Ana səhifə

Executive summary XXX


Yüklə 3.72 Mb.
səhifə17/27
tarix26.06.2016
ölçüsü3.72 Mb.
1   ...   13   14   15   16   17   18   19   20   ...   27

BÖLÜM: BASIM SANAYİ

  1. BASIM SANAYİNİN TANIMI ve KAPSAMI

    1. Basım Sanayii


Basım sanayi kökenlerini geleneksel matbaacılık faaliyetlerinin oluşturduğu önemli ve eski bir sanayi sektörüdür. Matbaacılık ile birlikte tarihte sağlanan önemli gelişmelerin ardından yaşanan sanayi devrimi sektörü küçük ölçekli matbaacılık işlerinden büyük ölçekli firmaların yer aldığı basım sanayine dönüştürmüştür.

İmalat sanayinin önemli sektörlerinden biri olan basım sanayi günümüzde basım teknolojisinde ulaşılan seviyenin katkısı ile çok çeşitli basım işlevlerini ve işlerini kapsayan bir sanayi haline gelmiştir.

Basım sanayi günümüzde bilginin dolaşımını hızlandırarak küreselleşmeyi desteklerken, ülkeler ve toplumlar arasındaki yakınlaşmayı da artırmaktadır. Basım sanayi yine bilgi toplumu ve teknolojinin yarattığı yeni koşullar içinde ve özellikle dijital eğilimleri karşısında kendini sürekli yenilemekte ve değişime uyum sağlamaktadır.

Basım sanayi bir endüstri kolu olarak iktisadi faaliyetlerin içinde yer almakla birlikte, sosyal ve toplumsal açıdan da önemli katma değer yaratmaktadır. Basım sanayinin ürünleri toplumsal gelişim için gerekli en önemli unsurlardır. Matbaacılık tarihinin başından itibaren basım sanayinin varlığı toplumsal gelişime büyük katkı sağlamıştır. Bu itibarla basım sanayinin sayısal veriler ile ölçülebilen ekonomik katkılarının yanı sıra önemli toplumsal katkısı da bulunmaktadır.

Basım sanayinin toplumsal katkısı günümüzde sanayinin üretim teknolojisindeki olağan üstü değişimlere rağmen artarak sürmektedir.

      1. Basım Sanayinin Kapsamı


Basım sanayi NACE.2 sektör sınıflandırmaları içinde 18 no’lu grubu oluşturmakta olup “Kayıtlı Medyanın Basılması ve Çoğaltılması” başlığı ile tanımlanmaktadır. Bu tanımlama ve sınıflandırma içinde basım sanayinin kapsamı aşağıda sunulmaktadır.

18 Kayıtlı Medyanın Basılması ve Çoğaltılması

Bu bölüm, gazetelerin, kitapların, mecmuaların, iş formlarının, tebrik kartlarının ve diğer materyallerin basılmasını ve ciltçilik, madeni baskı kalıbı yapılması ve veri görüntüleme gibi ortak destekleyici faaliyetleri kapsamaktadır. Bu bölümde kapsanan destekleyici faaliyetler basım sanayinin ayrılmaz bir parçasıdır ve basım sanayinin entegre bir parçası olan bir ürün (bir baskı levhası, kitap cildi ya da bilgisayar diski ya da dosyası) hemen her zaman bu işlemler sonucunda elde edilmektedir.

Basımda kullanılan süreçler; baskı kalıbında, ekranda, ya da bilgisayar dosyasında yer alan bir görüntünün kağıt, plastik, metal, tekstil ürünleri ya da ahşap üzerine baskısını sağlayan değişik yöntemleri içermektedir. Bu yöntemlerin en çok bilineni, görüntünün baskı kalıbından ya da ekrandan litografik baskı (taş baskı), klişe baskı, ekran baskısı, fleksografik baskı (esnek kauçuk ya da plastiğe yapılan baskı) kullanılarak bir ortama baskı yapılmasıdır. Görüntü veya elektrostatik ve diğer tiplerde teçhizatları (dijital veya vuruşsuz baskı) oluşturmak için doğrudan basım sürecinin yürütülmesinde genellikle bir bilgisayar dosyası kullanılmaktadır.

Basım ve yayım faaliyetleri aynı birim tarafından yürütülebilmesine karşın (bir gazete örneğin) bu farklı faaliyetler aynı fiziksel ortamda yürütülmesi giderek azalmaktadır.

Bu bölüm ayrıca kompakt diskler, video kayıtları, diskler ve kasetler üzerine yapılan yazılımlar, kayıtlar vb. gibi kayıtlı medyanın çoğaltılmasını kapsamaktadır.

Bu bölüm, yayım faaliyetlerini hariç tutmaktadır (bkz. Kısım J).

18.1 Basım ve basım ile ilgili hizmet faaliyetleri

18.11 Gazetelerin basımı

18.12 Diğer matbaacılık

18.13 Basım ve yayım öncesi hizmetler

18.14 Ciltçilik ve ilgili hizmetler

18.2 Kayıtlı medyanın çoğaltılması

18.20 Kayıtlı medyanın çoğaltılması

18.1 Basım ve basım ile ilgili hizmet faaliyetleri

Bu grup, gazetelerin, kitapların, mecmuaların, iş formlarının, tebrik kartlarının ve diğer ürünlerin basılmasını ve ciltçilik, madeni baskı kalıbı yapılması ve veri görüntüleme gibi ortak destekleyici faaliyetleri kapsamaktadır. Matbaacılık birçok değişik teknik kullanılarak ve birçok değişik malzeme üzerine yapılabilir.



18.11 Gazetelerin basımı

Bu sınıf haftada en az dört kez yayınlanan diğer süreli yayınların basımını kapsamaktadır.

Kapsam dışı olanlar; basılı ürünlerin yayımlanması (bkz. 58.1), dokümanların fotokopilerinin çekilmesi, (bkz. 82.19).

18.12 Diğer matbaacılık

Bu sınıf aşağıdakileri kapsamaktadır;



  1. Haftada dört kereden daha az yayınlanan dergilerin ve diğer mecmuaların basılması,

  2. Kitapların ve broşürlerin, müzik eserlerinin ve müzik el yazmalarının, haritaların, atlasların, posterlerin, reklam kataloglarının, prospektüslerin ve diğer basılı duyuruların, posta pullarının, vergi pullarının, tapu senetlerinin, çeklerin ve diğer kıymetli evrakların, akıllı kartların, albümlerin, günlüklerin, takvimlerin, iş formlarının ve diğer ticari içerikli basılmış evrakların, kişisel kırtasiye ürünleri ve diğer tipo baskı yoluyla basılan ürünlerin, ofset baskı, fotogravür, fleksografik baskı, ekran baskısı ve basım için kullanılan diğer baskı aletleri, teksir makineleri, bilgisayar yazıcıları, kabartmalı baskı yapan makineler, vb. kullanılarak basılması (hızlı basım dahil),

  3. Doğrudan tekstil ürünleri, plastik ürünler, cam, metal, ahşap ve seramik üzerine baskı yapılması.

Basılı malzeme tipik olarak telif haklarına sahiptir.

Ayrıca bu sınıf, yaftaların ve etiketlerin basılmasını (litografik, gravür baskı, fleksografik baskı, diğer) da kapsamaktadır.

Kapsam dışı olanlar; ana unsuru bilgi içermeyen eğitim ve ticari kırtasiye malzemeleri (not defterleri, ajandalar, kayıt defterleri, muhasebe defterleri, iş formları vb.), imalatı, (bkz. 17.23), basılı ürünlerin yayınlanması, (bkz. 58.1).

18.13 Basım ve yayım öncesi hizmetler (Baskı öncesi hizmetler)

Bu sınıf aşağıdakileri kapsamaktadır;



  1. Tarama ve optik karakter tanımlanması,

  2. Elektronik makyajlama da dahil dizgi, karakter-dizgisi, foto-karakter-dizgisi,

  3. Baskı öncesi veri girişi,

  4. Multimedya (kağıt üzerine baskı, CD-ROM, Internet) uygulamaları için veri dosyalarının hazırlanması,

  5. Resim yerleştirme ve tabaka yerleştirme dahil tabaka yapım hizmetleri (tipo baskı ve ofset baskı işlemleri için),

  6. Silindirlerin hazırlanması: gravür baskı için silindirlerin kazınması veya asitle aşındırılması,

  7. Tabakanın şekillendirilmesi: “bilgisayardan tabakaya” (CTP) (aynı zamanda foto polimeri tabakaları için de), rölyef mühür ve baskı için tabakalar ve kalıpların hazırlanması.

  8. Ahşap blokların ve litografik taşların hazırlanması gibi, teknik özellikli sanatsal çalışmaların hazırlanması,

  9. Sunumlar için saydamların, asetatların vb. hazırlanması,

  10. Taslaklar, planlar, mizanpajlar, vb.nin hazırlanması, baskı provaları.

Kapsam dışı olanlar; özel tasarım faaliyetleri, (bkz. 74.10).

18.14 Ciltçilik ve ilgili hizmetler

Bu sınıf aşağıdakileri kapsamaktadır;



  1. Ticari ciltçilik, model montajlama ve baskı faaliyetlerini destekleyici baskı sonrası hizmetler, örneğin; ticari kitap kapaklarının hazırlanması ve katlama, kesme ve süsleme, toplama, dikme, lif ile dikme, tutkallama, kesme ve dış kapağının koyulması,

  2. Harmanlama, altın pres yapma, spiral veya plastik tel ile tutturularak kitapların, broşürlerin, dergilerin, katalogların vs. ciltlenmesi ve tamamlanması,

  3. Basılmış kağıtları veya basılmış mukavvaları katlama, yaldızlama, delme, zımbalama, delik açma, kabartma, yapışkan sürme, tutkallama, yaprak haline getirme yöntemleriyle ciltlenmesi ve tamamlanması,

  4. CD-ROM’lar için tamamlama hizmetleri,

  5. Müşterinin tercihleri doğrultusunda katlama, desteleme, zarflama gibi posta tamamlama hizmetleri,

  6. Kalıplama, kalıba batırma, kabartma ve Braille alfabesi (kör alfabesi) kopyalama gibi diğer tamamlama faaliyetleri.

18.2 Kayıtlı medyanın çoğaltılması

18.20 Kayıtlı medyanın çoğaltılması

Bu sınıf aşağıdakileri kapsamaktadır;



  1. Müzikli veya diğer ses kayıtlı gramofon plaklarının, kompakt disklerin ve kasetlerin ana kopyalarından çoğaltılması,

  2. Sinema filmi ve diğer video kayıtları içeren kompakt disklerin ve kasetlerin ana kopyalarından çoğaltılması,

  3. CD ve kasetlerdeki bilgisayar yazılım ve verilerin ana kopyalarından çoğaltılması.

Kapsam dışı olanlar; basılı ürünlerin çoğaltılması, (bkz. 18.11, 18.12), bilgisayar yazılımının yayımlanması, (bkz. 58.2), sinema filmlerinin, video kayıt bantları ve filmlerin DVD veya benzer aletler ile üretilmesi ve dağıtılması, (bkz. 59.11, 59.12, 59.13), sinema filmlerinin toplu gösterim amacına yönelik olarak çoğaltılması, (bkz. 59.12), ses kayıtları veya ses malzemeleri için ana kopyaların imalatı, (bkz. 59.20).
1   ...   13   14   15   16   17   18   19   20   ...   27


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət