Ana səhifə

ÎNtocmit, S. C. EcoPoint Management S. R. L


Yüklə 7.97 Mb.
səhifə15/17
tarix24.06.2016
ölçüsü7.97 Mb.
1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   17

9.2. Impactul potențial asupra corpurilor de apă

În perioada de realizare a investiției, apele, în special cele freatice, se pot contamina cu scurgeri accidentale de carburanți de la utilajele de construire folosite sau, indirect, din depozitarea necorespunzătoare a unor categorii de deșeuri (ex. deșeuri menajere, deșeuri de ambalaje, pulverulente etc). Măsurile de prevenție aparțin categoriilor de activități de bună practică în șantier fiind detaliate în capitolul următor.


Apele uzate rezultate din activităţile igienico – sanitare ale personalului Constructorului se vor gestiona prin utilizarea facilităţilor mobile, întreținerea acestora fiind asigurată de un operator autorizat pe bază de contract. În consecință, aceste fluxuri de apă nu vor constitui o sursă de poluare.
În perioada funcționării instalației de tratare DCD inerte, controlul surselor de ape uzate va fi total. Din amplasament nu vor fi descărcate direct, în corpuri de apă de suprafață sau subterane nici un tip de efluent – cu excepția apei pluviale drenate de pe suprafețele libere de teren (zona verde neutilizată) la precipitații mari, către rigolele perimetrale.
Bazinele și platformele de stocare vor fi contruite etanș și vor fi prevăzute rigole de drenare și colectare a apelor murdare sau potențial impurificate.

Manevrarea deșeurilor inerte se va efectua cu mijloace mecanice pe suprafețe amenajate (balastate sau betonate).


Apele uzate de tip fecaloid vor fi colectate separat – grupurile sanitare tip WC sunt independente (nu vor intra în fluxul de ape impurificate colectate), vidanjate și epurate într-o stație de epurare autorizată.
Apa uzată colectată în bazinul vidanjabil va corespunde limitelor impuse în H.G. Nr. 325/2005 care modifică și completează H.G. Nr. 188/2002 – NTPA 002 privind condițiile de descărcare a apelor uzate în rețelele de canalizare a localităților și direct în stațiile de epurare.
Capacitățile de transport pentru conducte / canale / rigole și capacitățile de stocare a bazinelor de colectare au fost stabilite pornind de la parametrii ploii de calcul și ținând seama și de caracterul pluviometric local (nivel mare a precipitațiilor torențiale în lunile de vară).
Referitor strict la potențiala afectare a corpului de apă subterană (prin poluări accidentale în timpul șantierului) sau a râului Buzău prin eventuale neconformități în exploatarea instalației (scurgeri accidentale în canalele adiacente instalației) impactul potențial este evaluat nesemnificativ. De asemenea nu este vizată nici generarea unui impact rezidual.


Probabilitate

Severitate

Semnificaţie

1

1

1

Se face precizarea că, nu sunt luate în considerare eventuale acte de reavoință care pot conduce chiar la poluări accidentale – incidente de tipul descărcării intenționate a cisternei vidanjă în canale de drenare sau, deversări ca urmare a accidentelor de circulație.



9.3. Impactul potențial asupra calității aerului


Aspectul evaluării impactului surselor noi de emisie a fost luat în considerare având în vedere cumularea potențială a activităților învecinate. Emisiile de poluanți atmosferici caracteristice amplasamentului aparțin categoriilor gaze de ardere (motoare termice) și particule. Pe amplasament nu vor funcționa surse fixe, controlate de emisie.
Toate echipamentele și utilajele care vor fi procurate vor fi omologate în conformitate cu prevederile Directivei 97/68/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 1997 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la măsurile împotriva emisiei de poluanți gazoși și de pulberi provenind de la motoarele cu ardere internă care urmează să fie instalate pe echipamentele mobile fără destinație rutieră, directivă transpusă prin Hotărârea de Guvern nr. 1209 din 29 iulie 2004 privind stabilirea procedurilor pentru aprobarea de tip a motoarelor destinate a fi montate pe maşini mobile nerutiere şi a motoarelor secundare destinate vehiculelor pentru transportul rutier de persoane sau de marfă şi stabilirea măsurilor de limitare a emisiilor de gaze şi particule poluante provenite de la acestea, în scopul protecţiei atmosferei. Pe de altă parte, toate vehiculele de transport utilizate vor fi din generațiile noi, cu emisii reduse de noxe și zgomot.
Impactul poluanţilor atmosferici generaţi asupra calitatii aerului ambiental, în raport cu valorile limită, valorile țintă și nivelurile critice prevăzute de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și concentrațiile maxime admisibile pentru particule totale în suspensie (TSP) prevăzute de STAS nr. 12574/1987 nu conduce la modificări decelabile ale valorilor de fond actuale, fiind respectate valorile limită impuse de prevederile legale aplicabile în toate punctele considerate sensibile (receptori rezidențiali).
Valori mai mari ale concentraţiilor de poluanţi în aer sunt distribuite în incinta şi în imediata vecinătate a obiectivului, corelat cu graficul de lucru al concasorului.
În faza de execuție a investiției, sursele care vor genera emisii de poluanţi în atmosferă sunt reprezentate de utilajele (excavatoare, macarale etc.) folosite pentru amenajarea obiectivului. Funcţionarea acestora va fi intermitentă, în funcţie de programul de lucru (maximum 10 ore/zi, 6 zile/săptămână) şi de graficul lucrărilor.
Din folosirea utilajelor, vor rezulta gaze de eşapament (hidrocarburi, monoxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf, pulberi, etc). La acestea se va adăuga şi o cantitate redusă de gaze de sudură, precum și pulberi din manipularea materialelor pulverulente.
În condiţiile amplasamentului şi tehnologiei stabilite, nu se previzionează modificări ale standardelor locale de calitate a aerului ca urmare a soluţiei implementate. Zona de influență a emisiilor de gaze de ardere generate pe amplasament va fi strict locală – pe amplasament și în imediata vecinătate.
De asemenea nu este vizată nici generarea unui impact rezidual.


Probabilitate

Severitate

Semnificaţia

3

1

3

În aceste condiții, semnificația impactului asupra calității aerului capătă valoarea 3 corespunzătoare unui impact nesemnificativ și relativ la un singur poluant – oxizii de azot. În această etapă, nu este considerată fezabilă aplicarea unor măsuri suplimentare de control și reducere a acestui tip de emisie, însă, într-o eventuală dezvoltare a capacităților de producție, problema trebuie reanalizată.




1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   17


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət