Ana səhifə

Lumini peste veacuri


Yüklə 2.51 Mb.
səhifə13/26
tarix24.06.2016
ölçüsü2.51 Mb.
1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   ...   26

CAPITOLUL 28

WERNHER VON BRAUN
“Pentru milioane de americani, numele Wernher von Braun a fost strâns legat de explorarea noastră a spaţiului şi de aplicarea creativă a tehnologiei. El nu a fost numai un inginer iscusit, ci şi un om de îndrăzneaţă viziune; condu­cerea sa plină de inspiraţie ne-a ajutat să mobilizăm şi să menţinem efortul de care era nevoie ca să ajungem la lună şi să trecem de ea”. Aceasta a fost declaraţia ce a făcut-o Preşedintele Carter la Casa Albă cu ocazia morţii lui von Braun.
Ziarul “Los Angeles Times” de sâmbătă 18 iunie 1977, partea I pag. 12, cita pe Dr. Alan Lovelace, directorul Administraţiei Naţionale de Aeronautică şi Spaţiu (NASA), că a zis despre el: “A fost unul din cei mai renumiţi pioneri ai lumii în domeniul explorării spaţiului. În tradiţia lui Newton şi Einstein, el a fost un vizionar şi în acelaşi timp un geniu creativ”.
Wernher von Braun s-a născut în anul 1912 în localitatea Wirsitz, Germania. Flacăra geniului în el a aprins-o mama lui, o distinsă cunoscătoare a muzicii şi a astronomiei. Ea a dezvoltat în el abilităţi precoce la violoncel şi pianului. Într-o vreme băiatul se gândea să îmbrăţişeze o carieră muzicală. “E bine că n-am făcut aceasta - spunea el - căci niciodată n-aş fi devenit altceva decât un muzicant mediocru”.
Astronomia i-a stârnit mai mult entuziasm. Aceasta mai ales când la 12 ani a făcut confirmarea la biserică, mama lui în loc să-i cumpere un ceas de aur, aşa cum el dorea, i-a cumpărat un excelent telescop. Aceasta l-a făcut să se adâncească în nemărginitul spaţiu, urmărind mişcarea astre­lor.
Rachetele i-au intrat în cap încă de la 12 ani, când a văzut pe Fritz von Opel că şi-a făcut un automobil de curse cu rachete. Pentru o năzdrăvănie ce o făcuse cu şase rachete, s-a pomenit dus la poliţie şi a fost nevoit să stea acolo până când a venit Baronul Magnus von Braun, Ministrul Agri­culturii, să-şi ia fiul în custodie.
Cartea lui Prof. Hermann Oberth “Racheta spre spaţii interplanetare” l-a încântat ca titlu, dar când s-a apucat s-o citească a fost foarte dezamăgit căci ea consista doar din for­mule matematice separate între ele de fraze scrise într-un jargon fizic. Atunci şi-a dat seama că spre a ajunge să pătrun­dă în teoriile spaţiului, el trebuie să stăpânească matematica şi fizica - materii care îi erau cele mai neplăcute. S-a apucat însă serios de învăţătură cu convingerea că spaţiul va putea fi biruit de om şi s-a hotărât ca el să aibă un rol în această biruinţă.
În anul 1930 s-a înscris la Politehnica din Berlin, un re­numit institut de învăţământ unde era Profesorul Oberth. Văzând ingeniozitatea lui von Braun, Oberth l-a invitat să-l ajute la confecţionarea unui motor rachetă. Un an mai târziu Prof. Oberth s-a reîntors în România, dar von Braun şi cu câţiva au rămas să continue experimentele pentru rachetă. În 1932 au reuşit să construiască o rachetă care s-a ridicat până la trei sute şi ceva metri înălţime. Era un fel de jucărie rudimentară. Când şi-a luat licenţa, a primit din partea armatei germane un fond pentru continuarea experienţelor în domeniul rachetelor. Pe un teren militar şi-a instalat un mic laborator şi s-a înscris la Universitatea din Berlin să-şi ia doctoratul, iar în iunie 1943 a primit titlul de Doctor în fizică. La început el nu prea voia să lucreze pentru război. Himmler l-a aruncat în închisoare şi acolo a stat trei săptămâni, până ce s-a primit ordin de la cartierul lui Hitler pentru eliberarea lui. Apoi a fost transferat la Peenemünde, la Marea Baltică. Acolo a făcut un centru de rachete şi a perfecţionat racheta balistică V2 cu care germanii au făcut mari ravagii asupra Londrei în timpul celui de al doilea război mondial.
Von Braun a fost nu numai un geniu în inginerie şi în proiectarea rachetelor, ci a fost şi un lider talentat. Poate cea mai mare contribuţie ce a făcut-o în 1945 la încheierea războiului al doilea a fost să convingă pe cei 129 experţi în rachete să se predea de bună voie trupelor americane. Pe atunci el era director tehnic la Centrul de rachete tele­ghidate la Peenemünde. Şi toate documentaţiile nu le-au distrus, ci le-au luat cu ei. Năzuinţa lui era ca rachetele proiectate de el să nu servească în scopuri războinice, ci să zboare în spaţiu spre alte astre, care i-au stârnit uimirea încă din copilărie. El se amuza relatând scepticismul cu care a fost primit de patrula americană. Unul din soldaţi a zis: “Dacă nu vom avea pe cel mai mare savant al Ger­maniei, vom avea pe cel mai mare mincinos al Germaniei”.
Venind în America, a lucrat la centrul de rachete din Fort Bliss, Texas. În 1950 întregul grup a fost transferat la Huntsville, Alabama. Cu mult înainte de a fi lansat pri­mul Sputnic, von Braun a stăruit de Preşedintele Eisenhower să lanseze un satelit artificial care să orbiteze în jurul pămân­tului, dar Eisenhower n-a fost de acord. Abia după ce a fost lansat Sputnicul, atunci le-a cerut ca în 60 zile să facă toate lucrările pentru lansare. În decembrie 1957 racheta Vanguard proiectată de el a fost experimentată. La 31 ianuarie 1958 a pus pe orbită satelitul Explorer 1. Un an mai târziu, Alan Shepard, primul astronaut american a zburat în spaţiu cu racheta proiectată de von Braun şi experţii săi. În anul 1960 el a fost numit Directorul Centrului de zboruri spaţiale la NASA. Atunci Preşedintele John F. Kennedy l-a însărci­nat pe von Braun să proiecteze până în 1970 o rachetă capa­bilă să ducă un om pe lună. Rezultatul a fost racheta Saturn 5 înaltă cât o clădire cu 36 etaje, un gigant în stare să plaseze pe orbită nave cosmice în greutate de peste 100.000 kg. În 20 iulie 1969, von Braun supraveghea la Centrul de Control din Houston când Neil Armstrong şi Edwin Aldrin au coborât pe lună. Aceasta a fost o realizare a visului său.
În anul 1947 von Braun s-a dus înapoi în Bavaria şi la 1 martie s-a căsătorit cu Maria Louise von Quistorpe, pe care o cunoştea de copilă pe când el era la Universitate.
La o întrunire a păstorilor ce o avem în fiecare marţi, unul care era prieten cu von Braun ne-a împărtăşit că savantul acesta distins e un credincios născut din nou şi bun urmaş al lui Cristos. Când făcea experienţe cu rachete în New Mexico, duminică după duminică a văzut un auto­bus al Bisericii Nazarinene din El Paso, care venea pe acolo să ducă oameni la biserică. Interesându-se a aflat că auto­busul e condus de însuşi păstorul bisericii, că parcurge circa 80 km şi duce gratuit pe cei ce vreau să meargă la serviciul de închinăciune. Aceasta i-a adus aminte de anii copilăriei când mergea cu plăcere la biserică, dar precum s-a adâncit în ştiinţă, a uitat de Dumnezeu. Aşa s-a trezit în el din nou dorul sufletului după Dumnezeu. A început să participe la serviciile de închinăciune şi să citească Biblia. “Adevărul lui Cristos - spunea el - a fost o adevărată revelaţie. Mi-am dat seama că eu purtam doar numele de creştin”. După ce a primit lumina aceasta, el şi-a predat viaţa sa Domnului. Cu cât programul spaţial reuşea să trimită oameni pe lună, cu atât credinţa lui se întărea tot mai mult. Şi deşi a primit peste zece doctorate de la diferite Universităţi şi deşi a ajuns să se bucure de o faimă mondială, von Braun nu se ruşina să mărturisească că el crede în Dumnezeu şi în viaţa veş­nică. Odată, când i s-a luat un interviu, celebrul savant a zis: “Zborul navelor cosmice manevrate e o realizare uimitoare, dar el ne-a deschis doar o uşiţă mică spre a vedea întinde­rile fantastice ale spaţiului. Privind prin această ferestruică la vastele mistere ale universului ni se confirmă credinţa noastră în certitudinea Creatorului lui”. El a spus că-i este greu să înţeleagă pe un bărbat de ştiinţă care nu-şi dă seama de existenţa unei Raţiuni superioare în dosul existenţei universului, după cum îi este greu să priceapă pe un teolog, care ar vrea să tăgăduiască avansurile ştiinţei.
Cu o altă ocazie a zis: “Una din cele mai fundamentale legi ale Ştiinţei Naturale este că nimic în lumea fizică nu se întâmplă fără o cauză. Deci, simplu, nu poate fi o creaţie fără un oarecare Creator spiritual. Oricum, aşa de bine rânduit şi perfect creat cum e pământul nostru şi universul trebuie să aibă un Făcător, un Arhitect... Trebuie să fie un Făcător, nu există altă cale”.
Ca om de ştiinţă era mereu invitat să vorbească la anu­mite întruniri speciale. La un prânz dat la Denver de Guver­natorul Statului Colorado a vorbit despre “Credinţa în Dumnezeu a unui savant”. Printre altele a zis: “Publicul are un adânc respect pentru uimitoarele avansuri ale ştiinţei realizate în timpul vieţii noastre. Există o admiraţie pentru procesul ştiinţific de observare, de experimentare şi de a proba orice concept măsurându-i validitatea. Şi totuşi pe unii îi supăra că noi nu putem dovedi pe cale ştiinţifică că există Dumnezeu. Oare trebuie să aprindem o lumânare ca să vedem soarele?”
El a subliniat că “omul poate cunoaşte pe Dumnezeu numai prin revelaţia Sa în persoana lui Isus Cristos, cum e mărturisită de Scriptură. În căutarea noastră de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, Isus Cristos trebuie să fie ţinta eforturilor şi a inspiraţiei noastre”.
Revista “The War Cry” a Armatei Mântuirii din 17 iunie 1972 reda secvenţe din cuvântarea rostită de Dr. Wernher von Braun în faţa studenţilor cu ocazia absolvirii Colegiu­lui Belmont Abbey din Belmont, North Carolina. El a zis: “Ştiinţa şi religia nu sunt incompatibile, ci sunt surori. În timp ce ştiinţa încearcă să înveţe tot mai multe despre creaţiune, religia încearcă să înveţe tot mai mult despre Creatorul. Cu cât vom înţelege mai bine universul, cu atât ne vom minuna mai mult de Creatorul său”.
Revista Chicago Tribune Magazine din 13 decembrie 1970 la pagina 43 spunea despre von Braun: “Ca toţi savanţii disciplinaţi, el este dedicat pentru tot ce se poate măsura şi demonstra şi e ascultător de imutabilele legii ale naturii, totuşi el este adânc religios şi crede în Dumnezeu şi în validitatea învăţăturilor Sale. El nu vede nici o incompatibili­tate în această şi citează cu plăcere pe Kant: “Două lucruri nu încetează să-mi stârnească admiraţia: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din lăuntrul meu”.
De asemenea, el credea cu tărie în valabilitatea jertfei lui Cristos Domnul, în nemurirea sufletului, în existenţa vieţii după moarte şi în judecata de apoi. Într-un interviu acordat reporterului Adon C. Taft pentru ziarul Miami Herald tocmai înainte de lansarea lui Apollo 9, el şi-a expus o parte din vederile sale teologice: “Sunt sigur - a zis el - că există şi alte fiinţe în univers”. El susţinea că jertfa lui Cristos pe pământ poate fi suficientă şi pentru alte fiinţe din univers. Faptul că răstignirea a fost pe pământ, spunea el, “nu limitează validitatea ei pentru o sferă mult mai mare”, în legătură cu sufletul şi viaţa după moarte, a zis că are o bază ştiinţifică pentru convingere sa: “Ştiinţa a constatat că nimic nu se pierde fără urmă, ci totul se transformă. Dacă Dumnezeu aplică acest principiu fundamental la cele mai mărunte şi neînsemnate părţi ale universului, oare nu face sens să afirmăm că El aplică acelaşi principiu şi la coroana creaţiei Sale - la sufletul omului? Eu cred că da. Viaţa şi sufletul nu se pot dezintegra în nimic. Astfel, sufletul e nemuritor. Nemurirea sufletului îl poate face să se bucure de răsplată sau să sufere penalitatea decretată”.
Von Braun, ca director la NASA, era foarte animat de dorul de a lansa rachete care să ducă astronauţi pe Marte sau pe alte planete, dar era tot atât de zelos şi pentru lăţirea Împărăţiei lui Dumnezeu. Odată s-a exprimat în cuvintele: “Când omenirii i s-a dat oportunitatea să-L cunoască pe Cristos, cu aproape două mii de ani în urmă, lumea a fost răsturnată cu susul în jos prin larga răspândire a mărturiei urmaşilor Săi. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi azi”.
În timp ce era la culmea activităţii sale la NASA a ajuns să ştie că are cancer. Deşi i s-a făcut intervenţie chirurgi­cală în 1975, boala a progresat astfel că a fost nevoit să se pensioneze pe data de 31 decembrie 1976. În 1977 Preşe­dintele Ford l-a decorat cu Medalia Naţională pentru Ştiinţă. Edward G. Uhl a fost însărcinat să-i prezinte la patul de boală medalia. Într-o scrisoare către Preşedinte, din partea lui Uhl a spus: “Wernher a fost complet surprins şi a apre­ciat mult. El a reflectat la anii când a venit în Statele Unite cu tot ce avea într-o valiză de carton şi cu lacrimi în ochi a zis: Şi acum Preşedintele Ford îmi dă cea mai înaltă onoare pe care o poate primi un om de ştiinţă”.
Joi, 16 iunie 1977, la Spitalul Alexandria în Virginia, Wernher von Braun a închis ochii pentru pământ, dar sufle­tul lui şi-a luat zborul, fără rachetă, mai sus de nori şi de stele, la Mântuitorul său pe care L-a mărturisit şi slujit fără ruşine.
“The Rocket Team” la pag. 404, relatează că la un ser­viciu special pentru el, Dr. Ernst Stuhlinger, fost coleg al lui von Braun la Peenemünde şi bun prieten, a zis: “Lumea de realizări tehnice a fost numai o parte a universului său, căci el a zis: “Când îmi sfârşesc călătoria, sper că îmi voi putea reţine mintea mea clară şi voi putea percepe nu numai acele ultime minute preţioase ale vieţii mele, ci de asemenea şi tranziţia spre ceea ce va veni atunci. O fiinţă umană este cu mult mai mult decât un trup fizic care se vestejeşte şi piere după ce a umblat un număr de ani. Pentru mine e ceva de neconceput ca să nu mai fie ceva dincolo, după ce am isprăvit voiajul nostru pământesc. Eu sper că pot observa, învăţa şi în sfârşit voi cunoaşte ce are să vină după toate acele frumoase lucruri pe care le-am experimentat în timpul vieţii noastre pe pământ”.
Wernher von Braun, unul din cei mai renumiţi savanţi, a fost un umil slujitor al lui Isus Cristos.
CAPITOLUL 29

WILLIAM BOOTH
William Booth s-a născut la Nottingham, Anglia, în anul 1829. La vârsta de 12 ani a stat la căpătâiul tatălui său care trăgea să moară. Până atunci tatăl său nu s-a interesat de mântuire, de sufletul său, dar în acea situaţie, Samuel Booth a căutat să se pocăiască, în timp ce soţia şi două fiice cântau “Cel ce te-ai deschis mie Stâncă de mântuire”. Aceasta l-a făcut pe băiat să-şi dea seama de nevoia de mântuire. De atunci a căutat să frecventeze biserica. Într-o duminică a ascultat o predică: “O persoană moare în fiecare minut”. Aceasta l-a determinat să se pocăiască, să-şi predea viaţa sa Domnului. Din cauza sărăciei în care au rămas la moartea tatălui, el nu a putut să-şi termine şcoala, ci a trebuit să lucreze pentru pâinea cea de toate zilele. Nimeni din acea bisericuţă metodistă nu s-a putut gândi ce va scoate Dum­nezeu din acest băiat fără pregătire şcolară şi sărac lipit pământului. Viaţa lui poate fi un imbold pentru mulţi tineri săraci şi fără pregătire. Dumnezeu poate ridica din pulberea pământului la treapta cea mai înaltă pe cei ce se predau cu totul Lui.
Pe la 15 ani, printr-o predică a lui James Caughey, un evanghelist american, el a fost aprins pentru lucrarea lui Dumnezeu, iar la 17 ani a început să predice Evanghelia veşnică. El a devenit foarte activ în lucrarea de salvare a sufletelor. Ani de zile a muncit din greu ziua întreagă pentru câştigarea existenţei, iar seara de la ora şapte sau opt până la miezul nopţii petrecea în vizite la bolnavi, în predicarea Evangheliei pe stradă sau la întruniri prin case. Săracii din mahalalele Londrei, beţivanii, decăzuţii făceau ca inima lui să sufere. Lucrând printre ei, Booth a constatat că omul sărac, ce era flămând şi tremura de frig, nu prea era interesat de cer. Gândul că trebuie făcut ceva pentru ei, l-a frământat multă vreme.
La această vârstă de 17 ani, fiindcă Booth predica bine în biserica metodistă, conducătorul bisericii a vrut să-l dea la o şcoală, ca la 19 ani să devină păstor. Supus fiind la vizita medicală, doctorul l-a respins pe motivul că sănătatea lui Booth era prea şubredă ca să poată suporta toată tensiunea ce trebuie s-o îndure un pastor. Nu ştia medicul că Booth avea să se încarce cu toate nevoile sărăcimii din mahala­lele Londrei, că avea să lanseze o organizaţie de proporţii mondiale şi că în ciuda eforturilor cerute de o aşa lucrare şi contrar şubrezeniei fizice, avea să ajungă vârsta de 83 de ani.
Între anii 1850-1857, el a lucrat în sânul bisericii meto­diste. Duminică după duminică el aducea la biserică un număr de beţivani şi decăzuţi. Această acţiune a lui a ne­mulţumit pe bătrânii bisericii, care au început să-i facă observaţii. De aici s-au ivit neînţelegeri şi Booth nu a fost gata să părăsească lucrarea, ci a fost gata mai degrabă să părăsească biserica aceea.
Lucrând cu grupe de credincioşi pe teren, el a întâlnit pe Caterina Mumford cu care s-a căsătorit în 1855. Ea i-a devenit un bun ajutor în lucrarea sa mare, căci avea aceeaşi dorinţă fierbinte de a salva şi ajuta pe cei săraci şi decăzuţi. Devotamentul ei a fost o sursă de stimulare şi inspiraţie pentru el, iar dragostea ei a fost un magnet puternic pentru ridicarea celor decăzuţi. Ea a fost una din femeile bine­cuvântate ale lumii, care a condus mii de suflete la picioarele lui Cristos Domnul. Când ea a trecut în veşnicie, ca semn de adâncă preţuire, trupul ei neînsufleţit a fost depus în Sala Congresului din Londra, iar miniştri, membrii ai parlamen­tului şi chiar o delegaţie din partea reginei Angliei a trecut prin faţa sicriului ei, iar când uşile au fost deschise pentru public, o mare mulţime a umplut sala şi în tăcere, cu lacrimi pe obraz, treceau prin faţa sicriului ei. Erau beţivanii de altă dată, foste prostituate, care prin ea au ajuns să cunoască mântuirea lui Dumnezeu. O bătrânică a zăbovit mai multă vreme lângă sicriul ei. Cei ce stăteau în şir au început să-şi piardă răbdarea. Atunci unul din cei ce făceau de pază a venit şi i-a spus bătrânei să plece, căci ea opreşte tot poporul. Bătrânica însă a zis: “Am tot dreptul să stau ceva mai mult ca alţii, căci am venit de la 100 km să o mai văd încă o dată. Ea a salvat copiii mei”. Cu adevărat, ea a fost un “ajutor potrivit” pentru William Booth. Se pare că datorită sfatu­rilor ei, el s-a separat de Biserica Metodistă, spune “The New Funk and Wagnalis Encyclopedia”.
Astfel, din 1857, el a lucrat ca evanghelist independent. Nu a avut nici un suport material, dar s-a încrezut în Domnul şi El i-a purtat de grijă. În această vreme soţii Booth au ajuns să-şi adâncească experienţa lor cu Dumnezeu, iar prin citirea cărţilor lui Wesley, au fost mult influenţaţi în ce priveşte curăţia inimii şi sfinţirea.
El a început să adune popor într-un cort mare. Într-o seară când a venit acasă, a spus soţiei că trecând prin maha­laua păcătoşeniei a auzit o voce la urechea lui că acolo e locul lui de lucru; că nu este un loc mai păgân ca acela şi care să aibă mai mare nevoie de lucrul lui. În acel loc, el şi-a dedicat viaţa sa, pe a ei şi pe a copiilor lor să facă această lucrare de salvare; că acel popor va fi de acum în­colo poporul lor şi că Dumnezeul lor va trebui să devină Dumnezeul acelor oameni.
Când a venit frigul iernii, Booth s-a mutat cu predicarea Evangheliei din cort într-o veche sală de dans. Pe aceea vreme, lucrarea lor purta numele de “Misiunea Creştină din Londra de Est”. Curând sala a ajuns ticsită de popor ce venea la ascultarea Evangheliei. Acolo Domnul i-a ridicat un bărbat, un cizmar, care a luat asupra sa responsabilita­tea financiară a nevoilor familiei Booth, astfel că el a putut părăsi slujba sa şi să se dedice în totul predicării Evangheliei. Aşa Booth a început să-şi extindă misiunea.
În 1869 Misiunea Creştină era pe baze financiare solide, aveau 14 locuri unde predicau Evanghelia, aveau o seamă de cantine ce serveau un prânz celor nevoiaşi şi 140 case unde credincioşii dădeau o mână de ajutor în fiecare săptă­mână.
Booth şi-a organizat misiunea sa de ajutorare a săracilor şi de mântuire a sufletului lor ca o armată, cu o distribuţie a muncii; fiecare îşi cunoştea lucrul lui ce-l avea de făcut, cu grade ierarhice şi cu o severă disciplină, în 1878 “Misiu­nea creştină” şi-a luat numele de “Armata Mântuirii”.
Încă în timpul vieţii sale Generalul Booth a ajuns să-şi vadă organizaţia sa răspândită în 55 ţări, ocupându-se de acţiuni filantropice, de predicarea Evangheliei pe străzi şi de lucrarea personală pentru mântuirea păcătoşilor.
Prin munca sa neobosită, sute de mii de suflete au fost ridicate din drojdia societăţii la rangul de copii ai lui Dumnezeu, la o viaţă frumoasă şi binecuvântată chiar pe pământ.
La început şi el a avut de îndurat batjocură, persecuţii, bătăi, dar a trecut biruitor prin toate. Dr. Fred Barlow în cartea sa “Profiles in Evanghelism” spune că odată Regina Victoria a Angliei l-a chemat la palat şi l-a întrebat care e secretul vieţii sale. Booth s-a uitat în faţa reginei, lacrimile au început să-i brăzdeze faţa, apoi a zis: “Majestate, secre­tul e că Dumnezeu m-a avut în întregime!” El a murit în anul 1912.
CAPITOLUL 30

ROBERT MCCHEYNE
Nu are importanţă câţi ani trăieşti, ci are valoare cum trăieşti acei ani dăruiţi de Dumnezeu. Robert McCheyne a avut doar şapte ani de slujire cu Evanghelia, dar viaţa lui a fost aşa de binecuvântată încât după moarte, biserica sa a devenit un loc de pelerinaj. Credincioşi din multe părţi au venit să vadă locul de unde s-au revărsat binecuvântări şi au pornit treziri spirituale, doreau să cunoască secretul lui McCheyne.
Bătrânul îngrijitor lua pe rând pe aceştia şi îi ducea în birou şi spunea fiecăruia: “Vrei să cunoşti secretul? Aşează-te la birou, pune-ţi capul în mâini şi plângi. Aşa a făcut păstorul nostru”. Apoi mergea la amvon şi spunea: “Pune cotul tău aici, aşează-ţi capul pe mână şi plângi. Asta e ce a făcut păstorul nostru. Acesta e secretul!”
Odată McCheyne a zis: “Oh, fraţilor, fiţi înţelepţi. De ce staţi toată ziua fără lucru? Într-o clipită totul s-a dus. Încă puţin şi ziua harului s-a încheiat - predicarea, rugă­ciunile curând vor înceta. Încă puţin şi ne vom înfăţişa înaintea Marelui Tron alb - încă puţin şi cei răi nu vor mai fi. Îi vom vedea doar mergând în osânda veşnică. Încă puţin şi va începe veşnicia. Vom fi ca El, căci Îl vom vedea zi şi noapte în Templul Său, vom cânta cântarea cea nouă, fără păcat şi fără îngrijorări pentru veci de veci”.
Robert McCheyne s-a născut la 21 mai 1813 la Edinburgh, Scoţia. Nimeni n-a bănuit atunci că acel copilaş va deveni sursă de mari binecuvântări.
La vârsta de patru ani, în timp ce se refăcea după o boală, el a început să înveţe alfabetul grec şi în scurt timp a reuşit să-l scrie. La şcoală a devenit elev eminent. Avea o voce melodioasă şi un deosebit talent în recitarea poeziilor. Era o plăcere să-l asculţi la biserică recitind psalmi sau capitole din Biblie.
În octombrie 1821 a intrat la liceu şi mereu a fost frunta­şul clasei. Era înalt, cu faţa senină, sprinten şi viguros cu un caracter nobil, şi cu o minte sclipitoare. Era fire analitică, foarte ordonat şi cu gusturi alese. Încă nu era pocăit în vremea aceasta. Iubea societatea veselă, plăcerile, cântecele şi dansul. Trăia o viaţă morală de fariseu. El mărturiseşte că nu avea mulţumirea lăuntrică.
În noiembrie 1827 a intrat la Universitatea din Edinburgh. În iarna anului 1831 a început să studieze teologia. Când era la universitate şi îşi făcea studiile literare şi filo­zofia, sufletul său a fost cercetat de Duhul Domnului. Dar ceea ce l-a şocat în mod deosebit a fost moartea fratelui său mai în vârstă, David. Domnul a găsit cu cale ca în timp ce chema pe unul în glorie, altul să fie trezit şi să primească bogăţiile harului.
În 1836, la 23 ani, McCheyne a devenit pastor în locali­tatea Dundee la o biserică ce avea peste 4000 de membri. Aici el şi-a început lucrarea. De la acest amvon au început să se reverse şuvoaie de har dumnezeiesc. Cu ore înainte, mulţimile alergau la biserică ca să poată găsi un loc pentru a-l asculta vestind Evanghelia. Foarte curând a izbucnit focul trezirilor spirituale care a aprins Scoţia cu dragoste pentru Dumnezeu.
Viaţa lui a fost o trăire intensă cu Dumnezeu. Cu firea lui sensibilă a căutat să se adâncească tot mai mult în rugă­ciune şi în citirea Bibliei. O deosebită influenţă asupra lui a avut citirea Memoriilor lui Henry Martin. Aceasta l-a determinat la o mai mare consacrare, iar Jurnalul lui David Brainerd l-a făcut să râvnească la aceea viaţă de luptă pe genunchi, la aceea topire pentru mântuirea altora. De acum încolo a început să practice şi postul. Această trăire în lumina Domnului l-a făcut să vadă mai bine nevoile sufle­telor pierdute. I se părea că fiecare păcătos poartă scris pe frunte cuvintele: “Nimănui nu-i pasă de sufletul meu”. “Trezeşte-te, suflete al meu - scria el în jurnalul său - de ce să-mi dau eu orele şi zilele mele în zadar lumii, când chiar la uşa mea e o lume de mizerie? Doamne, pune tăria Ta în mine, întăreşte orice hotărâre bună, şi iartă trecutul vieţii mele, trăită fără folos”.
În 1840, el scria unui student: “Dă-ţi seama că tu acum îţi formezi în mare măsură caracterul de viitor al slujirii tale. Dacă te dedai delăsării şi somnului, niciodată nu vei avea vreun folos din studiu. Fă totul la timpul său. Fă totul cu ardoare - dacă e ceva vrednic - fă-l cu toată puterea ta. Dar mai presus de toate, caută să stai mult în prezenţa Domnului. Niciodată să nu vezi faţa oamenilor până mai înainte nu ai văzut faţa Domnului, care e viaţa noastră, totul al nostru. Roagă-te pentru alţii, roagă-te pentru pro­fesorii tăi, pentru colegii tăi..”.
Pentru McCheyne succesul a fost nu o simplă dorinţă, ci o aşteptare, şi Domnul a făcut ca toate aşteptările lui să fie depăşite. El a fost folosit cu putere în lucrarea de trezire a multor păcătoşi. Oamenii au ajuns să-şi dea seama că au în mijlocul lor un om al lui Dumnezeu.
În timp ce căuta să-şi facă lucrarea în localitatea sa şi în împrejurimi, sufletul său a devenit tot mai împovărat de nevoile celor pierduţi din alte ţări. Parcă îşi dădea seama că timpul său se scurtează, căci pe toate scrisorile sale aplica cuvintele: “Vine noaptea...”.
La sfârşitul anului 1838 a început să aibă unele simptome, care au neliniştit pe prietenii săi. El a fost atacat de o vio­lentă palpitaţie a inimii. Medicul l-a sfătuit să înceteze ime­diat predicarea Evangheliei. Lucrul prea mult şi surmenajul au cauzat aceasta. Astfel a părăsit Dundee şi s-a mutat Ia Edinburgh. În locul lui a venit ca pastor William C. Burns. I-a fost foarte greu să-şi părăsească biserica, dar boala l-a obligat. În scrisoarea adresată bisericii la 18 ianuarie el spunea: “Câteodată mă gândesc că o mare binecuvântare poate fi revărsată asupra poporului meu chiar în absenţa mea”.
Într-o zi, Dr. Candlish vorbind cu McCheyne despre Misiunea în Israel, i-a sugerat ideea să meargă în Israel. Numaidecât el a acceptat să meargă cu o echipă şi se gândea că dacă David Brainerd bolnav a putut să lucreze ca traducător, şi ei vor putea să facă ceva ispravă: să întărească pe credincioşii de acolo, să inspire pe misionari şi să câştige pe unii din păcat la Dumnezeu.
Astfel, în primăvara anului 1839, un grup de patru vesti­tori ai Evangheliei din Scoţia au plecat în Israel. Drumul l-au făcut prin Franţa, Italia, Malta şi au debarcat la Alexan­dria în Egipt, iar de acolo au plătit unor beduini să-i ducă cu cămilele prin deşert până în Israel. Din deşert, a scris unui alt predicator din Scoţia: “Foloseşte-ţi sănătatea cât o ai, prietenul şi fratele meu. Nu pierde ocaziile deosebite, care poate niciodată nu se mai întorc înapoi. Nu ştii nici­odată când e ultima duminică pentru tine în faţa poporului. Vorbeşte pentru eternitate. Pe deasupra tuturor, cultivă-ţi spiritul tău... Adu-ţi mereu aminte că Dumnezeu, nu omul, trebuie să primească gloria. Nu mărimea predicii, mulţi­mea vorbelor, ci mărimea credinţei e ceea ce are valoare”.
Andrew Bonar, unul din biografii lui McCheyne, spune că deşi era bolnav şi aveau de înfruntat atâtea greutăţi în ţara lui Israel de pe vremea aceea, totuşi cultivarea sfinţeniei pentru McCheyne era una din preocupările de seamă în fiecare zi. Avea timpul său de citire a Bibliei, de meditaţie, de cercetare de sine în lumina Cuvântului şi de rugăciune. El acorda o deosebită atenţie acestei practici. Şi sfinţenia se revărsa din el ca nişte râuri de apă vie.
La întoarcerea spre casă, au trecut prin Beirut. Acolo a făcut o vizită unui tânăr din Glasgow care era bolnav de febră. El fiind debil, numaidecât a fost contaminat de febră. Imediat a fost sfătuit să plece la Smirna, căci aerul răcoros de acolo îi va face bine. Astfel s-au îmbarcat, au trecut prin Cipru, iar febra lui a crescut tot mai mult până ce şi-a pierdut cunoştinţa. Timp de trei zile, fără ajutor medical, se părea că se sfârşeşte. Abia când s-au apropiat de Patmos şi-a revenit puţin şi s-a ridicat să zărească insula. Ajunşi la Smirna au găsit o familie de englezi, familia Lewis, care i-au acordat îngrijirea ca nişte părinţi. Acolo s-a refăcut puţin. Deşi a fost bolnav grav, mereu se ruga pentru biserica sa şi pentru treziri în Scoţia.
Drumul spre casă l-au făcut prin Muntenia şi Moldova. Superstiţia şi lipsa de cunoaştere a Evangheliei l-au îndure­rat mult. La Iaşi a întâlnit câţiva evrei cu care a putut con­versa şi le-a vestit Evanghelia. Apoi a trecut prin Polonia la Viena, Berlin, Hamburg, iar de acolo în Scoţia.
Acasă la Dundee a sosit într-o joi după-masă, iar seara s-a întâlnit cu biserica sa. Clădirea a fost supraticsită cu popor; toate cărările pline, până şi treptele amvonului erau ocupate. După ce s-a rugat şi au cântat câteva cântări melo­dioase, el a citit Psalmul 64 şi 1 Corinteni 2:1-4, apoi a pre­dicat o oră. Neştiind cât timp va mai putea să predice, nu le-a împărtăşit impresiile din călătorie, ci a arătat păcătoşi­lor calea mântuirii. Duminica următoare a predicat după masa din 2 Cronici 5:13,14. La încheiere, printre altele a zis: “Mult iubiţii şi doriţii mei, acum încep un nou an de slujire în mijlocul vostru, şi sunt hotărât că, dacă Dumnezeu îmi dă sănătate şi putere, să nu rămână aici nici un bărbat, femeie sau copil care să nu fi auzit mărturia lui Dumnezeu despre Fiul Său, fie spre mântuire, fie spre condamnare. Şi mă voi ruga, cum am făcut şi până acum, ca Domnul să facă o revărsare a Duhului, în aşa fel încât şi cel mai slab copil dintre voi să vadă că e lucrare dumnezeiască, nu omenească”.
Încă pe când era el în Israel, Dumnezeu începuse un val de treziri spirituale prin noul păstor W. C. Burns. La întoarcerea lui, trezirea a luat un mare avânt. În carnetul lui sunt înscrise peste 400 de nume care s-au predat Domnului, iar ceva mai târziu pomeneşte de 800 de suflete care au fost trezite.
El a făcut multe călătorii misionare prin Scoţia şi Irlanda. Inima lui însă în mod deosebit se legase de misiunea printre evrei şi căuta întoarcerea lor la Mesia-Cristos. Prin grai şi prin scrisori îi îndemna să primească mântuirea sufletului. La Iaşi întreţinea corespondenţă cu Edwards. Apoi avea o largă corespondenţă cu studenţi din universităţi şi cu multe biserici pe care le-a vizitat.
Sănătatea lui se refăcuse mult şi lucra şi în biserica sa şi în alte biserici unde Domnul săvârşise frumoase treziri.
În vara anului 1842 a fost din nou doborât de câteva ori de boală. În jurnalul său din 4 august el a scris: “Adeseori, adeseori aş fi mai bucuros să plec şi să fiu cu Domnul”. Totuşi în aceea toamnă a fost gata să meargă în nordul Angliei pentru servicii de evanghelizare. În noiembrie a mers pentru zece zile la Londra. Atunci unii din biserica sa au început să murmure că lipseşte prea mult. Dar dorul lui aprins pentru mântuirea sufletelor îl făcea să nu se cruţe pe sine, ci chiar cu riscul de a nemulţumii pe unii din biserica sa, el era gata să meargă din loc în loc spre a predica Evan­ghelia. La 17 noiembrie a luat parte la un congres la Edinburgh. Au fost prezenţi vreo 500 predicatori din toate părţile Scoţiei. Vorbirea lui cu această ocazie a fost neuitată.
Pe la mijlocul lui ianuarie 1843 a mers să viziteze alte biserici. În timp de trei săptămâni a vizitat 24 de localităţi. În scrisorile lui de acolo se observă o nostalgie după cer în expresii ca aceasta: “De multe ori aş vrea să mă urc pe vârful Pisga şi să-mi iau rămas bun de la biserică, să-mi las trupul acesta şi să fiu cu Domnul. Ah, ar fi cu mult mai bine. Nu mă aştept să trăiesc o viaţă lungă. Mă aştept să fiu chemat aşa dintr-o dată - poate curând - de aceea vorbesc clar”.
La 1 martie s-a întors acasă. Era extenuat de puteri. A predicat de trei ori în duminica de 5 martie şi de două ori în 12 martie. Acestea au fost ultimele predici. Vizitând pe unii bolnavi de tifos a contaminat şi el boala şi pe 25 martie 1843 în vârstă de 29 ani, rugându-se, a trecut în veşnicie să-L întâlnească pe Cel ce l-a iubit şi slujit cu toată ardoarea.
CITIŢI EVANGHELIA

TRĂIŢI EVANGHELIA



VESTIŢI EVANGHELIA
Astfel vei fi şi tu o lumină în lume.
1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   ...   26


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət