Ana səhifə

De autoevaluare al


Yüklə 3.42 Mb.
səhifə12/32
tarix26.06.2016
ölçüsü3.42 Mb.
1   ...   8   9   10   11   12   13   14   15   ...   32

ANUL 2005

Au ţinut circa 14 cursuri de prelegeri în diverse instituţii de studii superioare 11 cercetători ai Institutului de Chimie. 10 studenţi ai Universităţii de Stat din Moldova şi Universitatea Pedagogică din Tiraspol cu sediul la Chişinău au realizat în laboratoarele Institutului de Chimie sub conducerea specialiştilor de aici tezele de an şi de licenţă.

În comun cu profesori de la Universitatea Tehnică din Moldova a fost editată o lucrare metodică la chimia coloidală pentru studenţii Facultăţii de Chimie a U.T.M.

ANUL 2006

Au ţinut prelegeri în diverse instituţii de studii superioare 11 cercetători ai Institutului de Chimie. 12 studenţi ai Universităţii Pedagogice din Tiraspol cu sediul la Chişinău şi Universitatea de Stat din Moldova au realizat în laboratoarele Institutului de Chimie sub conducerea specialiştilor de aici tezele de an şi de licenţă, lucrări practice.



ANUL 2007

Au ţinut prelegeri în diverse instituţii de studii superioare 10 cercetători ai Institutului de Chimie. 12 studenţi ai Universităţii Pedagogice din Tiraspol cu sediul la Chişinău şi Universitatea de Stat din Moldova au realizat în laboratoarele Institutului de Chimie sub conducerea specialiştilor de aici tezele anuale (8) , de licenţă (10) , de masterat (2) , lucrări practice (2).



ANUL 2008

Au ţinut prelegeri în diverse instituţii de studii superioare 8 cercetători ai Institutului de Chimie. 19 studenţi ai Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Universităţii Pedagogice din Tiraspol cu sediul la Chişinău şi Universitatea de Stat din Moldova au realizat în laboratoarele Institutului de Chimie sub conducerea specialiştilor de aici tezele anuale (10), de licenţă (10), de masterat (9) .

În comun cu colegii de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică a USM a fost editat un manual pentru studenţii de la catedra chimie organică (Barbă Nicanor, Dragalina Galina, Vlad Pavel. Compuşi hidroxilici, compuşi organici cu sulf, azot, fosfor. Chişinău, CEP USM, 2008. 153 pag.).

ANUL 2009

15 cercetători ai Institutului au ţinut prelegeri la 13 cursuri normative şi speciale la UnAŞM, USM, ULIM, UTM, Universitatea dinTiraspol cu sediul în Chişinău lucrări de laborator la 13 cursuri de specialitate. Sub conducerea a 15 cercetători ai Institutului au realizat 15 teze de masterat, 19 teze de licenţă, 10 teze de an.

A fost editată o indicaţie metodică pentru studenţi: Purice I., T. Cazac, Caşcaval I. Chimia produselor alimentaţiei publice. MOLDCOOP, Chişinău, 2009, 136 p.



  • proiectele de cercetare/lucrările realizate în colaborare cu parteneri din ţară;

cu Institutele AŞM:

  1. Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie. Proiect de cercetare în comun în cadrul fondaţiei MRDA-CRDF: MOB2-3058-CS-03 (2005-2007), cu Belorusia (2008-2009 executant);

  2. Institutul de Genetică şi Fiziologia Plantelor al AŞM. Proiect 07.407.01.06 PA din cadrul Programei de Stat.

  3. Proiect 09.832.08.04A „Sinteza şi caraterizarea fotocatalizatorilor noi pentru fotoliza apei şi obţinerea hidrogenului”.

  4. Institutul de Fizică Aplicată. Proiect nr.01.016C CSCDT „Structura electronica si proprietatile fizice ale micro- si nanostructurilor de fulerit C60 ca medii compozite de filtrare ultrafina”.

  5. Institutul de Fizică Aplicată. Proiect 08.807.05.02A „Tehnologia obtinerii punctelor cuantice coloidale CdSe, studiul proprietatilor optice si dinamicii spinilor electronici”.

  6. Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie. Proiect de cercetare în comun în cadrul grantului INTAS 05/04/7596.

  7. Institutul de Genetică şi Fiziologia Plantelor al AŞM. În cadrul unui Contract de prestare a serviciilor .

  8. Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”. Poiect STCU  "Elaborarea şi utilizarea compoziţiilor optime de amestecuri de biocombustibili în baza modelării fizico-chimice"




  • 3-4 rezultate mai importante obţinute în colaborare;

  1. Au fost determinate structurile moleculare şi cristaline ale tuturor claselor de substanţe sintetizate. Substanţele obţinuute au fost testate în calitate de ingrediente în amesticurile nutritive ale microorganismelor, în fiziologia plantelor ca substanţe fiziologic active şi în medicină ca substanţe antimicrobiene;

  2. Au fost propuse pentru implementare trei preparate fiziologic active [Me(Ga-H)], [Fe3+3O], [Fe3+2Co2+O] in combinaţie cu polimeri hidrosolubili, complementară tehnologiei de cultivare a plantelor (castraveţi, tomate, fasolea, Zea mays L.) in vederea minimizării impactului secetei;

  3. Utilizărea extractului din spirulină purificat – BioRFe- cu un conţinut înalt de fier ca un remediu efficient de corecţie a dereglărilor homeostatice în cazurile de anemie.

  4. Au fost obţinuţi un şir de compuşi noi care au fost testaţi în Institutul de Ftiziopneumologie «Chiril Draganiuc». Din aceşti compuşi au fost selectaţi 10 cu activitate înaltă care inhibă creşterea bacteriilor de la 92 la 97%. În calitate de compus iniţial în aceste sinteze a servit acidul p-aminobenzoic, substanţă ieftină şi accesibilă, transformările la care a fost supus acest acid sînt destul de simple şi comode.

  5. Au fost determinate structurile moleculare şi cristaline ale tuturor substanţelor sintetizate în laboratorul Chimia Terpenoidelor. A fost testat 12-hidroperoxi-8α,12-epoxi-11-bishomodrimanul, care poate fi utilizat în tratamentul afecţiunilor micotice. De o importanţă primordială separată este faptul că materia primă de bază este autohtonă, renovabilă şi uşor accesibilă (deşeurile din industria uleiurilor eterice).

  6. Au fost elaborate şi îmbunătăţite metodele de sinteză a produselor aromatizante pentru tutun. Aceste aromatizante au fost utilizate pentru producerea produselor de tutungerie tip «MT» la SA Tutun-CTC.

  7. S-au elaborat şi brevetat noi produse farmaceutice în baza substanţei biologic active Enoxil. Preparatele medicamentoase produse la SA „Farmaco” au fost testate în 4 clinici republicane din mun. Chişinău.

  8. Au fost elaborate şi brevetate amestecuri de tencuire pentru suprafeţele clădirilor pe baza materiei prime autohtone. Eficacitatea amestecurilor elaborate au fost verificate pe obiectele de construcţie, la SA Monolit. S-a început producerea partidelor experimentale a amestecurilor de tencuire la SA Monolit în baza proiectului de transfer tehnologic;

  9. S-au elaborat preparate netoxice („Trifenamid” şi „Galmet”), stimulatori de creştere a unor plante de cultură, ridicând totodată şi rezistenţa lor la secetă;


5.2. Cooperare internaţională

Se reflectă:



  • acordurile de colaborare cu;

  1. Universitatea „Politehnica”, Bucureşti; Institutul ECOIND, Bucureşti, România;

  2. Universitatea „A. I. Cuza”, Iaşi, România;

  3. Catedra Macromolecule, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Iaşi, România;

  4. Institutul de Chimie Macromoleculară “P. Poni”, al Academiei Române, Iaşi, România;

  5. Institutul de Chimie Organică „C. D. Neniţescu” al Academiei Române, Bucureşti;

  6. Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea „Petre Andrei”, Iaşi, România;

În cadrul acestor acorduri se efectuează vizite reciproce de către cercetătorii Institutului de Chimie al A.Ş.M. şi specialiştii în domeniu din Institutele şi Universităţile Academiei Române în scopul participării la diverse manifestări ştiinţifice, expoziţii, saloane de inventică şi efectuarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul:

    1. sintezei compuşilor coordinativi şi a compuşilor din clasa terpenoidelor cu proprietăţi biologice;

    2. soluţionarea unor probleme de tratare a mediului înconjurător şi de folosire raţională a resurselor naturale;

    3. elaborarea tehnologiilor de purificare a apelor reziduale şi de potabilizare a apelor de suprafaţă şi subterane folosind procedeele de adsorbţie, oxidare, schimb de ioni, coagulare etc;

    4. pregătirea în comun a cadrelor de înaltă calificare;

    5. valorificarea rezultatelor ştiinţifice prin publicarea acestora în reviste ştiinţifice de specialitate, comunicări la diverse manifestări ştiinţifice internaţionale şi realizarea unor brevete de invenţie;

    6. pregătirea granturilor şi proiectelor de cercetare ştiinţifică comune.




  1. Acord de colaborare tehnico-ştiinţifică cu Institutul de Chimie a Suprafeţelor „A. A. Ciuiko” a ANŞ a Ucrainei;

  2. Acord de colaborare ştiinţifică cu Institutul de Chimie Coloidală şi Chimia Apei „A. V. Dumanschii” al ANŞ a Ucrainei;

  3. Acord de colaborare ştiinţifică cu Institutul de Chimie fizică A.V.Bogatschi al ANŞU;

În cadrul acordurilor de colaborare cu centrele ştiinţifice din Ucraina se efectuează vizite reciproce de către cercetătorii Institutului de Chimie al A.Ş.M. şi specialiştii în domeniu din Institutele Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei în scopul schimbului de reviste ştiinţifice „Химия и технология воды” şi „Chemistry Journal of Moldova” şi efectuarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul:

a) studiului proceselor de obţinere a noilor adsorbanţi carbonici efectivi;

b) elaborarea şi implementarea materialelor sorbţionale noi pentru detoxicarea organismului uman;

c) elaborarea şi implementarea catalizatorilor noi în baza materialelor sorbţionale pentru înlaturarea substanţelor nocive din mediul înconjurător;

c) elaborarea tehnologiilor de purificare a apelor reziduale şi de potabilizare a apelor de suprafaţă;

d) pregătirea în comun a cadrelor de înaltă calificare;

În colaborare cu Institutul de Chimie fizică A.V.Bogatschi al ANŞU, Odesa au fost încercaţi compuşi ai cobaltului şi nichelului în calitate de catalizatori în reacţiile de oxidare a eterului dibenzilic şi ciclohexenei după cum şi celei de descompunere a peroxidului de hidrogen.
Trei acorduri de schimb de reviste, prin care se promovează revista Institutului de Chimie „Chemistry Journal of Chemistry”:


  1. Institutul de Chimie Coloidală „A. V. Dumanskii” a ANŞ a Ucrainei;

  2. Academia de Ştiinţe din Uzbechistan;

  3. Institutul de Chimie Macromoleculară „P. Poni” al Academiei Române.



  • activităţile întreprinse la comanda beneficiarilor străini;

Realizarea proiectelor:

  1. Polynuclear Clusters of 3d- and 4f Elements as Quantum Computing Materials. BGPII # MP2-3043, CRDF-MRDA, 2004-2005, conducător de proiect membru corespondent Ion Geru.

  2. New Zero-Dimensional Quantum Systems Based on Heteronuclear {Mn-M}12 and {Fe2MnO}n Clusters with Both Single-Molecule Magnet and Cross-Over Properties as Quantum Computing Materials. BGPIII # MOP2-3061-CS-03, CRDF-MRDA, 2006-2007, conducător de proiect membru corespondent Ion Geru.

  3. Universitatea Hawai-Hillo (SUA). Proiect de cercetare în comun în cadrul fonfaţiei MRDA-CRDF. Proiect MOB2-3058-CS-03 (2005-2007);

  4. Universitatea Neuchatel (Elveţia). Proiect SCOPES IB7320-110823 (2005-2008);

  5. Institutul de Fizică Chimică din Cernogolovca (F.Rusă). Proiect INTAS-05-1000008-7834, (2007-2009);

  6. Universitatea Autonomâ din Barselona (Spania). Proiect INTAS-05-1000008-7834 (2007-2009);

  7. Karlsruher Institute of Technology, Karlsruhe, Germany. ASM-BMBF 09.820.05.09GF (2009);

  8. Institutul Compuşilor Element-Organici “N.Nesmeianov” al AŞFR, Moscova (F.Rusă). Proiect FCFFR-Moldova. Nr. 08.820.05.34RF;




  • activităţile întreprinse cu concursul partenerilor de peste hotare;

  1. Universitatea Clermont-Ferrand (Franţa) în cadrul grantului INTAS 05-04-7596

  2. Universitatea din Austria în cadrul proiectului INTAS 05-04-7505.

Proiecte bilaterale:

  1. Universitatea A. I. Cuza din Iaşi cu cifrul 10.820.05.19/RoF

  2. Institutul de chimie fizico-organică a Academiei Naţionale de Ştiinţe a Bielorusiei cu cifrul 18/BF.




  • centrele universitare şi ştiinţifice, unde au fost invitaţi reprezentanţii organizaţiei pentru activitate didactică şi/sau ştiinţifică;

Anul 2005:

1. SUA (Universitatea Carolina de Nord, Wilmington, CMS);

2. Universitatea Valencia, Spania;

3. Universitatea Blesse Pascale, Franta Clermont-Ferrand;

4. SUA, Universitatea din New-York;

5. Ukraina, Kiev, Institutul de Chimie Coloidală şi Chimia Apei al ANŞU;

6. România, Iaşi, Universitatea “Al. I. Cuza “;

7. Germania, Universitatea din Karlsruhe, Institutul de Chimie anorganică;

8. SUA Iowa State University;

9. Italia, Instituto di Chimica dei Composti Organo-Metalici;

10. SUA, University of Alabama;

11. România, Universitatea de Vest, Timişoara;

12. Slovacia, Universitatea tehnică din Bratislava;

13. România, Universitatea din Constanţa;



14. Россия, Уфа, Институт органической химии РАН.

Anul 2006:

  1. Institutul de Chimie Anorganică al Universităţii din Leipzig, Germania;

  2. Universitatea din Şeffield, Marea Britanie;

  3. Universitatea din Texas, Austin, Texas, SUA;

  4. Departamentul de Chimie, Universitatea din Alabama, SUA;

  5. Institut de Chimie, Faculte des Sciences, Universite de Neuchatel, or. Neuchatel, Elveţia;

  6. School of Chemistry University of Manchester, Marea Britanie;

  7. Facultatea de Farmacia Universitatea din Valensia, Spania;

  8. SUA, University of Missouri-Rolla;

  9. Universitatea Statului Florida din Tallahassee, SUA;

  10. Universitatea Drexel, Philadelphia, SUA;

  11. Institut de Chimie, Faculte des Sciences, Universite de Neuchatel, or. Neuchatel, Elveţia;

  12. Missisippi State University, Starkwill, Mississippi;

  13. Institutul de Chimie Organică al Universităţii din or. Leipzig, Germania;

  14. Universitatea din Albany, SUNY, Albany, NY, SUA;

  15. Universitatea Politehnică din Bucureşti, România;

  16. Universitat Karlsruhe, Institute fur Anorganische Chemie;

Anul 2007:

        1. SUA, Hawai, Universitatea Hawai-Hilo;

        2. SUA, Medford, Universitatea Tufts;

        3. Spania, or. Zaragosa, Universitatea din Zaragosa şi Institutele Materiei Condensate;

        4. Rusia, Moscova, Institutul de Chimie Fizică şi Electrochimie al A.Ş.R.;

        5. Germania, or. Rostock, Leibniz Institut fur Katalysean der Universitat Rostock;

        6. Polonia, or. Varşovia, Universitatea Politehnică;

        7. Bulgaria, or. Sofia, Institutul de Chimie;

        8. Germania, or. Oldenburg;

        9. Germania, or. Leipzig, Institututl de Chimie Anorganică al Universităţii din Leipyig;

        10. Polonia, or, Warszawa, Institutul de Biochimie şi Biofizică al Academiei de Ştiinţe a Poloniei;

        11. România, or. Iaşi, Institutul de Chimie macromoleculară „P.Poni”;

        12. Franţa, or. Lyon, Universitatea Claude Bernard;

        13. Austria, or. Vienna, Institutul de Chimie Anorganică;

        14. Rusia, Moscova, Institutul de Chimie Generală şi Anorganică;

        15. Austria, Viena, Universitatea din Viena;

        16. România, or. Bucureşti, Institutul de Chimie Fizică;

        17. România, or. Iaşi, Universitatea „A.I.Cuza”;

        18. România, or. Iaşi, Institutul de Chimie Macromoleculară „P. Poni”;

        19. România, or. Bucureşti, Institutulul de Cercetări chimice şi petrochimie;

        20. Institutul de Chimie Anorganică al Universităţii din Leipzig, Germania;

        21. Universitatea din Şeffield, Marea Britanie;

        22. Universitatea din Texas, Austin, Texas, SUA;

        23. Departamentul de Chimie, Universitatea din Alabama, SUA;

        24. Institut de Chimie, Faculte des Sciences, Universite de Neuchatel, or. Neuchatel, Elveţia;

        25. School of Chemistry University of Manchester, Marea Britanie;

        26. Universitat Karlsruhe, Institute fur Anorganische Chemie.

Anul 2008:

          1. Universitatea din Torento, Italia, Departamentul de Fizică;

          2. Italia, Universitatea de Studii din Milan;

          3. Franţa, Universitatea Claude Bernard-Lyon 1;

          4. Universitatea din Texas, Austin, Texas, SUA;

          5. Germania, Aachen University;

          6. România, Iaşi, Institutul de Chimie Macromoleculară ”P. Poni”;

          7. Germania, Rostock, Institute Leibniz fur Organische Katalyse;

          8. Belarus, Minsc, Institutul de Chimie Generală şi Anorganică;

          9. Franţa, Lyon, Unitatea de Cercetare URBELY;

          10. Germania, Karlsruhe, Institutul de Chimie Anorganică;

          11. Irlanda, Dublin, Institutul de Tehnologie din Tallaght;

          12. Austria, Graz, Institute of Sustainable Techniques and Systems;

          13. Polonia, Poznan, Universitatea Adam Mickiewicz;

          14. Rusia, Sankt Petrsburg, Universitatea Tehnologică şi Universitatea de Stat de Tehnologie şi Design;

          15. SUA, Albany, Universitatea din Albabny, SUNY;

          16. Ucraina, Kiev, Institutul de Chimie Coloidală şi Chimie a Apei al ANŞU;

          17. Ucraina, Livov, Universitatea „Iv. Franco”;

          18. România, Iaşi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”;

          19. Italia, Milan, Universitatea de Studii din Milan;

          20. România, Bucureşti, Universitatea Politehnică;

          21. Ucraina, Kiev, Institutul Frantsevich „Frantsevich Institute of Problems of Materials Science NASU”;

          22. Elveţia, Universitatea din Neuchatel;

          23. Ucraina, Kiev, Academia Naţională de Ştiinţe a Ucrainei;

          24. SUA, Alabama, Universitatea din Birmingham.

Anul 2009:

  1. România, or. Bucureşti, Institutul de Chimie Fizică;

  2. România, Universitatea din or. Bucureşti, Catedra Chimie Anorganică;

  3. Ucraina, Institutul de Chimie Coloidală şi Chimia Apei şi Institutul de Chimie a Suprafeţei;

  4. Irlanda, or. Dublin, Institutul Tehnologic Tallaght;

  5. România, or. Iaşi, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”;

  6. Germania, or. Aachen, Institutul de Chimie Anorganică;

  7. Franţa, Universitatea Blais Pascal;

  8. Marea Britanie, Universitatea Mancester;

  9. Germania, or. Aachen, Institutul de Chimie Anorganică;

  10. Rusia, or. Dubna, Institutul Unificat de Cercetări Nucleare;

  11. România, Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Materialelor Bucureşti-Măgurele;

  12. România, or. Cluj, Institutul de Fizica;

  13. Rusia, or. Dubna, Institutul Unificat de Cercetări Nucleare;

  14. România, or. Iaşi, Universitatea „Gh. Asachi”;

  15. Germania, or. Karlsruhe, Institutul de Chimie Anorganică;

  16. Germania, Institutul de Chimie Organică “I Friedrich-Alexander University” din Erlangen-Nürnberg;

  17. Polonia, or. Zakopane, UniversitateaAdam Mickiewicz;

  18. România, or. Iaşi, Universitatea „A. I. Cuza”;

  19. Irlanda, or. Dublin, Institutul Tehnologic Tallaght;

  20. Germania, or. Regensburg, Institutul de Chimie Organică;

  21. Bulgaria, or. Sofia, Universitatea „St. Kl. Ohridski”;

  22. Germania, or. Regensburg, Institutul de Chimie Organică;

  23. Italia, Universitatea de studii din Milan;

  24. Ucraina, or. Kiev, Institutul Chimia Suprafeţelor a ANŞ;

  25. Universitatea „B. Braun Medical”, Elveţia,

  26. Rusia, or. Dubna, Institutul Unificat de Cercetări Nucleare;

  27. România, or. Bucureşti, Institutul Ecoind;

  28. Marea Britanie, Departamentul de Chimie al Universităţii din Manchester;




  • tematica de cercetare a doctoranzilor pregătiţi în cadrul centrelor ştiinţifice internaţionale sau în cotutelă;

  1. Dobrov Anatolie, Austria, Universitatea din Viena, tema: „Sinteza compuşilor coordinativi ai metalelor de tranziţie”;

  2. Gheţoi Alexandru, Universitatea din Albany, SUA, tema: „Sinteza şi studiul compuşilor complecşi polimerici”;

  3. Gorincioi Elena, Italia, Universitatea de studii din Milan, tema: „Sinteza biomoleculelor rezultate în procese patologice”.




    • Doctoranzi deţinători ai burselor internaţionale de studii pentru efectuarea cercetărilor în ţară:

Bursa oferită de către fondul World Federation Sciences (WFS) din Elveţia:

Anul 2005:

Gheţoi Alexandru, doctorandul anului III;

Şepeli Diana, doctorandul anului III;

Anul 2006:

Gudima Alexandru, doctorandul anului II.



Anul 2007:

1. Edu Carolina, doctoranda anului III.

2. Melnic Silvia, doctoranda anului II.

Anul 2008:

1. Rija Andrei, doctorandul anului III;



Anul 2009:

1. Sucman Natalia, doctoranda anului III;

2. Rîbcovscaia Zinaida, doctoranda anului III;

3. Secară Natalia, doctoranda anului III.




  • 3-4 rezultate mai importante obţinute în colaborare.

  • Au fost determinate structurile moleculare şi cristaline a tuturor claselor de compuşi coordinativi sintetizaţi în Institutul de Chimie. Substanţele sintetizate au fost caracterizate cu spectoscopia Mossbauer (ce conţin Fe. Prof. G.Filoti, România), RES (ce conţin Cu. Prof. N.Dalal, SUA, şeful de laborator V.C.Voroncova, Kazani, F.Rusă) ) şi efectuate studii magnetochimice. Au fost evidenţiate substanţele care posedă proprietăţi de magneţi moleculari (Prof. J.Bartolome, Spania). Nanoparticulele sintetizate în laborator au putut fi confirmate numai în baza măsurătorilor cu microscopia electronică în olaborare cu Universitatea autonomă din Barselona (Prof. D.Muraviev, Spania).

  • Pentru prima dată au fost elaborate metode de sinteză stereodirijate a compuşilor biologic activi utilizînd derivaţii ciclopropanici şi metalciclopropanici uşor accesibili. A fost sintetizat un şir de noi derivaţi heterociclici ai 2,2-dimetilciclobutanului, printre care se găsesc compuşi de perspectivă cu activitate anti-HIV. În şirul imidazolilor sintetizaţi au fost descoperiţi compuşi care manifestă activitate antituberculoasă înaltă. Pe baza hidrazidelor acizilor benzoic şi salicilic a fost efectuată sinteza 5-aril-2-tio-1,3,4-oxadiazolilor noi, unii dintre aceştia manifestând activitate antituberculoză accentuată. Rezultatele obţinute vor fi utilizate pentru crearea design-ului a celor mai efectivi catalizatori chiralici de titan la elaborarea metodelor de sinteză stereoselectivă a feromonilor Neodiprion sertifer a ferăstrăului acelor de pin şi a viermelui vestic Diabrotica virgifera virgifera al radacinilor de porumb, care provoacă daune considerabile plantaţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

  • Au fost sintetizaţi un şir de compuşi dienici din seria drimanilor funcţionalizaţi în poziţia 6. Au fost determinate structurile şi stereochimia acestor compuşi. Au fost elaborate metode de sinteză a compuşilor drimanici şi homodrimanici cu conţinut de azot şi stabilita structura si stereochimia acestora. A fost studiată ciclizarea superacida catalizată a methil (6Z)-geranil-farnesoatului

  • Au fost sintetizaţi complecşi polinucleari ai metalelor 3d cu diferită nuclearitate, care au o structură atât polimerică cât şi în formă de cluster, organizarea lor în polimeri coordinativi şi utilizarea acestora în calitate de materiale magnetice noi. Compuşii menţionaţi au fost detaliat caracterizaţi cu ajutorul următoarelor metode: analiza de elemente şi termică, spectroscopia IR, spectrometria de masă, analiza cu raze X a monocristalelor, măsurători magnetice. Clusterii polinucleari şi polimerii coordinativi în formă de lanţ, care au fost planificaţi şi obţinuţi pot găsi aplicări în domenii importante pornind de la quantum computing la catalizatori eficienţi şi compozite polimerice pentru utilizări magneto-optice. Proprietăţile magnetice ale complecşilor prezintă un interes deosebit pentru fizicieni, care sunt în cautarea polimerilor în formă de lanţ cuplaţi antiferomagnetic. Metodologiile de sinteză elaborate pentru asamblarea polimerilor coordinativi pot servi în general pentru obţinerrea sistemelor supramoleculare noi.

  • Cercetarile în cadrul proiectului internaţional "Xenobiotic Input to the Prut River" sunt efectuate de cercetatorii Departamentului  "Environmental Chemistry" al Institutului elvetian federal "Institute of Aquatic Science and Technology (Eawag)" in Dübendorf, Switzerland si  Departamentului de Spectroscopie de Masa al Institutului "National Institute of Research and Development for Isotopic and Molecular Technology (INCDTIM)" in Cluj-Napoca, Romania.

  • În cadrul grantului CRDF MOC2-3064-CS-03 au fost realizate următoarele: folosind metoda electron-conformaţională şi calculele cuanto-chimice a unor şiruri de poluanti ai mediului ambiant (substanţe toxice ai mediului acvatic) s-au determinat grupele de atomi ce determină toxicitatea poluanţilor respectivi (toxicoforul); s-a stabilit un mecanism calitativ şi prezicerea cantitativă a toxicităţii altor şiruri de poluanţi.


- Publicaţii comune:

  1. K. I. Kuchkova, A.N. Aricu, P. F. Vlad, K. Deleanu, A. Nikolescu, Synthesis of N-containing drimane sesquiterpenoids from 11-dihomodriman-8-ol-12-one. Chemistry of Natural Compounds, Vol. 46, No. 4, 2010, p.539-544.

  2. Vlad P. F.,Ciocarlan A.G.,Coltsa M.N.,Deleanu C.,Costan O.,Simonov Y.A.,Kravtsov V.Ch., Lipkowski Janusz, Lis Tadeusz, Aede de Groot. Photodegradation of some 14, 15-bisnorlabdene-13-ones, derived from larixol. Synthesis of drimanic dienes with functional groups at C-6. Tetrahedron, 2006, Vol. 62, N 36, p. 8489-8497.

  3. Grinco M., Kulcitki V., Ungur N., Jankowski W., Chojnacki T., Vlad P.F. Superacid-Catalyzed cyclization of Methyl (6Z)-geranyl-farnesoates, Helvetica Chimica Acta, 2007, V.90, p. 1223-1229

Anexa nr. 1


6. Fişa statistică a organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării*.
1   ...   8   9   10   11   12   13   14   15   ...   32


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət