Ana səhifə

Denumire populara: Iris lazistan, iris lazica Familie: Iridaceae Inaltime: 15 cm Diametru: 25 cm Aspect


Yüklə 53.5 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü53.5 Kb.
IRISUL




Denumire stiintifica: Iris lazica
Denumire populara: Iris lazistan, iris lazica
Familie: Iridaceae
Inaltime: 15 cm
Diametru: 25 cm
Aspect: planta perena, cu rizom
Expunere: partial umbra
Sol: umed, neutru sau alkalin
Temperaturi: rezista pana la -5C

Descriere
Irisii se impart in doua grupuri: irisi cu rizomi si irisi cu bulbi. Iris lazica face parte din primul grup si se imparte la randul sau in trei tipuri: cu barba, fara barba si cu petale crestate. Apartin de grupul de irisi rizomatosi, din grupa Unguiculares. Acestia sunt semnificativ diferiti de ceilalti irisi fara barba prin faptul ca infloresc din toamna pana primavara, cu numai o inflorescenta pe tulpina; in plus, sunt plante perene si dezvolta o masa de rizomi deasupra nivelului solului. Culoarea florilor variaza de la albastru pana la violet si de la roz-leavantica pana la alb.

Frunzele sunt de un verde deschis, lungi de aproape 30 cm si aranjate in evantai.

Florile, care apar primavara devreme, sunt lipsite de parfum, lungi de 6 - 8 cm, o combinatie de petale albastre cu dungi albe si galbene.

Spre deosebite de irisii din grupa Unguiculares, Iris lazica prefera umbra partiala si pamantul umed. Cel mai bine se dezvolta cand sunt plantate intr-un loc ferit, partial umbrit, de exemplu intr-o gradina cu pietre. Pe perioada rede, rizomii se scort din pamant si se pastreaza intr-un loc racoros, la intumeric



  • Iris lazica este originar din nord-estul Turciei si Georgia. Numele "lazica" se refera la faptul ca planta a fost gasita in Lazistan, pe malurile de la Marea Neagra.

  • exista in jur de 300 de specii de irisi cu tulpina dreapta, cu rizomi sau bulbi. Numele de "iris" a fost imprumutat de la zeita curcubeului la greci.

  • irisii au fost cultivati inca de pe vremea regatului faraonului egiptean Tutmose I, in jurul anilor 1500 iCh. Erau indragiti in principal din cauza florilor deosebite, care apareau primavara si vara. Soiurile cu tulpina inalta pot fi folosite in straturi de flori diferite, iar cele scunde in gradini cu pietre, pe marginile iazurilor sau fantanilor

Irisul sau stanjenelul, cum este mai bine cunoscut, este o floare remarcabila prin formele, culorile si prin parfumul ei placut. De asemenea, are o valoare simbolica in numeroase civilizatii ale lumii. Astfel, in mitologia greaca, Iris este zeita soarelui, considerata mesager intre Olimp si Terra, drumurile sale fiind marcate de un curcubeu multicolor care ii indulcea sobra aparitie
Dupa aparitia crestinismului, irisul a inceput sa fie considerat drept floarea Fecioarei Maria. La francezi a fost cel dintai simbol al regalitatii, fiind premergatorul faimoasei flori de crin. Floarea de iris este alaturi de crizantema simbolul oficial al Japoniei.
Irisul este originar, in special, din emisfera nordica, fiind o planta specifica zonelor temperate reci si putand fi intalnite pana la limitele desertice.
In ceea ce priveste exigentele ecologice, sunt plante putin pretentioase, putand creste in conditii dintre cele mai diferite. Astfel, exista specii ce cresc in apa, pe marginea lacurilor, in plin soare sau la umbra copacilor. Planta prezinta in pamant bulbi sau rizomi din care pornesc frunze drepte, zvelte ca niste sabii cu tulpini florale ce poarta in varf una pana la sapte sau chiar mai multe flori variat colorate in nuante de albastru, galben, violet si alb
Dintre speciile de iris putem aminti:
Iris hollandica - are tulpina florala inalta (40 - 50 cm), dreapta, ascunsa de tecile frunzelor;
Iris magnifica - planta este inalta, robusta, cu frunze stralucitoare si flori mari de culoare lila cu pete galbene;
Iris reticulata - are flori discret parfumate de culoare albastru-violet cu orange si se potriveste de minune la amenajarea rocariilor sau a rondurilor insorite. De asemenea, este o planta excelenta pentru cultura la ghiveci.
Despre problemele care apar in cultura irisului ar fi de amintit bolile si daunatorii.

Bolile cele mai frecvente sunt:


"putrezirea cenusie" care se manifesta prin curbarea plantei, bulbul este oprit din crestere si este acoperit cu un mucegai gri-cenusiu. Boala se transmite prin plantarea pe terenuri infectate sau prin contact direct. Se aplica tratamente cu funcigide cum ar fi Captaphol sau Captadin.
"putrezirea bazei tulpinii" - apare la baza tulpinii, la nivelul liniei suprafetei pamantului. Boala apare la circa 30 - 45 de zile dupa plantare si planta isi incetineste cresterea, frunzele se ofilesc si apoi se usuca. Boala este favorizata de temperatura ridicata din sol si se combate prin dezinfectarea chimica sau termica a pamantuLUI. Irisul este o floare absolut remarcabila datorita frumusetii sale fragile si efemere, a perfectiunii liniei si tinutei sale elegante.
IRIS – COMPONENTA A OCHIULUI

Irisul este de fapt un disc musculos, cu o gaura in centru: pupila. Lumina patrunde in interiorul ochiului prin pupila.


Iris – prenume
ris-nume de origine greaca , insemnand “curcubeu” ; nume de floare

Trupa iris



Trupa Iris, una dintre cele mai longevive si mai bine cotate trupe de rock din Romania, s-a infiintat in 1976. Cristi Minculescu a intrat in trupa patru ani mai tirziu. In 2007, la implinirea 30 de ani de la infiintarea trupei, Minculesuc a fost decorat de Traian Basescu impreuna cu ceilalti membri ai trupei cu Ordinul "Meritul Cultural".


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət