Ana səhifə

Paper managerial research techniques


Yüklə 0.53 Mb.
səhifə4/5
tarix25.06.2016
ölçüsü0.53 Mb.
1   2   3   4   5

Werkfaciliteiten huidige evaluatie * Werkfaciliteiten belang

Crosstabulation



Werkfaciliteiten belang

Total

helemaal niet belangrijk

niet belangrijk

neutraal

belangrijk

heel belangrijk

Werkfaciliteiten huidige evaluatie

heel slecht

1

0

1

4

4

10

slecht

1

2

3

5

8

19

neutraal

2

4

8

4

3

21

goed

0

0

2

6

2

10

heel goed

0

0

0

0

1

1

Total

4

6

14

19

18

61

De werkfaciliteiten aan boord zijn voor meer dan 3 op de tien respondenten belangrijk, of heel belangrijk, in combinatie van het huidige slechte of zelfs heel slechte aanbod van werkfaciliteiten aan boord van het vliegtuig.


6.4.Verbanden tussen de interesse in getrouwheidacties en de frequentie van het zakenvliegen.
Frequentie van reizen met het vliegtuig en interesse in een abonnementsysteem



Heeft u interesse in een abonnementsysteem?

Total

ja

nee

Hoe vaak maakt u zakenreizen per vliegtuig?

>= 1 per week

1

0

1

> = 1 per maand

6

2

8

> = 1 per 3 maanden

8

2

10

> = 1 per 6 maanden

7

0

7

> = 1 per jaar

14

2

16

nooit

2

2

4

Total

38

8

46


Frequentie van reizen met het vliegtuig en de interesse in een Frequent Flyers Program



Heeft u interesse in een Frequent Flyers Program?

Total

ja

nee

Hoe vaak maakt u zakenreizen per vliegtuig?

>= 1 per week

1

0

1

> = 1 per maand

4

3

7

> = 1 per 3 maanden

7

3

10

> = 1 per 6 maanden

7

1

8

> = 1 per jaar

16

0

16

nooit

2

2

4

Total

37

9

46

Uit onze bevraging blijkt een omgekeerd evenredig verband tussen de zakenreizigers die weinig zakenreizen per vliegtuig maken en het aantal toenemende geïnteresseerden in een abonnementsysteem en een frequent flyer program.


6.5. Verband tussen het aantal zakenreizen per vliegtuig en het gemiddeld aantal overnachtingen per zakenreis.
Frequentie van het aantal zakenreizen per vliegtuig en het gemiddeld aantal overnachtingen per zakenreis





Hoeveel overnachtingen telt uw zakenreis gemiddeld?

Total

1,0

2,0

2,5

3,0

4,0

5,0

Hoe vaak maakt u zakenreizen per vliegtuig?

>= 1 per week

0

1

0

0

1

0

2

> = 1 per maand

1

1

1

4

3

0

10

> = 1 per 3 maanden

0

4

0

3

5

1

13

> = 1 per 6 maanden

2

4

0

2

1

1

10

> = 1 per jaar

2

3

1

10

4

3

23

nooit

0

2

0

1

4

0

7

Total

5

15

2

20

18

5

65

Er is geen verband te vinden tussen de zakenreizigers die frequent reizen met het vliegtuig en het aantal overnachtingen gemiddeld ter plaatse. Wij dachten dat de respondenten die vaker reizen waarschijnlijk ook vaker overnachten in het buitenland. Het lijken eerder de reizigers te zijn die minder frequent gebruik maken van het vliegtuig als transportmiddel waarbij een zakenreis gemiddeld 3, 4 of 5 overnachtingen telt.


6.6. Verband tussen het geslacht van de zakenreiziger en de beoordeling van het professionalisme en vriendelijkheid van het personeel aan boord.



Op het eerste gezicht lijkt het dat mannen meer tevreden zijn dan vrouwen over het professionalisme en de vriendelijkheid van het personeel aan boord. Om dit verband te bevestigen baseren we ons op een t-test.

De nulhypothese luidt dat er geen verschil is tussen het gemiddelde van de tevredenheid over het personeel bij mannen en vrouwen. De alternatieve hypothese luidt dat het gemiddelde van de tevredenheid bij de mannen hoger ligt dan bij de vrouwen.



De Levene test geeft een overschrijdingskans bij de F-test van kleiner dan 0,05 dus we verwerpen de nulhypothese van gelijke varianties. Bij de ongelijke varianties vinden we voor onze t-test nulhypothese een waarde van 0,051. Aangezien deze groter is dan 0,05 kunnen we de nulhypothese niet verwerpen en moeten we veronderstellen dat er geen verschil is bij de tevredenheid van mannen en vrouwen ten opzichte van het professionalisme en de vriendelijkheid van het personeel.


6.7. Verband tussen het geslacht van de zakenreiziger en beoordeling van de stelling ‘Ik verkies zakenreizen te maken per vliegtuig omdat dit een snelle manier van reizen is’.


De nulhypothese gaat ervan uit dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen over de stelling “Ik verkies zakenreizen te maken per vliegtuig omdat dit een snelle manier van reizen is”. Wij denken dat mannen deze stelling een betere beoordeling geven dan vrouwen. De Levene test geeft een overschrijdingskans van groter dan 0,05 dus we aanvaarden de nulhypothese van gelijke varianties. Bij de gelijke varianties vinden we voor onze t-test nulhypothese een waarde van 0,03. Aangezien deze kleiner is dan 0,05 kunnen we de nulhypothese verwerpen en we veronderstellen dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen en hun mening over de stelling “Ik verkies zakenreizen te maken per vliegtuig omdat dit een snelle manier van reizen is”.


6.8. Verband tussen geslacht en de evaluatie van stiptheid op de luchthaven.
We denken dat er misschien er verschil is tussen de evaluatie van stiptheid op de luchthaven tussen mannen en vrouwen. De nulhypothese houdt in dat er geen verschil is tussen de evaluatie van stiptheid op de luchthaven bij mannen en vrouwen. F-test geeft een overschrijdingskans van groter dan 0,05 dus we aanvaarden dat de nulhypothese dat beide varianties gelijk zijn. De overschrijdingskans voor de t-test is 0,0025 (door de tweezijdige toets) en kleiner dan 0,05. we moeten de nulhypothese verwerpen, er is vermoedelijk een verschil tussen de beoordeling van mannen en vrouwen over de huidige stiptheid op de luchthaven.




6.9. Verband tussen leeftijd en een sfeervolle VIPruimte
Er is geen verschil tussen de leeftijd en de gemiddelde beoordeling van de VIPruimte.

De varianties zijn gelijk want de overschrijdingskans is groter dan 0,05, door de p-waarde van 0,018 verwerpen we de nulhypothese en gaan we ervan uit dat er een verschil is tussen de leeftijd van de zakenreiziger en de gemiddelde beoordeling van de vipruimte.





6.10 .Verband tussen een positie van bediende of in het management van het bedrijf en de beoordeling van de stelling ‘Ik verkies zakenreizen per auto te maken omdat dit een goedkopere manier van reizen is.

We denken dat het management een andere gemiddelde beoordeling dan de bedienden heeft van deze stelling. De nulhypothese voor de F-test moet worden aanvaard, er is bij de t-test een overschrijdingskans van 0,005 zodat we de nulhypothese van de test moeten verwerpen. We kunnen ervan uitgaan dat er een verschil is tussen de menigen van een bediende en een manager betreffende het zakenreizen per wagen omdat dit een goedkopere manier van reizen is.




6.11. Verband tussen het aantal jaren ervaring in zakenreizen en de stelling ‘Ik verkies zakenreizen te maken per vliegtuig omdat dit een flexibele manier van reizen is’

De nulhypothese is dat er geen verschil is tussen de zakenreiservaring en de gemiddelde beoordeling van de stelling. De nulhypothese voor de F-test moet worden aanvaard, er is bij de t-test een overschrijdingskans van 0,037 zodat we de nulhypothese van de test moeten verwerpen. We kunnen ervan uitgaan dat er een verschil is tussen de menigen van zakenreigers met minder en meer zakenreiservaring en het beoordeling van de stelling over de flexibiliteit van vliegtuigreizen.





6.12. Verband tussen leeftijd en het aantal jaar ervaring betreffende zakenreizen.


De nulhypothese is dat er geen verband is tussen de leeftijd en het aantal jaren dat men reeds zakenreizen doet. De alternatieve hypothese stelt dat er wel een verband bestaat tussen de leeftijd en het aantal jaren ervaring in zakenreizen.

Als we ervan uitgaan het significantieniveau 0,05 is, kunnen we de nulhypothese verwerpen omdat de gevonden Chi-kwadraat overschrijdingskans heeft van 0,018 en dus een waarde kleiner dan 0,05 heeft. We verwerpen de nulhypthese, en we gaan ervan uit dat er wel een verband is tusen de leeftijd en het aantal jaren ervaring in zakenreizen.


6.13. Verband tussen leeftijd en de positie binnen het bedrijf.





De nulhypothese is dat er geen verband is tussen de leeftijd en de positie bediende of manager in het bedrijf.

Als we ervan uitgaan het significantieniveau 0,05 is, moeten we de nulhypothese aanvaarden omdat de gevonden Chi-kwadraat overschrijdingskans gelijk is aan 0,14. We aanvaarden daarom de nulhypthese, en concluderen dat er geen verband is tussen de leeftijd en de functie manager of bediende binnen het bedrijf.
7. Beperkingen van het onderzoek

Het was van in het begin duidelijk dat dit marktonderzoek niet zo gemakkelijk ging verlopen.

Onze opdracht was om, naar aanleiding van de oprichting van een nieuwe luchtvaartmaatschappij, via een enquête te peilen naar wat zakenreizigers belangrijk vinden tijdens hun zakenreizen. Hier stelde zich al een eerste probleem.

Aangezien wij werkstudenten zijn, was het moeilijk om tijdens de week overdag tijd vrij te maken om de baan op te trekken op zoek naar zakenreizigers die bereid zouden zijn om onze vragenlijsten in te vullen. Want zakenreizigers reizen meestal tijdens de werkweek voor hun werk en zelden of nooit tijdens het weekend. We opteerden aldus om geen “face tot face” marktonderzoek te doen. In plaats daarvan stelden we onze vragenlijst online beschikbaar zodat de zakenreizigers ze dan zelf konden invullen. Maar deze manier van werken droeg een risico met zich mee. Want zo konden we niet vaststellen wie de vragenlijst had ingevuld en of de persoon in kwestie wel de vragenlijst correct aan het invullen was. Ook hadden we geen enkele invloed op het aantal respondenten zodat er een hoge non-respons mogelijk was.


En gevolg van een hoge non-respons was dat we dan niet aan voldoende bruikbare resultaten zouden geraken. En deze vrees bleek terecht want na afloop van het marktonderzoek, bleek dat ze slechts over een 80-tal ingevulde vragenlijsten leken te beschikken. Een aantal dat ver onder de onze verwachtingen lag en eigenlijk ook onvoldoende is om een degelijk en correct marktonderzoek uit te voeren. We hebben dan geprobeerd om met het beperkte aantal antwoorden toch enkel testen uit te voeren om zo te proberen enkele verbanden aan te tonen.
Doordat we onze vragenlijst via elektronische weg opgesteld hadden, was het niet mogelijk om met meerdere verschillende schalen te werken. Zo liet het software programma ons niet toe o.a. een multi-dimensionale Likert schaal te gebruiken. Al hadden we dat heel goed kunnen gebruiken in onze enquête. We hebben ons dus noodgedwongen moeten beperken tot meestal nominale of ordinale schalen.
Als conclusie kunnen we stellen dat de betrouwbaarheid en validiteit van ons onderzoek niet gegarandeerd kunnen zijn hierdoor. Daardoor was het dan ook onmogelijk, via de T-test of Chi²-test tot juiste conclusies te komen.

8. Conclusies en aanbevelingen

8.1. Enkele cijfers

  • 42% van de respondenten die zakenreizen maken waren vrouwen, 58% bestond enkel uit mannen die voor hun werk reizen.

  • De grootste groep (40%) van de ondervraagden is tewerkgesteld binnen het bedrijf als bediende, de positie top management was het minst vertegenwoordigd wat te verwachten viel, deze zijn ook het moeilijkst te bereiken en hebben het minste tijd.

  • Het favoriete vervoersmiddel voor zakenreizen te maken is nog altijd de auto, deze wordt door een kwart van de respondenten minstens 1 keer per week gebruikt om naar het buitenland te gaan. Ongeveer 60% van de zakenmensen gebruiken minstens 4 keer per jaar de auto voor zakenreizen naar een buitenlandse bestemming. De auto wordt in populariteit gevolgd door het vliegtuig; 53% van de bevraagden gebruiken het vliegtuig voor zakenreizen minstens 2 keer per jaar. Op de laatste plaats van de top 3 van favoriete vervoersmiddelen voor zakenreizen naar het buitenland staat de trein. Deze wordt door 58% van de zakenreizigers minstens 2 keer per jaar gebruikt. In de statistieken is de trein net wat minder geliefd dan het vliegtuig.

  • In de kosten van de zakenreizen vonden wij eerder een trend naar goedkope zakenreizen, 40% van de zakenreizigers reist met de combinatie trein 2e klasse en vliegtuigcategory economy class.

  • De ontevredenheid van de zakenreizigers met betrekking tot de diensten in de luchthaven is de volgende (de groep die deze diensten belangrijk tot heel belangrijk vindt en het huidige aanbod slecht tot heel slecht beoordeelt):

    1. De bagage afhandeling – 24%

    2. De parkingfaciliteiten – 23%

    3. De werkfaciliteiten – 20%

    4. Snelheid van het inchecken – 17%

    5. De stiptheid – 16%

    6. De verfrissings- en rustmogelijkheden – 13%

    7. De sfeervolle VIP ruimte – 5%

    8. De aanwezigheid van vergaderruimten 4%

  • De ontevredenheid van de zakenreizigers met betrekking tot de diensten aan boord van het vliegtuig is de volgende (de groep die deze diensten belangrijk tot heel belangrijk vindt en het huidige aanbod slecht tot heel slecht beoordeelt) :

    1. De beenruimte – 51%

    2. Het zitcomfort – 42%

    3. De werkfaciliteiten – 34%

    4. De kwaliteit van de catering – 25%

    5. De keuzemogelijkheden van de catering – 22%

    6. De mogelijkheid tot het meenemen van extra handbage – 21%

    7. Het professionalisme en de vriendelijkheid van het personeel – 20%

      • Enkele geslachtgebonden verschillen: de mannen zijn meer tevreden over het personeel in het vliegtuig dan de vrouwen. Mannen beoordelen het vliegen als een snel vervoersmiddel voor zakenreizen positiever dan vrouwen. Er is ook een verschil in de huidige evaluatie van de stiptheid op de luchthaven tussen mannen en vrouwen.

      • 87,5% van de zakenreizigers die het minst vaak zakenreizen per vliegtuig maken (één of meer keer per jaar) is geïnteresseerd in een abonnementsysteem voor vliegticketten, voor het sparen van Frequent Flyer Miles is dit zelfs 100%.


8.2. Enkele aanbevelingen
Het reizen per trein is niet erg populair. Enkel de Eurostar en de Thalys (zie 9.2 bijlage) worden frequent gebruikt, maar de bestemmingen zijn dan natuurlijk gelimiteerd tot Londen of Parijs. Alleen voor naar Nederland te reizen wordt de trein vaker genomen. Het zou helpen als de NMBS zou investeren in werkfaciliteiten op de trein want het potentieel tot toenemend gebruik van treinen is er: slechts 15% van de respondenten vindt het reizen met de trein voor zakenreizen oncomfortabel.

Na het reizen met de trein valt natuurlijk aan het reizen per vliegtuig ook het één en ander te verbeteren. Het merendeel van de ondervraagden, namelijk 60%, vliegt in economy class als ze voor zaken op een buitenlandse bestemming wordt verwacht. Dit verklaart voor een gedeelte de soms slechte beoordeling van beenruimte, zitcomfort en werkfaciliteiten in het vliegtuig. Het zou voor sommige luchtvaarmaatschappijen interessant kunnen zijn om een apart gedeelte economy class met internetfaciliteiten en een mogelijkheid tot extra handbagage te voorzien. Tegen een kleine opslag op de prijs van het vliegticket zou een zakenreiziger die in economy class moet vliegen dan toch van werkfaciliteiten gebruik kunnen maken. Uit de enquête in Trends (zie 9.2 bijlage) blijkt immers dat de werkgever in ongeveer één op de drie gevallen van zijn werknemers verwacht dat ze ook tijdens hun vliegreis hun tijd nuttig besteden.

Door de stijging van het aantal zakenreizen (zie 9.2 bijlage) zal het gewaardeerd worden door de passagiers als de kwaliteit en de keuzemogelijkheden van de catering ook toenemen. Bovendien is 23% van de respondenten van mening dat het afhandelen van de bagage een stuk sneller moet gaan, de laatste jaren heeft de bagage afhandeling ook wel vaak geleden onder de stakingen van het personeel op Zaventem.

Het uitbreiden van de parkeerfaciliteiten, eerder een aanbeveling voor de eigenaren van het vliegveld, is voor de toekomst nodig om de zakenklanten tevreden te stellen. Enkele ruimten met werkfaciliteiten inrichten voor zakenreigers om hun werk voort te zetten tijdens het wachten op de luchthaven zou eveneens een verbetering zijn.


9. Bijlagen
9.1 E-mail met vragenlijst

Geachte heer, mevrouw

Als studenten handelswetenschappen aan de Ehsal (Economische Hogeschool Brussel) doen wij een onderzoek naar de kwaliteitsaspecten van een nieuw op te richten luchtvaartmaatschappij die gespecialiseerd is in zakenvluchten naar het buitenland. Hiervoor zijn wij op zoek naar mensen die voor hun werk naar het buitenland reizen. U zou ons een groot plezier doen, mocht u willen deelnemen aan dit onderzoek. Dit kan door de enquête via onderstaande link in te vullen:

http://www.studentenonderzoek.com/?qid=12255&ln=ned*<http://www.studentenonderzoek.com/?qid=12255&ln=ned>

Het beantwoorden van de vragen zal hoogstens 10 minuten van uw tijd in beslag nemen.

Wij vragen u deze mail door te sturen naar collega's of andere mensen die tot onze doelgroep behoren. Hoe meer ingevulde vragenlijsten wij immers ontvangen, hoe groter de betrouwbaarheid van ons onderzoek zal zijn.

Wij danken u alvast voor uw medewerking.


Dear Sir, Dear Madam

We are students of economics at Ehsal (a college of higher education in Brussels) conducting research into the quality features of a yet to be founded airline company which specialises in business flights.

To generate sufficient data, we are looking for people who travel abroad for business purposes. It would be a great help to us, if you participated in our survey. Simply use the following link to fill in the questionnaire:



http://www.studentenonderzoek.com/?qid=12228&ln=ned*<http://www.studentenonderzoek.com/?qid=12228&ln=ned>

Answering all the questions won't take more than ten minutes of your time.

We would also appreciate you forwarding this message to colleagues or other
people who make up our target group. The more respondents, the more reliable our reserach.

Thank you for your cooperation

>Inez Truyens
>Kristof Bol
>Nienke De Bruijn
>Peter Eerdekens
>Edgard Meeuws
>Luc Beersaerts

1   2   3   4   5


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət