Ana səhifə

De autoevaluare al


Yüklə 3.42 Mb.
səhifə6/32
tarix26.06.2016
ölçüsü3.42 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32

1. 06.409.09T Implementarea tehnologiilor inovaţionale în construcţii cu consum redus de energie. Conducător al proiectului: dr. hab. Tudor Lupascu, a. 2006-2007. Executori: dr. hab. Mihail Ciobanu, dr. Victor Boţan, Spătaru Petru.

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Scopul principal al prezentului proiect inovaţional îl constituie crearea capacităţii de producţie şi organizarea lucrărilor de construcţie pentru realizarea clădirilor şi construcţiilor noi, cu diferite destinaţii (locativă, civilă, industrială, agricolă ş.a), precum şi pentru refacerea clădirilor şi construcţiilor existente, cu diferite destinaţii (locativă, civilă, industrială, agricolă ş.a.), cu ajutorul materialelor de construcţie şi a construcţiilor arhitectonice eficiente, fabricate din materii prime minerale, în care este bogat subsolul Republicii Moldova, pe baza tehnologiilor inovaţionale de construcţii, cu regim de economisire a energiei.

Alt scop al proiectului urmăreşte crearea noilor amestecuri pentru tencuirea suprafeţilor clădirilor, care să fie mai ieftină decât cele existente pe piaţa Republicii Moldova în acest scop materii prime locale.

Au fost testate noi compoziţii de materiale de construcţie bazate pe ciment, gipsus şi apă din diferite surse. A fost stabilită compoziţia mineralogică şi proprietăţile fizico-mecanice a noilor materiale de construcţie. Rezultatele obţinute au demonstrat că materialele obţinute sunt mai uşoare şi rezistente decât materialele de construcţie tradiţionale. A fost creată şi brevetată o nouă compoziţie de tencuire a suprafeţelor clădirilor. Compoziţia este mai ieftină comparativ cu cele comercializate în Republica Moldova. Noua compoziţie a fost verificată în condiţii de şantier. Rezultatele sunt performante.

Au fost testate noi compoziţii de materiale de construcţii pentru producerea blocurilor şi a amestecurilor uscate cu consum redus de energie.

Rezultatele obţinute în anul 2007:

Au fost realizate încercări la obiectele de construcţie a S.A. „Monolit” ( str. Calea Orheiului 103). Cercetările efectuate în cadrul proiectului pe amestecuri uscate pe bază de gips şi testate pe diferite suprafeţe s-au scontat cu o compoziţie unică pentru suprafeţe din beton , cărămidă arsă şi cotileţ. În perioada 5 – 6 noiembrie 2007 la şantierul de construcţie a S.A. „Monolit” de pe str. Calea Orheiului, 103, au fost executate lucrări de tencuire cu diferite compoziţii de amestecuri de tencuire cu timp de priză diferit, pe suprafeţe din beton, cărămidă arsă, cotileţ. Ca rezultat, s-a depistat compoziţia optimă pentru toate suprafeţele în baza recepturilor elaborate de către Institutul de Chimie al A.Ş.M. (act de verificare Nr. 13 din 5-/ 7 noiembrie 2007.

Amestecurile de tencuire elaborate de către Institutul de Chimie al A.Ş.M. se recomandă pentru implementare pe scară la S.A. „Monolit”.

2. 06.407.33T Implementarea tehnologiei de obţinere a fungicidului de contact pe bază de cupru. Conducător al proiectului: dr. Aliona Mereuţă, a. 2008. Executori: Mereuţă Aliona, dr., conf., director la Î.S. „Izomer” a AŞM., Pamujac Nicolae, dr. hab., prof., Grăjdieru Boris, Boţan Victor, dr., conf., Zlatov Olga, Marchitan Natalia, Secară Natalia, doctorand ICh, Onică Vasilie, doctorand.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

A fost elaborată metoda de obţinere a suspensiei ultramicrodisperse care constă în sedimentarea sării de CuSO4•3Cu(OH)2•0,5H2O din soluţia diluată de CuSO4 (0,5~1,5%) în prezenţa Al2(SO4)3•18H2O (0,1~0,3%) cu NH4OH (5~15%) la agitare intensă. Paralel cu formarea sării de cupru, în zona de reacţie are loc formarea Al(OH)3, care execută funcţia coloid-protector, blocând formarea cristalelor CuSO4•3Cu(OH)2•0,5H2O la stadiul germenilor de dimensiuni submicronice. Produsul obţinut a fost testat toxicologic şi biologic pe teren. A fost înregistrat în Registrul de Stat a RM a surselor fitosanitare. A fost montată linia tehnologică de producere industrială a acestui preparat la Î.S. „Izomer” a AŞM.




  • proiecte pentru tineri cercetători:

1. 07.408.34 INDF „Elaborarea metodelor de prelucrare computaţională a spectrelor RES cu structură fină şi hiperfină”. Conducătorul proiectului: Igor Sireţeanu (în anul 2008 conducător a fost Constantin Mîrzac, cerc. şt. stag.), a. 2007-2008;

(Cercetări ştiinţifice în cadrul acestui proiect au fost efectuate începând cu anul 2008 în urma adsorbţiei Centrului de Metrologie şi Metode Analitice de Cercetare al A.Ş.M.)



Rezultatele obţinute în anul 2008:

S-au elaborat două programe computaţionale pentru interpretarea spectrelor RES. Una permite aducerea la forma canonică a tensorului “g” cu determinarea parametrilor gII şi g pentru centrele paramagnetice cu simetrie axială şi a parametrilor g1, g2, g3 în cazul centrilor paramagnetici cu simetrie monoclinică şi triclinică. A doua programă permite aducerea la forma canonică a tenzorului interacţiunii hiperfine.

De menţionat că programele computaţionale de acestea şi alte tipuri nu se vînd separat utilizatorilor de către firmele producătoare de echipament RES, dar numai împreună cu spectrometrele RES, care sunt costisitoare.

2. 08.819.05.06A „Sinteza şi studiul compuşilor coordinativi noi ai elementelor de tip 3d eficienţi în elaborarea biotehnologiilor avansate”. Conducătorul proiectului: dr. hab. Ion Bulhac, a. 2008-2009. Executori: Druţă Vadim, dr., Coropceanu Eduard, dr., Cocu Maria, dr., Clapco Stela, dr., Dragancea Diana, Rija Andrei, Stratan Maria, Ciobănică Olga.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost elaborate metode de sinteză a unei serii de dioximaţi noi ai Co(III) cu anioni fluoruraţi, precum şi a tiosemicarbazonaţilor, pentru care a fost realizată o serie de analize pentru stabilirea compoziţiei, proprietăţilor fizico-chimice a complecşilor şi determinarea structurii moleculare şi cristaline ale lor.

S-a stabilit că comun pentru dioximaţii cobaltului(III) este structura octaedrică şi configuraţia trans. A fost pus în evidenţă rolul determinant al anionilor ce conţin fluor în formarea reţelei cristaline, precum şi corelaţia compoziţie-structură-activitate biologică, care s-a realizat pe calea modificării atât a compoziţiei sferei interne de coordinare (generator de complex, dioxime, liganzi axiali), cât şi anionului din sfera externă.

Au fost sintetizaţi o serie de complecşi din clasele dioximaţilor şi tiosemicarbazonelor, compoziţia, structura şi proprietăţile cărora au fost elucidate cu ajutorul metodelor de investigaţie contemporane.

Studiul proprietăţolor biologice ale unui şir de complecşi ai cobaltului(III) cu dioxime şi anioni fluoruraţi în sfera externă a evidenţiat acţiunea benefică a acestora asupra procesului de enzimogeneză a unor tulpini de fungi miceliali producători de hidrolaze exocelulare cu sisteme enzimatice diferite. Pentru complexul [Co(DH)2(An)2]2[TiF6] efectul stimulator constituie, respectiv 27,8% şi 23,69% pentru amilazele standarde şi acidstabile. Aplicarea acestui complex reprezentă mai multe avantaje: sporirea considerabilă a biosintezei enzimatice şi reducerea cu 24-48 ore a ciclului tehnologic. Cele stabilite permit selectarea metalocomplexului [Co(DH)2(An)2]2[TiF6] în calitate de stimulator al sintezei amilazelor pentru tulpina Aspergillus niger 33-19 CNMN FD 02.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost elaborate metode de sinteză a noilor chelaţi ai metalelor 3d în baza dioximelor, tiosemicarbazidei şi derivaţilor ei, acizilor dicarboxilici, tioureii şi unor derivaţi ai acizilor piridincarboxilici (nicotinamida, izonicotinamida, N,N-dietilnicotinamida). S-a determinat compoziţia şi proprietăţile fizico-chimice ale complecşilor obţinuţi. Sistemele cercetate reprezintă compuşi coordinativi şi supramoleculari. Unii reprezentanţi ai seriilor studiate au fost supuşi screening-ului pentru a determina gradul de influenţă a lor asupra proceselor metabolice la unele tulpini de microorganisme. Au fost evidenţiaţi compuşi coordinativi cu proprietăţi de stimulatori şi reglatori ai activităţii enzimatice hidrolitice la unele micromicete genurile Penicillium, Aspergillus.

Compuşii coordinativi testaţi s-au manifestat ca stimulatori eficienţi ai activităţii biosintetice a tulpinilor de micromicete Penicillium viride CNMN FD 04 P şi Aspergillus niger 33-19 CNMN FD 02A. Utilizarea lor asigură sporul activităţii enzimatice, iar în cazul tulpinii Aspergillus niger 33-19 CNMN FD 02A, reducerea ciclului biotehnologic, fapt ce prezintă interes din punct de vedere economic. Efectul exercitat de metalocomplecşi variază în funcţie de tulpina microorganismului, tipul sistemei enzimatice sintetizate, componenţa complexului şi concentraţia soluţiei acestuia.

3. 08.822.05.06A „Sinteza şi studiul particularităţilor fizico-chimice ale noilor dioximaţi ai cobaltului şi fierului – stimulatori ai proceselor biosintetice”. Conducătorul proiectului: dr. Eduard Coropceanu, a. 2008.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

A fost studiată influenţa dioximaţilor în procesele metabolice ale microorganismelor, direcţie necesară pentru dezvoltarea biotehnologiilor moderne în scopul obţinerii preparatelor enzimatice cu un randament mai înalt.

S-a constatat, că compuşii cobaltului cu fluorul posedă proprietăţi stimulatoare asupra unor tulpini de microorganisme. Formarea compuşilor cu cobaltul diminuiază acţiunea toxică a ionilor de fluor prezenţi în mediul nutritiv. Complexitatea structurală şi de compoziţie, prezenţa metalelor în calitate de atom central atestă perspectiva utilizării compuşilor coordinativi în calitate de stimulatori şi reglatori ai proceselor biologice în celula microbiană. Acţiunea stimulatoare a compuşilor coordinativi asupra biosintezei enzimelor poate fi exercitată de către atomul de metal din structura complecşilor, în cazul dat de către atomul de Co(III).

A fost realizată sinteza orientată a unei serii de dioximaţi, compoziţia, structura şi proprietăţile fizico-chimice ale cărora au fost elucidate cu ajutorul metodelor moderne de analiză. În complexul cu nicotinamida s-a depistat formarea unui sistem complicat de legături de hidrogen, care pune bazele unui sistem supramolecular.

Introducerea complexului [Co(DH)2(PP)2[BF4]·2H2O în mediul nutritiv al micromicetei Aspergillus niger 33-19 CNMN FD 02A sporeşte producţia amilazelor ordinare (pH=4,7) cu 26,1 % în ziua a 4-a de cultivare, iar a amilazelor acidstabile (рН 2,5) cu 36,2 %. Modificarea activităţii lipolitice a micromicetei Rhizopus arrhizus Fişer CNMN FD 03L sub influenţa acestui complex constituie 55,5 % faţă de control în ziua a 2-a de cultivare.

4. 08.819.05.09F „Derivaţii simetrici ai hidrazinei - liganzi pentru asamblarea sistemelor polinucleare: sinteza şi studiul compuşilor coordinativi ai metalelor 3d”. Conducătorul proiectului: dr. Diana Dragancea, a. 2008-2009;

Rezultatele obţinute în anul 2008:

In cadrul tematicii proiectului au fost efectuate cercetari ce au avut ca scop sinteza si studiul compuşilor coordinativi ai cuprului(II) cu liganzi in baza carbohidrazonei aldehidei salicilice. Au fost obţinuţi şi caracterizaţi cu ajutorul analizei elementale şi spectrelor în IR complecşi ai Cu(II). S-a stabilit cu ajutorul metodei difracţiei razelor X strucrura moleculară şi cristalină a doi reprezentanţi. Au fost efectuate măsurători magnetice în scopul stabilirii corelaţiei structură-interacţiune magnetică. Măsurătorile magnetice efectuate au indicat prezenţa unor interacţiuni de natură antiferomagnetică între ionii de cupru. Magnitudinea schimbului este influenţată de unghiul Cu-N-N-Cu, care este aproape un unghi întins.

Valoarea aplicativă a lucrării constă în lărgirea numărului de complecşi ai cuprului cu derivaţi ai hidrazinei, studiul proprietăţilor fizico-chimice ale compuşilor noi cu o nuclearitate diferită. Rezultatele obţinute, în primul rând cele roentgenostructurale şi magnetochimice, permit determinarea factorilor electronici şi geometrici care influenţează asupra magnitudinii şi caracterului interacţiunii de schimb, ce serveşte ca bază pentru sinteza unor materiale noi cu un comportament magnetic variabil dirijat.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

In cadrul tematicii proiectului au fost efectuate cercetari ce au avut ca scop sinteza unui şir de agenţi de coordinare, derivaţi ai bis(carbohidrazonei) aldehidei salicilice, cu diferiţi substituenţi în fragmentele carbonilic şi în cel carbohidrazidic. Au fost elaborate metode de sinteză a compuşilor complecşi ai cuprului(II) cu bis(carbohidrazona) aldehidei salicilice şi determinate compoziţia, structura şi proprietăţile lor. Au fost stabiliţi factorii care influenţează nuclearitatea, structura şi proprietăţile magnetice ale compuşilor sintetizaţi. Magnitudinea schimbului este influenţată de unghiul Cu-N-N-Cu, care este aproape un unghi întins.

Valoarea aplicativă a lucrării constă în lărgirea numărului de complecşi ai cuprului cu derivaţi ai hidrazinei, studiul proprietăţilor fizico-chimice ale compuşilor noi cu o nuclearitate diferită. Rezultatele obţinute, în primul rând cele roentgenostructurale şi magnetochimice, permit determinarea factorilor electronici şi geometrici care influenţează asupra magnitudinii şi caracterului interacţiunii de schimb, ce serveşte ca bază pentru sinteza unor materiale noi cu un comportament magnetic variabil dirijat.

5. 08.819.05.01F „Sinteza clusterilor fierului şi obţinerea nanoparticolelor de feriţi”. Conducătorul proiectului: dr. Vadim Druţă, a. 2008-2009. Executori: Prodius Denis, dr. în chimie, cerc. şt. sup.; Gorincioi (Olednic) Viorina, cerc. şt. stag.; Melnic Silvia, doctorand, cerc. şt. stag.;Crupin Tamara, cerc. şt. stag.; Secu Mihai, cerc. şt. stag., Petruşca Elena cerc.şt.stag.; Luţeco Iurii, ing. chim.; Cuşnir Ruslan, ing. chim.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost elaborate metode eficiente de sinteză a clusterilor heterotrinucleari ai fierului cu diferiţi acizi carboxilici. Au fost efectuate studii cu raze X ale monocristalelor unor substanţe sintetizate. În urma testărilor efectuate în SUA au fost depistate patru substanţe cu proprietăţi antituberculoză. A fost elaborată metoda de obţinere a nanoparticulelor oxizilor de fier cu dimensiuni mai mici de 10 nm, reieşind din furoatul heterotrinuclear al fierului cu carcasul {Fe3O}.



Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost obţinuţi un şir de compuşi complecşi noi heterotrinucleari de tip Fe2MO(SalH)6(CH3OH)2(H2O)]·(DMAA)·nH2O, unde M = Ni, Zn , Mn, Cu, Co. Structura lor a fost stabilită prin difracţia cu raze-X. Compuşii sintetizaţi au fost studiaţi prin spectroscopia Mössbauer, între ionii paramagnetici existînd interacţiuni antiferomagnetice. Analiza termică demonstrează formarea oxizilor micşti la descompunerea termică a complecşilor. Au fost obţinute nanoparticule de oxid de fier(III), utilizînd în calitate de precursori clusterii [Fe3O(SalH)6(H2O)3]Cl·DMAA·H2O şi {[FeSr2(Sal)2(SalH)2(NO3)(DMAA)4]}n. La interacţiunea acestor complecşi cu acid oleic sau 1-octadecen în atmosferă de Ar, au fost obţinute nanoparticule de formă patrată cu dimensiuni cuprinse 9 ÷12 nm şi 9 ÷63 nm. Forma şi compoziţia nanoparticulelor obţinute au fost studiate la Microscopul Electronic prin Transmisie.

6. 09.819.05.04A „Elaborarea metodelor de sinteză, studiul fizico-chimic şi electrochimic al compuşilor coordinativi polinucleari ai unor metale de tranziţie în baza dioximelor şi tiosemicarbazidei” Conducătorul proiectului: dr. Maria Cocu, a. 2009-2010;

Rezultatele obţinute în anul 2009:

A fost realizată sinteza orientată a unei serii de dioximaţi ai metalelor de tranziţie cu structură di- şi polimerică. În calitate de liganzi de punte au servit molecule organice ce coordinează prin atomii de azot. Au fost obţinuţi dimeri ai zincului şi cadmiului cu formula generală [(Me(CH3COO)2(NioxH2)H2O)2g,g´-dipy], unde Me – Zn, Cd şi polimerul {[Cd(NioxH2)(SO4)(g,g’-dipy)] NioxH2·3H2O}n, în care anionii SO42- au rolul de punţi între lanţurile polimerice vecine.

Au fost sintetizaţi şi studiaţi liganzii organici iniţiali care vor fi utilizaţi în continuare la obţinerea compuşilor coordinativi ai metalelor 3d în baza S-metilizotiosemicarbazona 5-terţ-butil-2-(terţ-butiltio)benzen-1,3-dialdehidei.

S-a studiat comportamentul electrochimic al S-metilizotiosemicarbazonei 5-terţ-butil-2-(terţ-butiltio)benzen-1,3-dialdehidei pe electrodul de mercur picurător. S-a stabilit că reactivii daţi se reduc şi se adsorb pe picatura de mercur; a fost înregistrat un peak de reducere diferit de cel al reactivului în prezenţa ionilor de Cd(II). A fost estimat coeficientul Semerano şi înregistrate curbele electrocapilare.




  • Proiect comun A.Ş.M. - MRDA pentru procurarea utilajului ştiinţific:

08.822.08.02EA Spectrometru de Rezonanţă Magnetică Nucleară pentru aplicaţii în biochimie şi biomedicină. Conducătorul proiectului: dr. hab. Fliur Macaev, a. 2008.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost pregătite documentele de procurare şi instalare a Spectrometrului de Rezonanţă Magnetică Nucleară „Bruker- Avance III” (400,13 şi 100,61 MHz).



  • contractele economice (cu tangenţă la procesul de cercetare) etc.

În anul 2005 suplimentar în baza contractelor economice au fost executate lucrări ştiinţifice în sumă de 22,0 mii lei cu următorii agenţi economici:

    1. SRL „Doina Vin” – producerea preparatului Virinil, în sumă de 6,0 mii lei (lab. Chimia Bioanorganică şi Nanocompozite);

    2. SA „Termocom”- producerea substanţelor pentru colorarea apelor din sistemul termic, în sumă de 60,0 mii lei (lab. Chimia Terpenoidelor);

    3. Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale, în sumă de 10,0 mii lei (lab. Chimia Bioanorganică şi Nanocompozite);

În anul 2007 în baza contractelor economice au fost executate lucrări ştiinţifice cu următorii ICCC „Selecţia”, mun. Bălţi – producerea preparatului „ENOXIL-A” în sumă de 25,0 mii lei (lab. Chimia Ecologică);

În anul 2008 în baza contractelor economice au fost executate lucrări ştiinţifice cu Institutul Naţional pentru Viticultură şi Vinificare - producerea preparatului Virinil (lab. Chimia Bioanorganică şi Nanocompozite) în sumă de 5,25 mii lei.

De către Laboratorul Spectroscopia Atomică a efectuat lucrări în scopul determinării metalelor în apă, sol, vin, produse alimentare, produse apicole cu un şir de agenţi economici în sumă de 50075 lei:

Denumirea firmelor (beneficiar) № factura, data Suma


1. ÎM „Lion gri” SRL 1, 10.07 3000

2. ÎM „Lion gri” SRL 3, 17.07 700

3. ÎM „Lion gri” SRL 4, 18.07 500

4. ÎM “ColusVin” SRL 2, 10.07 1995

5. SRL”Cascad vin” 6, 21.07 2210

6. SRL”Vitafarm" 5, 21.07 200

7. SRL” Apa de Dobrojea” 7, 23.07 175

8. SRL” ST-Comp” 8, 23.07 380

9. SRL” Vispas si Co” 9, 24.07 1110

10. ÎM „Efes Vitanta” SRL 12, 29.07 5120

11. SRL”Chiol-Lux” 14, 31.07 555

12. SRL”Larsan-Nor” 15, 31.07 550

13. SRL”PanifCOOP Singerei” 16, 31.07 725

14. SRL”Zlatovin” 17, 01.08 500

15. SRL „Proaquacom” 18, 05.08 660

16.SRL „Mavicom-Nord” 20, 07.08 1345

17. SRL „Gelibest” 21, 07.08 1065

18. SRL „Lap Mol” 22, 07.08 1045

19. SRL „Rusnac MoldAqua” 23, 12.08 2050

20. SRL „Rusnac MoldAqua” 25, 01.09 1025

21. SRL „Orizont” 26, 04.09 1270

22. SRL „Avicola Shever” 27, 11.09 1580

23. Universitatea Agrară de Stat 28, 15.09 3155

24. SRL „Horeco-Impex” 29, 16.09 375

25. Universitatea Agrară de Stat 31, 25.09 3025

26. SRL „Agromexplus” 32, 07.10 415

27. SA „Carmez” 33, 09.10 705

28. SRL “Coca Cola îmbuteliere Chişinău” 34, 10.10 365

29. Institutul Patrimoniului Cultural AŞ M 06 4070

30. SRL „Rusnac MoldAqua” 35, 21.10 2050

31. Sanatorii „Struguraşi” 36, 28.10 690

32. Sanatorii „Struguraşi” 37, 29.10 690

33. SRL „Aguador” 38, 03.11 615

34. SRL „Euromerli” 39, 12.11 150

35 . SRL „Rusnac MoldAqua” 40, 13.11 1025

36. SRL „Gelibest” 40/1, 27.11 2290

37. SRL „Primus-Inter-Pares” 41, 02.12 305

38. CSP “Anticor-service” 44, 09.12 915

39. SRL “Jolly Alon” 45, 11.12 450

40. SRL “Ferul Com” 46, 12.12 175

41. SRL “Vegfrutis” 47, 30.12 850

În anul 2009 în baza contractelor economice au fost executate lucrări ştiinţifice, în sumă de178790,0 lei cu următorii agenţi economici:



  1. Firma „Codru-Noroc”- producerea preparatului Virinil (lab. Chimia Bioanorganică şi Nanocompozite), în sumă de 3,0 mii lei;

  2. Institutul de Fizică Aplicată al A.Ş.M., obţinerea polimerilor metaloorganici în baza clusterilor homonucleari uniţi între ei prin liganzi ce conţin atomi donori N şi O în structuri poroase, în sumă de 75,0 mii lei (lab. Chimia Coordinativă).

Laboratorul Spectroscopia Atomică a efectuat lucrări în scopul determinării metalelor în apă, sol, vin, produse alimentare, produse apicole cu un şir de agenţi economici:
Denumirea firmelor (beneficiar) № factura, data Suma
1. ICS “DK-INTERTRADE” SRL 3, 16.01 2000

2. ÎM “Aquasystems” SRL 5, 20.01 1005

3. SRL “Beşleaga ERVA” 7, 23.01 1190

4. ÎM “Chateu Vartely” SRL 9, 27.01 200

5. S.A. “ Romaneşti” 11, 09.02 1250

6. ICS “DK-INTERTRADE” SRL 12, 09.02 685

7. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 13, 10.02 2200

8. ÎM “ColusVin” SRL 14, 10.02 4140

9. ICS “DK-INTERTRADE” SRL 15, 11.02 1125

10. SRL “Vegfrutis” 16, 11.02 6310

11. SRL” ST-Comp” 17, 16.02 1485

12. ÎM “Beermaster” S.A. 19, 19.02 1590

13. “Depofarm” SRL 19, 19.02 415

14. SRL”ENDALA” 21, 20.02 425

15. SRL “Vegfrutis” 22, 23,02 900

16. ÎM "Efes-Vitanta Moldova" S.A. 23, 24.02 8250

17. ÎM “ColusVin” SRL 24, 25.02 1995

18. SRL” Gelibert” 24/1, 26.02 100

19. ÎM SRL “Sălcuţa ” 25, 01.03 500

20. SA “Fabrica Avicola Tochile” 26, 03.03 920

21. SA “Fabrica Avicola Tochile” 27, 09.03 920

22. SRL “Mavicom-Nord” 28, 09.03 1375

23. SRL “ Rusnac –MoldaAqua “ 29, 09.03 2400

24. SRL “Premer SV” 31, 16.03 2610

25. SRL “Chiol-lux” 32, 26.03 345

26. SRL “Anavit Stil” 33, 27.03 375

27. SRL “Dobrujea” 34, 30.03 500

28. SRL “Chiol-lux” 35, 02.04 345

29. SRL ‘Toptelfon 36, 03.04 780

30. SRL “ Rusnac –MoldaAqua “ 37, 08.04 250

31. Universitatea Agrară de Stat 38, 10.04 4200

32. SRL “Coca Cola” 39, 13.04 785

33. SB “Trade” 40, 14.09 845

34. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 41, 15.03 625

35. SRL ‘Zepelin” 42, 22.04 445

36. SRL “Viras” 43, 22.04 760

37. S.R.L. “Anavit Stil” 44, 22.04 375

38. S.R.L. “Fet - At” 45, 23.04 1135

39. ÎM "Efes-Vitanta Moldova" S.A. 46, 24.04 2000

40. SRL “Zepelin” 47, 29.04 465

41. SC “Aprional-Grup” S.R.L. 48, 29.04 575

42. SRL “Chiol-lux” 49, 30.04 1270

43. SRL “Anda” 50, 30.04 435

44. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 50/1, 05.05 420

45. SRL “Viras” 51, 05.05 485

46. SRL “Izomer” 52, 08.05 600

47. SRL “Elita 5 Altepi” 53, 11.05 515

48. SRL “Zepelin” 54, 11,05 735

49. SRL “Devalcone” 55, 11.05 150

50.SRL “ Rusnac –MoldaAqua “ 56, 14.05 250

51. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 57, 14.05 1105

52. SRL” Gelibert” 58, 22.05 2190

53.SRL “Chiol-lux” 59, 27.05 695

54.SRL “Aquasystems” 60, 27.05 200

55. ÎM „Apă-Canal” Ungeni 61, 28.05 1100

56. SRL “Aquasystems” 62, 28.05 570

57. SRL “Chiol-lux” 58/1, 19.05 460

58. SRL “Chiol-lux” 63, 01.06 1050

59. SRL “Aquasystems” 64, 03.06 570

60. Ambasada Republicii Polone 65, 03.06 1090

61. ÎM "Efes-Vitanta Moldova" S.A. 66, 04.06 7350

62. ÎM "Chateau Valtely" SRL 67, 07.06 200

62. SRL "Artap Impex" 68, 09.06 625

63. SRL BERE Unita 63, 02.06 925

64. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 69, 10.06 1025

65. SRL “Chiol-lux” 70, 10.06 370

66. SRL “Anavit Stil” 71, 15.06 505

67. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 72, 16.06 250

68. ÎS”Radiocomunicatii” 73, 16.06 575

69. SRL “Apa de Dobrogea” 74, 25.06 175

70. SRL”Replast and Co” 75, 25.06 625

71. SRL”Drosera” 76, 26.06 1505

72. SRL” Acvamond” 78, 30.06 480

73. SRL “Apa de Dobrogea” 79, 30.06 175

74. SRL “Chiol-lux” 80, 30.06 475

75. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 81, 01.07 250

76. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 82, 01.07 255

77.Institutul Geologie şi Seismologie 30.06 18000

78. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 83, 08.07 250

79. SRL” Gelibert” 84, 09.07 1105

80. Regia “Apa Canal” Balti 85, 10.07 1555

81. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 86, 10.07 280

82. SRL “Chiol-lux” 87, 13.07 210

83. SRL”Pegas” 88, 14.07 55

84. SRL “Zepelin” 89, 11.07 550

85. SRL “Chiol-lux” 90, 17.07 655

86. SRL “Zepelin” 91, 17.07 300

87. SRL”Drosera” 92, 20.07 1440

88. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 93, 22.07 475

89. SRL “AMMO” 94, 27.07 200

90. SRL ‘Toptelfon 95, 28.07 720

91.SRL “UB FB Trade Grup” 96, 28.07 1195

92. CIO “Fidesco” SRL 97, 30.07 305

93. SRL “Cascadvin” 98, 31.07 1415

94. ÎM “Acorex wine Holding” 99, 03.08 725

95. SRL “Zepelin” 100, 04.08 625

96. SRL “Chiol-lux” 101, 04.08 460

97. SRL “KAVPEN” 102, 04.08 1005

98. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 103, 05.08 255

99. ICHP “Inma proect” SA 104, 10.08 485

100. SRL “SB Trade” 105, 11.08 885

101. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 107, 12.08 320

102. ÎM “Acorex wine Holding” 108, 13.08 1025

103. ÎM “Acorex wine Holding” 109, 14.08 325

104. SRL “Aquasistems” 110, 17.08 625

105. SRL “Kvint Plus” 111, 18.08 825

106. ÎM “Acorex wine Holding” 112, 19.08 225

107. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 113, 19.08 255

108. SRL “Cascadvin” 114, 20.08 1155

109. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 115, 20.08 250

110. SRL “Metalferos” 116, 20.08 325

111. SRL “Replast & Co” 117, 26.08 825

112. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 118, 26.08 165

113. SRL “Chiol-lux” 119, 26.08 990

114. SRL “Coca Cola” 121, 07.09 630

115. SRL “Rusnac –MoldaAqua “ 122, 10.09 250

116. Universitatea Agrară de Stat 124, 11.09 6250

117. SRL “Acvamont” 125, 14.09 825

118. SRL “Zepelin” 127, 14.09 755

119. ÎM “Acorex wine Holding” 128, 15.09 100

120. ÎCS “European Drinks Import Ezport” SA 129, 16.09 375

121. SRL “Robistar” 129/1, 17.09 1150

122. “Apa Canal” Chişinău 130, 17.09 2000

123. ÎM “Efes Vitanta” 131, 21.09 2650

124. SRL “Replast & Co” 132, 22.09 840

125. SRL “Fet At” 133, 23.09 1205

126. SRL „Tonconog-Avicola” 134, 24.09 385

127. SRL “Chiol-lux” 135, 25.09 315

128. SRL “Cascadvin” 136, 28.09 1540

129. SRL “Chiol-lux” 137, 29.09 680

130. ÎCS “European Drinks I E” SA 138, 01.10 320

131. SRL “Biocounty” 139, 05.10 900

132. SRL “Rusnac MoldAqua” 140, 07.10 1600

133. SRL “CERBER INFO” 141, 08.10 155

134. SRL “Vegfrutis” 142, 09.10 265

135. SRL “Sălcuţa” 144-145, 15,10;20.10 830

136. SA „Daac vita” 146, 20.10 825

137. SRL “SBTrade” 147, 21.10 640

138. SA “Fabrica de conserve din Călăraşi” 148, 23.10 145

139. SRL “Profteh grup” 149, 28.10 200

140. SRL “Chiol-lux” 151, 28.10 810

141. Org.Religioază 152, 29.10 2790

142. ÎM “Efes Vitanta” 154, 02.11 6235

143. SRL „Lindon” 155, 04.11 480

144. SA “Fabrica de conserve din Călăraşi” 156, 04.11 385

145. ÎS „Satul Moldovenesc” 157, 05.11 655

146. SRL “Coca Cola” 158, 01.11 1375

147. SRL “Agromax plus” 159, 11.11 840

148. SRL “Chiol-lux” 160, 12.11 1885

149. SRL “Agromax plus” 161, 12.11 440

150. SRL „Lindon” 162, 13.11 440

151. SRL “Sălcuţa” 163, 13.11 325

152. SRL „Tonconog-Avicola” 164, 18.11 385

153. SRL „Cuptorul fermecat” 165, 19.11 855

154. SRL “Beşleaga” 166, 22.11 225

155. SRL “Beşleaga” 167, 27.11 1095

156. SRL “Vita Pharm” 169, 07.12 780

158. SRL “Beşleaga” 170, 10.12 95

159. SRL “Rusnac MoldAqua” 171, 15.12 1880
Îndeplinirea acestor contracte economice este confirmată cu acte respective; plata în contul contractelor a fost obţinută integral.

- cadrul structural de promovare a transferului tehnologic şi inovării.

Începând cu anul 2009 în statele de personal ale Institutului de Chimie al A.Ş.M. a fost formată unitatea de responsabil de transfer tehnologic, obligaţiunile căruia sunt de a ajuta, a stimula şi a promova proiectele de transfer tehnologic înaintate de către cercetătorii institutului.

2.2. Personalul uman

Se reflectă:



  • componenţa nominală a personalului de conducere cu precizarea:

  • anului de naştere;

  • studiilor obţinute;

  • gradului ştiinţific,

  • titlului ştiinţific sau ştiinţifico-didactic;

  • stagiilor de perfecţionare efectuate în ţară;

  • stagiilor de perfecţionare şi/sau documentare efectuate peste hotare;

  • cursurilor de perfecţionare a managerilor;

  • implicării în proiecte de cercetare internaţionale pe durata anilor precedenţi (perioadei evaluate);

  • abilitării cu dreptul de conducător/consultant de doctorat;

  • hotărîrii privind desemnarea în funcţie;

  • datei şi rezultatelor ultimei atestări;

Nr. d/o

Numele, prenumele

Anul naşteri


Studii obţinute



Gradul şi titlul ştiinţific anul conferirii



Implicări în proiecte de cercetare internaţionale

Abilitarea cu dreptul de conducător. Specialitatea

(denumirea şi cifrul)



Hotărâri privind desemnarea în funcţie/

Data şi rezultatele ultimei atestări



1

2

3

4

5

6

7

8

1.


Lupaşcu Tudor


1950

Universita-tea de Stat, facultatea de Chimie,


Conf. cerc. 1990
Dr. hab. în chimie 2000
Profesor cercetător

2006


  1. Grant acordat CRDF/MRDA STEP-625 “Implementation and Optimization of the Activated Coal Mass-production Using Non-traditional Raw Material”. Conducător al proiectului: dr. hab. Tudor Lupaşcu, a. 2005-2007.

  2. Grant acordat de INTAS 05.7505 MD „Optimization of Tartaric acid enotaninos extraction from winery wostes and their utilization for the synthesis of new compounds with biological activity and antioxidant properties”. Conducătorul proiectului: Tudor Lupaşcu, dr. hab. în chimie, prof. cerc., a. 2006-2008.

  3. Proiect colectiv finanţat de către Fondul de Cercetări Fundamentale din Federaţia Rusă în comun cu A.Ş.M.: 06.19 CRF Noi adsorbanţi carbonici şi minerali cu rigiditate diferită a carcasei: structura şi proprietăţile lor”. Conducătorul proiectului: Rusu Vasile, dr. hab. în chimie, a. 2006- 2007.

Dispoziţia CNAA nr. 626 din

02.05.06


cu privire la abilitarea la specialităţile: 11.00.11

Protecţia mediului înconjurător şi folosirea raţională a resurselor naturale şi

02.00.04-

Chimia fizică



A fost confirmat în funcţia de director,

Hotărîrea CSŞDT al AŞM Nr. 31 din 26 martie 2010, prin concurs



2

Arîcu Aculina


1959

Universita-tea de Stat, facultatea de Chimie,


Conf. cerc. 2002
Dr. în chimie 1991

  1. INTAS Nr 96-1109. „Total and semi synthesis of bioactive terpenoids and steroids.” Conducătorul proiectului: Pavel Vlad, academician, doctor habilitat în chimie, a. 1998-2001.

Proiect bilateral ANCS- AŞM 19Ro/F„Compuşi biologic activi cu schelet terpenic şi azaheterociclic prin metode convenţionale si neconvenţionale

Conducătorul proiectului:Dr. Aculina Arîcu

Proiect bilateral

FCFB-AŞM

18B/F Elaborarea metodelor de sinteză a terpenoidelor cu conţinut de azot din seria bishomodrimanului şi a norlabdanului”

Conducătorul proiectului:Dr.habilitat Ungur Nicon


Dispoziţia CNAA nr. 630 din

02.05.06


cu privire la abilitarea la specialitatea: 02.00.10-

Chimia bioorganică, chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi



A fost confirmat în funcţia de vice-director

ştiinţific,

Hotărîrea CSŞDT al AŞM Nr. 207 din 30 noiembrie 2006, prin concurs


3.

Cocu Maria

1974

Universita-tea de Stat, facultatea de Chimie,

1991-1996



Dr. în chimie 2007

  1. Proiect individual finanţat de către fundaţia MRDA/CRDF: MTFP-1018A Follow-On „Synthesis and Investigation of Transition Metal Complexes with Ligands Derived from Alkylated Thiosemicarbazide”, (01.10.2007-01.10.2008).

  2. Proiect individual finanţat de către fundaţia MRDA/CRDF: MTFP-1018A “Template synthesis and investigation of some 3d-metal coordination compounds derived from acetyl (benzoyl) acetone S-alkylisothiosemicarbazones as ligands”, (02.2007 - 04.2007).

  3. Proiect colectiv finanţat de către Fondul de Cercetări Fundamentale din Federaţia Rusă în comun cu A.Ş.M.: 06.20CRF „Template synthesis and electrochemical properties of coordination compounds based on 1-amino-1,3,4-thriazol”, (2006-2007). Conducător al proiectului dr. hab., prof. Mihail Revenco.

  4. Proiect colectiv finanţat de către MRDA/CRDF : MOC2-3053-CS-03 "Synthesis and investigation of homo- , hetero- and mixed valence iron complexes with carboxylate and hydrazine derivatives ligands as new catalysts for oxygenation of hydrocarbons", (2005-2007). Conducător al proiectului dr. Grigore Timco.




-

A fost confirmat în funcţia de secretar ştiinţific,

Hotărîrea CSŞDT al AŞM Nr. din 2008, prin concurs




4

Duca Gheorghe

1952

Universita-tea de Stat, facultatea de Chimie


Dr. hab. 1989 Profesor univ., 1990

Memb. cor. al A.Ş.M., 1992;

Membru Titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2000


PROGRAME DE STAT :

1. «Cercetări ştiinţifice şi de management ale calităţii apelor», aa. 2009 – 2012. Conducător al proiectului acad. Ghorghe Duca.

2.  «Prelucrarea şi utilizarea deşeurilor din industria vinicolă, precum şi obţinerea produselor noi», aa. 2004 - 2008
Conducător al proiectului acad. Ghorghe Duca.

PROIECTE NAŢIONALE :

3. «Новый сорбент – катализатор для очистки воды от cоединений железа, марганца и сероводорода”, aa. 2009 – 2010. Conducător al proiectului acad. Ghorghe Duca.


4. „Fotodegradarea substanţelor organice în sistemele acvatice modelate şi apele naturale”, aa. 2008 – 2009. Conducător al proiectului acad. Ghorghe Duca.
5. „Procesele redox catalitice în tehnologii mai pure şi mediu ambiant”, aa. 2006 – 2010. Conducător al proiectului acad. Ghorghe Duca.

6. „Estimarea riscului chimic în apariţia cancerului pulmonar”, a. 2005. Conducător al proiectului acad. Ghorghe Duca.



Dispoziţia CNAA nr. 242 din

13.12.05


cu privire la abilitarea la specialităţile: 11.00.11

Protecţia mediului înconjurător şi folosirea raţională a resurselor naturale şi

02.00.04-

Chimia fizică;



05.17.10 - Tehnologia produselor speciale (cu specificarea produselor)
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət