Ana səhifə

Saksliste til møte I områdestyret 26. 05. 03


Yüklə 419 Kb.
səhifə5/5
tarix27.06.2016
ölçüsü419 Kb.
1   2   3   4   5

MELDING OM INNFLYTTING TIL JILLEN-NJAARKE - EGON KAPPFJELL

Dokumenter: 1. Orientering om flytting fra Egon Kappfjell, datert 31.03.03.

2. Kopi av brev fra Voengel-Njarke rbd av 24.03.03.

3. Brev fra RF til Egon Kappfjell av 11.04.03.

4. Brev av 11.04.03 fra RF til Silja E. Fallås og Torstein Appfjell.

5. Uttalelse fra Br/KV v/Silja E. Fallås datert 30.04.03

6. Uttalelse fra Torstein Appfjell datert 07.05.03.

7. Brev av 13.01.03. fra RF til Egon Kappfjell og Lars G. Kappfjell.


Ved brev av 31.03.03. melder Egon Kappfjell om at han flytter sine rein til søndre Kvitfjell for sommeren 2003. Han begrunner dette med at det ikke er lyst ledig eller tildelt noen driftsenhet. Videre viser han til vedlegg (dok. 2) at det er sannsynligvis siste sommeren han oppholder seg der på barmarksbeite.
Reindriftsforvaltningen besvarte dette med brev av 11.04.03., hvor vi gjør Egon Kappfjell oppmerksom på han ikke har anledning til å foreta slik innflytting uten områdestyrets tillatelse, jfr. § 4. En eventuell innflytting uten slik tillatelse må derfor defineres som ulovlig reindrift jfr. § 24.
Saken ble deretter oversendt Jillen-Njarke rbd for uttalelse. Det er innkommet 2 høringsuttalelser.
Br/Kv v/Silja E. Fallås har i brev av 30.04.03 (kopi vedlagt)sagt bl.a. følgende (utdrag):
Det foreligger ingen søknad om barmarksbeite. Det er derimot sendt en orientering fra Egon Kappfjell til reindriftsforvaltningen i Nordland om at han flytter til søndre Kvitfjell 2003.
Det er helt uaktuelt at Egon Kappfjell får oppholde seg i Jillen-Njaarke (Kvitfjell) 2003. Egon Kappfjell bruker en fremgangsmåte som er helt uakseptabel. Til tross for at han vet at han er uønsket til Jillen-Njaarke (Kvitfjell) slipper han rein hit våren 2003. Dette gjør han uten noen form for forhåndsvarling og tillatelse. Det kan synes som at dette blir gjort med overlegg slik at ikke reineiere i Jillen-Njaarke skal få noen mulighet til å uttale seg til denne saken.

Av dyrevernsmessige hensyn ser jeg det lite sannsynlig med en utdriving på nåværende tidspunk, men det forventes utflytting umiddelbart etter kalving. Alt av tilknytning til Egon Kappfjells reindrift må bli fjernet fra området.
Henviser til brev, fra distriktsstyret i Voe’ngel-Njarke reinbeitedistrikt datert 24 mars 2003, hvor distriktet fastslår at de har en ledig kapasitet på 300 dyr. Forstår ikke hvorfor Egon Kappfjell med dette har behov for å flytte til et annet distrikt. Hvis Voe’ngel-Njarke vil ha mange reineiere i sitt distrikt, må de ta ansvaret for det selv og ikke overføre disse til andre distrikt.”

16/03
”Til Egon Kappfjells argument om at det ikke er lyst ledig og tildelt noen driftsenhet, har jeg følgende kommentar: En reineier som bryter alt av lover og regler og som ikke følger vanlig praksis, kan ikke forvente å bli belønnet med tildeling av driftsenhet.”


Egon Kappfjell driver en ulovlig reindrift. Henviser til brev fra reindriftsagronomen 11.04.03. Jeg oppfordrer reindriftsforvaltningen til å ta tak i denne saken. Distriktet har tidligere motsatt seg innflytting av andre reineiere uten medhold fra forvaltningen. Forvaltningen har gitt beitetillatelse til andre reineiere enn distriktets. Dette har ført til dagens problem. Ettersom distriktet ikke blir hørt, ser jeg det som forvaltningens ansvar å få ryddet opp i dette.”

I brev av 07.05.03. (kopi vedlagt) er det kommet følgende uttalelse fra Torstein Appfjell:


Egon Kappfjell orienterer områdestyret i skriv av 31.01.03. om at han flytter til Søndre Kvitfjell for sommeren 2003. Han fremmer ingen søknad ovenfor områdestyret om midlertidig barmarksbeite for 2003, slik at hans skriv kan behandles som en søknad.
Hvorfor han velger en slik fremgangsmåte er for meg uforståelig. Områdestyret har tidligere behandlet søknader om midlertidig beitetillatelser i dette området.Ut fra prinsipp om at det ikke er ønskelig å avvikle noen reindrift før distriktsinndelingen er endelig og søkerne må tilhøre en driftsenhet kunne dette være en enkel sak for Områdestyret. Reindriftsstyret har også behandlet anke saker vedr. utnyttelse av søndre Kvitfjell. Jeg viser til Reindriftsstyrets sak 37/96 og 42/96.

Deler av reindriftsstyrets vedtak er en meget klar instruks til Områdestyret i å finne løsninger slik at opphold i denne delen av Kvitfjell skjer i lovlige former.
Når nå Egon Kappfjell velger en annen løsning og flytter til søndre Kvitfjell uten å innhente Områdestyrets tillatelse er det klart i strid med Reindriftsloven.

Ansvaret for en slik handling bører han naturlig selv, men driftsenhetens leder som han er oppført under har et overordnet ansvar til å bringe reindriften inn i lovlige former. Skulle driftsenhetens leder fraskrive seg dette ansvaret ligger ansvaret hos distriktsstyret i det reinbeitedistrikt han kommer fra.”


Reindriftsforvaltningens vurderinger:
Ordlyden i brevet fra Egon Kappfjell vitner ikke om at dette er en søknad. Dette gjør vi vedkommende oppmerksom på i brev av 11.04.03. Samtidig fant vi det riktig at man fikk inn uttalelser fra de berørte i området, før saken ble forelagt områdestyret.
Egon Kappfjell har i realiteten oppholdt seg med rein på barmarskbeite i søndre deler av Kvitfjell siden 1995. I hele denne perioden har han vært oppført under sin brors driftsenhet (Lars G. Kappfjell) i Voengel-Njaarke rbd. At hans rein deltok i flyttingene var ukjent for forvaltningen frem til 1999. I R.sak 47/99 ble det foretatt en klagebehandling av søknad fra Egon Kappfjell om sommerbeite i kvitfjell. Reindriftstyret innvilget dette for sommeren 1999.
16/03
Siden den gang har det ikke vært fremmet noen søknad om barmarksbeite i søndre Kvitfjell. Dette ble det gjort oppmerksom på i vårt brev av 13.01.03 til Lars G. Kappfjell og med kopi til Egon Kappfjell. Det var dermed kjent at man forventet at dersom det ble aktuelt å flytte inn forutsatte det at søkeren kom med en søknad til områdestyret i god tid før det ble aktuelt.
Bakgrunn for vårt brev av 13.01.03 var i sammenheng med at L.G. Kappfjell slettet Egon Kappfjell fra sin Melding om reindrift driftsåret 2001/02.
Både Silja E. Fallås og Torstein Appfjell stiller seg uforstående til den fremgangsmåten som her er valgt, og mener at dette er ulovlig.
Områdestyret stilles her i en tvangssituasjon i og med at rein allerede var flyttet når meldingen ble mottatt her. Uansett vedtak innebærer det i praksis at rein blir gående i søndre Kvitfjell til høsten. Hvordan man skal forholde seg til dette begynner etter hvert å bli rimelig innviklet, særlig sett i lys av Reindriftssjefens brev av 28.03.03, søknad fra Raymond Kvitfjell og nå denne saken.
Ut fra den informasjon vi har fått fra Silja Fallås har det gått noe rein tilhørende både Egon og Per Anders Kappfjell hele vinteren i søndre Kvitfjell, mens noe av rein har vært på vinterbeite i Voengel-Njaarke. I følge melding om reindrift 2002/03 fra alle dette berører har man nå overskredet øvre fastsatt reintall for Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt, fastsatt av Reindriftsstyret i sak 13/03.

Reintallet pr. 1 april 2003 var 2074 dyr.


Ut fra de signaler som tidligere er gitt fra både Reindriftsforvaltningen og områdestyret kan man ikke se at det er grunnlag for å tillate at Egon Kappfjell skal kunne foreta en slik innflytting. Dette er klart i strid med reindriftslovens § 4, og bør derfor følges opp. Rein vil ikke kunne fjernes før til høsten, men det bør vurderes hvorvidt saken bør anmeldes jfr. § 36.

INNSTILLING TIL VEDTAK:




  1. Områdestyret fastslår at Egon Kappfjell ikke har fått tillatelse til å beite med sine rein i

søndre Kvitfjell, Jillen-Njaarke rbd. sesongen 2003. Dette er ulovlig reindrift jfr. § 4.

2. Egon Kappfjell gis frist til å fjerne/slakte sine rein i Jillen-Njaarke rbd. innen 31.12.03.

BEGRUNNELSE:
Områdestyret er sterkt kritiske til fremgangsmåten, særlig sett i lys av at vedkommende ble gjort oppmerksom på at dette måtte søkes allerede i brev av 13.01.03. fra RF.

VEDTAK:


Innstilling til vedtak enstemmig vedtatt.

17/03


OMRÅDESTYRETS ÅRSMELDING 2002


Dokumenter:



  1. Utkast til årsmelding for 2002.

INNSTILLING:


Det vedlagte utkastet vedtas som årsmelding for områdestyret i Nordland for året 2002.

VEDTAK:
Innstillingen enstemmig vedtatt.



OMRÅDESTYRET I NORDLAND



ÅRSMELDING 2002

Mai 2003


  1. Områdestyrets sammensetning

Funksjonstida for områdestyret er perioden 2000 – 2004.


Områdestyrets medlemmer:

  1. Mads Kappfjell, Namskogan. Leder.

  2. Laura Jåma Reinfjell, Hemnes. Nestleder.

  3. Berit Hundåla, Vefsn.

  4. Anders N. Eira, Sørfold.

  5. Einar Lifjell, Hemnes. Tom Lifjell, Rana ble oppnevnt av Sametinget som nytt medlem i 2002

Personlige varamedlemmer:



  1. Marit Kappfjell, Grane.

  2. Torstein Appfjell, Grane.

  3. Rawdna C. Eira, Grane.

  4. Betty Kappfjell, Grane.

  5. Marit Blind, Fauske.

Einar Lifjells bråe bortgang i mai 2002 satte sitt preg på områdestyrets arbeid i store deler av året. Han var medlem av områdestyret i 16 år, og markerte seg med stort engasjement for reindriftens ve og vel.




  1. Områdestyrets møter

Områdestyret har avholdt 7 møter, hvorav 3 telefonmøter. Det er behandlet 49 saker. Sakene grupperer seg slik på ulike sakstyper:


Større arealsaker – planer: 11 27%

Saker i hht. reindriftsloven: 5 12%

Søknader om tilskudd/lån: 10 24%

Beitefordeling: 4 10%

Distriktsplaner: 3 7%

Høringsuttalelser: 3 7%

Anlegg i reindriften: 5 12%
I tillegg er det behandlet 321 arealsaker administrativt i 2002.
Arealsakene har økt i omfang også siste år. Tendensen har vært den samme i mange år, gjennom at antall arealsaker øker jevnt fra år til år. Dette fører til flere møter/befaringer for områdestyret og de ansatte i forvaltningen. Områdestyrets leder eller medlemmer har deltatt på meklingsmøter og møter/befaringer med Miljøverndepartementet.
Arealsakene består både av større plansaker og enkeltsaker.

Antall reguleringssaker: 66 planer er behandlet (økning på ca. 5% fra forrige år).

Antall enkeltsaker: 255 saker er behandlet (økning på ca. 5 % fra forrige år).

Antall innsigelser (områdestyresaker): 5 saker.

Antall meklingssaker: 3 saker.

Antall plansaker som er sendt Miljøverndepartementet: 2 saker.


Områdestyrets leder har deltatt på møter med reineiere, myndigheter og andre, samt deltatt på kurs/seminarer.


    1. Områdestyrets merknader til de enkelte sakene


Reindriftsloven – høring

Reindriftslovutvalget har hatt sin innstilling ute på høring. Områdestyret har avgitt sin uttalelse. Områdestyret opplever det fremlagte lovforslaget i hovedsak som positivt, men områdestyret savner at man ikke har forsøkt å ta mer hensyn til forholdene i den sør-samiske reindriften.

Likeledes er det ulike syn i områdestyret på effekten av omleggingen med siidaandeler og sideordnede siidaandeler. Det er skepsis til at dette kan medføre et betydelig økt etableringspress i næringen, med fare for ytterligere svekkelse av økonomien i næringen.


Oppfølging av distriktsinndelingen i Nordland

Første fase er gjennomført ved at de fleste reinbeitedistrikt har utarbeidet utkast til distriktsplan. Noen har vært på høring. Disse skal stadfestes av områdestyret. Så langt er det bare 3 distrikt som har fått stadfestet sin distriktsplan. De øvrige har latt vente på seg. Noen av disse skyldes at man har avventet vedtak om nye rammebetingelser.


Områdestyret har behandlet fastsetting av øvre reintall, antall driftsenheter, oppretting av beitesoner og beitetider, samt fastsetting av distriktsnavn for Brurskanken/Brønnøy/Kvitfjell og Skotstind/Vinkfjell/Hamarøy/Mørkvatn/sørligste del av Hellemo.


Økonomisk støtte til reindriften i Nordre Nordland

Reindriftens Utviklingsfond behandlet 9 søknader om tilskudd til kjøp av rein. 7 av 9 fikk avslag. Det innebærer at man fortsatt har en meget vanskelig situasjon for flertallet av søkerne. Reintallet er minimalt, og det er vanskelig å kunne opprettholde en forsvarlig drift. Flere har søkt seg arbeid/utdanning utenfor reindriften for å klare seg.



Arealsaker

Områdestyret har behandlet flere store arealsaker og lagt ned innsigelse i 5 saker.


En av de store arealsakene, som har vært under behandling både i 2001 og 2002 gjaldt utbygging av en vindmøllepark i vinterbeitet til Voengelh Njaarke, på Abelværhalvøya i Nærøy kommune i Nord Trøndelag. Det er gjennom konsekvensutredning vist at reindriften vil være mest skadelidende ved å velge dette geografiske alternativet.

Saken har flere viktige prinsipielle momenter, som det har vært viktig for områdestyret og forvaltningen å få avklart. Saken ligger nå hos Miljøverndepartementet.


Den andre saken som ble oversendt Miljøverndepartemenet gjaldt innsigelse mot etablering av hyttefelt i flyttvei i Dønna kommune. Områdestyret fikk medhold i den saken.
I flere andre saker er det gjennomført mekling med kommunen, og hvor man har kommet frem til minnelige ordninger.



  1. Framtidige utfordringer for reindriften i Nordland



  1. Fastsetting av øvre reintall - distriktsplaner

Dette arbeidet skal videreføres slik at distriktenes rammebetingelser kommer på plass. Mange distrikt har fortsatt ikke utarbeidet endelig forslag til distriktsplan. Det innebærer at det må settes inn økte ressurser med å få distriktene til å intensivere arbeidet fremover. Koblingen med økonomiske tilskuddsordninger gjør at manglende plan også vil medføre avslag på slike søknader.


Arbeidet med fastsetting av øvre reintall i to distrikter (Brurskanken/Brønnøy/Kvitfjell og Skotstind/Vinkfjell/Hamarøy/Mørkvatn/sørligste del av Hellemo) har avdekket behov for å gjennomgå enkelte av distriktenes beiteressurser ytterligere. En del av de beitegranskninger og registreringer som finnes, gir ikke et godt nok inntrykk av ressurssituasjonen. Områdestyret mener derfor at en fastsettelse av øvre reintall må følges opp kontinuerlig, og at det uansett må foretas en grundig gjennomgang hvert femte år i hvert distrikt. Der erfaringer som er gjort med hensyn til fastsatt reintall, vil da evalueres og eventuelt føre til endringer.


  1. Arealsaker

Økende antall arealsaker viser at dette fremdeles må prioriteres. Det er fremdeles viktig å prioritere arbeidet i forhold til kommunene, spesielt når det gjelder kommuneplanens arealdel. Målet er å innskrenke antall enkeltsaker og dispensasjonssøknader.


Reinbeiteområdene i Nordland er stadig under press fra større og mindre inngrep som planlegges. Større inngrep krever konsekvensutredning, og dette er noe som trenger større fokus. Det er få som er i stand til å utarbeide konsekvensutredninger for reindrift. Samtidig ser man at behovet blir større på flere typer saker, både inngrep- og vernesaker. Hvordan dette skal ivaretas, må avklares på et overordnet plan i forvaltningen.
Områdestyret mener at plan- og bygningslovens regler må utformes slik at alle inngrep kan settes i en helhetlig sammenheng. Dette er spesielt viktig når nye inngrep planlegges og konsekvensutredes.



  1. Rovviltsituasjonen

Det er fremdeles slik at enkelte reinbeitedistrikter i Nordland er i en vanskelig situasjon på grunn av den store rovviltstammen. Ut fra skadedokumentasjon og fokus fra næringen selv kan det tyde på at situasjonen er blitt noe bedre. Mange sliter imidlertid med ettervirkningene av tidligere års tap. Utfordringen er fremdeles å få redusert bestanden av rovvilt i enkelte områder. Områdestyret ønsker fortsatt at det skal satses på samarbeid mellom reindriften og miljøvernmyndighetene for å bedre på disse forhold.



4. Påkjørsel jernbanen
I 2002 ble reindriften i Nordland igjen rammet av store tap på jernbanen. Denne gangen var det særlig Voengel-Njarke reinbeitedistrikt som ble rammet. Det har gjennom fremme av erstatningskravene blitt fremsatt ønsker om nærere dialog med Jernbaneverket. Så langt har imidlertid lite skjedd, og repsonsen fra Jernbaneverket har vært laber. Det er nødvendig at alle berørte parter legger økt press på Jernbaneverket for å få igang et arbeid med sikte på å få ned antall rein påkjørt av tog i Nordland. Det økonomiske tapet er betydelig, og de dyrevernsmessige sider av saken gjør at det er maktpåliggende å få vurdert hvilke tiltak som er nødvendig for å få ned tapene.

5. Beitekonflikt
Områdestyret har forsøkt å få iverksatt et arbeid med sikte på å finne løsning på beitekonflikten mellom Voengelh-Njaarke, Byrkije og Østre-Namdal reinbeitedistrikt. Både reinbeitedistriktene, områdestyret i Nord-Trøndelag, Reindriftsstyret m.fl. er utfordret til å bidra med forslag til løsning av denne konflikten. Reindriftsforvaltningen har avholdt møte med berørte parter og diskutert saken.

Sak 18/03

SØKNAD OM MIDLER TIL TAPSFOREBYGGENDE FOND – STÁJGGO-HÁBMER REINBEITEDISTRIKT v/Anders Eira.

Dokumenter:



  1. Brev av 11.03.03 fra Stájggo-Hábmer reinbeitedistrikt.

  2. Forskrift om tilskudd til reinbeitedistrikter og tamreinlag.

For reinbeitedistrikter og tamreinlag kan det avsettes et beløp i reindriftsfondet til tapsforebyggende tiltak. Midler fra fondet utløses av områdestyret etter søknad fra distriktet. Tilskudd til tapsforebyggende fond gis med 150 % av egen avsetning, begrenset oppad til

25 % av totalt tilskudd etter § 3.
Stájggo-Hábmer v/ Loanji Njarga siida har avsatt kr. 11.000,- til tapsforebyggende fond og søker om å få utbetalt dette. Midlene skal brukes til flytting/transport av rein.

INNSTILLING TIL VEDTAK:


Med hjemmel i § 4 i forskrift om reindriftsfond, jfr. § 5 i forskrift om tilskudd til reinbeitedistrikter og tamreinlag, innvilger områdestyret søknad om utbetaling av midler på kr.11.000,- til tapsforbyggende tiltak for Stájggo-Hábmer reinbeitedistrikt v/ Loanji Njarga siida.

VEDTAK:
Innstilling til vedtak enstemmig vedtatt.



!9/03

REGULERINGSPLAN FOR LANDSKJÆRBUKTA HYTTEFELT, NÆRØY KOMMUNE.

Dokumenter:



  1. Brev av 18.02.03 fra Nærøy kommune.

  2. O-sak 14/03.

Nærøy kommune har sendt ut reguleringsplan med bestemmelser for Landskjærbukta hyttefelt på høring 18. februar i år. Det må ha skjedde en feil i forbindelse med utsendinga, for brevet er mottatt hos oss 28. mars. Reindriftsforvaltningen har varslet at vi har blitt forsinket med behandlingen.


Forslag til reguleringsplan inneholder 14 nye hytter i et område der det finnes fire hyttetomter, boligtomt, nausttomter m.m. fra før. I tillegg foreslås det et område for camping som skal gjerdes inn. Det er også planlagt 4 nye naust, i tillegg til de to som finns fra før. Saken var på forhåndshøring i fjor, men reindriften hadde ingen merknader til planleggingen. Det burde allerede på dette tidspunkt vært varslet innsigelse, men beklageligvis skjedde ikke dette.

Planen ligger i et område der det går en flyttlei i nordre og vestre del av reguleringsområdet. I dette tilfellet ser man et eksempel på hvordan hensynet til strandsonevern og hensynet til reindriften kolliderer. På grunn av strandsonen er mesteparten av hyttene og vei til hyttene havnet på nordsida av den kommunale veien, og i direkte konflikt med reindriftens flyttlei. I dette konkrete tilfellet ville det neppe gjort så stort utslag dersom det var lov å bygge hytter i standsonen fordi det er et begrenset område, og flyttleia ville bli påvirket uansett.


Dette er også et eksempel der man ser at planleggingsmyndigheten ønsker å verne dyrket/dyrkbar jord mot fritidsbebyggelse. Det resulterer i en klassisk konflikt med reindriften fordi reindriftens viktige lavbeiteområder i distriktet ligger i kystbarskogen. Hensynet til jordvern blir derfor vanskelig å kombinere med hensynet til reindriften.
Reguleringsplanen inngår også som en del av kommuneplanens arealdel - som BR 22, angitt med 10 – 15 hye hytter, pluss eksisterende hytter. I møtet 08.05.03 med Nærøy kommune ble forslaget diskutert. Reindriftsforvaltningen og Voengelh Njaarke framholdt at vedtak i sak 41/02 ville opprettholdes der BR 22 var blant de områdene som var grunnlaget for innsigelsen mot kommuneplanens arealdel. BR 22 er også omfattet av innsigelsen som foreslås fremmet i sak 14/03.
Reindriftens flyttleier må ikke stenges, men Kongen kan samtykke i omlegging av flyttlei og i åpning av nye flyttleier når berettigede interesser gir grunn til det (reindriftslovens § 10. 4, annet ledd). Dette betyr at verken områdestyret, kommunen eller fylkesmannen har myndighet til å godkjenne tiltak som stenger en flyttlei. Denne myndighet ligger i Landbruksdepartementet. I dette tilfellet vil planen være i så sterkt konflikt med reindriftens flyttemuligheter i området at områdestyret bør fremme innsigelse mot planen.

INNSTILLING


Forslag til reguleringsplan for Landskjærbukta hyttefelt kommer i direkte konflikt med reindriftens flyttlei. Reindriftens flyttleier må ikke stenges, jf. reindriftslovens § 10.4, annet ledd. Områdestyret fremmer derfor innsigelse mot reguleringsplanen.

VEDTAK
Innstilling til vedtak enstemmig vedtatt.






1   2   3   4   5


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət