Ana səhifə

1. Oferta şi producţia turistică delimitări conceptuale


Yüklə 4.79 Mb.
səhifə4/8
tarix25.06.2016
ölçüsü4.79 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8

Turism


Considerat a fi un fenomen social si economic specific civilizatiei moderne, turismul este puternic ancorat in viata societatii si ca atare, influentat de evolutia ei. Formata din sase judete (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), Regiunea Centru se caracterizizeaza printr-un bogat potential turisitc natural si antropic. Cel mai important produs turistic al Regiunii Centru este DIVERSITATEA: peisagistica, etnica, culturala si religioasa. Prin trasaturile fizico-geografice si patrimoniul cultural se poate exprima rolul si importanta sociala a turismului in Regiunea Centru.Diversitatea modalitatilor dedicate timpului liber are la baza potentialul turistic natural si antropic ridicat din Regiunea Centru.

Turismul ecumenic



Numarul mare de lacase de cult din Regiunea Centru, in special manastiri si schituri ortodoxe, biserici fortificate, catedrale, vin in sprijinul celor ce sunt in cautarea unui crampei de credinta, istorie si cultura. Practicarea turismului ecumenic este sustinut de o structura confesionala foarte diverse: 63.6% ortodocsi, 15.2% romano-catolici, 2.2% unitarieni si 1.7% greco-catolici.


Turismul cultural

Transilvania este o regiune cosmopolita unde diversitatea etnica a determinat o diversitate culturala cu ridicat potential de atractie turistica. In fiecare judet din Regiune exista importante atractii culturale, printre care amintim: castele, conace, palate, muzee etnografice, muzee de istorie, arheologie, de arta, case memoriale. Localitatile urbane din Regiunea Centru pastreaza urmele unui infloritor trecut istoric, cultural si economic.


Turismul Balnear

Judetele cele mai bogate in resurse sunt Harghita si Covasna, urmate de Mures, Sibiu, Brasov si Alba. Exista 4 statiuni de interes national si 11 statiuni de interes local cu importante baze de tratament. Factorii de cura sunt foarte diversi.


Potential turistic natural

Varietatea peisagistica, a formelor si tipurilor de relief , importanta stiintifica a unor elemente rare da flora, fauna, relief, geologie au dus la incadrarea acestora in patrimoniul natural al Regiunii. Exista un numar impresionat de rezervatii si monumente ale naturii, dar si cateva parcuri naturale declarate rezervatii ale Biosferei.


Turismul feorviar

Trenurile se constituie intr-o atractie turistica importanta mai ales pentru turistii straini. Exista in Regiunea Centru cateva trasee de cale ferata destinate turismului feroviar, acestea practicandu-se pe distante reduse intr-un cadru natural pitoresc.


Turismul urban

Orasele Regiunii pastreaza urmele unui infloritor trecut istoric, cultural si economic, amintim in acest sens resedintele de judet, Alba Iulia cu Cetatea bastionara (1715-1738) de tip "Vauban" si Catedrala romano-catolica de sec. XIII , Brasov cu Cetatea Brasovului (1395), Biserica Neagra, Piata Sfatului, Cartierul Schei , Sfantu Gheorghe cu Biserica reformata fortificata , Miercurea Ciuc cu Cetatea feudala Mikó, Targu Mures cu cetatea medievala cu sapte bastioane (1602-1652), biserica reformata, Palatul Culturii, Biserica Romano-Catolica , Sibiul, declarat oras cultural european in 2007 cu Catedrala Evanghelica.


Turismul de afaceri

Exista in Regiunea Centru hoteluri si vile ce ofera servicii specifice turismului de afaceri. Acestea permit desfasurarea intalnirilor de afaceri, avand in dotarea sa o sala de conferinte.


Turismul de tineret

In Regiunea Centru sunt organizate tabere pentru elevi, tabere pentru studenti, pentru copii cu situatii sociale dificile. Aceste activitati didactice ce se desfasoara in Regiune au menirea de a contribui la o dezvoltare armonioasa a tinerilor si ofera posibilitatea integrarii sociale a tinerilor cu nevoi speciale.


Turismul de evenimente

Exista in Regiunea Centru o varietate de evenimente culturale, festivaluri, tabere de creatie, sarbatori populare. Festivalurile de importanta nationala sunt concentrate in marile orase in fiecare din judetele Regiunii Centru.


Turismul rural si agroturismul

Turismul rural si agroturismul este sustinut de cea mai vasta retea de pensiuni agroturistice din tara se afla in Regiunea Centru, unde se gasesc aproximativ 50% din pensiunile cu acest specific din tara. Aflat in plina dezvolatre, turismul rural este sustinut de importante zone etnografice.


Turismul montan

Frumusetea si inaltimea reliefului montan favorizeaza dezvoltarea unui turism bisezonal. Speoturismul practicat intr-o impresionanta si diversificata arie carstica, bine reprezentata de pesteri, chei, avene, izbucuri, speleoteme, alpinismul si escalada pe crestele cele mai interesante ale muntilor Fagaras, Piatra Craiului, Trascaului, Cheile Varghisului cicloturismul, vanatoarea si pescuitul practicat pe tot arealul montan si submontan al Regiunii, zborul cu parapanta , rafting-ul si canioning-ul, turismul de iarna, reprezinta o parte din paleta activitatilor desfasurate in practicarea turismului sportiv in Regiunea Centru.





3.Serviciile turistice

Serviciile turistice se prezintă ca un ansamblu de activităţi ce au ca obiect satisfacerea tuturor nevoilor turistului în perioada în care se deplasează şi în legătura cu aceasta. O parte a activităţilor ce dau conţinut prestaţiei turistice vizează deci acoperirea unor necesităţi obişnuite, cotidiene, (odihnă, hrană), altele prezintă caracteristici specifice turismului şi respectiv formelor particulare de manifestare a acestuia.

Prin natura lui, serviciul turistic trebuie să asigure condiţii pentru refacerea capacităţii de muncă, simultan cu petrecerea plăcută şi instructivă a timpului liber; de asemenea, el trebuie astfel conceput, încât, în urma efectuării consumului turistic, individul să dobândească un plus de informaţii, cunoştinţe, chiar deprinderi noi. Numai astfel se poate vorbi de un conţinut al prestaţiei turistice în concordanţă cu cerinţele epocii moderne, cu exigenţele turismului contemporan. Iar în condiţiile actuale ale ţării noastre, angajată pe coordonatele unei noi dezvoltări, o asemenea orientare a serviciului oferit oamenilor imprimă turismului caracterul unui important instrument în realizarea unei calităţi a veţii.

O altă cerinţă a consumului turistic, la care serviciul turistic, prin conţinutul său, este chemat să contribuie efectiv, o constituie asigurarea unei odihne active a turistului. Ca rezultat al creşterii productivităţii muncii şi progresului ştiinţific şi tehnic, se reduce săptămâna de lucru, se măresc dimensiunile timpului liber, zilnic şi săptămânal. Acesta are drept consecinţă transformarea într-o constantă a timpului de odihnă pasivă şi implicit sporirea solicitărilor faţă de formele odihnei active, stimulate şi de efectele negative ale concentrării urbane, între care poluarea, stresul etc. Odihna activă tinde, astfel, să devină o componentă tot mai importantă a serviciului turistic, ea reprezintă totodată, un procedeu modern, eficient de deconectare, de tratament, ameliorarea consecinţelor nefavorabile ale suprasolicitării nervoase. Pornind de la aceste premise, organizatorilor de turism le revine sarcina conceperii unor vacanţe, respectiv aranjamente turistice, cu posibilităţi multiple de desfăşurarea a unor activităţi recreative: culturale, artistice, sportive, deprinderea şi practicarea unor meserii artizanale, stimularea unor pasiuni („hobby”) etc., menite să diversifice agrementul tradiţional şi să sporească atractivitatea manifestărilor turistice, să răspundă criteriilor odihnei active. Aceste preocupări sporesc în intensitate odată cu transformarea turismului în fenomen de masă, cu creşterea frecvenţei de petrecere a timpului liber în afara reşedinţei permanente.

În perioada contemporană, se manifestă un proces continuu de îmbogăţire a conţinutului prestaţiei turistice cu noi tipuri de activităţi – procese specifice şi turismului românesc – ca expresie a receptivităţii şi adaptabilităţii turismului la schimbările intervenute în structura nevoilor de consum, a creşterii rolului în formarea şi educarea oamenilor. Ele se pot clasifica în grupe relativ omogene, operând cu mai multe criterii.

Astfel, activităţile înglobate în conţinutul prestaţiei turistice se pot structura în: servicii legate de organizarea voiajului şi servicii determinate de sejur. Serviciile care asigură voiajul sunt constituite în cea mai mare parte din prestaţiile oferite de companiile de transport: ele privesc facilităţile şi comodităţile de organizare a călătoriei, calitatea lor determinând opţiunea turistului pentru un anumit mijloc de transport sau tip de aranjament. Tot în această categorie sunt incluse serviciile de publicitate turistică precum şi alte servicii prestate de agenţiile de voiaj. Serviciile de sejur sunt mai complexe, ele vizează satisfacerea necesităţilor cotidiene ale turistului şi asigurarea condiţiilor de agrement. Dar li se mai pot adăuga serviciile cu caractere special, determinate de unele forme particulare de turism (tratament – în cazul turismului balneomedical – traduceri în cazul turismului de congrese etc).

În raport cu importanţa faţă de mobilul călătoriei şi motivaţia cererii, serviciile turistice pot fi: de bază (transport, cazare, alimentaţie, tratament sau orice altă activitate ce prezintă motivaţia de bază a călătoriei ca: vânătoarea, hipism, schi, yachting etc., şi complementare ori suplimentare (informaţii, activităţi culturale – sportive, închirieri de obiecte s.a). În general, ponderea cea mai mare o deţin serviciile de alimentaţie şi cazare, urmate de cele de transport şi de agrement. Raportul dintre serviciile de bază şi celelalte servicii, ca şi în interiorul subgrupelor între diferite prestaţii, este diferit în funcţie de conţinutul formelor de turism practicate; astfel, pentru turiştii automobilişti serviciul de transport nu este inclus în prestaţie, aceştia deplasându-se cu mijloace proprii; în cazul turiştilor care se deplasează cu cortul sau rulota, aranjamentele pentru cazare sunt lipsite de importanţă etc.

O altă posibilitate de clasificare a serviciilor foloseşte drept criteriu natura şi forma de manifestare a cererii. Din acest punct de vedere se întâlnesc servicii ferme (transport, cazare, programe cultural – artistice etc.), angajate anterior desfăşurării consumului turistic prin intermediul agenţiilor de specialitate şi servicii spontane, solicitae în momentul în care turistul ia contact cu oferta. Caracterul spontan este specific prestaţiilor suplimentare dar se poate întâlni şi pentru prestaţiile de bază în situaţia turistului pe cont propriu. Cunoaşterea conţinutului acestor categorii de servicii furnizează informaţii privind distribuirea cererii şi preferinţelor turiştilor, favorizând organizarea şi planificarea unor acţiuni, orientează dezvoltarea serviciilor în vederea stimulării cererii.

În funcţie de modalităţile de plată sau de relaţiile financiare angajate între prestatori şi beneficiari, serviciile pot fi cu plată (majoritatea serviciilor), aceasta realizându-se anterior prestaţiei, simultan sau posterior acesteia şi gratuite sau sub forma unor facilităţi, costul lor fiind suportat din cheltuielile generale ale organizatorilor de turism (servicii de publicitate, de intermediere, comision) şi având drept scop stimularea circulaţiei turistice, asigurarea accesului larg la turism a unor categorii de solicitanţi.

După natura lor, se poate face o delimitare între serviciile specifice, generate de desfăşurarea propriu-zisă a activităţii turistice şi servicii nespecifice, rezultat al existenţei unei infrastructuri economico-sociale generale, care se adresează în egală măsură turiştilor şi rezidenţilor (transport în comun, telecomunicaţii, reparaţii - întreţinere, cultural-artistice etc.)

Serviciile turistice se mai pot structura după aria de localizare a prestării lor, după forma de prezentare (globală sau în activităţi independente), după caracterul lor, după formele de turism şi modalităţile angajării prestaţiei, în raport cu natura prestatorilor etc. Toate acestea completează imaginea bogăţiei şi varietăţii structurale a prestaţiei turistice (vezi figura de mai jos) şi sugerează totodată şi direcţii şi posibilităţi de dezvoltare.

In categoria serviciilor de baza sunt incluse acelea la care turistul nu poate renunta (transport, gazduire, agrement) ele sunt destinate satisfacerii unor nevoi generale (odihna, hrana). Deasemenea ele detin o pondere importatnta in structura consumurilor turistice; toate celelalte prestatii sunt considerate suplimentare si vizeaza fie mai buna adaptare a prestatiilor de baza la nevoile turistilor, fie ocuparea placuta a timpului liber al vacantei.



In ordinea derularii lor serviciile de baza incep cu organizarea si realizarea transporturilor. Acestea cuprind serviciul de transport propriu zis, oferit in timpul calatoriei, iar in cazul deplasarii cu mijloace proprii – servicii de intretinere si repararea acestora.

Serviciile de cazare (gazduire) se refera la crearea conditiilor pentru odihna turistilor. Ele presupun existenta unuor mijloace de cazare adecvate (hoteluri, hanuri, vile, casute) si dotarile necesare asigurarii confortului; ele privesc deasemenea, activitatile determinate de intretinerea si buna functionare a spatiilor de cazare.
Serviciile de alimentatie (de restauratie) se inscriu, deasemenea, in categoria prestatiilor de baza si au ca destinatie satisfacerea trebuintelor de hrana ale turistilor, dar si a unor nevoi de recreere si distractie. Ele se dezvolta in relatie cu serviciile de cazare sau independent de acestea.In realizarea efectiva a acestor servicii trebui avuta in vedere adaptarea lor fiecarui moment al calatoriei, specificului formelor de turism si particularitatilor segmentelor de turisti.
Serviciile de agrement – acceptate ca prestatii de baza numai de catre o parte a specialistilor sunt concepute sa asigure petrecerea placuta, agreabila a timpului de vacanta. Ele sunt alcatuite dintr-o paleta larga de activitati avand caracter distractiv-recreati, in concordanta cu specificul fiecarei forme de turism sau forma de sejur. Serviciile de agrement reprezinta elementul fundamental in satisfacerea nevoilor turistilor modalitatea de concretizare a motivatiilor deplasarii si capata un rol tot mai important in structura consumurilor turistice.
Alaturi de serviciile de baza, o contributie in crestere la succesul actiunilor turistice revine serviciilor suplimentare. Acestea sunt chemate sa sporeasca confortul vacantei, sa stimuleze odihna activa, recreerea, fara a se substitui serviciilor de agrement. In general, ele au o pondere modesta in structura consumului turistic si un rol auxiliar. Cu toate acestea, serviciile suplimentare reprezinta o sursa deloc de neglijat de crestere a incasarilor.
Indiferent de forma de prezentare cele mai importante grupuri de servicii suplimentare sunt: de informare a clientelei turistice, de intermediere (inchirieri, rezervari), cu caracter special (congrese, targuri si expozitii, festivaluri, vanatoarea), cultural artistice, sportive, financiare, diverse.
Serviciile de informare intervin in perioada de pregatire si angajare a prestatiei turistice avand un rol important in formare si concretizarea deciziei de cumparare, dar se manifesta si pe parcursul desfasurarii voiajului. Prin continutul lor trebui sa permita cunoasterea rapida, complexa si de calitate a celor mai diverse aspecte legate de deplasare si sejur (derularea programului pe zile, orariile mijloacelor de transport, facilitati de pret, conditii obligatorii de calatorie, oferta de prestatii suplimentare).
Serviciile de informare intra in atributiile tuturor organizatorilor de turism, cu precadere in cele ale agentiilor de voiaj si touroperatorilor. Ele se realizeaza prin mijloacele clasice ale publicitatii scrise (a fise plianta, brosuri, cataloage) sau orale (anunturi consilierea turistilor).
Serviciile de intermediere sunt costituite de cele de rezervare de locuri (in unitati hoteliere, mijloace de transport, la diverse manifestri cultural-artistice, sportive) si cele de inchiriere a unor obiective de inventar pentru cresterea confortului calatoriei sau pentru distractie aparatura de gimnastica, echipament si material sportiv, jocuri, etc.); tot in aceasta grupa unii autori include si reparatiile, serviciile de comision si altele.
Din categoria serviciilor de intermediere, un rol deosebit au cunoscut in ultima vreme cel de rezervare, prin introducerea si promovarea pe scara larga a sistemelor de rezervare computerizata.( CRS – Computer Rezervation Sistems) si mai recent a GDS – Global Distribution Sistems) care permit informarea, rezervare si achizitionarea rapida a locului. De mare interes, se bucura serviciile de inchiriere a automobilelor (rent a car), mai ales in conditiile dezvoltarii unor retele internationale de centre de inchiriere si conectarii la CRS.

Servicii cultural-artistice sunt gandite din perspectiva rolului recreativ distractiv si educativ al turismului. Ele au menirea de asigura ocuparea placuta, agreabila a timpului de vacanta. Dintre acesteaa pot fi evidentiate ca fiind mai importante:

· Participarea la diferite spectacole sau evenimente


· Vizite la case memoriale, muzee, galerii de arta, expozitii
· Vizitarea unor obiective istorice cuklturale stiintifice,etc.

O mentiune distincta se imppune in legatura cu organizarea programelor (excursiilor) tematice, care au capatat o frecventa tot mai mare si o diversificare a subiectelor abordate. Acestea au unrol formativ-educativ deosebit, mai ales cand se adreseaza elevilor si studentilor, completand in mod fericit cunostintele teoretice. Organizarea acestora trebuie facuta cu grija astfel incat, sa nu fie afectata motivataia principala a vacaantei (tratament balnear, cura helio-marina, schi)


Servicii sportive vin in completarea formelor consacrate ale agrementului si se subsumeaza eforturilor organizatorilor de turism de creare a unor conditii necesare unei odihne active. Aceste servicii sunt de o mare diversitate, ele se diferentiaza in functie de pregatirea turistilor si pot fi de asistenta si supraveghere (in cazul celor experimentati) sau de initiere (pentru incepatori).
Servicii avand caracter special sunt determinate in majoritatea lor de natura particulara a turismului si se asociaza unor forme mai deosebite de manifestare a acestuia. Ca urmare, ele se prezinta intr-o structura diversa, printre cele mai importante numarandu-se:
· Servicii traditionale proprii turismului (ghid, animator)
· Servicii generate de forme specifice de turism (organizarea de partide de vanatoare, de festivaluri, targurisi expozitii);
· Servicii de ingrijire a copiilor, persoanelor cu handicap, animalelor domestice proprietatea turistilor;
· Servicii de asigurare a securitatii turistului si de salvare in caz de pericol.
Servicii suplimentare

-Servicii de cura si tratament balneo-medical sunt prestatii suplimentare


in situatiile in care turistul isi completeaza sejurul intr-o statiune (motivat de odihna, cura helio-marina, schi) cu efectuarea unor tratamente simple (gimanstica, kinetoterapie, aerosoli, cure de ape minerale), avand caracter preventiv.

-Serviciile de asistenta medicale, prilejuite de astfel de situatii, fac parte din aceasta categorie.

-Serviciile financiare se refera la cele de asigurare a turistului, acoperind o gama larga de situatii, da la starea de sanatate la pierderea banilors sau bagajelor, precum si la diverse tranzactii (sisteme de plata, operatiuni bancare, schimb valutar) si facilitati (reduceri de tarife, servicii pe baza de abonament, credite, etc.).
-In categoria serviciilor suplimentare mai pot fi incluse si alte prestatii precum: comercializarea produselor in sistem “duty free”, pastrarea obiectelor de valoare, efectuarea diverselor comisioane.
Largirea gamei serviciilor,de baza si suplimentare, oferite turistilor si cresterea calitatii lor se reflecta pozitiv asupra activitatii turistice, conducand la mai buna folosire a bazei materiale si fortei de munca, la sporirea eficientei intregii activitati. Totodata, se impune sublinierea ca serviciile suplimentare au o contributie suplimentara in a cest sens prin prelungirea sejurului si a sezonului turistic, prin cresterea incasarilor medii pe zi-turist.
SERVICIUL DE TRANSPORT
1.Transporturile turistice rutiere

2.Transporturile turistice feroviare

3.Transporturile aeriene

4.Transporturile turistice maritime si navale
1.Transporturile turistice rutiere

Transportul rutier este o formă de transport terestru şi totodată un subsistem al sistemului naţional al transporturilor care asigură deplasarea în spaţiu a mărfurilor şi persoanelor cu ajutorul vehiculelor (mijloace de transport autopropulsate) şi a mijloacelor tractate (remorci, trailere).

O serie de factori influenţează dezvoltarea turismului automobilistic:

– producţia industriei de automobile;

– evoluţia preţului energiei;

– dezvoltarea întreprinderilor care închiriază automobile si tarifele practicate;

– reţeaua rutieră şi de autostrazi;

– facilităţi vamale şi de frontieră.



Avantajele transportului rutier sunt:

• autonomia în alegerea rutelor pe care turiştii vor călători în circuitele lor sau spre destinaţiile de vacanţă pentru care au optat;

• o disponibilitate mai mare a mijlocului de transport pe perioada unui sejur în cadrul unei anumite destinaţii turistice;

• o posibilitate mai mare pentru turistul automobilist de a controla traseul ales, plecarea şi timpul de sosire, precum şi orice oprire făcută pe parcurs;

• uşurinţa în transportul bagajelor personale şi în utilizarea acestora fără constrângeri de vreun fel;

• facilitarea accesului pentru atingerea mai multor destinaţii; dorinţa turistului de a cunoaşte cât mai multe într-un interval cât mai scurt primează faţă de comoditatea călătoriei, uneori, chiar şi faţă de distanţă, făcând ca autoturismul, prin accesibilitatea pe care o asigură, să fie preferat altor mijloace de transport;

• diminuarea costului personal, când două sau mai multe persoane călătoresc cu acelaşi automobil.

Transporturile rutiere se realizeaza cu urmatoarele mijloace:

• autocare si microbuze pt transporturile de grup;

• autoturisme proprietate personala pt transporturile individuale si familiale;

• autoturisme inchiriate in sistem “rent-a-car”, cu sau fara sofer, pt transport individual

• autoturisme inchiriate sau comandate in sistem de taximetrie

• transport in comun.

Transportul cu autocarul sau microbuzul:

• poate fi considerat corespondentul transportului automobilistic adaptat la turismul de grup

• pret rezonabil, accesibil

• o contributie importanta la dezvoltarea turismului

• ameliorare semnificativa a echipamentelor si serviciilor (confort, climatizare, radio, TV, bar, ghizi, asistenti), securitatii; adaptare la necesitatile turismului

• coeficientul de utilizare a capacităţii autocarelor depăşeşte 75%, fiind superior celor din transportul feroviar şi aerian

• clientela turismului cu autocarul este formată, în special, din tineri sau din membrii unor asociaţii, întreprinderi.

• tariful se calculeaza in functie de capacitatea autocarului sau microbuzului, distanţa efectiv parcursă, numărul de ore sau zile efective, taxele rutiere, parcarea, întreţinerea autovehiculului.

Serviciile oferite de transportatori specialişti în domeniu se divizează în:

Rute expres – interne şi internaţionale.

Închirierea de autocare sau rute la cerere (charter).

Organizarea de circuite sau excursii.

Operaţiuni de transfer.

Organizatorii de voiaje în autocar pot fi de trei tipuri:

– Cei care asigură, cu propriile vehicule, pe întreaga perioadă a anului şi pe linii regulate, servicii de transport pentru anumite categorii de călători (elevi, muncitori), completate cu excursii şi activităţi turistice sezoniere (prin curse speciale).

– Cei care, posedând vehicule proprii, se pun la dispoziţia unui tour-operator sau a unei agenţii receptive (ori care îşi organizează propriile producţii de voiaje).

– Cei care, nedispunând de vehicule proprii, au servicii specializate în organizarea de voiaje de autocar (apelând la mijloacele de transport ale altora).
Inchirierea automobilelor:

Închirierile de maşini, cu sau fără şofer, reprezintă astăzi un sector important al turismului auto.

Dezvoltarea închirierilor de maşini fără şofer este în mare parte legată de progresele realizate în domeniul transportului aerian, peste 2/3 din agenţiile de închiriere de maşini fiind situate pe aeroporturi.

Mai multe formule permit combinarea închirierii de autoturisme cu alte modalităţi de transport, de exemplu, combinaţia „Fly and drive” , „Rail-route” (avion + maşină şi tren + maşină) sau “Package-tour” (aranjamet semiorganizat de trasport rutier si croaziera maritima).



Infrastructura tehnica a transporturilor turistice rutiere

• Dotari si servicii necesare: statii de benzina, service auto, servicii mobile de asistenta rutiera, hanuri, moteluri si hoteluri de tranzit, popasuri turistice, magazine specifice pt turisti automobilisti, puncte de schimb valutar, servicii sanitare, locuri de parcare etc. – toate concentrate in complexe comerciale si de servicii.

• Investitiile pt constructia si intretinerea soselelor si autostrazilor sunt foarte mari; in plus, si alti factori pot frana derularea traficul rutier: caracterul pronuntat sezonier al traficului, blocaje, dependenta de conditiile meteo, restrictii de viteza, etc.

. Tendinte in dezvoltarea turismului automobilistic

• Dezvoltarea continua, pe traseele turistice rutiere, a retelei de unitati de cazare dotate la nivelul actual al cerintelor turistilor

• Dezvoltarea retelei de terenuri de campare

• Completarea echiparii soselelor cu statii de benzina, unitati de intretinere, comerciale si de alimentatie

• Diversificarea itinerariilor si a produselor “Package-tour”, cu noi destinatii

• Rezervarea prealabila si a unor servicii complementare, specifice turismului automobilistic

• Dezvoltarea formulelor combinate: transport rutier cu transportul aerian, cu cel feroviar (vagoane-platforma pt autoturisme) sau cel maritim (similar, autoturismul se transporta separat, pe autocamioane-platforma)

Agentiile ofera 3 tipuri de servicii de inchiriere de autoturisme:

– inchirieri de masini fara sofer

– inchirieri de masini cu sofer

– inchirieri pe termen lung, sub forma unui contract de leasing.



Tarifele practicate sunt de 2 tipuri:

– standard (se aplica pt un interval de timp si un nr. limitat de km)

– cu nr. nelimitat de km.

Unele agenţii de transport derulează activităţi de rent a car, în baza unor contracte de franciză (licenţă) cu firme de prestigiu internaţional (Hertz, considerat cel mai mare prestator în domeniu, Avis, Budget, National, Dollar şi Eurodollar, Eurocar etc.), cu acoperire foarte largă, conectate la sisteme de rezervare computerizate, colaborând cu diverse formule cu companiile aeriene sau feroviare.

Închirierile de autoturisme pot fi asociate cu programe diverse, atractive pentru turişti, oferindu-se pachete speciale – programe combinate. Spre exemplu, firma Hertz oferă tarife speciale pentru vizitarea complexului de agrement „Disneyland-Paris”, pentru programe cu tarife la zi, tarife per număr de persoane, pachetele includ: transport, asigurare de accidente, asigurare personală, acces nelimitat la mijloacele de agrement. Pentru asemenea programe turistice, turistul contactează oficiul Hertz şi alege produsul care îl interesează.


2.Transporturile turistice feroviare

Transportul feroviar asigură deplasarea în spaţiu şi timp a bunurilor şi persoanelor cu ajutorul locomotivelor şi vagoanelor, care circulă după un program prestabilit, pe trasee fixate (căile ferate).



Caracteristici:

– Transportul este asigurat, de regulă, la preţuri mai scăzute decât cele practicate în transportul auto şi aerian, îndeosebi pe distanţe medii şi lungi.

– Procesul de transport se desfăşoară neîntrerupt, ziua şi noaptea şi în tot cursul săptămânii, în condiţii de regularitate şi potrivit unor grafice prestabilite.

– Prezintă un grad ridicat de siguranţă, ca urmare a respectării stricte a normelor de siguranţă a circulaţiei pe căile ferate.

– Dpdv turistic, transportul feroviar este aproape exclusiv “european”.

Avantaje:

• regularitatea şi certitudinea deplasării, ca urmare a independenţei relative a mijloacelor feroviare faţă de starea vremii;

• costul relativ mai scăzut al călătoriei faţă de mijloacele aeriene, asociat cu viteza mare de deplasare. Pot fi menţionate în acest sens trenurile de mare viteză de tipul ICE (Intercity Express) în Germania, TGV (Train a Grand Vitesse) în Franţa, TAV (Treno Alla Velocita) în Italia asigură, pe lângă deplasarea foarte rapidă, legături multiple (sub denumirea Eurostar circulă, prin tunelul de sub Canalul Mânecii, 60 de trenuri de mare viteză care leagă Londra cu Paris şi Bruxelles);

• comoditatea oferită prin vagonul de dormit şi vagonul-restaurant;

• posibilităţi mult mai largi de vizionare a peisajului:

• faptul că îmbarcarea şi debarcarea se realizează, în general, în interiorul localităţilor, pentru ajungerea la hotel nemaifiind necesar transferul.

În ceea ce priveşte oferta de programe, întrucât s-a constatat un declin al rutelor standard, s-au creat trenuri recreative (în Italia, China, Spania, Elveţia), au fost revitalizate sau create rute care îmbină deplasarea cu agrementul (Trans-Siberian Express, Orient-Express, Veneţia Simplon Orient-Expres, American Orient-Expres).

În organizarea transporturilor turistice cu mijloace feroviare se folosesc atât cursele regulate, cât şi cele speciale (charter). În cazul curselor de linie, agenţiile de turism închiriază o parte a capacităţii garniturilor; în situaţia traseelor mai aglomerate se realizează suplimentarea capacităţii trenurilor obişnuite. Cursele speciale (charter) sunt organizate în perioadele de sezon şi la sfârşitul săptămânii. Ele pot fi exploatate, integral sau parţial, de organizatorii de turism.

În concordanţă cu evoluţiile în domeniul rezervărilor s-a iniţiat şi pe calea ferată un astfel de sistem (SOCRATE – Systeme Offrant a la Cliente la Reservation D’Affaires et de Tourisme en Europe) în conexiune cu Sabre, care asigură serviciile de călătorie şi cazare, s-au introdus tichete automate (ATB – Automated Ticket and Boarding Pass) în vederea standardizării operaţiunilor, se promovează cooperarea între transportatori diferiţi (feroviari, aerieni, rutieri), între aceştia şi agenţiile de voiaj etc.

Tarifele internaţionale se determină, în principiu, ca o sumă a tarifelor naţionale. Fiecare ţară îşi fixează propriile reduceri tarifare (pe perioade de timp, categorii de trenuri, tarife de grup).

Agenţiile de turism obţin prin Uniunea Internaţională a Căilor Ferate, de la reţelele ţărilor membre, un comision de circa 10% pentru promovarea aranjamentelor turistice feroviare.


Aranjamente pe calea ferata:

• Rail Inclusive Tour (RIT) presupune comercializarea de către agenţii de voiaj a unui pachet de servicii turistice pentru grupuri organizate, la un preţ global, folosind ca mijloc de transport trenul.

• În aranjament RIT clasa I sau a II-a, se pot realiza următoarele variante de călătorii: dus-întors pe un anumit traseu, circuite speciale într-o singură direcţie, curse combinate cu folosirea pe anumite parcursuri a autocarului. Restricţiile, legate de acest aranjament turistic, prevăd un număr minim de înnoptări hoteliere care variază de la un aranjament la altul.

• Tariful se stabileşte în contractul încheiat între agentul de voiaj şi calea ferată şi poate fi aplicat în mai multe variante tarifare, în funcţie de tipul de aranjamente RIT.



Variante ale RIT:

• RIT-I este folosit de turişti individuali şi presupune o reducere a tarifului feroviar cu circa 20%, fără a fi limitat volumul minim al traficului în acest aranjament.

• RIT-IG este utilizat tot de către călători individuali sau de grupuri mici şi presupune reduceri tarifare de până la 40%. În contractul încheiat între parteneri se prevede un volum minim de trafic, aliniat celui din anul precedent.

• RIT-GP este folosit de grupuri de turişti care sunt programaţi pe subperioade de timp, prevăzându-se pentru fiecare un anumit minim de trafic. Reducerea de tarif este de până la 45%, generând pentru agenţiile de voiaj importante beneficii suplimentare.

• RIT-Y şi RIT-YP sunt aranjamente destinate tinerilor sub 26 de ani, fără programare sau cu programarea transportului şi presupunând reduceri tarifare până la 50%.

• RIT-G reprezintă o variantă de RIT practicat la cele mai scăzute tarife, având scop promoţional şi utilizare conjuncturală.

Indiferent de tipul de aranjament RIT, condiţiile de vânzare sunt:

• vânzarea RIT se face numai prin agenţiile de voiaj care capătă acest drept de comercializare în urma încheierii unui acord-contract cu administraţia căilor ferate din ţara de reşedinţă;

• agenţia de voiaj trebuie să lanseze şi să facă publicitate pentru un aranjament RIT ce nu poate depăşi 12 luni şi pentru care precizează tipurile de prestaţii turistice şi datele programate;

• preţul minim de vânzare al aranjamentului turistic trebuie să depăşească cu minimum 10% preţul transportului pe ruta respectivă, pentru călătorii izolaţi;

• tariful transportului nu poate fi publicat separat, ci numai inclus în preţul IT al aranjamentului;

• publicitatea realizată prin materiale uzuale (pliant, broşură) de către agentul de voiaj trebuie să îndeplinească anumite condiţii privind conţinutul. Ea trebuie să cuprindă: durata călătoriei, tipul de cazare folosit, clasa calitativă, tipurile de prestaţii, preţul de vânzare.

Agentiile de voiaj pot oferi legitimatii de calatorie in trafic international, cu tarife reduse, astfel:

• INTER-RAIL - un aranjament de transport feroviar ce se organizează pentru posesorii de legitimaţii cu acelaşi nume şi implică acordarea unor reduceri tarifare de 50% la vagoane de clasa a II-a pe tot parcursul feroviar al ţărilor ce au aderat la acest sistem. Sistemul se adresează tinerilor sub 21 de ani şi este girat de căile ferate franceze.

• EURAIL (-Tariff...-Group...-Pass) - adresat turiştilor din ţările extraeuropene care pot achiziţiona biletele cu acelaşi nume de la reprezentanţii unor administraţii ale căilor ferate europene sau agenţii de voiaj acreditate în America de Nord şi Sud, Africa, Japonia, Australia, pentru destinaţii europene.

• B.I.J. – tinerilor sub 26 de ani, cu reduceri intre 20 si 50%, in functie de destinatie (tara europeana)

• BALKAN FLEXIPAS – nr. nelimitat de calatorii in tarile balcanice, intr-o luna; tinerii sub 20 de ani au reduceri de 45% din tariful integral

• EURO MINI GRUP – pt calatorii in Europa, pt grupuri de minimum 2 persoane, din care un tanar sub 16 ani.


3Transporturile turistice aeriene

Este utilizat in principal pentru calatoriile pe distante lungi si foarte lungi.


Dintre avantajele transportul aerian:
-durata scazuta a calatoriei;
-un grad de confort ridicat;
-o perioada scurta de timp intre momentul achizitionarii aranjamentului turistic.
Dezavantaje:
-dependenta de conditiile atmosferice;
-costul ridicat al calatoriei;
-imbarcarea si debarcarea se realizeaza in afara marilor orase ceea ce reclama si utilizarea transportului la sol.
Pentru transportul turistic pe calea aerului se utilizeaza cursele regulate si cursele la cerere (Charter). Cursele regulate se deafasoara dupa un orar bine stabilit cunoscut din vreme de turistii potentiali. De regula, acestea sunt utilizate de turistii care calatoresc pe cont propriu, care achita costul integral.
In cazul curselor charter se utilizeaza numai la cerere, rutele se stabilesc in functie de cerintele turistice, iar tarifele sunt mai reduse.
In transportul aerian de curse regulate se disting urmatoarele tipuri de aranjamente turistice. Este vorba de “inclusiv tour”(I.T.) si “Part Charter”.
Aranjamentul I.T. reprezinta o calatorie turistica organizata de o agentie de voiaj impreuna cu o companie de transport aeriana.
Agentia organizatoare trebuie sa fie agreata de I.A.T.A. si ea este aceea care inchiriaza o parte a capacitatii de transport pentru a asigura un grad ridicat de ocupare a spatiilor. Pretul unui asemenea aranjament include costul de transport, cazare, masa si divertisment.
Aranjamentele I.T. se comercializeaza sub 2 forme:
-aranjamente de grup;
-aranjament individual.
Biletele pentru o asemenea calatorie trebuie procurate dintr-o agentie de turism, pretul se achita integral inainte de inceperea calatoriei si sunt de regula cu 50% mai mici decat tarifele neturistice. Aceste tarife sunt publicate si se calculeaza cu ajutorul cartilor de calcul in functie de distanta si in functie de zona I.A.T.A. respectiva.
1   2   3   4   5   6   7   8


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət