Ana səhifə

İZCİNİn el kitabi iZCİLİĞe hoş geldiNİZ !


Yüklə 1.41 Mb.
səhifə12/18
tarix27.06.2016
ölçüsü1.41 Mb.
1   ...   8   9   10   11   12   13   14   15   ...   18

Güvenli Bir Ateş Alanı Oluştur:
Ateş daima tam bir kontrol altında olmalı yani ateş etrafı yayılmayacak bir noktada yakılmalıdır. Ateş yakmak için yanabilecek her tür şeyden (ağaçlar, otlar, kurumuş çam yaprakları) uzakta bir yer bul. Ateşin kontrolünü bir kez kaybedersen ve ateş yayılırsa söndürmen çok zor olur. Ateş yakacağın yeri çıplak toprak, kaya, kum ya da kil ortaya çıkıncaya kadar iyice temizle. Eğer yer otlarla kaplı ise küreğinle belleyerek otları bozmadan kalıp halinde çıkarıp, kalıpları gölge bir yer koymayı unutma ve kurumamaları için arada sırada üzerlerine su serp. Daha sonra ateşin etrafındaki alanı ateş merkez olmak üzere 3 metrelik çapı olan bir daire şeklinde temizle. Bu alan içindeki kuru otlar, çam iğneleri, yapraklar gibi kolay tutuşabilecek şeyleri alanın dışına çıkar. Acil durumlar için yakına bir kova su koy. Şimdi malzemeyi hazırlayıp ateşini yakabilirsin.

ATEŞ İÇİN GEREKEN MALZEMENİN HAZIRLANMASI
Ateş yakmak için üç çeşit malzemeye ihtiyacın var.

Hemen Tutuşan Malzeme:
Bunlar bir kibrit alevi ile hemen yanar ve küçük dal parçalarını, çalı çırpıları tutuşturur. Çam ormanlarında yerdeki kuru çam yapraklarını, geniş yapraklı ağaçların bulunduğu ormanlarda ise ağaca zarar vermeden kırdığın kuru dallardan yonttuğun tutuşturucu olarak kullanabilirsin. Tarlalarda ise geçen yıllardan kalan yabani otların uç kısımları bu iş için kullanılabilir. Yağışsız bir havada, ormanda yerde bulduğun çalı çırpıyı kullanabilirsin. Ağaçlardaki ölü ince dallar da kırılıp kullanılabilir. Böyle bir durumda kolayca kırılan dalları kır. Eğer dal kırılmıyor esnek bir şekilde bükülüyorsa henüz ölmemiştir. Kırma.

Yakacak: Kuru dalları 25-30 cm. uzunluğunda parçalara ayır bu işi onları kırarak ya da balta veya testere ile keserek yapabilirsin. Ormansız alanlarda odun kömürü ile yetenek zorunda kalabilirsin.

ATEŞİ BAŞLATMAK İÇİN KULLANILAN MALZEME
Ateşi yakmak için yanında su geçirmez bir muhafaza içinde kibrit taşımalısın yağmurlu günlerde önceden evde hazırladığın ateş tutuşturucularını kullanabilirsin. Bu tutuşturucuları hazırlamak için iç içe koyduğun dört gazete kağıdını rulo yap, belirli aralıklardan sicimle bağla. Ruloyu bağladığın sicimlerin arasından kes. Elde edeceğin parçaları kaynayan suyun içine koyacağın teneke bir kutu içinde erittiğin parafine sokarak parafini emmelerini sağla.

Artık odunları ve diğer tutuşturucu malzemeni yerleştirip ateşini yakmaya hazırsın. Peki ateşin ne çeşit bir ateş olacak? Soğuk bir havada hangi türden olursa olsun her ateş insanı rahatlatır, fakat iş yemek pişirmeye gelince, kampçıların şu sözünü unutmamak gerekir, kaynatmak için alevler, ızgara için kömür.


Kızılderili Çadırı Tipi Hazırlanan Ateş:
Böyle bir ateş çay suyu kaynatmak ya da kızartma yapmak için çabuk ve uygun alevler sağlayacaktır. Ateş yakacağın yerin ortasına bir avuç dolusu tutuşturucu koy, etrafına küçük çalı çırpıları uçları bir Kızılderili çadırının tepesi gibi biraraya gelecek şekilde dikkatlice yerleştir. Sırtın rüzgara dönük olarak yere çömel, kibrit yak, aleve elinle rüzgara karşı koruyarak yere yakın olana tutuşturucuları kibritle tutuştur. Birkaç dakika içinde tutuşturucular ince dalları tutuşturacaklardır. Artık ateşi rüzgarın geldiği yönden besleyebilirsin. Önce ince daha sonra da kalın odun parçalarını kullanmalısın, ateşi, büyüklüğü enin senin istediğin büyüklüğe gelinceye kadar besle.

Destekli Ateşin Hazırlanışı:
Bu ateş Kızılderili çadırı biçiminde hazırlanan ateşin değişik bir şeklidir. İşe yaş bir destek odununu eğik olarak yere saplamakla başla. Odunun ucu rüzgara doğru olsun. Bu odun ince dalların tutuşturucu malzeme yandıktan sonra da dik kalabilmesi için yerleştir. Yerleştirdiğin yaş odunun altına bir avuç tutuşturucu koy. Oduna ince dallar daya, daha sonra bunların üzerine yakacak olarak kullanacağın odunları yerleştir. Bir kibritle tutuşturucuları yak.

Ateş Çubuğu ile Hazırlanan Ateş:
Bu çeşit bir ateş avcı ocağı ya da kaya ocağı için hazırlanan bir ateş türüdür. Önce, bir ateş çubuğunun hazırlanan ocağı yerleştir. Daha sonra bir avuç dolusu tutuşturucuyu bu ateş çubuğunun altına koy. İnce dalları bu ateş çubuğuna daya, yakacak odunları bu ince dalların üzerine yerleştir, tutuştucu malzemeyi yak.

Çapraz Ateşin Hazırlanışı:
Izgara ya da közde pişirilecek yiyecekler için ideal bir ateş şeklidir. Böyle bir ateş hazırlamak için iki odunu birbirine paralel olarak yere koy, odunların aralarına tutuşturucu malzemeyi yerleştir. Daha sonra ince odunları bu iki destek odunun üzerine çaprazlama şekilde yerleştir. Aynı işleme odunların kalınlığını tabaka tabaka arttırarak devam et.

OCAK VE ATEŞ ÇEŞİTLERİ
Üç Ayaklı Ocak (Sacayağı Tipi Ocak);
Bu tür ocak tek bir tencere ya da tava için uygundur. Böyle bir ocağı hazırlamak için hazırladığın odunların etrafına uygun boyda üç kaya koyman yeterli Üç metal çadır kazığını yere çakarak da böyle bir ocak elde edebilirsin.

Kaya Ocağı;

Kaya ocağını hazırlamak için kuru ve düz kayalar seçmen gerekir. Seçtiğin bu kayaları tencerelerin üzerinde durabileceği kadar yakın olarak iki sıra halinde yerleştir. Kayaları seçerken ufalanmayan ve yaş olmayanları bul, bu konuda çok dikkatli olmalısın, yoksa kayalar ısındığında patlar ve sen ya da arkadaşların yaralanabilirsin.

Avcı Ocağı;

Eğer yakınlarda bir yerde ya da kampta kütükler varsa bu kütükler avcı ateşi yakmak için kullanabilirsin. Bunun için iki kütüğü tencerelerin üzerine koyabileceğin biçimde yan yana koy. Ateş koyduğun kütükleri iç taraflarından yakacağı için yanan kütükler zaman zaman yenileri ile değiştir.

Hendek Ocağı;

Rüzgarlı bir günde hendek ocağı, toprak yüzeyinde kurulan diğer ocaklardan çok daha uygun ve güvenli olacaktır. Böyle bir ocak yapabilmek için bir kürek genişliğinde ve tencere uzunluğunda bir hendek kaz. Kazarken üzerinde bitki örtüsü olan toprağı bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde kalıplar halinde çıkarmayı unutma. Ateşin hava alması için hendeğin rüzgara bakan tarafını genişlet.

Fasulye Çukuru;

Fasulyelerini pişirmek için fasulye tencereni içine atacak genişlikte bir çukur kazmalısın. Ateşini açtığın bu çakarda yak, alevleri fasulyeleri yumuşayıncaya kadar kaynatmak için alevler geçince kalan közleri ise yemeği pişirmek için kullan.

Yansıtıcı Ateş;

Bu ateş kütüklerden ya da kayalardan oluşan bir yansıtıcının önünde yakılır. Soğuk bir kış gecesinde seni ve arkadaşlarını ısıtıp rahatlatacak bir ateş şeklidir. Bu ateşi aynı zamanda yemek pişirirken ısıyı yansıtacak bir fırın gibi de kullanabilirsin.

Yıldız Ateşi;

Bu ateşi Kızılderili çadırın tipi bir ateş ile başlatır daha sonra dört beş kütüğü ateşin etrafına yıldız biçiminde yerleştirirsin. Kütüklerin yanan uçlarını küçük odun parçalarının üzerinde hafifçe yükseltmen gerekir. Kütüklerin ucu yandıkça yanmayan bölümleri ateşe doğru itmelisin.

Nöbet Ateşi;

İki kütüğü Kızılderili çadırı tipi bir ateşe yaklaştır. Hava atmaları için bir çift odun parçası ile yerden yükselt, üçüncü kütüğü yine bir çift havalandırma odunu ile destekleyerek bu kütüklerin üzerine yerleştir. Böyle yakılan bir ateş hiç dokunmadan birkaç saat yanmaya devam edecektir.

ATEŞ GÜVENLİĞİ
İçinizden biri yakıldığı andan itibaren sürekli olarak ateşi kontrol altında tutmalıdır. Ateşin kontrol edilememesi bir cinayet olur. Ayrıca ateşin yakınında her zaman bir kova su bulundurulmalıdır.

ATEŞİN SÖNDÜRÜLMESİ
Ateşle işin bittiğinde zaman onu tamamen söndür. Ateşi söndürmekle kalma, ayrıca ateşin yerini de iyice soğut.

Ateşin Su ile Söndürülmesi: Ateşe suyu serp (dökme), ıslanan külleri, kömürleri bir çubuk ile karıştır, dağıt ve üzerine tekrar su serp. Yarı yanmış odunları tekrar tekrar çevirerek üzerlerine su serp. Ateş yaktığın yerin etrafını da ıslat. Her şeye elinle dokunarak soğuyup soğumadığını kontrol et.

Ateşin Toprak İle Söndürülmesi: Ateşin üzerine içinde yanacak hiçbir şey bulunmayan saf toprağı serp. Son kıvılcım da sönene kadar bir çubukla tekrar tekrar karıştır. Yanmakta olan odunları yere sürterek söndür. Ateş yerindeki ve etrafındaki her şeye elinle dokun ve soğuyup soğumadığını kontrol et. Son olarak külleri toprağa göm. Bozmadan çıkardığın toprak kalıplarını dikkatle yerine yerleştir. Bulunduğun yeri sanki hiç kimse oraya gelmemiş, orada bulunmamış gibi doğal haline bırak.

YEMEK

İyi bir obada tüm oba üyeleri yemeklerini düzenli bir şekilde birlikte oturarak yerler.

Evde, yemek konusunda çok fazla düşünmen gerekmez. Genelde yemek vakti geldiğinde birisi yemeğini hazırlamış önüne koymuştur.

Fakat kampta, kendi başınasın, yemeğini hazırlayıp önüne koyacak birisi yok. Kullanacağın malzemeyi, yiyeceği seçmen ve miktarını ayarlaman gerek. Ayrıca, kampta ateş yakmayı, ocak yapmayı ve yemek pişirmeyi de bilmelisin. Üstelik bu yemeği, yalnız kendin için değil tüm oba için pişirecektir. İyi bir kamp aşçısı olabilmek için önce iyi bir aile aşçısı olman , ailen için yemek pişirmen gerekir. Bu nedenle mutfaktaki işlere yardımcı olmalı, önce kendi mutfağındaki ocakta yemek pişirmelisin. Daha sonra kampta, mutfağında edindiğin bu bilgiyi kullanabilirsin.



KIŞ KAMPI

İzcilik sadece güzel hava ve koşullar altında sürdürülen bir faaliyet değildir. İyi eğitilmiş ve gerekli koruyucu malzemelere sahip bir izci için soğukta ve kar altında kamp yapmakta çok zevkli bir uğraştır. Kışın bütün güzelliklerinden faydalanmak, kayak dahil bütün kış sporlarını yapmak, soğukla mücadele etmesini öğrenmek bu zorlu mevsimde de izcilik faaliyetlerinin sürdürülmesi için güzel nedenler olarak sıralanabilir. Normal kamp ve hayatta kalmak tekniklerinin yanı sıra gelişmiş tekniklerin kullanılmasını gerektirmesi ve mücadelenin orunlu olması kış kampını en maceralı izci doğa faaliyeti yapmıştır.

Kış kampçılığı diğer mevsimlerde yapılan kamplara göre çok daha iyi bir eğitim ve bu eğitimin eksiksiz uygulanmasını gerektirmektedir. İyi bir eğitim ve eksiksiz uygulamanın yapıldığı kış kampları en az diğer kamplar kadar hatta daha zevkli geçer. Ancak eğitimsiz yapılan ve uygulamada hataların yapıldığı bir kış kampı çok kötü sonuçlarla tamamlanabilir. Bu nedenle kış kampı öncesi bütün ihtimalleri içeren çok geniş bir eğitim programı uygulanmalıdır.

Kış kampının zevkli geçmesi için en önemli olay üşümemek yani sıcak kalmayı başarmaktır. Kış kampı süresince sıcak ve kuru kalmak ve sıcak bir ortamda uyumak için gereken önlemleri almak zorundayız. Uygun giysileri katlar halinde giymeliyiz. Giysilerin su çekmemesi o nedenle de bunu engelleyecek bir giyim şeklinin uygulanması gereklidir. Soğukta da olsa iş yaparken veya yürürken terlenebilir. Elbiselerimizin nemlenmesi ise çok olumsuz bir olaydır. Özellikle ayakların sıcak tutulması gereklidir. Sıcak bir yerde uyuyabilmek için çadırının su geçirmez olması tabanının kapalı olması şarttır. Uyku tulumunun seni dışarıdaki en düşük sıcaklığa rağmen sıcak tutabilecek özellikte olması gereklidir. Uyku tulumunun altına tabandan gelecek soğuğu uyku tulumuna dolayısıyla sana iletmeyi engelleyecek sert sünger mat kullanmalısın. Şişme yataklar da kış kamplarında soğuğa karşı kullanılabilir.

Kış kamplarında gündüz hareketli bir faaliyet programı uygulanmalıdır. Vücudu sıcak tutmak için bol kalori vererek ısıtan şekerli ve yağlı yiyecekler yenmelidir. Alkollü içecekler kısa bir an için ısıtıyormuş gibi his verse dahi uzun vadede üşüme hissi artacaktır.

KIŞ KAMPI MALZEMELERİ

Üzerinde Taşıyacaklarınız: Uzun içi çamaşırı, eşofman, yün pantolon, yün gömlek, kazak, su geçirmez palto, yün çoraplar, su geçirmez botlar, eldivenler, kulaklıklı şapka.

Sırt çantasında taşıyabilecekleriniz:
Çadırlı kış kampı planlaması durumunda: Çadır, uyku tulumu, kablo sünger mat, yedek yün çoraplar, yedek yün gömlek, yedek kazak, yedek bot, pusula mu, el feneri, çakı veya izci bıçağı, dürbün, kürek ve kazma, plastik büyük boy torba, fotoğraf makinesi, kış sporu malzemeleri, temizlik malzemeleri, yiyecek malzemeleri.
Kar evi (iglo) yapılmasının planlanması durumunda: Çadır haricinde yukarıdaki malzemelerin hepsi alınır.
Kış kampında giyeceklerin kuru ve nemsiz olması kesin zorunluluktur. Bu nedenle ıslanabilecek bir giysinin yerine muhakkak bir yenisinin olması gereklidir.

KIŞ KAMPI PLANLAMASI

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kış kampları iyi planlandığı ve iyi uygulandığı taktirde yaz kampı kadar rahat olacaktır. Kış kamp tecrübeli bir lider denetiminde yapılmalıdır. Kampa gidilmeden her kampa giderken yapılması gerektiği gibi bir kamp planı yapılmalıdır. Yapılacak kamp planına göre geceleme şekli, neler yeneceği ve ne faaliyetler yapılacağı önceden belirlenmelidir. Malzeme seçimi ona göre detaylandırılmalıdır.

Kış kampı öncesi meteorolojiden veya bilgisayar internet bağlantılarıyla kamp yapılacak dönemdeki hava durumunu öğrenilebilir. Aşırı soğuk, yağış ve fırtına kampınızı hem tehlikeli hem de çekilmez bir hale getirebilir.

Kamp kurma işlemeni güneş batmadan önce tamamlayacak şekilde planlayın. Kışın günlerin daha kısa olduğunu unutmayınız.

Ateşi çadırlara tehlikeli olmayacak, çadırın kapısına en yakın noktada yakarak ısıdan en yüksek seviyede faydalanınız. Ateş tipi olarak yansıtmak sağlayacak bir ateş tipi seçiniz Kış kamplarında kar üstünde ateş yakmayı planlıyorsanız karın üstüne önce odundan bir kat yapıp ateşi bu katın üstünde yakınız.

Renkli parlak kıyafetler kaybolmanız durumunda sizin uzaktan farkedilmenize ve bulunmanıza yardım edecektir. Kış kampında malzeme kaybetmek çok kolaydır. Kara düşen bir malzemenin bulunması bazen imkansızdır. Bu nedenle tüm malzemelerinizi parlak renkli iplerle bağlamanız akılcı bir yöntemdir.

Kış kampında veya soğuk bir ortamda en kıymetli hayat koruyucunuz olan uyku tulumunun ıslanması tulumun ısıtma özelliğini tümüyle ortadan kaldırır. Bu nedenle tulumunuzu kardan, sudan ve dış nemden mümkün olduğunca koruyunuz.

Karda yürümek çok zor ve tehlikelidir. Hareketleriniz çok sınırlıdır. Her yer beyaz olduğu için mesafe tahmini zordur. Yürüyüşte belli bir noktadan diğerine gidecek şekilde plan yapılmalıdır. Rüzgarlı ve soğuk havalarda yürümek ölümle sonuçlanabilir. Karda yürürken daha sert olan kuzey kenarda yürümek daha güvenlidir. Çığ oluşabilecek yerlerde yürümeyin.



KIŞ KAMPINDA YİYECEK

Kış kamplarında yiyeceklerin bozulmak riski olmadığından yaz kamplarında götürmediğiniz et, süt gibi yiyecekler çok daha uzun süre dayanacaktır. Hazır götürdüğünüz yemekler içinde yanı şey geçerlidir. Hazır yiyecekler için sadece ısıtmak yeterli olacaktır.

Şekerli yiyecekler vücudu sıcak tutmakla birlikte enerjiyi çok çabuk üretir ve yakarlar. Yağlı yiyecekler, karbonhidratlar ve proteinler ise çok daha yavaş yanarlar ve daha uzun süreli vücudu sıcak tutarlar. Vücudunuz ısı üretmek için kalori yakmak zorundadır. Bu nedenle kış kamplarında sabah kuvvetli bir kahvaltı yapılmalıdır. Diğer öğünlerde enerji verici kalorili yemekler olmalıdır. Yatmadan önce enerji verecek tatlı bir şey yemek faydalıdır.

Soğuk hava çok kurudur ve her nefes alışta vücudun neminden birazını alır. Bu nedenle kışın susuzluk hissedilmeze bile mümkün olduğunca fazla su ve sulu şeyler içilmesi faydalıdır. Sıcak içecekler bu


nedenle bol olarak tercih edilmelidir.

Kardan ve buzdan su temin edebilirsiniz. Buzdan su elde etmek kardan su elde etmekten daha kolaydır. Ateşe yakın bir noktada kabın içine konan buz kendiliğinden erir. Kardan temiz su elde etmek için toplanan kar süzgeç görevi görecek yara bezi gibi bir temiz bezin içine konarak ateşe yakın bir yere asılır ve altına temiz bir kap koyulur. Kar eridikçe süzgeç bezden geçerek damlayarak kaba akar. Kardan su yapmak için bir kabın içinde ateşin üstüne konmadan önce kaba biraz su konması hem erimeyi hızlandırır hem de suyun bulanmamasını sağlar. Unutulmamalıdır ki kardan su elde etmek için kullanılacak yakıt, buzdan su elde etmek için harcanacak yakıtın iki mislidir.

Akşam yatarken mataranıza sıcak su doldurarak ayaklarınızı ısıtmada kullanabilirsiniz. Mataranızı uyku tutulumunun içine aldığınız veya ateşin yanına koyduğunuz takdirde sabah donmamış bir su bulabilirsiniz. Mataranızdaki su eksildikçe kar veya buz ile doldurmanız daha uzun süreli su sağlayacaktır. Su şişelerini yarım metre derinlikte sıkıştırılmamış karın altına gizlerseniz donmayı engelleyebilirsiniz.

Güneşli günlerde ısıyı toplamayan siyah renkli plastik torbanın içine kar doldurulur. Yamaca yerleştirilen torbanın alt ucunda açılan deliğin altına bir su kabı yerleştirilerek su dolması sağlanır. Güneş ısısını çeken bütün malzemelerin üstünde kar veya buz daha rahat erir.



KIŞ KAMPINDA KIYAFET

Vücudu sıcak tutmanın diğer bir tanımı sıcak olan vücuttan ısının kaçmasını engellemektir. Vücudu sürekli bir sabit ısının olduğu bir sobaya benzetebilirsiniz. Eğer bu ısı çabuk kaçarsa soğuğu hissedersiniz. Bu nedenle kıyafetiniz ne vücut ısısını boyuna harcatmalı ne de sizi terletmeli. Kıyafetiniz katmanlar halinde olmalı ve terlemeye başlamadan bir katı çıkarabilmeli veya üşüdüğünüzü hisseder hissetmez bir kat üste giyebilmelisiniz. Kat kat giyim metodunda çok kalın ve çıkarılması zor kıyafetler seçilmez. Çok kalın bir paltoyu çıkardığınızda üşüyebilir, giydiğinizde ise terleyebilirsiniz. Düğmeli ve fermuarlı kıyafetler daha kolay giyilip çıkarıldığından tercih edilmelidir. En alt kata uzun kollu ve uzun paçalı içi çamaşırı ile iki kat çorap giyilir. Bu katın üstüne yün gömlek ve yün pantolon ile kalın botlar giyilir. Bu katın üstüne yün boyunlu kazak giyilir. Daha soğuk havalarda üzerinize hafif bir ceket, yünlü bir kulaklıklı şapka ile ayakkabı üstüne geçebilen kap kullanılır. Çok soğuk havalarda ve uzun üre dışarıda kalınması durumunda üste su geçirmez bir parka, boynu ve kulakları örten başlık ve kar ayakkabı örtüleri kullanılır. Faaliyet şeklinize göre bu katları azaltabilir. Ve arttırabilirsiniz. Önemli olan vücut üşümeden kat arttırmanın ve vücut terlemeden bir kat azaltmanın yapılmasıdır. Yürüyüşler ve faaliyetler sırasında sizi terletmeyecek bir kıyafetin seçilmesi çok önemlidir. Terledikten sonra ıslak kıyafeti çıkartmak çok tehlikeli ve üşütmeye ve hatta donmaya davetiye çıkartmaktır. Terlemek ve giysileri nemlendirmemek bu nedenle çok önemlidir. Korunmak veya yakmak için kesilecek bir ağaç için harcanacak enerji ve elbiseleri terden ıslatma ağaçtan sağlanacak faydadan daha çok zarar getirir.

Su geçirmez elbiselerin alt veya ara katlara giyilmesi akılcı bir kış kampı kıyafeti değildir. Çünkü kıyafetiniz vücudun nemini dışarı atabilmelidir. Aksi halde dışarı çıkamayan nem önce aşırı terlemeye ardından da elbiselerin nemlenerek ıslanmasına neden olur. Su geçirmez elbiseler nemin yüksek olduğu durumlarda en üst kat olarak giyilmelidir. Rüzgar geçirmeme özelliği de olan su geçirmez malzemeden yapmış parkalar en üst kat olarak giyilecek en uygun giyeceklerdir. Kalın elbiselerle ateşin karşısında oturma ısınmak için en iyi metot değildir. Çünkü kalın elbiseler soğuğu geçirtmediği gibi ateş karşısında da olunsa sıcağı da zor geçirir.

Kutuplar gibi kuru soğuğun olduğu bölgelerde nemin az olması nedeniyle su geçirmez kıyafetler tavsiye edilmez. Bu bölgelerde sadece rüzgar geçirmez kıyafetler kullanılmalıdır. Aksi halde su geçirmez malzemeler aşırı terlemeye neden olabilir Bunu yanı sıra "Goretex" olarak adlandırılan su geçirmez ancak içten havalandırmaya izin veren yeni teknoloji kullanılan giysiler idealdir.


Kaz ve ördek tüyünden yapılmış giysiler çok sıcak tutmakla birlikte nemli ortamlarda kullanmak için elverişli değildir.

Kıyafetleriniz kan dolaşımınızı engelleyecek bir sıkılıkta olmamalıdır. Vücudu sıkı sıkı yapıymış bir elbise bu nedenle mahsurludur.

Kış kamplarında ve soğuk ortamlarda iki kat eldiven tavsiye edilir. Birinci kat parmakları olmayan bir eldiven türü ikinci kat ise su geçirmez ve ilk kat üzerine tam oturan bir eldiven olmalıdır Dört parmağın birbirine yapışık tutan tür eldivenler (mitten) parmakların kullanılmadığı faaliyetlerde çok kullanışlıdır. İş yaparken parmak yerleri açıkta olan eldivenle daha hızlı ve becerikli işler yapabilirsiniz. Parmak uçları daha hızlı ve kolay ısıtılabilir. Parmak yerleri olan ikinci bir eldiven iş tamamlanınca diğerinin üstüne giyilebilir.

Pamuk su ve nemi çok çabuk emdiğinde kış kampları ve ortamında pamuklu giysi ve çorap kullanılması tavsiye edilmez, Pamuklu çamaşır ve çorap yerine yünlü çamaşır ve çoraplar tercih edilmelidir. En alt katta ipek, naylon veya yünlü bir çorap tercih edilebilir Ancak bu katın üzerine muhakkak yünlü bir kat çorap giyilmelidir.

Kış ortamında vücudumuzun en çok üşüyen kısımlarından birisi yüzümüz bilhassa kulaklarımız ve burnumuzdur. Bu nedenle kulaklarımızı ve burnumuzu soğuktan koruyacak yün berelerin giyilmesi çok uygundur. Sadece güz bölümün açıkta bırakan boyun ve çene kısmını da örten bereler çok daha kullanışlıdır. Bunun üzerine rüzgarı ve nemi engelleyecek bir kat daha kullanılabilir. Ayrıca kaşkol da kullanışlı olabilir Yalnız kulaklarımızı çok fazla kapatmamızın etrafımızda olup biteni duymamızı, tehlikeleri erken anlamamızı geciktireceğini de akıldan çıkarmamalıyız.
Gece yatmadan önce uyku tulumunuzun içine ertesi gün giyeceğiniz elbise, çorap ve iç çamaşırlarınızı koyarsanız ertesi sabah sıcak bulursunuz. Nemli çoraplarınız için de aynı şeyi yapabilirsiniz. Botlarınız için de aynı şeyi uygulayabilirsiniz.

Gece sizi üşütecek soğuğun yüzde 75'i alttan, yüzde 25'i üsten gelecektir. Bu nedenle aşağıdan gelecek soğuğu engellemek için gereken önlemleri alın. Altı su geçirmeyen çadırlar tercih edilmelidir. Bu mevcut olmadığında çadırın altına kuru yapraklara bir örtü yapılması nemin çadıra geçmesini geciktirecektir. Çadırın içi tabanına konacak gazete kağıdı nemi emeceğinden tabandan gelecek soğuğu azaltacaktır.

Yürüyüş ayakkabıları kış kampları için en uygun ayakkabılar değildir. Ayakkabıların su geçirmez olması ve çok sıkı olmaması gereklidir. Sıkı ayakkabı kan dolaşımını engeller Buzlar botları yırtabilir, bu nedenle sivri buzlu ortamda buna dikkat edilmelidir.

KARDA AÇIKTA KALMAK

Gerekli önlemler alındığı takdirde en soğuk ve karlı havada dahi dışarıda yatılabilir. Böyle bir zorunluluk olması durumunda önce 4 metreye 4 metre bir saydam naylon-plastik parçası karın sütüne serilir. Bunun üstüne uyku tulumunun konacağı kısma buzu yansıtan parlak naylonlardan bir kat serilir bunun da sütüne alttan gelen nemi geçirmeyecek mat koyulur. Uyku tulumu nemi ve rüzgarı geçireceğinden en alttaki naylon-plastik parça alt ve yan uçlarında katlanır, alta sokulur böylece uyku tulumu dolayısıyla içindeki kişi rüzgar ve kardan korunmuş olur. Parkanızı göğüs kısmınıza gelecek şekilde yerleştirin, ellerinize eldivenlerinizi, başınıza berenizi giyin. Bu durumda en soğuk kutup koşullarında bile üşenmeden yatabilirsiniz.



KAR EVLERİ

Kar evleri zor koşullar altında yaşamı kolaylaştırma amacıyla yapılırlar. Çeşitli şekillerde yapılabilirler Kar eveleri yapmak için bir küreğin olması faydalıdır. Bu küreğin geceleme sırasında çadırın içinde olması çığ gibi nedenlerle kazma gerektiğinde el altında olmasını sağlar.



KAR ÇADIRI

İki metre yüksekliğinde ve 4 metre çapında kubbe şeklinde bir kar yığını oluşturduktan sonra bu yığına birkaç düzine 50 cm.lik merkezi gösterecek şekilde belli aralıklarla saplayınız. Kar yığınını bu işlemlerden sonra en az iki en iyisi bir gece bu halde bırakınız. Bir kürek yardımıyla 80 cm. civarında bir giriş açınız. İçini çubukların uçlarını görünceye kadar buradan boşaltınız. Boşaltılan karı kapının biraz önüne rüzgar bariyeri olarak yığınız. Kar çadırının kapı kısmına kapanacak bir düzenek kurunuz. İçerden birkaç tane delik açınız. Bu yapının içinde karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabileceği için asla ateş yakmayınız.



KAR MAĞARASI

Karın yığıldığı yamaçlarda kar çadırındaki gibi kar yığmaya gerek kalmadan yapılabilecek bir yatma yeridir. Böyle bir noktada yapılan kazma işi yukarı meyilli olarak bir insan boyunu aşıncaya kadar sürdürülür. Mağaranın içi kubbe biçiminde yapılır Yuvarlatılmış kubbede damlamayı engellemek için sivri noktalar bırakılmaz. İçerden dışarısı açık mavi renkte görününceye kadar mağaranın içi boşaltılır. Mağaranın içi meyilli olduğu için yükselen sıcak hava içerde kalır ve soğuk hava içeri giremez. Birkaç 45 derece açılı oksijen deliği kar mağarasında da açılır Giriş kapısını rüzgar almayacak yönden açmak ve kullanım sırasında bir kapı düzeni oluşturmak çok faydalıdır. Bir tek mum bu tür mağaraların içinde sıcaklığı 0 derece civarında tutmayı sağlayabilir.


1   ...   8   9   10   11   12   13   14   15   ...   18


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət