Ana səhifə

İZCİNİn el kitabi iZCİLİĞe hoş geldiNİZ !


Yüklə 1.41 Mb.
səhifə13/18
tarix27.06.2016
ölçüsü1.41 Mb.
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   18

KAR DUVARI

Çeşitli nedenlerle kar çadırı ve mağarası yapılamaması durumunda rüzgar istikametine yarım daire şeklinde bir kardan duvar örülmesi durumunda uyumak veya yemek pişirmek için daha uygun bir ortam sağlanmış olacaktır.



ESKİMO İGLOLARI

İglolar hava sıcaklığının sıfırın üstüne çıkmadığı bölgelerde yapılabilir. Buz bloklarının testerelerle düzgün olarak kesilmesi ve bunların bir tuğla düzeni içinde dairesel bir yapı oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle yapılır. Çok sağlam yapılar olmakla birlikte kısa süreli kullanım için uygun değildir. İglonun yapılaması çok ve zaman alıcıdır. Blokların açısal olarak konduğu yapıda en üt noktadaki son buz parçası neredeyse tamamen yatay durumdadır.



TEK VEYA ÇİFT ÇATILI KORUGAN

İki ağacın arasına konacak bir veya iki çatıyla oluşturulan bu tür koruganlar rüzgarı arkadan alacak şekilde kurulur. Çatı ağaçlardan koparılacak dallarla örtülür. Yerde yatmamak için taban kütüklerle yükseltilir. Bunu üzerine dallar ve diğer ağaçlardan bir alt yatak yapılır. Başlar çatının yerle buluştuğu noktaya konacak şekilde uyku tulumları koyular. Çift çatılı koruganlar daha sıcak bir ortam sağlar.


Korugandan iki metre öne rüzgarı kesmek için bir duvar yapılabilir. Ateş bu duvarla korugan arasında yapılır. Ateşken gelen sıcak hava koruganın içine yöneltilecek mesafede yakılır.

KIZILDERELİ ÇADIRI

3-4 metre uzunluğundaki 10 civarındaki uzun sopa veya dalların bir çadır düzeninde altta açık üstte birleşik olarak dizilmesi yoluyla yapılan koruganlardır. Sopaların üzeri paraşüt veya diğer kapatıcı malzemelerle örtülen korugan tipidir.



AĞAÇ DİBİ KAR KORUGANI

Eğer derin bir kar söz konusuysa bir ağaç gövdesi etrafındaki karları atarak açılacak bir çukur bir korugan vazifesi görür. Kazacağınız derinliğin üst noktası bol dallı ağaçlar daha kullanışlı bir koragan meydana getirir.



DIŞTAN DONMA (FROST BITE)

Soğuk hava koşullarının getireceği en tehlikeli problem donmadır. Donma iki türlü oluşur. Birincisi Dıştan Donma olarak isimlendirilen vücudun eller, ayaklar, kulaklar, burun gibi ısıya hassas noktalarının dışarıdan donmasıdır. Rüzgarın hızı dış hava soğukluğunun etkisi çok hızlı olarak arttırır. Bu etkinin artışını gösteren listede örneğin -10 C derecelik bir hava durumunda dışarıdaki hava -18 C dereceymiş gibi etki yapar. Bu nedenle çok soğuk ve rüzgarlı ortamda yürümek ve faaliyet yapmak çok risklidir. Dışarıdaki sıcaklığın -13 C derece ve rüzgarın 32 km/s olduğu bir ortamda vücut 60 saniyede donar. -29 C derecelik bir sıcaklıkta 40 km/s'le bir rüzgar eserse vücudun donması için 30 saniye yeterlidir. Böyle bir ortamda eldiven çıkartma veya tuvalet ihtiyacını gidermek bile çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu ortamda donma sonucu kangren oluşur ve bu bölge kesilmek zorunda kalır. Dış donmayı engellemek için soğuk bölgelerde çıplak elle metallere dokunulmamalıdır. Elleri, ayakları ve parmakları oynatarak kan dolaşımını arttırmak faydalıdır.


Donmanın ilk belirtileri ciltteki yağlı görünümlü beyazlıktır. Hissizlik diğer bir belirtidir. Donmanın başladığı yeri sıcak elle ısıtmaya çalışmak faydalıdır. Donma başlamışsa karla oğuşturmak ve beyazlığı ve de hissizliği yok etmeye çalışmak faydalıdır. Donma oluştuktan sonra yapılacak oğuşturma yar açılmasına neden olabilir. Dıştan hissizleşebilir. İkinci aşamada ise daha alt tabakalar da donar, bölge şişer ve mavi, mor en kötüsü ise gri renk bir görüntü oluşur. Bu durumda bölgenin kesilmesinden başka çare yoktur. Bazen bu bölgenin kesilmeden kendiliğinden düştüğü de görülmüştür. Örneğin; II. Dünya Harbinde Rusya da soğukta kalan Alman askerleri donmuş ayaklarından postallarını çıkardıklarında kopmuş parmakları ile karşılaşmışlardır.

İÇ DONMA (HYPOTHERMIA)

İç vücut sıcaklığının 36.8 C dereceden 35 derece veya daha altına düşmesi durumunda hayati iç organlar faaliyetlerini yapamaz hale gelirler işte buna iç donma denir. İç donma oluşurken hareketler yavaşlar, koordinasyonsuzluk başlar, düşünme hızı düşer. Bir noktada farkında olmadan ayakta ölmeye başlanır. Vücut ısısı 25 C derecenin altına düştüğünde ölüm kaçınılmazdır. İç donmanın olduğu fark edildiğinde bu kişi çıplak olarak başka bir çıplak insanın yanına yatırılarak ısı transferi sağlanır. Sıcak su varsa onun içine yatırılır, ancak kalp bölgesinin öncelikle ısıtılması kalp krizi riski nedeniyle şarttır. Enerji verecek bal, şeker ve kakaolu yiyecekler iyileşmeyi hızlandırır. İçten donmanın ana nedenleri gereği gibi gıda alınmaması, gereği gibi giyinilmemiş olması, kirli kıyafet giyilmemesi, alkol alınmamasıdır.

Vücudun susuz kalmamasını temin etmek şarttır. İdrar rengi de susuzluğun iyi bir göstergesidir. Eğer idrar karı koyu sarı yapıyorsa susuz kalınmış demektir. Açık sarı renk ise normal durumu gösterir.

AYAK DONMASI

Islak, nemli ayakla uzun saatler ayakta kalınması sırasında kan sirkülasyonunun olmaması nedenleriyle ayakların donması ve kangren olmasıdır. Engellemek için ayağın sürekli kuru olmasını sağlamalı, çorap değiştirmeli, ayakta kan dolaşımını sağlayacak faaliyetler yapılmalıdır. Ayak donması durumunda kişinin botlarını çıkarın. Yumuşak davranın. Hisler ölmüş olduğundan ateşe tutmayın. Çünkü yansa bile çekemez. Ayakları yukarı kaldırın. Donmuş ayaları başka birisinin koltuk altına sokmak çok olumlu sonuçlar verir. Kişiyi uyku tulumuna sokun. Sıcak içecek ve ateş düşürücü verin. En kısa zamanda hastaneye götürün.



KAR KÖRLÜĞÜ

Güneşten gelen ultra violet ışıkları kadar bu açılarda yansıdığı için ve beyaz renkten dolayı çok güneşli ortamlarda olduğu gibi gözü bir koyu gözlükle korumak çok faydalıdır. Güzlüğün olmadığı ortamlarda bir karton veya ağaç kabuğuna açılacak şeritler gözlerin körleşmesini engeller. Gözlerin altına koyu renk makyaj yapılması da yansımaları azaltacaktır. Kar körlüğünün belirtileri; güzlerin üzerindeki ağırlık, göz hareketlerindeki yavaşlama, gözlerin sulanması ve kanlanmasıdır. Kalıcı veya geçici körlük oluşabilir. Gözlerin belirtiler geçene kadar kapalı tutulması faydalıdır.

 

GÜNEŞ YANIĞI

Güneş ışınları tüm açılardın yansıdığı için aşırı güneş altında kalınmış gibi güneş yanığı oluşabilir. Dudak, burun delikleri ve göz kapakları güneş kremleri ile korunmalıdır.



BUZ ÜZERİNDE YÜRÜMEK

Kalınlığından emin olmadıkça buz üzerinde yürümek çok tehlikelidir. Sudan çıktıktan sonra bu sefer donma tehlikesi devam eder. Normalde 5 cm.lik bir buz 1 kişiyi taşır. 10 cm. Kalınlığındaki buz iki kişiyi taşır ve 20 cm. kalınlığındaki bir buz yarım tonluk bir aracı taşıyabilir.


Buz kırılıp da suya düşüldüğü taktirde 37 C derecelik vücut sıcaklığı birkaç dakika içinde 33 C dereceye düşerek kontrol kaybedilir. Birkaç dakika sonra ise vücut sıcaklığının 25 C dereceye düşmesiyle ölüm kaçınılmazdır.

Yardım için ya bir dal yad da bir ip atılmalıdır. Kırılmış veya çatlamış bir buz üzerinde yürümek çok riskli bir iştir. Buzların kalınlığından emin olmadıkça üstünde gezinilmemelidir. Buzun kırılması nedeniyle suya düşen birisine hemen yanına giderek yardım etmek tehlikelidir. Buz kırılmasıyla düşen birine yardıma bilinçsizce gidilmez. Aksi takdirde yardım eden kişi de kendini buzlu suda bulabilir. Kırık buz kolaylıkla daha ileri noktalara kadar çatlayabileceğinden kurtarmaya kalkışan da suya düşebilir. Buz kırılarak düşen birisine bir dal uzatarak veya ip atarak yardım edilmelidir. Bunların bulunmadığında iki kişinin buz üzerinde ardarda yatması ve sudakine el uzatarak, yardım edilmesi uygundur.



SEDYE YAPIMI VE YARALI / HASTA TAŞIMA

Zor koşullar altında kış kampçılığı sırasında yaralanan veya hastalanan izcilerin en kısa zamanda güvenli bir yere götürülebilmesi için acilen bir sedye yapılması gerekebilir. Sedye yapımı bir beceriler bileşimidir. İzci düğümlerini iyi bilmek ve uygulamak şarttır. Mevcut sopalar veya kayaklar arasına arayı doldurmak için ara çubuklar bağlanır. Üzerine mut veya başka bir su geçirmez malzeme, onun üzerine de uyku tulumu konur. Hastanın veya yaralının yerleştirilmesi veya ilk müdahalede ilk yardım konusunda öğrenilenler uygulanır.



CAMPOREE:

Zor koşullar altında kış kampçılığı sırasında yaralanan veya hastalanan izcilerin en kısa zamanda güvenli bir yere götürülebilmesi için acilen bir sedye yapılması gerekebilir. Sedye yapımı bir beceriler bileşimidir. İzci düğümlerini iyi bilmek ve uygulamak şarttır. Mevcut sopalar veya kayaklar arasına arayı doldurmak için ara çubuklar bağlanır. Üzerine mut veya başka bir su geçirmez malzeme, onun üzerine de uyku tulumu konur. Hastanın veya yaralının yerleştirilmesi veya ilk müdahalede ilk yardım konusunda öğrenilenler uygulanır.

En basit açıklaması ile "Camporee" iki ya da daha fazla oymağın birlikte kamp yapıp açık hava becerilerini sergilemesidir. "Camporee" genellikle cuma-pazar günleri arasında gerçekleştirilen eğlence, dostluk ve heyecanlı yarışmalarla dolu bir olaydır. "Camporee" sırasında obanın kampçılıkta ne kadar iyi olduğunu gösteren bir değerlendirme planı kullanılır.

Kullanacağın değerlendirme planı ile İzci Temsilciliğinin ya da liderince geliştirilir ve "Camporee" sırasındaki her olayı değerlendirir. Kamp malzemen, bu malzemenin toplanma biçimi, obanın etkin bir kamp yapmak için nasıl organize olduğu, kampa yerleşim şekli, kampın yaşanabilirliği hep bu değerlendirmeye dahildir. Bu değerlendirmede şu sorulara da cevap aranır. Her izcinin bir görevi var mı? Her izci görevini yerine getiriyor mu? Oba tüm olaylara katılıyor mu? Obanın tüm olaylarda başarılı olması onun iyi bir oba olduğunu gösterir. Daha da önemlisi oymaktaki bütün obalar başarılıysa bu yaz mükemmel bir kampta olacaksın demektir. Neden mi? Çünkü "Camporee" yaz kampının bir provasıdır.

Yıl boyunca gerçekleştirdiğiniz Doğa yürüyüşü ve hafta sonu kamplarında, öğrendiklerini yaz kampında geliştirir, becerilerine okçuluk, balıkçılık, odunculuk gibi yeni beceriler eklersin.

JAMBOREE'LER

Macera fırsatlarının en önemlileri Ulusal Jamboree'ler ya da dünya Jamboree'leridir. Dünya Jamboree'leri dört yılda bir yapılır. Tüm dünya izcileri bu Jamboree'lerde bir araya gelir, kardeşlik, dostluk ortamı için macera dolu günler yaşar. Güzel memleketimizin çeşitli bölgelerindeki izcilik tesislerinde de unutamayacağın kamplar, Jamboree'ler yaşayabilirsin.



YURDUMUZDAKİ İZCİLİK TESİSLERİ

Silifke-Akkum: Mersin'e 60 km. mesafede bulunan bu tesis 150 yatak kapasitelidir. Deniz kenarındaki bu tesiste yüzme, kürek çekme ve denizle ilgili diğer becerilerini geliştirebilirsin.

İzmir-Çeşme:
İzmir'e 70 km. uzaklıktaki Çeşme'de bulunan bu tesis deniz etkinlikleri için ideal bir tesistir.

Bolu-Aladağ:
Aladağlardaki bu tesiste bahar ve yaz aylarında çiçeğin ve yeşilin her türünü bulabilirsin. Küçük göletin bulunmaz manzarasını doya doya seyrederek uzun Doğa yürüyüşlerine çıkabilir,doğa ile başbaşa güzel günler geçirebilirsin. Kış aylarında ise üzerlerindeki karla rüyalar ülkesindeki heykellere benzeyen çamlar arasında kış etkinliklerinin tadını çıkarabilirsin.

Karacaali ve Hasanağa Tesisleri:
Bursa ilinin Gemlik ilçesindeki Karacaali ve Hasanağa tesisleri deniz etkinlikleri için idealdir.

Aydın-Davutlar:
Aydın iline 50 km. 250 yataklı, deniz kenarında bulunan bir tesistir ve bütün deniz etkinlikleri için idealdir.

Çanakkale-İntepe: Çanakkale'ye 10 km. uzaklıkta deniz kenarında bütün deniz etkinliklerinin yapılabileceği güzel ve büyük bir tesistir.

HAYDİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜNE (HİKE)

Neden Doğa yürüyüşü? Çünkü gençsin ve kanın kaynıyor! Çünkü Doğa yürüyüşü için kaynayan ruhuna bir çıkış, bir doyum sağlıyor. Doğa yürüyüşünde macera var. Doğa yürüyüşüde yaban hayattan günümüze kalabilenleri araştırmaktan ve incelemekten, keşfetmekten, yurdumuzun vadilerini, tepelerini, ormanlarını, ovalarını, nehir ve göllerini tanımaktan doğan bir heyecan var! Doğa yürüyüşcülüğü bilinen en iyi sporlardan biri. Doğa yürüyüşüne çıktığında ciğerlerin ve kalbin güçleniyor, kasların kuvvetleniyor, kanın damarlarında daha düzenli akıyor .


Doğa yürüyüşünde eğlence var! Kendini bir kuş kadar özgür ve formda hissettirecek, kendine güvenini artıracak cinsten bir eğlence! Doğa yürüyüşünde trafik homurtusu yok, radyo parazitleri, televizyon cihazlarındaki bozuk görüntüler yok. Çevrendeki tek şey doğanın sesi ve görüntüsü.

HER MEVSİM DOĞA YÜRÜYÜŞÜ MEVSİMİDİR

Her mevsim Doğa yürüyüşü için uygundur. Her mevsim seni ve arkadaşlarını yolda Doğa yürüyüşünde bulmalı. İyi bir odanın ya da iyi bir oymağın güçlü bir açık hava programı olmalı. Oba en azından ayda bir açık havaya çıkmalıdır. Açık hava etkinliklerine katılırsan bir gün iyi bir Doğa yürüyüşcü olabilirsin. Bununla beraber bahar aylarının ılık rüzgarlarında, yaz sıcağında, sonbahar sağanaklarında ve kışın acı soğuğunda Doğa yürüyüşü çıkmadıkça, iyi bir Doğa yürüyüşcü olamazsın. Böyle bir Doğa yürüyüşcülük yollarına ne çıkarsa çıksın göğüsleme cesaretini gösterebilecekler içindir. Doğa yürüyüşü sırasında önünde daima düz, kolay yollar olmayacak. Çalılarla dikenlerle savaşacak, kayalara tırmanacaksın. Güneş her zaman parlayacak, ani fırtınalar, yağmurlarla karşılaşacak, ama zorluklara gülerek göğüs germeyi öğreneceksin. Bu güçlükler Doğa yürüyüşü'in eğlencesi, tadı, tuzudur. Onları yenerken gelişecek istediğin gibi bir insan olacaksın.



DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GİYİMİ

Doğa yürüyüşü için ayaklarına giyeceklerin: En önemli Doğa yürüyüşü malzemen güçlü ve bakımlı ayaklarındır. Ayaklarına iyi bak. Yürüyebilmek, koşabilmek ve atlayabilmek için onları daima formda tut, sık sık yıka. İyi ve eski bir dostun olan Doğa yürüyüşü ayakkabılarının yumuşak bir derisi ve güçlü bir tabanı olmalı. Ayakkabılarının içinde ayak parmakların rahatça kımıldayabilmeli ve rahat edebilmeli. Sürtünmeyi önlemesi ve destek sağlayabilmesi için ayakkabılarının topuğunu ve bileğini iyi kavraması gerekir .

Yoldaki yürüyüşler için normal ayakkabılar işini görebilir ama engeli arazide yürümek için yüksek bileklikli ayakkabılara ya da Doğa yürüyüşü botlarına ihtiyacın olacak. Pamuk ya da yün ve naylondan yapılmış çoraplar Doğa yürüyüşü için uygun çoraplardır. Çoraplarında delik olmamalı. Ayrıca çoraptaki yamaların derine sürtünerek canını yakacağını da unutma. Bazı Doğa yürüyüşcüler pamuk çoraplarının içine bir de ince naylon çorap giyerler.



MEVSİME GÖRE GİYSİLER

Sıcak havada yolda ya da açık arazide gerçekleştireceğin Doğa yürüyüşü için kısa kollu gömlek ve şort çok uygun olur. Serin havada ve çalılar, dikenler arasında yapacağın bir Doğa yürüyüşünde uzun kollu gömlek ve pantolon giymelisin.


Kış Doğa yürüyüşü için pantolonun altına uzun bir çamaşır ya da ince bir eşofman giyme ihtiyacı duyabilirsin. Kış Doğa yürüyüşünde kazağa, rüzgarlığa ve eldivene de ihtiyacın olacak. Başına izci şapkanı ya da bereni giymek seni çok şık gösterecektir. Ama güneşten ve yağmurdan daha iyi korunabilmek için geniş kenarlı bir şapka giymelisin. Hava soğuksa, izci şapkanla birlikte kulaklık takabilir veya ince bir kar başlığı giyebilirsin.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ PLANLAMA

Doğa yürüyüşünden yarar sağlayabilmek ve zevk alabilmek için planlama yapman gerekir. Oba ya da takım Doğa yürüyüşü için düşünmen gereken noktalar aşağıda verilmiştir.

* Ne yapmak, ne öğrenmek ya da neyi başarmak istiyoruz?
* Hangi izcileri almanız gerekiyor?
* Gideceğimiz yer neresi? Nasıl gideceğiz?
* Yolda ve hedefe vardığımızda ne yapacağız?
* Hangi üniformayı giyeceğiz? Diğer giysilerimiz nasıl olacak?
* Ne zaman yola çıkacağız?
* Ne zaman eve döneceğiz?

İzci Doğa yürüyüşü yalnızca bir yürüyüş değildir. İzci doğa yürüyüşü amacı olan bir yürüyüştür. Doğayı incelemek, araştırma yapmak, bir izcilik becerisini geliştirmek, vücudu güçlendirmek vb.leri Doğa yürüyüşünün amacını oluşturabilir. Doğa yürüyüşü sabahleyin, öğleden sonra ya da tüm gün boyunca devam edebilir. Varmayı planladığın yer bir tepenin zirvesi, bir göl, bir kumsal olabilir. Doğa yürüyüşünün ayrıntılarını bir kenara yaz. Bu ayrıntılar senin Doğa yürüyüşü planını oluşturacak ve eve döndükten sonra Doğa yürüyüşü raporunu verirken sana yardımcı olacaktır. Doğa yürüyüşü planının bir kopyasını da ailene ver. Ailen nerede olduğunu, ne zaman döneceğini ve acil bir durumda sana nasıl ulaşabileceğini bilmeli.



DOĞA YÜRÜYÜŞÜ MALZEMESİ

Her Doğa yürüyüşü da yanında olmasını isteyeceğin bazı eşyalar vardır. Defter, kalem, yara bandı, folye kağıdına sarılmış kibrit, bıçak, mendil, tuvalet kağıdı, jeton. Yolda temiz su bulacağından kuşkulu isen evden bir matara su getirebilirsin. Genel anlamdaki Doğa yürüyüşcülük ve araştırmacılık için bir haritaya ve bir pusulaya ihtiyacın olacak. Yemek pişirmeyi planlıyorsan ve obanla pişireceksen bir tencere, ama herkes kendi yemeğini pişirecekse tek kişilik bir yemek pişirme kabı getirmelisin.


Çatal, kaşığa da ihtiyacın olacak. Bir öncülük Doğa yürüyüşü halatını da unutmamalısın. Fotoğrafçılık Doğa yürüyüşü da ise fotoğraf makineni ve filmini yanına alman gerekir. Doğa yürüyüşü ne türden olursa olsun içinizden biri mutlaka bir ilk yardım çantası taşımalı. Ancak bu şekilde olası yaralanmalara karşı hazır olabilirsin.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YİYECEĞİ
Evden ayrılmadan önce Doğa yürüyüşü ne yiyeceğini düşün. Bir ya da iki sandviç, bir elma ve bir şekerleme iyi bir öğle yemeği olabilir. Yemek malzemeni plastik bir torbaya koy. Kuru yemiş, kuru üzüm Doğa yürüyüşü sırasında karnın acıktıkça atıştırabileceğin Lezzetli ve hafif bir yiyecek türüdür. Oba Doğa yürüyüşü için tüm araç, gereci ve yiyeceği tek bir çantaya koyun ve sıra ile taşıyın. Tek başına ya da takım arkadaşınla çıkacağın Doğa yürüyüşü için omuza asılan küçük bir Doğa yürüyüşü çantası kullan.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE
Her şey planlandı. Araç gereçlerini alarak obanla yola koyuluyorsun. Herkes çok heyecanlı. Az sonra nasıl bir Doğa yürüyüşcü olduğunu göreceğiz. İşi biliyorsan yürümeğe yavaş başlayacak ağır ağır normal hızına ulaşacaksın. Yolda oyalanmayacaksın. Oyalanmak seni yorar.
Seni yormayacak ama aynı zamanda oyalamayacak bir tempoda yürümelisin.

NASIL YÜRÜYECEKSİN?

Topuklarına hafif bas, ayak parmaklarının ucu ileriye baksın. Ayaklarının ucunla güçlü bir şekilde basarak yürü. Kollarını serbestçe salla, çeneni yukarı doğru kaldır. Tüm vücudunu düzgün ve rahat hareket ettir. Sırt çantanla yürüdüğünde ağırlığı sırtının üst kısmına ver, çok hafif öne doğru eğil.



DOĞA YÜRÜYÜŞÜ HIZI

Oba Doğa yürüyüşü hız rekorları kırmak için değil, yürüyüşten zevk almak, temiz havadan yararlanmak, izciliği öğrenmek için çıkarsın. Hızını Doğa yürüyüşünün amacına ve yürünecek mesafeye göre ayarlaman gerekir. Doğa yürüyüşüne çeşitli kuş ve hayvanları incelemek amacı ile çıktınsa yürüyeceğin mesafe kısa, ayıracağın zaman uzun olabilir. Ama Doğa yürüyüşüne araziyi keşfetmek amacı ile çıkarsan daha fazla yol almak isteyeceksin. Böyle bir Doğa yürüyüşü hızın saatte 5 km. olabilir. Doğa yürüyüşü sırasında tüm konuşmaların kesildiği bir hızla ilerliyorsan yaptığın Doğa yürüyüşü değil, yalnızca kilometreleri yutmak, olur. Herkesin ayak uydurabileceği bir hızda yürümelisin. İstersen yürürken şarkı söyleyebilirsin.



YOLDA DİNLENME

Her yarım saatte bir 3-5 dakikalık kısa molalar ver. Daha uzun süreli molalar kaslarını sertleştirir. Yürümekte güçlük çekersin. Yürüyüşte şekerden ve şekerli meyve sularından uzak dur. Bunlar seni susatır ve sürekli olarak su içmene neden olur. Susuzluk duyarsan ağzına yanlışlıkla yutmayacağın büyüklükte temiz bir çakıl taşı koy. Bu çakıl taşının susamanı engelleyeceğini görünce şaşıracaksın.



ARAZİ YÜRÜYÜŞÜNDE GÜVENLİK

İzci Doğa yürüyüşü kırların içinden geçerek ya da kırsal alandaki patikalardan yürüyerek yapılır. Bu patikalar aslında tam anlamı ile patika sayılmaz. Ya bir nehir yatağı ya bir göl kenarı ya da bir tepeye çıkan bir açıklıktır. Hatta pusulanın göstergesi doğrultusunda yol alacağın çalılarla kaplı bir arazi de olabilir. Böyle bir arazide yürürken en önemli kural attığın adıma dikkat etmendir. Kayadan kayaya atlamak, devrilmiş bir ağacın üzerinde yürümek çok zevkli olabilir ama bastığın kaya ıslak ve kaygan, devrilmiş ağaç gövdesi ise çürük olmamalıdır. Devrilmiş çürük bir ağaç gövdesinin içinde bir akrep ya da yılan bulunabilir. Böyle bir kütüğün içine ayağının girmesi hiç de hoş olmaz. Ayağını sağlam toprağa bas, gevşek ve yerinden çıkabilecek bir taşa, bir kayaya basma. Kütüklere basarak değil üzerlerinden atlayarak ilerle. Tuttuğun ağaç dallarına dikkat et. Ağacın dalları çürükse kırılabi1ir.



KARA YOLUNDA GÜVENLİK
Bir izci Doğa yürüyüşü ormanlar arasından geçmek, kırlarda yürümek anlamına gelse de bazen seni bu tür yerlere götürecek bir ana yolu kullanmak zorunda kalabilirsin. Yollar Doğa yürüyüşü'cılar için değil arabalar içindir. Yolları kullanırken çok dikkatli ol. Yolda güvenli bir biçimde yürüyebilmek için mümkün olduğunca soldan yürü. Böylece karşıdan gelen arabaları görebilir ve kenara çekilebilirsin. Yol kenarında banket varsa banketi kullan. Gece yürüyüşünde bir el feneri kullan, beyaz bir mendili sağ bacağının alt tarafına bağla. Daha da iyisi gömleğinin arkasına ya da bacağına bir reflektör koy. Reflektör sen yürüdükçe Işığı yansıtacak ve karşıdan gelen sürücüler seni fark etmeden çok önce reflektörü görecektir. Doğa yürüyüşüne yalnız da çıksan obanla da çıksan bu güvenlik kurallarına uy. Obanla yürüdüğünde tek sıra halinde soldan ya da yolun dışından yürü. Obabaşın en öndeki izcinin bir kaç adım önünde, obabaşı yardımcısı ise sondaki izcinin bir kaç adım gerisinde yürümelidir.

İÇMEK İÇİN GÜVENLİ SU
Doğa yürüyüşünde su içeceğin zaman yalnızca temiz ve güvenli su iç. Evinden getirdiğin matarandaki su güvenlidir ama bir derenin ya da kaynağın suyunun temiz olduğundan emin olamazsın. Bazen bir kristal kadar temiz görünümlü olan sular bile mikroplu olabilir. Bazı kaynaklarda "içme suyu", "içilebilir su" gibi işaretler bulabilirsin. Suyun temiz olduğundan emin değilsen içmeden önce mikroplarından arındırmalısın. Bunun için 15 dakika kaynatman ya da su temizleme tabletleri kullanman gerekir. Su temizleme tabletlerini eczaneden alabilir ve prospektüse göre kullanabilirsin. Suyu kaynatarak temizliyorsan kaynar kaynamaz
ateşten indirmemeli 15 dakika kadar kaynatmalısın çünkü bazı mikroplar çok dayanıklıdır ve kolay kolay ölmezler. Suyu kaynattıktan sonra soğutup içebilirsin.

UYULACAK KURALLAR
Bütün Doğa yürüyüşlerinde açık hava davranış koduna göre davranman gerekir. Tüm izcilerden bu davranış biçimini benimseyerek yaşamaları ve kurallara uymaları beklenir;

1. "Girmeyiniz", "Özel" ve "Geçiş yok" işaretlerine uy. Özel bir araziden sahibinin izin olmadan geçme. Kapıları bulduğun gibi bırak ve parmaklıkların tırmanmak için değil içeriye izinsiz girilmesini önlemek için konduğunu unutma.
2. Ormanları koru, onlara zarar verme.
3. Ekilmiş bir araziyi asla çiğneme. Ekili yerlerden yürümek çiftçinin ürününe zarar verecektir.
4. Çiftlik hayvanları başkasının malıdır. İnekler ancak huzur içinde olurlarsa iyi süt verebilirler. Atlar çayırlara dinlenmeleri ve beslenmeleri için bırakılır. Onları rahatsız etme.
5. Demir yollarında yürümek hem yasak hem de çok tehlikelidir. Demir yollarından uzak dur.
6. Otostop yapma, otostop Doğa yürüyüşçülük değildir.
7. Tuvalete gitmek ihtiyacını duyarsan gözden uzak bir yer bul. Topuğunun arkası ile bir çukur kaz, işin bittikten sonra "kedi deliği" adı verilen bu çukuru daha önce çıkardığını toprakla ört.
8. Yemek pişirmek için bir yerde duracak olursan ateş yakmak için izin alman gerekir. Yeme~ini yedikten sonra alanı temizle, çöpleri plastik bir çöp torbasına koy ve etrafta bir çöp bidonu yoksa yanına al.

İZCİ HIZI
Normal Doğa yürüyüşü hızından daha hızlı ilerlemek istedi~in zamanlar olabilir .Böyle bir durumda izci hızını kullan. İzci hızını elde edebilmek için 25 adım yürü sonra 25 koşar adım at. Aynı şekilde devam et. İzci hızının iki faydalı yanı vardır. Bir yorulmadan ilerleyebilirsin. İki uzaklığı tayin edebilirsin. Biraz çalışmakla 15 dakika içinde 2 km. yol alabileceğin ve 15 saniyeden fazla bir değişkenlik göstermeyecek bir hız geliştirebilirsin.
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   18


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət