Ana səhifə

Cumhuriyet başsavciliğI (cmk 250. Maddesi İle görevli)


Yüklə 0.82 Mb.
səhifə4/15
tarix25.06.2016
ölçüsü0.82 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Kamu ihale yasasının 5. maddesine göre idarelerin ihalelerde; “ saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamu oyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını, kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu oldukları” ifade edilmiştir.
İHALELERİN DAYANAĞI YASALAR
08.09.1983 tarihli 2886 sayılı devlet ihale kanunu kamu harcamaları ile kamuya gelir sağlanması ihalelerini birlikte düzenlemiş iken, 2886 sayılı DİK'in yerine 22.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4734 sayılı kamu ihale kanununda yalnızca mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin düzenlendiği, kamuya gelir sağlanmasına ilişkin ihalelerle ilgili bir düzenlemenin yer almadığı, bu nedenle kamuya gelir sağlanmasına dair ihaleler halen 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümlerine göre yapılmaya devam edilmektedir.

KİK ve DİK hükümlerine göre yapılacak ihalelerin yanında icra ve iflas hukukuna (İİK.114-115-118-119-120-121-123.maddelerine) göre icra daireleri tarafından yapılan ihalelerde de TCK 235/son. madde gereğince ihaleye fesat söz konusu olabilecektir.


İHALE YÖNTEMLERİ
4734 sayılı kamu ihale yasasının 18. maddesine göre ihalelerde ;

1-Açık ihale yöntemi, bütün isteklilerin teklif verebildiği yöntem. KİK.19. md.

2-Belli istekliler arasında ihale yöntemi, ön yeterlilik ilanına uygun en az 5 aday arasından idarece davet edilen en az 3 davetlinin teklif verebildiği yöntem. KİK 20.

3-Pazarlık yöntemi, KİK'in 21.maddesinde sayılan 6 koşulda bu yöntem uygulanabilir. 21. maddenin (f) bendinde 2010 yılı için 116.795 TL'ye kadar mal veya hizmet alımları pazarlık usulüyle yapılabileceği belirtilmiştir.

4-Doğrudan temin yöntemi, KİK'in 4964 sayılı kanunla değişik 18. maddesi uyarınca ihale yöntemi olmaktan çıkarılmıştır. KİK'in 22. maddesine göre bu teminlerde koşulların varlığı halinde ilan yapmadan, teminat almadan, piyasa araştırması yapmak suretiyle ihtiyaçlar karşılanabilir. Ayrıca yeterli koşulun aranmasına da gerek yoktur. KİK 22. maddede bu koşullar 10 bent halinde tek tek sıralanmış, (d) bendinde, Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki idarelerin 2010 yılı için 35.037 TL, diğer idarelerin 11.674 TL'yi aşmayan ihtiyaçları doğrudan temin yöntemi ile alınabileceği belirtilmiştir.

5-Yarışma yöntemi, KİK'in 23. maddesinde idarelerin gerekli gördükleri plan ve tasarım projeleri ile ilgili rekabeti sağlayacak şekilde ilan yapılmak sureti ile ödüllü veya ödülsüz jüri tarafından değerlendirme yapılmak üzere yarışma yaptırabileceği düzenlenmiştir.

4734 sayılı kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Diğer ihale usulleri Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir (KİK 5/4. md.), yine doğrudan temin yöntemi de ihale yöntemi olmaktan çıkarılmıştır.

2886 sayılı devlet ihale kanunun 35. maddesinde ise, aynı usuller;

1-Kapalı teklif yöntemi, DİK.36.maddesi.

2-Belli istekliler arasında kapalı teklif yöntemi, DİK. 44 maddesi.

3-Açık teklif yöntemi, DİK. 45.maddesi.

4-Pazarlık yöntemi, belli bir şekle bağlı değildir.

5-Yarışma yöntemi, DİK. 52.maddesinde düzenlenmiştir.
İHALE SÜRECİ

İHALEYE HAZIRLIK SÜRECİ; öncelikle ihale için gerekli ödeneğin kurum ya da kuruluşun bütçesine konulmuş olması, ita amirlerinin gerekli talimatları vermesi ve ihale komisyonunun belirlenmesi, buna göre işlem dosyasının hazırlanması, yaklaşık maliyetin tespit edilmesini kapsar. KİK'in 61. maddesi uyarınca ihale ile ilgili bilgi ve belgeleri de açıklama yasağı getirilmiştir. Bu nedenle hazırlanan yaklaşık maliyet ve diğer bilgiler ifşa edilemez.

ŞARTNAMENİN HAZIRLANMASI; ihale konusu mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnameler idarelerce hazırlanır. Uzmanlık gerektiren konularda yasalara uygun olarak şartname hazırlattırılabilir.

İHALENİN İLANI; bütün isteklilere tekliflerini hazırlayabilmesi için (KİK 13, DİK 17. maddelerde) öngörülen süreler öncesinde, kamu ihale bülteninde en az bir defa yayımlanmak suretiyle ilan olunur. KİK 24 ve 25. maddesine uygun olmayan ilanlar geçersizdir. İlan yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılamaz. Değişiklik yapılma zorunluluğu varsa önceki ilan geçersiz sayılır yeniden ilan yapılması gerekir. Usule uygun ilan yapılmadıkça ihale veya ön yeterlilik yapılamaz.

TEKLİFLERİN VERİLMESİ; ihale ve ön yeterlilik dokümanının ihaleye katılmak isteyenlerce satın alınması zorunludur. Doküman bedeli idarelerce makul şekilde tespit edilir. İhaleye yeterliliğine sahip herkesin teklif sunma hakkı vardır. Bu kişiler istenen bütün belgeleri teklif mektubu ile geçici teminat makbuzunu kapalı bir zarf içinde imzalayıp mühürledikten sonra komisyona sunar. Komisyonca belirtilen saat içerisinde kaç teklif verildiği bir tutanakla tespit edilip hazır bulunanlara açıklanıp hemen ihaleye başlanır. KİK 30/1. fıkraya uygun olmayan zarflar değerlendirme dışı bırakılır. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanların önünde alınış sırasına göre açılır. Belgeler tek tek kontrol edilip varsa eksiklikler tutanakla tespit edilir. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilemez. Teklifi oluşturan belgeler tamamlanamaz düzenlenemez. Tüm zarflar açılıp tutanak düzenlendikten sonra ihale komisyonu değerlendirme yapmak üzere oturumu kapatır.

TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ; komisyon net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı açıklamada bulunmalarını isteyebilir. Bu açıklama hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapma, şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla yapılamaz. Belgelerin eksik veya yetersiz olduğu veya dokümanlarda belirtilen şartlara uygun olmadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında yapılacak kasıtlı ihlaller ihaleye fesat suçunu oluşturacaktır.

İHALENİN KARARA BAĞLANMASI; komisyonca teklifler değerlendirildikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre aşırı düşük olanları reddetmeden önce, belli süre içinde teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili yazılı bilgi isteyebilir. Daha sonra kararını en uygun fiyata göre gerekçeli şekilde belirtip, açıkladıktan sonra ihale yetkilisinin onayına sunar.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç 5 iş günü içinde, kararı onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek sureti ile iptal eder. Onaylanmayan ihale, hükümsüz sayılır. İhalenin iptali halinde, bu karar, bütün isteklilere derhal bildirilir. İsteklilerin talepte bulunması halinde, idare, ihalenin iptal edilme gerekçelerini, talep eden isteklilere bildirir. (KİK 39 madde) Ancak, iptal geçerli bir hukuki nedene dayanmıyorsa, koşulların bulunması halinde, görevi kötüye kullanma suçu oluşabilir. Şayet önceden (ihale sürecinde) yapılan gizli ya da açık anlaşma gereği, ihale komisyon üyelerinin hileli davranışları sonucunda, ihale komisyonu veya idarece iptalin gerçekleştirildiği tespit edilmiş ise, ihaleye fesat karıştırma suçu oluşacaktır.


BİLEŞİK SUÇLAR
TCK 235/2. maddede, dolandırıcılık, tehdit, hürriyeti kısıtlama, çalışma özgürlüğünün ihlali, sırrın açıklanması suçlarının bir takım unsurlarına, ihaleye fesat karıştırma suçunun içinde yer verilmiş ise de, TCK 42. maddede, “biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısı ile tek fiil sayılan suça, bileşik suç denir. Bu tür suçlarda içtima hükümleri uygulanmaz.” hükmü uyarınca, ayrıca içtima hükümleri uygulanmayarak, failler sadece ihaleye fesat karıştırma suçundan cezalandırılacaktır. Eylemler ihaleye fesat karıştırma suçu olarak nitelendirilemez ise, unsurlarının mevcudiyeti halinde diğer suçlardan ilgilileri sorumlu tutulabilecektir. Yine, kamu görevlisinin, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kamu zararına neden olup ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayarak “görevi kötüye kullanma suçunu” işlemesi halinde, bu eylem ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturmuyor ise, bu takdirde kamu görevlileri görevi kötüye kullanma veya diğer suçlardan sorumlu tutulacaktır.

İhale aşamasında, kamu görevlisi veya diğer kişilerce, sahte belge düzenlenip kullanılması halinde, ihaleye fesat karıştırma suçunun yanında, ayrıca TCK 212. madde yollaması ile 204 veya 207. maddelerde düzenlenen sahtecilik suçu da oluşacaktır. Yine, 235/4. madde uyarınca, ihaleye fesat karıştırma dolayısı ile menfaat temin eden görevliler, menfaat temin etme eylemi ile ilgili rüşvet veya diğer suçlardan da ayrıca cezalandırılacaklardır.

Hileli davranışlar ile ihaleye katılma yeterliliğine sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlayan kamu görevlilerinin yanında, kamu görevlisi olmayan kişilerin bu tür eylemleri de, ihaleye fesat karıştırma suçuna iştirak olarak değerlendirilecektir.
4734 sayılı kanun uyarınca haklarında kamu davası açılmış kişilerle ilgili kabul edilen iddianame örneğinin Cumhuriyet Savcılarınca Kamu İhale Kurumu Başkanlığına, (ihalelere katılmaktan yasaklanma ile ilgili sicillerin tutulması amacıyla) gönderilmesi gerekmektedir. KİK. 40/son-58-59 maddeleri.
İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA
TCK 235. maddede, 4 bend halinde ihaleye fesat karıştırılma halleri sayılmıştır.

a) Hileli davranışlarla yeterlilik koşuluna sahip kişilerin ihale sürecindeki işlemlere katılmalarının engellenmesi ya da tam tersine yeterlilik koşulunu taşımayanların katılmasının sağlanması ile teklif edilen malların şartnameye uygun olduğu halde değerlendirme dışı bırakılması ya da tam tersi uygun olmadığı halde değerlendirmeye alınması işlemlerinde yapılacak hileli davranışlarla, ihaleye fesat karıştırma suçu işlenmiş olacaktır. Bu suçun oluşması için hileli davranışların yöneltildiği kişinin bu davranışlarla hataya düşürülüp aldatılmış olması şarttır. Sonuç almaya elverişli hileli hareketler gerçekleştirilmesine rağmen, fail istediği sonucu alamayıp eylem tamamlanamamış ise, fail teşebbüsten dolayı sorumlu tutulmalıdır.

b) İhale mevzuatına veya şartnameye göre gizli tutulması gereken tekliflerle ilgili bilgilerin başkalarına ulaşmasını sağlamak. İdarece her türlü fiyat araştırması yapılarak, vergi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet hesap cetveli hazırlanır. Yaklaşık maliyet, ihale öncesi açıklanamaz. Gizli tutulması gereken bilgilerin, başkasına ulaşmasını sağlamakla suç tamamlanır. Bir kısım isteklilerin, ihaleden çekilmesine veya başka sonuçların gerçekleşmesine gerek yoktur. KİK 9-61. maddeleri.

c) Cebir, tehdit ya da hukuka aykırı diğer davranışlarla, ihaleye katılma yeterliliği bulunanların, ihaleye, ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek; İhaleye katılma yeterliliğine sahip olan kişilerin, ihaleye veya ihale sürecindeki işlemlere katılmalarının hukuka aykırı olarak engellenmesi ile suç tamamlanır. Cebir, tehdit ve engellemelere rağmen, ihale isteklisi mağdur, ihaleden çekilmemiş ise, suçun teşebbüs aşamasında kaldığı kabul edilmelidir.

d) İhaleye katılmak isteyen veya katılanların, ihale şartlarına, özellikle fiyatı etkilemeye yönelik, aralarında açık veya gizli anlaşma yapmaları, ihaleye fesat karıştırma eylemleri olarak sayılmıştır. Aynı sektörde faaliyet gösteren teşebbüslerin, aralarında ürünlerin fiyatını önceden belirlemeleri ya da ihale ile ilgili anlaşma yapmaları ile rekabetin kaldırılması halinde, ihaleye fesat karıştırma eylemi işlenmiş olacaktır. İhale komisyonunca tekliflerinin değerlendirilmeye alınması, açık veya gizli anlaşma nedeni ile işlenecek suçun tamamlanması için gerekli olmayıp gizli anlaşma yapıldıktan sonra tekliflerin verilmesi ile suç tamamlanacaktır.

Sadece, kanunda belirlenen yöntemin dışında bir yöntem ile ihalenin yapılması ya da idarenin gerçekten gereksinimi olmayan konuda ihalenin yapılmış olması hallerinde, koşulları var ise kamu görevlilerinin, görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri kabul edilecektir. Ancak kanunda belirtilen yöntemlerden biri ile ihale yapılması zorunluğu var iken kasıtlı olarak usulüne uygun ihale yapmadan doğrudan temin veya herhangi bir şekilde alımın yapılması halinde rekabet koşullarının oluşmasının bilinçli olarak engelleneceği, kurumun zararına yol açacağı, ihale yapılmadığı için bu eylemin kanundaki karşılığının TCK. 257/1. madde olduğu kabul edildiği takdirde, ceza adaleti zedelenip uygulamada kasıtlı olarak bu şekilde suistimallerin yapılmasının önü açılacaktır. Bu şekilde rekabetin oluşumu kasten engellendiği için, ihaleye katılma koşullarına sahip bir çok firma veya kişilerin kasten ihale dışı bırakılarak ihaleye fesat karıştırma suçunun oluşacağı tarafımızdan değerlendirilmektedir.

Akademisyen Cüneyd ALTIPARMAK hazırladığı tezinde; "Eşik değerin altında kalmak için ihaleye çıkılacak işleri bölmek ya da birleştirmek başlı başına ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturmaz. Zira fail burada, ihaleye ilişkin iş ve işlemlere etki etmekte, ancak kendisinden beklenen görevinin gereklerini yerine getirmemektedir. Örneğin belirli bir miktar malın alınması ve depolanması ile bunların istendiği zaman idarenin hizmetine sunulmasını içeren bir ihale olabilir. Bu durumda işleri eşik değerin alında kalmak için bölüp, ayrı ayrı ihaleye çıkılması mümkündür. Bu halde ihaleye fesat karıştırılmış olmaz. Ancak bunu kasten yapan kamu görevlisinin eyleminin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu kabul etmek gerekecektir.

Ancak bu tutum bir kimsenin ihaleye girmesini engellemek için oluyorsa bu sefer konuya ihaleye fesat karıştırma suçu açısından da bakmak gerekecektir." şeklinde açıklamada bulunmuştur.


"BELEDİYE İKTİSADİ TEŞEBBÜSLÜRİ" ile ilgili Sayıştay Başdeneticisi Ahmet BERK Sayıştay Dergisinde yazdığı makalesinde;

Bu teşebbüsler, kimi yerel hizmetlerin yürütülmesi amacıyla belediyeler tarafından kurulan ya da ortak olunan, bağımsız bütçeli, özel hukuk tüzel kişileridir. Söz konusu teşebbüslerin sayısı, niteliği ve büyüklüğü, genel olarak, belediyelerin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Çeşitli hizmetler için (içme suyu, taşıma, ekmek fırını, temizlik işleri vb.) oluşturulan bu yapılar, küçük il, ilçe ve belde belediyelerinde doğrudan belediyebünyesi içinde yer almakta ve belediye bütçesine dahil olmaktayken, daha büyük belediyelerde söz konusu teşebbüsler, ayrı bütçeli yapılar (döner sermaye, fon, işletme vb.) şeklinde kendini göstermektedir. Bunların dışında, ilk kuruluş tarihleri gayet eski olmasına rağmen, özellikte son 20 yılda nitelik ve nicelik olarak artış gösteren, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan, özel hukuk tüzel kişisi olan şirketler de vardır.

Belediye şirketleri, 1994 yılına kadar, en yüksek karar organı olan belediye meclisi kararı ile kurulabilmekteyken, 1994 yılında 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’nun yürürlüğe girmiş olması ve kapsamına yerel yönetimlere ait şirketleri de almış olması nedeniyle, bu tür şirketlerin kurulması Bakanlar Kurulu’nun iznine bağlı kılınmıştır. 1994 yılından önce şirket kurmak veya kurulmuş şirketlere katılmak çok kolay iken Özelleştirme Kanunu ile şirket kurmak zorlaştırıldığı için bu tür faaliyetler hız kesmiştir. Devlet İhale Kanunu’nun aksine; kamu hukukuna tabi olan, kamunun denetimi altında bulunan veya kamu kaynağı kullanan tüm kamu kurum ve kuruluşları, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri yönünden Kamu İhale Kanunu kapsamına tabi tutulmuştur. Bu bağlamda belediyeler ile birlikte, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, birlikler, tüzel kişiler ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler de mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinde kanun kapsamına alınmışlardır. Ayrıca, Kanun’un 11. maddesi gereği vakıf, birlik, dernek ve sandıklar ile bunlara ait şirketlerin, bağlı oldukları kurumun ihalelerine katılamayacak olması, belediye iktisadi teşebbüslerinin serbest hareket etme ve özel hukuk tüzel kişisi olma özelliklerini ortadan kaldırmıştır.

Kanun’un uygulamasını göstermek üzere çıkarılan yönetmeliklerdeki (Mal Alımı İhale Yönetmeliği, Hizmet Alımı İhale Yönetmeliği, Danışmanlık Hizmet Alımı İhale Yönetmeliği, Yapım İşleri İhale Yönetmeliği) “sermaye paylarına bakılmaksızın ihaleyi yapan idarenin doğrudan veya dolaylı olarak hissedarı olduğu şirketler; … bu idarelerin yapacakları ihalelere katılamazlar” hükmü, kanunda açıkça yasaklanmayan bir konunun yönetmeliklerle yasaklanması anlamına gelmekte ve genel uygulamalara aykırı olan bu durum, ilgili hükümler iptal ettirilmediği sürece devam etmektedir" şeklinde görüşünü açıklamıştır.

İHALE SÜRECİ; hazırlık aşamasından ihale konusu işle ilgili sözleşme imzalanıncaya kadar olan evreyi kapsar. Sözleşmeden sonraki süreçte gerçekleşecek ihlaller edimin ifasına fesat karıştırma suçunu oluşturacaktır.
Örgütün faaliyeti kapsamında işlenen ihaleye fesat karıştırma suçları bu genel bilgiler doğrultusunda tek tek irdelendiğinde;
A)- ÖRGÜT YÖNETİCİSİ PERVİN ŞENEL GENÇ'İN GURUBUNUN EYLEMLERİ:
1-ÇANKAYA 10 NO'LU KATLI OTOPARKIN, 10.02.2011 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 1 YILLIK KİRALAMA İHALESİNE FESAT KARIŞTIRMA EYLEMİ;
GİZLİ İZLEME TUTANAĞINA GÖRE:

01.02.2011 günü saat:09.28 sıralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili PERVİN ŞENEL GENÇ, İzelman Genel Müdür HÜSEYİN KIRMIZI ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Daire Başkanı SERDAL SELÇUK SAVCI arasında yapılan görüşmede;


Hüseyin KIRMIZI: şimdi şeyle ilgili Çankaya katlı otopark encümen kararı ile kiraya verilmesi ile ilgili çok talepler çok olacak gibi buna başka bir formül düşünemeyizmi.

Pervin Şenel GENÇ: yapacaz o staratejiyi belirliyeceğiz ne zaman

Hüseyin KIRMIZI: 10 şubatta benim önerim oraya Vakıflar ortak olduğu için bir sıkıntı var yani YARI YARIYA GİDİYORDUK İŞTE AYLIK 56 BİN CİVARINDA KİRA VARDI İŞTE 23, 23 ÖDÜYORDUK YANİ ORDA DIŞARIDAN BİRİSİNİN ORAYA GİRMESİ İÇİNDE GİRER YANİ BENİM ÖNERİM BU İHALENİN İPTAL EDİLMESİ

Pervin Şenel GENÇ: BENCEDE

Hüseyin KIRMIZI: kimsede betbah böylede bir sıkıntı açar yani muhammen bedel belirlenmiş bir milyon elli lira, Hamza beyi arıyorum diyorum neye göre bunu belirlediniz, buranın cirosunu biliyormusunuz ne kadar şey yapıyor, e biz oturduk şöyle şöyle hesap yaptık ya biz niye, bize deyin ki bizde yani şu kadar geliri var, şu kadar gideri var, şu kadar ben kira ödüyorum size böyle garip bir şeydeler, DIŞARIDAKİ ADAMA İKİ BİN LİRAYADA VERSENİZ PARA KAZANIR, yani bizim en karlı otoparklarımızdan birisi kar ettiğimiz otopark kar ettik yani en azından zarar etmedik

Pervin Şenel GENÇ: Hüseyin bey endişelerini dile getiriyor ne yapıcaz orda kıran kırana şu otopark

Serdal Selçuk SAVCI: orda Vakıf var biliyorsunuz Vakıf ile birlikteyiz vede kiralanan rakamlara uymak zorundayız çünki Sayıştay bunları bilmiyor ve doğrudan doğruya raiclere bakıyor yani diğer özel otoparklara bakıyor, gidiyor odalardan emlakçılardan bedel istiyor onun için onlara dikkat etmemiz lazım ona dikkat etmemiz lazım yani o Sayıştaycılardan

Pervin Şenel GENÇ: ihalede fazla yükselemiyecekte

Serdal Selçuk SAVCI: SADECE BİZİM OLSA BİZİM OTOPARKLARDA VAR ŞEY YAPIYORUZ BİLİYOSUN

Hüseyin KIRMIZI: DOSYA ATIYORUZ

Serdal Selçuk SAVCI: ama bu ortak olduklarımızda farklı davranmak zorundayız

Pervin Şenel GENÇ: ne yapcaz

Hüseyin KIRMIZI: şöyle Selçuk bey sonuçta buranın yıllık cirosu birmilyon 700 bin lira gerçekleşen rakam yani gidip dışarıdan aldığı kiralamayı çarpmayla bölmeyle olmuyor yani 1700 bin lira cironun muhammen bedeli bir milyon şey yapmışız yani yüzde kaçına geliyor kira bedeli 60 yakın kira bedeli var şimdi orayı geçtik bir yükleme var ama burada bir şey var sanki buraya birileri gelecek dışarıdan arttırma olacak biz bir yere kaldık dışarıdan birinin aldığını düşün yani stratejimiz ne olacak o konuda anladığım dışında da riskli işler var

Serdal Selçuk SAVCI: YADA DOSYA ALMAK İÇİN GELENLERE SORACAZ O ZAMAN KARDEŞİM……NİYE DOSYA ALIYORSUNUZ……. İSTEYEN VAR

Hüseyin KIRMIZI: DOSYA ALAN VARMI ….ONU SÖYLERKEN ORTAMINA GİRMEK LAZIM KAYIT CİHAZI VARDIR ŞU VARDIR BU VARDIR DER

Pervin Şenel GENÇ:HAYIR HEMEN DİLEKÇE YAZIYORLAR GİDİP VALİLİĞE VERİYORLAR, BİZİM ENCÜMEN OLARAK ŞEYİMİZ SAPTAMAMIZ LAZIM TAVAN NE OLUR KATLAMALI OLUYORSA NE GEREKÇEYLE HAZIR OLMAMIZ LAZIM VEYA DOSYA ALANLARI GEREKÇEYLE İPTAL ETMEMİZ LAZIM, İHALEYE GİDİLMEDEN ÖNCEDE İHALE ESNASINDA DA ÇOK HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM ….. KONUŞA……

Serdal Selçuk SAVCI: yapabileceğimiz şey zor ……………..

Hüseyin KIRMIZI: eğer tabiî ki zor ama bunun sonraki sürecinide düşünmemiz lazım aldı geldi adam şimdi ben İzmir izelman olarak nereye kadar çıkacam bunu belirtmemiz lazım ben geldim 1500 e kadar çıktım 1550 verince adam giricekmiyiz bunun bide ilerde artık bi girdiği zaman bu otoparklar dışarı kalıyor

Serdal Selçuk SAVCI: GRAND A YAPTIK MTK DA İŞTE GRAND GİRDİ YÜKSELTTİ YÜKSELTTİ SONRA ÇALIŞTIRAMADI SONRADA VAZGEÇTİ GRAND ŞİMDİ YIKTIK ORAYI

Pervin Şenel GENÇ: O ZAMAN İPTAL EDECEĞİZ YANİ BUNUN KİKİ MİKİ OLMADIĞI İÇİN FAZLA ŞEY ALMIYORUM, iyi gelirsin Perşembede konuşalım şey yapalım dosya durumuna göre


01.02.2011 günü saat: 13.30 sıralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili PERVİN ŞENEL GENÇ ve İzmir Büyükşehir Belediyesine Bağlı Şirketlerin Genel Koordinatörü HİLMİ ÖZEN arasında yapılan görüşmede;
Pervin Şenel GENÇ: şimdi izelmanın …………. Vakıflarla ortakya Çankaya’daki otopark Hüseyin geldi nereye kadar çıkacağımı bilmiyorum dedi, bizde seni zora sokacak duruma getirmeyiz o vakıflarla ortak olduğu için bizde yapmak zorundayız …………… fazla katılım olursa iptal ettik diyecez yani tedbirli olucaz

Hilmi ÖZEN: YANİ GEREKÇE BULUCAZ……. ÖZEL SEKTÖRÜN, O İŞİ ALMASI HALİNDE

Pervin Şenel GENÇ : ihaleyede verdiğimiz için bir şey diyemeyiz ona raiç için, İzmir’de otopark raiçi yokki çünki hepsi Belediyede zaten.

Hilmi ÖZEN: Belediye raiç bedelinden

Pervin Şenel GENÇ: orda bir hata oldu yani, bende imzalarken çağırıp konuşmadım iptal edecez

Hilmi ÖZEN: YÜZDE 25 KİRA MUAFİYETİ KAÇ LİRA ŞEY YÜZDE YÜZ DOLULUKTAN HESAP EDİLMİYOR HER HALDE BU İŞ BUNA RAĞMEN YÜZDE 70 DOLULUKTAN HESAP ETMEK LAZIM ASLINDA

10.02.2011 tarihinde saat: 14.16 sıralarında 0 530 469 14 44 nolu telefonu kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili PERVİN ŞENEL GENÇ ile 0 533 429 37 32 nolu telefonu kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesine Bağlı Şirketler Koordinatörü HİLMİ ÖZEN arasında yapılan telefon görüşmesinde, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN HİLMİ ÖZEN’ E 14.02.2011 TARİHİNDE SAAT: 14.00 DA YAPILAN ÇANKAYA KATLI OTOPARKININ KİRALANMASI İHALESİ İLE İLGİLİ “HÜSEYİN VAR MI SENİN ORALARDA YOK İHALEYE GEÇTİ HERHALDE” DİYEREK İZELMAN GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN KIRMIZI’ DAN BAHSETTİĞİ, HİLMİ ÖZEN’ İN “GEÇTİ ONLAR” DEDİĞİ, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN “HEPSİ Mİ GİTTİ KİMSE VARMI SENİN YANINDA” diye sorduğu, HİLMİ ÖZEN’ İN “BENİM YANIMDA HÜSEYİN YÖRÜKOĞLU VAR” dediği, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN “TAMAM BEN Bİ NOT GÖNDERİM DE ŞİMDİ BİZİM BURDAN ÇIKIP HÜSEYİNLE KONUŞMAMIZ DOĞRU OLMAZ, SEN Bİ ÇAĞIR ONU ÇOK ACELE YANINA O NOTU İLET, BENİM NOTU OKU SEN DE, İHALE KONUSU TAMAM” DİYEREK KENDİSİNİN İHALEDE BULUNDUĞUNU İHALEDEN ÇIKMASININ DOĞRU OLMAYACAĞINI, İHALE İLE İLGİLİ BİR NOT YAZDIĞINI BU NOTU KENDİSİ VE İZELMAN GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN KIRMIZI’NIN OKUMASINI İSTEDİĞİ, HİLMİ ÖZEN’ İNDE “TAMAM” dediği şeklinde görüşme yaptıkları tespit edilmiştir.Tape No:9– 965459622 - - 965459650

10.02.2011 tarihinde saat: 14.22 sıralarında 0 530 469 14 44 nolu telefonu kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili PERVİN ŞENEL GENÇ ile 0 533 429 37 32 nolu telefonu kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesine Bağlı Şirketler Koordinatörü HİLMİ ÖZEN arasında yapılan telefon görüşmesinde, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN HİLMİ ÖZEN’ E “TAMAM GELDİMİ” diye sorduğu, HİLMİ ÖZEN’ İN “TAMAM TAMAM” dediği, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN “TAMAM GELİYOR DEMİ” diye sorduğu, HİLMİ ÖZEN’ İN “EVET HER ŞEY BİTTİ TAMAM” dediği şeklinde görüşme yaptıkları tespit edilmiştir. Tape No:10–965465176 -2 – 965465333

10.02.2011 tarihinde saat: 18.30 sıralarında 0 232 293 10 33 nolu telefonu kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili PERVİN ŞENEL GENÇ ile 0 532 260 10 12 nolu telefonu kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü LEVENT İŞLER arasında yapılan telefon görüşmesinde, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN AZİZ KOCAOĞLU’ NUN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ LEVENT İŞLER’ E NEREDE OLDUĞUNU SORDUĞU, LEVENT İŞLER’ İN DIŞARIDA OLDUĞUNU BELİRTMESİ ÜZERİNE LEVENT İŞLER’ E “BAŞKAN ŞEYİN İHALE SONUCUNU BİLİYORMU ACABA OTOPARK İHALESİ VARDI” dediği, LEVENT İŞLER’ İN “YOK BİLMİYORDUR ÇÜNKÜ ŞEYDE BAŞKAN ŞUANDA HAVAGAZINDA TOPLANTIDA” diye cevap verdiği, PERVİN ŞENEL GENÇ’ İN “TOPLANTIDA İSTERSEN BEN SANA SÖYLİM VEYA BİR YAZILI NOT GÖNDERİM BEN SANA DAHA İYİ TAMAM GÖRÜCENMİ SEN BAŞKANI” DİYEREK İHALE SONUCUNU NOT İLE GÖNDERECEĞİNİ BELİRTTİĞİ, LEVENT İŞLER’ İNDE “ZARFIN İÇERİSİNDE GÖTÜRÜRÜZ” dediği, PERVİN ŞENEL GENÇ’İNDE “TAMAM İYİ GÖNDERİM O ZAMAN SANA” diyerek ihale sonucunu başkana iletmesi için not olarak kendisine göndereceğini belirttiği, şeklinde görüşme yaptıkları tespit edilmiştir. Tape No:10 – 965881279

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət