Ana səhifə

De autoevaluare al


Yüklə 3.42 Mb.
səhifə3/32
tarix26.06.2016
ölçüsü3.42 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32

În perioada anilor 2006-2009 Institutul de Chimie a efectuat cercetări în cadrul următoarelor proiecte instituţionale:

- 1 proiect de cercetări ştiinţifice aplicate în cadrul direcţiei strategice 02 -Valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă a economiei ţării:



1.   06.411.021 A. Caracteristici fizico-chimice şi procese în sisteme acvatice, control analitic al poluanţilor în produse alimentare. Conducătorul proiectului dr. hab. în chimie, prof. Tudor Lupaşcu. Executori: Laboratorul Chimie Ecologică şi Laboratorul Metode Fizico-Chimice de Cercetare şi Analiză (Rusu Vasile, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Maftuleac Alexei, dr. în chimie, cercet. şt. sup., Munteanu Grigore, dr., cercet. şt. sup., Cazac Tatiana, dr. în chimie, cerc.şt., Şepeli Diana, cerc.şt., Vrînceanu Aliona, inginer, Postolachi Larisa, inginer, Motroi Maria, inginer.). Durata proiectului a. 2006-2010;

 Rezultatele obţinute în anul 2006:

Cercetările fizico-chimice ale sedimentelor din lacul de baraj Dubăsari demonstrează prezenţa montmorilonitului, ilitului, caolinitului, vermiculitului Al-, Fe-interstratificat şi montmorilonitului cloritizat. În faza minerală sunt înregistrate un şir de componente neargiloase - ferihidrit, goethit, lepidokrokit, gibbsit, feldspaţi, calcit magnezial, gips, cuarţ etc.

Studiul comportamentului electrochimic al cuprului şi plumbului în prezenţa tiosemi- şi semi-carbazonei 8-chinolinaldehiodei a arătat că înlocuirea atomului de sulf prin cel de oxigen în reactivul organic creează condiţii pentru mărirea selectivităţii şi a permis de a elabora metode de analiză pentru determinarea cuprului în ape de suprafaţă, paste de tomate, sucuri de fructe.

 Rezultatele obţinute în anul 2007:

A fost studiat modelul adecvat al stratului dublu electric al particulelor solizilor apelor naturale şi au fost stabilite proprietăţile electrice ale sedimentelor r. Prut. A fost elaborată metoda pentru stabilirea caracteristicilor pHpzs, necesare determinării condiţiilor optime în procese de coagulare a solizilor.

A fost elaborată metoda de determinare a plumbului în făina de grîu, care se deosebeşte printr-o sensibilitate mai mare decît cea utilizată în prezent, ceea ce permite reducea masei probei de două-trei ori. În baza rezultatelor experimentale obţinute şi a calculelor efectuate, referitor la densitatea sarcinilor particulelor suspendate în mostrele prelevate din r. Prut se determină cantitatea optimă de coagulant necesară pentru atingerea efectului maxim de purificare a apelor de suprafaţă studiate.

Metoda elaborată se recomandă pentrui determinarea plumbului în făina de grîu.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost testaţi solizii apelor naturale în procese sorbţionale, faţă de metale grele (Cu2+ , Zn2+ ) şi coloranţi (albastru de metilen, metiloranj). Au fost analizate diferite modele de adsorbţie şi posibilităţile aplicării lor pentru stabilirea influenţei particularitaţilor structurale a solizilor apelor naturale. A fost testată adecvanţa diferitor modele de adsorbţie pe suprafeţe eterogene, în raport faţă de diferiţi poluanţi.

A fost elaborata metoda de determinare a cadmiului in apa . Urmele de cadmiu au fost determinate cu ajutorul metodei voltametrice de acumulare adsorbtiva cu stripping catodic în prezenţa 4-feniltiosemicarbazidei.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Prin intercalarea fracţiunii argiloase cu oligomeri de aluminiu a fost obţinut un adsorbant, ce posedă proprietăţi sorbtive semnificative faţă de coloranţi şi metale grele. Adsorbantul obţinut prin impregnarea diatomitului Ghidirim cu ioni de mangan, posedă capacitate înaltă de eliminare a speciilor hidrogenului sulfurat din soluţii model.

S-a studiat dinamica sezonală şi spaţială a metalelor grele în apă, ce conţine materii în suspensie şi sedimente din r. Prut şi Nistru.

A fost studiat comportamentul electrochimic al zincului în prezenţa unor derivaţi ai tiosemicarbazidei. Spre deosebire de cupru, plumb şi cadmiu, zincul s-a dovedit a fi un metal, ce nu formează complecşi care se adsorb pe picătura de mercur.


- 2 proiecte de cercetări fundamentale în cadrul direcţiei strategice 05-Nanotehnologii, inginerie industrială, produse şi  materiale noi:

1.06.408.029 F. Studii experimentale şi teoretice a noi compuşi coordinativi nanodimensionali, sorbenţi si catalizatori. Conducătorul proiectului memb. cor. Constantin Turtă. Executori: Laboratorul Chimia Coordinativă, Laboratorul Chimie Bioanorganică, Laboratorul Metode Fizico-Chimice de Cercetare şi Analiză, Laboratorul Chimie Cuantică şi Cinetică Chimică şi Laboratorul Chimie Ecologică (Revenco Mihail, dr. hab. în chimie, şef lab., Bologa Olga, dr. în chimie, cerc. şt.sup., Baca Svetlana, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Indricean Constantin, dr. în chimie, cerc. şt.sup., Coropceanu Eduard, dr. în chimie, cerc. şt. Sup., Manole Ştefan, dr. în chimie, cerc. şt.sup., Druta Vadim, cerc. şt., Grebenco Svetlana, cerc. şt. stagiar, Cocu Maria, cerc. şt. stagiar, Dragancea Diana, spec. chim. Coord., Malaiestean Iurie, spec. chimist coord., Verejan Ana, dr. în chimie, cerc. şt., Turtă Constantin, memb. cor., şef lab., Lăzărescu Ana, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Bulhac Ion, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Zubareva Vera, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Ciapurina Ludmila, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Şofranski Valentin, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Mereacre Valeriu, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Prodiu Denis, cerc. şt. stag., Olednic Viorina, inginer chimist, Donica Ioana, inginer chimist, Chiriac Ludmila, dr. în chimie, cerc. şt. coord., Munteanu Grigore, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Cazac Tatiana, dr. în chimie, cerc. şt., Şepeli Diana, cerc.şt., Ciocoi Natalia, doctorandă, Ogurţov Ivan, dr. hab. în chimie, şef lab., Gorincioi Natalia, dr. în chimie, cerc. şt. coord., Gorbaciov Mihail, dr. în chimie, cerc. şt., Dobrova Bella, dr. în chimie, cerc. şt., Bălan Iolanta, cerc. şt., Tihonovschi Andrei, doctorand, Arsene Ion, doctorand, Lupaşcu Tudor, dr. hab. în chimie, şef lab., Ciobanu Mihail, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Boţan Victor, dr. în chimie, cerc. şt. coord., Ţîmbaliuc Nina, cerc. şt., Tcaci Marina, doctorandă, Arapu Tatiana, doctorandă). Durata proiectului a. 2006-2010;

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode originale de obţinere a noi liganzi şi a combinaţiilor coordinative mono, tri şi polinucleare care permit obţinerea oxo-clusterilor heteronucleari şi a compuşilor supramoleculari; precum şi a compuşilor complecşi ai metalelor de tranziţie cu liganzi polifuncţionali pe baza tiosemicarbazidei şi tiocarbohidrazidei, dioximinelor, acizilor mono- şi dicarboxilici, şi care lărgesc varietatea materialelor noi cu proprietăţi electronice, magnetice, catalitice, biologice netriviale.

A fost demonstrată aplicabilitatea acidului piruvic în calitate de agent de acumulare pentru ionii de cadmiu, plumb şi nichel şi determinarea lor prin metoda voltametrică adsorbtivă cu stripping catodic şi cu fibră carbon modificată cu un monostrat de mercur. Au fost obţinuţi şi testaţi catalizatori în bază de cărbuni activi, ce s-au dovedit a fi eficienţi în procesele de potabilizare a apelor, la transformarea nitriţilor în nitraţi şi a hidrogenului sulfurat în sulfaţi.

Prin calcule cuanto-chimice a fost studiat mecanismul de activare a moleculei de oxigen în prezenţa ftalocianinurilor şi a legăturilor triple în compuşii platinii şi vanadiului.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

A fost demonstrat rolul primordial al cîmpului electromagnetic în realizarea reacţiilor de reducere a nitraţilor şi nitriţilor. A fost dată explicaţia teoretică a mecanismelor reacţiilor catalitice cu participarea aqua-complecşilor ionilor de fier(II), mangan(II) şi moleculei de peroxid de hidrogen.

Au fost elaborate metode şi procedee optimale de sinteză, inclusiv sinteza templată, care au permis de a obţine 92 combinaţii coordinative noi mono- şi polinucleare ale metalelor de tip 3d- şi 4f- cu baze Schiff şi cu acizi carboxilici mono-, bibazici şi heteroaromatici care dezvoltă cunoştinţele existente în domeniul chimiei coordinative preparative, precum şi lărgesc varietatea materialelor noi cu proprietăţi speciale (magnetice, catalitica, biologic-active).

S-a demonstrat o nouă proprietate a microelectrodului din fibre de carbon modificat ce permite majorarea sensibilităţii voltamperometriei cu stripping anodic cu trei-cinci ordine ajungînd la o detecţie limită de nivel nanomolar.

A fost elaborată metoda de impregnare cu diverse substanţe organice (melamina, 2-aminopiridina, diciandiamida, guanidina, urea) a cărbinelui activat prin oxidarea cu peroxid de hidrogen.

Rezultatele obţinute în anul 2008:

Au fost elaborate metode eficiente de obţinere a 5 baze Schiff noi. Utilizând bazele Schiff, dioximele şi acizii carboxilici homo- şi heterociclici, precum şi cu catenă deschisă a fost obţinut un set (~69) de compuşi mono-, di-, tri-, tetra-, penta-, septe- şi dodecanucleari, precum şi polimeri, ai elementelor de tranziţie.

Substanţele noi obţinute au fost caracterizate cu diferite metode fizice de cercetare: raze-X, spectroscopia IR, Mossbauer, UV-Vis, RMN, RES, de masă, magnetochimia şi termogravimetria.

Prin metode cuanto-chimice a fost calculată structura electronică a complecşilor Fe, Ru, Pt şi V cu diferiţi liganzi ce a permis de a estima modificări în legăturile chimice între atomii liganzilor, precum şi a legăturilor M-Ligand.

Prin metoda voltamperimetrică cu curent alternativ a fost demonstrată posibilitatea de a determina vanadiul (V) în prezenţa tiosemicarbazoanei 2,3-dihidrobenzaldehidei. Utilizând electrodul din fibre de carbon acoperit cu monostrat de mercur, au fost propuse metode de determinare a Cd şi a Pb.

A fost demonstrat că mostrele de cărbune activ CAN-8 intact posedă cea mai pronunţată activitate catalitică privind descompunerea unor coloranţi.

A fost elaborată metoda de obţinere a nanoparticulelor oxizilor de fier cu dimensiuni mai mici de 10 nm.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost elaborate procedee eficiente de obţinere a noi liganzi (3-5) polidentaţi şi complecşi monomerici, homo- şi heteropolinucleari (40) cu diferite structuri. Unii complecşi sunt buni precursori pentru obţinerea nanomaterialelor, posedă proprietăţi: -magnetice anomale, inclusiv celor caracteristice magneţilor moleculari; -catalitice; - biologic active şi de perspectivă în biotehnologie.

Au fost propuse metode analitice de dozare a vanadiului(V), tiolilor, nanoconcentraţiilor (Cd, Pb), procedee de obţinere a adsorbaţilor intercalaţi, de oxidare a albastrului de metilen pe cărbunele activ modificat. S-a studiat chimia suprafeţei cărbunelui activ (metoda Boehm).

Calculele cuanto-chimice ale complexului [(-N2)Ru2DPB(Im)2] au demonstrat activarea N2 prin transferul densităţii electronice Ru(d AO)→N2(p libere).



2.06.408.030 F. Sinteza dirijată, studiul sesqui- şi diterpenoidelor, derivaţilor lor şi compuşilor ciclici ce conţin azot. Conducătorul proiectului academician Pavel Vlad. Executori: Laboratorul Chimie a Terpenoidelor şi Laboratorul Sinteza Organică (Vlad Pavel, dr. hab. în chimie, şef lab., Colţa Mihai, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Ungur Nicon, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Dragalin Ion, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Arîcu Aculina, dr. în chimie, cerc. şt., Kucicova Kaleria, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Barbă Alic, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Kulciţki Veaceaslav, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Mironov Grigore, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Gorincioi Elena, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Macaev Fliur, dr. hab. în chimie şef. lab; Pogrebnoi Serghei, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Vlad Ludmila, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Malinovschi Stanislav, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Radul Oleg, cerc. şt., Grinco Marina, cerc. şt. Beţ Ludmila, cerc. şt., Tihonov Ludmila, inginer chimist, Focşa Victor, inginer, Rîbcovscaia Zinaida, inginer chimist, Sucman Nina, inginer chimist). Durata proiectului a. 2006-2010;

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode de obţinere a oxiindolilor, a lichidelor ionice originale, a 4-acetoximetil-2-carenei şi 4-hidroximetil-2-carenei. S-a studiat reacţia de izomerizare a sclareolidei cu cationit. S-a realizat o metodă de sinteză a homovarburganalului. A fost sintetizată o serie de oxizi tetrahidrofuranici analogi ai compusului bioactiv natural brevenalul. A fost elaborată o metodă originală de obţinere a acizilor ent-caurenic şi trahilobanic şi acidului ursolic. S-au sintetizat sclareolide funcţionalizate din drimenol. Au fost publicate 18 articole (14 în reviste internaţionale) şi 32 comunicări la conferinţe internaţionale.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

S-a stabilit că produsul de bază de izomerizare cu acid fluorsulfonic al acidului ent-kaurenic este un lacton regrupat. Sclareolida a fost transformată în 10 etape în 11-homowarburganal. S-a stabilit că norambreinolida la tratare în anumite condiţii cu cationit se transformă într-un amestec de esteri homodrimanici în care predomină izomerul cu legătură dublă tetrasubstituită. Au fost elaborate metode eficiente noi de sinteză a drim-7,9(11)-dienei, drimandiolilor şi tetraolilor, drimenilaminei şi 11-homodrim-8-en-7,12,13-triolului, drimenil acetatului şi unor bisnorlabdani. Au fost elaborate metode originale de preparare a derivaţilor optic activi ai - şi -lactamelor, lichidelor ionice, acizilor 4-chinolincarboxilici din izatine şi acizi pinonici, şi imidazolilcetonelor. Au fost evidenţiate fragmentele structurale responsabile de activitatea antituberculoasă a compuşilor sintetizaţi.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

A fost elaborată metoda de obţinere a 11-cetosclareolului şi a drimenilaminei din 11-bishomodrim-8-ol-12-onă. S-a realizat o metodă eficientă de obţinere a amestecului de esteri biciclohomofarnezanici din norambreinolidă. Au fost identificaţi produşii de bază de izomerizare a acidului ent-kaurenic cu acid fluorosulfonic şi de oxidarea lui cu peracizi şi tetraoxidul de osmiu. A fost sintetizată o serie de derivaţi ai eurifuranului. A fost elaborat un sistem catalitic efectiv pe baza imidazolului, utilizat la adiţia – 1,3 selectivă a acrilonitrilului şi a esterului metilic al acidului acrilic la oxindoli. Pentru prima dată acizii aminobenzoici au fost utilizaţi la sinteza 1,3,4-triazolilor biciclici. Au fost elaborate metode regioselective de obţinere a unei serii de derivaţi optic activi ai 2,2-dimetilciclobutanului 1,3-disubstituiţi.



Rezultatele obţinute în anul 2009:

A fost elaborat un sistem catalitic nou cu participarea nanoparticulelor oxidului de fier şi aluminiu pentru obţinerea heterociclurilor chiralice. A fost obţinută epoxicarena, folosind sistemul de nanoparticule de Al2O3 + H2O2. A fost elaborată o metodă eficientă de obţinere a compusului odorifer aldehida camfenică.

Acidul ent-trahilobanic la tratare cu superacid a dat acidul ent-antis-15-en-19-oic. Acest produs s-a obţinut şi la tratarea acidului ent-kaurenic cu superacid. Au fost sintetizaţi compuşii naturali bioactivi albrassitriolul şi epimerul lui. S-a stabilit că la dehidratarea 11-bishomodrimman-8α-ol-12-onei cu un şir de catalizatori acizi se obţin amestecurile cetonelor respective în care predomină izomerul cu legătură dublă tetrasubstituită. La tratarea oximei acestuia cu catalizatori acizi s-au obţinut derivaţi heterociclici şi amine drimanice. Au fost sintetizaţi crotonadiolii şi esterul metilic al acidului 11-homodriman-6α,7α,8α,9α-tetraol-11-oic cu un număr record de grupe funcţionale.
- 3 proiecte de cercetări aplicate în cadrul direcţiei strategice 05-Nanotehnologii, inginerie industrială, produse şi  materiale noi:

1.06.408.031 A. Obţinerea a noi substanţe biologic active pentru medicină şi biotehnologie în baza compuşilor organici şi coordinativi mono-şi polinucleari. Conducătorul proiectului dr. hab. în chimie Ion Bulhac. Executori: Laboratorul Chimia Coordinativă, Laboratorul Chimie Bioanorganică, Laboratorul Chimie a Terpenoidelor şi Laboratorul Sinteza Organică (Vlad Pavel, acad., prof. univ., şef. lab., Ungur Nicon, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Colţa Mihai, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Kulciţki Veaceslav, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Mironov Grigore, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Dragalin Ion, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Grinco Marina, cerc. şt., Turtă Constantin, memb. cor., prof. univ., şef lab., Lăzărescu Ana, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Bulhac Ion, dr. hab. în chimie, cerc. şt. princ., Zubareva Vera, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Ciapurina Ludmila, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Şofranski Valentin, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Mereacre Valeriu, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Prodius Denis, dr. în chimie, cerc. şt. stag., Olednic Viorina, inginer chimist, Donica Ioana, inginer chimist, Revenco Mihail, dr. hab. în chimie, prof. univ., Bologa Olga, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Coropceanu Eduard, dr. în chimie, cerc. şt., Dragancea Diana, specialist chimist, Cocu Maria, cerc. şt. stag., Rija Andrei, doctorand, Macaev Fliur, dr., hab., în chimie, şef lab., Şepeli Felix, dr. în chimie, cerc. şt. sup., Stângaci Eugenia, dr. în chimie, cerc.şt.sup., Şepeli Diana, inginer chimist). Durata proiectului a. 2006-2010;

Rezultatele obţinute în anul 2006:

Au fost elaborate metode eficiente originale de izolare a noi acizi naturali din clasa diterpenoidelor, de oxidare a sclareolului în sclareolidă, de sinteză a combinaţiilor coordinative ale cuprului şi cobaltului cu baze Schiff (produşi ai condensării derivaţilor hidrazinei cu diferiţi carbonili) şi cu alţi liganzi bi-, tri- şi tetradentaţi, care au permis de a obţine cca 80 noi compuşi cu diferite proprietăţi, precum şi pentru noi testări biologice. Rezultatele deja obţinute extind setul de substanţe biologic active care vor contribui la ameliorarea recoltei diferitor soiuri de plante, la obţinerea aromatizanţilor pentru tutun, precum şi pentru obţinerea a noi substanţe farmaceutice. Au fost selectate variante constructive ale aparatului de măsurători ai tensiunii superfeciale, concentraţiei critice de formare a micelelor şi a balanţei hidrofil-lipofilică ale diferitor substanţe şi soluţii, inclusiv celor cu proprietăţi cardiovasculare, care sunt foarte aproape de cele tabulare.



Rezultatele obţinute în anul 2007:

S-au elaborat preparate netoxice („Trifenamid” şi „Galmet”), stimulatori de creştere a unor plante de cultură, ridicând totodată şi rezistenţa lor la secetă. Au fost determinate concentraţiile optimale ale unor clusteri ai fierului în amestecul nutritiv al Spirulinei platensis, care conduc la creşterea biomasei, conţinutului de aminoacizi, şi fier în el. Exstractul din spirulină (BioRFe) normalizeză indicii sanguini în cazul anemiei nutritive. Au fost obţinuţi produşi ai transformărilor acidului natural ent-kaurenic cu potenţială activitate biologică. S-au elaborat procedee avansate de procesare profundă a materiei prime şi a deşeurilor vegetale de lavandă şi metode tehnologice de izolare a acidului ursolic, înalt apreciat în cosmetică. S-a obţinut cu randament de 60-65% preparatul „Dimecarbină” – remediu hipotensiv cu acţiune îndelungată. Stearatul de sodiu în prezenţa sărurilor de sodiu şi litiu ale acizilor N,NI-malonil-bis-p- şi m- aminobenzoici măreşte tensiunea superficială şi ridică concentraţia critică de formare a miceliilor.



Rezultatele obţinute în anul 2008:

S-au sintetizat dioximaţi ai cobaltului(III) cu proprietăţi de catalizatori şi acceleratori ai biosintezei amilazelor de către unele tulpini de fungi, după cum şi un compus al cuprului cu efect de inhibitor al activităţii proteazelor neutre. S-a realizat sinteza unei serii de derivaţi ent-kaurenici cu activitate biologică, după cum şi a unui analog mirositor al produsului aromatic ambrialul, care se foloseşte în parfumerie şi cosmetică. S-a efectuat fracţionarea preparatului „Enoxil”, caracterizându-se fracţiile obţinute cu spectrometria de masă. Au fost elaborate metode de sinteză a compuşilor perspectivi în profilaxia şi tratamentul bolilor cardiovasculare. S-au elaborat Regulamentele de laborator de sinteză a preparatelor biologic active „Galmet , „Trifenamid”, după cum şi celui de izolare a glaucinei din materia vegetală respectivă. A fost elaborată şi brevetată o metodă nouă de sinteză a preparatului anticloroz „Gajazot”. S-au scos în evidenţă proprietăţile coloristice utile ale unui complex de cupru.



Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost sintetizaţi compuşi ai unor metale cu 4,5-bifenilimidazol şi cu acizii 2,3-piridindicarboxilic, oleic şi 1-octadecenic, în baza cărora au fost obţinute nanoparticule cu dimensiuni de 9.06÷63.61 nm. Au fost obţinuţi compuşi coordinativi ai oxovanadilului, cobaltului şi nichelului cu baze Schiff, acid o-ftalic, imidazol şi derivaţi ai lui, vitamina PP pentru testări biologice, iar cei ai nichelului, ferului, cobaltului, manganului şi paladiului cu baze Schiff în scopul studiului proprietăţilor catalitice ale lor. Pe baza acidului ent-trahilobanic au fost obţinuţi derivaţi atizanici greu accesibili cu activitate anti-HIV. A fost studiată componenţa calitativă şi cantitativă a uleiurilor eterice de levănţică, salvie, trandafir şi coriandru. Au fost sintetizaţi, de asemenea, un şir de compuşi ent-kauranici prin funcţionalizarea acidului ent-kaurenic în poziţiile C15, C16, C17. A fost studiată reacţia Biginelli (în lipsa solventului) - de interacţiune a etil acetoacetatului cu aldehida aromatică şi ureea în prezenţa nanoparticulelor de γ-Fe2O3 şi CuO, în calitate de catalizatori la temperaturi ridicate. Ca rezultat timpul reacţiei a fost semnificativ redus de la 18 ore până la 2 ore, precum şi concentraţia de catalizator a fost scăzuta de 30 de ori. A fost demonstrat, că cu mărirea concentraţiei (1-10 mg/l) a furoaţiilor heterotrinucleari ai fierului(III) are loc majorarea activitaţii enzimatice a catalazei de la 4 până la 30% (faţă de martor).A fost elaborată metoda de obţinere a nanoparticulelor oxizilor de fier cu dimensiuni mai mici de 6 nm, reieşind din furoatul homotrinuclear ai fierului în prezenţa uleiului vegetal (floarea soarelui).



2.06.408.032 A. Caracterizarea materialelor multifuncţionale prin metodele rezonanţei electronice paramagnetice şi rezonanţei magnetice nucleare. Conducătorul proiectului memb. cor. Ion Geru. Executori: Dvornikov Dmitri, doctor în ştiinţe fizico-matematice, Sîreţeanu Igor, Avdeev Alexandr, Onica Vasile, Scurtu Tamara, Blaja Petru, Climenco Nicolai, Guţul Tatiana, Mîrzac Constantin. Durata proiectului a. 2006-2010;

(Cercetări ştiinţifice în cadrul acestui proiect au fost efectuate începând cu anul 2008 în urma adsorbţiei Centrului de Metrologie şi Metode Analitice de Cercetare al A.Ş.M.)



Rezultatele obţinute în anul 2008:

Pe baza analizei formei liniilor RES prin metoda momentelor spectrale s-a stabilit că forma acestor linii este de tip gausian. Contribuţia principală în forma liniilor RES a nanotuburilor de carbon este cauzată de interacţiunea dipol-dipolară între momentele magnetice localizate.

S-a demonstrat teoretic că instabilitatea Kahn a populaţiilor nivelelor de spin în stare fundamentală în cazul clusterilor magnetici trinuclear cu spin total semiîntreg în raport cu mici distorsiuni structurale este imposibilă.

Rezultatele obţinute în anul 2009:

Au fost studiate spectrele RES a nanotuburilor de carbon la temperatura camerei. S-au studiat spectrele RES a monocristalelor compusului coordinativ [Sr(DMAA)4Cu(SalH)4 (H2O)], care conform datelor analizei roentgen-structurarea conţine dimeri Cu-Sr. S-a evidenţiat structura hiperfină a spectrelor RES şi s-a stabilit că spinul total al dimerului Cu-Sr este S=1/2, acesta fiind condiţionat de ionul Cu2+ în starea fundamentală 3d9.

S-au elaborat şi utilizat în practică pentru determinarea parametrilor spin-Hamiltonianului două programe computaţionale ce permit aducerea la forma canonică a tensorului despicării spectroscopice şi a tensorului interacţiunii hiperfine.

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət