Ana səhifə

T. C. Elaziğ belediye başkanliği meclis karari


Yüklə 0.5 Mb.
səhifə7/7
tarix27.06.2016
ölçüsü0.5 Mb.
1   2   3   4   5   6   7

NAKİL VASITALARI
Madde 108-
-Ücretleri belirlenen nakil vasıtalarına mahsus tanzim edilmiş seyri sefer ve ücret tarifelerine aykırı harekette bulunmak yasaktır. Ücret tarifeleri arabaların gözle görülecek yerine asılacaktır. Ticari taksileri işletenler tarafından taksimetrenin yazdığından fazla para alınması veya istenmesi yasaktır.
ULAŞIMLA İLGİLİ KONULAR

Madde 109-
BELEDİYE DÜZENİ
-Belediye sınırları içerisinde her türlü Kamu Malına zarar vermek yasaktır.
-İçme suyu, kanalizasyon ve doğal gaz boru hatlarına izinsiz kazı yapmak, hat bağlamak ve zarar vermek yasaktır. Aksine hareket edenlere bakım-onarım masraflarına ilaveten ceza uygulanır. Ayrıca suç duyurusunda bulunulur.
-Kaldırım ve yol üzerinde oturmak, tavla oynamak, çay içmek yasaktır.
-Belediye sınırları içerisinde Belediyeden izin almadan ve Sebze ve Meyve Halinden hal rüsum’u kestirmeden her türlü araçlarda sebze ve meyve satışı yapmak yasaktır.
-Belediye Zabıta Memurlarının görevlerini yaptıkları sırada,
a)Görevlerini engelleyecek biçimde karışmak,
b)Zorluk çıkarmak, kamuoyu yaratarak kalabalık yapmak suretiyle görevlerine müdahalede bulunmak.
c)Yanlış bilgi vermek ve asılsız bildirimde bulunmak yasaktır.
d)Toplu ulaşım araçlarının sürücüleri;
-Zabıta memurlarının el veya düdük ile yaptıkları DUR emrine uymaya mecburdur.
-İstenilen belgeleri sunmaya, göstereceği yerlere gitmeye mecburdur.
e)Tebliğ edilen her türlü evrakı almamak, alıp da muhatabına vermemek, evraka zarar vermek yasaktır.
Yukarıdaki durumlar, zabıta memurunun görevini güçlendirmek ve karşı koymak anlamındadır. Aksine hareket edenlere Ceza uygulanır. Ayrıca hakkında ilgili kanun kapsamında Suç Duyurusunda bulunulur. Kimliğini bildirmeyenler en yakın polis karakoluna bildirilir.
-Odun, kömür ve benzeri yakacak maddesi satan araçların cadde, sokak ve alanlarda beklemeleri veya satış yapmaları yasaktır. Şehir içerisinde ve boş arsalarda toptan ve perakende olarak inşaat malzemeleri (çakıl, kum, tuğla, demir vb) , odun ve açıkta kömür satmak yasak olup, bu ve benzeri maddelerin yalnızca Belediyece gösterilen depolarda satışı yapılacaktır. Aksine hareket edenlerin işyeri kapatılır ve ceza uygulanır.
ODUNCULAR
Madde 110-
a)Şehir içerisinde ve mahalle aralarında odun depoları açmak ve odun satmak yasaktır. Bu işler ancak Belediyelerce ayrılmış yerlerde yapılır. Aksine hareket edenlerin işyeri kapatılır ve ceza uygulanır.

b)Odunların bulunduğu yerlerde ateş yakılması ve sigara içilmesi yasaktır

c)Odun ve kömürlerini depoladıkları alan kapalı mekân olamaz.

d)Depo etrafı sağlam direkler ile sabitlenmiş tel örgü ( içerideki malzemenin dışarı dökülmesine mani olacak şekilde ) ile çevrilmiş olacaktır.

e)Bu depolarda, ilgili belediyesinden alınmış İtfaiye Raporu ve bu rapor doğrultusunda gerekli yangın söndürme malzemesi bulunacaktır.

f)Bu depolarda motorlu testere vb. aletler ile kesim yapılamaz.

g)Depolama alanı içerisinde idari işler için kullanılmak üzere hizmet binası bulunabilir.

h)Belediyemizce ruhsatlarında gösterilen miktarlar haricinde yakacak malzemesi bulunamaz.


Bu işyerlerine araç giriş-çıkış yerleri Belediyemiz onayı ile düzenlenebilir, belediyeden izin alınmadan özel giriş tertip etmek, yolun ve kaldırımın evsafını bozmak yasaktır.
Aksine hareket edenlerin işyeri kapatılır ve ceza uygulanır.
KÖMÜRCÜLER
Madde 111-
10.08.2005 tarih ve 25902 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği EK-2 Üçüncü Sınıf 8-2.Maddesinde belirtilen GSM İşyerinde aranacak kriterleri sağlamak zorundadır.
-25 Tondan fazla kömür bulundurmak yasaktır.
-Kömür satış işyerinde poşetlenmemiş halde kömür bulundurulması ve satılması yasaktır.
-Kömür satış işyerinde Dökme kömür bulundurulması ve satılması yasaktır.
-Kömür satış işyerinde LPG ve benzeri yanıcı ve patlayıcı madde bulundurulması ve satılması yasaktır.

-Odun ve kömürlerin bulunduğu yerlerde ateş yakılması ve sigara içilmesi yasaktır.

Yukarıdaki her bir madde için aksine hareket edenlere ceza uygulanır.

SEYYAR SATICILAR
Madde 112-

-Yıkamadan, pişirilmeden ve soyulmadan satılan tatlı, börek, simit, pasta vs. gibi gıda maddelerinin kapalı camekân ile seyyar arabalarda satılması mecburidir. Seyyar arabaların ölçüleri boy 180cm, en 90cm yükseklik 50cm ebatlarında olacak ve tekerleri lastik olacaktır. Tüm seyyar satıcılar Belediyeye kayıtlarını yaptırarak seyyar satıcı belgesi almaya mecburdur. Riayet etmeyenlerin arabaları Belediyece alı konulur, ayrıca ceza uygulanır.


-Belediyede ekonomi ve ticaretin gelişmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcılar faaliyetten men edilir. İzinsiz satış yapan seyyar satıcıların faaliyetten men edilmesi sonrası cezasını ödemeyerek iki gün içerisinde geri alınmayan gıda maddeleri gıda bankalarına verilir. Cezası ödenmeyerek 30 gün içerisinde alınmayan gıda dışı mallar, yoksullara verilir.
TAHLİL İÇİN ALINACAK NUMUNELER
Madde 113-

1-Gıda maddelerini satan ve yapanlar Belediyece talep halinde numune vermek mecburiyetindedir.


2-Numunenin alınması sırasında ilgili memura güçlük çıkarmak veya numune vermemeye çalışmak gibi hareketlerde bulunmak yasaktır.
3-Numuneler iki adet alınır. Alınan numuneler ağzı açılmayacak şekilde resmi mühür ve tutulacak zabıt varakası ile birlikte mühürlenir. Birisi tahlil için laboratuara gönderilir. İkincisi de raporun neticesi alınıncaya kadar mühürlü olduğu haliyle sahibine teslim edilir.
4-Numune kaplarının üzerine alınan mamullerin cinsleri, numune sahibinin adresi, numune zarfının numarası, sahibinin ve numuneyi alanın ve Belediyenin Zabıta Memurunun imzalarına havi matbu bir etiket yapıştırılacaktır. Aynı imza ve adreslerin zabıt varakasında bulunması şarttır.
YAPI İŞLERİ
Madde 114-

-Her bina sahibi, inşaat yapımı, tamiri ve yıkımı esnasında Belediyeden ruhsat almaya ve aşağıdaki şartlara uymaya mecburdur.


1-Kazaya sebebiyet vermemek için emniyet açısından inşaatın çevresi tahta veya emsali şeylerle perde çekilecektir.
2-İnşaat sahibinin, müteahhidin sorumlusunun isimlerini ve ruhsat tarihini ve numarasını gösterir ve ikaz edici tabela ve levhalarını inşaatın görülebilecek yerine takmaya mecburdur.
3-Çalışma esnasında inşaatın sahibi çevrenin kirlenmemesi için mümkün olan her türlü önlemi almakla yükümlüdür.

4-İnşaattan çıkacak olan her türlü toprak moloz ve süprüntülerin Belediyenin göstereceği yerden başka bir yere dökülmesi yasaktır.


5-İnşaat sahipleri çalışmaları esnasında çevredekileri rahatsız etmemek için her türlü önlemi almaya mecburdur.
6-İnşaat sahipleri her ne suretle olursa olsun çalışmalarından dolayı bozdukları, kirlettikleri yol veya kaldırımları, iş bitiminden sonra yapmak ve temizlemek mecburiyetindedirler.
7-İnşaat sahipleri inşaat malzemeleri ile yolları işgal edemez veya trafiği engelleyemezler. Kum, kireç vb. malzemelere doğrudan yapı içerisine dökülecektir. Bunların dışarıya yada yol üzerlerine dökülmesi yasaktır.
8-Belediye ve imar mevzuatında bahsi geçen her türlü yapılar ve tamirlerinin Belediyeden ruhsat almadan veya alınan ruhsata aykırı olarak yapmak, yaptırmak yasaktır.
9-İnşaat sahibinin, çevreyi rahatsız etmemek için sabah 08.00, akşam 20.00 saatlerinden sonra çalışması yasaktır.
10-Yeni yaptırılan yapıları Yapı Kullanma İzin Belgesi almadan kullanmak yasaktır.
Yukarıdaki her bir maddenin ihlali halinde ceza uygulanır.
-Doğal güzelliği bozacak biçimde ve izinsiz olarak halka açık yerlerden, dere yataklarından kum, çakıl ve toprak alınması yasaktır. Aksine hareket edenlere ceza uygulanır.
-Belediyece gösterilen yerler dışında toprak ve moloz dökmek yasaktır. Moloz ve yakıt atıklarını (kül, cüruf) toplama işlemleri ücrete tabi olup, Belediye Meclisinin alacağı kararalar doğrultusunda uygulanacaktır. Aksine hareket edenlere ceza uygulanır.
-Şehrin temizliğini sağlamak, estetik yapısını korumak, halkın sağlığını korumak için herkes, her yerde ve her işte Temizlik Kurallarına uymak ve özen göstermek zorundadır.
1-Binaların içinde bodrum vb. yerlerde her türlü koku yapıcı maddeler ile çöp vs. biriktirmek, yığmak ve çevreye rahatsızlık vermek yasaktır.
2-Yerleşim alanları içinde hurda depolamak ve ticaretini yapmak yasaktır.
3-Halka açık ve resmi yapılara, tarihi yerlere, halkın kullanımına açık genel tuvaletlere yazı yazmak, kirletmek tuvaletler dışında cadde ve sokak aralarında, alanlarda tuvalet gereksinimini gidermek ve toplum kurallarına uymayan işleri yapmak yasaktır.
-Bahçe ve arsalardan cadde ve sokaklara doğru uzanan ağaç dalları 3m yüksekliğe kadar sahipleri tarafından budanacaktır. Bu yükseklikten aşağıya dal sarkıtılması yasaktır. Sahipleri tarafından budanmayan dallar, Belediye tarafından budanarak ücreti % 20 fazlasıyla sahibinden tahsil edilir. Ayrıca sahipleri için ceza uygulanır.
-Şehir dâhilinde ot, saman ve talaş gibi çabuk yanıcı ve parlayıcı maddeleri depolamak, ahşap yapılarda, bodrum ve benzeri yerlerde kolaylıkla yanan şeyleri biriktirmek, koku yapıcı maddeleri depo etmek, hurda eşyaları izin almadan yakmak yasaktır.
-İki ve çok katlı binalarda; üst katlardan her ne suretle olursa olsun komşuna veya bina dışına su tesisatlarından kaynaklanacak su sızıntısı, wc, banyo, lavabo vb. sızıntıları akıtmak yasaktır. Aksine hareket edenlere ceza uygulanır. Arıza giderilmez ise arıza giderilene kadar şebeke suyu kesilir.
-Bina, apartman ve işyeri sahiplerinin binalarına numarataj plakası taktırmaları ve plakalarını muhafazaya mecburdurlar. Plakası bulunmayan, apartman ve işyerlerine ceza uygulanır.
-Belediye sınırları içerisinde çatısı bulunmayan bina üzerlerine çirkin görüntü oluşturabilecek şekilde her türlü eşya koymak veya barakalar yapmak yasaktır.
-Halen faaliyette olan ve yeniden yapılacak olan umumi mecralar, işletmeye açıldıktan sonra bunların geçtikleri yerlerdeki bulunan her türlü binalar atık sularını ve yağmur sularını kanalizasyona bağlamakla yükümlüdür.
-Bu “Belediye Yasakları” ile genel yerlerde yapılması yasaklanan eylemlerin mezarlıklarda da yapılması yasaktır.
Bu kapsamda;
1-Sarhoşların, dilencilerin, ayak satıcılarının, yanında velisi olmayan çocukların, beraberinde köpek vb. hayvan getirenlerin mezarlık içerisine girmeleri yasaktır.
2-Güneş battıktan sonra mezarlığa girmek yasaktır.
3-Mezarlıkta Belediyeden izin almaksızın her türlü düzenleme ve onarım yapmak veya yaptırmak yasaktır.
BEŞİNCİ BÖLÜM

Ceza Hükümleri
Madde 115-
Yazılı uyarı ve uygulanan para cezasına rağmen emre aykırı davranışın devam etmesi durumunda, 15 güne kadar ticaret ve sanat icrasından men cezası uygulanır. Kapatma cezası 4 güne kadar Belediye Başkanı, yetki verdiği başkan yardımcısı veya müdür tarafından resen uygulanır. 4 günden fazla ticaret ve sanattan men cezası, Belediye Encümeni kararıyla uygulanır.
Madde 116-

Bu yönetmelikte belirlenen kurallara aykırı hareket edilmesi halinde, ilgilileri hakkında 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı cezaiye Hakkında 16 Nisan 1340 Tarih ve 486 Numaralı Kanununun Bazı Maddelerini Muadil Kanun’a göre işlem yapılır.



Madde 117-
Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden;

a)Faaliyetten geçici olarak men edildiği halde süresinden önce açılan,

b)Açık ve kapalı bulunacağı saatlere uymayan,

c)Kanuni istisnalar saklı kalmak üzere eğlence, oyun, içki vb. amaçlı umuma açık ve açılması izne bağlı yerlerde yanlarında veli ve vasileri olsa bile 18 yaşından küçükleri çalıştıran,

d)Bar, pavyon, gazino, meyhane gibi içkili yerler ile kıraathane ve oyun oynatılan benzeri yerler yanlarında veli ve vasileri olsa dahi 18 yaşını doldurmamış çocukların girmesine müsaade eden,

e)İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik Hükümlerine aykırı olarak işletildiği tespit edilen, Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerlerinin işletmecilerine 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 5259 sayılı kanunu ile değişik 6.maddesine istinaden idari para cezası verilir. Bu maddede öngörülen idari para cezaları, Belediye sınırları içerisinde Belediye Encümeni, Belediye sınırları dışında İl Daimi Encümeni tarafından verilir. Verilen idari para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu Hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içerisinde yetkili İdare Mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İdari Para Cezaları 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre tahsil olunur. Bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içerisinde tekrarı halinde, en son uygulanan para cezası bir kat artırılarak uygulanır.


Madde 118-
Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının üzerine kolaylıkla görülebilir şekilde o malla ilgili tüm vergiler dâhil fiyat, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunluluğuna uymayanlar hakkında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’nun 12. maddesine istinaden, yine aynı Kanun’un 25. maddesinde zikredilen cezai işlemin uygulanabilmesi için Belediye Zabıtaları bir Tutanak tutarlar ve karar alınmak üzere bu tutanağı o yerin en büyük Mülki Amiri’ne gönderirler.

Madde 119-
Beldede ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcılar faaliyetten men edilir. İzinsiz satış yapan seyyar satıcıların

faaliyetten men edilmesi sonucu, cezası ödenmeyerek iki gün içerisinde geri alınmayan gıda maddeleri, ilgili birim amirinin onayı ile gıda bankalarına, cezası ödenmeyerek 30 gün içerisinde alınmayan gıda dışı mallar ise yine ilgili birim amirinin onayı ile yoksullara verilir.


ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Kişisel Özel Haller

Madde 120-
İşlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılamayan ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği gelişmemiş 15 yaşından küçüklere ve davranış yeteneği önemli derecede azalmış akıl hastalığına maruz kişilere bu yönetmelikte belirtilen cezai müeyyideler uygulanmaz. Ancak işyerlerinde bu tür insanları çalıştıran hakkında bu kişilerin bu yönetmelikteki emir ve yasakları ihlalinden dolayı müeyyide işyeri ilgilisine uygulanır.

Özel Mevzuat Hükümleri
Madde 121-

a) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili özel mevzuatta yer alan hükümler aynen uygulanır.

b) Bu yönetmelik hükümlerinden ilgili özel mevzuat hükümlerine aykırılıkları görülenler uygulanmaz.
Uygulamaya İlişkin Hususlar
Madde 122–

1) Cezai müeyyidenin uygulanmasında şu hususlara uyulur:


a)Kişi hakkında uygulanan ceza kararnameleri her ne surette olursa olsun bir suret ilgilisine verilmek üzere tebliğ edilir. İlgilisi kararı tebellüğden imtina ederse 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

b)Zabıt Varakaları mahallinde ve görgü sonucu tanzim edilir.

c)Zabıt Varakasında madde numarası ve karşılığı kendi hanelerine açıkça yazılır.

d)Bu yönetmelikte belirlenen kuralların ihlalinin ticari faaliyet çerçevesinde olması halinde, sorumlunun durumu dikkate alınarak işlem yapılır.

e)Zabıt Varakaları en geç iki gün içerisinde Belediye Encümenine sevk yapılır.

f)Resmi bayram, genel tatil vb. durumlarda mesainin başlangıç günü dikkate alınır.


2)Alınan kararların infazında şu hususlara uyulur:

a)Bu yönetmelik kapsamında bulunan ihlallerden dolayı verilecek sanat ve ticaretten men kararlarının uygulanmasında, karar ilgiliye tebliğ edilerek; bozulabilecek malların zaruri ve eşyalarının alınması, işyerinin hazırlanması için 24 saat süre verilerek işyeri sahibinin kapatma işleminde hazır bulunması istenir.

b)Verilen 24 saatlik sürenin dolması ile kapatma işleminde;

1-Yangın, su baskını, hırsızlık gibi durumları önleyici tedbirler alınır.

2-Pencere ve kapılar kapatılarak dışarıyla teması kesilir.

3-İşyerinin dışa açılan tüm kapıları mühürlenir.

4-Kapatma Tutanağında kapatma nedeni, tarihi ve saati belirtilir ve imzalanır.

5-İmzadan kaçınılması durumunda durum tutanakta belirtilerek altı imzalanır.

c)Encümen Kararı ile sanat ve ticaretten men edilen işyeri, kararda belirtilen süreden önce açılırsa mühür fekki tutanağı tutularak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur, işyeri yeniden mühürlenir. Süresinin dolması durumunda mühür kaldırma tutanağı tanzim edilerek işyeri sahibine veya temsilcisine bir suret teslim edilir.

d)İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerince ruhsatsız faaliyet sonucu işyerinin faaliyetten men edilmesi işlemlerinde yönetmeliğin ilgili hükmü belirtilir.


İhlalin Tespitine İlişkin Hususlar
Madde 123-
Aşağıda belirtilen şekillerdeki tespitlere göre müeyyide uygulanır:

a)Kurallara aykırı hareket edildiğine bizzat şahit olunduğunda,

b)Alınan yazılı veya sözlü bir şikayette, olay mahalline varıldığında kural ihlalinin görülmesi ve bu ihlali gerçekleştirenin bizzat tespiti veya civardaki kişilerin yazılı şahitliği ile,

c)Kural ihlali delilinin olay mahallinde bulunması ancak ilgilisinin tespit edilmesine rağmen kişiye ulaşılamaması durumunda yapılacak araştırma sonucunda ilgilisi bulunduğunda,

d)Kural ihlalinin, başka bir resmi kurum tarafından, ihlali gerçekleştirenin ( varsa delilleri ile birlikte) kimlik bilgileri ve açık adresi bildirildiğinde.
Madde 124-

Elazığ Belediye Meclisi’nce 07.02.1972 tarih ve 19 sayılı karar ile kabul edilen Belediye Zabıta Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.


YEDİNCİ BÖLÜM

Uygulama
Madde 125- Bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında Elazığ Belediyesi’nin sorumluluğu, Elazığ Belediyesi tarafından yapılan, işletilen yerler, ruhsatlandırılan işyerleri ve bakım ve onarımından sorumlu olduğu ana arter yerler ve diğer mevzuat ile sorumluluğuna verilen alanlar ile sınırlıdır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Yürürlük
Madde 126- Bu yönetmelik hükümlerini Elazığ Belediye Başkanı yürütür.

BAŞKAN KATİP KATİP


M.SÜLEYMAN SELMANOĞLU YAVUZ GÖKTÜRK RAMAZAN KARABULUT

BELEDİYE BAŞKANI





1   2   3   4   5   6   7


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət