Ana səhifə

Ek 1 İhracat prosedürleri


Yüklə 345 Kb.
səhifə2/7
tarix26.06.2016
ölçüsü345 Kb.
1   2   3   4   5   6   7

İhracatçı


Gümrük Beyannamesi



İlgili İhracatçı Birliği

İzin

( Verilen ihraç izninin 90 gün içerisinde

kullanılması gerekmektedir. )


Gümrük İdaresi



İhracatçı


Malın Kesin Satışı Sonrası

(Malların fiili ihraç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde satılması gerekmektedir. Bu süre bitiminden önce başvurulmak kaydıyla haklı ve zorunlu nedenlerle izni veren merci tarafından toplam 1 yıla kadar uzatılabilir.)






İlgili İhracatçı Birliği




30 gün içinde kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile durum bildirilir.




bedellerinin geleceği

Aracı Banka







İhracatçı gerekli belgeler ile İhracatçı Birliği ve aracı bankaya durumu bildirmektedir. İhracatçı birlikleri de verdikleri Konsinye İhraç izinlerine ait bilgileri malın kesin satışının kendisine bildirilmesinden itibaren 3 işgünü içinde aracı bankaya gönderirler.




Süresi içinde satışı yapılan malların Kambiyo Mevzuatına göre bedellerinin, satılmaması halinde ise malların Gümrük Mevzuatı çerçevesinde ülkemize geri getirilmesi gerekir.




İhracatçı Birlikleri Madde veya Ülke Politikası açısından Müsteşarlıkça getirilecek düzenlemeler dışında kalan mallarla ilgili Konsinye İhracat taleplerini sonuçlandırırlar. Diğer kapsamdaki mallara ilişkin konsinye ihraç taleplerinde Müsteşarlığın görüşünün alınması gerekmektedir.





A)

Hammadde, yardımcı madde, yarı mamul ve ambalaj malzemelerinin daha ileri bir düzeyde işlem görmek üzere üçüncü ülkelere gönderilmek istenilmesi halinde; (Hariçte İşleme İzin Belgesi Verilir)

Dış Ticaret Müsteşarlığı

B)

Maden cevheri ve konsantrelerinin, izabe edilmek ve işlenmek üzere üçüncü ülkelere gönderilmek istenmesi halinde;

Maden İhracatçı Birlikleri

C)

Tamirat amaçlı, garanti hükümleri uyarınca veya bir imalat hatası nedeniyle Türkiye Gümrük Bölgesi dışına gönderilen eşya yerine ithal edilecek ürünler için;

Gümrük Müsteşarlığı

Hariçte İşleme İzin Belgelerinin süreleri 12 aydır. Ayrıca 1 yıla kadar ek süre verilebilir.


5-Kredili ihracat


İki ve çok taraflı kredi anlaşmaları dışında kalmak kaydıyla, ihracat bedelinin Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatında öngörülen süreleri aşacak şekilde yurda getirilmesine imkan tanıyan bir satış şeklidir.

İhracatçı

Malın cinsi, ödeme planı ve ödeme süresini içeren Satış Sözleşmesi aslı ve tercümesi





İhracatçı Birlikleri
Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallar
için Müsteşarlık Görüşü ile



Gümrük İdaresi
Gümrük Beyannamesi üzerine kredili ihracat meşruhatı düşülerek

Fiili ihraç tarihinde başlayan kredili ihraç süresi;


- Dayanıksız Tüketim Mallarında 2 (iki) yıl
- Diğer Mallarda 5 (beş) yıl'ın
aşılmaması gerekmektedir.

Kredili İhracat, uluslararası bankacılık teamüllerine göre yapılmak-tadır. Yetkili bankalar ve ihracatçılar belirtilen süredeki ödemeler ile kredi sözleşmesinde yer alan taksitlerin, süresi içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması ile ilgili olarak şartların gerektirdiği önlemleri almak zorundadır.


İhraç bedellerinin normal döviz getirme sürelerinin dışında tahsiline olanak veren kredili ihracatta, ihraç bedelleri en geç satış sözleşmesinde belirtilen vadeleri izleyen 30 gün içinde tahsil edilir.
6-Bedelsiz ihracat
Karşılığında yurda herhangi bir bedel getirilmeksizin yurtdışına mal gönderilmesine bedelsiz ihracat denilmektedir.


Kapsam

Koşul

İzin Mercii

Gerçek veya tüzel kişiler tarafından götürülen veya gönderilen hediyeler, miktarı ticari teamüllere uygun numuneler ve reklam eşyaları



Daha önce usulüne uygun olarak ihraç edilmiş malların bedelsiz gönderilmesi ticari örf ve adetlere uygun parçaları, fireleri ile garantili olarak ihraç edilen malların garanti süresi içinde yenilenmesi gereken parçalar (İhracatçı Birliği'ne üyelik şarttır.)



Değer <10.000.-$

Bedelsiz İhraç Formu doldurulmak suretiyle Gümrük İdareleri veya Posta Gümrükleri

Değer 10-25.000.$

Bedelsiz İhracat Formundan üç nüsha doldurulmak suretiyle

İlgili İhracatçı Birliği

Değer >25.000.-$

İhracatçı Birliğinin görüşü ile birlikte

Dış Ticaret Müsteşarlığı

C

Yabancı misyon mensuplarının, Türkiye'de çalışan yabancıların, yurtdışına hane nakli suretiyle gidecek Türk vatandaşlarının, daimi veya geçici görevle yurtdışına giden kamu görevlilerinin, götürecekleri / gönderecekleri veya adlarına gönderilecek eşya ve taşıtlar



D

Yurtdışında yerleşik tüzel kişiler, yabancı turistlerin ve yurtdışında ikamet eden Türk Vatandaşlarının beraberlerinde götürecekleri / gönderecekleri veya adlarına gönderilecek eşya ve taşıtlar



Eşyaların gönderilmesi halinde, Türkiye'den satın alındığının belgelenmesi, taşıt götürülmesi halinde ise taşıtın trafik tescil kuruluşlarınca veya vergi dairelerinde kayıtlarının kapatıldığının belgelenmesi şartı ile

Gümrük İdareleri

Bedelsiz ihraç izinlerinin geçerlilik süresi 1 yıldır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracatçı Birlikleri, verdikleri bedelsiz ihraç izinlerinin bir örneğini talep sahibine, bir örneğini de ilgili gümrüğe intikal ettirirler.
Yukarıdaki hususlar dışında kalan özel ve zaruri durumlar Dış Ticaret Müsteşarlığınca incelenip sonuçlandırılır.
İhracında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'na prim kesintisi yapılan malların bedelsiz olarak ihraç edilebilmesi için, söz konusu primin ödendiğine ilişkin banka dekontunun müracaat merciine ibrazı gerekmektedir. FOB değeri 1.000 ABD dolarını geçmeyen malların bedelsiz ihracı DFİF kesintisine tabi değildir.

Kayda bağlı ihracat listesinin 8,14,15,16 ve 17 inci sıralarında yer alan malların bedelsiz ihracı değerine bakılmaksızın kayda tabidir. Söz konusu listenin diğer sıralarında yer alan mallardan değeri FOB 1.000 ABD Dolarını geçenlerin bedelsiz olarak ihracında kayıt şartı aranmaktadır.


7-Bağlı muamele veya takas yoluyla yapılacak ihracat
Takas ve bağlı muamele ticaret şekli "Karşılıklı Ticaret" olarak adlandırılan ve en genel anlamıyla kısmen de olsa ödemenin para yerine malla yapıldığı ticaret kapsamında yer almaktadır. Diğer bir deyişle, ihraç edilen malın tümüne veya bir bölümüne karşılık mal alınmaktadır. Bu ticaret şekilleri daha çok finansman zorluklarının yaşandığı ülkelere yönelik ihracatlarda gündeme gelebilmektedir.
İhraç veya ithal edilen mal, hizmet veya teknoloji transferi bedelinin kısmen veya tamamen mal, hizmet, teknoloji transferi veya kısmen döviz ile karşılandığı bir ödeme şeklidir.
Bağlı muamele veya takas yoluyla yapılacak ihracat için üye olunan veya bağlı bulunan bölgedeki İhracatçı Birliği'nden izin alınması gerekmektedir.

Bağlı muamelelerde süre altı (6) aydır. Ancak bu süre bitiminden önce başvurmak kaydıyla izni veren mercii tarafından 2 yıla kadar uzatılabilir.

Bağlı muamele veya takas konusu ihracat ve ithalat bedellerine ilişkin kapatma işlemleri, kambiyo mevzuatı hükümleri çerçevesinde işleme aracılık eden bankalarca sonuçlandırılır.
İthalat ve ihracat işlemleri, hesapların izlenmesi ve işlemlerin takibi bakımından tek bir aracı banka tarafından yürütülmesi esastır. Ancak, bağlı muamele veya takas izni verildikten sonra fiili ithalat ve ihracat işlemleri başlamamışsa izin veren mercie başvurulması sureti ile aracı banka değişikliği yapılabilir.
İhracat ve ithalat işlemleri ihracat ve ithalattan alınan her türlü gümrük, vergi, resim ve harçlar ile fonlara tabi olarak yapılır. İhracatın desteklenmesine ilişkin mevzuat ile bağlı muamele veya takas konusu mal ve nakit ödemelerine ilişkin diğer mevzuat hükümleri saklıdır.

İki ülke arasındaki işlemler takas, ikiden fazla ülke arasında yapılan işlemler ise, bağlı muamele olarak adlandırılmaktadır. 


8-Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında yapılacak hizmetler
Yurtdışında inşaat, tesisat ve montaj işi alan müteahhitlerin Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.(İhracatçı Birliklerine üye olma zorunluluğu yoktur.)
Vergi, Resim ve Harç İstisnası Talepleri;



  1. Dilekçe (imza sirkülerinde yer alan yetkililerce imzalanmış)

  2. Yurtdışı Müteahhitlik Proje Formu

  3. İmza sirküleri (Noter tasdikli)

  4. Ticaret Sicil Gazetesi

  5. Son yıla ait bilanço, kar/zarar cetveli (Vergi Dairesince tasdikli)

  6. İhracat Taahhütnamesi

  7. Yurtdışı Müteahhitlik Karnesi (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan)

  8. İşi üstlendiğini tevsik eden bilgi ve belge (İşverenle yapılan sözleşmenin aslı ve tercümesi, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yurt dışı teşkilatınca veya söz konusu teşkilatın bulunmadığı ülkelerde konsolosluklarımızdan o işin alındığını belgeleyen yazı)

  9. Daha önce gerçekleştirilen işlerle ilgili bilgi (Varsa)

Yurtdışında iş yapan müteahhit firmalar bu işle ilgili vergi, resim ve harç istisnası belgesi alabilmek için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na müracaat edebilirler.


Bu belgelerin kapatma işlemi T.C. Merkez Bankası'nca yapılmaktadır.

Belge ile ilgili süre ve tadilat talepleri Dış Ticaret Müsteşarlığı'na yapılır.

Söz konusu belge 17.7.1995 tarih ve 22346 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 95/7 sayılı Tebliğin 14 ve 34. maddelerine istinaden düzenlenmektedir.
9-Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat
Malların bir bedel karşılığında, belirli bir süre kullanılmak üzere geçici olarak yurtdışına çıkarılmasına imkan tanıyan bir ihracat şeklidir.
İhracatçı ihraç taleplerini, 5 nüsha Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracata İlişkin Başvuru Formu ve yurtdışındaki firma veya kiralanacak malın cinsi, teknik özellikleri, miktarı, birim fiyatı, değer tutarı, kira süresi, kira bedeli, ödenme şekli, teslim yeri gibi bilgileri içeren kira sözleşmesi ile birlikte Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. (Süre 1 yıldır zorunlu nedenlerle iki yıla kadar uzatılabilir.)

Ticari kiralamaya konu malın yurtdışında kesin satışına ilişkin talepler, ihracat izninin bitiş tarihinden önce başvurulmak kaydıyla Dış Ticaret Müsteşarlığınca sonuçlandırılır ve ilgili Kambiyo Müdürlüğüne, aracı bankaya ve firmaya bildirilir.


Ticari Kiralamaya konu olan malın yurtdışında kesin satışı halinde, satış bedelinin, kesin satış faturası tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yurda getirilmesi zorunludur.
10-Yurtdışı fuar ve sergilere katılma (*)
Ülkemizi temsilen iştirak edilecek fuar ve sergileri düzenleyecek fuar organizatörü firmaların, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuruda bulunarak "Yeterlilik Belgesi" veya "Geçici Yeterlilik Belgesi" almaları zorunludur.
Yeterlilik belgesi almak isteyen firmalar "Uluslararası Ticari Fuar ve Sergi Organizasyonu Yeterlilik Belgesi Başvuru Formu"nu doldurarak Bağlı bulundukları Odaya onaylatmak suretiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü'ne başvururlar.

Gönderilecek bedelli veya bedelsiz mal ve eşyanın yurtdışına çıkışı için ise Gümrük İdarelerine muracaat edilmesi ve Fuar ve sergilerin bitişini takiben 90 gün içinde malların aynen veya satılmaları halinde bedellerinin getirilmesi gerekmektedir.


11-Sınır ticareti
Sınır ticareti, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan sınır illerinde yaşayan gerçek kişilerin zaruri ihtiyaclarını karşılamak üzere karşılıklı olarak yaptıkları ticari işlemlerdir.

Sınır ticareti belgesinin alınması;


Sınır ticareti yapılabilecek illerde yerleşik gerçek kişilere müracaatları halinde ilgili Valilikce uygun görülenlere sınır ticareti belgesi verilir.
Yetki ve sorumluluklar;
Sınır ticaretinin amacına uygun olarak yürütülmesi ve izlenmesi, sınır ticareti kapsamında yapılan ithalat ve ihracat işlemlerine ait bilgileri gümrüklerde düzenlenen belgelere dayanarak takip etmek ve aylık devreler halinde DTM'na bildirmek.ile ilgili valiler yetkili ve sorumludurlar.
İhracatta aranan belgeler;


  • Çıkarılan eşyanın cins, miktar ve değerini gösteren liste

  • Faturalar

  • Uygunluk belgesi

  • Gümrük Beyannamesi

İthal konusu eşya ormancılık, hayvancılık, arıcılık ve bahçecilik ürünleri ile sınırlıdır. Sınır ticareti yoluyla yapılan ihracat, ihracata sağlanan desteklerden yararlanamaz. İthali ve ihracı izne bağlı olan maddelerin sınır ticaretine konu edilmesi ilgili mercilerin izni ile mümkündür.


Sınır ticareti kapsamında yapılan ithalat fon, vergi, resim ve harçtan muaftır.

İhracı ve ithali ilgili mevzuatla yasaklanmış ve ithali belli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddeler sınır ticaretine konu edilemezler.


İthalinde sağlık, standart ve kalite kontrolü uygulanan maddeler in bu ticarete konu edilmesinde söz konusu kontrollerin yapıldığına dair belge gümrüklerce aranır.
Sınır ticareti yapmak için yetkilendirilen Kapılar:
Sınır ticareti yapmak için yetkilendirilen illeri, sınır kapıları ve karşı ülkeleri gösteren liste:


İl

Sınır Kapısı

Karşı Ülke

Ağrı

Gürbulak

İran

Van

Kapıköy

İran

Hakkari

Esendere

İran

Artvin

Sarp

Gürcistan ve Diğer B.D.T. ülkeleri

Iğdır

Dilucu

Nahçıvan

Ardahan

Türkgözü

Gürcistan ve Diğer B.D.T. ülkeleri

Gaziantep

Karkamış

Suriye

Kilis

Öncüpınar

Suriye

Hatay

Cilvegözü

Suriye

Mardin

Nusaybin, Şenyurt

Suriye

Şanlıurfa

Akçakale

Suriye

Şırnak

Habur

Irak


12-İthal edilmiş malların ihracı
İthalat rejimi çerçevesinde ithal edilmiş ve vergileri ödenmiş bulunan veya yurtiçinde serbest dolaşım durumunda bulunan yabancı menşeli yeni veya kullanılmış malların ihracı, Özellik Arz Etmeyen İhracat kapsamında yapılabilmektedir.
Ancak, İhracatı ve Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Teşvik Mevzuatı ile Yatırımları Teşvik Mevzuatı çerçevesinde ithal edilen malların teşvik belgesi kapsamında ihracına ilişkin Teşvik Mevzuatı hükümleri ile İthalat Rejiminin mahrecine iade hükümleri saklıdır.
İhracatın Yapılacağı Ülkeye Göre İşlemler
1- Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat
AB ile Türkiye arasındaki ticarette ATR.1 ve ATR.3 olarak kullanılan dolaşım belgeleri, Gümrük Birliği Anlaşması imzalandıktan sonra sadece ATR olarak kullanılmaya devam edecek olup, ATR.3 Belgesi kullanımdan kaldırılmıştır. Avrupa Birliğine yapılan ihracatta, malların Katma Protokolü gereğince tavizli gümrük indiriminden yararlanılması amacıyla ATR Dolaşım Belgesinin ihracatçı ülke yetkilileri tarafından düzenlenip gümrük idarelerince vize edilmesi öngörülmektedir.
İhracatçı, bağlı bulunduğu odadan aldığı ATR Belgesini eksiksiz ve tam olarak doldurmalı ve odaya onaylatmalıdır . 5 nüsha olarak doldurulan Dolaşım Belgesine, 1 Adet Fatura Sureti ve Dilekçe eklenmektedir.
Dolaşım Belgesinin yeşil renkte zemini olan ilk nüshaları ihracatçıya verilmektedir. Beyaz renkli olan nüsha ise Gümrük İdaresinde kalmaktadır. Diğer 2 nüsha da fiili ihracatı takip eden ilk işgünü içinde Gümrük İdaresince ilgili odaya gönderilmektedir.
Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde (AKÇT ürünleri) parafe ettiği Serbest Ticaret Anlaşması kapsamı ürünlerin ihracatında EUR-1 Belgesinin düzenlenmesi gerekmektedir.
2- EFTA ülkelerine ihracat
Türkiye ile EFTA Ülkeleri arasında mevcut olan Serbest Ticaret Anlaşması gereği, EUR.I. Belgeleri, EFTA Üyesi Ülkelere ( İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) yapılan ihracatta aranan belgedir. Bu belge, TOBB- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı ihracatçının üyesi olduğu Oda'larca tasdiklenmektedir
Bu belgenin temininde başvuru ve onay mercii ihracatçının bağlı bulunduğu Oda'dır. Önce EUR.I. formu temin edilerek doldurulur ve buna dilekçe, gerçek fatura (Maliye Bakanlığı'ndan onaylı kontrol makbuzu veya noter tasdikli ticari fatura) ve talepname eklenerek Oda'ya müracaat edilir.
3-Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GSP) kapsamında Türkiye'ye taviz tanıyan ülkelere ihracat
Özel Menşe Şahadetnamesi: Genelleştirilmiş Preferanslar Sisteminin sağladığı tavizli gümrük oranlarından yararlanılması için preferans tanıyan ülkelere yapılacak ihracatta özel bir menşe şahadetnamesi düzenlenmesi gerekmektedir.
Ülkemiz bu sistem çerçevesinde ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, Yeni Zelanda, Rusya Federasyonu preferanslarından yararlanmaktadır.
Tavizlerden yararlanılabilmesi için ihracatın ilgili ülkelerden birine yapılması ve malın o ülkenin taviz tanıdığı GSP listesinde ismen yer alması gerekmektedir. Belgenin tanımında aranacak en önemli konu menşe kriteridir. 4 nüsha olarak eksiksiz ve usulüne uygun olarak doldurulan özel menşe şahadetnameleri odalarca beyan tasdiki işlemine tabi olmaktadır. Odalarca düzenlenmesinden sonra bir yazı ekinde Dış Ticaret Müsteşarlığı'na ve Bölge Müdürlüğüne gönderilmektedir. Buralardan da alınan onaydan sonra iki örneği ihracatçıya geri verilmektedir. Rusya Federasyonuna GSP kapsamında yapılan ihracatta menşe şahadetnamesinin DTM (Anlaşmalar Genel Müdürlüğü) tarafından23 nolu kaşe ile onaylatılması gerekmektedir.

Avustralya ve Yeni Zelanda için resmi tasdik gerekmemektedir.


4-Rusya Federasyonu'na doğal gaz kapsamında yapılacak ihracat
Rusya Federasyonu'ndan alınan doğal gaz karşılığı bu ülkeye ihracat yapılmaktadır. Bu kapsamda yapılacak ihracata ilişkin mal listeleri yıllık olarak belirlenmekte ve yayınlanmaktadır. Doğal gaz kapsamında Rusya Federasyonu'na yapılacak ihracatta, ihracatçıların DTM'ye başvurmaları ve ihracatlarını kaydettirmeleri gerekmektedir.
5-BM Güvenlik Konseyi Ambargo Kararları uyarınca ihracatın denetime tabi olduğu ülkelere ihracat


  1. Irak




  1. Gıda ilaç ve tıbbı malzeme

Irak'a yönelik gıda, ilaç ve tıbbi malzeme ihracı, ilgili İhracatçı Birliğine bilgi vermek kaydıyla serbesttir.




  1. Diğer temel sivil ihtiyaç maddeleri

Bu tür malların Irak'a ihracı, Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi'nin iznine bağlıdır. Firmalar ihraç etmek istediği malı, ilgili Birlik kanalıyla DTM'ye intikal ettirmekte, Müsteşarlık ise bu talepleri Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi'ne göndermektedir.


Firmaların talepleri Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi'nden gelen cevaba (olumlu/olumsuz) göre sonuçlandırılmaktadır.



  1. Ödeme şekilleri

Irak'a yönelik ihracatta, sadece peşin döviz, gayri kabili rücu akreditif ve prefinansman ödeme şekilleri kabul edilmektedir.





  1. İthalat

Irak'tan ithalat, Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi tarafından yasaklanmıştır.




  1. Hırvatistan ve Bosna – Hersek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne (Sırbistan-Karadağ) uygulanan yaptırımları kuvvetlendiren 820 (1993) sayılı Kararı uyarınca;

Hırvatistan Cumhuriyeti'nin, Birleşmiş Milletler Kontrolü altındaki bölgesine ve Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin Bosna-Sırp kuvvetlerinin kontrolü altındaki bölgelerine yapılacak transit ticarete, transit geçiş dahil her türlü ihracat ile bu ülkeden yapılacak ithalata, yalnızca, sırasıyla Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti'nden ve Bosna-Hersek Cumhuriyeti Hükümeti'nden alınacak izin ile müsaade edilmesi;
Ancak, uluslararası insani kuruluşlarca tedarik edilerek dağıtımı yapılan hayati öneme haiz ilaç, tıbbi malzeme ve gıda maddelerinin bu uygulamanın dışında tutulması;öngörülmüştür.
Söz konusu durum ve Hırvatistan'ın Birleşmiş Milletler koruması altındaki bölgelerinin yer aldığı liste tüm İhracatçı Birliklerinde ve Gümrükler Genel Müdürlüğü'nde mevcuttur.
Hırvatistan ve Bosna-Hersek'in kendi kontrolleri altındaki bölgelerden ise ihracat ve ithalat serbesttir.


  1. Libya

BM Güvenlik Konseyi'nin 883 sayılı Kararı'nın 5. maddesi ile bazı malların Libya'ya satılması veya söz konusu malların üretimi veya bakımı için kullanılacak her çeşit malzemenin sağlanması veya bu konuda lisans verilmesi yasaklanmıştır.


İhraç Konusu Ürüne Göre İşlemler
1- İhracatta zorunlu uygulamada bulunan standartlar
İhraç konusu malların, yürürlükte olan denetim tüzükleri ile uygulamada bulunan zorunlu standartlara uygun bulunduğunu ve ihraç edilebilecek nitelikte olduklarını göstermek bakımından Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü'ne bağlı Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenlikleri'nden "Standart Kontrol Belgesi"nin temini gerekmektedir. Bu belgenin, ihracat sırasında ilgili Gümrüğe ibrazı zorunludur.

İhracatçı veya temsilcisi, ihracat noktalarındaki Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenlikleri'nden Kontrol Beyannamesi'ni temin ederek doldurur. Başvuru belgelerini Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenlikleri'ne teslim ederek, ihraç edilecek malın standardına uygunluğunun kontrolünü yaptırmak üzere bir kontrolörü alarak denetlemeye en müsait yerde kontrolünü yaptırır. Kontrolör belgeyi düzenler ve Müdürlüğün onayı sonrası ihracatçıya verilir.

Mal standardına uygun bulunduğu takdirde, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenliğince gerek görülmesi halinde, ambalajların üzerine denetlendiğini gösteren işaret konuları ve ambalajların sonradan açılmasını önlemek için gerekli tedbir alınır. Denetlenmiş mal için ihracatçısına gümrüklere ibraz edilmek üzere "Kontrol Belgesi Verilir". Kontrol Belgesinin üzerinde geçerlilik süresi de belirtilir. Ayrıca ambalajlar üzerindeki parti numarası ve diğer resmi işaretler belgelere yazılır.

Denetlemenin en geç 24 saat içinde, depo, antrepo veya işleme yerinden denetlemeye en elverişli olanında, ihracatçı veya temsilcisi de hazır bulunmak suretiyle standartlarındaki kriterlere göre yapılması öngörülmektedir. Belgenin teminine harcanan zaman, partinin büyüklüğüne, ürünün bulunduğu mesafeye göre değişmektedir.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatta Zorunlu Türk Standartlarına uymayan malların ihracına, ithalatçının talebinin tevsiki halinde gerekli incelemeyi yaparak izin verebilmektedir.

Denetleme sonunda mal standardına uygun bulunduğu takdirde, alınan numuneler, malın çeşidine göre, kırk beş günü geçmemek üzere saklanır. Bu sürenin sonundan itibaren en geç on beş gün içinde, ihracatçı veya temsilcisi numuneleri geri alır veya aldırır.



Zorunlu standart uygulaması kapsamındaki malların ihracında, bu mallarla ilgili olarak alınmış TS-ISO 9000 veya ISO 9000 veya EN 29000 belgesinin gümrük idarelerinde ibrazı halinde, Ayrıca, yurtdışında inşaat, tesisat ve montaj işi alan müteahhitler tarafından düzenlenecek ihraç müsaadesinin gümrük idaresine ibrazı halinde, hariçte işleme yoluyla yapılacak ihracatta (geçici ihracat), Bedelsiz İhracat kapsamında yapılan ihracatta kontrol belgesi aranmayacaktır.
2- Uluslararası orijin ve bitki sağlık sertifikası
Bitki ve bitkisel ürün ihracatçısının, satacağı ürünlerde hastalık, zararlı maddeler ve ilaç kalıntılarının bulunmadığını gösterir "Uluslararası Orijin ve Bitki Sağlık Sertifikası" adlı belgeyi temin etmesi gerekmektedir. Konu ile muhatap kurum, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleridir.
İhracatçı, bu belgeyi temin etmek için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesinden Zirai Karantina Servisi Bitki İhraç Dilekçesinin bir örneği ve teknik yardım ücretinin yatırıldığına dair makbuz ile müracaat etmekte ve böylece işlemi başlatmaktadır.
Başvuru üzerine kontrolör alınarak ürünün yüklendiği yerde ürünün hijyenik kontrolü yapılır. Kontrolör belgeyi tanzim ederek imzalar. Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, bu belgenin ayrıca Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve kendi Büyükelçilikleri tarafından da tasdiklenmesini istemektedirler. Bunun yanı sıra, alıcı ülkelerin istekleri doğrultusunda yapılan laboratuar analiz raporları da bu belgeye eklenmektedir.
Bu uygulamanın uluslararası geçerliliği olması nedeniyle Bitki Sağlık Sertifikası önemli bir belgedir. Bu belgenin ihracat sırasında Gümrük İdarelerine ibrazı zorunludur.
3- Hayvansal ürünlerle ilgili sağlık sertifikası
İhracatçıların canlı hayvan, hayvansal maddeler ve deniz ürünleri ihracatında, bu ürünlerin insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan temiz olduğunu gösterir "Sağlık Sertifikaları'nı temin etmeleri gerekmektedir.
Canlı hayvan, hayvansal maddeler ve deniz ürünleri ile ilgili yedi ayrı belge bulunmakta olup, her biri için de yetkili kurum Tarım İl Müdürlükleridir.
İhracata konu mala göre değişen belgeler şunlardır: Canlı hayvanlar için "Hayvanların Orijin ve Veteriner Sağlık Sertifikası", hayvansal ürünlerde "Hayvani Maddeler İçin Veteriner Şahadetnamesi", AB'ye yönelik süt ürünleri ihracatında "IMA1 Sertifikası" ve deniz ürünleri için "Model I ve Model II Sertifikaları". Model I; "Taze, Soğutulmuş veya Dondurulmuş Balık, kabuklu Deniz Hayvanı, Taze Yumuşakçalar (canlı veya ölü), Deniz kestanesi, Mürekkep Balığı, Deniz Memelileri, Kurbağa ve Etleri İle İlgili Sağlık Sertifikası'nı; Model II ise "Deniz ve tatlısu Ürünlerinin Tuzlanmış, Salamura Edilmiş, Kurutulmuş, Füme Edilmiş, Hazır ve Konserve Şekilleriyle, Balık Yağları ve Deniz Memelilerine Ait Ürünlerle İlgili Sağlık Sertifikası"nı; Etler ve yenilen sakatatlar ile insan gıdası olarak kullanılan maddeler için uluslararası orijin ve veteriner Sağlık Sertifikası'nı; deri, yün ve insan gıdası olarak kullanılmayan hayvan maddeleri için uluslararası orijin ve Sağlık sertifikasını ifade etmektedir.
İhracatçının matbu dilekçe, teknik yardım ücretinin yatırıldığına dair makbuz ve Yurtiçi Sevk Raporu ile Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı ihracatla Yetkili Tarım İl Müdürlüklerine müracaat etmesiyle işlem başlamış olur.
İl Müdürlüğünden ilgili veteriner ya da kontrolörce Hükümet Genelgesine uygun olarak canlı hayvanlar tartılır, cinsiyetleri tespit edilir, alıcı ülkelerin talepleri doğrultusunda laboratuar analizleri yapılarak raporlar düzenlenir. Bu işlemler sonrası ortalama üçer nüsha belge tanzim edilmektedir.
4- Analiz raporu gerektiren ürünler


  1. Halı ekspertiz raporu

Eski Eserler Mevzuatı uyarınca, eski eser niteliği taşıyan malların ihracı yasaktır. Ülkemizden ihraç edilen el halılarının eski eser niteliğinde olup olmadığını belirlemek için ilgili mal, ihracatçının bağlı bulunduğu Oda'ca ekspertiz işlemine tabi tutulur. Bu işlem için bir dilekçe ile Oda'ya başvurulur. Tayin edilen iki Oda eksperi (yolcu beraberinde götürülenler için beş halıya kadar bir eksper) ve Oda memuru nezaretinde kontrol edilen halıların yeni olması halinde, değer tespiti de yapılarak mühürlenir.

Tanzim edilen raporun bir sureti Gümrük İdarelerine ibraz edilmek üzere ihracatçıya verilir.
Oda'ca ekspertize tabi tutulan halıların eski olduğunun saptanması halinde, Türk İslam Eserleri Müzesi'nce ikinci bir ekspertiz işleminden geçirilir. Halıların eski eser olmadığını gösteren rapora istinaden Oda'ca ilk raporda yer alan hususlar da belirtilerek Gümrük İdarelerine ibraz edilmek üzere rapor sureti ihracatçıya verilir.


  1. Hediyelik eşya ihracatında ekspertiz raporu

Ülkemizden ihraç edilen bakırdan ve pirinçten mamul hediyelik eşyaların ihracı, Eski Eserler kanunu gereğince ilgili müze eksperlerince ekspertize tabi tutulmakta ve bunun sonucuna göre düzenlenen rapora göre Gümrük İdarelerince ihracına izin verilmektedir.


Bu tür bir malı ihraç edecek kişilerin, bağlı bulunduğu Oda'ya bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.


  1. Lületaşı pipo ihracatında ekspertiz raporu

1972 tarihli Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Talimatı uyarınca ham lületaşının yurtdışına gönderilmesini önlemek amacıyla, ihraç edilecek lületaşı mamulleri ekspertize tabi tutulmaktadır.


Ekspertiz işlemi için ihracatçı, bağlı bulunduğu Oda'ya fatura ve bir form ile başvurmaktadır. Ekspertiz komitesi nezaretinde lületaşı mamulleri, ileri derecede işlem görmüş olması ve "Türk Elişi Sanatının" estetiğinden yoksun bulunmaması gibi hususlar dikkate alınarak incelenmektedir. İncelendikten sonra ambalajlanan mamuller, Bölge Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü ve Oda tarafından mühürlenerek, Gümrük İdarelerine teslim edilmek üzere tanzim edilen bir rapor ile birlikte ihracatçıya verilir.
5- Kotaya tabi ürünler
İhraç ürününüz "Hazır Giyim ve Tekstil" ürünleri ise ve ABD ve Kanada'ya yönelik ihracat yapıyorsanız, kota uygulaması söz konusu olabilmektedir.

Kotaya tabi ürün ihracatı için;




  • İlgili İhracatçı Birliklerinden KOTA talebinde bulunulmalıdır.

  • (Kota'dan pay alınır ise) İhracat taahhüdü altına girilmektedir.

İhracat bağlantısının kurulmasından hemen sonra, Gümrük ve yükleme işlemlerinden önce, Gümrük Beyannamesi ile Kayıt için İlgili İhracatçı Birliği'ne başvurulmalıdır.


Hazır giyim ve tekstil ürünlerinin hepsinde kota uygulanmamaktadır. İhraç edilecek ülkeye göre kota uygulanan ürün kategorileri farklı olabilmektedir. Bu konuda güncel bilgiler İlgili İhracatçı Birliklerinden temin edilebilmektedir. KOTA dağıtımı Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın gözetiminde İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülmektedir.


İlgili İhracatçı Birlikleri
          1. Akdeniz İhracatçı Birlikleri

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri

Ege İhracatçı Birlikleri

Uludağ İhracatçı Birlikleri

Antalya İhracatçı Birlikleri

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

İhracatın yapılacağı ülkeye göre belgeler;


ABD Anlaşmaları kapsamında bulunan tüm kategorilerde gönderilecek her ihracat partisinde, ABD Gümrük Makamlarınca, ülkemiz ve ABD arasında 10.01.1987 tarihinde imzalanan vize Anlaşması uyarınca vize aranmakta ve vize evrakı bulunmayan malların ABD'ne girişine kesinlikle izin verilmemektedir.
Kanada Anlaşması kapsamında bulunan tüm kategorilerde gönderilecek her ihracat partisinde, Kanada Gümrük Makamlarınca, Ülkemiz ve Kanada arasında 20 Mayıs 1987 tarihinde imzalanan Anlaşma uyarınca, İhracat Bilgi Belgesi aranmakta ve anılan belgeyi taşımayan yüklemelerin Kanada'ya girişine kesinlikle izin verilmemektedir.
6 - İhracı ön izne bağlı mallar listesi


Madde

İzni Veren Kurum

Yasal Dayanak

Harp, silah ve mühimmatı (Spor ve av tüfekleri hariç)

Milli Savunma Bakanlığı

3.1.1940 tarih ve 3763 sayılı Türkiye'de Harp Silahı ve Mühimmatı Yapan Hususi Sanayi Müesseselerinin Kontrolü Hakkında Kanun

Afyon ve haşhaş kellesi
          1. Sağlık Bakanlığı

12.6.1933 tarih ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun

Uyuşturucu maddeler ve 1972 tarihli Protokolle değiştirilen 1961 tarihli Uyuşturucu Maddeler Tek Sözleşmesi,1971 tarihli Psikotrop Maddelere İlişkin Sözleşme ve 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop MaddelerinYasadışı Trafiğinin Önlenmesine İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi kapsamındaki mallar

Sağlık Bakanlığı

24.6.1933 tarih ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun ve 1972 tarihli Protokolle değiştirilen 1961 tarihli Uyuşturucu Maddeler Tek Sözleşmesi, 1971 tarihli Psikotrop Maddelere İlişkin Sözleşme ve 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Yasadışı Trafiğinin Önlenmesine İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi

Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi Kapsamındaki mallar

Çevre Bakanlığı

15.5.1994 tarih ve 21935 sayılı RG'de yayımlanan 7.3.1994 tarih ve 94/5419 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanmış Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi

Yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, sansar, porsuk ile yılanlar, kaplumbağa ve kertenkelelerin canlı ve cansız halde ve bunların tanınabilir parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon

Orman Bakanlığı

13.4.1990 tarih ve 20491 sayılı RG'de yayımlanan 8.3.1990 tarih ve 90/234 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

Gübreler (Kimyevi gübreler hariç)

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

13.1.1965 tarih ve 11905 sayılı RG'de yayımlanan 19.12.1964 tarih ve 6/4090 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 27.12.1924 tarih ve 2/1771 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

Tohumlar (Orman ağacı tohumları hariç)

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

21.8.1963 tarih ve 308 sayılı Tohumlukların Tescil Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkında Kanun

Su ürünlerinden su ürünleri avcılığını düzenleyen esaslar çerçevesinde avlanması yasak olan cins ve nitelikteki su ürünleri (sülükler dahil)

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

22.3.1971 tarih ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu

Yarış atları

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

7.6.1926 tarih ve 904 sayılı Islahı Hayvanat Kanunu

Yem Kanunu kapsamına giren yemler

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

29.5.1973 tarih ve 1734 sayılı Yem Kanunu

Zirai mücadele ilaç ve aletleri

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

15.5.1957 tarih ve 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu

Veteriner ilaçları

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

1262 sayılı İspençiyarı ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa Yeniden Bazı Hükümler İlavesine Dair 3940 sayılı Kanun

İhracat amacıyla doğadan elde edilmesi kontenjanla veya başka herhangi bir kayıtla sınırlandırılan doğal çiçek soğanları

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejim Kararı

Damızlık büyük ve küçük baş hayvan

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejim Kararı

Şeker

T.Şeker Fab. Gen. Müd.

22.6.1956 tarihli ve 6747 sayılı Şeker Kanunu


7- İhracı yasak mallar listesi


Madde

Yasal Dayanak

Kültür ve tabiat varlıkları (Eski eserler)

21.7.1983 tarih ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Hint keneviri

24.6.1933 tarih ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun

Tütün tohumu ve fidesi

9.5.1969 tarih ve 1177 sayılı Tütün ve Tütün Tekeli Kanunu

Tiftik keçisi

7.6.1926 tarih ve 904 sayılı Islahı Hayvanat Kanunu

İhracı izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon)

13.4.1990 tarih ve 20491 sayılı RG.'de yayımlanan 8.3.1990 tarih ve 90/234 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı

11.5.1974 tarih ve 14883 sayılı RG'de yayımlanan 24.4.1974 tarih ve 7/8186 sayılı Bakanlar kurulu Kararı

Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ile bu sözleşmeye ait protokoller ve değişiklikler kapsamındaki ihracat

6.6.1990 tarih ve 3655 ve 3656 sayılı Kanunlarla uygun bulunan ve 8.9.1990 tarih ve 20629 sayılı RG'de yayımlanan 1.8.1990 tarih ve 90/733 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ile Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü, 27.9.1994 tarih ve 4042 sayılı Kanunla uygun bulunan ve 28.12.1994 tarih ve 22155 sayılı RG'de yayımlanan 8.11.1994 tarih ve 94/6214 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü Değişikliği (Londra Değişikliği)

İhracatı yasak olan doğal çiçek soğanları

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı

Odun ve odun kömürü

22.12.1995 tarih ve 95/7623sayılı İhracat Rejimi Kararı

Sığla (liquidambar orientalis)

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı

Yalankoz (pterocarya carpinifolia)

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı

Datça hurması (Phoenix the ophrasti crenter)

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı

Asma, incir, fındık, antep fıstığı findanları

22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı



İHRACATTA KULLANILAN ULUSLARARASI DOKÜMANLAR
1-Sevk belgesi (Konşimento - Bill of Lading)
Tren, uçak veya gemi ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve malın taşımak üzere teslim alındığını ve varış noktasında konşimento sahibine teslim edileceğini gösteren kıymetli evrak niteliğinde bir belgedir.

Konşimento'da bulunması gereken zorunlu unsurlar şunlardır:




  1. Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi)

  2. Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret ünvanı

  3. Taşınan malın cinsi, ölçüsü (sayı, uzunluk vs.) markası, ve diğer özelliklerine ait bilgiler

  4. Tanzim tarihi ve yeri

  5. Kaç nüsha olarak düzenlendiği

  6. Zorunlu olmasa da konşimento'da bulunması önemli olabilecek unsurlar ise şunlardır;

  7. Kaptanın adı

  8. Yükletenin adı

  9. Gönderilenin adı

  10. Geminin adı ve uyruğu

  11. Yükleme limanı

  12. Boşaltma limanı

  13. Navlun

  14. Diğer kayıtlar

Konşimento genelde deniz taşımacılığında kullanılmaktadır. Hava taşımacılığında ise aynı anlamda ve benzer bilgileri içeren konşimentolar kullanılmaktadır. Kara taşımacılığında ise "Yük Senedi" kullanılmaktadır.


2-Sigorta belgesi
CIF veya CI teslim şekline göre yapılan ihracatta sözkonusu olmaktadır. İthalatçının verdiği bilgiler ve talimat doğrultusunda ve ithalatçı hesabına ihracatçı tarafından yaptırılmaktadır.
Dış ticarette, söz konusu olan ticari mal rizikolara karşı sigorta ettirilmiş olmaktadır.
3-Ticari faturalar
Fatura, satılan bir malın niteliği, ölçüsü ile birim satış fiyatını ve toplam bedeli gösteren bir belge olmaktadır. Satıcı tarafından düzenlenmekte ve alıcıya verilmektedir.
Proforma fatura: Anlaşma safhasında ihracatçı tarafından malın birim fiyatının, özelliklerinin ve satış şartlarının yer aldığı, bilgi verme amacını güden bir teklifname niteliğindeki faturadır.

Orijinal fatura: Satış işleminin gerçekleşmesinden sonra düzenlenen bir faturadır.


Orijinal fatura satış sözleşmesini belgeleyen veya satış sözleşmesinin var olduğuna dair kesin karine oluşturan bir belgedir.
İthalat veya ihracatta, gümrük işlemlerinin yapılması ve vergilerin hesaplanması için orijinal fatura gerekmektedir.
Orijinal fatura ihracatçı tarafından banka aracılığı ile ithalatçıya gönderilmektedir.
4-Navlun Faturası:
CF veya CIF satışta, navlun satıcı tarafından ödenmektedir. Mal ile ilgili satış faturasında, navlun tutarı mal bedeline dahil olarak veya ayrı olarak gösterilebilmektedir. Bu faturaya Navlun Faturası denmektedir. Akreditif, mal bedeli ile birlikte navlun bedelini de içeriyorsa, konşimento ve diğer sevk belgesi üzerinde "Navlunu ödenmiştir" kaydının bulunması gerekmektedir.
Diğer belgeler
Yukarıda belirtilen belgelerden başka ülke mevzuatına, malın özelliğine ve satış sözleşmesine göre başka belgeler de zorunlu olabilmektedir. Bunlar;
5-Menşe Şahadetnamesi:
İhracatçının bağlı bulunduğu Ticaret Odası tarafından tasdik edilen ve ihraç konusu malın menşeini, yani imal edildiği veya üretildiği ülkeyi gösteren belgedir. (Bu belge Harçlar Kanunu'na ekli 8 sayılı tarifeye göre harca tabidir.)
Genelleştirilmiş Preferanslar Sisteminin sağladığı tavizli gümrük oranlarından yararlanıl-ması için preferans tanıyan ülkelere yapılacak ihracatta özel bir menşe şahadetnamesi ( Form-A) düzenlenmesi gerekmektedir.

6-Çeki Listesi:
Çeki Listesi, hangi taşıta ne kadar mal yüklendiğini, her birim, paket, çuval, vs. ağırlığı içermektedir. Gümrük idarelerince ve hasar halinde sigorta şirketlerince istenebilmektedir.
7-ATR Dolaşım Belgesi:
AB ülkelerine yapılan ihracatta düzenlenen belgedir. İhracatçı ülkenin gümrük idaresi tarafından düzenlenmektedir ve ithalatçıya gümrük indiriminden yararlanma hakkını vermektedir.
Bu belgeler ihracatçının bağlı bulunduğu Ticaret Odası tarafından tasdik edilmektedir.
8-EUR.I. Belgesi:
Türkiye ile EFTA Ülkeleri arasında mevcut olan Serbest Ticaret Anlaşması gereği, EUR.I. Belgeleri, EFTA Üyesi Ülkelere (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) yapılan ihracatta aranan belgedir.
Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde (AKÇT ürünleri) parafe ettiği Serbest Ticaret Anlaşması kapsamı ürünlerin ihracatında EUR-1 Belgesinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu belge, TOBB- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı ihracatçının üyesi olduğu Oda'larca tasdiklenmektedir.
Bu belgenin temininde başvuru ve onay mercii ihracatçının bağlı bulunduğu Oda'dır. Önce EUR.I. formu temin edilerek doldurulur ve buna dilekçe, gerçek fatura (Maliye Bakanlığı'ndan onaylı kontrol makbuzu veya noter tasdikli ticari fatura) ve talepname eklenerek Oda'ya müracaat edilir.
9-Sağlık Sertifikası:
İhraç konusu malın sağlık koşullarına uygun olup olmadığını gösteren belge niteliğindedir. Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı ya da Üniversitelerin ilgili bölümlerinden alınmaktadır.
10-Analiz Raporu:
Tahlili gerektiren, özellikle gıda ve kimyasal maddelerde gerekli bir rapordur.. Genelde üniversitelerin ilgili bölümlerince hazırlanmaktadır.
11-Koli Müfredat Listesi:
Koliye ait faturaya sığmayacak kadar kapsamlı bilgiler bu listeye dökülmektedir. Gümrüklerce ve hasar halinde sigorta şirketlerince talep edilmektedir.
Meslek kuruluşlarınca tasdik edilen belgeler(İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odalrı)
a) ATR

b) Menşe Şehadetnamesi

c) GSP'ye Göre Menşe Şehadetnamesi (Form A)


  1. EUR-I Belgesi


Gümrük Çıkış İşlemleri


  1. Sunulacak belgelerin hazırlanması ve temini

  2. Belgelerin ilgili çıkış gümrüğüne verilmesi

  3. İhraç konusu malın tek tip gümrük beyannamesinde belirtilen hususlarla uygunluğunun tespiti için muayene edilmesi. İlgili Gümrük İdaresinde Beyanname üzerindeki bilgilerle belgeler karşılaştırılır ve bu aşamada ihraç konusu malın muayenesi ve yüklenmesi için ilgili belgeler muayene memuruna verilir. İhraç konusu malların bulunduğu yere gidilerek, beyannamede belirtilen hususlara uygunluğunun tespiti için muayene işlemi yerine getirilir.

  4. Muayene işlemi tamamlandıktan sonra malın yüklenmesi. Malın Beyannamede belirtilen hususlara uygunluğu tespit edildikten sonra kolcu nezaretinde yükleme işlemine başlanır. Bu arada, ilgili nakil vasıtasına yüklenen ihraç konusu mal kurşun mühür altına alındıktan sonra, nakliyeci firma tarafından tanzim edilen karne veya manifestoların, ilgili memurlar tarafından beyannameye uygunluğu tetkik edilerek tescil işlemi yapılır ve araç yurt dışına sevk edilir.

  5. Tek tip gümrük beyannamesinin kapatılması ve nüshaların ilgili mercilere gönderilmesi

Karne veya manifestonun tescil işlemi yapıldıktan sonra, Beyanname üzerinde gerekli açıklamayı veren kolcu beyannameyi ilgili muayene memuruna iade eder.




  1. Çıkış işlemini yapan Gümrük İdaresi kapı veya liman gümrük idaresine eşyayı taşıyan kara nakil aracının sınırı geçmesi, liman gümrük idaresinde ise eşyanın gemiye yüklenmesini takiben beyanname kapatılarak nüshalar ilgili mercilere gönderilir.

  2. Çıkış işlemleri iç gümrükle yapılıyorsa eşyayı taşıyan aracın fiilen yurtdışına çıkışının yapıldığı Kapı Gümrük İdaresince teyit edilmesini müteakip, iç gümrük idaresi Tek Tip Gümrük Beyannamesini kapatarak nüshaların ilgili mercilere gönderilmesi işlemi yapılır.

Tek Tip Gümrük Beyannamesine ; Ürüne, İhracat Şekline ve Ülkeye Göre Eklenmesi Gereken Belgeler:




  1. Fatura

  2. Çeki listesi (eğer gerekli ise)

  3. Bitkiler ve bitkisel ürünler için "Bitki Sağlık Sertifikası"

  4. Hayvansal ürün ihracatında Hayvanların Orijin ve Veteriner Sağlık Sertifikası

  5. Zorunlu Standarda tabi ürünlerde "Standart Kontrol Belgesi "

  6. Orman ürünleri için üretim yerinden verilmiş nakliye tezkeresi

  7. Eşyanın yükleneceği nakil aracının geleceğini belirtir acenta veya kumanya belgesi (gerekirse)

  8. İhracı ilgili kurumların iznine tabi ürünlerde izin belgesi

  9. Tekele tabi eşyalar için bu idarece verilen nakliye tezkeresi

  10. Diğer belgeler ,( ATR dolaşım belgesi, Euro.1. Belgesi v.b.)

  11. Ekspertiz Raporu,

  12. Kıymetli eşya veya tarihi eser olacak nitelikteki ürünler için ekspertiz raporu



ULUSLARARASI ÖDEME ŞEKİLLERİ
Uluslararası emtia ticareti uluslararası ödemelerin en büyük bölümünü teşkil etmektedir. Uluslararası ticarette satılan malların bedelleri konvertibl dövizlerle ödenir. Ödemeler uluslararası işlem yapan bankalar aracılığı ile yapılır. Mal bedelinin ödenmesini sağlayan çeşitli uluslararası ödeme şekilleri vardır.
Ödeme şekillerinin bazıları daha çok alıcının, bazıları da daha çok satıcının yararına olduğunun mal bedelinin hangi ödeme şekline göre ödeneceği taraflar arasında yapılacak pazarlık ve varılacak anlaşma sonucunda belli olur.
Genellikle mal bedeli ödemesinin sevkıyattan sonra yapılması tercih edilir. Ancak sipariş edilen malın üretilmesi için gerekli finansmanın oluşturulması eğer sözleşme hükümleri içinde yer alıyorsa mal bedelinin bir kısmı veya tamamı satıcıya peşin ödenir. Bu durumda satıcıya güvenilmesi veya garanti sağlanması gerekir.
Satıcının mallar sevk edilir edilmez ödemenin yapılacağından emin olmak istemesine karşı alıcı da, satış sözleşmesinde kararlaştırılan nitelikteki malın belirlenen yerden süresi içinde sevk edilmesi ve malın gümrüklerden çekilebilmesi için belirli vesaikin gerekli süre içinde ibraz edilmesi halinde satıcıya ödemenin yapılmasını arzular.
Keza satıcı, alıcının güvenilir ve mali durumunun güçlü olması karşısında satış konusu mala ait ödemenin sevkıyat yapıldıktan veya malın varışından sonra ibraz edeceği sevk vesaiki mukabilinde yapılmasına veyahut vadeli bir poliçenin kabulü karşılığında ödemenin belli bir süre sonra yapılmasına, ya da alıcı tarafından mal satıldıktan sonra ödemeye rıza gösterebilir.
Uluslararası uygulamada kullanılan çeşitli ödeme sistemleri bu farklı isteklerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Mal bedelinin hangi dövizle ve hangi ödeme şekline göre ödeneceği tarafların aralarında yaptıkları satış sözleşmelerinde kararlaştırılır.
İhracat bedelleri


  • Peşin Ödeme,

  • Akreditifli Ödeme,

  • Vesaik Mukabili Ödeme,

  • Mal Mukabili Ödeme,

  • Alıcı Firma Prefinansmanı,

  • Kredili ve Kiralama Yoluyla Yapılacak Ödeme,

Ödeme şekillerine göre yurda getirilebilmektedir.


1. Peşin Ödeme
Alıcının, satış sözleşmesi konusu malları bedeli peşin olarak ödendiğinde kontrata uygun süre ve biçimde sevk edilmemesi halinde ilk talebinde ödemenin yapıldığı cins döviz üzerinden geri ödeneceğine dair taahhüdü veya onun hesabına hareket eden yabancı bir bankanın peşin ödeme garantisi mukabilinde, mallar henüz sevk edilmeden sipariş konusu mal bedelinin satıcıya ödettirme şeklidir. Genellikle özel sipariş üzerine üretilen malların satışında kullanılmaktadır.
Peşin ödeme, en fazla ihracatçının yararına olan sattığı malın bedelinin hemen tahsilini sağlayan ithalatçının ödememe ihtimalini ortadan kaldıran ödeme şeklidir. Satıcının sermayesini uzun süre bağlı kalmaktan kurtarır.

Bazı ülkeler kambiyo rejimleriyle, dövizlerin peşin olarak transferini ve ihracatın gerçekleşmemesi dolayısıyla dövizlerin geri iadesini özel kayıtlamalara tabi tutmuştur.



1   2   3   4   5   6   7


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət