Ana səhifə

De autoevaluare al


Yüklə 3.42 Mb.
səhifə11/32
tarix26.06.2016
ölçüsü3.42 Mb.
1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   ...   32

ENOXIL – preparat obţinut din deşeuri vinicole cu proprietăţi antimicrobiene şi antifungice. A fost elaborat un procedeu absolut nou de solubilizare a enotaninurilor în apă. Procedeul se bazează pe oxidarea enotaninurilor cu peroxid de hidrogen. În rezultatul procesului chimic se formează un amestec de compuşi care sunt solubili în apă. Cercetările realizate în domeniul spectroscopiei IR-FT au demonstrat că în urma oxidării enotaninurilor se formează noi compuşi cu grupări carboxilice şi peroxidice şi/sau hidroperoxidice. Produsul obţinut posedă proprietăţi antimicrobiene şi antifungice. Rezultatele cercetărilor aplicării preparatului ENOXIL sol. apoasă sau alcoolică 5% manifestă eficacitatea acestui preparat în tratamentul epiteliitei postradiante la bolnavele de cancer al glandei mamare (Institutul oncologic al MS RM). Efectul curativ în cadrul tratamentului local al arsurilor superficiale şi profunde cu ENOXIL de 1% este evident (Spitalul Clinic Republican de Traumatologie şi Ortopedie a MS RM). Preparatul ENOXIL poate fi utilizat pe larg în tratamentul local la pacienţi cu ulcere trofice de etilogie venoasă ( Departamentul Dermato-Venerologic al MS RM). Preparatul ENOXIL, sol. apoasă sau/ şi alcoolică 3-5% a demonstrat eficacitate în tratamentul leziunilor traumatice ale ţesuturilor noi ( Spitalul Republican de copii E. Cotaga). A fost obţinută marca „ENOXIL”.

Materiale de construcţii obţinute din materie primă locală. Amestecul uscat pe bază de ciment este o compoziţie din categoria materialelor de construcţie, care conţine ca liant cimentul, materiale de împlutură şi diferite adausuri şi aditivi. Poate fi utilizată la feţuirea suprafeţelor interioare şi exterioare a construcţiilor. În funcţie de dimensiunile materialelor de împlutură amestecurile pot fi utilizate ca mortar la zidire şi la finisare. Compoziţia posedă avantaje acceptabile: timp de priză, lucrabilitate, stabilitate la păstrare, impermiabilitate şi hidrofobicitate. Longevitatea de utilizare a mortarului este de 3 ori mai mare decât a altor mortare analoage, posedă o plasticitate înaltă. Aceste compoziţii înlocuiesc parţial pe cele de import. La SA Monolit, în baza brevetelor obţinute, a fost implementat amestecul uscat pentru tencuire. S-au produs 241 tone de amestec uscat. Tencuirea cu acest amestec uscat a unor clădiri din municipiul Chişinău a demonstrat performanţa utilizării acestui amestec nou, care se manifestă prin calitate înaltă şi durabilitate în timp.

Producerea cărămizilor presate pe bază de ciment portland şi de materiale minerale locale. Cărămizile presate pe bază de ciment portland se produc din ciment ca liant, materiale de împlutură: nisip de rîu, moloz-deşeu de la prelucrarea pietrei ecarisabile, zgură de la procesele metalurgice. Procedeul include debitarea de liant mineral, adaos puzzolanic, nisip şi apă în zona de malaxare a componentelor, unde se află una sau mai multe camere cilindrice amplasate coaxial şi un arbore conducător vertical. Componentele se malaxează pînă la obţinerea amestecului de construcţie finit.



Elaborarea metodelor convenabile de izolare a glaucinei din planta medicinală Glaucium Flavium Grantz. Izolarea glaucinei din planta medicinală Glaucium Flavium Grantz are inportanţă mare pentru industria farmaceutică. Sarurile de glaucina au proprietăţi antitusive, intrînd în componenţa preparatelor farmaceutice “Bronholitin”, “Bromură de Glaucină”, “Clorură de glaucină” şi se utilizează în scopuri terapeutice. In RM aceste preparate nu se produc. In prezent preparatele farmaceutice cu conţinut de glaucina se cumpară peste hotare. Produsele obţinute sunt căutate pentru producerea unei seriii de preparate farmaceutice şi sunt solicitate de producătorii medicamentelor din RM si de peste hotare. Deoarece tehnologia propusă permite obţinerea produselor finale cu randamente bune si cheltuieli mici este oportună vînzarea produsului pe piaţa internă si externă.

A fost elaborată metoda de obţinere a unui compus organic nou din şirul terpenic, în particular homodrimanic, ce posedă activitate antimicotică şi poate fi utilizat în tratamentul afecţiunilor micotice. Preparatul a fost testat la toxicitate, nu este toxic, şi poate fi folosit în tratarea micozelor. Infecţiile provocate de fungi constituie una din cauzele principale ale dermatofiţiilor, care au o răspândire destul de vastă. Tratamentul existent, ca regulă, nu duce la lichidarea definitivă a infecţiei, ci numai la ameliorarea stării pacientului. Majoritatea preparatelor antimicotice existente nu asigură un efect curativ radical şi stabil. În scopul de a proteja sănătatea populaţiei a fost elaborat un procedeu de sinteză a 12-hidroperoxi-8α,12-epoxi-11-bishomodrimanului. De o importanţă primordială separată este faptul că materia primă de bază este autohtonă, renovabilă şi uşor accesibilă (deşeurile din industria uleiurilor eterice).Preparatul are unele avantaje în raport cu preparatele cunoscute, şi anume: eficienţa mai înaltă şi accesibilitatea produsului. Preparatul manifestă activitate antimicotică pronunţată faţă de tulpinile Candida albicans.Proprietăţile depistate prezintă interes din punct de vedere a lărgirii şi/sau completării arsenalului de preparate antimicotice cu spectru larg de acţiune. Preparatul obţinut conform posedă proprietăţi antimicotice pronunţate, este relativ ieftin, deoarece se obţine uşor din materie primă locală accesibilă şi poate fi utilizat pe larg în farmaceutică.

Aromatizante şi sosuri pentru industria tutunului. Au fost elaborate compoziţii noi pentru aromatizarea tutunului, aplicarea cărora permite de a obţine produse de tutungerie de calitate superioară cu aromă intensă a tutunului de calitate, gust fin şi plăcut. Compoziţia lor este aproape identică cu compoziţia substanţelor extractive din tutun, iar după calitate nu stau mai prejos de cei livraţi de firmele prestigioase de peste hotare. La producerea aromatizantelor este utilizată materia primă locală – deşeurile de la prelucrarea plantelor eterooleaginoase şi alte produse naturale locale. Aceste aromatizante nu sunt toxice şi le înlocuiesc parţial pe cele de import. Au fost şi sunt implementate la Combinatul de Tutun din Chişinău până în prezent. Efectul economic 600 mii lei anual.

Compuşi coordinativi ai fierului pentru biotehnologie utilizati pentru elaborarea procedeelor de obţinere a biomasei de Spirulina platensis cu un conţinut sporit de aminoacizi (1,1-1,5 ori), peptide (1,3-2,6 ori), ficobiliproteine (cu 36-43%), fier (până la 1.1 %) şi alte componente care prezintă interes pentru implementare în industria elementară, farmaceutică şi medicina clinică şi experimentală. Administrarea extractului BioRFe obţinut din biomasa Spirulina Platensi crescută în prezenţa complecşilor propuşi de laboratorul Chimie Bioanorganică şi Nanocompozite duce la normalizarea indicelor sanguini principali la anemie, cauzată de anemia nutritivă, datorită proprietăţilor acestui preparat de a stimula caracteristicile hematopoeze (eritropoeze, trombocitopoeze, leucopoeze) şi concomitent la restabilirea nivelului plasmatic al fierului şi zincului la animalele testate. Rezultatele investigarii demonstrează perspectiva utilizării extractului din spirulină purificat –BioRFe cu un conţinut inalt de fier ca un remediu eficient de corecţie a dereglărilor homeostatice în cazurile de anemie. O altă problemă existentă în organismele vii constă în lichidarea radicalilor liberi care se obţin în procesele metabolice ale lor. Se cunoaşte că superoxiddismutaza (SOD) este o enzimă cu efect antioxidant capabilă de a distruge radicalii liberi, protejând astfel organismul de acţiunea lor distrugătoare. Prin introducerea în mediul nutritiv al creşerii microorganismului Spirulina Platensis a unui carboxi-cluster al fierului cu fragmentul {Fe2MgO} s-a constatat că biomasa microorganismului obţinut în astfel de condiţii asigură o activitate a SOD de 2.2 ori mai mare faţă de biomasa obţinută în mediu cu cele mai apropiate soluţii(sulfatul de fier şi Fe-EDTA).


  • 4-5 publicaţii de performanţă;

  1. Prodius D., Macaev F., Mereacre V., Shova S., Lutsenco Y., Styngach E., Ruiz P., Muraviev D., Lipkowski Ja., Simonov Yu. A. and Turta C. Synthesis and characterization of {Fe2CuO} clusters as precursors for nanosized catalytic system for Biginelli reaction. În: Inorganic Chemistry Communications, 2009, 12, p. 642-645.

  2. Gavrilov K.N., Benetsky E.B., Grishina T.B., Zheglov S.V., Rastorguev E.A., Petrovskii P.V., Macaev F.Z., Davankov V.A. Diastereomeric P*-chiral diamidophosphites with terpene fragments in asymmetric catalysis. Tetrahedron: Asymmetry. 2007, 18, 2557-2564.

  3. Dragancea, D., Arion, VB., Shova, S., Rentschler, E. and Gerbeleu, NV. (2005): Azine-bridged octanuclear copper(II) complexes assembled with a one-stranded ditopic thiocarbohydrazone ligand. In: Angewandte Chemie, Int. Ed., 44, 2008, 7938-7942.

  4. Vlad P. F.,Ciocarlan A.G.,Coltsa M.N.,Deleanu C.,Costan O.,Simonov Y.A.,Kravtsov V.Ch., Lipkowski Janusz, Lis Tadeusz, Aede de Groot. Photodegradation of some 14, 15-bisnorlabdene-13-ones, derived from larixol. Synthesis of drimanic dienes with functional groups at C-6. Tetrahedron, 2006, Vol. 62, N 36, p. 8489-8497.

  5. Tudor Lupaşcu, Muhail Ciobanu. Adsorption of Humic Acids and some Metal Ions from aqueous Solutions on Activated Carbons. Environmental Engineering and Management Journal. September/October 2009, Vol. 8, No.5, 1039-1043.

  6. Ogurtsov I., Gorinchoy N., Balan I., Vibronic origin of the H3O metastabilit. Journal of Molecular Structure, 2007, v.838, pp. 107-111.

Se pot prezenta şi alte informaţii ce contribuie la structurarea unei opinii obiective privind eficienţa procesului de cercetare realizat în cadrul organizaţiei.


4. Antrenare în activităţi conexe cercetării*

Se precizează:



  • formele de antrenare în activităţi conexe cercetării;

Academicianul Pavel Vlad este:

  1. Membru al al colegiilor de redacţie ale revistelor „Химия природных соединений”, Taşkent, „Revista de chimie” şi „Chimia” (Bucureşti), Acta univesităţii „L. Blaga” (Sibiu), şi „Chemistry Journal of Moldiva”.

  2. Preşedinte al Societăţii de Chimie a Moldovei;

  3. Preşedinte al Consiliului Ştiinţific Specializat de susţinere a tezelor de doctor şi doctor habilitat la specialităţile 02.00.03-chimie organică şi 02.00.10- chimia bioorganică, chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi” din cadrul Institutului de Chimie;

  4. Membru al comisiei de experţi pe chimie a CNAA.

  5. În anul 2008 a fost obţinut premiul anual al A.Ş.M. pentru lucrări ştiinţifice. Participanţi: Arîcu A., Colţa M., Ungur N. Şi Vlad P.F.

  6. În anul 2008 a fost Preşedinte al Consiliului de organizare a Conferinţei Internaţionale didactică jubileului de 50 de ani de la fondarea Institutului de Chimie al A.Ş.M.

Academicianul Gheorghe Duca:

  1. Preşedinte al consiliului DH30.02.00.04 la specialitatea 02 00 04 „Chimia Fizica” si aL consiliului DH30.11.00.11 la specialitatea 11.00.11 „Protecţia mediului ambiant”.

  2. Preşedinte al Consiliului naţional pentru energia renovabilă.

  3. Preşedinte al Societăţii de Chimie din Rmoldova.

  4. Preşedinte al Consiliului de supravegere a exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.

  5. Preşedinta al Fondului de susţinere a ştiinţei şi educaţiei din bazinul Mării Negre.

  6. Membru al senatului universităţii de stat din Moldova.

  7. 2009 - Membru de Onoare al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Ucraina la specialitatea chimia ecologică

  8. Anul 2009- Medalie de aur, pentru elaborarea „Noi preparate fungicide eficiente cu activitate de prolongare pentru stropirea plantelor”, a XII-ea Salon Internaţional de proprietate intelectuală „Arhimed-2009”

  9. Anul 2009 - Medalie de argint, Clasa V, pentru noua preparare obţinută din produse secundare vinicole. A 37-ea ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii, Procedee şi Produse Noi (1-5 aprilie 2009, Geneva)

  10. Anul 2009 - Medalie de aur, la EURO Invent, Expoziţia internaţională a creativităţii şi inovării pentru Produse noi cu proprietăţi antioxidante (9 mai 2009, Iaşi, România)

  11. Preşedinte al Colegiului redacţional al colecţiei „Rezervaţii ştiinţifice”

  12. Membru al Colegiului redacţional al jurnalului „Springer”

  13. Preşedinte al Colegiului redacţional al revistei „Mediul Ambiant”

  14. Membru al Colegiului redacţional internaţional al revistei din Ucraina  „Химия и технология воды”.

  15. Membru al Colegiului redacţional al revistei  «Environmental Engineering and Management Journal» (Romania).

  16. Preşedinte al Colegiului redacţional al revistei “Chemistry Journal of Moldova” (Moldova).

  17. Preşedinte al Colegiului redacţional al revistei de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Academos”

  18. Coredactor al revistei „CLEAN - Soil, Aer, Water” (Germania)


Academicianul Isaak Bersuker:

  1. Membru al colegiului de redacţie al revistelor: Journal of Interdisciplinary Sciences: Computational Life Sciences, Journal of the International Association of Scientists in the Interdisciplinary Areas; Chemistry Journal of Moldova;

  2. Membru al comitetului de organizare a Simozionului ”Jahn-Teller Effect Symposia”;

  3. Referent principal la zeci de publicaţii ştiinţifice din Journal of Chemical Physics, Journal of American Chemical Society, Journal of Physical Chemistry, Inorganic Chemistry, Molecular Physics, Physica Status Solidi, Theochem, etc.


Membru corespondent Constantin Turtă:

  1. Membru colegiului de redacţii ale trei reviste ştiinţifice: Revista de Chimie (Bucureşti);

Chemistry Journal of Moldova (Chisinău); Acta Universitatis Cibiniensis. Seria F Chemia. Editura Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

  1. Membru al Comitetului de Organizare al conferinţei Internaţionale „The IInd International Conference of the Chemical Society of the Republic of Moldova “Achievements and Perspectives of Modern Chemistry”, October 1-3, 2007, Chişinău.

  2. Preşedinte al Consiliului Ştiinţific Specializat de susţinere a tezelor de doctor şi doctor habilitat la specialitatea 02.00.01-chimie anorganică din cadrul Institutului de Chimie;

  3. Membru al Comisiei de atestarea tezelor pe chimie a CNAA, al Consiliului Ştiinţific din IUCN (Dubna);

  4. Membru al comisiei de expertiza a proiectelor al CSSDT;

  5. Membru al grupului de lucru al AŞM pentru elaborarea propunerilor privind Strategia Securităţii Naţionale (SSN) a Republicii Moldova;

  6. Membru al consiliului ştiinţific al Institutului de Standardizare şi Metrologie al Moldovei.


Doctor habilitat în chimie Tudor Lupaşcu:

  1. Membru al Colegiului redacţional al revistelor: „Mediul Ambiant”; «Environmental Engineering and Management Journal» (Romania); “Chemistry Journal of Moldova” (Moldova).

  2. Membru al Comisiei de doctorat pentru susţinerea a tezelor de doctorat în România: o teză la Universitatea Tehnică din Bucureşti şi două teze la Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi;

  3. Membru al consiliului ştiinţific pe problema adsorbanţilor şi proceselor de adsorbţie al Academiei de Ştiinţe din Rusia (or. Moscova);

  4. Vice-preşedinte al comitetului de organizare al conferinţei internaţionale „Проблемы качества воды Карпатского региона „ Livov, 15-19 septembrie 2008;

  5. Membru al comitetului de organizare al conferinţei INCD-ECOIND- Symposium Inter-national – SIMI 2009 “Mediul şi Industria”, Bucureşti, 28-30 cOctombrie 2009;

  6. Membru al comitetului de organizare al conferinţei interna’ionale “Качество питьевой воды:новые потходы и пути решения:” Киев,25 сентября 2008



Doctor habilitat în chimie Fliur Macaev:

  1. Membru al comisiei de experţi din partea Republicii Moldova pentru analiza celor mai avansate tehnologii chimice de producere şi de nimicire a poluanţilor organici persistenţi şi măsurile de ocrotire a mediului ambiant din cadrul Convenţiei de la Stockholm privind poluanţii organici persistenţi, numit de către Ministerul de Ecologie şi Resurselor Naturale.


Doctor în chimie Aculina Arîcu

    1. Secretar al societăţii de chimie din Republica Moldova.

    2. Membru ai colegiului de redacţie al revistei Chemistry Journal of Moldova.


Doctor în chimie Veaceslav Kulciţki

  1. Membru ai colegiului de redacţie al revistei Chemistry Journal of Moldova.


Doctor în chimie Denis Prodius:

1. Membru al Comitetului Tinerilor savanţi ai AŞM.




  • ponderea cercetătorilor implicaţi în procesul de instruire;

În anul 2005 şi 2006cîte 11 cercetători au susţinut 14 cursuri de lecţii anual, în anul 2007 10 cercetători au susţinut 15 cursuri, în anul 2008 - 10 cercetători au susţinut 15 cursuri, iar în anul 2009 -15 cercetători au susţinut 13 cursuri de lecţii la diferite Universităţi din Republica Moldova.

  • raportul nr. teze de licenţă/nr. cercetători şi nr. teze de masterat/nr. cercetători;

Anul

nr. teze de licenţă/nr. cercetători

nr. teze de masterat/nr. cercetători

2005

10/55

0/55

2006

12/58

0/58

2007

10/62

2/62

2008

10/77

9/77

2009

19/91

15/91




  • antrenarea în procesul de pregătire a cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare cu elucidarea:

  • ponderii cercetătorilor abilitaţi cu dreptul de conducător/consultant ştiinţific al tezelor de doctorat;

În perioada anilor 2005-2009 Institutul de Chimie a fost abilitat de a pregăti cadre ştiinţifice la 6 specialităţi:

  1. 02.00.02 - chimie anorganică;

  2. 02.00.02 - chimie analitică;

  3. 02.00.03 - chimie organică;

  4. 02.00.04 – chimie fizică;

5. 02.00.10 - chimie bioorganică; chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi;

6. 11.00.11- protecţia mediului ambiant şi folosirea raţională a resurselor naturale.


Numărul cercetătorilor abilitaţi cu dreptul de conducător/consultant ştiinţific al tezelor de doctoratpe ani:

Anul 2005 – 11 persoane

Anul 2006 – 11 persoane

Anul 2007 – 11 persoane

Anul 2008 – 12 persoane

Anul 2009 – 13 persoane



  • raportului nr. doctoranzi/nr. cercetători;

Anul 2005 – 16/55

Anul 2006 – 14/58

Anul 2007 – 18/62

Anul 2008 – 9/77

Anul 2009 - 16/91


  • numărului doctoranzilor care au beneficiat de burse nominale;

În perioada evaluată au profitat de burse nominale următorii doctoranzi ai Institutului de Chimie al A.Ş.M.:

  1. Baciu Lilia – a. 2005, Bursa de Excelenţă a Guvernului;

  2. Gudima Alexandru - a. 2006, Bursa de Excelenţă a Guvernului;

  3. Tihonovschi Andrei – a. 2007, Bursa de Excelenţă a Guvernului;

  4. Sucman Natalia – a. 2008, Bursa de Excelenţă a Guvernului;

  5. Rîbcovscaia Zinaida – a. 2008, Bursa Nominală „A. V. Ablov”;

  6. Ciobănică Olga – a. 2009, Bursa de Excelenţă a Guvernului;

  7. Beţ Ludmila – a. 2009, Bursa Nominală „A. V. Ablov”.

  • ponderii doctoranzilor pregătiţi pentru alţi subiecţi ai economiei naţionale;

  • ponderii susţinerilor în termene şi pe durata următorilor trei ani a tezelor de doctorat;

  • activităţile de consultanţă acordată persoanelor juridice şi/sau fizice;

Au fost oferite consultaţii ştiinţifice acordate persoanelor fizice în domeniul spectroscopiei RMN de către m.c. Ion Geru, dr. Alic Barbă)

  • activităţile întreprinse în scopul diseminării rezultatelor cercetării, precum şi promovării imaginii ştiinţei.

În perioada evaluată cercetătorii Institutului de Chimie (acad. P. Vlad, memb. cor. C. Turtă, dr. hab. T. Lupaşcu, dr. hab. D. Batîr, dr. hab. I. Bulhac, dr. Gr. Mironov, dr. D. Prodius) au participat la diverse emisiuni televizate şi radio (33 participări) în scopul promovării imaginii ştiinţelor chimiei în cadrul desfăşurării conferinţelor internaţionale organizate de către institut şi Societatea de Chimie din Republica Moldova.
5. Cooperări naţionale şi internaţionale*

5.1.Cooperare în cadrul naţional

Se menţionează:



  • formele de cooperare;

  • acordurile de colaborare;

  • lucrările realizate la comanda beneficiarilor din ţară;

Cooperarea Institutului de Chimie al A.Ş.M. include colaborări în bază de acorduri de colaborare şi, în mai mare măsură, în baza acordurilor verbale, necontractuale. Din prima categorie face parte acordul de colaborare ştiinţifică, didactică şi ştiinţifico-metodică dintre Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică a U.S.M. şi Institutul de Chimie, semnat în aprilie – mai 2003 pe un termen de 4 ani. Acordul preconizează efectuarea cercetărilor ştiinţifice în domeniile de interes comun; participarea în comun la programele naţionale şi internaţionale; angajarea reciprocă prin cumul în laboratoarele ştiinţifice respective pentru realizarea programelor vizate. Activitatea didactică preconizează participarea (prin cumul) cercetătorilor institutului la pregătirea specialiştilor chimişti cu studii universitare şi postuniversitare prin predarea cursurilor normative şi speciale, organizarea şi dirijarea lucrărilor de laborator, practicumurilor şi în calitate conducători ştiinţifici ai tezelor de an, licenţă, masterat, doctorat şi postdoctorat, elaborarea şi editarea manualelor, indicaţiilor metodice, materialelor didactice.

În colaborare cu Institutul de Fizică Aplicată al A.Ş.M., laboratorul Prelucrarea materialelor prin electroeroziune şi protecţia anticorozivă au fost testaţi unii derivaţi ai hidrazinei asupra procesului de corozie a oţelurilor în apele naturale şi tehnologice. În colaborare cu Înstitutul de microbiologie, laboratorul Enzimologie, au fost testaţi dioximaţii cobaltului(III) cu anioni ce conţin fluor în calitate de stimulatori ai procesului de enzimogeneză a micromicetelor Aspergillus niger 33-19. În colaborare cu Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor şi laboratorul Chimie Bioanorganică al Institutului de Chimie au fost testaţi unii clusteri trinucleari în calitate de stimulatori de creştere şi ridicării rezistenţei la secetă a plantelor de cultură.

În scopul îmbunătăţirii posibilităţii analitice şi cooperării ştiinţifice ştiinţifice interdisciplinare s-au realizat cercetări în cadrul unui acord de colaborare cu Institutul de Geologie şi Seismologie al A.Ş.M. (aa. 2009-2013). Se relizează cercetări în cadrul unui acord de colaborare ştiinţifico-tehnică cu S.A. „Ecosorbent”, încheiat pentru o perioada de 4 ani începând cu luna iunie a anului 2008, cu scopul cercetării, promovării şi implementării a preparatelor adsorbţionale noi bţinute în baza cărbunilor activi obţinuţi de către S.A. „Ecosorbent”.

Majoritatea laboratoarelor Institutului de Chimie, cercetările cărora ţin de elaborarea preparatelor medicinale întreţine relaţii de colaborare ştiinţifică necontractuale cu specialiştii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu”, Centrul Republican de Leziuni Termice, în Institutul Oncologic, în Despensarul Dermato-Venerologic Republican şi în Spitalul Clinic Republican pentru copii „E. Coţaga”, Centrul Naţional de Medicina Preventivă, IMSP Institutul de Ftiziopneumologie «Chiril Draganiuc».

Cercetări în vederea elaborării substanţelor cu uz în agricultură şi viticultură se efectuează în colaborare cu cercetătorii Universităţii Agrare, Uzina Experimentala a AŞM. Testarea iniţială a activităţii fiziologice a compuşilor elaboraţi în institut se efectuează în comun cu institutele academice. Cu scopul implementării rezultatelor ştiinţifice obţinute în cadrul Institutului de Chimie se realizează colaborări cu Î.M. „Farmaco” S.A.¸ Agenţia „Apele Moldovei”, S.A. „Monolit”, S.A. „Tutun CTC”, etc.

1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   ...   32


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət