Ana səhifə

T. C. Elaziğ belediye başkanliği meclis karari


Yüklə 0.5 Mb.
səhifə3/7
tarix27.06.2016
ölçüsü0.5 Mb.
1   2   3   4   5   6   7

TAHIL-YEMEKLİK-YEM-KURU SEBZE-KURUYEMİŞ-KAHVE-KAKAO-ÇAY-

PATATES-SOĞAN-YUMURTA-HER ÇEŞİT YİYECEK MADDELERİ VB.

GIDA İLE İLGİLİL DEPOLAR

Madde 50-
Gıda maddeleri depoları iki guruba ayrılır.
-Etrafı su ve gaz halinde hiçbir teması olmayacak şekilde ve tamamıyla kapalı madeni ambalajlarda saklanan sadeyağ, zeytinyağı ve beyaz peynir gibi gıda maddeleri.
-Hiçbir kokusu ve sızıntısı bulunmayan çuvallar ve tahta ambalajlar içerisinde muhafaza olunan hububat, kuru sebze ve meyveler gibi maddeler.
1-Bu yerler yiyecek maddelerini dış etkilerden koruyacak ve kirlenmesine engel teşkil edecek nitelikte olacaktır.
2-Doğal veya yapay havalandırma düzeni olacaktır.
3-Depolara ilk gelen ürün önce, son gelen üründe en son çıkarılmalı, istenildiği zaman istenilen ürün gurubu çıkabilecek şekilde yerleştirme ve istif yapılmalıdır. İstifler arasında en az 1m geçit bırakılması zorunludur.
4-Çuval içerisinde bulunan maddeler, ızgaralar üzerine konulacaktır. Zemin üzerine zeminden 10-15cm yukarıda olacak şekilde kalın ve kuru tahtadan yapılmış ızgara yerleştirmeli, şeker torbaları veya kutuları bu tahtanın üzerine istiflenmelidir.

5-Kapı, pencere ve diğer kısımlardan her tür böcek ve zararlı hayvanların girmesini önleyecek uygun donanım (pencerelerde genişliği 2mm ‘yi geçmeyen tel kafes) bulunacaktır.


6-Kapı ve pencereleri, ateşe dayanıklı malzemeden yapılmış olacaktır.
7-Kuruyemiş depolarında tahtadan yapılmış yazıhane veya asma kat bulunması yasaktır.
8-Bu yerlerde çalışanlar iş gömleği giyeceklerdir.
9-Gıda maddeleri depolarının içinde bu maddeler haricinde başka madde depo etmek, burada işçi çalıştırmak yasaktır.
10-Depolar; giyinme yerleri, lavabolar, tuvaletler, banyolar, idari bölümler ve dinlenme yerlerinden ayrı olmalıdır.
11-Taşıma araçları ve depolarda havalandırma, sıcaklık ve rutubet ürün özelliklerine uygun olacak, depolarda sıcaklık ve nemölçer cihazlar bulunacaktır.
12-Zemin pürüzsüz, duvar düzgün, kolay temizlenebilir nitelikte ve ürünleri etkilemeyecek özellikte olacaktır.
13-Depolarda, taşıma araç gereçlerinde kullanılan alet, ekipman ve malzemeler temiz, sağlam, yıkanabilir, hijyenik ve amacına uygun olacaktır.
14-Çöpler depo dışında tutulacak, atılacaklarda depodan uzaklaştırılacaktır.
15-Depolama ve taşıma sırasında çevreye zarar verilmeyecektir.
16-Gıda maddeleri birbirinin özelliğini bozmayacak şekilde taşınacak ve depolanacaktır.
17-Gıda maddeleri toksin maddeler ile birlikte taşınmayacak ve depolanmayacaktır.
18-Gıda maddeleri ve temizlik maddeleri ayrı bölmelerde taşınacak ve depolanacaktır.
19-Gıda maddelerinin taşınması ve depolanması ile ilgili gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış olacaktır.
20-Depoda sigara içmek, ateş bulundurmak yasaktır.
21-Şeker depolarında asetilen ve elektrik kaynağı yapılması, madensel bölümlerin kıvılcım yapabilecek şekilde birbirine vurması ve sürtülmesi yasaktır. Asetilen, petrol, mum ve diğer ışık vericiler ile depolara girilmesi yasaktır.
22-Depolarda çalışan işçilere ve işyerinde devamlı bulunan şahıslara sağlık cüzdanı alınması ve belirli süreler içinde vize yaptırılması mecburidir.
SOĞUK HAVA DEPOLARI
Madde 51-
Soğuk hava depoları aşağıdaki kurallara uymak zorundadır.
1-İşin gerektirdiği oda bölmeleri ve her odanın düzeni teknolojik kurallara uygunluk sağlayacaktır.

2-Yapı dışına çıkan kapılarda içe ve dışa açılan ikinci bir kapı olacak, bu kapılarla yapı dışına açılan pencereler delikleri 2mm’yi geçmeyen tel ile örtülü olacaktır.


3-Her odanın içinde bir ucu makine dairesindeki ışıklı sayıcıya bağlı birer zil düzeneği ile birer termograf ve ikişer ispirtolu ısıölçer bulunacaktır.

4- Soğuk havanın, besin maddelerinin her tarafta aynı biçimde etki etme akımını sağlamak içi bu maddelere tabana dokunmayan ızgara ve raflar üzerine aralıklı biçimde yığarak ve her parça arasına çıtalar konulacak veya çengellere asılacaktır. Her yığının arasına serbestçe geçilecek genişlikte boşluklar bırakılmış olacaktır. Türlerine göre ısı ve yaşlık dereceleri bir olmayan veya birinin kokusu diğerine sinen değişik besin maddeleri bir odada bulundurulmayacaktır.


5-Bu depolarda her çeşit konservelerle, taze balık, kümes hayvanları, tavşan ve av hayvanları (kuşlar) , sebze ve meyve, yumurta, her çeşit yemeklik yağlar, süt ve sütten yapılmış besin maddeleri saklanır.
6-İşçilere ait soyunma, giyinme, yemek yeme, temizlenme yerleri ve wc ’lerin, gıda maddelerinin depo edildiği yerlerle doğrudan doğruya bağlantısı olmayacaktır.
7-İşçilerin soğuk hava depolarında çalışabilmeye yapılarının elverişli olduğunu gösterir sağlık raporları bulunacaktır. Sağlık Raporu bulunmayanlar bu depolarda çalıştırılmayacaktır.
8-Ürün özelliğine göre; derin dondurulmuş ürünlerde -18 oC ‘den daha düşük sıcaklıkta olmalı ve ayarlandığı sabit dereceden ± 0,5 oC ’den fazla sapmaya izin vermeyecek şekilde olmalıdır.
9-Soğuk hava depolarında jeneratör bulunacaktır.
10-Sebze ve meyve konserve depoları için ayrıca, nitelikleri yazılı etiketi olmayan konserveleri bulundurmak ve satmak yasaktır.
11-Depoların sel baskınına uğramaması hususunda gerekli tedbirler alınır.Sel baskınına uğrama ihtimali olan yerlere izin verilmez.
TUZ FABRİKALARI

Madde 52-
Ham tuz üretimine, işleme, depolama yerleri, tuz fabrikaları aşağıdaki kurallarla bağlıdır.
1-Bağımsız ve kâgir yapılarda olacak ham maddeler deposu, öğütme yeri, ambalajlama, üretilmiş madde deposu, işçiler için soyunma oda ve dolapları bölümlerini kapsayacak, bu yerler birbirinden kagir bölmelerle ayrılmış olacaktır.

2-Yapım sırasında demir ve sac kürek kullanılmayacaktır.


3-Değirmenin bulunduğu yerde öğütülmüş tuzlar, tahta veya plastikten yapılmış sandık veya kutulara akıtılacaktır.
4-Bu yerlerde çalışan işçiler iş gömleği ile başlık giyeceklerdir. Sağlı Raporu bulunmayanlar bu depolarda çalıştırılmayacaktır.
ET MAMÜLLERİ İMAL YERLERİ
Madde 53-
1-İmalathaneler müstakil ve kâgir olacak, Belediye Mezbahası ve ruhsatlı kombinalarda kesilmişi etler kullanılacaktır.
2-İmalathane şu kısımlardan oluşacaktır:

a)Etlerin parçalandığı, kemiklerin ayrıldığı veya kırıldığı yer.


b)İmalat yeri.
c)Baharat, bağırsak vb. maddelerin depo edildiği yer.
d)Kurutma yeri.
e)Paketleme ve etiketleme yeri.
f)Mamul madde saklama (depo) yeri.
Bunlardan et, sakatat ve bağırsak muhafaza yerleri -1 dereceyi, mamul depolama yerleri ise +1 dereceyi geçmeyecektir.
3-Bu yerler birbirinden muntazam kapılarla ayrılmış ve duvar yerden 2 metre yüksekliğe kadar

her tarafı fayans vb. kolay temizlenebilir maddeden yapılmış olacak, üst tarafı dökülmeyecek şekilde temiz ve kapalı olacaktır. İmal yerlerinin zemini karo vb. olacaktır.


4-İmal yerlerinin bol gündüz ışığıyla aydınlatılması için kâfi derecede pencereleri olacak, pencereler tel kafesle örtülü, tahta kısımlar yağlı boya ile boyanmış olacaktır.
5-Baharatların muhafazası için ayrı ayrı gözlü olmak üzere kapalı kutular bulunacaktır. Baharatlar, kuru, rutubetsiz yerde depo edilecek ve kutuların üzerlerine baharatın ismini belirten bir etiket olacaktır.
6-İmalathane ve depolar, her türlü kemirici ve haşerelerin girmesine mani olacak şekilde yapılacak, dezenfeksiyonlarda kullanılan ilacın tesiri izale edilinceye kadar imalat durdurulacaktır.
7-Küf üretmesine ve su buharının damlalar halinde tavanda birikmesine mani olmak için doğal veya suni şekilde havalandırma olacaktır.
8-İmalathanede şehir şebekesine bağlı su bulunması ve gerektiğinde 24 saatlik ihtiyaca cevap verecek su deposu yaptırılması zorunludur. Zeminin muhtelif yerlerinde şehir kanalizasyonuna bağlı menfezler bulunacaktır.

9-İşçi sayısına göre, işçilerin soyunma ve giyinme yeri ile sıhhi wc, duş ve el yıkama yerleri mevcut olacak ve bunlar daima temiz tutulacaktır. Duş yeri ile wc imalat hanelerin dışında bulunacak ve fayansla kaplanacaktır. Buralarda gerekli temizlik maddeleri bulunacaktır.


10-İşçilere lastik bot veya temiz işçi gömleği ile pantolon, başlık giydirilecek, her işçinin sağlık karnesi bulunacak, üç ayda bir sağlık muayenesi yaptırılacaktır. Bu işleme işverenlerde tabi tutulacaktır. İşçilerin elleri, tırnakları, yüzü, saçları her gün temizlik kontrolüne tabi tutulacak, eli yaralılar imalatta çalıştırılmayacaktır.
11-Etlerin nakliyesi lastik tekerlekli taşıma arabalarıyla ve sepet ve tepsilerle yaptırılacaktır. Bu malzemeler paslanmaz maden olacak, daima temiz ve bakımlı tutulacaktır.
12-Et mamulleri imalatında veya ambalajında kullanılan malzemeler sıcak su ile bulaşık yıkamaya mahsus deterjanlardan biriyle yıkanacaktır. Kıyma makineleri ile imalatta kullanılan kaplar, diğer alet ve teçhizat işçiler tarafından imalathanelerin dışına çıkarılmayacaktır.

-Temizlik için lüzumlu buhar, su hortumu, fırça ve temizleme maddesi daima el altında bulundurulacaktır.


-Etleri parçalama masaları veya kütükleri sert tahtadan imal edilecek ve yekpare olacaktır.
-Etleri doğramak için kullanılan aletler paslanmaz ve kolay temizlenen cinsten olacaktır.
-Makinenin yedek parçaları ve mamule bulaştırılabilecek diğer parçalar imalat sahasından uzak tutulacaktır.
-Mamulün hazırlanmasına ve imalinde, malzemenin yıkanmasında kullanılan su, içilebilir nitelikte olacaktır.
13-İşyerlerinde yatmak ve sigara içmek yasaktır.
14-Etlerin rastgele yerde bırakılması yasaktır. Parçalanmamış etler çengellerle asılı olarak, parçalanmış etler banko üzerinde bulundurulacaktır.
15-İmalathanede; artık maddelerle çöpleri almak için yeteri kadar paslanmaz ve kapaklı konteynır bulundurulacaktır. Çöplerin sağa sola, kapı önlerine atılması yasaktır.
KASAPLAR
Madde 54-
1-Belediye mezbahası ve kombinaları haricindeki yerlerde her türlü kasaplık hayvan kesimi yasaktır. Mezbahada kesilen hayvan etlerinin nakli için soğuk hava depolu özel kamyonlar veya arabalar kullanılacaktır. Bu vasıtalarda etler birbirine sıkıştırılmadan, üst üste konmadan çengellere asılı olarak nakledilecektir.
2-Kasap dükkânları kâgir binalarda olacak, yeteri derecede aydınlık olacak mesken ve diğer işyerleri ile doğrudan alakası bulunmayacaktır.

3-Şehir şebekesine bağlı su tesisatı bulunacaktır.


4-Zemin ve zeminden 2m yüksekliğe kadar olan duvarlar karo, fayans kaplı, diğer kısımlar badanalı olacaktır.
5-İşyerinin ön cephesi sabit bir camekânla kaplı olacaktır.
6-Hava temizleme tertibatı olacaktır.
7-Kasap dükkânlarında kıyma makinesi bulundurulması mecburidir. Ağaç kütükleri ve kıyma makineleri temiz olacaktır.
8-Ağzı kapalı madeni veya plastik çöp kutuları olacaktır. Kokuşmuş atık ve kemik parçaları vb. atıkların açık olarak umumi çöp kutularına atılmaları veya gelişi güzel bırakılmaları yasaktır.
9-Tezgahların ön kısmı müşterilerin arkayı görebileceği şekilde cam olacaktır.,
10-Etlerin saklanması için, kapasiteye göre soğutma tertibatlı dolaplar, tezgâhlar veya soğuk hava deposu bulunacaktır.
11-Bir musluk ve lavabo ile zeminin uygun bir yerinde lağıma bağlı ızgara bir sifon olacaktır.
12-Tezgâhlar mermer gibi su geçirmez yıkanarak temizlenebilir bir madde ile döşenmiş olacak, ağaç kütükleri, kıyma makineleri, iş haricinde bir çinko kapla daima örtülü bulunacaktır.
13-Etler soğuk hava depoları içinde bütün olarak veya büyük parçalar halinde, birbirinden aralıklı asılı bulundurulacaktır.
14-Etlerin üzerine madeni levhalar veya süs bakımından renkli kâğıtlar yapıştırılması yasaktır.
15-Bütün veya parça halinde bulunan etlerin üzerine koyun, keçi, sığır, manda, dana gibi etin cinsi, niteliği ve fiyatını bildirir etiketler konacaktır.
16-Büyük parça etlerin dükkânlarda herhangi bir yere gönderilmesi için üzeri örtülü temiz kaplar kullanılacaktır.
17-Kıyma müşterinin gözü önünde yapılacaktır.
18-Dükkân her gün yıkanacak tezgâh ve kütükler, kıyma makineleri sıcak sularla fırçalayarak temizlenecektir. Çalışanlar uzun ve temiz bir gömlek ve eldiven giyecekler, dükkânın her tarafı tam bir temizlik içinde bulunacaktır. Kullanılan kesici aletler paslanmaz cinsinden olacak, sapları madeni olup adi tahtadan olmayacaktır.
19-Başka yerde kesilip temizlemiş olmak ve ayrı bir dolap içinde bulundurmak şartı ile kasap dükkânlarında kümes hayvanları da satılabilir.
20-Kasap dükkânlarında hazır kıyma bulundurmak yasaktır.
21-Kasap dükkânlarında mezbaha damgası bulunmayan etlerin satışı yasaktır.
22-Kokuşmuş ve hastalıklı etlerin bulundurulması ve satılması yasaktır. Bu tür etler yok edilir.
23-Kasap dükkânlarında sucuk ve pastırma yapılamaz.
24-Diğer il ve ilçelerin mezbahalarında kesilip damgalandıktan sonra ilimiz Veteriner Müdürlüğünde yeniden muayene ve damgalanmadan satışa sunulan et ve et organları kaçak kabul edilir.
Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara ceza uygulanır.
20, 21, 22, 23 ve 24. Maddelerin ihlalinde zor alımları yapılarak, her biri için ceza uygulanır.

SUCUK İMAL YERLERİ
Madde 55-
Sucuk imalathanelerinde bulunması gerekli malzeme ve imalat esasları;
1-Elektrik ile çalışan kıyma makinesi,
2-Otomatik hava tazyikli doldurma makinesi,
3-Elektrikle veya mekanik çalışan karıştırma makinesi,
4-Üstü paslanmaz çinko masa veya mozaik, fayans benzeri maddelerden yapılmış masalar,
5-Hamur dinlendirme teknesi; kolay temizlenebilen çelik kromaj, galvaniz vb. cinsten olacaktır.
6-Kullanılacak etler gıda maddeleri tüzüğünün 137.maddesi şartlarında kesilmiş etler olacak ve sucuk; tüzüğün 171.maddesine uygun imal edilecektir. Çok genç ve zayıf hayvan etleri sucuk etlerinde kullanılamaz.
7-Sucuklara nitrik ve nişasta, çemen otu gibi maddelerin katılması yasaktır. Sucuklar piyasaya arz edilmeden önce cinsi, niteliği ve son kullanma tarihini bildirir etiketler konacaktır.
8-işçiler iş giysisi ile başlık, lastik çizme giyecek ve su geçirmez önlük takacaklardır.
Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara ceza uygulanır.
SIHHİ NİTELİKLİ TAVUKÇU, SAKATATÇI VE BALIKÇI DÜKKÂNLARI
TAVUKÇULAR
Madde 56-
Kasap dükkânları için ön görülmüş olan şartlara ilave olarak, aşağıdaki şartlar aranır.
1-Şehir şebekesine bağlı su tesisatı, şebeke suyu olmaya yerlerde içilebilir su tertibatlı yeterli su bulunacaktır.
2-Ortam yeterli aydınlıkta olacaktır. Hava temizleme tertibatı olacaktır.
3-Zemin ve zeminden 2m yüksekliğe kadar olan duvarlar fayans kaplı, diğer kısımlar badanalı olacaktır.
4-İşyerinin ön cephesi sabit cam ekranla kaplı olacaktır.
5-Bir musluk veya lavaboyla zeminin uygun bir yerinde lağıma bağlı ızgaralı bir sifon olacaktır.
6-Tezgâhların üzeri madeni çelik, fayans veya mermer olacaktır.
7-Ağaç kütükleri ve kıyma makineleri temiz olacaktır.
8-Ağzı kapalı madeni veya plastik çöp kutuları olacaktır.
9-Tezgâhların ön kısmı, müşterilerin arkayı görebileceği şekilde cam olacaktır.
10-Etlerin saklanması amacı ile kapasiteye göre soğutma tertibatlı dolaplar veya soğuk hava deposu bulunacaktır.
11-Satış yerine irtibatlı olmak üzere dükkânın arka kısmında sakatat hazırlaması bölmesi ile bu bölmede mermer veya fayanstan yapılmış masa ve yanında bol akarsuyu olan kalebodurdan bir havuz bulunacaktır.
12-Sakatatların alındığı yeri gösteren ve sakatatların sağlıklı olduğuna dair belgesi bulunacaktır.
Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara ceza uygulanır.
SAKATATÇILAR

Madde 57-
Sakatatçı dükkânlarında, kasap dükkânları için öngörülmüş olan koşullara ek olarak aşağıdaki koşullarda aranır:
1-Satış yerine bağlantılı olarak dükkânın arka kısmında sakatat hazırlama bölmesi ile bu bölmede betondan yapılmış, üzeri mermer kaplı bir masa ve yanında bol akarsuyu bulunan fayans kaplı bir havuz bulunacaktır.
2-Bu dükkânlarda kıyma makinesi bulundurulması yasaktır.
3-Bu dükkânların sokak yüzleri sabit vitrinli olacaktır.
4-Sakatatın temizlenmesinde yalnız su kullanılacak kimyasal madde kullanılmayacaktır.
5-Sakatatçı dükkânlarında Belediyeden izin almak koşulu ile ayrı, kapalı veya vitrinli buzdolaplarında tavuk satışı yapılabilir.
6-Her nevi hayvandan tedarik edilmiş her türlü sakatatın seyyar satıcılarda satılması yasaktır. Aksine hareket edenlerin malları, zor alım yapılarak imha edilir.
7-Sakatat atıkları ağzı sıkıca bağlı sağlam çöp poşetleri içerisinde çöp kutularına atılacaktır. Bu atıkların açık olarak umumi çöp kutularına atılmaları veya gelişigüzel bırakılmaları yasaktır. Ayrıca sakatatların yıkandığı kirli sular ile çevreyi kirletmek, kokutmak yasaktır.
Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara ceza uygulanır.
BALIKÇILAR

Madde 58-
Balıkçı dükkânlarında kasap dükkânları için öngörülmüş koşullara ek olarak aşağıdaki koşullar da aranır:
1-Balıklar mermer, fayans ve üzeri madeni çelik kaplı masalar ve raflar üzerinde bulundurulacaktır.
2-İşyerinin Sokak yüzünde suların dışarı akmaması için gerekli önlemler alınmış olacaktır.
3-Bu dükkânlarda kıyma makinesi bulundurulması yasaktır.
4-Balıkçı dükkânlarında alıcıya, balıklar naylon torbalara konulduktan sonra verilecektir.

5-Balıkçı dükkânlarında su ürünlerinden başka bir şey satmak yasaktır.


6-Balıkçı dükkânlarında balıkların yıkanması için kesinlikle temiz su kullanılacaktır.
7-Vatoz, köpek balığı, keler gibi balıklar önceden kesilip küçük parçalara bölünüp satılmayacaklardır.
8-Balıkçı dükkânlarında bozulmuş, kokmuş, kokmaya yüz tutmuş balıkları bulundurmak, satılan balıkları taze göstermek için; gözlerine limon suyu vb. su dökmek, solungaçları boyamak vs. hile yapmak ve etikete aykırı bir isimle balık satmak yasaktır.
9-Balık satanlar su geçirmez önlük giyeceklerdir.
10-Balık halinden, balıkçı dükkânlarına nakledilen balıkların tamamı, ahşap sandık veya kasalar içinde araları odun talaşı vb. madde ile dolu buzla istif edilmiş halde nakledilecektir.
11-Balık atıkları, satıcıların yanlarında bulunduracakları kapalı ve madeni kaplar içerisinde biriktirilip, ağzı sıkıca bağlı sağlam çöp poşetleri içerisinde çöp kutularına atılacaktır.

Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara ceza uygulanır.


EKMEK FABRİKALARI VE FIRINLARI

Madde 59-
Ekmek fabrikaları aşağıdaki kurallarla bağlıdır.
1-Binalar kâgir olacak, mimari projeye fabrika veya fırın olarak işlenmiş olacak ve aynı işlem yapı kullanma izin belgesinde de işlenmiş olacaktır.
2-Fabrika ve fırınların tüm bölümleri bol gün ışığı alacak tarzda olacak, pencerelerin dış kısmına sinek, böcek ve haşere girmemesi için ince tel elek çekilmiş olacak, bütün kısımların tabanları ile hamurluk, harman yeri, banyo ve tuvaletler 2 metre yüksekliğe kadar fayans kaplı, diğer kısımlar badanalı olacaktır.
3-Fabrika ve fırınlar çevreyi kirletmemek ve zarar vermemek için bacalarına kurum tutucu takmaya mecburdurlar.
4-Fabrika ve fırınlarda şehir şebekesine bağlı su tesisatı olacaktır.
a)Fabrika ve fırınlar; pişirme tesisi, un deposu, harman yeri odası, otomatik elek, hamur açma yeri, hamur dinlendirme odaları, tuz odası, satış yeri, yemekhane, soyunma-giyinme odası, banyo, wc, lavabo, varsa üreteç (jeneratör) gurubu odası bölümlerini kapsayacak ve bu bölümler birbirinden kâgir duvarlarla ayrılmış olacaktır.

b)Un deposu; yeterli büyüklükte tabanı kalın doğraman tahta ızgaralar ile kaplanmış olacaktır. Un deposu rutubetsiz ve bol havalı yerde yapılacaktır, unlar temiz çuvallar içerisinde tabandan en az 10 cm yükseklikte tahta ızgaralara istif edilmiş olacaktır. Fabrikalar için bu bölümün uygun bir yerinde en az iki adet boş çuval silkme makinesi kurulmuş olacaktır.


c)Harman yeri odası; fabrikalarda odanın içerisinde yerden en az 0.50m yükseklikte çevresinde dolaşabilen havuz biçiminde bir harman yeri yapılacak ve iç kısmı fayans ile kaplanmış olacaktır.
d)Otomatik elek; harman yeri ile hamur açma yeri arasındaki bir bölüme kapasiteye ve fabrikanın çalışma ritmine uygun olarak kurulmuş olacak ve sürekli çalışır durumda bulundurulacaktır. İmalathanede çalışır vaziyette otomatik un eleği bulunacak ve unlar mutlaka elenmiş olacaktır.
e)Hamur açma yeri; fabrikalar için en az 50m2, yüksekliği 3m, işçilerin her biri için 40 m3 hava hacim sağlanmış olacaktır. Kapasiteyi karşılayacak büyüklükte en az iki hamur yoğurma makinesi sürekli çalışır halde bulundurulacaktır. Bu bölümün uygun bir yerine kapasiteyi karşılayacak güç ve sayıda kesme, tartma ve biçimlendirme makineleri kurulmuş olacaktır. Fabrika ve imalathanelerde (fırın) su, hamur yoğurma makinelerine akarsu düzeneği ile sağlanacaktır. Hamura konacak tuz, madensel kaplarda eritilerek ve süzülerek eklenecektir. Hamur tekneleri ve kapakları meşe veya kestane gibi sert ağaçlardan yapılmış olacaktır. Hamur ancak hamur makinesiyle yapılabilir. El ve ayak ile hamur yoğurmak yasaktır.
f)Hamur dinlendirme yeri; fabrikalar için mevsim koşuşlarına göre ısıyı dışarıdan denetleyebilen sıcak ve soğuk hava sağlayan sistem ile donatılmış ve ayrı olarak düzenlenecektir.
g)Tuz odası; en az üç ton ince ve temiz tuzu alabilecek büyüklükte içi fayans, mermer vb. ile kaplı ayrı bir oda olacaktır.
h)Satış yeri; ekmek satış yerlerine ait kurallara uygun olacaktır.
ı)Yemekhane; fabrikalar için çalışan işçilerin sayısına göre gereksinmeyi karşılayacak büyüklükte olacak, uygun bir yerinde yemekhaneden ayrılmış bir bölümde lavabo bulundurulacaktır.
i)Soyunma giyinme odası; işçi sayısına göre yeterli büyüklükte olacak ve içinde işçilerin iş giysileri ile diğer giyim eşyalarını asabilecekleri ayrı bir bölüm olacaktır.
j)Banyolar; işçi sayısına yeterli sayıda sıcak sulu ve duşlu olacaktır.
k)Wc ve lavabolar; işçi sayısına göre yeterli sayıda wc ve lavabo olarak iki ayrı bölüm halinde olacaktır.
l)Üreteç gurubu odası; fabrikalar için düzeneği çalıştırmak ve aydınlatmalar için gerektiğinde kullanılmak üzere yeterli kapasitede bir üreteç gurubu kurulacak ve sürekli çalışır halde bulundurulacaktır.
5-Her bölümün duvarları 2m yükseklikte fayans yada iyi cins mermer ile kaplı olacaktır. Diğer bölümleri yağlı boya ile boyanacaktır.
6-Fabrikalar merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılacaktır.
7-Gerekli görülen pencerelere 2mm ‘lik tel kafes takılacaktır.
8-Fabrika ve fırınlarda işçi yatırılamaz. Yatakhaneler, fabrika ve fırınların dışında ayrı olarak kurulmalıdır.

9-Fabrikanın teras veya uygun bir yerine otomatik olarak çalışan 10 tonluk bir su deposu bulunacaktır.

10-Tezgâh bulunduğu takdirde 1m yüksekliğinde, diğer yerlerden yeterli genişlikte gezinti aralığıyla yarılmış bulunacak, tezgâhın genişliği, üzerine çıkılmaksızın ekmeklerin uzanılıp alınabileceği uzaklıkta olmalıdır.

11-Odalarda belirlenen vasıf, gramaj, netlik ve biçim dışında ekmek ve diğer unlu ürünler üretilmeyecektir. Noksan gramajlı imal edilen ekmek ve pideler tartı netice müsadere edilir.


12-Kullanılmış pasa bezleri yıkanmadan tekrar kullanılmayacaktır. Fabrika ve fırınlarda kullanılan pasa bezleri ve diğer tüm malzemeler tam bir temizlik içerisinde olacaktır. İşçilerin, saç, sakal, tırnak gibi vs. bakımları yapılmış olacak ve çalışanlar çalışırken iş elbiseleri giyecektir. Çalışan işçiler önlük giyecek, eldiven takacak, başlık takacak, ağız ve burunları maske ile kapalı olacaktır.
13-Odalarca belirlenen tip ve randımandan başka un bulundurulmayacak ve kullanılmayacaktır.
14-Etiketsiz ekmek çıkarmak yasaktır. Ekmeklerin altına üretildiği fabrika ve fırının adının yazıldığı etiket yapıştırılacaktır.
15-Üretim bölümlerinde çalışanlar beyaz işçi gömleği, başlık giyecek ve önlük takacaklardır.
16-Çalışanlar Sağlık Cüzdanı almaya ve üç ayda bir vize yaptırmaya mecburdurlar.
17-Ekmekler eski, kırık ve dökük olmayan kasalarda; etrafı kapalı, kapıları yan veya arka kısmından açılan, yan taraflarında fabrika sahiplerinin ismi yazılı, ekmekleri ayrı ayrı koyacak rafları olan özel motorlu araçlarla taşınacaktır. Ekmekler kasalara sıkıştırılmadan, şekli bozulmadan dizilecektir.

18-Açık kasalı araçlarla veya hayvan sırtında küfelerle ve çuvallarla ekmek nakli yasaktır.


19-Ekmek fırınlarında ekmek, pide, hamur vb. gibi maddelerin içinde gözle görülür yabancı madde (taş, kıl, tüy, iplik, demir aksam, odun parçası, kömür vb.) bulunması yasaktır. İhlali halinde ekmeklere Zabıtaca el konur.
20-Fırınlarda her iş bitiminde, ekmeklerin pişirildiği kısmın temizliği tam yapılmalıdır. Temizlik yaparken bu amaçla kullanılacak paspas veya bezler sürekli olarak temiz tutulacak ve başka temizlik işlerinde kullanılmayacaktır.
21-Gıda maddelerinin ekmek, pide vb. eksik gramajlı olarak üretilmesi ve satılması yasak olup, eksik gramajlıların zor alımı yapılarak makbuz karşılığı hayır kurumlarına verilir.
1   2   3   4   5   6   7


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət