Ana səhifə

Olur Tarih/No: 23. 12. 2003/1437 Tohumluk Sertifikasyonu Uygulama Esasları Hakkında Talimat


Yüklə 2.5 Mb.
səhifə6/43
tarix27.06.2016
ölçüsü2.5 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   43

Laboratuvar analizlerine itiraz


Madde 20- Tohumluk sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılan laboratuvar analizlerine yetiştiriciler tarafından, sertifikayı veya raporun alındığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde itiraz edilebilir.

Laboratuvar analizlerine yapılan itiraz nedeniyle analizlerin tekrarlanması ve tohumluğun yeniden analize tabi tutulması Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılır eğer analizler referans laboratuarı olan Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılmış ise Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü referans laboratuvar olarak yetkilidir.

Tarla kontrolünü kazanan ve sertifika almak amacıyla tohumluk sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılan laboratuvar analizlerine itiraz Genel Müdürlüğe bir dilekçe ekinde aşağıdaki belgelerle yapılır;


  1. Tarla kontrol raporu,

  2. Sertifikasyon kuruluşu tarafından verilen sertifika veya rapor, (aslı)

  3. Bu Talimatın ekinde yer alan İtiraz Formu. (Ek-24)

Belgelerin incelenmesi neticesinde itiraz, Genel Müdürlükçe haklı bulunmuşsa, itiraza konu tohumluğun şahit numunesinin Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne gönderilmesi amacıyla yukarıdaki belgelerin birer örneği İl Müdürlüğüne gönderilir. İl Müdürlüğü, itiraza konu tohumluğun şahit numunesini yeniden laboratuvar analizlerine tabi tutulması amacıyla yukarıdaki belgeleri de ekleyerek Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne gönderir.

Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü laboratuvar analizlerinin tekrarlanması amacıyla kendisine gönderilen tohumluk numunesinde gerekli analizleri yaparak, analiz sonucunda düzenlenen sertifika veya raporların birinci nüshasını yetiştiriciye, ikinci nüshasını Bakanlığa gönderir, üçüncü nüsha ise sertifikasyon kuruluşunda muhafaza edilir. Bu sertifika veya raporun düşünceler hanesine hangi sertifika veya raporun yerine geçerli olduğu yazılır.

Referans laboratuvar olarak kabul edilen Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yeniden yapılan laboratuvar analizleri sonucunda verilen sertifika veya rapor kesindir ve buna itiraz hakkı yoktur.
Tohumlukların ithalatı

Madde 21-

Tohumluk ithal etmek için 308 Sayılı Kanun yönünden aranan şartlar;



  1. "308 Sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkındaki Kanun' un Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesine göre; ithal edilecek tohumlukların asgari "Anaç" sınıfında olması gerekir.




  1. İthal edilecek tohumlukların ait olduğu bitkinin çeşidi, yurt içinde 308 Sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkındaki Kanun gereğince, "Tescil edilmiş veya üretim izinli" bir çeşit ise ithal edilip çoğaltılabilir.




  1. İthal edilecek tohumluk çeşitleri yurt içinde tescil edilmemiş ise 308 Sayılı Kanun ve buna bağlı “Bitki Çeşitlerinin Tescil Edilmesine İlişkin Yönetmelik" gereğince, önce üretim izni alması veya tescil edilmesi gerekir.

Yurt dışından İthal Edilen Tohumluk Sınıfları:

Yurt dışında resmi veya yetkili kuruluşlarca verilen sertifikalarda belirtilen tohumluk sınıflarının, yurdumuzda hangi tohumluk sınıfına tekabül ettiğini belirlemek amacıyla Amerika Birleşik Devletlerinde, OECD ülkelerinde ve Avrupa Topluluğunda kabul edilen tohumluk sınıfları aşağıya çıkarılmıştır.

AOSCA 'nın (A.B.D.) kabul ettiği tohumluk sınıfları ;

Breeder Seed = Elit Tohum

Foundation Seed = Orijinal Tohum

Registered Seed= Anaç Tohum

Certified Seed = Sertifikalı Tohum


OECD' nin ve Avrupa Birliğinin kabul ettiği tohumluk sınıfları;

Pre-basic Seed = Elit Tohum

Basic Seed = Orijinal Tohum

Certified Seed, First Generation = Sertifikalı 1



Certified Seed, Second Genaration = Sertifikalı 2
İhracat Amacıyla İthalat

Madde 22- İhraç amacıyla çoğaltılacak tohumluk çeşitlerinde 308 Sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkındaki Kanuna göre tescil şartı aranmaz. 6968 Sayılı Zirai Mücadele ve Karantina Kanununda istenen şartlara uyulması gerekir.

  1. İthal edilen çeşit, OECD üyesi ülkelerden birinde tescil edilmiş ve OECD Çeşit Sertifikasyonuna Tabi Çeşitler Listesinde (LIST OF CULTIVARS ELIGIBLE FOR CERTIFICATION) yer almışsa, müracaat yapılması halinde yurdumuzda OECD Sistemine göre tarla ve laboratuvar analizleri yapılır. OECD etiketi bağlanarak ihraç edilir.

  2. OECD etiketi bağlanmış tohumluklar yurt içinde kullanılmak istenirse; Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne (müracaat ekinde tarla muayene raporu olmalıdır.) taleplerini bildirirler. Söz konusu tohumluk çeşitleri OECD Tohumluk Çeşit Listesinde yer alan ve aynı zamanda 308 Sayılı Kanun kapsamında olan ve Resmi Gazete’de yayımlanan tohumluk çeşitlerinden ise, yurt içinde kullanılmak üzere sertifikalandırılması için Bakanlıkça ilgili Sertifikasyon Kuruluşu görevlendirilir.

  3. OECD Tohumluk Listesinde yer alan fakat 308 sayılı Kanun kapsamında tescil edilmeyen veya üretim izinliolmayan tohumluk çeşitleri yurt içinde kullanılmak üzere sertifikalandırılamaz.

  4. Talep üzerine tohumluklar ISTA Sertifikası (Orange, Blue, Green) ile sertifikalandırılıp ihraç edilebilir. Ekilişlerin tarlada kontrolüne gerek yoktur. Dolayısıyla beyanname verilmez, sadece laboratuvar analizleri neticesinde sertifikaları verilir. Ancak Yurdumuzda kullanılan asgari tohumluk sınıfı standardını tutması gerekir. ISTA Sertifikalarını almak isteyen tohumluk üreticileri başvurularını Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne yapar.



Tohumlukların ihracatı


Madde 23- Yurt dışına tohumluk ihraç edilirken 308 Sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkındaki Kanun yönünden aranan koşullar aşağıda belirtilmiştir:

  1. İhraç edilecek tohumlukların 308 Sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkındaki Kanunun 4 üncü Maddesine göre sertifikasyon programına alınmış, yani çeşit isimleri Resmi Gazete'de yayımlanmış olan tescilli veya üretim izinli çeşitlerin yurt içi tarla ve/veya laboratuvar tohumluk standartlarına uymaları ve bunun için bir sertifika ile belgelendirilmiş olması gerekir.

  2. Sertifikasyon programına alınmamış yani tescil edilmemiş veya üretim izinli olmayan çeşitlerin tohumlarının ihracatı söz konusu olduğunda, bu tohumlukların ülke dahilinde asgari tohumluk standartlarını tutması ve bunun bir belge ile belgelendirilmiş olması gerekir.

  3. Bunların dışında alıcı ülkenin talep ettiği standartlar dikkate alınır.

  4. Tohumluk ihracatında, alıcı ülke talep ettiği takdirde ve ihracatçının Bakanlığa başvurusunda belirtmesi halinde tohumluklar uluslararası belgelerle Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünce belgelendirilir.



Tohumlukların Yeniden Ambalajlanması ve Etiketlenmesi


Madde 24- İthal tohumluklar orijinal ambalajları bozulmadan ithal edildiği şekilde satışa arz edildiği gibi, ithal eden firma tarafından küçük paketlere bölünerek aşağıdaki şartlarla yeniden paketlenip satışa arz edilebilirler.


  1. Büyük ambalajlarda (sandık, çuval, big bag olarak) ithal edilen tohumluklardan;

1. OECD etiketli tohumluklar, ithal edilen ülke sertifikasyon kuruluşundan (Designated Authority) ithalatı yapan firma tarafından yazılı muvafakat alınmak şartı ile ülkemizde açılıp ülkemiz ticari şartlarına uygun paket ve ambalajlarda satışa arz edilebilir

Satışa arz edilmeden önce tohumluğun çimlenme ve fiziksel safiyeti yönünden sertifikasyon kuruluşlarından analiz raporu alınması gereklidir.

Bu tohumlukların çeşit safiyetinden ve ismine doğruluğundan, paketi açan ve yeniden ambalajlayan ithalatçı kuruluş sorumludur.

2. ISTA Orange Parti veya ISTA Blue Numune Sertifikası ile ithal edilen tohumluklar ve ticari sebze tohumlukları için a bendinin 1 inci maddesinde belirtilen hususlar geçerli değildir.

Ancak, bu tip tohumlukların sertifikasyon ile ilgili kalite kriterleri ve her türlü sorumluluk ithalatı yapan ve yeniden paketleme işleminden geçiren firmaya aittir.


  1. Paketlerin açılıp yeniden ambalajlanması işlemi yalnızca ithalatı yapan firma tarafından yapılabilir.




  1. Paketleri açarak ambalajlanmasını yapan ithalatçı firma, yeni paketlerin üzerine tohumluk etiketlerinin üzerinde bulunması gereken bilgilere ilaveten “Bu tohumluk firmamızca ithal edilip firmamız tarafından yurt içinde paketlenmiştir.” İbaresini koyacaktır.




  1. Başka bir ülkede üretilmiş bir tohumluk partisini yeniden etiketleyip ambalajlamak İsteyen yetkili sertifikasyon kuruluşu önce tohumluk partisinin etiketlerin veya ambalajlarının üzerinde ismi ve adresi belirtilen yetkili sertifikasyon kuruluşu ile temasa geçer. Ancak daha önceden iki ülke sertifikasyon kuruluşları arasında devam eden bir anlaşma varsa buna gerek yoktur.




  1. Bu kurallar çerçevesinde yeniden etiketlenen ve ambalajlanan tohumluklar OECD sistemine göre sertifiye edilmiş kabul edilir.

Yeniden ambalajlama ve etiketleme yapılırken;



    1. Yetkili sertifikasyon kuruluşunun denetiminde olmak kaydıyla bütün orijinal mühür ve etiketler çıkarılacak ve yeniden ambalajlanıp etiketlenme işlemleri dahil tüm aşamalarda yetkili sertifikasyon kuruluş temsilcisi hazır bulunur.

    2. Yeniden kapatılıp mühürleme sırasında her partiden usulüne uygun numune alınır. Tohumluğun üretildiği ülkenin yetkili sertifikasyon kuruluşu numuneden bir kısım isteme hakkına sahip olduğundan fazladan bir laboratuvar numunesi daha alınır.

    3. Yeni etiketler yeni bir referans numarası taşır. Orijinal etiketlerde basılı olan tüm bilgiler (üretimin yapıldığı ülkenin adı dahil) yeni etiketlerde yer alır. Ayrıca “Bu tohumluk firmamızca ithal edilerek firmamız tarafından yeniden paketlenmiştir.” d

    4. Paçal yapma sırasında yetkili sertifikasyon kuruluşu, her paçalı meydana getiren partilerin referans numaralarını ve paçalı oluşturan partilerin paçaldaki oranını gösteren kayıtları tutmakla yükümlüdür.

    5. Eğer paçalı meydana getiren partiler, farklı ülkelerde üretilen tohumluklardan oluşturulmuş ise, bu ülkelerin isimleri etikette belirtilir.



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ücret, yürürlük ve yürütme
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   43


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət