiectivului la poluarea aşezărilor umane şi la deteriorarea sănătăţii populaţiei se va manifesta în sens benefic.
Impactul rezidual este considerat a fi scăzut. Ca urmare, semnificaţia impactului este foarte scăzută.


Probabilitate

Severitate

Semnificaţie

1

1

1

Concluzia generală a evaluării semnificației impactului potențial indică un nivel mic al acestuia – cea mai mare severitate în manifestare este 1 (impact nesemnificativ), iar cea mai mare semnificație este 3, derivând din probabilitatea mare de apariție a unui fenomen.


Măsurile de control și diminuare avute în vedere prin proiect asigură premisele implementării unei soluții tehnice care va conduce în final la îmbunătățirea valorilor standardelor de mediu în zona amplasamentului.

1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   17


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət