Ana səhifə

Ek 1 İhracat prosedürleri


Yüklə 345 Kb.
səhifə7/7
tarix26.06.2016
ölçüsü345 Kb.
1   2   3   4   5   6   7

Alıcının Yükümlülükleri:

  1. Giderleri kendisine ait olmak üzere bir gemi kiralamak, satıcıya geminin ismini, yükleme limanını ve malın gemiye teslim edileceği tarihi bildirmek.

  2. Malın yükleme limanında, geminin küpeştesinden geçtiği andan itibaren meydana gelecek malla ilgili tüm giderlerle rizikoları yüklenmek ve sözleşmede belirtildiği biçimde mal bedelini ödemek.

  3. Tayin ettiği geminin zamanında veya saptanan süre içinde vasıl olmaması veya malı alamaması, bundan doğacak tüm ek giderlerle kararlaştırılan sürenin bitiminden itibaren meydana gelecek mala ait tüm rizikoları, ayrı konmak veya başka bir şekilde ayrımı yapılmış olmak koşuluyla yüklenmek.

  4. Geminin ismini zamanında satıcıya bildirmezse sürenin bitiminden itibaren meydana gelecek tüm rizikoları, yüklenmek.

  5. Konşimentonun sağlanması için gerekli tüm gider ve harçları ödemek.

  6. Konsolosluk belgesiyle menşe şahadetnamesi dahil olmak üzere, A.7 ve A.8 maddelerinde sözü edilen belgelerin sağlanması için gerekli tüm gider ve harçları ödemek.


E) Mal Bedeli Veya Navlun / Cost And Freight( CFR)
Bu terim ile satıcı belirlenen varış limanına malı gönderebilmek için gerekli tüm giderleri ve navlunu ödemek zorundadır. Ancak malla ilgili yitik bir hasar rizikoları ile giderlerde görülebilecek artış, yükleme limanında malların gemi küpeştesini geçmesi anından itibaren satıcıdan alıcıya devredilmiş olur.
CFR terimi satıcının ihraç için malları gümrükten geçirmesi gerektiğini belirtir.


  1. Satıcının Yükümlülükleri:

  1. Satış sözleşmesinin koşullarına uygun biçimde malı teslim etmek.

  2. Giderleri kendisine ait olmak üzere, malın taşınmasında kullanılan tipte bir gemi ile kararlaştırılan varma limanına taşınması için sözleşme yapmak ve navlun bedeli ile yükleme ve boşaltma limanındaki her türlü giderlerini ödemek.

  3. Giderleri kendisine ait olmak üzere, malın ihracı için gerekli ihraç lisansını veya diğer resmi müsaadeleri almak.

  4. Malın yükleme limanında geminin küpeştesini geçtiği ana kadar meydana gelecek tüm rizikoları yüklenmek.

  5. Alıcıya, malın cirolu konşimentosu ile yüklenen mala ait faturayı göndermek. Konşimentonun akit konusu mallarla ilgili olması, alıcıya yada temsilcisinin emrine teslimini mümkün kalması gereklidir. Böyle bir konşimentonun tam takım “on board (gemi bordasında)”, “shipped (gemiye yüklenmiş)” veya “received for shipment (yüklenmek üzere teslim alınmış)” konşimento olması ve yükleyici şirket tarafından eşyanın fiilen geminin bordasında bulunduğunu doğrulayan, bir tarihi taşıyan bir şerhi içeren teslim alma konşimentosu olması gereklidir.

  1. Malın ambalajsız olarak gönderilmesi, ticari teamülden değilse, giderlerini vererek malı ambalajlatmak.

  2. Malın tartı, ölçü, sayım ve nitelik kontrolü gibi yoklama giderlerini ödemek.

  3. Alıcı istemde bulunduğu takdirde, giderleri ona ait olmak üzere, menşe şahadetnamesi ile konsolosluk faturasını alıcıya temin etmek.

  4. Alıcı istemde bulunduğu takdirde, gider ve rizikosu ona ait olmak üzere, yükleme veya menşe memleketince verilen ve malın gönderildiği memlekete ithali transit olarak geçmesi için gerekli belgelerin sağlanmasında alıcıya her türlü yardımı yapmak.




  1. Alıcının Yükümlülükleri:

  1. Satış sözleşmesine uygun olmak kaydıyla satıcı tarafından sunulan belgeleri kabul etmek ve mal bedelini ödemek.

  2. Varış limanında malları teslim almak ve navlun dışında, malın varma limanına ulaşıncaya kadar denizde taşınması esnasında meydana gelecek tüm giderlerle, navluna dahil bulunmamak kaydıyla, rıhtıma kadar taşıma ücreti dahil boşaltma giderlerini yüklenmek.

Not: Eğer mallar, C&F landed (CF rıhtıma boşaltılmış) olarak satılmış ise boşaltma giderleri satıcıya aittir.

  1. Malın, yükleme limanında, geminin küpeştesini fiilen geçtiği andan itibaren meydana gelecek malla ilgili tüm rizikoları yüklenmek.

  2. Malın yüklenmesi için zamanında talimat vermezse, bundan doğacak ek giderlerle, sürenin bitiminden itibaren meydana gelecek tüm rizikoları, yüklenmek.

  3. Menşe şahadetnamesi ile konsolosluk belgelerinin sağlanması için gerekli gider ve harçları ödemek.

  4. Yukarıda A.9 maddesinde sözü geçen belgelerin sağlanması için gerekli tüm gider ve harçları ödemek.

  5. Malın ithali için veya ithali sırasında ödenmesi gerekli tüm gümrük vergileriyle diğer vergi ve harçları ödemek.

  6. Gider ve rizikosu kendisine ait olmak üzere, malın ithali için gerekli ithal lisans veya permisini veya benzeri belgeleri sağlamak.


F) Mal Bedeli, Sigorta Ve Navlun / Cost, Insurance And Freight (CIF)
Bu terim ile satıcı CFR'deki yükümlülüklerine aynen sahiptir. Ancak ek olarak, malların taşınması sırasında yitik veya hasar rizikosuna karşı deniz sigortası temin etmek durumundadır. Satıcı sigorta sözleşmesini yapar ve sigorta primini öder. Alıcı bu terim ile satıcının sigortada sadece minimum kuvertür temin etme yükümlülüğü bulunduğunu bilmelidir.

Bu terim satıcının ihraç için malları gümrükten geçirmesi gerektiğini belirtir. Bu terim sadece deniz ve iç su taşımacılığında kullanılır. Eğer gemi küpeştesi pratikte bir şey ifade etmiyorsa CIP terimini kullanmak daha uygun olur.




  1. Satıcının Yükümlülükleri:

  1. Satış sözleşmesine uygun biçimde malları teslim etmek ve sözleşme gerektiriyorsa, bunu tevsik etmek.

  2. Giderleri kendisine ait olmak üzere, malın taşınmasında kullanılan tipte bir gemi ile kararlaştırılan varma limanına taşınması için sözleşme yapmak ve navlun bedeli ile yükleme sırasında ve boşaltma limanındaki her türlü giderlerini ödemek.

  3. Giderleri kendisine ait olmak üzere malın ihracı için gerekli ihraç lisansını veya diğer resmi müsaadeleri almak.

  4. Sözleşmede öngörülen taşıma risklerine karşı giderleri kendisine ait olmak üzere ve devredilebilir şekilde tanzim edilmiş bir deniz sigorta poliçesi sağlamak. Sigortanın, “FPA” koşullarını içermesi, CIF bedelini %10 fazlasıyla karşılaması ve sözleşmede yazılı para cinsi üzerinden düzenlenmesi gereklidir.

Sözleşmede aksi belirtilmedikçe, taşıma riskleri, bazı ticari ilişkilerde karşılanan veya alıcının özel durumlarda istemde bulunabileceği özel rizikoları kapsamazlar. Alıcı ile satıcının açıkça anlaşmaları gereken özel rizikolar arasında hırsızlık, yağmalama, sızıntı, kırılma, sıyrılma ve çizilme, diğer yüklerle temas, gemi terlemesi ve bazı özel ticarete ilişkin özel rizikolar yer almaktadır.

  1. Aşağıda B.4 maddesindeki hüküm saklı kalmak üzere, malın, yükleme limanında fiilen geminin küpeştesini geçtiği ana kadar meydana gelecek tüm rizikoları yüklenmek.

  2. Giderleri kendisine ait olmak üzere, alıcıya malın cirolu konşimentosu ile fatura ve sigorta poliçesini veya belgelerini veya geçici sigorta ilmühaberini, gecikmesiz göndermek. Konşimentonun sözleşme konusu malları kapsaması ve malın ciro veya başka bir suretle alıcıya veya onun temsilcisinin emrine teslimini mümkün kılması gereklidir. Böyle bir konşimentonun tam takım “on board (gemi bordasında)”, “shipped (gemiye yüklenmiş)” veya “received for shipment (yüklenmek üzere teslim alınmış)” konşimento olması ve gemi şirketi tarafından eşyanın geminin bordasında bulunduğunu doğrulayan teslim alma konşimentosu olması gereklidir.

  3. Alıcı istemde bulunduğu takdirde, gider ve rizikosu ona ait olmak üzere menşe şahadetnamesi ile konsoloslukça onaylı faturayı alıcıya temin etmek.

  4. Alıcı istemde bulunduğu takdirde, gider ve rizikosu ona ait olmak üzere, bir önceki maddede sözü geçen belgeler dışında, yükleme ve/veya menşe memleketince verilen ve malın gönderildiği memlekete ithali (ve gerekiyorsa, başka bir memleketten transit olarak geçmesi) için gerekli belgelerin sağlanmasında alacıya her türlü yardımı yapmak.




  1. Alıcının Yükümlülükleri:

  1. Satış sözleşmesinin koşullarına uygun olmak kaydıyla satıcı tarafından sunulan belgeleri kabul etmek ve sözleşmede öngörüldüğü biçimde mal bedelini ödemek.

  2. Varış limanında malları teslim almak ve navlun ve deniz sigortası hariç olmak üzere, malın varma limanına ulaşıncaya kadar denizde taşınması esnasında meydana gelecek tüm giderlerle, navluna dahil olmamak mavuna ve rıhtıma kadar taşıma ücreti dahil, boşaltma giderlerini yüklenmek. Sigorta poliçesi, harp rizikosunu kapsıyorsa, bunun giderini alıcı karşılayacaktır.

Not: Eğer mallar, “CIF landed (rıhtıma boşaltılmış)” olarak satılmış ise, boşaltma giderleri satıcıya aittir.

  1. Malın, yükleme limanında, geminin küpeştesini fiilen geçtiği andan itibaren meydana gelecek malla ilgili tüm rizikoları yüklenmek.

  2. Malın yüklenmesi için zamanında talimat vermezse, bundan doğacak ek giderlerle sürenin bitiminden itibaren meydana gelecek tüm rizikoları, yüklenmek.

  3. Menşe şahadetnamesi ile konsolosluk belgelerinin sağlanması için gerekli gider ve harçları ödemek.

  4. Yukarıda A.9 maddesinde sözü geçen belgelerin sağlanması için gerekli gider ve harçları ödemek.

  5. Malın ithali için ödenmesi gerekli tüm gümrük vergileriyle diğer vergi ve resimlerini ödemek.

  6. Gider ve rizikosu kendisine ait olmak üzere, malın ithali için gerekli ithal lisans veya permisini ya da benzeri belgeleri sağlamak.


G) Taşıma Ücreti Ödenmiş Olarak Teslim / Carriage Paid To (CPT)
Bu terim satıcının, malın kararlaştırılan varış yerine kadar taşınması için gerekli navlunu ödediği anlamına gelir. Malın yitik ve hasarına ait rizikolarla birlikte taşıyıcıya teslimden itibaren doğabilecek ek masraflar, malların taşıyıcının nezaretine verilmesinden itibaren satıcıdan alıcıya geçer.
Taşıyıcı bir taşıma sözleşmesinde demir, kara, deniz, hava, içsu taşımacılığı yada bunların birleşmesi sonucu ortaya çıkan taşımacılık işlemini üstlenen kimsedir.
H) Taşıma Ücreti Ve Sigorta Ödenmiş Olarak Teslim / Carrıage And Insurance Paıd To (CIP)
Bu terim ile satıcı CPT'deki yükümlülüklerine aynen sahiptir. Ancak ek olarak malların taşınması sırasında yitik veya hasar rizikosuna arşı kargo sigortası temin etmek durumundadır.

Satıcı sigorta sözleşmesini yapar ve sigorta primini öder .


I) Sınırda Teslim / Delivered At Frontier (DAF)
Bu terim satıcının teslim yükümlülüğünün, malların ihraç için gümrükten geçirilip, sınırda belirlenen yer yada noktada ancak bitişik ülkenin gümrük sınırından önce emre hazır tutulmasıyla sona ermesini ifade eder.
Sınır terimi , ihraç ülkesinin sınırı da dahil olmak üzere herhangi bir sınır için kullanılabilir. Dolayısıyla, terimin içinde söz konusu sınırın her zaman nokta ya da yer belirtilerek kesin şekilde tanımlanmış olması hayati olarak önem taşımaktadır.

J) Gemide Teslim / Delıvered Ex Shıp (DES)
Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malı belirlenen varış limanında, gemi bordasında, ithal gümrüğünden geçirmeden alıcının emrine hazır tutmakla sona erer. Satıcı, malların belirlenen varış limanına getirilmesi için gereken tüm gider ve rizikoları üstlenir. Bu terim sadece deniz veya içsu taşımacılığı için kullanılabilir.
K) Rıhtımda Teslim ( Gümrük Vergi Ve Harçları Ödenmiş Olarak) / Delivered Ex Quay (Duty Paid) (DEQ)
Rıhtımda Teslim (Gümrük Vergi ve Harçları Ödenmiş Olarak)
Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malları belirlenen varış limanında ithal gümrüğünden geçirilmiş olarak, rıhtım üzerinde alıcı emrine hazır tutmakla sona erer.

Satıcı, malların o noktaya kadar taşınmasıyla ilgili vergi, resim ve diğer harçlarda dahil olmak üzere tüm riziko ve giderleri üstlenir.


Bu terim satıcı dolaylı yada dolaysız yoldan ithal lisansı sağlayamayacaksa kullanılmamalıdır. Eğer taraflar malların alıcı tarafından gümrükten geçirilmesi ve gümrük vergilerinin ödenmesini istiyorlarsa "duty paid" yerine "duty unpaid" terimini kullanmalıdır. Eğer taraflar satıcının yükümlülükleri arasından malların ithali için ödenecek bir takım giderleri çıkarmak istiyorlarsa (KDV gibi) bunu, bu etkiyi yaratacak sözcükler ekleyerek kesinleştirmelidirler.
L) Gümrük Resmi Ödenmemiş Olarak Teslim / Delivered Duty Unpaid (DDU)
Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ithal ülkesinde, belirlenen yerde emre hazır tutulması ile sona erer. Satıcı, malların o noktaya kadar taşınması ve gümrük formalitelerinin yerine getirilmesi ile ilgili riziko ve giderleri üstlenmek durumundadır (İthalat için ödenmesi gereken vergi resim ve harçlar hariç).
Alıcı malların zamanında ithal için gümrükten çekilmemesinden kaynaklanan ek gider ve rizikoları üstlenmek durumundadır.
Eğer taraflar satıcının gümrük formalitelerini yerine getirip bundan doğabilecek gider ve rizikoları üstlenmesini istiyorlarsa bunu, bu etkiyi yaratacak sözcükler ekleyerek kesinleştirmelidirler.
Eğer taraflar satıcının yükümlülüklerine malların ithali için gerekli bazı giderleri eklemek istiyorlarsa (KDV gibi) bunu, bu etkiyi yaratacak sözcükler ekleyerek kesinleştirmelidirler. Bu terim taşıma şeklinden bağımsız olarak kullanılabilir.
M) Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim / Delivered Duty Paid (DDP)
Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ithal ülkesinde belirlenen yerde emre hazır tutulması ile sona erer. Satıcı, malların o noktaya kadar taşınması, ithal gümrüğünden geçirilmesi için gerekli vergi, resim ve diğer harçlar dahil olmak üzere riziko ve giderleri üstlenmek durumundadır. EXW terimi satıcı için ne kadar az yükümlülük ifade ediyorsa, DDP terimi de o kadar çok yükümlülük ifade etmektedir.


1 Ancak, akreditifi ihbar etmeye karar verdiğinde, ihbar ettiği akreditifin gerçek olup olmadığını kontrol etmeye özen gösterir. Eğer akreditifi ihbar etmemeyi tercih ederse Amir Bankaya bu konuda gecikmeksizin bilgi verir.

2 Akreditif örneğinde yer alan bölüm numaralarına göre açıklanmaktadır

3 Akreditif örneğinde yer alan bölüm numaralarına göre açıklanmaktadır.



1   2   3   4   5   6   7


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət