Ana səhifə

1. Dönem kodu


Yüklə 255 Kb.
səhifə2/2
tarix25.06.2016
ölçüsü255 Kb.
1   2

Yenileşme, modernleşme, Batılılaşma, ıslahat, reform, çağdaşlaşma kavramları çerçevesinde Osmanlı Devleti’nin Lâle Devri’nden itibaren giriştiği yenileşme faaliyetleri Nizam-ı Cedid, II Mahmud, Tanzimat, Meşrutiyet, II Abdülhamit ve II Meşrutiyet Dönemleri yenileşme hareketleri ve meydana getirdiği değişimi.



TAR 320 RUSYA TARİHİ

Moskova Knezliğinin ortaya çıkışı, tarihi süreç boyunca oynadığı siyasi, ekonomik ve kültürel roller, Çarlık Rusyası, Rusya-Osmanlı ilişkileri ve Rusya’nın Avrupa ve dünya siyasetindeki etkileri.


TAR 322 FARSÇA DİLBİLGİSİ

Edebiyat ve kültür geleneğimizin esaslarından olan Fars kültürüne aşinalık sağlamak için edebi Fars dili üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca Farsça Dil Bilgisi, Farsça dikte ve yazılı anlatım, Farsça Okuma, İran Tarihinin kısa özeti konuları ele alınacaktır. İlet işim


TAR 324 RUSÇA DİLBİLGİSİ

Rus Dili ve Edebiyatı, Rusça Dil bilgisi, Rusça yazım kuralları, dikte ve yazılı anlatım, sözlü ifade becerisi.


VII. DÖNEM

TAR 401 ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ

1919-1939 Geçici barış döneminin değerlendirilmesi, Soğuk savaş öncesi ve sonrası dönmedeki gelişmeler, Rus Sömürgeciliği ve ABD, Yeni dünya örgütleri ve fonksiyonları. Amerikan yayılmacılığı Kore ve Vietnam Savaşları, Avrupa Birliği’nin Oluşum Süreci ve küresel süreç.
TAR 403 TÜRKİYE CUMHURİYETİ İKTİSAT TARİHİ

Osmanlı devletinin iktisadî mirası, Milli Mücadele dönemindeki ekonomik sıkıntılar, Cumhuriyet’in ilk yıllarında uygulanan iktisadî politikalar, Sanayi planları, II. Dünya savaşı ekonomi politikaları, Demokrat Parti ve uyguladığı ekonomi politikaları ve sonuçları.


TAR 405 TANZİMAT DÖNEMİ MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI

Tımar/Toprak Sistemi, Osmanlı Cemiyeti, Kırsal Hayat, Osmanlı Devletinin Merkez  Teşkilatı, Osmanlı Şehirleri ve Ulaştırma, Sosyal Müesseseler, Siyasal ve Toplumsal Değişme Dönemi/Klasik Osmanlı Düzeninin Bozulması, Tanzimat Dönemi/Yönetimin Modernleşmesi: Tanzimat Hareketinin Nedenleri ve Niteliği, Tanzimat Fermanı, Merkezi İdare Örgütünde Modernleşme, Taşra Teşkilatında Merkeziyetçilik, Türkiye Cumhuriyeti’ne Kalan Yönetim  Mirası.



TAR 411 XIX. YÜZYILDA SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ

Eski Yunan’dan başlayarak orta çağ ve toplumsal sözleşme düşünürleri bağlamında devlet, iktidar, insan doğası, adalet, eşitlik ve özgürlük konuları.

TAR 413 OSMANLILARDA GÜNDELİK YAŞAM

Gündelik yaşam ve maddi kültür çalışmalarının doğuşu ve araştırma alanları, Osmanlı maddi kültür dünyasının unsurları (barınma, beslenme, giyim, eğlence vs.), Osmanlı maddi kültürünün tarihsel kaynakları, Osmanlı maddi kültürünün sürekliliği ve değişimi, toplumsal grupların yaşam tarzları ve tüketim kalıpları, batılılaşma.

TAR 415 OSMANLIDA SİYASİ OLUŞUMLAR

Osmanlı Devleti’nin son yüzyılı içerisinde ortaya çıkan yeni siyasal eğilimler ve kurumların Türk siyasal hayatı açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi. Osmanlı siyasi fırkların ortaya çıkışı ve tarihi gelişiminin ortaya konulması.

TAR 417 TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KAYNAKLARI

Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde kullanılan birinci ve ikinci el kaynakların tanıtılması. Kaynakların tahlili.

TAR 419 YAKINÇAĞ OSMANLI ARŞİV BELGELERİ

Osmanlıcanın yapısı, arşiv terimleri Türkiye’deki arşivler ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi ile ilgili bilgiler, buralardan elde edilen belgelerin okunması ve değerlendirilmesi örneklerle incelenmesi.


TAR 421 OSMANLI BİLİM TARİHİ

Osmanlı biliminden nelerin kast edildiği, Osmanlı biliminin kaynakları. Klasik dönem Osmanlı bilimi. Batılılaşma sürecinde Osmanlı bilimi, Osmanlı bilimsel faaliyetler ve bilim insdanları.
TAR 423 ANAYASA METİNLERİ

Anayasa Hukukunun genel ilkeleri ve kuralları, Anayasa Hukukunun konusu ve yönteminin ele alınması, Anayasa Hukuku’nun genel teorisi; siyasi iktidar, özellikleri, kaynağı ve meşruluğu, İktidarın kurumsallaşmış şekli olarak devlet, devlet biçimleri, devletin biçimsel temeli olarak anayasalar. Kavram olarak Anayasa, Anayasa hareketleri, Anayasanın anlamı ve türleri, anayasaların yapılması ve değiştirilmesi kapsamında asli kurucu iktidar ve tali kurucu iktidar ve kanunların anayasaya uygunluğu ve denetimi.


TAR 425 FARSÇA OKUMALAR

Yapım ekleri üzerinde durularak öncelikle gramer bilgisi tamamlanmaktadır. Öğrencilerin klasik Farsça okuma, yazma ve konuşma kabiliyetlerini geliştirmenin yanı sıra İran kültür, medeniyet ve edebiyatını tanıtma amacıyla Hayyâm, Hâfız, Sa‘dî, Firdevsî gibi şairlerin şiirlerinden örnekler incelenmektedir. Ayrıca öğrencilerin günlük konuşma Farsçası ile tanışmaları için, ders kitabına ilaveten çeşitli gazete veya dergilerden haber ve yazılar okunmakta, zaman zaman görsel-işitsel materyallerden de faydalanılmaktadır.

TAR 427 RUSÇA OKUMALAR

Öğrencilerin yazılı metin okuma alışkanlığının yoklanması, metinleri okumaya özendirilmeleri için çalışmalar yapılması, İncelenen metin şiir ise zaman zaman ezberleme ödevleri vermek. Yazılı metinlerden bölümler üzerinde söz dizimi, cümle yapısı ve sözcük anlamlarının kökenleri alanlarında bütün sınıfın katılacağı çalışmalar yapılması.


VIII. DÖNEM
TAR 402 XX. YÜZYIL TÜRK DÜNYASI

XIX. Yüzyıl sonlarından başlayarak XX. Yüzyıl boyunca Türk Dünyasındaki aydınlanma, fikir akımları, siyasal oluşumlar, Sovyetler Birliğinin kuruluşu ve çöküşü, Türkiye ve Türk dünyasını etkileyen bölgesel sorunlar.


TAR 404 BİTİRME TEZİ

Mesleki bilgi ve beceri düzeyini geliştirmek ve ölçmek amacıyla tarihi bir konunun öğrenci tarafından araştırılması ve jüri önünde savunulması.Tez çalışması lisans bitirme çalışması olarak da adlandırılır. Bu çalışmada öğrencilere birer lisans bitirme tezi verilir. İki dönem boyunca bu tez çalışması üzerine çalışılır. Sene sonunda bu tez çalışması bitirilir. Bu ders bir anlamda dört yıl boyunca verilen Tarih metodu, hazırlanan seminerler yapılan sunumların bir neticesi olarak ortaya konulacak çalışmanın niteliğini belirler.


TAR 406 OSMANLI SOSYAL VE İKTİSADİ TARİHİ

Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren 18.yüzyıla kadarki süreçte devlet ve toplumun Temel Sistemleri, Timar Düzeni, Toprak tasarruf ve işletim biçimleri, Osmanlıda Nüfus, Nüfus Tahminleri, Osmanlıda İskân Politikası, Aşiretlerin Yerleşimleri; Fetihlerin Sosyal ve Ekonomik Yönleri; Köy ve Köylü; Osmanlıda Üretim Tipleri ve Çeşitleri; Osmanlı Kent Modeli, Köylü ve Kentli arasındaki farklar; Çiftçi ve Zenaatkâr; Osmanlıda Ticaret, Ticari baglantı içinde bulunulan diğer devletler; Büyük Kentler ve İaşeleri; Osmanlının büyük ekonomik bölgeleri; Osmanlıda ulaşım ve yollar, vb.


TAR 408 AMERİKA TARİHİ

Amerika’nın doğuş, yükseliş ve yayılışları tarih öncesi çağlardan günümüze kadar mukayeseli bir şekilde işlenmesi, Amerika medeniyetlerinin kurucu unsurları, ayırt edici faktörleri ve karşılıklı etkileşimlerinin anlaşılmaya çalışılması. Amerika’nın tarih, mimari, siyaset gibi unsurlarının incelenmesi.
TAR 410 TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN İDARİ KURULUŞLARI

Türkiye’nin kamu yönetimi teşkilatının dayandığı sistemler, Türkiye’nin idari kurumlarının işlevsel ve yönetsel açıdan incelenmesi.
TAR 412 TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİ SEMİNERİ

Atatürk’ün Devletçilik, Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, İnkılapçılık ve Laiklik ilkeleri, bu inkılapların uygulamaları, İnkılaplara karşı ortaya çıkan tepkiler ve sonuçları, ayaklanmalar ve sonuçları.
TAR 414 OSMANLI DİPLOMASİ TARİHİ

Osmanlı diplomatik usûlleri, Avrupa saray teamüllerinden farklılıkla, yabancı elçilere yapılan merasimler, karşılama ve uğurlama törenleri, hediyeleşme usûlleri, elçilerin seçimi, rütbeleri, maiyetleri ve müzakere şartları arasında farklar, Osmanlı devletler hukuku, Klasik dönemden başlayarak daimi elçiliklerin kuruluşunun ilk devresini ele alacak biçimde düzenlenmesi.


TAR 416 DARBELER TARİHİ

Osmanlı Devletinin tarihi boyunca gerçekleşen darbeler, müdahaleleri, askeri vesayet sistemleri, yeniçeri darbeleri, Cumhuriyet dönemi darbe ve müdahaleleri. Darbeleri hazırlayan şartlar ve darbe rejimlerinin etkileri.


TAR 418 TANZİMAT DÖNEMİ MODERNLEŞME HAREKETLERİ VE TOPLUMSAL MUHALEFET

Yenileşme, modernleşme, Batılılaşma, ıslahat, reform, çağdaşlaşma kavramları çerçevesinde Osmanlı Devleti’nin Lâle Devri’nden itibaren giriştiği yenileşme faaliyetleri Nizam-ı Cedid, II Mahmud, Tanzimat, Meşrutiyet, II Abdülhamit ve II Meşrutiyet Dönemleri yenileşme hareketleri ve meydana getirdiği değişimi, entelektüel oluşumlar.




TAR 420 XIX. YÜZYIL ASKERİ REFORMLARI

II. Mahmud döneminden itibaren Osmanlı ordusunda gerçekleşen reform hareketleri, Tanzimat dönemi askeri reformları, Meşrutiyet döneminde orduda yapılan yenileşme ve reform çabaları.


TAR 422 KÜRT TARİHİ VE UYGARLIĞI

Kürtlerin ana vatanı ve tarih sahnesine çıkışları, tarihte kurulmuş bulunan Kürt devlet ve beylikleri, Kürt devlet ve beyliklerinde siyasi, ekonomik ve kültürel anlayış, Kürtlerde hakimiyet anlayışı, feodalite ve aşiret yapısı, Kürtlerde gelenek, görenek, din, Kürtlerin dili, edebiyatı, müziği v.s. Kürtlerin medeniyete yaptıkları katkılar.


TAR 424 FARSÇA METİNLER

Farsça metinleri inceleme ve değerlendirme, metin okuma çalışmaları.
TAR 426 RUSÇA METİNLER

Rusça metinleri İnceleme ve değerlendirme, metin okuma çalışmaları.
1   2


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət