Ana səhifə

Olur Tarih/No: 23. 12. 2003/1437 Tohumluk Sertifikasyonu Uygulama Esasları Hakkında Talimat


Yüklə 2.5 Mb.
səhifə2/43
tarix27.06.2016
ölçüsü2.5 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   43

Tohumluk yetiştirici belgesi


Madde 5- Sertifikalı tohumluk yetiştiricileri öncelikle bu Talimatın ekinde yer alan Ek-2’deki tohumluk yetiştirici belgesini almak zorundadır.

Tohumluk yetiştiricileri, tohumluğun çeşidine göre teknik bilgiye, araziye, alet, makine, ekipman ve depoya sahip olmalı veya bunlardan sahip olmadıklarını kiraladığını belgelendirmelidir.

Tohumluk yetiştirici belgesi aşağıdaki şekilde verilir;

a)Tohumluk yetiştirici belgesi almak isteyen kişi veya kuruluşlar 308 sayılı Kanuna ait Sertifikalı Tohumluk Yetiştiricilerini İlişkin Yönetmeliğin 1 inci maddesinde belirtilen niteliklere haiz olduklarına ve ilgili Kanun ve Yönetmeliklere uymayı taahhüt ettiklerine dair tohumluk yetiştirici belgesini üç nüsha doldurarak yetiştiricilik yapmak istedikleri İlin İl Müdürlüğüne verirler,

b)İl Müdürlükleri, tohumluk yetiştirici belgesindeki beyan edilen bilgilerin doğruluğuna ve tohumluk yetiştiriciliği yapabileceklerine kanaat getirdiği takdirde belgeyi onaylayarak birinci nüshasını yetiştiriciye verir, ikinci nüshasını Bakanlığa gönderir, diğer nüshayı ise muhafaza eder,

c)Tohumluk yetiştiricileri birden fazla İl’de yetiştiricilik yapmak istedikleri takdirde, arazi, alet, makine, ekipman ve depoları ile iş merkezlerinin bulundukları İl Müdürlüğünden tohumluk yetiştirici belgesi alarak bu belgeyle diğer İl Müdürlüklerine başvururlar, İl Müdürlükleri belgeyi inceleyerek ve yetiştiricinin beyanını dikkate alarak (b) bendindeki esaslar çerçevesinde işlem yapar,

d)Tohumluk yetiştiriciliği yapan kişi veya kuruluşlar sözleşmeli tohumluk yetiştiriciliği yapmak istedikleri takdirde, sadece kendi adına tohumluk yetiştirici belgesi düzenler, sözleşme yaptığı kişi veya kuruluşlar adına belge düzenlemezler.

Tohumluk yetiştirici belgesi, sertifikalı tohumluk yetiştiriciliği yapıldığı ve tohumluk beyannamesi verildiği sürece geçerlidir. Belgenin verildiği İl’de İki yıl üst üste tohumluk beyannamesi verilmemesi halinde tohumluk yetiştirici belgesi İl Müdürlüğünce iptal edilerek Genel Müdürlüğe bilgi verilir.



Tohumluk beyannamesi


Madde 6- Tohumluk yetiştiricileri tarafından üretilen tohumlukların sertifikalandırılabilmesi için, yetiştiriciler tarafından tohumluk beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Tohumluk beyannameleri düzenlenmesi ve kabul edilmesi aşağıdaki yöntemle yapılır;

a) Tohumluk yetiştirici belgesine sahip kişi veya kuruluşlar Ek-3, Ek-4 veya Ek-5’de yer alan beyannamelerden üretimlerine uygun olanını doldururlar,

b) Yetiştirici tohumluk beyannamesinde yer alan tüm sorulara açık ve net olarak cevap vermek zorundadır,

c) Her tohumluk çeşidi ile her parsel veya her tarla için ayrı ayrı tohumluk beyannamesi düzenlenir,

d) Tohumluk beyannameleri üç nüsha düzenlenir. Ancak, OECD amaçlı üretimlerde hastalık yönünden kontrol edilecek olan üretimler için tohumluk beyannameleri dört nüsha düzenlenir,

e) Tohumluk beyannamelerinin birinci nüshasının sağ alt köşesine Vergi Usul Kanun’u gereğince her mali yıl başında belirlenen miktar üzerinden damga pulu yapıştırılır. Döner Sermaye Kanun’una tabi işletmeler damga vergisinden muaf oldukları için beyannameye pul yapıştırmazlar . Ancak, pul yapıştırılacak yere “Damga Vergisinden Muaftır” ibaresini eklerler.

f) Tohumluk yetiştiricisi kişi veya kuruluşlar, usulüne uygun olarak düzenledikleri beyannamelere tohumluk sertifikalarının bir örneğini de ekleyerek Ek 6’da belirtilen tablodaki tarihler dikkate alınarak yetiştiricilik yapmak istedikleri İl Müdürlüklerine verirler. Beyannamelerde belirtilen ekilen tohumluk miktarının toplamı, ekilen tohumluğu ait sertifikada belirtilen tohumluk miktarından fazla olamaz,

g) Çok yıllık bitkilerde, beyanname her üretim dönemi için verilir. Üretime ara verilen yıllarda tohumluk elde edilmiş gibi işlem yapılarak, döl ve kademe ilerlemesi devam ettirilir.

h) İl Müdürlükleri, tohumluk beyannamelerinin usulüne uygun olarak düzenlendiğine ve beyannamede beyan edilen bilgilerin doğruluğuna kanaat getirdiği takdirde beyannameleri kabul ederek onaylar.

i) Tohumluk beyannameleri ile birlikte aşağıdaki belgelerin de başvuru sırasında verilmesi gerekmektedir;


      1. Ekilen tohumluğa ait sertifika (aslı veya onaylı sureti)

      2. Özellik Belgesi (hibritler için ebeveynlere ait özellik belgeleri)

      3. Üretim tarlalarını gösteren krokiler

Elit, orijinal, anaç tohumluk üretimleri yapılması durumunda tohumluk üreticisinden araştırıcı kuruluş yetki belgesi istenir.

j) Onaylanan beyannamelerin birinci nüsha tohumluk beyannamesini kabul eden kuruluşta saklanır. ikinci nüsha tarla kontrollerinde kullanılması için kontrolörlere verilir ve üçüncü nüsha SERTİFİKALANDIRMADA KULLANILAMAZ kaşesi vurularak yetiştiriciye gönderilir.

OECD amaçlı üretimler için düzenlenen beyannameler Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne verilir. Bu beyannamelerin sağ üst köşesine “OECD Amaçlıdır” ibaresi yazılır. Tohumluğun ihraç edileceği ülkenin talep ettiği hastalık kontrolleri var ise bu hastalık adları da tohumluk beyannamesinde belirtilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tarla Kontrolleri ve Numune Alınması


Tarla kontrolleri



Madde 7- Sertifikasyon sistemi kapsamında yetiştirilen tohumlukların tarla kontrollerinin yapılması zorunludur.

Tarla kontrolleri aşağıdaki esaslar dahilinde yapılır;

a)Tarla kontrolleri, her bir çeşit veya tarla için verilen tohumluk beyannamesinde gösterilen tarla veya parsellerde yapılır.

b)Tarla kontrolü, tohumluk kontrolörleri tarafından bitki çeşidinin özelliğine göre o çeşidin, çeşit safiyeti ve fiziksel safiyetine etki eden her türlü şartlar göz önüne alınarak uygulanır. Tarla kontrolü, her bitki türü için ayrı ayrı hazırlanan bölümde yer alan tarlada aranan şartlara uygun olarak yapılır.

c)Tarla kontrolleri, tarlada çeşit karışıklığının ve hastalıkların en iyi görüldüğü devrelerde yapılır.

d)Tarla kontrolleri sırasında kontrolörler tarafından üç nüsha olarak tarla kontrol raporu düzenlenir. Raporlarda silinti veya kazıntı yapılmamalıdır. Değişiklik zorunlu ise yanlışlığın üzeri çizilerek doğrusu yazıldıktan sonra kontrolör tarafından paraflanmalıdır.

e)Tarla kontrol raporunun birinci nüshası tohumluk numunesi ile birlikte sertifikasyon kuruluşuna gönderilmek üzere, ikinci nüshası ise laboratuvar analizlerinin tekrarlanması gerektiğinde kullanılmak üzere İl Müdürlüğünde muhafaza edilir. Üçüncü nüsha SERTİFİKALANDIRMADA KULLANILAMAZ kaşesi vurularak yetiştiriciye verilir.

f)Tarla kontrollerine göre tohumluğun hangi sınıf veya kademeye girdiği, hiçbir sınıf veya kademeye giremediği takdirde bunun hangi sebeplerden ileri geldiği, kontrolörler tarafından tarla kontrol raporuna işlenir.

g)Tarla kontrolünde tohumluğun aranılan sınıfa girmesini engelleyen sebepler varsa ve teknik olarak bu engellerin yetiştirici tarafından giderilebilmesi mümkünse, yetiştiriciye Ek-7’de yer alan “Tarla Kontrolü İhbarnamesi” verilir. İhbarnamede, yeniden ne zaman kontrol yapılacağı belirtilir. İhbarnamede belirtilen zamanda kontrolörler tarafından yeniden tarla kontrolü yapılır.

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   43


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət