Ana səhifə

İZCİNİn el kitabi iZCİLİĞe hoş geldiNİZ !


Yüklə 1.41 Mb.
səhifə16/18
tarix27.06.2016
ölçüsü1.41 Mb.
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   18

'World Wide Web (WWW)' Servisi;
Internet'in bugünkü yaygın kullanıma ulaşmasında en önemli katkıyı World Wide WEB (WWW) sağlamıştır. Bu servis ile Internet'i kullanan tüm kişi ve organizasyonlar kendilerini tanıtmak için resim, görüntü, ses gibi çoklu ortam (multimedia) öğelerini de kullanarak WEB sayfaları hazırlayabilmektedir. Bu sayfaları kulIanıcılar tarayıcı (browser) adı verilen yazılımları kullanarak gezebilmektedir. KulIanıcılar için değişik tarayıcı yazılımı seçenekleri bulunmaktadır. Tarayıcı yazılımlarına örnek olarak Microsoft Internet Explorer, Netscape Communicator, Mosaic', gösterilebilir. Bu durum bağlamlan maklne üzerinde Telnet servisinin çallşmasım gerektirir
Bugün WEB üzerinde kullanıma sunulmuş her türlü bilgi bulunmaktadır. KulIanıcıların bilmesi gereken tek şey bağlanacakları WEB Sunucusunun adresini bilmektir. Eğer kullanıcı bağlanacağı sunucunun adresini bilmiyorsa, yine de çaresiz değildir. Çünkü Internet üzerindeki siteleri içeriklerine göre Sınıflandıran özel arama makineleri (search engine) bulunmaktadır. Bu arama makinelerinde varolan kategorilere göre aradığımız sitelere ulaşabileceğimiz gibi anahtar kelimeler kullanarak aramalar yapabiliriz. Internet'e sıkça kullanılan arama sitelerinden bazıla-
rının adresleri aşağıda verilmiştir.

Arama Makinesi Adresi
Yahoo Arama Makinesi : http://www.vahoo.com
Digital Altavista Arama Makinesi : http://www.altavista.digital.com
Lycos Arama Makinesi : http://www.lycos.com
WEB üzerinde organizasyonlar, Interet'i tanıtım işlemi dışında elektronik ticaret. yapmak içinde kullanmaktadır.Artık Internet kullanıcıları evlerinden yada ofisIerınden ayrılmadan yemeklerını Sıparış edebılmekte, marketten alışVerış yapabilmekte, dergi ve gazeteleri okuyabilmektedir. Bu Iisteyi birkaç sayfa daha uzatmak mümkündür. Çünkü Internet'in ticari kurumlara da açılmasından sonra, güncel hayatta yapılan tüm ticari işlemler Internet'e aktarılmaya başlanmıştır. Internet üzerinden alışveriş ile ilgili bazı güvenlik sorunlarının olduğunun bilinmesi dahi bu hızlı gelişmeyi yavaşlatamamıştır. Aşağıda Internet üzerindeki bazı önemli WEB adresleri verilmiştir.

WEB Sayfası Adresi
Türkiyede İzcilik ile ilgili bilgi ve izci kıyafet fiyatlarını öğrenmek için

WEB Sayfası http://www.mnacar.cjb.net adresinden faydalanabilirsiniz.


Hacettepe Üniversitesi WEB Sayfası http://www.hun.edu.tr.
Microsoft Corporation WEB Saytası http://www.microsoft.com
Ücretsiz (Shareware) Yazılımlar WEB Saytası http://www.shareware.com
Disney WEB Saytası http://www.disney.com

İLK YARDIM NEDİR?
İlk yardım bir hastalık ya da yaralanma durumunda yalnızca ilk olarak yapılan yardımdır. İlk kelimesinin kullanılması bize bu ilk gerçekleştirilen yardımdan sonra yapılması gereken daha fazla bir şeyler olduğunu gösterir. İlk yardımdan sonraki yardım konusunda eğitim görmüş bir doktor tarafında gerçekleştirilmelidir.

Acil bir durumdaki davranış biçiminin hasta üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ne yaptığını bilmenden dolayı sahip olduğun güven, ilk yapılması gerekenler konusunda gösterdiğin akıllılık, sakinliğin ve güler yüzlülüğün hep hastanıın kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.



SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI

Savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını güden ve topyekün savunmanın en önemli unsurlarından biri olan Sivil Savunma Teşkilatı;


-Tabii afetlerde can ve mal kurtarma,
-Büyük Yangınlarda can ve mal kaybını azaltma,
-Savaş zamanı halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması,
-Yok olması durumunda yaşamı büyük ölçüde etkileyecek tesislerin korunması,
-Moralin kuvvetlendirilmesi amacıyla kurulmuştur.
Sivil Savunma; silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlem ve faaliyetler bütünüdür. Sivil savunmanın korumaya ve kurtarmaya çalıştığı sivil halktır.
Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Merkez teşkilatı olarak Sivil Savunma Birlikleri ve Sivil Savunma Kolejinden oluşur. Taşra teşkilatı olarak her il ve ilçede sivil savunma müdürlüklerinden meydana gelmektedir.
Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş alarm ve ikaz sistemlerinin amacı her türlü tehlikeyi önceden haber vererek bir takım önlemlerin alınmasını sağlayarak can ve mal kaybını azaltmaktır.
Tabii afetler, büyük yangınlar veya savaş durumunda Sivil Savunma konusunda başarılı olarak en az can ve mal kaybıyla kurtulabilmek için aşağıdaki konularda bilgi ve beceri kazanılmalıdır;
-İkaz ve alarm işaretlerini öğrenmek,
-Sığınak ve sığınma yerlerini önceden hazırlamak,
-Yangınlara karşı bilgili ve hazırlıklı olmak,
-Depreme karşı bilgili ve hazırlıklı olmak,
-İlk Yardım kurallarını öğrenmek,
-Yiyecek ve içecekler konusunda bilinçli depolama yapmak,
-Hayatta kalmaya yönelik bir kit hazırlamak.

SİVİL SAVUNMA TEDBİRLERİ
Şehrinizin ani bir düşman taarruzuna uğraması halinde; tehlikeye karşı önceden hazırlıklı olmanız ve bazı önemli tedbirleri almanız gerekmektedir. Her ailenin. her ferdin kendi canını ve malını koruması için gereken tertibat ve malzemeyi kendi imkanları ile sağlaması bir felaket halinde nasıl hareket edileceğini bilmesi çok önemlidir. Çünkü Sivil Savunma hizmetleri hem hükümet tarafından hem de halk tarafından alınacak tedbirlerle gerçekleşir.

Durum gerektirdikçe resmi kanallardan. televizyon ve radyodan size gerekli bilgiler verileceğinden radyo ve televizyon yayınlarını izleyiniz. Sivil Savunma ve diğer emniyet g6revlilerinin emirlerine uyunuz. Söylentilere ve diğer haberlere inanmayınız. Sükunetle ve endişesiz günlük yaşamınıza ve işlerinize devam ederken aşağıdaki tedbirleri de alınız.

1-Bulunduğunuz binada evvelce hazırlanmış bir sığınak yeri yoksa. evinizin iç bölümünde bulunan elverişli bir odayı sığınma yeri olarak ayırınız. Burayı Sivil Savunma Teşkilatı Birimlerinden temin edeceğiniz broşürlere g6re hazırlayınız. Sığınma yerlerinde bulundurulması gereken yiyecek. içecek. yakacak, aydınlatma. ilkyardım ve kurtarma malzemelerini de hazır bulundurunuz

2-Binanızda veya etrafında odun. k6mür, gaz, benzin. kağıt, kuru ot kırpıntı. eski eşya vb. gibi yanıcı maddeler varsa bunları binalardan uzaklaştırıp, yangın tehlikesi olmayacak emniyetli yerlerde muhafaza ediniz.

3-Seferberlik veya savaş halinde ışıkların söndürülmesi ve karartma yapılması için radyo-televizyon ve diğer yayın araçları ile ani bir duyuru yapılabileceğini dikkate alarak ışıkların dışarıdan ve özellikle havadan gözükmemesini sağlamak için pencereleri örtecek siyah perde, koyu renk mukavva, kanton, halı, battaniye gibi malzemeleri el altında bulundurunuz.

4-Binanızda ve iş yerlerinizde, savaş esnasında çıkacak başlangıç yangınlarının söndürülmesi, yapılacak basit kurtarma ve ilk yardım işleri gibi görev ve hizmetleri için iş bölümü yapıp bina koruma amiri (yönetici) ile gerekli personeli (itfaiyeci, ilk yardımcı, kurtarıcı) seçerek hazır bulundurunuz.



5-Herhangi bir saldırı ve felaket halinde meydana gelebilecek olaylardan yaralıların ve enkaz altında kalanların acil kurtarılması, hafif yaralılara yapılacak ilk yardım, başlangıç yangınlarının söndürülmesi, su, elektrik ve kanalizasyon gibi alt yapı tesislerinin onarılması, yıkıntıların kaldırılması, halkın geçici olarak barındırılması ve sosyal yardım hizmetlerinin anında yerine getirilmesi gerekmektedir.

iKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

HAZIRLIK iKAZI:
Bir savaş tehlikesinde Sivil halk ve müesseselerin gereken son hazırlık 6nlemlerini alabilmeleri için hükümetçe gerekli görüldüğü taktirde verilen ikazdır.
İşareti:
Radyo televizyon vb. gibi yayın araçlarının aracılığı ile verilir.
Yapılacak işler:
-Binalardaki sığınma yerlerini g6zden geçirip, eksikleri tamamlayıp kullanılır hale getiriniz.
-Binanın çatısında ve etrafında yanıcı ve yakıcı maddeler bulundurmayınız. Karartma emirlerine uyunuz ve dışarıda hiç ışık yakmayınız.

TEHLİKE HABERLERİ (iKAZLARI)

1- Sarı İkaz
Saldırı ihtimali var anlamındadır.
İşareti:
Üç dakika sürekli düz siren sesi ile verilir.
Yapılacak işler:
İçeride iseniz;
-Havagazı, elektrik ve su ana anahtarlarını kapatıp yanan ocak, tüp, soba vs. varsa söndürünüz.
-Kapı ve pencereleri kapatıp, perdeleri çekiniz ve hemen sığınma yerlerine gerekli malzemeleri alarak götürünüz.
Açıkta iseniz;
-Hemen saklanabilmek üzere en yakın sığınma yerlerine, genel sığınaklara veya bodrum gibi sığınmaya elverişli yerlere gidiniz.
Taşıt araçlarında iseniz;
-Araçtan inip açıktakiler gibi davranınız.

II-Alarm (kırmızı ikaz)
Saldırı tehlikesi var anlamındadır.
İşareti:
Üç dakika yükselip alçalan, dalgalı siren sesi ile verilir.
Yapılacak işler:
İçeride iseniz:
-Sarı ikaz anındaki önlemlerden eksikleriniz varsa tamamlayınız.
-Eğer sarı ikazdan önce alarm (Kırmızı ikaz) verilmiş ise en kısa sürede sarı ikaza ait önlemleri olarak hemen en yakın sığınma yerlerine gidiniz ve korunmaya çalıştığınız yerde "tehlike geçti" işaretini bekleyiniz.
Açıkta iseniz:
-Hemen en yakın sığınma yerine, yoksa köprü altı, duvar dibi veya çukur yerlere saklanarak vücudunuzun açık yerlerini örtüp tehlike geçti işaretini bekleyiniz.
Taşıt Araçlarında iseniz:
-Elverişli bir yerde durup açıktakiler gibi davranınız.

III-Radyoaktif Serpinti veya Kimyasal Saldırı Tehlike İkazı
Radyoaktif serpinti veya kimyasal saldırı var anlamındadır.
İşareti:
Kesik kesik siren sesiyle veya radyo, televizyon gibi yayın araçlarıyla verilir.
Yapılacak işler:
İçeride iseniz;
-Alarm esnasındaki tedbirleri alınız.
Açıkta iseniz;
-En yakın sığınma yerine veya kapalı bir yere gidiniz.
-Vücudunuzun açıkta kalan yerlerini örtünüz.
Taşıt Araçlarında iseniz;
-En elverişli yerde durarak sığınma yerine veya kapalı bir yere giriniz.
-Yakınınızda emin bir yer yoksa kapı ve camları kapatarak taşıt içinde kalınız.
-Vücudunuzun açık yerlerini örtünüz.

TEHLİKE GEÇTİ (BEYAZ İKAZ)
Tehlike geçti anlamındadır.
İşareti:
Radyo, televizyon, megafon vb. gibi her türlü yayın araçları ile duyurulur. Bu ikaz verildiğinde sığınma yerlerinden veya saklandığınız yerlerden çıkınız

SIĞINAK VE SIĞINMA YERLERİ
Klasik ve Nükleer Silahlarla Kimyasal ve Biyolojik harp maddelerinin tesirlerinden insanlar ile ülkenin harp gücünün devamı için gerekli olan canlı ve cansız kıymetleri korumak amacıyla kullanılan ve bu maksatla yapılan yerlere sığınak denir.
Teknoloji gelişmelere paralel olarak günümüzde silah ve silah sistemlerinin güç ve yetenekleri de artmış bulunmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak cephe ve sınır gibi kavramlar bütünü ile ortadan kalkmış, tüm yurt ve sivil halk saldırı alanı içine girmiştir. Bu büyük tehlikelerden Silahlı Kuvvetlerin alacağı önlemlerin ve diğer tedbirlerin yanında sığınak yapımına önem verilerek kurtulabilinir. Aksi takdirde can ve mal kaybının fazla olacağı tabidir.
Ancak sığınaklardan beklenilen yararın sağlanabilmesi için sığınak yapımından evvel şu üç önemli prensibin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir.
1-Sığınak yapılacak mahallin iyi tespit edilmesi.
2-Sığınaktan yararlanacakların önceden planlanması.
3-Yapılacak sığınağın başka amaçlarla kullanılabilir nitelikte olması.

SIĞINAK VE SIĞINMA YERLERİ
1-Can ve mal kaybını en aza indirmek
2-Hazırlıklı olma imajı verilerek caydırıcılığı sağlamak
3-Az masrafla toplu koruma imkanı yaratmak

SIĞINAK ÇEŞİTLERİ
Çok yakın bir geçmişe kadar sığınaklar sadece klasik ve nükleer silahlardan koruyucu yerler olarak görülmüşlerdir. Ancak son günlerdeki gelişmeler Kimyasal harp maddelerinin de en az diğer silahlar kadar hatta daha fazla tehdit unsuru olduğunu göstermiştir. Bu açıdan düşünüldüğünde;

1-Basınç sığınakları -


2-Radyoaktif serpinti sığınakları
3-Kimyasal harp maddeleri sığınakları olmak üzere üçe ayırmak mümkündür.

Basınç ve radyoaktif serpinti sığınaklarının yer altında bodrum katlarında yapılması koruma olanağını artırmaktadır. Ancak Kimyasal harp maddelerine karşı sığınak ya da sığınma yerlerinin mümkün olduğu kadar üst katlarda az pencereli bölümlerin seçilmesi uygun olacaktır. Zira Kimyasal gazlar havadan daha ağır olduğundan aşağılara doğru indikçe yoğunluğu artacaktır.



SIĞINAKLARIN ÖZELLİKLERİ
1-Sığınakların büyüklükleri barındıracakları insan sayısına ve ikaz süresine göre hesaplanmalıdır. Bu alan kalabalık sığınaklarda 1,1 metrekare, aile sığınaklarında ise 1 metrekareden, yüksekliği ise 1.80 cm.den az olmamalıdır.
Ancak sığınaklarda çok sayıda insan barındırmanın da bazı sakıncaları vardır. Zira sayı arttıkça kısa sürede sığınağa girme, beslenme, havalandırma hatta temizlik konularında problemler çıkabileceği gibi tam bir isabet halinde zayiatta fazla olacaktır .
2-Radyasyon şiddetini azaltmak amacıyla sığınak duvarları mümkün olabildiğince kalın ve sağlam yapılmasına özen gösterilmelidir.
3-Sığınak girişleri mümkünse merdivensiz veya az merdivenli olmalı, girişler zikzaklı yapılmalı ve bu mümkün olmadığı takdirde kapı önüne emniyet duvarı yapılmalıdır.
4-Sığınağın tipi ne olursa olsun yeterli havalandırma tertibatına
sahip olmalıdır. Bu konuda en iyi çözüm havalandırma cihazlarından yararlanmaktır. Özellikle kimyasal gazların etkilerinden korunmak üzere giriş borusuna bu özellikte bir filtre takılması mutlaka zorunludur.

YANGIN VE YANGINLARA KARŞI TEDBİRLER
Yanma: Maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu olan kimyasal bir olaydır.
Dolayısıyla yangının olması için yanıcı madde, ısı ve oksijen olması şarttır. Bunlardan birinin ortadan kaldırılması durumunda yangın olmaz.

YANGININ NEDENLERİ
Yangının türü yanmakta olan maddeye göre değişir. Bu bakımdan yangınları dört gruba ayırabiliriz.
A sınıfı yangınlar: Tahta, Kağıt , pamuk gibi katı madde yangınlarıdır. Soğutma veya yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir.
B sınıfı yangınlar: Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer. Benzin, benzol, yağlar, yağlı boya, katran gibi sıvıların yanması soğutma (sis halinde su) ve boğma (karbondioksit,köpük veya kuru kimyevi toz) ile söndürülebilir.
C sınıfı yangınlar: Likit petrol gazı, havagazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanmasıyla oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, Halon 1301 ve Halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz.
D sınıfı yangınlar: Yanabilen hafif metallerin ve alaşımlarının (Magnezyum, lityum, sodyum, seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Kuru kimyevi tozlar bu yangını söndürmede kullanılır.
Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınları ayrı bir sınıf içerisinde değerlendirmeyip C sınıfı yangınların içerisinde inceleyebiliriz. Elektrik akımı kesilerek yangına müdahale edilmeli ve söndürücü olarak da kuru kimyevi toz kullanılmalıdır.

a. Korunma Önlemlerinin Alınmaması :
Nedenlerin başında yangına karşı önlemlerin alınmaması gelmektedir. Yangın elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri (evlerde kullanılan tüp gazları) patlayıcı-parlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır. Özellikle büyük yerleşim alanlarında, konut ve iş yerlerinde çıkan yangınların büyük bir kısmı elektriğin ve LPG tüplerinin yanlış kullanımına dayanmaktadır. Elektrik enerjisi aksamının teknik koşullara göre yapılmaması da yangını yaratan diğer bir neden olmaktadır .Bununla birlikte kaloriferlerde ve soba ile ısıtma yöntemlerinde, bacaların temizlenmesi ve parlayıcı patlayıcı maddeler için gerekli önlemlerin alınması halinde yangın afetinde büyük bir azalma olacaktır.
b. Bilgisizlik :
Yangına karşı hangi önlemlerin nasıl alınacağını bilmemek ve bu konuda yeterli eğitimden geçmemek yangının önemli nedenlerindendir.
Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasına ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyalar koymak yangını davet eder. Yangının oluşumunu önlemek ve oluşan bir yangının söndürülmesini bilmek eğitim ve bilgilenmeden geçer. Bu nedenle yangını önlemeyi öğrenmek kadar yangını söndürmede ilk müdahaleleri de öğrenmek gerekir.
c. İhmal :
Yangın konusunda bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Söndürülmeden atılan bir kibrit veya sigara izmariti, kapatmayı unuttuğumuz LPG tüpü (evlerde kullanılan tüp gaz), ateşi söndürülmemiş ocak, fişi prizde unutulmuş ütü gibi ihmaller büyük yangınlara yol açabilir.
d. Kazalar :
İstem dışı oluşan olaylardan bazıları da (kalorifer kazanının patlaması, elektrik kontağı gibi) yangına neden olmaktadır. Ancak kendiliğinden gelişen bütün olaylar, başlangıçta yeterli önlemlerin alınması sonucu olabildiği gibi bilgisizliğinde rol oynadığını görebiliyoruz. Temelde bunlar olmaksızın kazaların yol açtığı yangınlarda olmaktadır.
e. Sabotaj :
Yangına karşı gerekli önlemler alındığı halde ; bazı insanlar çeşitli amaç ve kazanç uğruna kasıtlı olarak; kişi ve topluma ait bina ve tesisleri yakarak can ve mal kaybına neden olabilir.
f. Sıçrama :
Kontrol altına alınmış veya alınmamış bir yangın ihmal veya bilgisizlik sonucu sıçrayarak, yayılarak veyahut parlayıp patlayarak daha büyük boyutlara ulaşması mümkündür. Bu nedenle bu tür olaylara karsı dikkatli olmamız gerekmektedir.
g. Doğa Olayları :
Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi yada yıldırım düşmesi ve benzeri doğa olayları sonucunda yangın çıkabilir.

YANGININ NEDENLERİ
a. Korunma Önlemlerinin Alınmaması :
Nedenlerin başında yangına karşı önlemlerin alınmaması gelmektedir. Yangın elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri (evlerde kullanılan tüp gazları) patlayıcı-parlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır. Özellikle büyük yerleşim alanlarında, konut ve iş yerlerinde çıkan yangınların büyük bir kısmı elektriğin ve LPG tüplerinin yanlış kullanımına dayanmaktadır. Elektrik enerjisi aksamının teknik koşullara göre yapılmaması da yangını yaratan diğer bir neden olmaktadır .Bununla birlikte kaloriferlerde ve soba ile ısıtma yöntemlerinde, bacaların temizlenmesi ve parlayıcı patlayıcı maddeler için gerekli önlemlerin alınması halinde yangın afetinde büyük bir azalma olacaktır.
b. Bilgisizlik :
Yangına karşı hangi önlemlerin nasıl alınacağını bilmemek ve bu konuda yeterli eğitimden geçmemek yangının önemli nedenlerindendir.
Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasına ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyalar koymak yangını davet eder. Yangının oluşumunu önlemek ve oluşan bir yangının söndürülmesini bilmek eğitim ve bilgilenmeden geçer. Bu nedenle yangını önlemeyi öğrenmek kadar yangını söndürmede ilk müdahaleleri de öğrenmek gerekir.
c. İhmal :
Yangın konusunda bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Söndürülmeden atılan bir kibrit veya sigara izmariti, kapatmayı unuttuğumuz LPG tüpü (evlerde kullanılan tüp gaz), ateşi söndürülmemiş ocak, fişi prizde unutulmuş ütü gibi ihmaller büyük yangınlara yol açabilir.
d. Kazalar :
İstem dışı oluşan olaylardan bazıları da (kalorifer kazanının patlaması, elektrik kontağı gibi) yangına neden olmaktadır. Ancak kendiliğinden gelişen bütün olaylar, başlangıçta yeterli önlemlerin alınması sonucu olabildiği gibi bilgisizliğinde rol oynadığını görebiliyoruz. Temelde bunlar olmaksızın kazaların yol açtığı yangınlarda olmaktadır.
e. Sabotaj :
Yangına karşı gerekli önlemler alındığı halde ; bazı insanlar çeşitli amaç ve kazanç uğruna kasıtlı olarak; kişi ve topluma ait bina ve tesisleri yakarak can ve mal kaybına neden olabilir.
f. Sıçrama :
Kontrol altına alınmış veya alınmamış bir yangın ihmal veya bilgisizlik sonucu sıçrayarak, yayılarak veyahut parlayıp patlayarak daha büyük boyutlara ulaşması mümkündür. Bu nedenle bu tür olaylara karsı dikkatli olmamız gerekmektedir.
g. Doğa Olayları :
Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi yada yıldırım düşmesi ve benzeri doğa olayları sonucunda yangın çıkabilir.

YANGIN OLMASI DURUMUNDA
1. Telaşlanmayınız.
2. Bulunduğunuz yerde yangın ihbar düğmesi var ise ona basınız.
3. İtfaiye teşkilatına telefon ediniz.
4. Yangın yerinin adresini en kısa ve doğru şekilde bildiriniz.
5. Mümkün ise yangının cinsini de bildiriniz (bina. benzin. motorlu vasıta vs. gibi)
6. Yangını çevrenizdekilere duyurunuz.
7. İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için elde mevcut vasıta ve imkanlardan faydalanmaya çalışınız.

YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN YÖNTEMLER
a. Soğutarak Söndürme
-Su ile soğutma : Soğutarak söndürme prensipleri içerisinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fiziksel-kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma (yanan cismin su içerisine atılması sonucu oksijeni azaltma) ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Su yangın yerine kütlesel olarak (Hava ve benzeri) gönderilebileceği gibi püskürtme seanslarıyla da gönderilebilir.
-Yanıcı maddeyi dağıtma : Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme, yangının yayılmasına neden olacağından uygulanmaz.

b. Havayı Kesme
-Örtme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb:) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb.) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesiyle yapılan söndürmedir. Akaryakıt yangınlarına örtü oluşturan kimyasal bileşikler kullanılmaktadır.
-Boğma: Yangının oksijenle (hava) temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlarda uygulanır.
-Yanıcı maddenin ortadan kalkması: Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kaldırılması sonucu yangın söndürülmesidir .

SÖNDÜRÜCÜ MADDELER
-Su : Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür.
-Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Kullanma anında kumun yanıcı maddeyi tamamen örtmesi sağlanmalıdır.
-Karbondioksit Gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır. Genellikle çelik tüplerde basınç altında sıvı halde tutulur. Bu gazla açık alanlarda ve hava akımının olduğu yerlerde yangının söndürülmesi oldukça zordur.
-Kuru Kimyevi Toz: Yangın söndürmede kullanılan etkin maddelerden biriside Kuru Kimyasal tozdur. Kimyasal tozların, cinslerine göre A.B.C. sınıfı yangınlar etkin bir şekilde söndürülebilmektedir. Aşırı sıcaklıktan (tahta, kumaş, araba lastiği gibi maddelerde) oluşan yangınları, sıvıların (benzin ve türevleri) tutuşmasından çıkan yangınları ve yanıcı gazların (havagazı-doğalgaz vb.) basınç altında çıkmasından oluşan yangınların söndürülmesinde kullanılmaktadır.

YANGINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
-Çatlak, hatalı inşa edilmiş veya dolmuş bacalar yangın nedeni olabilir .
-Tavan arası ve bodrumlar temiz tutulmalıdır.
-Yanıcı maddeler evinizin veya işyerinizin uygun bir yerinde saklanmalıdır.
-Soba, kalorifer ve mutfak ocaklarından çıkabilecek yangınlara dikkat edilmelidir.
-Çocukların ateşle oynamalarına engel olunmalıdır.
-Sigara içilmemesi gereken yerlerde bu kurala uyulmalıdır.
-Kaynak ve kesme işlerinde çok dikkatli olunmalıdır.
-Elektrik donanımına ehliyetsiz kişiler el sürmemelidir.

Yangına karşı korunmak ucuzdur. Evinizde ve işyerinizde yangına karşı önlemler almak sanıldığı gibi pahalı değil, tam tersine ucuzdur. Üstelik yangına karşı korunma cihaz ve donanımları yüksek nitelikte ve sağlam olarak üretildikleri için uzun ömürlüdür ve yıllarca hizmet verebilirler.


Bu metinin hazırlanmasında AKUT (Arama Kurtarma Derneği) ve diğer depremle ilgili kuruluşlar tarafından hazırlanan internet sayfalarından faydalanılmıştır..
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   18


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət