Ana səhifə

De autoevaluare al


Yüklə 3.42 Mb.
səhifə5/32
tarix26.06.2016
ölçüsü3.42 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32

06.22 CRF „Legităţile de bază ale sintezei, particularităţile structurii geometrice, electronice şi proprietăţilor dioximaţilor supramoleculari ai cobbaltului(III, II) ”. Conducătorul proiectului: Bologa Olga, doctor în chimie în colaborare cu profesorul Ian Voloşin, Institutul Compuşilor elemento-organici, or. Moscova, Federaţia Rusă, a. 2006-2007. Executori: Coropceanu Eduard, dr, în chimie, cerc. şt., Deseatnic Alexandra, dr. în biologie, Rija Andrei, doctorand.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

A fost elaborată metoda de sinteză a dioximaţilor Co(III) care conţin în calitate de liganzi axiali: tiocarbamida, piridina, anilina, sulfanilamida cu anionii [BF4], [ZrF6]2– şi [TiF6]2–. S-a stabilit compoziţia şi au fost determinate structurile cristaline ale acestora. Rezultatele etapei vor sevi drep punct de pornire în etapa următoare care va consta în crearea noilor tehnologii şi a mediilor nutritive eficiente pentru cultivarea fungilor. Rezultatele obţinute au fost trimise pentru publicare în 3 articole în „Журнал Структурной Химии” şi prezentate la conferinţe internaţionale în România (Bucureşti şi Călimăneşti-Căciulata) şi Republica Moldova (Chişinău).



Rezultatele obţinute în anul 2007:

A fost realizată sinteza orientată a unei serii de dioximaţi ai cobaltului(III, care conţin anionii [ВF4], [ZrF6]2– sau [TiF6]2–. Investigaţiile cu raze X au arătat, că planul ecuatorial al complexului este format din doi radicali ai dioximei, cimentaţi prin legături intramoleculare de hidrogen, iar în poziţiile 1,6 sunt amplasate molecule ale ligandului neutru. Anionul complex are un rol determinant în formarea structurii cristaline.

Compuşii obţinuţi au fost testaţi în calitate de biostimulatori ai proceselor enzimogenetice la tulpinile fungilor Rhizopus arrhizus şi Aspergillus niger 33 – producători activi ai hidrolazelor extracelulare (pectinaze şi amilaze). S-a constat, că includerea compuşilor [Co(NioxH)2(An)2]2[ZrF6]·3H2O, [Co(DH)2(An)2]2[ZrF6]·2H2O, [Co(DH)2(PP)2][BF4]·3H2O în mediul nutritiv în concentraţie de 1-5 mg/l conduce la accelerarea stabilirii fazei staţionare a producătorului, asigurând manifestarea mai timpurie a maximului de biosinteză a ambelor tipuri de amilaze (standarde şi acidstabile) şi reducerea cu 24 ore a ciclului tehnologic. Activitatea amilazelor în această variantă rămâne superioară controlului pe întreaga perioadă de cultivare.

08.820.05.34RF „Determinarea influenţei fragmentelor neechivalente de coasere, grupelor chelat şi a centrelor donor asupra structurii inclusiv celei electronice, clatrochelaţilor fierului(II) şi a clusterilor fierului(III)”. Conducător al proiectului: dr. Vera Zubarev, a. 2008-2009. Executori: Constantin Turtă, dr. hab. în chimie, membru cor., Ivan Ogurţov, dr. hab. în şt. fiz.-mat., Ana Lazarescu, dr. în chimie.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

Pe baza -benzildioximei şi 4,4-dipiridilului au fost obţinut două tipuri a combinaţiilor complexe ale fierului cu valenţa mixtă: [FeIIFeIII(DfgH)4(dipy)]I3 (A) şi [FeIIFeIII(DfgH)4Py2(dipy)]I5 (B). Pentru B se presupune structură dimerică, în care rolul de punte de legatură îi revine dipy, iar anionul [I3]- se localizează ăn sfera exterioară de coordinare.

Rezultatele calculului structurii electronice a doi klatratodioximaţi de fier(II) cu metoda cuanto-chimică „ab initio” au fost comparate cu datele experimentale obţinute din măsurătorile cu spectroscopia Mossbauer pe Fe-57.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Utilizînd metoda cuanto-chimică Hartree-Fock-Rutana (programa „Gamess”), a fost calculată structura electronică a dioximaţilor de fier(II) cu structură octaedrică tetragonal (D2h) şi trigonal (D3h) distorsionată. Sarcinile pe atomii azotului şi valorile Gradientului Cîmpului Electric corect indică direcţia schimbărilor în cele două grupe de dioximaţi. Natura substituenţilor în liganzi nu influenţează vădit asupra repartizării sarcinilor în complecşi – fapt ce corespunde datelor experimentale (spectre Mossbauer).

În clasa complecşilor trinucleari ai fierului(III) de tip [Fe3MO(RCOO)6L]X, unde M=Fe,Mg, au fost obţinuţi şi studiaţi (analiza elementală, magnetochimie, spectre IR, Mossbauer,) noi clusteri prin substituirea pînă la trei resturi acide cu 2-piridinaldoxima.
Proiect comun de cercetare între A.Ş.M. şi Fondul de Cercetări Fundamentale din Republica Belarus:

08.820.06.15BF „Sinteza stereocontrolată a compuşilor biologic activi folosind derivaţii ciclopropanici şi metalaciclopropanici uşor accesibiili.” Conducător al proiectului: dr. în chimie Ludmila Vlad, a. 2008-2009. Executori: Fliur Macaev, dr. hab. în chimie, cerc. şt. sup., Beţ Ludmila, doctorandă.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost elaborate metodele stereoselective de obţinere a aminelor de tip principial nou pe baza unei surse ieftine naturale de chiralitate a (+)-3-carenei. În rezultatul cercetărilor efectuate au fost elaborate metode noi de sinteza a unui tip de derivaţi chirali ai ciclopropanului.  Compuşii complecşi obţinuţi au fost utilizaţi în calitate de catalizatori asimetrici în reacţiile [1+2] cicloadiţie.



Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost elaborate metode de sinteză stereoselectivă a compuşilor optic activi folosind derivaţii ciclopropanici pe baza (+)-3-carenei. Compuşii complecşi obţinuţi au fost utilizaţi în calitate de catalizatori asimetrici. A fost realizat un studiu detaliat a compuşlor chiralici noi în reacţiile catalizate de Ti(OPri)4 de obţinere a compuşilor metalciclopropanici si a fost demonstrată activitatea înaltă a lor.



Proiecte în cadrul programului bilateral dintre Academia de Stiinţe a Moldovei (ASM) si Ministerul Federal al Educaţiei si Cercetării din Germania (BMBF):

09.820.05.08 GF „Noi organo-selectori legaţi de polimeri, obţinuţi din resurse renovabile”. Conducător al proiectului: dr. hab. Fliur Macaev, a. 2009. Executori: Pogrebnoi Serghei dr. în chimie, Beţ Ludmila, doctorand, Rîbkovskaia Zinaida,doctorand, Sucman Natalia, doctorand, Chirilă Lidia, contabil.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

A fost elaborată o metodă stereoselectivă de obţinere a catalizatorilor bifuncţionali legaţi cu polimeri de tip principial nou pe bază unei surse ieftine naturale – a monoterpenoidelor. Compuşii organici obţinuţi au fost utilizaţi în calitate de catalizatori pentru reacţiile de formare a legăturii asimetrice C-C. A fost realizat un studiu detaliat a monomerilor chiralici noi în reacţiile Mannih, Henry, aza-Henry, Baylis-Hillman şi Aza-Ene – reacţii de obţinere a aminelor, în rezultatul căruia s-a demonstrat activitatea înaltă de catalizare a acestora. După testările catalizatorilor sintetizaţi în reacţiile model, a fost formulată o concepţie generală de eficienţă a noilor catalizatori chiralici în funcţie de poziţia şi natura elementelor de chiralitate, de cerinţele sterice şi parametrii electronici.



09.820.05.09 GF „Materiale magnetice în baza polimerilor coordinativi”. Conducător al proiectului: dr. Svetlana Baca, a. 2009. Executori: Irina Filippova, dr. în chimie; Diana Dragancea, dr. în chimie; Galina Dulcevscaia, Olga Botezatu, masterand.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Pentru a obţine polimeri coordinativi au fost folosite un set de procedee şi liganzi. Pe lângă procedurile tradiţionale folosite, acestea au fost extinse şi au inclus atât reacţii la temperaturi înalte a carboxilaţilor în stare solidă şi în solvenţi cu temperaturi de fierbere înalte, cât şi sinteze hidro(solvo)termale noi a complecşilor corespunzători cu liganzi polifuncţionali. Polimerii coordinativi în baza clusterilor metalici astfel obţinuţi, au fost caracterizaţi şi investigaţi cu ajutorul metodelor fizico-chimice moderne pentru a elucida atât compoziţia lor, cât şi proprietăţile geometrice şi electronice/magnetice. Rezultatele preconizate vor avea impact asupra explicării fundamentale a principiilor ce dictează comportamentul magnetic, în particular la trecerea de la molecule izolate la sisteme multi-dimensionale.



09.820.05.10 GF „Modelarea si sinteza compusilor polinucleari noi ca 3d-4f magneţi moleculari”. Conducător al proiectului: dr. Denis Prodius, a. 2009. Executori: Turtă Constantin, dr. hab., prof. univ., memb. cor., Melnic Silvia, doctorandă, Luţenco Yurie, Cuşnir Ruslan, Spatari N., Cuzan O.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Utilizînd ca precursor clusterii homo- si heterotrinucleari ai fierului(III) si dodecanucleare ai manganului (III, IV) au fost în total obţinuţi 29 substanţe în forma de monocristal. Prin analiza cu raze-X a fost stabilită structura cristalină pentru 18 clusteri homo- şi heteronucleari, ce fac parte din clasa compuşiilor polinucleari (n≥3). Măsurari magnetice (AC) la temperaturi joase arată că în sistemele {Fe3TbO2}, {Fe3DyO2}, {Fe3HoO2}, {Mn4Tb4} şi (Fe7Dy4} are loc procesul de relaxare lentă, care este caracteristic pentru magneţi moleculari (cu energia de activare Ea = 8, 9, 10, 12 şi 15 K, respectiv) şi corespund clasei de compuşi cu anisotropia înaltă.


Proiecte comune de cercetare cofinanţate de A.Ş.M. şi INTAS:

05.7596 MD „Development of Combined Technologies for the Decontamination of Organic Pollutants from Aquatic Compartment: Use of Energy and immobilized cells”. Conducătorul proiectului: Dragalin Ion, doctor în chimie în colaborare cu Universitatea Clermont-Ferrand (Franţa), a. 2006-2009. Executori: Dragalin Ion, dr. în chimie, Bunescu Andrei, doctorand USM, Universitatea Blaise Pascal, Clermont- FD, France

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Cele mai bune rezultate experimentale de transformare – degradare a benzotiazolilor s-au efectuat în prezenţa FeN (complexului Fe3+) şi tulpinilor bacteriene Rh. rhodochrous, datorită efectului complimentar biochimic şi fotochimic, sub acţiunea razelor UV. De asemenea s-a constatat accelerarea – sporirea activităţii microbiene în prezenţa ionilor de fier, ce se poate explica prin pătrunderea lor în celula bacteriană.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

S-au efectuat lucrări asupra construirii a două tipuri de reactoare pentru combinarea efectelor fotochimice şi biochimice, utilizând energia solară şi celule imobilizate pe suport solid, alginat, bentonit, ceolit sau cheramzit. Rezultatele preventive au fost prezentate la Odesa şi Moscova la conferinţe internaţionale şi publicate sub formă de teze.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

Pentru decontaminarea mediului ambiant, in particular a sistemelor acuatice, se propune o noua cale, utilizarea spectrului ultraviolet al energiei solare in reactiile fotocatalitice si capacitatea microorganizmelor imobilizate pe suport solid. Cele mai eficiente suporturi de imobilizare s-au aratat a fi alginatul de calciu, carbunele obtinut din coaja de nuci si diatomitul granulat INZ600.



Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost determinate condiţiile optimale de degradare fotochimică şi microbiană a benzotiazolilor cu utilizarea tulpinei bacteriene Rhodococcus rhodochrus, s-a demonstrat eficacitatea procesului combinat cu utilizarea complecşilor de Fe(III) , în care un rol important l-a avut fierul ca foto-inductor şi activator al enzimelor bacteriene.



  1. 05.7505 MD „Optimization of Tartaric acid enotaninos extraction from winery wostes and their utilization for the synthesis of new compounds with biological activity and antioxidant properties”. Conducătorul proiectului: Tudor Lupaşcu, doctor habilitat în chimie, profesor cercetător în colaborare cu profesorul Herbert Boechzelf din Austria, a. 2006-2008. Executori: Vlad Pavel, academician; Rudic Valeriu, academician; Veaceslav Kulciţki, dr. în chimie, Prida Ion, dr. în tehn., Lupaşcu Lucian, doctorand.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost stabilite cantităţile şi calităţile enotaninurilor în diferite soiuri de viţă de vie. A fost extinsă seria de oxidanţi care permit solubrizarea enotaninurilor în apă.



A fost evidenţiată eficienţa tehnico-economică sau socială, valoarea teoretică şi practică în comparaţie cu lucrările existente în ţară şi peste hotare, recomandările principale vizând implementarea rezultatelor ştiinţifice şi a elaborărilor tehnico-ştiinţifice executate, importanţa şi impactul lor asupra dezvoltării ştiinţei, economiei şi culturii naţionale a R. Moldova

A fost optimizat procesul de extracţie a enotaninurilor din seminţe de struguri din diferite soiuri de viţă de vie. S-au pus în evidenţă procedeele de obţinere a 3 tipuri de enotaninuri: solubile în alcool, apă şi soluţie standard. A fost perfecţionat procedeul de modificare a enotaninurilor utilizând microunde pentru încălzirea masei reactante.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

Au fost studiate in vitro proprietăţile antioxidante şi bioreglatoare a taninurilor modificate. S-a stabilit că proprietăţile antioxidative ale enotaninurilor modificate sunt cu circa 34% mai pronunţate în comparaţie cu enotaninurile intacte. S-a constatat că taninurile modificate chimic în concentraţii mici posedă vădite activităţi imunomodulatoare, care fac posibile sporirea rezistenţei genotipurilor de soia şi sfeclă de zahăr la patogenii Fusarium în condiţii termice optime şi joase.

Au fost fracţionate taninurile modificate, utilizând metoda de solubilizare a substanţelor în funcţie de polaritatea solvenţilor. Au fost măsurate şi analizate spectrele de masă ale fracţiilor separate. Rezultatele obţinute pot fi recomandate pentru utilizarea taninurilor modificate în calitate de remediu antioxidant pentru diverse domenii, precum şi în calitate de substanţe active pentru sporirea rezistenţei plantelor la factori abiotici.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

A fost optimizat procesul de extracţie a enotaninurilor din seminţe de struguri din diferite soiuri de viţă de vie. S-au pus în evidenţă procedeele de obţinere a 3 feluri de enotaninuri: solubile în alcool, solubile în apă şi standard.

A fost perfecţionat procedeul de modificare a enotaninurilor utilizând microunde pentru încălzirea masei reactante.

Au fost studiate in vitro proprietăţile antioxidante şi bioreglatoare a taninurilor modificate. S-a stabilit că proprietăţile antioxidative a enotaninurilor modificate sunt cu circa 34% mai pronunţate în comparaţie cu enotaninurile intacte. S-a constatat că taninurile modificate chimic în concentraţii mici posedă vădite activităţi imunomodulatoare, care fac posibile sporirea rezistenţei genotipurilor de soia şi sfeclă de zahăr la patogenii Fusarium în condiţii termice optime şi joase.

Au fost fracţionate taninurile modificate utilizând metoda de solubilizare a substanţelor în funcţie de polaritatea solvenţilor. Au fost măsurate şi analizate spectrele de masă ale fracţiilor separate. Rezultatele obţinute pot fi recomandate pentru utilizarea taninurilor modificate în calitate de remediu antioxidant pentru diverse domenii, precum şi în calitate de substanţe active pentru sporirea rezistenţei plantelor la factori abiotici.

Granturi finanţate de către fundaţiile internaţionale:


    1. Grant acordat de INTAS 03-51-4532 „Polymetallic complexes as molecular nanomagnets and novel homogeneous catalysts”. Conducătorul proiectului: Revenco Mihail, doctor habilitat în chimie în colaborare cu profesorul Richard E.P. Winpenny, Departamentul de Chimie al Universităţii din Manchester, Anglia, a. 2004-2006. Executori: Timco Grigore, dr. în chimie, Gărbălău Nicolae, dr. hab, acad.A.Ş.M., Baca Svetlana, dr. în chimie, Dobrov Bela, dr. în chimie, Grebenco Svetlana, Dragancea Diana, Gheţoi Alexandru.

Rezultatele obţinute în anul 2005:

Au fost sintetizaţi compuşi polinucleari ai metalelor de tranziţie (inclusiv şi prin procedee template utilizate pentru prima dată în acest domeniu) cu acizi monocarboxilici, obţinuţi compuşi coordinativi de diferite structuri ai 3d-elementelor cu acidul o-ftalic. Mostrele respective au fost transmise celorlalte echipe pentru cercetările respective (catalizatori, magneţi moleculari, nanomateriale, etc.). Rezultatele comune au fost oglindite în 18 articole în revistele din Vest şi în 22 prezentări la conferinţe internaţionale.

A fost obţinut un brevet de invenţie (procedeu de sinteză a compusului Cr8F8Piv16) care e reprezentant al complecşilor cu proprietăţi de magnet molecular.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Utilizînd diferite metode de sinteză, au fost obţinuţi compuşi homo- şi heterometalici cu diferite proporţii ale metalului 3d, centre coordinative şi topologie coordinativă diversă şi au fost studiate proprietăţile lor structurale, magnetice, spectroscopice şi catalitice.

Programul a avut un succes remarcabil, finaliazat cu 70 articole în reviste internaţionale şi naţionale. Rezultatele primite au ridicat nivelul cunoştinţelor de dirijare a căilor de sinteză, geometriei şi structurii electronice, proprietaţilor magnetochimice şi spectroscopice cât şi a activitaţii catalitice în sistemele polimetalice. În acelaş timp, lucrul efectuat a cuprins cercetări fundamentale în chimia pură prin explicarea parţială a mecanismelor magneţilor moleculari noi cît si a unor sisteme biologice. Proiectarea şi crearea sistemelor supramoleculare homo- şi heteropolinucleare poate fi aplicată în domeniile farmaceuticii, catalizei, materialelor în stare solidă pentu industria electronică, optică şi de telecomunicare. Astfel de compuşi artificiali au un potenţial de descoperire şi utilizare în domeniile transferului de energie, păstrarea si prelucrarea informatiei, catalizei oxidative a substraturilor organice.


    1. Grant acordat de INTAS 05-1000008-7834 “Novel Strategies for Intermatrix Synthesis of Hughly Stable Ferromagnetic Nanoparticle”. Conducător al proiectului: memb. cor. Constantin Turtă, a. 2007-2009. Executori: Prodius D., doctor în chimie, Mereacre Valeriu, doctor în chimie, Melnic Silvia, doctorand, Olednic Viorina, Popa Tatiana.

Rezultatele obţinute în anii 2007:

Au fost efectuate experienţe de sinteză ale combinaţiilor complexe noi ale fierului şi a nanocompozitelor de tip ferrite – MFe2O4, unde M= Zn, Mg, Co, Mn, Ni.



Rezultatele obţinute în anii 2008:

Au fost efectuate experienţe de sinteză ale combinaţiilor complexe noi ale fierului şi a nanocompozitelor de tip ferrite – MFe2O4, unde M=Co, Mn. A fost elaborată metoda de obţinere a nanoparticulelor oxizilor de fier cu dimensiuni mai mici de 10 nm, utilizând uleiul floarei soarelui, atmosfera de argon, 300°C şi furoatul heterotrinuclear ai fierului cu carcasul {Fe3O}. Un şir de precursori cu carcasul {Fe3LnO2} (unde Ln = metale lantanidice) a fost sintetizat şi analizat cu ajutorul spectroscopiei Mössbauer şi metodei röntgen -structurale.



Rezultatele obţinute în anii 2009:

A fost propus un catalizator eficient, obţinut în baza nanoparticulelor de oxid de fier şi de cupru. A fost demonstrat că utilizarea catalizatorului în reacţia Beginelli sporeşte conversia substanţelor iniţiale pînă la 70 % şi reduce timpul parcurgerii reacţiei de la 18 la 2 ore. Rezultatele obţinute prezintă un interes deosebit în tehnologia obţinerii produselor farmaceutice pentru pacienţii cu maladii cardiovasculare. In afară de avantajele menţionate noul catalizator iniţiază şi o altă reacţie de cyclocondensare în absenţa solvenţilor, care, desigur, reduce şi impactul chimic asupra mediului.



    1. Grant acordat de INTAS 05-1000008-8064 A new generation of stereoselectors for metal complex catalysis”. Conducător al proiectului: dr. hab. Fliur Macaev, a. 2007-2008. Executori: Şterbeţ Igor, cerc. şt. Beţ Ludmila., cerc. şt.

Rezultatele obţinute în anii 2007:

Au fost elaborate metode de sinteza stereoselectivă a compuşlor noi. În rezultatul cercetărilor efectuate au fost elaborate metode noi de sinteză a unui şir de derivaţi chirali ai ciclopropanului pe baza (+)-3-carenei, iar pe baza pinenei enantiomerice au fost elaborate căi stereoselective de obţinere a ciclohexanonelor chirale enantiomerice polifuncţionale.



Rezultatele obţinute în anii 2008:

Au fost obţinuţi catalizatori metalocomplecşi chiralici înalt efecienţi în reacţia de sinteză a aminelor alilice optic active, utilizînd P-mono-, P,N- şi P,P-liganzi bidentaţi stabili şi accesibili in generaţia nouă de tip fosfit pe baza terpenoidelor. Liganzii noi P-mono-, P,N- şi P,P-bidentaţi au fost folosiţi pentru studiul sistematic al reacţiei asimetrice de preparare a aminelor alilice, catalizate de derivaţii studiaţi. Aceste reacţii au fost optimizate. A fost realizată aminarea alilică a 1,3-difenilalilacetatului sub acţiunea (Pr)2NH, (CH2)4NH şi PhNH2. În cazul celor mai eficiente sisteme catalitice randamentele optice au atîns 91% la un nivel înalt de conversie a substratelor.



    1. Grant acordat de Fondul din Elveţia SNF-SCOPES IB7320-110823 „Design, synthesis and study of coordination compounds of 3d- and 4f-metals using functionalized macro- and heterocyclic ligands for possible medicinal and therapeutic applications”. Conducătorul proiectului: Turtă Constantin, membru corespondent,doctor habilitat în chimie în colaborare cu Profesorul Stoekli-Evans Helen, Institutul de Chimie al Universităţii din Neuchatel (Elveţia), a. 2006-2008. Executori: Macaev Fliur, dr. hab în chimie, şef lab., Pogrebnoi Serghei, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Prodius Denis, cerc. şt., Olednic Viorina, spec. chim. coord., Melnic Silvia, doctoranda, Băbălau Sergei, student.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode dirijate de sinteză a compuşilor heteroatomici, ce conţin atomi de sulf, azot şi oxigen şi a combinaţiilor coordinative respective. În baza dietilenetriaminei, dietanolaminei şi etilene glicolului a fost realizată sinteza 1,4,7-triazaciclononanei şi 1,4,7,10-tetraazaciclononanei.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

Pentru prima dată au fost realizate sintezele macrociclelor monofuncţionalizate ai tri- şi tetraaminelor. O particularitate caracteristică importantă a abordării propuse reprezintă funcţionalizarea triaminei, care se efectuiază prin tratarea N-tozilaziridinei cu etilendiamina monotozilată, şi alchilarea ulterioară a grupei NH.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost elaborate metode eficiente de sinteză a compuşilor organici macro- şi heterociclici din clasă tiazolilor şi a combinaţiilor coordinative heteronucleare ale elementelor de tip 3d- şi 4f- care au permis de a obţine peste 100 de substanţe noi cu proprietăţi utile. Testările speciale în SUA (Dr. Robert C. Reynolds, Southern Research Institute, Birmingham – AL) şi Chişinău (acad. Valeriu Rudic, lab. „Ficobiotehnologie”, Universitatea de Stat din Moldova) ale substanţelor sintetizate au demonstrat prezenţa compuşilor de perspectivă în biotehnologie şi în combaterea tuberculozei sau a cancerului.



    1. Grant acordat de Fondul din Elveţia SNF-SCOPES IB7320-110976 „New Approaches for Building Potential   Magnetic Materials: From Isolated Metal Clusters to Molecule-Based Magnets”. Conducătorul proiectului: Revenco Mihail, doctor habilitat în chimie în colaborare cu Silvio Decurtins, Universitatea din Bern, Elveţia, a. 2006-2009. Executori: Timco Grigore, dr. în chimie; Baca Svetlana, dr. în chimie; Filippova Irina, dr. în fizică; Grebenco Svetlana, Malaestean Iurie, doctorand, Dragancea Diana

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost obţinute combinaţii complexe de tipul tri-, hexa-, decanucleare şi polimerice. În calitate de liganzi cu funcţie de punte dintre centrele metalice au fost utilizaţi acizii mono- şi dicarboxilici.

A fost elaborat un procedeu de sinteză pentru obţinerea compuşilor polinuclear ai manganului cu acizii pivalic si isobuturic. Compuşii noi au fost studiaţi cu ajutorul metodelor de difracţie a razelor X.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

S-a realizat sinteza unei serii de compuşi coordinativi noi ai Cu(II), Co(II), Mn(II) cu utilizarea acizilor 5-sulfoizophthalic şi ftalic în calitate de liganzi-punte. Proprietaţile lor au fost studiate cu metodele fizico-chimice (IR, UV, RNM, RES, mass-spectrometria). Pentru un şir de compuşi noi au fost descifrate si caracterizate structurile lor cu ajutorul metodelor de difracţie a razelor X şi analiza computerizată. Lucrul efectuat este apreciat la nivel internaţional prin publicaţiile în revista cu impact-factor înalt - Polyhedron, tezele prezentate la conferinţe internaţionale si propuneri noi de colaborare stiinţifică de la colegii de peste hotare.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost obţinuţi compuşi complecşi tri-, hexa-, decanucleari şi cu structură polimerică. În calitate de liganzi cu funcţie de punte dintre centrele metalice au fost utilizaţi acizii mono- şi dicarboxilici. S-a elaborat un procedeu de sinteză pentru obţinerea compuşilor manganului de tip polinuclear cu acizii pivalic si isobutiric. A fost sintetizată o serie de compuşi coordinativi noi ai manganului(II), manganului(III) şi fierului(III) cu utilizarea pirazinei, 2,2’-bipirimidinei, hexametilentetraminei în calitate de liganzi-punte. Proprietaţile lor au fost studiate cu metode fizico-chimice contemporane(IR-, UV-spectroscopia, mass-spectrometria). Pentru un şir de compuşi noi au fost descifrate si caracterizate structurile moleculare şi cristaline ale lor cu ajutorul metodelor de difracţie a razelor X, şi analizei computerizată. Pentru compuşii manganului(II) şi manganului(III) s-au efectuat măsurători ale susceptibilităţii magnetice în funcţie de temperatură în intervalul de 5-300 K cu aplicarea unui câmp magnetic de 1,0 T. Lucrul efectuat este apreciat la nivel internaţional prin publicaţiile în revista cu impact factor înalt - Inorganic Chemistry, tezele prezentate la conferinţe internaţionale si propunerile noi de colaborare stiinţifică de la colegii de peste hotare.



Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost sintetizaţi complecşi polinucleari ai metalelor 3d cu diferită nuclearitate, care au o structură atât polimerică cât şi în formă de cluster. Compuşii menţionaţi au fost detaliat caracterizaţi cu ajutorul următoarelor metode: analiza de elemente şi termică, spectroscopia IR, spectrometria de masă, analiza cu raze X a monocristalelor, măsurători magnetice. Clusterii polinucleari şi polimerii coordinativi în formă de lanţ, care au fost obţinuţi pot fi aplicaţi în domenii importante pornind de la quantum computing la catalizatori eficienţi şi compozite polimerice pentru utilizări magneto-optice. Produşii sintetici de acest tip sunt în principiu capabili pentru rezolvarea unor aşa sarcini ca transferul de energie pentru stocarea şi procesarea informaţiei. Proprietăţile magnetice ale complecşilor prezintă un interes deosebit pentru fizicienii, care sunt în cautarea polimerilor în formă de lanţ cuplaţi antiferomagnetic. Metodologiile de sinteză elaborate pentru asamblarea polimerilor coordinativi pot servi în general pentru obţinerrea sistemelor supramoleculare noi.



    1. Grant acordat CRDF/MRDA „Sinteza şi studiul în calitate de catalizatori pentru oxigenarea hidrocarburilor a compuşilor homo- şi heteronucleari ai fierului cu valenţă mixtă preparaţi pe baza carboxilaţilor şi a derivaţilor din hidrazină”. Conducătorul proiectului: Revenco Mihail, doctor habilitat în chimie în colaborare cu profesorul Perikles Stavropulus, Universitatea din Missury, SUA, a. 2006-2007. Executori: Timco Grigore, dr. în chimie, cerc. şt. coord., Baca Svetlana, dr. în chimie, cerc. şt. princ., Grebenco Svetlana, cerc. şt., Dragancea Diana, spec. chim. coord., Cocu Maria, cerc. şt. Stag., Malaieştean Iurie, spec. chim. coord., Druţa Vadim, cerc. şt.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode de separare şi individualizare a compuşilor complecşi ai fierului cu o gamă largă de liganzi cu diferită nuclearitate şi stare de oxidare a metalului. Au fost efectuate testări ale activităţii catalitice ale produşilor sintetizaţi în reacţia de oxidare a hidrocarburilor pe exemplul adamantanului. Au fost evaluaţi parametrii care influenţează mai evident activitatea catalitică şi selectate variantele de perspectivă pentru a realiza sinteze dirijate a compuşilor cu proprietăţi catalitice pronunţate.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

Prin metoda de restructurare termică au fost sintetizaţi compuşi tri-, penta-, hexa-, şi octanucleari ai fierului cu acizi carboxilici, iar utilizând strategia templată au fost asamblaţi complecşi mono-, şi binucleari ai acestui metal cu liganzi în baza S-alchilizotiosemicarbazidei. În total au fost obţinuţi 29 de compuşi, care au fost transmişi partenerului din SUA prof. P. Stavropoulos pentru testări catalitice.



    1. Grant acordat CRDF/MRDA MOB2-3058-CS-03 „Preparation of antianemia pharmaceutical products by utilization of coordination compounds of d-elements and Spirulina”. Conducătorul proiectului: Turtă Constantin, membru corespondent,doctor habilitat în chimie în colaborare cu Profesorul Simmons Charles J., Universitatea din Hawaii at Hilo, SUA, 2006-2007. Executori: Lăzărescu Ana, doctor în ştiinţe (LCBA, IC AŞM), Prodius Denis, doctor în ştiinţe (LCBA, IC AŞM), Ciapurina Ludmila, doctor în ştiinţe (LCBA, IC AŞM), Donica Jana (LCBA,IC AŞM), Rudic Valeriu, doctor habilitat, professor universitar, academician, Laureat al Premiului de Stat al R.Moldova (LIŞF, IM AŞM), Bulimaga Valentina, doctor în ştiinţe (LIŞF, IM AŞM), Chiriac Tatiana, doctor în ştiinţe (LIŞF, IM AŞM), Zosim Liliana, doctor în ştiinţe (LIŞF, IM AŞM), Gudumac Valentin, doctor habilitat, professor universitar (USMFM).

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode dirijate de sinteză a combinaţiilor coordinative biologic active mono- şi polinucleare cu acizi carboxilici şi baze Schiff, care permit obţinerea cantităţilor necesare pentru testări bioogice. S-a constatat, că oxo-clusterii homo- şi heteronucleari conţinând fier şi alte biometale, fiind introduşi ca aditivi în amestecul nutritiv pentru creşterea cianobacteriei Spirulina platensis, duce la creşterea biomasei şi a conţinutului de C-phicocianină, alophicocianicnă, ce prezintă interes pentru ficobiotehnologie. A fost demonstrat că Spectroscopia Mossbauer poate fi o metodă eficientă pentru studiul transformărilor compuşilor de fier biologic activi în procesele biochimice.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

Introducerea compuşilor coordinativi ai fierului noi obţinuţi în amestecul nutritiv al Spirulina platensis duce la creşterea biomasei microorganismelor (cu 20%), la o îmbogăţire a masei acestui microorganism cu amino acizi (1,1-1,5 ori), peptide (1,3-2,6 ori), ficobiliproteine (cu 36-43%), acumularea fierului (până la 1.1 %). Administrarea extractului purificat din spirulină - BioRFe cu un conţinut înalt de fier duce la normalizarea indicilor sanguini principali la anemia, cauzată de anemia nutritivă, datorită proprietăţilor acestui preparat de a stimula hematopoieza (eritropoieza, trombocitopoieza, leucopoieza) şi concomitent la restabilirea nivelului plasmatic al fierului şi zincului la animalele testate. Rezultatele investigării demonstrează perspectiva utilizării extractului din spirulină purificat – BioRFe cu un conţinut înalt de fier ca un remediu efficient de corecţie a dereglărilor homeostatice în cazurile de anemie



    1. Grant acordat CRDF/MRDA MOC2-3064-CS-03 “A Method of Computer-Aided Screening and Prediction of Chemical Toxicity”. Conducătorul proiectului: Ogurţov Ivan, doctor habilitat în chimie în colaborare cu departamentul de Chimie şi Biochimie al Universităţii din Texas, Austin, SUA, a. 2006-2007. Executori: Gorincioi Natalia, dr. în chimie, cerc. şt. coord., Bălan Iolanta, magistru in Chimie, cercet. şt., Tihonovschi Andrei, doctorand, Arsene Ion, doctorand.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Prin calcule cuanto-chimice semi-empirice şi ab initio a fost optimizată geometria şi studiată structura electronica a trei serii de peste 300 compuşi chimici cu toxicitatea cunoscută din datele experimentale. Pentru fiecare serie de compuşi au fost construite matricele Electron - Conformaţionale si au fost evidenţiaţi farmacoforii responsabili pentru toxicitate.

Cercetările mecanismelor de activare a moleculei de oxigen şi a hidrocarburilor au fost efectuate folosind metode moderne de calcul cu echipament performant şi la nivel comparabil cu lucrările existente peste hotare. Rezultatele obţinute au o valoare practică şi pot fi utilizate la prognozarea toxicităţii noilor compuşi chimici.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

Prin calcule cuanto-chimice semi-empirice şi ab initio a fost optimizată geometria şi studiată structura electronica a patru serii de peste 200 compuşi chimici cu toxicitatea cunoscută din datele experimentale. Pentru fiecare serie de compuşi au fost construite matricele Electron - Conformaţionale si au fost evidenţiaţi farmacoforii responsabili pentru toxicitate. Cercetările au fost efectuate folosind metode moderne de calcul cu echipament performant şi la nivel comparabil cu lucrările existente peste hotare. Rezultatele obţinute au o valoare practică şi pot fi utilizate la prognozarea toxicităţii noilor compuşi chimici.



    1. Grant acordat CRDF/MRDA STEP-625Implementation and Optimization of the Activated Coal Mass-production Using Non-traditional Raw Material”. Conducător al proiectului: dr. hab. Tudor Lupaşcu, a. 2007. Executanţi: Boţan Victor, doctor în chimie,cercetător ştiinţific coordonator, Todiraşcu Ştefan doctor în fizică director al Centrului de dezvoltare şi asistenţă a micului business.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

A fost evidenţiată eficienţa tehnico-economică ori socială, valoarea teoretică şi practică în comparaţie cu lucrările existente în ţară şi peste hotare, recomandările principale vizând implementarea rezultatelor ştiinţifice şi a elaborărilor tehnico-ştiinţifice executate, importanţa şi impactul lor asupra dezvoltării ştiinţei, economiei şi culturii naţionale a R.Moldova. A fost implementată şi ajustată tehnologia de producere a sobanţilor carbonici din deşeuri secundare aleindustriei alimentare(coji de nuci) în condiţii pilot la Uzina Experimentală IZOMER a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. S-a utilizat metoda fizico-chimică de activare cu vapori de apă. S-u obţinu tsorbant carbonic cu un înalt grad de puritate.S-au produs 10 kg de sorbant carbonic pentru medicină - decontaminarea organizmului uman.



  • proiectele de cercetare de transfer tehnologic:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət