Ana səhifə

Cod-f-pc-4 revista presei 22-29 noiembrie 2010 cuprins


Yüklə 1.08 Mb.
səhifə34/36
tarix25.06.2016
ölçüsü1.08 Mb.
1   ...   28   29   30   31   32   33   34   35   36

Legiferare la diguri


Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede siguranţa digurilor. Sunt stabilite astfel exigenţele de siguranţă obligatorii pentru toţi deţinătorii de diguri şi se realizează o clasificare a acestora, în funcţie de localizare, destinaţie şi caracteristici tehnice.De asemenea, iniţiativa prevede inventarierea digurilor de către comisii comune ale Administraţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, Administraţiei Naţionale Apele Române şi Inspecţiei de Stat în Construcţii. Proiectul instituie şi inspecţia periodică a digurilor, care devine imperativă pentru toţi deţinătorii şi evaluarea siguranţei lor. Totodată, se prevede ca, după fiecare viitură importantă, care atinge 50% din limita asigurării de calcul, să fie întocmit un raport de inspecţie pentru a fi confirmată autorizarea digului. Proiectul mai spune că, dacă digul este afectat, reparaţiile trebuie să dureze maximum un an.Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi pentru, unul împotrivă şi trei abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional – informează AGERPRES.( www.radio-resita.ro/ Laura Piperiu / 23.11.2010 / 16:48)

Teme de mediu

Mai mult transport „verde” în Timişoara


24 noiembrie, Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara a fost gazda unui seminar pe teme de trafic. Trei experţi, din Londra, Frankfurt şi Stockholm, le-au vorbit celor prezenţi despre managementul traficului, transportul public pe apă, transportul public şi parcări. Prezent la seminar, viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu, a explicat că una din principalele priorităţi ale municipalităţii în ceea ce priveşte traficul rutier este extinderea transportului “verde”. “Timişoara are o strategie clară privind transportul, Vision 2030, şi o va aplica pe fiecare segment în parte, astfel încât municipiul să aibă un sistem de transport coerent şi armonizat cu: autobuze, troleibuze, tramvaie, vaporaşe, integrat cu transport feroviar şi aerian, rapid şi cât mai puţin poluant”, a declarat Grindeanu. În acest sens, urmează ca municipalitatea să cumpere 50 de noi tramvaie, conform spuselor viceprimarului, fiind în curs de depunere pentru finanţarea europeană şi nouă proiecte de extindere şi modernizare a liniei cale pe: b-dul Cetăţii, Calea Stan Vidrighin, Calea Buziaşului, strada Ardealul, str. Ioan Slavici şi str. Polonă, Calea Bogdăneştilor, Ştefan cel Mare, Aleea Avram Imbroane şi str. Gheorghe Adam, străzile Ana Ipătescu, Victor Hugo, Aluniş şi Drubeta. Seminarul de miercuri, care a durat mai bine de patru ore, s-a derulat în cadrul proiectului PIMMS Transfer - "TRansferring Actions iN Sustainable mobility For European Regions", finanţat în cadrul programului de cooperare interregională INTERREG IVC.( Ziua de Vest/online/24.11.2010/Andrei Bogda)

24.11.

Teme similare

Iarna se apropie cu paşi repezi


Iarna se apropie cu paşi repezi Dacă până acum temperaturile au fost ridicate pentru luna noiembrie, din această săptămână, vor scădea treptat, primii fulgi ai iernii urmând să-şi facă apariţia la sfârşitul acestei săptămâni.Marţi, cerul va fi mai mult noros şi va ploua, iar mercurul din termometre nu va trece, în Timişoara, de 13 grade Celsius. Miercuri, vremea se va răci în toate regiunile ţării, dar cu precădere în cele din vest, centru şi nord, iar cerul va fi temporar noros şi vor fi precipitaţii cu caracter local în majoritatea zonelor.La munte, miercuri, vor predomina ninsorile, iar în Maramureş şi Transilvania vor apărea şi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte.În weekend, iarna va da şi la noi primele semne. Vineri, în Timişoara, maxima de temperatură va fi de patru grade Celsius, iar sâmbătă şi duminică, va scădea la trei grade Celsius. În ultima zi a acestei săptămâni, spre seară, în oraşul de pe Bega vor cădea primii fulgi de nea, iar noaptea, mercurul din termometre va indica valori negative de minus două grade Celsius.( Renasterea Banateana/ online/ 22.11.2010 /17:15/Dana Istrat)

23.11.

Teme de mediu

Coşurile de gunoi din instituţii, numărate de Garda de Mediu


Lucraţi într-o instituţie publică? Atunci, adio coş de gunoi din plastic aşezat strategic după uşă! De azi, Garda de Mediu dă amenzi piperate celor care nu colectează selectiv deşeurile.Griji mari pe umerii funcţionarilor din instituţiile publice. Pe lângă faptul că guvernul vrea să mai dea afară câteva zeci de mii dintre ei până la sfârşitul anului, acum le mai pică pe cap şi funcţionarii de la Garda de Mediu. Aceştia verifică, începând de azi, cât de ordonat aruncă oamenii gunoiul la… serviciu.Conform unei legi apărute în luna iunie, în toate birourile instituţiilor publice trebuie să existe trei coşuri de gunoi: unul albastru, pentru hârtie şi carton, unul galben, pentru metal şi plastic, şi unul verde, pentru sticlă. Coşurile de gunoi trebuie să fie colorate pe cel puţin o cincime din suprafaţă, pentru ca nu cumva să le confunde cineva. „Fiecare instituţie publică este obligată ca, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să încheie un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat. Acesta trebuie să garanteze predarea acestora, în vederea reciclării şi tratării corespunzătoare, fie prin forţe proprii, fie prin delegarea responsabilităţii către terţi. Au trecut cele 90 de zile, aşa că acum începem controalele. Amenzile nu sunt deloc mici”, spune Marian Eperieş, prim-comisar la Garda de Mediu Timiş.Cât se poate de adevărat: amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, pentru şeful instituţiei care nu deleagă responsabilitatea privind gestionarea selectivă a deşeurilor şi dacă nu aplică legea. Dacă instituţia nu are contract cu vreun operator autorizat, atunci amenda ajunge chiar şi la 3.000 de lei. În cazul firmelor care preiau gunoiul, dacă îl ridică pe cel care nu e colectat selectiv sau, mai rău, nu asigură acest mod de colectare, amenzile sunt între 5.000 şi 10.000 lei. În plus, fiecare instituţie publică trebuie să ţină şi evidenţa pet-urilor, a conservelor şi a cutiilor de carton colectate selectiv, astfel că unul dintre angajaţii care, şi aşa, ia cu 25% mai puţin la salariu, poate fi bucuros că are ceva în plus de lucru.( www.debanat.ro/ 23.11.2010/Artemia Simeria)

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ OLT


1   ...   28   29   30   31   32   33   34   35   36


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət