Ana səhifə

Saksliste til møte I områdestyret 26. 05. 03


Yüklə 419 Kb.
səhifə2/5
tarix27.06.2016
ölçüsü419 Kb.
1   2   3   4   5

12/03




TILDELING AV DRIFTSENHET I JILLEN-NJAARKE REINBEITEDISTRIKT

Dokumenter: 1. Områdestyrets vedtak i sak 16/02.

2. Reindriftstyrets vedtak i sak 13/03.

3. Utlysning datert 07.04.03. med annonse i avviser.

4. Søknad fra Inkeri Susanne Eira Fallås datert 22.04.03 m/vedlegg.

5. Søknad fra Egon Kappfjell datert 05.05.03 m/vedlegg.

6. Søknad fra Raymond Kvitfjell datert 05.05.03. u/vedlegg.

7. Søknad fra Per Anders Kappfjell datert 07.05.03. u/vedlegg.

8. Søknad fra Ole Henrik Kappfjell datert 07.05.03. u/vedlegg.

9. Søknad fra Laila og Stig Otervik datert 08.05.03 m/vedlegg.

10. Søknad fra Gun Utsi datert 07.05.03 u/vedlegg.

11. Brev fra RF av 12.05.03 til berørte driftsenheter i Jillen-Njaarke – Høring.

12. Brev av 12.05.03 fra Bjørn Fallås

13. Høringsuttalelse fra Silja Eira Fallås, datert 16.05.03.

14. Høringsuttalelse fra Sven-Are Kappfjell datert 18.05.03.

15. Høringsuttalelse fra Torstein Appfjell datert 18.05.03.

I områdestyresak 16/02 fattet områdestyret vedtak om at 1 driftsenhet skulle lyse ut så snart rammebetingelsene var blitt fastsatt. Reindriftsstyret fattet vedtak om øvre reintall m.m. i sak 13/03 på møtet 04.03.03.
Ut fra signalene fra områdestyret og distriktet var det enighet om at denne driftsenheten skal tilhøre den vestlige siidaen. Under områdestyrets behandling var det enighet om at det var behov for å styrke denne siidaen.
I utlysningsteksten er derfor dette tatt med ( dok. 3) og søknadsfristen ble satt til 9 mai 2003.
Det er innkommet i alt 7 søknader. Alle er innkommet innen fristen, og alle søkerne oppfyller reindriftslovens § 3.
En søkerliste ble her utarbeidet og sendt de 3 driftsenhetene i Jillen-Njaarke for uttalelse. Vi ba om at det ble foretatt en prioritert innstilling av 2 personer til den ledige driftsenheten.
De har kommet med hver sin innstilling (kopi er vedlagt).
Silja E. Fallås har fremmet følgende innstilling:


  1. Inkeri S. E. Fallås

  2. ingen

Sven-Are Kappfjell har fremmet følgende innstilling:



  1. Ole Henrik Kappfjell

  2. Per Anders Kappfjell

12/03
Torstein Appfjell har fremmet følgende innstilling:



  1. Raymond Kvitfjell

  2. Per Anders Kappfjell

4 av søkerne har tilknytning til Jillen-Njaarke. 2 til den østlige siidaen (brurskanken) og 2 til den vestlige siidaen.


Med bakgrunn i at man ikke har felles innstilling finner vi det riktig å foreslå en intervjurunde. Ut fra tidligere diskusjoner i områdestyret vil reindriftsforvaltningen foreslå at områdestyret gjennomfører intervju med søkerne. Dette må skje i nært samarbeid med de som driver der i dag. Dette er en noe uvanlig fremgangsmåte, men samtidig må det være viktig at man har et så godt beslutningsgrunnlag som overhode mulig, særlig her hvor man ikke får noe enstemmig råd fra de berørte.
Vi vil derfor foreslå at områdestyret og distriktets nåværende driftsenhetsinnehavere gjennomgår hvilke kriterier/krav man ønsker å stille overfor vedkommende nye driver, og at det deretter foretas innkalling og intervju. Dette for bedre å få frem hva de enkelte tenker om en eventuell fremtidig drift og samarbeidsformer i den vestlige siidaen.
INNSTILLING TIL VEDTAK:


  1. Områdestyret vil gjennomføre intervju med de søkerne som er innstilt fra høringspartene.

  2. Områdestyret samordner dette med driftsenhetene i Jillen-Njaarke.

VEDTAK:



  1. Områdestyret vil gjennomføre intervju med de søkerne som er innstilt fra høringspartene.

  2. Områdestyret samordner dette med driftsenhetene i Jillen-Njaarke.

  3. Intervju skal være gjennomført innen 14.06.03.

  4. Realitetsbehandling av saken foretas etter intervju er foretatt.

Enstemmig vedtatt.

13/03
Bruks- og verneplan for junkerdal/Balvatn

KOMMUNEDELPLAN FOR SALTDAL KOMMUNE – ØSTRE DEL


Dokumenter: 1. Bruks- og verneplan for Junkerdal/Balvatn datert 14.03.03.

Reindriftsforvaltningen har valgt å fremme denne saken i to separate deler. En egen sak tar for seg forslaget til opprettelse av nasjonalparken, mens denne delen bare omhandler de deler av planen som skal behandles etter Plan- og Bygningsloven – kommunedelplanen.


Kommundelplan omhandler de østlige deler av Saltdal kommune. Dette omfatter store deler av Balvatn reinbeitedistrikt. Helt i sør, sør for Junkerdalselva berører planen også Saltfjellet reinbeitedistrikt.

Balvatn reinbeitedistrikt omfatter hele det området øst for Saltdalselva og nord for Junkerdalselva innenfor Saltdal kommune. Det består av 2 driftsenheter med om lag 1000 rein i vårflokk. Driftsmønsteret har tidligere vært at man flyttet til Sverige (Ælvsbyn) på vinterbeite. De siste 10-12 årene har dette ikke vært mulig å gjennomføre. Man har derfor blitt nødt til å benytte Balvatn rbd. som helårsbeite. I tillegg har man fått til en midlertidig avtale med Luokta-Mavas sameby på svensk side som gjør at områdene rundt Mavas kan benyttes av norsk reindrift om vinteren.


Denne omleggingen i driften har medført økt konfliktgrad med motorisert ferdsel og delvis også friluftslivsinteressene i Sulitjelma-området vinterstid. Gjennom vinteren reduseres tilgjengeligheten av beite drastisk. Det innebærer at rein sprer seg over betydelig større areal, og i praksis har det medført at det har vært spredt rein beitende vinterstid over store deler av Balvatn reinbeitedistrikt. Økt rovviltpress de senere år samt betydelig motorisert ferdsel har medført at rein ikke får beitero. Det påfører reindriften indirekte og direkte tap og dette har ved flere anledninger ført til svært tilspissede situasjoner.

Det har vært avholdt informasjonsmøte med Balvatn reinbeitedistrikt og Saltdal kommune for å gjennomgå de forslag som er fremmet.



I møte med Balvatn rbd har de kommet med merknader til følgende områder:
Ut fra hva Saltdal kommune orienterte oss om finnes det allerede 446 fritidsboliger innenfor planområdet. Forslaget som nå fremmes legger opp til ytterligere 160 nye hytter i vårt distrikt.
Det er ikke ønskelig med økt tilrettelegging for hyttebygging i områdene Grønlivatnet(F12), Ingeborgvatnet(F16), Smålivatnet(F17), Småvatnan(F24) eller Siri-Andersvatnet(F10-F11 og F14).
13/03
De foreslåtte bygge- og LNF-områdene i Junkerdal og Skaiti har de ingen merknader.
Foreslåtte LNF-2 områder i Vassbotnfjell må redusere i omfang. De aksepterer ikke at disse skal gå så høyt til fjells, helt opp mot skoggrensen. Likeledes må LNF-2 området rundt Pettermoen/Myrland reduseres i omfang.
Tilsvarende må LNF-2 området ved Kvithammeren reduseres i overkant eller fjernes.
Områdene rundt Storvatnet, Sirivatn og nedover rundt Kvithammeren er viktige vår- og høstbeiter. Balvatn rbd. har et gjerdeanlegg ovenfor Storvatn, som har vært benyttet som samlingsgjerde på høsten. Fra år til annet er det også foretatt slakting her i september. Økt aktivitet vil medføre at rein ikke lenger oppholder seg der. Det innebærer at man indirekte påføres tap av beite og dermed svekker det faktiske næringsgrunnlaget. Trykket av folk langs Balvassveien, særlig på høsten (jakt) presser rein sør eller vestover. Beiteområdene langs østsiden av Saltdalen har fått stadig større betydning. Det er derfor ikke mulig for Balvatn reinbeitedistrikt å gå med på ytterligere hyttebygging her.
Skal det legges opp til noe mer utbygging må dette skje konsentrert og i klar sammenheng med allerede eksisterende bebyggelse. Problemet er at det over tid er foretatt en bit for bit utbygging i store deler av disse områdene, og det har ikke vært mulig å få kommunen med på å begrense dette. Vi kan ikke være med på dette lengre fordi vi mener nå er tålegrensen nådd for hva vi kan leve med at ulike former for aktiviteter i våre beiteområder. Uroen er til tider så stor i vårt driftsområde at vi har problemer med å klare å holde reinen innenfor våre beitegrenser.
Flere av de foreslåtte hytteområdene ligger langt utenfor allfarvei. Det innebærer at de også genererer økt motorisert ferdsel, særlig på snødekt mark. Dette gir også økt fare for ulovlig kjøring med tilsvarende økte forstyrrelser i våre beiteområder.
Saltfjellet reinbeitedistrikt berøres bare av de deler av planen som ligger sør for Junkerdalselva. Her er det foreslått etablering av skianlegg (T1) og 2 hytteområder (F3 og F6).
Saltfjellet reinbeitedistrikt har meldt at de ikke kan gå med på disse planene. Tjernfjellet er et meget viktig vinterbeiteområde for dem, og man har gjennom en rekke tidligere prosesser også gått imot slike etableringer. Derimot har det før vært enighet om at fremtidig etablering av hytter kan man akseptere skjer mellom riksvegen og Junkerdalselva.
T1 foreslås skal inneholde skitrekk + 30 hytter. Dette foreslås lagt helt opp mot høyfjellet av Tjernfjellet. Aktiviteten vil foregå i samme tidsrom som man benytter fjellet som vinterbeite, og kan derfor ikke aksepteres. Tilsvarende vil hytter her også generere økt aktivitet innover Tjernfjellet. Det samme er tilfelle med området F3.

13/03


Område F 6 har man også behandlet før. Det foreslås lagt i furuskogen langs mellomriksvegen. I samme område har Saltfjellet reinbeitedistrikt hatt midlertidig

gjerdeanlegg i en årrekke for av og pålasting av rein. Fururabbene her inneholder mye skrinn mark som er lavrik. Derfor vil man ikke kunne gå med på at det etableres et nytt hyttefelt her.

Reindriftsforvaltningens vurderinger:
Etablering av en nasjonalpark vil ha både positiv og negativ innvirkning på utøvelsen av reindriften. Det sikrer arealene mot andre inngrep, og kan bidra til å redusere den motoriserte ferdselen i verneområdet. Slik sett vil det innenfor verneområdet nok bli bedre driftsforhold for reindriften totalt sett. Regelverket innenfor nasjonalparken vil imidlertid også påvirke aktiviteten utenfor. Jo strengere regime man legger opp til innenfor verneområdene m.h.t. aktiviteter, desto mer vil da måtte foregå utenfor verneområdet. Balvatn reinbeitedistrikt omfatter et av de mest sentrale friluftsområdene i Nordland. Det er lett tilgjengelig og har allerede i dag nærmere 1000 fritidsboliger innenfor sine områder. Liberale regler for motorisert ferdsel har også generert betydelig aktivitet vinterstid i området. Det er også et kjent forhold at etablering av nasjonalpark har en viss tiltrekningskraft overfor nye brukere, særlig fotturisme.

Totalt sett vurderer vi det derfor slik at konsekvensene av hele bruks- og verneplan (inkl. foreslåtte kommundelplan) sannsynligvis heller vil bli negativ for reindriften, særlig når vi ser det i lys av hvor omfattende hyttebygging Saltdal kommune legger til rette for utenfor verneområdet.

En gjennomgang og behandling av kommundelplan for østre deler av Saltdal kommune vil på bakgrunn av disse forhold også måtte medføre at vi ser på den totale belastningen eventuelle nye inngrep vil ha for en fortsatt levedyktig reindrift i Balvatn og Saltfjellet reinbeitedistrikter.
Saltdal kommune har i sak 082/00 vedtatt en rekke målsettinger for arbeidet (pkt. 1.4).
I et av punktene har man bl.a. sagt følgende:
- Sikre at arealbruken i et naturlig sammenhengende område blir vurdert som en helhet.”
Kommunen har et klart ansvar for så vel å ivareta hensynet til reindriftens behov for næringsgrunnlag som hensynet til innbyggernes fritidsaktiviteter. Tradisjonelt har det vært nære bånd mellom reindriften og befolkningen innenfor planområdet.

Endringer i de driftsmessige betingelsene for landbruket har den senere tid resultert i en betydelig økt fokus på alternative inntektskilder. Svaret synes alt for ofte å ha blitt salg av hyttetomter. Dette er vanligvis en irreversibel utvikling, hvor man bygger ned areal for kortsiktig gevinst. Sett i sammenheng med nasjonale føringer om å fokusere på økt lokal verdiskapning og en bærekraftig utvikling kan ikke vi se at denne satsingen oppfyller disse mål.


13/03


I forholdet til reindriftens interesser er det særlig de inngrep som man oppfatter som en direkte eller indirekte reduksjon av verdifullt beiteland som er av størst interesse. Hvilken type beiteareal dette berører og hvor tiltakene er foreslått plassert er sentrale faktorer for våre vurderinger.
Det er derfor av stor interesse for reindriften i Balvatn reinbeitedistrikt at de områdene som blir tidlig bart om våren holdes fri for inngrep. Tilsvarende at man unngår at nye inngrep kommer inn i viktige og sammenhengende beiteområder. Samtidig er også reindriften avhengig av at man sikrer mulighetene for å la rein forflytte seg mellom de ulike beiteområdene. Beitero må rein har, særlig vinterstid for å kunne skaffe seg nødvendig forinntak. Tilgjengeligheten og fordøyeligheten på foret er vinterstid dårlig. Rein må derfor bruke mesteparten av tiden til å lete etter mat og få omsatt denne. Forstyrrelser kan medføre at rein trekker ut av området, og områdets ressurser er dermed indirekte utilgjengelig, uavhengig av snøforholdene. Ressursgrunnlaget reduseres og tapene kan øke.
Reindriften skal samtidig også kunne akseptere at andre brukere får utnyttet sine områder på en god måte. Denne gjensidige tilpasningsplikten resulterer som oftest i gjennomtenkte og gode løsninger for alle parter. En storstilt økt tilrettelegging for hyttebygging, slik man her foreslår medfører ensidig ulemper for reindriften. Sett i sammenheng med hva som allerede eksisterer av fritidsbebyggelse vil flere av de foreslåtte hytteområdene være i direkte konflikt med reindriftens interesser i så stor grad at de ikke kan aksepteres.
Dette gjelder følgende Byggeområder:

F12 (Grønlivatn) foreslått 9 nye hytter (eks. 7)

F 3 (Innlandet) foreslått reg.plan inntil 50 nye hytter (eks. 0)

F 6 (Øverkøymofeltet) foreslått reg.plan (eks. 0)

F 10 (Seidavatn/bleiknesfjell) foreslått 16 nye hytter (eks. 3)

F 11 (Siri-Andersvatn) foreslått 16 nye hytter (eks 0)

F 14 (Sør for Siri-Andersvatn) foreslått 6 nye hytter (eks. 2)

T 1 (Brannbekk) 30 nye hytter + skitrekk (eks. 0)


Og følgende LNF-områder bør reduseres eller fjernes:

LNF-F 24 (Småvatnan) 9 nye hytter (eks. 5-6)

LNF-F 19 (Vassbotnfjell) 10 nye hytter (eks. ?)

LNF-F 22 og 23 (Vassbotten-Sør og Evenesdal) 8+6 nye hytter (eks. 2)

LNF-F 21 (Standerdalsvatn/Kvithammeren) 4 nye hytter (eks. 0)
Av disse områdene er det bare 3 områder hvor det i dag finnes noen hytter. Grønlivatnet ønsker vi ikke at det foretas noen utvidelse. De øvrige byggeområdene er i dag nesten helt fri for inngrep, og det bør de fortsatt være. De ligger i eller i umiddelbar nærhet av viktige beiteområder.
Blant LNF- områdene ønsker vi at arealet i LNF-F19 reduseres, slik at det ikke strekker seg lengre oppover enn til myrene, ca. kote 450.
LNF-F 24 bør reduseres i omfang, slik at man bare foretar en fortetting innenfor det areal som omfattes av de eksisterende hyttene.
13/03

LNF-F22/23 bør reduseres i omfang til maks. 10 hytter totalt og arealet bør innskrenkes mot nord (F22).


LNF-F 21 bør enten trekkes lengre ned eller fjernes helt.

I sammenheng med B-områdene F 10, F-11 og F-14 er det fremmet forslag om omklassifisering av eksisterende skogsveier til adkomstveier for disse hytteområdene. Etter reindriftsforvaltningens vurdering ble noen av disse skogsveiene godkjent under forutsetning av at formålet var skogbruk. Andre deler av skogsveiene i området er bygd uten noen hjemmel.

Reindriftsforvaltningen kan ikke godta en slik omklassifisering til åpne adkomstveier på helt andre vilkår. Etter vår vurdering er det mer aktuelt å be om at veiene fjernes dersom behov for veiene i skogbruksammenheng er falt bort. Reindriften har dessuten gitt signaler om at vi går imot etablering av nye hyttefelt i området, og dermed er det heller ikke grunnlag for dette forslaget.
Med bakgrunn i brev av 23.04.03 fra DN gir ikke slik omdefinering av veiene automatisk adgang til fri ferdsel. Det innebærer at her må det foretas en oppgradering gjennom en egen reguleringsprosess. Muligens kan det også utløse konsekvensutredninger.

Innstilling til vedtak:
Områdestyret legger ned innsigelse mot planen for følgende områder: T 1, F 3, F 6, F 10, F 11, F 12 og F 14. Områdene LNF-F19, LNF-F21, LNF-F22 og 23 samt LNF-F24.

Vedtak:
Innstilling til vedtak enstemmig vedtatt.



14/03

1   2   3   4   5


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət