Ana səhifə

De autoevaluare al


Yüklə 3.42 Mb.
səhifə4/32
tarix26.06.2016
ölçüsü3.42 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32

3.06.408.033 A. Metodele spectroscopiei atomice, microscopiei electronice şi cromatografiei cu lichide în cercetările ştiinţifice. Conducătorul proiectului dr. în şt. fiz.-mat. Victor Mazur. Executori: Mitina T., Bondarenco N., Apostol L.,Bunciuc O., Mazur Victor, dr. ş.fiz.-mat., Puşcaşu Boris, Dumbrăveanu Veronica, Ciolac Sergiu, Garaeva Svetlana, doctor în biologie Postolati Galina, Redcozubova Galina, Covarschi Nina Durata proiectului a. 2006-2010.

(Cercetări ştiinţifice în cadrul acestui proiect au fost efectuate începând cu anul 2008 în urma adsorbţiei Centrului de Metrologie şi Metode Analitice de Cercetare al A.Ş.M.)



Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost adaptate unele procedee de analiză pentru determinarea cantitativă a unor elemente, prin metoda absorbţiei atomice.

S-a realizat validarea şi evaluarea incertitudinii măsurătorilor pentru 12 metode. Laboratorul a participat (subcontracte) la efectuarea analizelor chimice în cadrul proiectelor cu Universitatea Agrară şi Institutul de Geologie şi Seismologie.

A fost elaborată documentaţia pentru sistemul managementului calităţii.

Au fost efectuate analize pentru Institutele din cadrul A.Ş.M. (2117 analize.) şi pentru agenţi economici din R.Moldova (128500 lei ).

S-a studiat morfologia straturilor de Cu depuse prin metoda electrolitică pe suporturi de metal.

La microscopul electronic cu baleiaj s-a realizat testarea unei game largi de suporturi solide de natură organică şi anorganică pentru imobilizarea (fixarea) tulpinilor active de microorganisme.

A fost îndeplinită cercetarea conţinutului comparativ al produselor metabolismului azotat în plasma sângelui sportivilor

A fost îndeplinită cercetarea influenţei tratamentului dietetic specific pe conţinutul aminoacizilor liberi în plasma sângelui şi urina la copii cu hiperfenilalaninemie şi fenilketonurie.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost elaborate metode de determinare a cadmiului şi sulfului în nanomateriale de tipul Cd-S, a calciului şi magneziului cu metoda spectroscopiei atomice în sărurile ale Mg şi Ca ale acidului N,N'- malonil-bis-p-aminobenzoic, utilizînd extracţia cu acid.

Au fost gasite condiţiile optimale pentru determinare a sodiului, potasiului şi litiului cu metoda de emisie în flacără în preparatele biologic active obţinute cu scopul utilizarii în tratamentul patologiilor sistemului cardiovascular; a clorului în forma de Cl- în compuşi coordinativi prin metoda titrimetrică şi absorbţie atomica indirectă.

S-a realizat validarea şi evaluarea incertitudinii măsurătorilor pentru 8 metode. A fost organizată pregătirea laboratorului pentru controlul de inspecţie a CAECP, cu scopul verificării corespunderii acestuia cerinţelor SM SR EN ISO/CEI 17025:2006. A fost elaborată documentaţia pentru sistemul managementului calităţii.




  • proiectele de cercetare din cadrul programelor de stat;

Programul de Stat: Prelucrarea şi utilizarea deşeurilor din industria vinicolă, din Republica Moldova precum şi obţinerea produselor noi. Conducător: acad. Gheorghe Duca.

1. 43.012 P „ Preparate noi din seminţe de struguri pentru medicină şi veterinărie”. Conducătorul proiectului: dr. hab. în chimie Tudor Lupaşcu. Executori: Laboratoarele Chimie Ecologică şi Chimie a Terpenoidelor din cadrul Institutului de Chimie al A.Ş.M.; Laboratorul de fotomicrobiologie al I.M. A.Ş.M.; Laboratorul de imunogenetică al I.G. A.Ş.M.; Dispensarul de Dermato-Venerologie al MSPS; Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie precum şi catedra de farmacologie din cadrul USMF “N. Testemiţeanu”. (Rudic Valeriu, acad.; Pavel Vlad, acad.; Gh. Muşet, dr. hab., prof. universitar; Veaceslav Gonciar, dr. conf. Univ.; Şteffan Plugaru, dr. conf. univ; Galina Lupaşcu, dr. hab.; Liliana Cepoi, dr.; Balentina Bulmaga, dr.; Elena Zariciuc; Nicolae Bacinschi dr.; Veaceslav Kulciţki, dr. în chimie). Durata proiectului 2004-2006.

Rezultatele obţinute în anul 2005:

A fost realizat un procedeu nou de solubizare a enotaninurilor obţinute din seminţe de struguri. S-au determinat activităţile antimicrobiene şi toxicitatea antifungală a noilor preparate. Au fost create forme medicamentoase pe baza ENOXIL-ului – substanţă biologic activă. S-a determinat activitatea ENOXIL-ului asupra fungilor de plante. Rezultatele cercetărilor au demonstrat o activitate sporită a ENOXIL-ului. Realizarea proiectului va permite obţinerea a noi preparate autohtone accesibile şi ieftine pentru medicină, veterinărie şi agricultură.



Rezultatele obţinute în anul 2006:

A fost elaborat şi brevetat un nou procedeu de hidrosolubilizare a enotaninurilor. Au fost elaborate forme medicamentoase pe baza substanţei active ENOXIL. S-au realizat cercetări vizând stabilirea activităţii loţiunii de ENOXIL în vitro şi in vivo. S-au stabilit concentraţiile minime inhibatoare şi bactericide. A fost stabilită acţiunea loţiunii de ENOXIL asupra tratării plăgilor provocate de combustii la şobolani. S-a stabilit că termenul mediu de cicatrizare a plăgilor este cu 4 zile mai mic în comparaţie cu lotul martor. A fost efectuate cercetări privind toxicitatea cronică a ENOXILului. A fost studiată acţiunea soluţiei de ENOXIL asupra tratării bolii cauzate de putregaiul de rădăcină la plantele de cultură: grâu de toamnă, sfeclă de zahăr, soia. S-a stabilit eficienţa acestora pentru sporirea rezistenţei plantelor la boală.

Realizarea în practică a preparatului va da posibilitate de a limita importul de produse farmaceutice şi preparate bioactive pentru tratarea bolilor provocate de bacterii şi fungi la produsele agricole.

2. 07.44.01.05 PA „Evaluarea activităţii preparatelor medicamentoase şi agricole obţinute în baza substanţei biologic active ENOXIL în condiţii clinice şi de câmp”. Conducător al proiectului: dr. hab. Tudor Lupascu, a. 2007-2009.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

A fost realizată în condiţii semipilot tehnologia de obţinere a substanţei active Enoxil. Au fost evidenţiate şi aplicate metodele de stabilire a calităţii substanţei active şi a formelor medicamentoase obţinute în baza aceasta. Au fost elaborate şi aprobate regulamentele tehnologice de obţinere a substanţei active şi a formelor medicamentoase sub formă de loţiune, unguent, gel. Au fost elaborate şi aprobate monografiile farmacopeice ale preparatelor medicamentoase. Experienţele realizate în condiţii de câmp au demonstrat, că substanţa activă Enoxil sporeşte de 2 – 4 ori rezistenţa sfeclei de zahăr la putregaiul de rădăcină şi cu circa 55% rezistenţa viţei de vie soiul Sauvignon la făinoase. Realizarea preparatelor în baza substanţei active Enoxil v-a contribui la reducerea importurilor de preparate agricole şi medicamentoase pentru tratarea maladiilor provocate de fungi şi bacterii la plante şi la om.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

A fost testată activitatea substanţei ENOXIL privind sporirea rezistenţei unor culturi agricole la putregaiul de rădăcină. A fost testată activitatea substanţei active asupra combaterii bolilor la viţa-de vie. Au fost obţinute formele medicamentoase a preparatelor farmaceutice. Au fost stabilite proprietăţile antioxidative a enoxilului.

Formele medicamentoase obţinute în baza substanţei active ENOXIL vor fi obţinute la întreprinderea mixtă Farmaco. Formele medicamentoase vor fi testate în tratarea bolilor provocate de fungi şi bacterii în dispensarul dermatovenerologic al Ministerului Sănătăţii, la catedra de chirirgie orto-maxilo-facială a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „ N. Testimiţeanu “ şi la Centrul Republican de Leziuni Termice. Pentru combatera bolilor provocate de fungi la plante preparate în baza substanţei ENOXIL vor fi implementate la Institutul “Selecţia” din mun. Bălţi.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

La Î.M. „Farmaco” S.A. au fost produse formele medicamentoase a preparatului ENOXIL în cantităţi necesare pentru studiul clinic.

Preparatul Enoxil obţinut din seminţe de struguri a trecut cu succes testările clinice în Centrul Republican de Leziuni Termice, în Institutul Oncologic, în Despensarul Dermato-Venerologic Republican şi în Spitalul Clinic Republican pentru copii „E. Coţaga”.

Programul de Stat. Cercetări fundamentale şi elaborări de materiale şi dispozitive pentru aplicaţii fotonice şi optoelectronice.



08.807.05.02A „Tehnologia obţinerii punctelor cuantice coloidale CdSe, studiul proprietăţilor optice şi dinamicii spinilor electronici”. Conducător al proiectului: memb. Cor. Ion Geru, a. 2008. Executori: Dvornikov Dmitri, doctor în ştiinţe fizico-matematice, Guţul Tatiana, Avdeev Alexandru, Blaja Petru.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

A fost proiectată şi realizată instalaţia pentru obţinerea punctelor cuantice semiconductoare CdSe prin metodele chimiei coloidale. Baza tehnologiei de sinteză a nanocristalelor CdSe o constituie interacţiunea dintre oleatul de cadmiu şi trioctilfosfinselen în solvenţi organici cu dirijarea termică a condiţiilor de realizare a unei consecutivităti alese de reacţii chimice. Au fost obţinute puncte cuantice coloidale CdSe cu dimensiuni de la 3 nm pînă la 8 nm, în dependenţă de regimul tehnologic. S-a evidenţiat experimental şi s-a interpretat teoretic deplasarea spectrală spre lungimi de undă mici (deplasarea albastră) a liniei de fotoluminescenţă a nanocristalelor CdSe.



Programul de Stat: Cercetări ştiinţifice şi de management ale calităţii apelor. Conducător: acad. Gheorghe Duca

1. 09.832.08.01 A „Crearea Centrului de Control şi Monitorizare a Calităţii Apei”. Conducător al proiectului: acad. Ghorghe Duca, a. 2009-2010. Executori: Bogdevici Oleg, dr. în ştiinţe, Senicovscaia Irina, doctor în ştiinţe, Jelalite Gene, Diana Porubin, doctor în chimie, Nastasiuc Lucia, Isicico Eugen, Cadocinicov Oleg, Tiutiun Sergiu, Bunciuc Oxana, Obreja Liliana, Iacob Mihai, Savciuc Nadejda, Apostol Ludmila, Popanu Lucia.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost validate metode de analiză a substanţelor organice toxice incluse în Directiva Cadru a Apei în diferite obiecte ale mediului: POPs, PAHs, triazine, trifluralin, metale grele, etc;

Au fost obţinute rezultate despre spectrul poluării şi concentraţia în obiectele acvatice principale ale Republicii Moldova: rîurile Prut şi Nistru, rîuri mici Ichel, Răut, Botna.

A fost elaborat un mecanism pentru prezentarea informaţiei în forma vizuală pe harta Moldovei care va fi utilizat pentru crearea paginii web a Centrului de Control şi Monitorizare al Calităţii Apei.

A fost adoptată structura bazei de date pentru prelucrarea informaţiei referitor la managementul resurselor acvatice.

2. 09.832.08.12 A „Îmbunătăţirea proceselor tehnologice de potabilizare a apelor de suprafaţă şi subterane”. Conducător al proiectului: dr. hab. Tudor Lupascu, a. 2009-2010. Executori: Ciobanu Mihail, dr. hab. în chimie, Rusu Vasile, dr. hab. în chimie, Nastas Raisa, dr. în chimie, Boţan Victor, dr. în chimie, Tcaci Marina, Postolachi Larisa, Ungureanu Dumitru, dr. în ştiinţe, Calos Sergiu, dr. în ştiinţe, Ciobanu Natalia, dr. în ştiinţe, Briceag Oxana, Rusnac Arcadie, Mîrleanu Violeta, Bivol Vasile, Petuhov Oleg, doctorand, Ursu Aurelia, Zaporojskaia Liubovi.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

S-au efectuat cercetări ştiinţifice vizind elaborarea procedeelor de eliminare a hidrogenului sulfurat prin aerare şi a sulfurilor din apele subterane prin metode fizice, fizico-chimice şi biologice. Se testează noi catalizatoti pe bază de cărbuni activi pentru oxidarea poluanţilor organici şi anorganici din mediul acvatic. Cercetările se efectuază pe apele din fîntînile arteziene din or. Hînceşti (№1şi №4).

S-a constatat o dependenţă liniara între cantităţile eliminate a speciilor hidrogenului sulfurat (oxidate/adsorbite sau aerate) şi raportul solid:lichid. Studiul procesului de oxidare a ionilor de tiosulfat şi sulfit pentru diferite concentraţii iniţiale a soluţiilor model de sulfură în prezenţa adsorbantului carbonic CAPO23Cu a demonstrat că echilibrul se stabileşte după 50-60 min. Continuarea procesului de barbotare a aerului, după eliminarea hidrogenului sulfurat din soluţie, asigură oxidarea ionilor de tiosulfat şi sulfit formaţi pînă la ioni de sulfat.

3. 09.832.08.04 A „Sinteza şi caracterizarea fotocatalizatorilor noi pentru fotoliza apei şi obţinerea hidrogenului”. Conducător al proiectului: memb. cor. Constantin Turtă, a. 2009-2010. Executori: Ungur Nicon, dr. hab. în chimie, Barbă Alic, doctor în chimie, Marin Ion, doctorand, Sîrbu Dumitru, masterand.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Utilizînd reacţiile caracteristice chimiei organice, a fost realizată sinteza a 6 substanţe, ce conţin sisteme conjugate de legături chimice – potenţiali cromofori în domeniul vizibil: 2-brom-4-metil-quinolina; 3,3’ - dicarboxi-2,2’-dipiridil; 4,4’ – dicarboxi-2,2’-dipiridil; 4-difenilamino-4’-(2-tioxo-imidazolidin-4-on)-chalcona;14-acetil-2,11-dioxo-5,8-diaza-biciclo[10,3,1]hexadeca-1(15),12(16),13-trien-4,9-diona; tetrakis(4-N,N-dimetilaminofenil)porfirina. Substanţele sintetizate au fost studiate cu cromatografia în strat subţire şi spectroscopiile IR, 1H-RMN, 13C-RMN care au confirmat componenţa şi puritatea lor. A fost realizată sinteza oxidului de titan(IV) sub formă de anatas şi rutil şi a di(izotiocianato)-bi(4,4’- dicarboxi-2,2’ –dipiridil) ruteniu (II) – catalizator pentru fotoliza apei.



4. 09.832.08.03 A „Fotoluminiscenţa, împrăştierea Raman şi dinamica spinilor nucleari în medii acvatice nanostructurale”. Conducător al proiectului: memb. cor. Ion Geru, a. 2009-2010. Executori: Dvornikov Dmitri, doctor în ştiinţe fizico-matematice, Sîreţeanu Igor, Avdeev Alexandru, Onica Vasile, Scurtu Tamara, Blaja Petru, Guţul Tatiana, Mîrzac Constantin.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

A fost determinată structura electronică şi structura vibraţională a clusterilor de apă (H2O)n (n=2-20). Pe baza spectrelor de fotoluminiscenţă au fost evidenţiate impurităţi organice în cantităţi mici în apă provenite din diferite surse antropogene (petrol, produse petroliere, coloranţi toxici, pesticide şi altele).

A fost studiată influenţa radiaţiei laser asupra ecoului nuclear de spin Hahn nucleare. cationii H13O6+ , H9O4+ şi H7O3+ s-au dovedit a fi specii instabile, care uşor se descompun în cationul H5O2+ şi molecule de apă, procese care decurg cu cîştig de energie. Pentru cationul de dihidroniu ambele simetrii D2d şi D2h sunt stabile din punct de vedere energetic, diferenţa fiind nesenmificativă. Cationul H3O+, după cum s-a arătat în lucrările anterioare, deasemenea este o specie stabilă. În corespundere cu teoria rezonanţei magnetice T1 (H2O) =1,5940ms > T2 (H2O) = 0,8169ms. A fost demonstrată existenţa structurii clusteriale a apei prin metoda Dosy a spectroscopiei 2D RMN.

Programul de Stat: Nanotehnologii si Nanomateriale. Conducător: memb. cor. Ion Tighineanu


  1. 09.136.05.02 A „Obţinerea şi studiul proprietăţilor termice a nanocompozitelor polimerice noi în baza de polistiren (PS) şi polimetilmetacrilat (PMMA )”. Conducător al proiectului: dr. Ion Dranca, a. 2009-2010. Executori: Lupascu T., dr. hab. în chimie, prof., Dranca Ion, dr. în chimie, Ungur Nicon, dr.hab. în chimie, Chiriac Ludmila, dr. în chimie, Petuhov Oleg, doctorand, Tcaci Marina, Grebenco M., Malai Jana.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Este cunoscut ca implantarea silicaţilor stratificaţi in polimeri modifica dramatic diferite proprietăţi fizice, printre care stabilitatea termica, rezistenţa la ardere. S-a stabilit ca temperaturile tranziţiilor sticloase şi a modulusului mecanic sunt mai înalte in cazul nanocompozitelor in baza de polistiren(PS) si polimetilmetacrilat (PMMA) comparativ cu PS si PMMA pur. A fost deasemenea determinat că nanopolimerii obţinuţi se descompun la o temperatură semnificativ mai înalta; se observa o descreştere a maximului vitezei eliminării căldurii de ardere. Este de remarcat că doar 0,1%, clay-montmorilonita este capabilă să ridice temperatura de descompunere cu 40oC si picul DSC descreşte cu 40%.

In baza a 3 măsurători DSC (differenţial scaning calorimetry) s-a stabilit că căldura de degradare este -990 şi -670 J g-1 pentru PS100 (polimer pur) şi respectiv pentru nanopolimer nPS90. Datele cinetice furnizează informaţii referitoare la bariera de energie a proceselor şi a factorilor mecanici. Alta sugestie: faza Clay micşorează mobilitatea moleculară a factorului PS si PMMA ce contribuie la creşterea stabilităţii termice.

Metodele de sinteza, elaborate in proiectul dat se vor recomanda pentru implementare in cursurile speciale şi lucrările de laborator ţinute la Facultatea de Chimie a Universitatii de Stat si la Universitatea Tehnica. Se va implementa metoda de obtinere a nanopolimerilor in baza de polistiren (PS) si polimetilmetacrilat (PMMA) intercalaţi cu clay montmorilonita. Se vor recomanda deasemenea, pentru implementare metodele termogravimetrice (TGA) şi colorimetrice (DSC) de caracterizare a polimerilor, inclusiv determinarea tranziţiilor sticloase.

Se va propune pentru implementare în cursurile speciale metoda isoconversionala avansata de calculare a energiei de activare din datele termogravimetrice (TGA) si colorimetrice (DSC).


  • proiectele de cercetare internaţionale:

Proiecte comune de cercetare între A.Ş.M. şi Fondul de Cercetări Fundamentale din Federaţia Rusă:

  1. 06.19 CRFNoi adsorbanţi carbonici şi minerali cu rigiditate diferită a carcasei: structura şi proprietăţile lor”. Conducătorul proiectului: Rusu Vasile, doctor habilitat în chimie în comun cu doctor în chimie Galina Petukhova, Institutul de Chimie Fizică şi Electrochimie din Moscova, Federaţia Rusă, a. 2006- 2007. Executori: Lupaşcu Tudor, dr. hab. în chimie, prof. cerc., Nastas Raisa, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Tcaci Marina, doctorandă, Vrînceanu Aliona, doctorand.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost sintetizaţi cărbuni activi folosind diferiţi agenţi de activare în vederea introducerii heteroatomilor (oxigen, azot, sulf) în carcasa adsorbanţilor. Mostrele obţinute acum sunt studiate la Institutul de Chimie Fizică şi Electrochimie al Academiei de Ştiinţe din Federaţia Rusă. A fost sintetizat un şir de adsorbanţi la diferite condiţii de intercalare a materialului interstratal între pachetele elementare ale montmorilonitului. Mostrele sunt cercetate prin analize roentgenografice. Paralel, conform condiţiilor stabilite în proiect, adsorbanţii sunt cercetaţi în Moscova la Institutul de Chimie Fizică şi Electrochimie al A.Ş.M.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

Au fost sintetizaţi cărbuni activi folosind diferiţi agenţi de activare în vederea introducerii heteroatomilor (azot) în structura adsorbanţilor. A fost sintetizat un şir de adsorbanţi la diferite condiţii de intercalare a materialului interstratal între pachetele elementare ale montmorilonitului. Se constată că impregnarea cu melamină (1,3,5 triazină-2,4,6 triamină) în structura cărbunelui activ duce la majorarea considerabilă a capacităţii de adsorbţie a ionilor de Cu2+, în comparaţie cu cea a adsorbantului nemodificat. Se constată creşterea capacităţii catalitice de descompunere a peroxidului de hidrogen în prezenţa cărbunelui activ modificat. Bazicitatea suprafeţei cărbunelui activ modificat cu uree se intensifica cu mărirea temperaturii de tratare, ceea ce facilitează procesul de oxidare a ionilor de nitriţi. Impregnarea cu uree în structura cărbunelui activ intensifică considerabil cinetica procesului de eliminare a ionilor de sulfură. Creşterea acidităţii suprafeţei adsorbanţilor carbonici facilitează procesul de oxidare a speciilor hidrogenului sulfurat. Intercalarea cu oligomeri acva-hidroxi-complecşi de aluminiu în raporturi diferite OH-/Al3+ modifică structura poroasă şi proporţiile supermicropori:mezopori a adsorbanţilor minerali obţinuţi din montmorilonit. Adsorbantul, obţinut prin intercalare cu oligomeri în condiţii moderat bazice, posedă o structură poroasă mai dezvoltată, cu o proporţie mai înaltă a mezoporilor în structura poroasă, în comparaţie cu montmorilonitul nemodificat.



  1. 06.20 CRF „Sinteza templată şi proprietăţile electrochimice ale metalocomplecşilor pe baza derivaţilor 1-amino-1,3,4-triazolilor”. Conducătorul proiectului: Revenco Mihail, doctor habilitat în chimie în colaborare cu profesorul Igor Vasilicenco, Universitatea din Rostov, Federaţia Rusă, a. 2006-2007. Executori: Cocu Maria, cerc. şt. stag., Druţa Vadim, cerc. şt., Cazac Tatiana, dr. în chimie, cerc. şt.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

A fost studiat comportamentul electrochimic al derivaţilor 1-amino-2-metil-1,3,4-triazolului şi tioanalogului lui pe electrodul picător de mercur. Au fost optimizate condiţiile de înregistrare a semnalului analitic, influenţa mediului şi a unor ioni de metale asupra intensităţii curentului de reducere. A fost demonstrat că ambii reactivi se adsorb pe electrodul de mertcur dar au un comportament diferit. Pentru tioderivatul triazolilor este caracteristică interacţiunea cu mercurul care conduce la acoperirea lui cu produşii reacţiei şi pierderea reproductibilităţii. Ionii de metale au o influenţa diferită asupra procesului electrochimic. În prezenţa ionilor de cadmiu a fost stabilită pentru prima data prezenţa unor unde electrocatalitice de inaltă sensibilitate care sunt testate pentru elaboratrea unei metode senzitive de determinare a acestui metal nociv.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

A fost studiat procesul de electroreducere a compuşilor complecşi cu liganzi din clasa 1-amino-2-metil-tio-1,3,4-triazolilor şi derivaţilor lor condensaţi cu diferiţi derivaţi carbonilici de reducere, procesele care determină mersul reacţiei electrochimice, rolul adsorbţiei complecşilor şi impactul acestui proces asupra intensităţii curentului de reducere.



  1. 06.21 CRF „Sinteza catalitică asimetrică a aminelor cu participarea fosfiţilor chiralici în baza terpenoidelor”. Conducătorul proiectului: Macaev Fliur, doctor habilitat în chimie în colaborare cu profesorul C. Gavrilov, Universitatea pedagogică „S.A. Esenin” din or. Reazani, Federaţia Rusă, a. 2006-2007. Executori: Pogrebnoi Serghei, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Vlad Ludmila, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Beţ Ludmila, cerc. şt.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode de sinteza stereoselectivă a compuşlor noi din (1S,6R)-3,7,7- trimetilbiciclo[4.1.0] hept-2-enă. Metodele propuse au permis de a realiza sinteza dirijata, regio- şi stereoselectivă a unei serii de derivaţi chiralici enantiomeric puri ai 2-carenei, substituiţi în poziţia C-4. In rezultatul investigaţiilor detaliate pentru prima dată s-a demonstrat în mod convingător că calea mai comodă, ecologic pură şi economic avantajoasă de realizare a multiplelor etape este utilizarea lichidelor ionice, ce asigură simultan ecologizarea şi tehnologizarea transformărilor efectuate.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

Au fost elaborate metode stereoselective de obţinere a fosfiţilor de tip principial nou pe bază unei surse ieftine naturale de chiralitate – a monoterpenoidelor.

Au fost sintetizaţi compuşi coordinativi ai Pd (II) cu fosfiţi ai terpenoidelor, a fost stabilită structura lor pe baza datelor spectrale.Compuşii complecşi obţinuţi au fost utilizaţi în calitate de catalizatori asimetrici.

A fost realizat un studiu detaliat a fosfiţilor chiralici noi în reacţiile catalizate de Pd de obţinerea aminelor alilice si a fost demonstrată activitatea înaltă a lor.


1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət